Zsebbenhagyott kavics MGP sírja előtt.

Eszenyi Enikőnek. Tisztelettel

Író nem való színházba. Színház nem írónak való világ.A Fejedelem, az előző,  Molnár Ferenc volt, a világhírű szinpadi szerző. Molnár Ferenc nem volt soha jó író, viszont zseniális született dramaturg.

Sok-sok író elboldogult a reá kiosztott szerepében, ha nem lépett ki belőle a színházban.

A...hogymondjam...kérlelhetetlen humorú ... Parti Nagy Lajost látom magam előtt, ül a nézőtéren,és egy baszni vitt hülyelyány arcával nézi, mint csinálnak Sárbogárdi Jolánnal annak az un "színházi megújulásnak" a jegyében,amiben funkcionális analfabéta színészek (akik rosszabbak Moliére rendesen is analfabéta kartársainál) lusták szöveget tanulni, de a fasorba se nincsenek a rögtönzés  műfajában, aminek pedig a magyar'ban egy egész társulatra való zsenije van, Scherer, Rudolf,  Rudolfné, Mucsi.

DRAMATURG Túl sok itt a szó! -húzhatjuk?

SZERZŐ Hát!

DRAMATURG (Alföldy Róbertet utánozza) Mindet? A szitu,[-> szituáció -> dramaturgia]  az maradhat...

SZERZŐ Húzzad, az anyámat is, ennyi pénzért!

Ezért háborodok föl mindig azon, amikor a geiles-nyálasch polkorrekt, amit lipsinek dicsérnek föl az önellenhatóan ostoba orbánék, egy szinházi történet-en "veri ki". Arra vereti. Bakfittyeli: csapatja.

Mihail Bulgakov,a született orvos, a nagyjából kigyógyult morfinista A fehér gárda című regényével már alapvetően halált-megvetően bátor volt.

A regény egy fehér szemszögéből ábrázolja az Ukrán Válság pillanatait,amikoris-amiben az ukránoknak Kisukrajnában [ a mai egy Nagyukrajna -> Nammammarország - a pol.szerk.röh.]5 azaz öt rossz közül kellett választaniuk:
-vörösök
-fehérek
-junkerek
-petljuristák
-mahnoisták
Ha az utóbbi bűnbandák egyáltalán ista-pistaság kereteibe beférhetnének és az választásnak nevezhető...

Közben jött a Hidegedés, Sztalin első terrorhulláma,méghozzá ideológiailag a Tizenkét szék/Aranyborjú zseniálisan jó, valban ütősen humoros, bizonyos tekintetben a Catch 22-nek is aláágyazó [máig titkos az, hogyan hatott az orosz, a szovjetorosz és a szovjet irodalom az amerikaira...] regénykettős bevetésével is. Mint ahogy Eva Braun korpusza egy pompás nő, van olyan-annyira pompás,mint Louise Veronica Ciccone, sajnos nem maradt fenn Eva Braunról olyan kép, amin kivan a pinabozontjából a romongró asszonyi szlengben kisfasza.

Bulgakov A fehér gárda c. regényében az abszurd a hóttreál, a politikátólmentes történelmi percek kendőzetlen nyílt és nyers ábrázolása... ha az éhhalálban eszeveszetten futkározó patkányok mezőt belepő hullámzó tömege Paszternak-szerűen nem is jelenikmeg. Főleg,mert annyira hideg van még.

Az ukránok [az ukrán-nak szólható írók] ornamentikusak.

