bűbáj
Kezdetben vala a bűvölés, mint az öszvetétel egyik gyöke. Ígézés. Az íge holt szó, ma már nemigen használjuk, legföljebb a pap a templomban, Istennek van pl ígéje, ugyanis hosszú í-vel kéne írni, hogy elkülönböztessük torzulatától, ami ma cselekvést történést jelentő szavak gyűjtőneve, rövid i-vel az elején.
 A bűbájos lakat -magyar népmese
A metszés szónak értelmezés jelentése is volt, metsszűnk -> értelmezzünk. Valamit kimetszünk a megfoghatatlan  végtelensokaságból és kiragadottságában értelmezzük. A metsző szándoka szerént is. (Ha akarom vemhes, ha akarom, nemvemhes.)
 
Lengyel József: Igéző.
Az orvosember juhász igéző is. Az igéző odamegy a megvadult lóhoz, pisszeg, hangokat hallat, prrrrhhhh-prhhhh, nyújtja a kezét és a megveszekedett állat csihad. Csahos kutya kussol, szűkölve kúszik A Kéz felé. A Csillagszem pl igéző is. A pásztor-hierarchiában a csikós a legmagasabb kaszt, de orvosember csakis juhász képes lenni. Senki pásztor nem tud annyit az állatorvosláshoz, mint a juhász. Tud mindegyik pásztor a magáéhoz -de nem sokat másfajta állatokról. A kutyához is a juhász ért igazán, más pásztor is leginkább tőle veszi. A pásztorok még a XX. század elején is alkalmaztak bűbájosságokat. Bakonyi gulyák összeverésénél a félrideg marhákat az istálló küszöbén megfüstölte rontás ellen a gulyás -dee, majd elkezdi ott magyarázni a népeknek tudományosan, hogy a[szürke] marha szaglása kitünő és a télen egymástól elidegenedett állatokat képtelenség lenne gulyába verni is, nemhogy terelni. A füstülés rontotta szaglóérzéküket, nyugodtabban vonultak az erdei legelőkre. Bűbájos pásztorok Jenner előtt 5000 évvel a járványba esett állatokkal az első elhullott húsából etetvén ihyekleztek immunissá tenni a maradékot. A variolációt a kínaiak embereken is alkalmazták. Ugyanígy seb enyhe felülfertőzésével (pókháló) igyekeztek a gyógyulást serkenteni. A vizelet tartalmaz sebgyógyulást segítő-fertőtlenítő anyagokat, a hüvelynedv és a sperma is, régi bűbájosok ezek kenegetésével is gyógyítottak, még a XX. század utolsó harmadában is voltak anyák, akik ismerték a baba pemfisz szájsebecskéinek kezelésében az ősi [bio]eljárást...
 
 Maimagyarra fordítva a jó kereskedelmi vagy politikaimarketing szöveg is igéző. Lehet tömegeket is ígéz-ni.  A maimarketing, nem csak a politikai, hanem a kereskedelmi marketingh egyik atyja Dr Joseph Goebbels volt. Mindig csak mindig csak Hitlerről beszélünk, gyerekek az időbuszból kiszállva Hitler felé rohannak hátbacsapdosni, te vagy az a nevetséges bohócbácsi, vagy agyonvágni ásóval –Dr Joseph Goebbels, A Doktor mindig kimarad a szórásból, valahogy elfelejtjük, hogy a simabeszédű legalább akkora bűnös volt.
 
Nem indul, Trabant. Próbálják okos szomszédok, profi szerelők. Mindent elkövetnek vele, gyertya-és üzemanyagcsere, gyújtásmegszakító csere, karburátortisztítás. És akkor az ígézőember odamegy, becézi, naaa, gyere apádhó’ mit csinálsz te bolondos, indulj be szépen (játszik a gázpedállal, szivatóval…) és indítóz és beindul a motor. [Nincsenek csodák, a szívatót csak egyharmad húzza be, de már akkor, amikor egy küllőt tekert az önindító, ad egy kisgázt, de el is engedi és AKKOR húzza rá a szivatót. Mert magyarázat mindenre van.]
 
Az elbűvölés ma a csodaszép, a tündérszép. A tünedér-ből elmaradt, kikopott egy hangzó, a tünedér lápirém, nőnbemű, ígézó, messziről szép s egyszercsak valódi borzasztóarcát mutatja.
 
Liptai Claudia tündérszép.
 
 
Bezzegónijós területen, a voltendékában, a Hraz-hegységben (a régió jele a seprűnyélen repülő boszorkány)boszorkányság a túristaipar egyik becsalkiágazat - úticsárda előtti Walpurgis-park szobra
 
 
A Varázsló mindenkit elbűvölt, Mario-t leginkább.
 
A bűbájos Küsmödi.
 
A boszorkányokat bűbájossággal is vádolták. Valószínű, a bűbájosság egyik alapfogása a hipnózis, a tömeghipnózis és a tömeghisztéria generálása. Az elbűbájolt éberálom-világban él.  Közhelyszerű ábrázolásban a boszorkány varacskosképő vén szipirtyó -de a boszorkánypörökben gyakrabban vonsztak hóhér kezére szép leányokat, menyecskéket is. A tanúk többsége is nő volt, akadtak azonban boszorkánysággal vádolt férfiak is. Korunk túlsága szerint emide torzul a megítélés, teháthogy minden boszorkánypörbe vont személy valójában ártatlan volt s a vádak hamisak. Egyetlen jógyereklendülettel tehát, ha az időbusz utasai valahány boszorkányt felszabadítattnak, haholt étetőket, maiértelembe vett vérnősző pedofilokat, önbíráskodókat, kuruzslással értelmetlen halálokat okozó, maijog és maiértelem szerint is... bűnelkövetőket is.  Ism.: Az égetés volt a "boszorkány" számára a kegyes halál. A nézőközönség akkor is lassúhalált követelt, ha esetleg a bíró kegyelemből nagylánggal égető tüzet rendelt. Leginkább lassan párolták meg a rőzsemáglyán a boszorkányokat, füstölték s gőzölték, léletfunkciói minél tovább fönnmaradhassanak, ha elájult az áldozat, a hóhér szakszerűen magához térítette... A nézőközönség jobbára nőkből állt, az első sorokban csupa nő tolongott... Éspersze a boszorkányok zöme is nő volt...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr672367091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.14. 13:23:34

Goebbels amúgy nem volt eredeti, mindent Majakovszkijtól meg a szovjetorosz agitproposoktól tanult.

magyar-magyar szótár 2010.10.15. 02:45:52

@efes: Érdemes lenne ezt elemezgetni. Én is olvastam a "Goebbels napló" -t. Sztalin volt a példaképe.. nyilván a szovjet agitprop előbb volt. Én beszéltem olyan emberrel, aki ült nézőtéren, ami előtt a szinpadon A Doktor és Hitler is beszélt. Fölhívta a figyelmem valamire amit aztán hiradókon is ellenőriztem.A szendvics mindig úgy nézett ki, egyharmad lelkes, meg kétharmad konokul hallgató. És ezt a szendvicset látni persze más naggyűléseken is (csak Koreában nem, ot viszont csupa éhező embert látni... ) Kőszobor arccal ültek az emberek, mert a szendvics első húsz sorában meg a széleken besúgók ültek, akik oldalra is néztek... És amikor taps volt, meg hájl-üvöltés, akkor
német mondás
a farkasokkal üvöltöttek (a külföldi [folkszdojcs]vendégeknek nnem volt muszáj...)

magyar-magyar szótár 2010.10.15. 02:51:27

@efes: ... a jutyúbon aztán vannak fasza jelenetek: amikor a hitlerjúgend fanok egy csoportja.. mászik mindenen keresztül (mint valami béközép) ezek aztán a megígézettek... Biztos vagyok benne, hogy megvan valahol az a filmhiradó is, am iben (1938) a Nemzetközi Vöröskereszt embereit körbeviszik valamelyik KZ-lágerben, mint "munkatáborban" és mindenütt guantanamótisztaság meg "üdeség", csendrendfegyelem.

Az aktivizmus kommersziálódása Leni Riefenstahl Párizsban 1938-ban nagydíjjal jutalmazott filmművészete. Jelenkorában, rálátás (és belátás, a zugokba) nélkül a New Deal nem sokban különbözött Hitler "Csodá"-jától... de ismertem embert, akit nem ígézett meg a mészillat, és a mindenúj látványa...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.15. 09:13:09

@magyar-magyar szótár: Az megvan neked, a napokban történt, benne volt majd' minden híradóban. Viktor vonul be valamilyen konferenciára, ahol bejelentette, hogy lenyúlják a magánnyugdíj-pénzeket, az energiaszolgáltatókat, sőt még a tescót is (a cba-t nyilván nem), csupa nagyvállalkozó volt jelen. Viktor tulajdonképpen várakozással teli csendben vonul be, amikor egyetlen hang bekiabálja, hogy: Éljen Orbán Viktor! Erre mondott valamit Viktor, amit nem értettem, mert idióta párom épp akkor csacsogott valamit... Ez nincs meg neked, mit mondott Viktor? Már a bűbájhoz picit kapcsolódóan...:)

magyar-magyar szótár 2010.10.16. 08:28:10

@efes: Viktorügyben többet nem tudok szajkózni, mint azt, hogy ha rajtam múlna, akkor, ha ezzel az enterrel itt lehetne, ni, szőlőbányásszá garázsolnám el Új Zélandon és a szomszédja Kövér László lenne.

Amúgy: persze a szavakkal is baj van. A felfüggesztés az nem lenyúlás. Lenyúlni úgy lehet, hogy beszedem a pénzt pl útalapra és más célra meg lenyúlom(a költségvetés lyukainak foldozására) Ez lenyúlás.

Kataszrófáért felelős (13,7-es PH) cég vezetésének felügyelet alá vonása az nem államitulajdonbavétel. Vigyázni kéne a szavakra, de nem vigyázunk és ennek nem az útálat az oka. Az ok a gyűlölet, ami elvakít, ezért észre sem veszem, amikor trükkösen megváltoztatják a szavak jelentését vagy nem veszik figyelembe. Ami természetese egy ügyvédnél, aki joghoz buta esküdteket érzelmekkel akar megvezetni, nemtermészetes pl un "hírszolgáltatónál".

magyar-magyar szótár 2010.10.16. 08:30:46

@efes: Azt mindenki tudja, hogy a magánnyugdíjpénztárakkal baj van.
A pénztári tag nézőpontjából két eséllyel:
- a pénztár tulajai lenyúlják a pénzuét és szeva szopsz is?
-Az Állam lenyúlja a pénzét.
Innen lehet latolgatni, melyik a jobb és melyik miben különb. A nyugdíjpénztárak eleve felemásan kezdték a működlésüket és... már vergődtek még a jógyerekkormányzás alatt is, mondjuk tavaly. És nyúltak is le rendesen nyugdíjpénztár pénzeket.. ö.. konkrétan kik is kik is?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.17. 17:37:10

@magyar-magyar szótár: Hát, azt hadd ne meséljem el, mit szívatott engem az Aranykor, ahová engem bepaliztak annak idején... Mégis azt mondom, inkább a bankoknál legyen a pénzem, mint a politika mocsarában, mindenféle követhetetlen működésű állami mutyicégeknél. A bankoknál végül is tiszta sor van, szerződés, szablok, miegymás, és verhetem az asztalt, ha valami nem tetszik. Az APEHNÉL, vagy tudjafaszom minél nem verhetem, mert ők vernek rám. Ez a bajom.

I_Isti 2010.10.18. 05:04:37

@efes: felosztó-kirovó az azt jelenti kb, hogy a jelenlegi befizetéseket osztják szét a jelenlegi nyugdíjasok között. Mivel kevesebb a gyerek, mint a nyugdíjas, ezért a szisztéma garantáltan azt fogja okozni, hogy kevesebb nyugdíjat tudnak felosztani, illetve emelni kell folyamatosan a nyugdíjkorhatárt. Az mnyp a pézt pedig forgatja: befektekteti - mostanában asszem választható módon - állampapírba, részvénybe, izémizébe. Ennek persze az a kockázata, hogy a péz kamatozás helyett fogy. Viszont legalább van esélye annak, hogy némi vagyon legyen belőle, mire az ember nyugdíjas lesz.
Én az egész szar nyugdíjrendszert bezárnám. Mo soha nem volt gazdaságilag elég fejlett az általános nyugdíjrendszer bevezetéséhez, amit egyébként Kádár elvtársnak köszönhetünk. Aki nem tesz félre nyugdíjas éveire, az legfeljebb éhenhal,
1-2 generáció alatt viszont megtanulnák a népek, hogy a sör ára nem csak az, amit kifizetünk a pultnál, hanem az is, amennyi kamattól elesünk amiatt, mert nem a nyugdíjalapunkat növeltük vele...

Egyébként meg azt akartam mondani, hogy a vallás az igézés topja, meg Mátyás király. Persze, igazságos, lószart. Csak jó volt a propagandája. Iszonyat magas adóterheket rótt ki, maximum az őt követő anarchia miatt gondolhatja bárki, hogy jó király volt.

magyar-magyar szótár 2010.10.18. 15:29:51

@I_Isti: Nagyon fontos megjegyezni: 1990. tavaszán az amatőr és lelkes, kormánynak látszó izé [testület] az alapokat szépen kiürítve kapta meg, a Nyugdíjalapnak még a BoldogKádáriIdőkben odabasszusgitároztak többször is, rendesen. Aztán Dr Antall adta meg az un "Antall-nyugdíjjal" a kegyelemdöfést, nyugdíjat kapott egy nagyrakás, többszázezer becsületes, főleg asszony, téesztagok pár év cselédeskedésel summássággal, egymásnak tanuskodva -azt5án a szocialistákra meg a Zigasságos Hórny Gyúszi -ra szavaztak mert ullyan becseűlettes a képe és addig vaót jaó, míg Kádár ílt.
Persze a nyugdíjrendszert Rákosiék alapozták meg.
1982-ben és 1985-86-ban a refómkommonistáokok biztosan kinyalták még a tepsijét is a nyugdíjalapnak. Válság vót. Sőt, államcsőd fenyegetett ugye.
süti beállítások módosítása