/Szergej Dovlatov/

Bulgakov dramaturg nélkül,minthogy született dramaturg is, Turbinék címen írt egy szinpadi változatot, ami 133%-os ház előtt ment Moszkvában, az tényleg csengőfrász volt és mentek a bádogautóval csengetni Bulgakovnak,amikor maga Maxim Gorkij,akinek semmilyen formában nem volt köze Bulgakovhoz még irodalmi ízlés tekintetében sem, Gorkij földhözragadt szociálista volt.. írói céh-belileg volt közük egymáshoz, a művelt ésaművészethez is intelligens Sztalin kedvelt és tisztelt nagy író-ja volt Gorkij, de akkoriban ennyi is kevés volt az Ural-on innen-maradáshoz. Nehéz ezt ma elképzelniaz ennyire magyarosan irigy magyar irodalmiélet maradványain... hogy valaki. ma Magyarországon már csak kizárólag Závada Pál-ban van meg ez az ősi paraszti, azaz Móricz Zsigmond-i morál, Gorkij rátelefonált Sztalinra azzal, hogy lenner egy furcsa, óriási, saját és megmagyarázhatatlan kérése, ezt a Doktor Bulgakovot,aki orvosésírt egy jó regényt, hagyják békén. Sztalinnak fogalma sem volt semmiről azon kívül, hogy mint művelt, intelligens és tájékozott ember, a Turbinék sikeréről hallott , azt is, hogy valami fehér szemét,ami nagy siker Moszkvában.

bulgakovaszinhaz_elott.jpg

Van Bulgakovnak egy kulcsregénye, ami összesen annyitól kulcs, hogy a neveket megváltoztatta. Mindenki úgy olvassa, mint Bulgakovi Szatírát,pedig nem az, ha a valódi neveket

Sztanyiszlavszkij

beírjuk, akkor Truman Capote riportjánál is hóóótttreálabb.

Ha valaki el akarja képzelni a sztalini terör egy pillanatát [igen, van valami törökös Sztalin terör-jében] [a török-nek van egy stich-je az oroszban, ami a mi tatár-unkéhoz hasonló]

akkor azt kell tekinteni, amit Eszenyi Enikővel műveltek a sajtómunkások.  A Napi Eszter, akire [a torkára] Egyszerre kell lépni, a tét nem a rétes estére, hanem a fekete bádogautó. A tényleg frászt hozó csengő.

Bulgakov tehát Gorkij jóvoltából megmenekült és ahelyett, hogy szépen meghúzza magát és úgy viselkedik, politikai megfelelő-alkalmasan, mint egy Plankó Gergő vagy Princz Dániel vagy Horváth Bence, még megírta a Szinházi történet -et is.

 

Gyanítom, hogy Bulgakov, mint született orvos, került viszonyhelyzetekbe a halállal, ezért nem félte vagy vetette meg. Egyszerűen nem gondolt vele.

Állandó motívumom a A Televíziónak a baloldali szelleminagyságok és nagysád-ok által termelőszövetkezethez hasonlóan széjjellopása, ebben a történetben egy 144-ed rangú szenélynek mindössze egy gellérthegyi villát és néhány tízmilliót cégalapnak meg eszközöket sikerült "szocializálnia", vele megosztottam a Televíziós történet c.művem treatmentjét,majd pár telefonváltással később megkérdeztem, hogy belenézett-e a papírdrámámba, szerinte szinpadra alkalmazható-e olyan körülmények között, amikben én baszni vitt hülyelyány boldog arccal nézek föla szinpadra -Kedves Olvasóm, ha idáig el tudtál jutni a közbenit is olvasván, te el tudod képzelni azt, a mai magyar szinházi világban mik történnének a mondataimmal. Meg a dramaturgiámmal. Ésmég seggbe is basznának és még ahhoz is, zseniális színészeklátnak át az arcomon,mint távlatövegen... észreveszik a változást, ha.

Az egész világon és minden szinházban sörfuvaros alkoholrothasztotta gennyes arcbőrét pirítóan durván beszélnek.

GARAS Kit basszak meg azért, mert nincsen villany?

KULTÚROS A művészúr! A művészúrnak tetszett lebaszni a biztosítékokat!

Tegyük fel, hogy egy főrendező egy feltörekvő szubrettnek ilyet szól: "Megbaszom a kurva anyádat úgy, hogy te kapsz spontán gátrepedést!" 

Nincsen az a A Hazug-nak dolgozó slapaj politikaiseggnyaló, a kutyát vagy az anyját is 2 Ft-ért megbaszó csatorna- vagy sajtómunkás, egy krug emilia-szint picsa aki magán'ban, miután a könnyű, otthonrólvégzett interenetes munkájában ő is eszterre lépett és beállította az Esti Rétes Figyelő applikációt, egy pillanatra is elhihetné... - vagy ha elhiszi,  akkor alapjaiban műveletlen tahó- hogy a főrendező a prostitúcióra, egy anyára,pinára, faszra, behatolásra, erekcióra vagy spontánra vagy gátrepedésre is gondolt közben. Arra gondolt, hogy a hülye picsa alapvetően ostoba a szakmához és még mindig nemérti,mire instruálná a főrendező, aki indulat nélkülés mindössze dramaturgio-androgógiai okokból "trágár".

Ide kéne egy kép a fiatal, tehát 50 kilóval ezelőtti határozói-jelzői költőről egy kép, ahogy MGP baszni viszi és ami képet ez az akkor még elvileg néha költő vágott hozzá. És MGP nem a színházi élet, abban a kritikus finoman szólva is annyira periférikus, hogy a súgó után sem következikmég az ültetési rendben. Pedig heteró bonviván-önjelöltek képesek két napig csak hígat, előző estén vacsorát sem enni és beöntésekkel vacakolni és az ujjaikkal próbákat tartani vazelinügyben ha a kritikusrólazt hallják az öltözői folyosón, hogy buzi. Nem, a szinház belsőnyelvében mindent annak neveznek, ami vagy nempolitikaikorrekt szavakkal nevezik meg vagy lueszben gennyedt kurvák szókészletéből a pártétrtekezlet politikai szlengjével keverten.

A szinházi élet annyira titkos, mint amennyire Krúdy Gyula regényében, a Rezeda Kázmér szép életé-ben a magán-leánynevelő intézet tulajdonosnője számára titok maradt a rábízott tucatnyi leányka szexuális élete, különös tekintettel a hymenjük állapotaira.Krúdynak itt van egy olyan világirodalmi mondata a szüzességről, ami többet ér Bob Dylan "Nóbel BonBon"-jánál is. Igen, a magán-nevelő-nő is volt 12éves leányka, nem véletlen, hogy nem is emlékszik semmi ooooolyanraaa, ami alapján a "neveltjei"-re következtethetne.

Ha valaki dolgozott Uj Péter alatt A Dohánygyárban vagy Lázár János vezette Miniszterelnökség fizikai napindítóján ott ült, mit se sejtve szippantott a Szinházi élet egyik titkos hétköznapi állandó kipárolgásából.

"Bazmeg, mit akarsz te a színháztól, a te kis lelkeddel, amikor az az élet százszor aljasabb a televíziókénál is?"

Az író -Ottik szerint- lehet nem író, ha éppen nem ír. A színész, a született színész, mint a született orvos orvos, tehát a született színész pedig színész az anyja temetésén is az. Gyűjteményemben alig találok színészekről pillanatokat, amikben nem voltak színészek,pl Ruttkai főz minden napszakra, a kész ételt beviszi az alsófázisban szinte katatón állapotban fekvő napok óta mosdatlan borotválatlan cigarettázó Latinovits-nak,aki esetleg ha, akkor ekkor nem színész. Tolnay Klári abban a pillanatában, amikor az egyik legszebb női hangot a a jópicsaság nőivégzetétől  azzal próbálta megmenteni, hogy 200 ember fölött a pesti utca másik oldalára átkiáltott a másik,pedig színésznő színésznőnek, hogy mennyire szép,akkor nem volt színész éppen. 

Bulgakov ismerte a szinházi életet, mint Krúdy ismerte a nőt,mint olyant (beleértve a leánykákat is) és ha a mindig pénzszűkében élő Krúdy Móricz-szerűen mégsem, nem látott  üzletet a szinháznak írás-ban, abból azt sejtem, hogy Krúdy még Bulgakovnál is többet tudhatott a szinházi-és hozzá azon belül is a jellegzetesen magyar szinházi életről

lábjegyzet:

Ami Eszenyivel történt, az nem a szinházi, hanem csak a politikaikurvaélet epizódja volt. Ha Eszenyi nem annyira húzza felmagát és nem tévesen emlékezne A 22-es csapdájára,ait el sem tudott olvasni, annyira nem tudta érdekelni, akkor kiáll Yossarian mondatával a geciknek és odaköpi:

Kurvák.

 

A pontnak ebben a mondatban dramaturgiai funkciója van. Felkiáltójellel?

 

Kurvák!

-úgy egészen más,úgy Uj Péter vagy Lázár János beköszönője értekezletre.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr9715743962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása