Hamvasnak van egy kifejezése Marxékra,a "Lelkiismeretfurdalásos gyárosfi"-

 

Nem zárom ki, hogy Hamvas ezt csak úgy hallotta Szabó Lajos könyvtáros és filozófus barátjától.

"A mai rendszer  legnagyobb mai problémája az, hogyan szabadulhata meg a marxizmustól anélkül, hogy a hatalmát elveszítené."

/Szabó Lajos könytáros,filozófus 1951/


Amikor Marxék eszméltek, már az egekre gomolygott  föl az a rohadás, amit a "Nagy Francia Forradalom" okozott, a csürhe.. a valóban proletárok, amit műveltek és az arra adott,szintén rothasztó inverz reakció, nevezzük bonapartizmusnak. A grófot nem a vér teszi, mi magyarok ezt tudjuk a hirtelen báróból méghirtelenebbül grófivá emelkedett Zapolje család miatt.

 Hunyadi János egyenesen a pápától kapta a hercegi címet, viszont nem használta.

Tökéletesen megértem Marxot és Engelst, amiért  úgy érezték, szépen neki kell ülniük és.. ez németül van, német gondolat, szó szerint magyarra fordítva...

csinálni egy filozófiát,

vagyis az két filozófia volt,a Marxé meg az Engels-é, csak aztán ők maguk egyesítették, most kéne'Muki barátunk beleszólni hegeliánusan.

A bolsevikok nem nyitnak vitát, a marxistáknak klasszikus lételeme a vita. A bolsevik ugyanis hülyékkel nem vitatkozik,minek is. A hülyék le akarnak ülni tárgyalni a hatalommal, ebben a képletben a hülyék,a hasznos idióták  a bolsevikok meghosszabbbított fasza a csalánosban, a bolsevik szépen kényelmesen berendezkedik a könyveivel meg a kézirataival a könytárszobában és ki üzen, hogy nem tárgyalunk, a megegyezés kizárt és még csak az kéne, hogy nekiüljetek egyezkedni ezekkel. Általában ez a  képlet jellemzi a bolsevikokat ésennekköszönhetjük,hogy a bolsevikok nem csak a gondolkodás,de a megmenekülés/olcsón megúszás  műveleteiben is jelentőset evolucionizálódtak, kurvára erősek a szökésben és megmenekülésekben. Vagy ha nem is sikerült végül a bolseviknak megmenekülnie, de az utolsó előtti pillanatáig hitt benne annyira, mint Rajk László, amikor is a kivégzésén megpillantotta barátját, KádárJánost, aki intett is valamit, de hogy  mit, az Rajk utolsó pillanata UTÁN következett. Még annyit nagyon fontos tudni a bolsevikokról, hogy a bolsevik élet az olyan,mint Rajkémeg Kádáréis volt, vagyis az teljesen ötletszerű, hogy melyikükmelyiuk végére kerül a bolsevik életnek, ha Rákosiék szerint Rajkkalés inkábbKádártlikvidáltatni, akkor Rajk érkezik cigarettázva és Kádár kiált Éljen a Szovjetúniót. Amihez megmenekülésének reménye fűzte.

 

A filozófia mai állása szerint a "marxizmus"-ként tárgyalt eszmerendszernek kb 5%-nyi köze van Marx és Engels filozófiai művéhez. Lenin a gyakorlathoz alkalmazta a marxizmust, Sztalin pedig revidiálta Lenin tanítását, a móókszizmus pedig a sztalinizmus "bírálata"... inkább úgy fogalmaznék, hogy ma,amit Sztalinról meg Rákosiról tanítanak,az vagy a mókszista hamisítása vagy annak a hamisításnak az inverze,viszont szintén hamis. Szóval: hazug.

 

A bolsevikok,a bolsevikok ..nagyjábólsemmi nem igaz, amit mavizsgákon felkellmondani a bolsevikokról.A bolsevkok nagyon okos,nagyon művelt és szuperintelligensélcsapat voltak valamint frenetikusan ironiukusak is. Mindenben ismertek tréfát.

Volt Marxéknak a maguk ideje,amikor progresszívek voltak,ahogy ezt már kifejtettem a proletár-ban,amunkásosztályt nem gondolták tartalmilag proletárnak, csak ...viccnek szánták, egyfajta iróniának.Nagyon is jól tudták, hogy a csürhe, vagyis a proletárok,az nem a munkásosztály, hanem annak az antagonisztikus ellentéte.

A proletár alapérdeke az, hogy valamimiatt ne kelljen dolgozni, a munkásosztály tagjai viszontkövetelik a munkát.

Gyakorlat: Fogja magát az

újságíró, szakadjon le a fészbúkról,menjen le egy gyárba próbanapra és üljön le félre a tabletjével egy hordozható horgászszékre ,

és mint tüdő a májtól,mint a hasi űrtől a selymesen kibomló belek a csatamezőn, úgy válik el a proletáriátus a munkásosztályból,el. Magának a HR-menedzsmentnek is már kellemetlen a munkásosztáylnak a komikus esetekben kétségbeejtő igyekezete a megfeleléshez. A proletár viszont lehetőleg semmit sem csinál azon kívül, hogy igyekszik kibaszatni magát már délelőtt aparkolóban odakint várakozó munkás buszba. Osztályöntudat tekintetében amunkásból az elemi büszkeséghiányzik, tüsténkedik és hajlong, szót fogad éssigyekszik, koncentrál és hajtja magát.A proletárnem,előszöris vegyeez a kóceráj megtiszteltetésnekamegjelenését, az ő munkája nélkül akurva anyjába rohadna a vezetőség, mit gondolnak ezek a kis picsák isitt, fogtak már ezek egyáltalán egy tisztességes vaskosabb húsfaszt a kezükben? Egy anya életéről, akinek az élete a gyerekei akikért ölni tudna és ha a gyerekeiről van szó, ezért a fészbúkos telefont, azt kizárná, hogy kint hagyhatná az öltözőben,mertőrá, ha a gyereke rája ír, akkorőlétészi,mégszéplesz, ha nem odabassza a lantot,mert neki a csalággya a zelső.

 

A próbanapon legkésőbb délre aproletármind kintül a buszokban és fészbúkozikmeg eszik és dohányzik.Ő megpróbálta, csak megint méltatlannak bizonyult aző nélkülözhetetlen munkaerejére ez a munkaadó is.

PROLETÁR: Nem ehhő szoktam én a Szamszúngokná'!

SAFFŐR: Miért? Mennyit dolgoztál a Samsung-ban?

PROLETÁR (büszkén) Három napot!

Az.,amit marxizmusként tárgyalunk,kétféle verzióban létezik és akik a Szovjetúnió uralma alatt tanulták, azok az orosz verziót ismerik,a másik,amiről nekünk fingunk sem lehet, az az eurokommunizmus.

Ma eurokommunisták Olaszországban és Ibériában vannak,elvileg... nyomokbanmég... Franciaországban,a többi, az maóista vagy posztmaóista. Daniel-Cohn Bendit illiberális alak,maóistaként kezdte az ipart,ma pedig a tipikus posztmaóista.

Idekint ritkán beszélek erről, de odahaza és magánban többször felmerül a baloldaliság kérdése, hiszen a szüleim generációja úgy érezte, hogy a diplomáját egyenesen Kádár János kezéből kapta. GYerekkoromban láthattamigazi,élőkommunista embert, Pali bácsit, a '19-es veteránt, ő legalább már ivarérett volt 1919-ben. A másik veterán lovászfiú volt és a direktórium hintaja rudasnak tartotta a zabláját.

Nos, Kádár jóformán baloldaliba sem számít az eurokommunistáknál. Eurokommunisták tekintetében  1956   eurokommunista forradalom volt, amit a leninista-sztálinista moszkoviták levertek.

piazza_martiri_d_ungheria.jpg

Ritkák a pillanatok, de pl Boris Pasternak sikerregényének a történetében kiviláglik, hogy a szovjetek az eurokommunista olasz párt vezetéséből szerveztek át és akkor az OKP vezetésének egy része így ellentétbe is kerültaz egész párttal. A Dktor Zsivágót olasz kommunista kiadóadta ki először,pedig az Olasz Kommunista Párt moszkovita szárnya titkosszolgálati eszközökkel is igyekezett szabotálni: megszerezni a kéziratot.

Lent a gyakorlatban... ezzel szoktam un "magyar baloldaliak" agyát felbaszni,ma is,lent az életben az olasz vagy spanyol baloldali.. baloldalihoz méltó életet él, ez nem az az arrogáns, beképzelt.. Haász János, Bede Márton,SzilyLászló vagy Uj Péter alakításában látható "provokatívnak" gondolt pankkos,kihívó.. "merész".. "kritikus".. röviden bolsevik arrogancia,ami a magyar folklórban a "paraszt és a deák" népmesekörbőlis kiolvasható, a deák (=értelmiségi) baloldaliasság, amiben a paraszt van folyton a szopóágon,a deák szopatja és ezért aparasztnak még szégellnie is kellmagát,mert osztályöntudatlan zsírbarom, aki azt érdemli, hogy SzilyLászló telefonon szopassa meg. meg Haász. Lent, az Olasz Dél-en,ami Dél-rólamagyarnak csak amaffia, tehát Orbán tud az eszébe jutni, Délen annyi baloldali embert látni,mint Magyarországon őzet. Csak a magyarok nem állnak neki ott fényképezgetni az olasz baloldaliakat,ahogy viszont nálunk az olasz az őzcsordákláttán félig az árokba hajt az autójával, hogy fotózza.

 

Magyarországon főleg szájalván "baloldaliak" az illiberálisok, ülnek éspofáznak azzal, hogy amíg Orbán van,úgy se lehet semmit sem tenni. A magyar baloldalkényelme letéteményese ez az orbán,hiszen minekálljon föl bármit csinálni,amit ez az Orbán úgyis ellehetetlenít. A diktatúrájával. Azzal. Na,majd most, a gyerekek. Ez a gyerekek a reménye a baloldalunknak, hogy a gyerekekmost megscinálják -milyen jólsikerült az olimpiabaszás is!

 

Az Olasz Dél-en sok a gyerek,különösen a munkásosztályban, valahogy a nemzetikeresztények ott nem a kereszténygyerek csinálásan élik ki a hitüket. Egy család sok gyerekkel az baloldali ésújabban mindig van egy [örök]befogadottkis afrikai gyermek, nézik is a szülők szüntelen, hol a a fasiszta állat, aki puffog a kis afrikai láttán.

Ez a hátrányunk nekünk magyaroknak ..Nem tudtunk találkozni baloldaliból, csak ezzel a Rákosi.. Révai... Komlós János, Hofi Géza.. Parti Nagy Lajos...UjPéter típusú kifinomultan műűűűvelt, tudós,polihisztor és természetadta egy humoros fajta értelmiségi szájjal vagy fasszalbaloldalival, hiszen Mező Imrét is egy ilyen humorista hagyta a lioncselés áldozatának,a maga nemében egyszerre Bagi és Nacsa Biszku Béla.

A keleti filozófiák szerint az ember élete pontosan annyit ér,mint az utolsó percei, nos Biszku Bélaélete egy folyamatos jutalomjáték volt,még azt a szivességet ismegtették neki, hogy "meghurcolván" végül senki nem rótta fel neki MezőImre kivonását Kádár útjából.

Volt szerencsém élőben találkozni Czinege Lajos vezérezredessel, egy egész napon át megfigyelni őt,a humor nagyágyúja volt,egy jófoirmán az, akit Gálvölgyi Jánosként a szinpadrólismerünk (nem az a morózus humortalan méregzsák mizantróp, aki Gálvölgyi egyébként maszekban).Na jó, ez is most paródia volt arészemről az indexes stílusé, ugyanis azért Gálvölgyi nmértékét Czinege nem tudta betölteni,jóindulattal azonban Hadház László mértékét betöltené.

Millió másmilyen, nem-mókszista  baloldalija volt Magyarországnak. Horthy Miklós idejében volt nekik a fénykorszakuk, a magyar szociáldemokraták,a magyar szervezett munkásság, akik a politikai életben kétfrontos harcot vívtak,az egyiket Horthy rendszerével és volt az a másik szombat esténként meg vasárnap délután a komcsikkal. Ezek akomcsik,tényleg ..kérlelhetetlenül humoros emberek,mint Rideg Sándor... a kocsmákban részegen verekedéseket provokáltak a szocdemekkel,a komcsikúgy jártak verekednihétvégenként, ahogy a felvégiek jártak le az alvégre vagy szomszédos falvcak legényei egymáshoz,voltaz a 44444 kommun istánk az egymillió szervezett szocdem munkáshoz képest,de ezek akommunisták gondoltákúgy, ahogy Uj Péter, Haász János, Dezső András,Szily László, Haszan Zoltán , Bede Márton ,Magyari Péter (nem tudom, van-emég annyi józan pillanata, hogy) és társaik.. egyszerrűen mindenki FÖLÖTT érzik magukat, egy bizonyosfajta derűvel szerte...letekintvén a birkafőzőfesztivál és bundáskenyérszagú tömegemberekre.

Ez a röviden a bolsevik szemlélet

amiről viszont az eurokommunista nem tud.

1956.augusztusában Magyarországon járt újságíró képében Gabriel Garcia Márquez kolumbán író ,aki annyira nem volt egy értelmiségi típus, hogy még a spanyol helyesírás alapjait sem ismerte. Ez a Márquez.. a szó mókszista értelmében tök' hülye volt a politikához, jóformán az alapismeretei is hiányoztak.

Márquez eurokommunista volt s azon belül castroiánus. Ide mindenkinek az ikonikus Che Guevara ugrik föl, Castro inverze és ellentéte, akivel az "ikon" jelleg miatt együtt tárgyalják, holott Che bolivárista ÉS maóista volt, Castro pedig nem. Az ikon Che-nek túl sok köze nincsen a hús&vér Guevarához.

 

 

Most,amikor ezt írom, sokezer magyar ember az új baloldal új feltámadását reményli. "A magyar értelmiségi természetes baloldali." Csak éppen ebben a korszakban nem kell a baloldali meg a liberális sem kell.

Baloldali attóllesz valaki, hogy az ember a fontos a számára, az embert a lényeges neki. Korszakunkban viszont az ember egyenlőa kockázattal.Ma az ember jelenti a legmagasabb kockázati tényezőt,ugyanis az ember nekiáll ott gondolkodni, ahelyett, hogy a vásárlási döntését gondolkodás,tehát ész nélkülésjóformán azonnal meghozná.

 

Itt van mondjárt az ember és az ő fájdalma viszonya.A gondolkodember, amikor elkezd neki fájni valami,elkezd azon a fájdalmán gondolkodni, relativizálja,az emlékeihez nyúl,a múltkor is fájt így aztán elmúltmagától, mások szerint pl ilyen fejfájásnak az oka lehet az is, hogy nem ivott eleget. Na,az ilyen emberrel van leginkább baja a korszakunknak,mert akorszerű ember nemállott neki filozófálni, nincs idő a fájdalomra, fogja a fájdalomcsillapítót és besveszi és hafogy,megy a gyógyszertárba és veszi a következőt. Lehetne vezeték nélküli porszívóvalporszívóni, akkornemkezdi el ott vizsgálni a már meglévő ésmég t ökéletes porszívóját,ami tegnapvolt korszerű  azzal, hogy porzsák nélküli és egy év alatt egy másik porszívó ára az összes szűrőbetét bele.  A spok vén zöld idióta,a szaroshippik, ekik elkezdik ott méricskélni,, hogy a régiporszívóikban az anyagok, a belevitt energiamég nincs optimálisan felhasználva, addig minek az új porszívó és hogy is van az az akkumulátorral,ami nem cserélhető benne...legalábbis a fejlesztőteam aprezentáción azt adta elő,merta vén szaros hippikképesek ésszétszerelik a porszívótéskiderüöl, hogy az akkumulátoramégis cserélhető. Kicseréli a vén geci az akksikat éskésőbb vesz ezértújabb porszívót, hosszabb lehet a csereciklus a tervezettnél.

Hála istennek a hagyományos baloldalhagyományos figuráival kb egyidősek az ilyen vén szaros barkácshippik. akik Sanyi bá'val, a vén szaros autószerelővel összejhátszva a 16 éves Audi a6-osukbólleszereltetik a gecibe aPDTDI hengerfejet és feltesznek rá egy sima TDI hengerfejet,demechanikusépített BOSCH adagolóval és így az összes beletervezett hibából már csak az elektronikusakra lehet számítani.

 

Magyarországon meg az utolsóolyan egyetem az orvosikon kívül, ahol a diákok tekintetében még van tekintélye a tanároknak annyira, hogy ha a tanárok mondanak nekik valamit, akkor azt  a tekintélyelvalapjánnem kezdik elottmegfellebbezni, hanem elhiszik,amit a tanáraik mondtak nekik ésmegcsinálják,mert aki nem csinálja meg, annak nagy valószínűséggel szakmailag annyi lesz...

 

Megkérdezném azért én ezeket a gyerekeket,mint fogadják azt, hogy most ők egy új,tiszta és fiatal baloldal feltámadásának a reményei úgy, hogy kb a jobboldalrólis annyit tudnak,ami alapján azt is le se szarnák, ha legalább adiplomáig nemkéne úgy csinálni,mintha...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr6516201544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frick László Intézet 2020.09.16. 03:50:55

@heki: Köszönöm.
@Szorgalmas Gyémánt: Egyik sem,ez nem bal.És még csak oldal sem.

Frick László Intézet 2020.09.16. 04:00:24

@Serény Vélemény: Van valami az SZFE-n... demaradjunk annyiban,hogy annak,ami van, ehhez sok köze nincsen.A cél politikai.A "vén kéjenc"-eknek meg nempolitikaiak a céljaik.

Ha marxisták szervezték volna, akkorlátványos tárgyalások lennének,itt nem ez a cél.

Legszivesebben "beélőzném" a jeleneteket aráhatásokkal.

A mókszisták nagyon erősek ráhatásban -mint törpeharcsák a kiszáradt csatornafenékkét centis vizében a húsz centis iszapfölött:lételemük a ráhatás.

"Most nagyon fontos, hogy ne egyezzetek meg, bármit is igérnek,az igéret,úgysem tartják be ésmár nagyon régen túlmutat az intézmény ügyén:Az egész NER-tfogjukmegdönteni."

Megmutatom,mi a főkülönbség, a mókszistákle akartak számolni a két fronttal, a balosokkal(Rákosiékkal,Andics Erzsébetékkel is)meg a jobbosokkal (az eurokommunistákkal,pla fiatal egyetemista kommunistákkal:Ötvenhat balosforradalom volt.

Most meg a NER-re szükség van, hiszen ezen a címen lehet támogatásokat kapni,ha nincs NER...akkor bizonyos források elapadnak.

Az az érzésem, hogy nagyon lazán ellenőrzik ezeknek a pénzeknek a felhasználását. Akik adják,azok számára aprópénz a TASZ-ra az az évi 100-110 MFt-nyi Dollár.

Frick László Intézet 2020.09.16. 04:03:03

@Szorgalmas Gyémánt: Nagyon fontos:A marxisták,a bolsevikok,a sztalinisták,a mókszisták...Mind-mind politikai kőprofik voltak.És ez a profizmus jellemezte az MSZP-t az orbángyűlöletük beteges elhatalmasodásáig. Profi így és ennyire vakon nem gyűlöl.

Frick László Intézet 2020.09.16. 04:09:02

@Serény Vélemény: Kinek kell a dió. Ki eszik dióstésztát... dióskalácsot.Szerintema karácsonyi diósbeiglik (amik persze ipariméretekben dejóból, azaz napraforgóbélből készülnek) kétharmadát senki nemeszimeg, szerintem 47minuszos ebben az országban semmi diósat nem eszik. A flódniba kell dió, namost az a 37 fiatal, szülőképeskorú zsidó nő.. ha felkúszna a számuk 40-re...
Föl se szedi a diót. Cigányok meg hajléktalanok szedik a diót.. azaz placigányok csak szedték,nálunk a határbvan a Rencervátás óta a varjak 507 diófát "vetettek" termőre fordult férficoimb vastag diófákról beszélek..aPiros Zsigulikkorszakában még eljártak a határba a cigányok felszedni a diót,ma már ez "kúdusmunka" ...nincsenek rászorulva...

Frick László Intézet 2020.09.16. 04:15:51

@Serény Vélemény: Még a dió áráról. A hyperkommunikációs booomban gyakori, hogy a piac megelőlegez valamit,pl a tüzépeken még seholsemvolt az a keresletnövekedést,amit áremelésekkel vártak a tüzépesek.Pszichológiaialag úgy képzeltéka tüzépesek, hogy a sok picsa a hitelpénzekkelkitömött autóstáskákkalmeg a férjével megjelenik,mi ez,ebbőlis akkor kétköbmétert,meg abból100 szálat kérünk,hány négyzetméter kell,27, kerekítsük fel 50-re,mer fussaja hitel.

Csakhogy ez a generáció nem járkál tüzépekree, azt mondja a kivitelezőnek, hogy anyaggal kéri a vállalást,a kivitelező meg nem barom a kisker poros udvarán tallózni.

Még nem találkoztampl babaváróhitelessel,aki ne azon agyalna, hogy ... apicsaautókrólis beszéltünkmár, abban a bizonyos 2009-2015-ös használtautókínálatban, a 2-4MFt-osbanmind egyfoshulladék az autó,pla 2011-2015-ös benzines FordMondeo/Mazda 6-ok most értek meg a motorcserére.. és nincs alkatrészautó.. ott tart az ipar, hogy Angilali-ból kell kamionnal hozatni a cseremotorokat, amik a csere után elmnennekmég 30-50000 Km-t ..ami 3-6év.

Szorgalmas Gyémánt 2020.09.16. 07:03:25

@Frick László Intézet: Az én babaváróhiteles ismerőseim mind új autót vettek.

Frick László Intézet 2020.09.16. 14:01:15

@Szorgalmas Gyémánt: Ma egy csomnó úőjautó van,ami 50 vagy 100000 km-tkomolyabb külön ráköltés nélkülkibir. Csak őzet ne üssenek el vele. Ha Kínában nem forgalmazott autó,akkor nem lesz hozzá javítós cucc.Itt nem arról van szó, hogy a biztosító nem fizet, a biztosító kifizetné, de nincsen mit, nem kapni gépháztetőt, csaklopottból. Meg lámpasort.. szóvalami az elejében törik. Ha radaros az autó, túl sok az elektronika meg a tapogató az elejében,soha többé nem lesz az az autó,ami volt. Még ha össze is szeded a lopott alkatrészeket, nem lesz,aki újraépíti, ez nem is pénz kérdés,ismétlem,a biztosítófizetné, csak ember nincsen,aki megcsinálja.

Én olyan területen élek, hogy itt aki heti 3000 km-t autózik, az elé ennyi futásban ötször ugrott őz.

De egy rotweiler vagy elkóborolt juhászkutya sem üt kisebbet...

Szorgalmas Gyémánt 2020.09.16. 14:10:48

@Frick László Intézet: Ha már autó: milyen a Dacia Lodgy? Van egy nagycsaládos ismerősöm, ő szereti. Mit kell venni, ha 3 gyerekülés kell az autóba?

0xd1262c 2020.09.16. 16:39:47

A torzonborz valóban nem a dolgozókra alkalmazta a "proletár" fogalmát, de nem volt semmi hülyéskedés, irónia talán. Előszeretettel használta ironikus módon, néha megcsavarva kora tudományának bevett fogalmait. Nem ő találta ki, hogy a proletár a kapitalizmusban az az osztály, amely tőketulajdon híján csakis a munkaereje piacra dobásával tehet pénzbeli jövedelemre szert bér formájában. Használta ezt a fogalmat, következetesen, ebben a jelentésben. Bele tartozik ebbe a munkás, munkanélküli és az Eredeti Proletár®-ok, meg akik ingyen besegítenek a munkaerő regenerálásába is. Lényeg, hogy nem volt nála semmi olyan, hogy van a munkásosztály, aki dolgozik, meg vannak a proletárok akik nem dolgoznak, mert nem is akarnak és ez volna a kapitalizmus egy alapvető antagonizmusa. Pont hogy dinamikus osztályszerkezetként írta le a kapitalizmust, ahol valaki egyik nap még műhelytulajdonos iparos (ha van alkalmazottja, az már tőkés is), aztán bérért foglalkoztatott gyári munkás, aztán meg Eredeti Proletár®. És hogy a leginkább jellemző tendencia az előbbi irány balról jobbra, hosszútávon mindenképp. A proletár osztályba sorolódás a második lépésnél történik. Tisztában volt egyébként Marx azzal is, hogy az ő jelenében léteznek egyéb rétegek is, akik nem illenek sehogy bele a burzsuj/proletár a fölosztásba, de a kapitalista termelési módot tartotta meghatározónak és ezért ennek jellemző szerkezetét szerette leginkább elemezni. Úgy volt vele, hogy nem illenek bele... még.

Ha már német filozófus, aki hozzád leginkább hasonlóan vázolja fel a modern társadalom belső ellentmondását, akkor Hegel. Rég olvastam már, nem keresem most ki, de olyasmi rémlik, hogy ír valahol a "csőcselékről", mint a modern társadalmi berendezkedés által folyton kitermelt fölöslegről. Nála a felállás, hogy vannak a társadalomba valahogy beilleszkedett, annak szokásai szerint kölcsönös elismerésben részesülő rétegek és van a kívül rekedt csőcselék, akik előbb-utóbb nemhogy magukra nézve nem tartják kötelezőnek az elfogadott normákat, de a társadalom "rendes" tagjainak sincs komoly erkölcsi alapja arra, hogy ezt elvárja tőlük. Nincs értékközösség, közmegegyezés ugyanis, lehetnének másik állam barbárjai is akár ezzel az erővel.

0xd1262c 2020.09.16. 16:48:12

Ráadás: említed a munkát/munkást becsülő civilizált cocdemeket, akikkel kocsmai verekedést provokáltak a komancsok Bp-n. Berlinben meg ezek a mérsékelt cocdemek halálfejes madmax bandával ölették meg Rosa Luxemburgot 1919-ben. Nem is az, hogy akkor most ez 1-1, de hogy az egész balista elfosottságnak van egy története. Nem elég azt megfejteni, hogy mi a bolsevik módi, ki hogyan politikai profi, meg milyenek voltak a szektásodó baloldal vezéregyéniségeinek jellemvonásai, de az I VH-ig visszamenni minimum. Melyik szekta hogy állt abba bele. Vagy miért gondolhatta úgy már maga Marx is, hogy a különféle mérsékelt cocializmusok nem vezethetnek sehova, tehát forradalom kell, ahhoz meg szubjektumot keresni/csinálni? Hogy lehett ekkora őrült? Ill a marxistáknak az I VH közben-után, hogyan juthatott eszébe olyan, hogy a cocdemek forradalom árulói? Nem mintha sokat számítanának ezek ma már, utólagos okoskodás az egész, de ha már előkerült...

heki 2020.09.16. 21:48:31

@0xd1262c: ezek tök jó kérdések, meg ahogy az is érdekes, ahogy a 30-as években a náci és kommunista munkások együtt verték a szocdemeket, ez persze a röpülő idő langy lehellete, ahogy mártírok lesznek a hóhérokból, hát igen, ismerős a Nagy Francia Forradalom óta is.

Ugyanakkor Marxot én még nem írnám le annyira. Nyilvánvaló, hogy a kezdetektől olyan szektásodási hajlam volt benne (bennük: Engels-szel), hogy csak az igaz, amit ők mondanak, és aki mást mond, az mind áruló.
Ez a szektaképzésnek ilyen érzelmi előzménye, rendben van.

Annyira nem tudom, nem ismerem őt, hogy az ő közgazdaságtana mennyire egyéni (konzervatív felfogás szerint TERMÉSZETESEN nem az), mindegy, de most, a XXI. században érdekes módon a neomarxista Zizek, Alain Badiou stb. a mai kornak lelkiismeret-szintjén szóló kritikáját adják, Marx-ból kiindulva, akit mindenki igyekszik elfelejteni, és ez a kritika a neo-ágazatoknak (neolib, neokonzervatív) stb. eléggé odapörköl, szerintem jól.

És bár dudi nem ismerné be, de több posztja is marxista szellemiségű, éppen ezért. :)
Szóval szerintem ne írjuk le még Marxot, annak ellenére, hogy nem szeretnék találkozni vele.

Szorgalmas Gyémánt 2020.09.17. 08:59:36

@heki: A Tőke harmadik kiadásának előszavában magyarázkodik Marx, hogy az, amit leírt, már egy ausztrál fazon is leírta, csak ő továbbfejlesztette.

Frick László Intézet 2020.09.17. 10:55:44

@Szorgalmas Gyémánt: Daciua nagyon jó. Ha gyorsan akarsz végezni ésérdekel egy autó,milyen,a német piacárazásaimegmutatják,pl a FordMoindeo/Mazda6 ultrafos ésminden évjáratban mélyen az átlagár alatt nyitnak.
A Daciá-k az egyikleginkább értékörző autófélék, drága használtan, jóltartja az árát. Jobb a románoknál a minőségbiztosítás, az oka az, hogy a Renault előtt a koreai Daewoo idomította a gyárat. Sajnos nagyon sok nyugati is tudja már ezt a titkot.

Frick László Intézet 2020.09.17. 11:09:37

@0xd1262c: A proletár és a munka kizárja egymást,ha dolgozik, ha hajlandó dolgozni,már azonnal nem proletár. Ez az alapvető oka is egyben a munkásosztály és a proletáriátus antagonisztikus ellentétének.

A munkás a proletárból az osztályöntudatot hiányolja,mert öntudata? -az van a proletárnak, csakpersze az.. hogy is fogalmazzamkörbe... "perszonális" öntudat. Ki ha ő nem,ő osztán..már eleve az, hogy ott,aholdolgozni kéne,megjelent, viszont azonnal azt vetíti előre, hogy nincs az a kurva isten .. és itt felsorolja a feltételeit... hogy ő addig itten az ő rendkívüli munkaképességeit bevesse,meg se fogja a szerszámot addig.

A kubikos a földmunkás az egyik legtömörebben szervezett munkásféle volt 80-100-150 éve.

Ha valaki kubikost akart dolgoztatni,mérnöknek és azon belülfejben nagyon jó számolóképes geometrikusnak is kellett lennie,mert azonnal méterek,köbméterek,akkordok és korona/pengó/köbméterek repkedtenek.

Ma elképesztően könnyű pl mélyszegény proletárokat összehívni munkára,a kubikoláshoz szerintük nem pénz kell és akkor lássuk a feltételeket,természetesen a szerszámot ők hozzák,de szerszámuk nincsen, arra előre kérik a pénzeket. ... ... nemmegyek bele a részletekbe, de innentől elkezdődik egy hogyan nemlehet ezt megoldani adokkapok,amiben tegyük fel azt, hogy MINDENT megad a munkaadó.

És azt fogod látni, hogy eme mindenek megadása ellenére a proletárok egyre elgyötörtebben szomorúak.

Ebben a mélységben szokott felmerülni a különélés,miszerint amíg az ember távol van, ki végzi el az embermunkát a ház körül (tű a heggyel,a kertben méteres a burgyik, a dudva-gaz-muhar szenéttel és a korábbi cocpoltházak sittjével hányva stb) Egy meszelést, egy seprűvonást nem ejtettek a házban a kultura fejlődésévelma már a begyújtása favágással és a tüzelésselis asszonymunka,de azért bepróbálkoznak a palimadárnál,mert eddig is mindent megadott.

Fizessen különélést, ez mármegvolt,mert ugye a távolban dolgozóembernekmindent pénzértkellmegvennie.
De még egy napszámot az asszonynak fizessen,mert az embermunkára napszámost kell fogadni.
Tegyük föl, hogy a őpali akkora egy hülye, hogy még 5000 ft-ot erre a napszámosra megigér.
Na,mit lép erre aproletár,hiszen innen már..nincsen más hátra,mint elkéne menni dolgozni.

(annyit elárulok,hogy a szerszámok persze nem lesznekalkalmasak,kb szenespitliméretű gyereklapátok az olyan lemezásóval,ami a homokban is elhajlik)

A proletár létalapja maga a létezése és az, hogy ő szavazóképes. A rencervátás óta jóformán erről szólamagyar "mélyszegénység" és "cigányfelzárkóztatáspolitika"

Kérdezd meg a gyöngyöspatai uzsorásokat,akiket persze csak a TASZ nem ismer.

Frick László Intézet 2020.09.17. 11:32:41

@0xd1262c: Az üdőnek [időnek] van egy távlatövege [ egy visszapillantósmesszelátója] ami óhatatlanul torzít,mert a győztesek azonnal nekilátnak történelemkönyveket irkálni.
Van tehát az írott történelem,amiből sziveskedtélmost nekem kivonatokkal és van az,ami történt egzakt mód, mert a történelem még a matematikánál is egzaktabb, ugyanis ami megtörtémnt, az történt meg,míg a matematika igen gyakran köszönőviszonybva sem kerülhet a valősággalés amit a matek leképez a világból,szerencsés, ha a valóságban csupán 4-5 fényévnyit ferdült arrébb.

A "kapitalizmus" a.. "polgáriassodás"lényegében kicsit hoisszabban,ami a netokrácia történetében 20évvolt.,az a kapitalizmus feljövetelében talán 100.

Paradigmaváltás [paracsizmaváltás] történt..és

Van nekem egy módszerem,mert a történelemkönyvírók ismeg a filozófusok is a korai kapitalizmusban pénzért csinálták,amit, vagyis szolgálatban álltak.

Victor Hugo ispénzért csinálta, Balzac meg pláne és Dickens ésígytovább, de még milyen pénzért..kényszerekben.
Tudod,ha az ember érezni akarja a kor levegőjét,akkor pl Francisco Goya festményein tanulmányozza.

levegő,mindenképpen levegőkell abból a korból.

Pl Voltaire-ben van levegő és olvasd el a Filozófiai Ábécé-bóla filozófia czikkelyt, szegény nyomorult Voltaire akkora ideálista volt, azt hitte, hogy de frankó lesz az a rendszer,amit filozófusokfognak irányítani, ha csak Marxékat megmutatom neki,szerintem....,de hagyjuk:D

Van itt egy blogbarátunk, Dinamuki,akivel alulmaradtam a F.Nietzsché-ről folytatott vitánk során...

A probléma az az általad felsorolt szituációkkal, ami a netokráciával is:

Az ősnetokrácia jó volt,látta ezt a pőolitika, hogy jó netokrácia és beletelepedett és tessék,az elpolitikásodott kurvult politiko-netokrácia már mekkora egy entropikus foskazal.

Nem azt mondom, hogy a polgáriak között nem voltak a nemességnél különb alakok, de össszességében és nagyhatásában a kapitalizmus, azaz a polgárihatalom volt akkora rohadmányosság,mint a "leváltott rend"

Ha megvizsgálod a mai internetet,a netokrációról még fent vannak ősnetokraták ideálista romantikus "hippi" szövegei,miszerint ők egy kisebbség, elite, akik majd jólmeg tudnak élni a hülyékből,mert az mindig úgy lesz, hogy ők a kevés okosok és a többi a mind hülye, a barmok.

Viszont közben a netokraták elkurvultak,eladták magukat.

Történtek olyan balesetek,mint amit az idióta Zuckabagga okozott.

Az atomenergia féltalámánya óta nem volt példa ilyen pusztító baromságra,mint a facebook.

Bármihez is fognál ma,a kommunikációs entrópia dönt a sorsáról és elárulom neked a képletet:
ebben az entrópiában minden 1 vagy nulla értékü és ez tetszőleges,véletlenszerű és megjósolhatatlan.

Hazudik a netokrata,amikor azt meri állítani,hogy kézben tartja a rendszert,nem.Nem is lát igazán messzire, egy évet szoktam mondani, az éves tervszámot,addig lát el.

Képeznek trendeket,mert ez egy szakma és már lehet látni, hogy eddig sem lett semmi sem igaz a trendekbőlés ezután sem lesz.

Az már nem fog segíteni rajtunk, ha a helyére teszük a szociáldemokráciát,a kommunistákat meg a bolsevikokat,depl szerintem ma is nagyon hasznboslenne jóltudni a bolsevikdefinicióját azért,mert bolsevikok nélküli bolsevizmus jellemzi a véleményformálóinkat. Annyira magabiztossátesziőket az, hogy azt hiszik,ők vannak a fasz boldogabbik végén ésmi csakis szopni tudunk.

Én mindenkinek,aki szopatni akar, szoktam is mondani: tegye csak a számba
de gondolja meg előtte, hogy egy leharapott fasz helyén elvérezni: Hol és hogyan köti el?

Jó, a börtönben az erre a válasz, hogy akkor kiverik az összes fogam
de ezek a netokraták (lásd a blogflagomat jobbra fent a ficakban,az állandó szöveg)

ezezk a hehegő nyálas,tökfőzelékből fosott figurák,meg a fogaim kiverése :D

Frick László Intézet 2020.09.17. 18:05:15

@0xd1262c: lábjegyzet:
Nem tudom,a móókszista történelemhamisítások után,főleg így, hogy ma is ezen hamisítványokat vagy az inverzeit (szintén hazugságokat,lásd Ötvenhat) tanítják történelemből...szóval...mi az értelme Marxékig elmenni.

Szerintem a lényeg az, hogy még az MSZMP és kormánya intézményesítette a munkanélküliséget, azaz aufklerungolták a proletároktól a foglalkoztatást. A szocialzmusban kényszerfoglalkoztatnikellett a dolgozni nemakaróproletárokat.
"Olcsóbb a proletártsegélyen tartani,mint inflációgerjesztően munkahelyet teremteni nekik."
És ez az indoklás az MSZMP KB és már a Grósz -kormány füle hallatára is elhangzott. A Dr Németh-kormány csinálta meg persze,de már tudták, hogy a Rencervátás-sal csőbe húzott és szerintük(meg szerintem is) indokolatlanul nagypofájú ésoktondi valamelyik EKÁ-s párt kormánya fogja elvinni a balhét.

Ebben egyet kell értsek velük: Indokolatlan volt az EKÁ -soknak Barna Büdös Nejlonzoknis Illetékes Eltás-aknak lenézni az MSZP-t.
Sőt, annyira fel kellett volna nézni rájuk, hogy egyenesen a Balti Móccer-rel :D
A proletárok rohantak leszerelni... ahogy ők a munkanélkülire vetetkezést nevezték.

Akkor még voltak az emberszagot úgy-ahogy viselő cocojiológusaink,akik meg is írták, hogy csak5-6 hónaptartósmunkanélküliség mennyire deprimáló.

lábjegyzet2

Most a járvány idején pl Surányi György nem azért vetette föl az ingyenpénz ötletét proletároknak,mert annyira szociális érzékeny lenne, csak Orbánék már az utolsó békeévben a proletárok foglalkoztatására is rászorultak,elkellett engedni őket a közmunkás rózsabaszó proletáréletből...
Surányiékmeg az ellenzék prominensei úgy voltak vele, hogy ráuszítják a proletárokat is Orbánékra az ingyenpénz követelésével,ami fokozza majd az anyagi csődöt,ami leváltja Orbánt. A sajtó proletárok fészbúkos hazug nyervákolásaival illusztrálta a cserbenhagyottmunkavállalókat.

mert ugye magának a politikának,ami az Ellenzék... ehhez nemvolt kedve.

Mármint Orbánt váltani.

Az orbánváltásiskönnyű,otthonrólvégezhetőinternetes munka lett,odakünn valaholmajd a proletárok,úgy homályosan a szűzkezű fiatalok, az SZFE gyerekkatonái.. valakik csak megcsinálják nekik,amíg ők elhevernek a kuckóban a tabletező kereveten.

0xd1262c 2020.09.18. 04:25:33

@heki: Leírni azért nem kell Marxékat szerintem sem, sőt... Szerintem ha valaki ma Intelligencs™ módon konzervatív szeretne lenni, akkor a marxi gondolatkörből illene minimum Marxszal kellő mélységben foglalkoznia. Olyan alapon legalább, hogy hát mi az az erő, amely vagy 300 éve folyton rombolja a konzervek által bálványozott régijó értékeket? Ki foglalkozott ezzel az erővel részletekbe menően? Naugyehogynaugye.

Engelst pedig (kettejük közt ő volt inkább a techtudomány-bubus) méltatlanul hanyagolják maguk a marxiánusok is. De volt a bolsevikok közt is egy ilyen techtudomány karakter: Alekszander Bogdanov. Lenin filozófiai ellenlábasa. Politikailag teljesen marginális, viszont olyan érdekes felvetései voltak, hogy mi van, ha a kapitalizmus meghaladásának célszerű módja nem annyira politikai hatalomátvétel, de annak erőit kellene valahogy befolyásolni, az hozná magával a társadalmi változást. Tehát inkább technikai kérdések ezek - technika, mint nem kizárólag gép, de a munkamegosztás technikai kérdései, mint nemcsak az áru-, de a tudástermelés munkamegosztása is. Azért is fontos karakter marginálisan is, mert egyébként a rendszer, amit végül a mainstream bolsevikok összehoztak, megszólalásig olyan volt mint a kapitalizmus, csak rosszabb - hiába a nagy politikai hatalom. Vagy Kína manapság, dettó. Ma ez a tudásmegosztás úgy néz ki nekem, mintha valami sötétben bujkáló összeesküvők szervezték volna direkt olyanra, ahogy a titkosszolgálat működik a kémes filmekben. Hogy mindenkinek legyen elegendő tudása ahhoz, hogy betöltse a rendszerben meghatározott funkcióját, de annál semmiképpen sem több. Például ma igen kevés mérnök hajlandó elfogadni és a gyakorlatába is beépíteni azt, hogy amikor egy technikai döntést hoz, akkor azzal gyakran politikai döntést is hoz, aminek alapja egyben egy mélyfilozófiai állásfoglalás is. Kinek van ilyesmire ideje?

(Pedig mindeközben jelentékeny erők tevékenykednek olyan műfajban, hogy a törvény keretein belül és a szürkezónában technikásan kész tényállásokat teremtenek, amelyek után csak kulloghat a formális jogi és politikai hatalom. Nem biztos, hogy a jó erők ezek és nem úgy néz ki, hogy kellően felmérik ezeknek a technikás tényállásoknak a mellékhatás jellegű következményeit. Lásd például ennek a blognak a kifejtéseit "netokrácia" címszóval. Beszúrás ide, mutatni, hogy az ilyen "bogdanovi" módszer működni is tud akár)

Az egész előbbi felvezetés volna ahhoz, hogy említetted Žižeket. Ugyanis az egyik dolog, amit kedvelek nála, amikor belecsap a lecsóba ezekben a kérdésekben. Ír érdekes dolgokat a tudománnyal kapcsolatban általában. A másik, hogy minden lehetséges alkalommal elsüti a poént, hogy valaki csinálja már meg legalább filmen a V, mint Vendetta második részét, amely arról szólna, hogy rendben, megtörtént a forradalom, forradalmi karnevált és terrort csinálni nem olyan nehéz, de mi történik azután, milyen a mindennapi élet? Tehát jövőkép. Olyanja nincs ma senkinek, függetlenül attól, hogy milyenista. Ž jól teszi szerintem, hogy problémaként gyakran felemlegeti ezt. Žižek szerint amúgy Hegelé lesz a 21. század, ő lesz az a múmia, aki kijön ezúttal a múzeumból bosszút állni.

0xd1262c 2020.09.18. 04:53:53

@Frick László Intézet: El tudom fogadni egyébként a te proletár meghatározásodat is, ugyanis a probléma amit leírsz a dologtalanság ügyébem és hogy az mekkora lelki sivárságot generál, az létezik. Egyre súlyosabb. Globális szinten milliárdnyi emberről vagy többről is beszélhetünk talán. Rossz hír, hogy a többségüknek soha az életben nem lesz semmiféle olyan munkája, ami jelentős pénzt és valamiféle társadalmi elismerést is biztosít. Ha akarnának is ilyet esetleg, akkor sem lesz. Ha kétezer orbánviktor nekilát, hogy "munkaalapú társadalmat" teremtsen kényszerrel is akár, akkor sem. Hacsak... ezt kellene kitalálni, de úgy, hogy teszemazt az érték könyvelési módszerének változtatása sem egyszerű feladat, ehhez képest még fizikai/ökológiai korlátok is vannak.

Marx ügyében viszont pont emiatt kötném az ebet a karóhoz. Az ő kritikai elméletének egy kulcsfontosságú eleme, hogy a kapitalizmusban a termelékenység növekedésének folyamata elértékteleníti a munkát. "Mókszista" hamisítások az olyan megfogalmazások, hogy a "kizsákmányolás" Marx szerint annyi volna, hogy úgymond a "kapzsi tőkés" nem fizeti ki a dolgozónak a munkája teljes értékét. A kapitalizmus logikájából fakad szerinte a munka értékének csökkenése, amely logikának a tőkés ugyanúgy alá van rendelve, ahogy a dolgozó. Megintcsak - nem feltétlenül kell minden esetben így lennie, a megfigyelése érvényességének eldöntéséhez elég azt mérlegelni, hogy van-e ilyen tendencia, ill mennyire jellemző, milyen egyéb tendenciák vannak, amelyek esetleg ez ellen hatnak, stb.

Sarkított, de marxias példa akkor már: úgy tippelem, hogy a 2020-as években talán, a 2030-as években erősen valószínű, hogy a gép homályos, nem egyértelmű, természetes emberi nyelven megfogalmazott felhasználói igény (mint specifikáció) alapján működő programot lesz képes generálni, ember számára is értelmezhető szintetikus nyelven (mint programnyelv). Egyszerűbben: képes lesz programkódot írni az automata. (A debuggolás - egy programban a hibás működés okainak azonosítása már fogósabb probléma - viszont ez nem is akkora gond, mint elsőre látszik, hibamentes kódott kell íratni és kész) Abban a pillanatban, ahogy egy ilyen móka alkalmazásra kerül a mindennapi életben, a programozók nagy hányada átmegy proletárba, 0-hoz közelít ugyanis a munkájuk értéke ekkor. Egész biztosan lesz olyan is, aki időben, szerencsésen mozdul és megússza jó bolsevik módjára. Elképzelhetőek (vannak is) kevésbé radikális változások, amikor egyfajta munka értéke teszemazt csak 10%-al esik egy lépésben, de lényeg a tendencia. Vegyük akkor, hogy Marx valahol azért mégiscsak hegeliánus volt, Hegel meg fejtegetett olyanokat, hogy a dialektikus folyamat során a szubjektum azzá válik, ami mindig is volt. Tehát amikor ez megtörténik, akkor halleluja, megváltás, átíródik a múlt és kiderül, hogy a programozó, mint társadalmi réteg mindig is proletár volt, csak volt egy olyan időszak, amikor egyesek azt képzelték, hogy ők valamiféle műszaki értelmiség, a munkájuk értéket teremt, amiért átlagnál jobb fizetés és társadalmi elismerés illeti őket. Visszamenőlegesen is leértékelődik a munkájuk ugyanis. A korábban jó pénzért írt kódnak akkor marad bármennyi értéke, amennyiben szervezeti tehetetlenség, esetleg kompatibilitási gondok, jogi akadályok, szakértelem hiánya, stb megakadályozzák, hogy lecseréljék 0 értékű, de "használati érték"-ben egyenlő, gép által generált kódra. Valószínűleg még az sem menekül ekkor, akinek sikerült szellemi tulajdon formájában lekeríteni magának valamit a munkájának gyümölcseiből.

Másik példa: minálunk van még elektromos dolgokat javító kisműhely az elektromos dolgokat árusító oldszkúl bevásárlóközpont sarkában. Nem volt otthon forrasztópákám, így elvittem egyszer oda megjavíttatni a fejhallgatómat egy új árának harmadáért. 2-3 idősebb szaki ücsörög ott, nyugdíjasok is talán. 5 perc munka, előtte 30 várakozás, eközben csevegés. Tisztára mint a fodrász. Elvannak, szeretik csinálni, meg tudnak javítani rengetegféle dolgot. Nem számít semmit. Másik 10ezer ember meg nem javíttat, vesz újat. Lehet, a bérleti díjat sem fogják tudni kifizetni, amikor arra a környékre kerül a sor "ingatlanfejlesztés"-ben és rendes modern bevásárlóközpontot csinálnak a helyből.

0xd1262c 2020.09.18. 05:13:36

@Frick László Intézet: A netokrácia-témában minden szavaddal egyetértek. Pedig a kontroll kérdése olyan egyszerű: abból az alapállásból kell kiindulni, hogy nem is lehetséges abszolút kontroll, ill minden alapfeltevést megvizsgálni olyan szempontból is, hogy mi lehet annak a következménye, ha tévedek. Csakhogy ennek az alapállásnak is vannak sajátságos következményei...

Van egy mostanság népszerű kínai regény, A háromtest trilógia. Arról szól, hogy mi van, ha a Drake-egyenlet jó és az univerzumban valósággal hemzseg az értelmes élet. Minimál-szpojler: az történik ekkor, hogy a fejlettebb civilizációk a "Sötét Erdő Doktrina" szerint, ha csak egyetlen jelét is látják értelmes életnek, akkor biztos ami biztos alapon kérdés nélkül odapörkölnek egy technikailag rém primitív csillagromboló fegyverrel, ami az egész csillagrendszert elpusztítja. Az tud túlélni ilyenben, aki erre idejében rájön és sikerül a létét is eltitkolni a többiek elől. Ezen a ponton indul be igazán a történet. Sokan kritizálják a regényt a nyelvezete vagy történetszövése miatt, pedig szerintem nagyon költői az egész. Űrhorror, ahol a horror nem a könyvben van, hanem az olvasó fejében keletkezik, amikor belegondol. Ilyen következményei is lehetnek az általam fenntebb reklámozott óvatossági alapelvnek, hogy könnyen Sötét Erdő Doktrina válik belőle.

Másik oldalról William Gibson, aki egy ideig úgy volt vele, hogy örökre felhagy a sci-fi műfajjal, mondván, hogy bárhogy próbálkozott, képtelen volt olyan kiberhorrort kitalálni, amit valami amerikai feltörekvő zseni ne talált volna megvalósításra érdemes jó ötletnek.

Az FB-ra visszakanyarodva. Értem, hogy mennyire szörnyű, miért, de itt megintcsak rossz hírek vannak. Már jóval a vírus előtt arról ment a zsizsegés, hogy a 21. század inkább lesz a biotech évszázada, mint az infotech-é. Ennek a kilátásai. Szeretek például elképzelni egy Kövér László-szerű karaktert, hogy mit szólna, amikor életében először meglát egy háromnemű egyént az utcán korzózni. Közelebb megy, hogy megállapítsa, hogy fiú-e, lány, vagy micsoda, hogy akkor most kezitcsókolom vagy szervuszkérlekalássan. Aztán amikor közelebb ér, észreveszi, hogy macska módjára dorombol is. Tetoválás, piercing: régi szép idők :D

0xd1262c 2020.09.18. 05:31:35

@Frick László Intézet: Mi értelme van ma Marxot fejtegetni egyáltalán? Nem tudom/valószínűleg nem túl sok. Az a programja egyértelműen megbukott, hogy a filozófia ne csak kész tényállások megfejtése legyen utólagos okoskodás módszerével, hanem a jelen/jövő aktív alakítója. Ez lett volna a lényeg, ugye. Alakította, de nem hiszem, hogy úgy, ahogy elképzelte.

Aztán eleve nem is akart olyat, hogy megfejtse a kapitalizmust úgy általában, az akkor és ott létező egy darab kapitalizmust próbálta megfejteni. Annyiban azért használható az iratrengeteg, amit összeírt, hogy sok mindenben hasonlít a ma a tegnapra. Node el sem lehet végezni rendesen ugyanazt az elemzést, pl a pénz maga is másként működik már. A "módszer"-e szerintem elég jó, használható. Esetleg tanulni a hibákból. Ez már elvezet oda is, hogy mi a történelemlecke haszna akkor?

A lábjegyzet 2-höz: abszolút létező jelenség a csalánveretés. Ez az egész ingyenpénz-téma meg... Az egész járvány-ügy. Tényleg apokalipszis. Olyan értelemben, hogy feltárul az igazság. Akinek szeme van, láthassa vagy mi. :D

Frick László Intézet 2020.09.18. 06:02:34

@0xd1262c: @heki: @Serény Vélemény: @Szorgalmas Gyémánt:
Van egy alaphibánk nekünk,posztszocialista mélabúsoknak a kapitalizmussaés Marxékkalkapcsolatban:
A kapitalizmusképünk,ami annyira megrekedt,XIX. századi pocakos, csíkos csőnadrágos,köcsögkalapos és frakkos,mint a faszi aplakáton,aki Hitlernek a pénzt nyújtja abban a hamis beállításban.

Annyira torz és idejétmúlt ez a kapitalizmuskép, hogy a gazdag és változatos szövetkezeti rendszerrel

még mezőgazdasági termelő szövetkezetek is voltak a 20-as években

átszőttmagyar gazdaságban már a kapitalista nemolyan volt,ameilyennek Rákosimeg Kádár alatt a népnevelő aktívákon ábrázolták.

Ott van pl a kőbányai Gumigyár a céges lakásai még állnak és lakják is a Mádi utcában.Korabeli (90 éves) szőlőlugasok.

A kapitalista kente bizony már a mézet a madzagra vastagon.

A FORTEPAN-tén időbuszozáshoz is hasznbálom,plmegnézem a Horthy-korszakiparikiállításának aképeit vagy szoktam tallózni szakmaiévkönyveket,plamagyar építészek és építőmesterek.Céhnek nem volt szabad mondani,mert az elavult szó.

Szervezetek és tömörülések voltak,a valamitérőmunkásságmind szervezett volt és,amint mármutattam,millióember a szocdemeknél meg pártízezer a komcsiknál.

Egy egész könyvtárat megtöltene cxsak egyetlenévévkönyv termése. Szövetkezetiévkönyv.

Még Rezeda Kázmér tejigazgatóné-ja urát ismegtaláltam,természetesen A Tejszövetkezet vezérigazgatóját.
Még igazán jó képünk sincsen, ha csak így képnélkül elkezdünk okoskodni Marxról,a kapitalizmusról és ez...ez a szituáció... ezzel baj lesz a továbbiakban, ha csakúgy a meglévő szavainkkal elkezdünk szörfözgetni a neten,mert biztos vagyok abban, hogy van történész akadémikusunk,aki nem tudja, hogy az első magyar mezőgazdasági termelő szövetkezet mikor alakult meg.

Legtöbb blogbarátom ismeri már a vesszőparipáim méneseitmeg istállóit,azokban mik kapálnak ésprüskölnek,pl a Harmadikutas Mozgalom,Horthynépfrontosésúgy polgáriellenzéke, hogy nagyjábóla filoszemitaliberálisoktóla polgáriés nipiesch kommunistákon át [Illyésre gondolok és mutatok konkrétan]

Itt van mindjárt a "kisgazda" kifejezés,aminekmilyen íze lett a szánkban Horn Gyula agentprovokatőr ügynöke, Dr Torgyán miatt.

hogy áll ez a mai történelemkönyvekben? "A kisgazdák verték széjjela TSZ-eket, Torgyán"

Miközben a kisgazdák hozzá sem fértek és a bvalfasz,oktondi Dr Antallakárpótálsi ötletévelsem tudta megakadályozni azt,ahogy a szocialistk,sőt,tovább megyek: véres szájjal hőzöngő,magukat baloldalinak beállító szocialistáka volt szövetkezeti vezetőkk 500 Ft-értvásárolt tagi viszonnyal széjjellopták a termelőszövetkezeteket

és ha állami gazdasság menedzserei voltak,akkor az állami vagyont pont úgy lopták széjjel,ahogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió menedzserei.

Ennek a "kapitalizmus képnek" a végén van Gyurcsányék és az Index megsemmisítőérve:
"Tik szavaztatok 1990-ben a kapitalizmusra, szopjatok akkor!"

És a lényeg:Az emberek tényleg a kapitalizmusra szavaztak,amit asógormesélt a kapitalizmusról,aki 1984-és 1989közöttMünchenben a BMW-néldolgozottmeg akikdisszidáltakésmég a 60-as években kezdtek elkint dolgozni, Volfsburgban az a 20-30 magyar "Ter Unkoorische Jani"

Az Unkoorische Jani ez egy konkrét kép,elkezdték a BMW egyik igazgatójának magyarázni,hogy Janinak
ÚNIÓS ÁLLAMPOLGÁRNAK
lejárt a munkavállalási engedélye és haza kellett küldeni, ha visszahozatnák,jönne az Arbeitspolizei [egy TEKalakúkommandófegyverekkel] és akkor ittmindenkinek a betonon kéne hasalni Herr Direktor-nak is. Ez valamikor 2007-ben.

Én,egészen véletlenülmár 1973-banés 1975-ben is találkoztamigazi,nem tankönyvikapitalistákkal. Divat voltmár a fitnessz,aa biokultúra,plmakrobiotikusakat zabált akapitalista és Schlange volt,nempedig GroßePauch... Jézus-szandál,indiai ing és indiaiszövet könnyű,szellős trapinaci alsógatya nélkül. Egy gondosan műrojtolt álkatonai hátizsák.

Ezek az emberek szoiciális érzékenyekvoltakés ferit,a Hungarocamion-tól, ha Herr Direktormeglátta,megállíttatta a Vezérimalac Passat-ot,kiszállt és 50métert is képesvolt gyalogolni,hogy kezet fogjon Ter Schaffeur-rel,Unkoorische Franzi -val.

Holvolt már a kizsákmányolás,a kizsákmányoló... a BMW Wallis műhelyfőnöke volt,aki azt várta el akarosszériásától, hogy havi 73000 Ft-ért keressen meg a cégnek havi 11milliót. "Vasztakurva,ilyen jólfizetemakarosszériásomat, hogy Cápa 720i-je van? [ 16 éves.....őkasznizta kimeg festette lemagának, hiszen a szakmája ] És amikor Feriék a Frangepán utcáből 300kp plusz mozgóbér+szolgálatiautó a segge alá meg az üzemanyag,ami belefér,elcsábították,akkor vállat vont azzal,hogy amunkanélküliség ezen fokán 100másikat talál kevesebbért.

Ilyen képe voltamagyar elitnek akapitalistáról.

Darázs József,egy 8 osztályos tahó..megvette a jászberényi keverőt a GMV-től 10MFt--ért,mertott annyira lopott a menedzsment, hogy a GMV vezérkara nem akart kínlódni velük és ez a magyar zsírparaszt a csak Tóta W szerint nemlétezőjózan paraszti ésszel félév alatt koreai szinten csinálta meg a kapitalizmust

0xd1262c 2020.09.18. 06:50:05

@Frick László Intézet: Mi van, ha a kapitalizmus, mint olyan már régen kifújt szigorú, eredeti értelmében. 1929-ben. Azóta a kapitalizmus egy tudományos-technikai módszerekkel életben tartott zombi. Trükkök százai: New Deal, mozgó pénzárfolyam, később hitelpénz, QE, hadiipar pumpálása, mindenféle húzóágazatok (pl autóipar) állami tápolása, munkásizmus, mint félhivatalos államideológia. Marshall-terv. A keynesiánus "ássass egy gödröt, minél több dolgozóval, majd töltesd fel betonnal ugyanígy" módszere. Nem a burzsoá van nyeregben, de a PMC (szakértő/menedzser réteg). Azazhogy alig van burzsoá már. Felsorolni sem tudom.

Mi van, ha "a tőke kibővített újratermelése" már nem is a lényeg. Már a tőke eleve. A tőke soha nem volt annyira társadalmasítva, mint most. Pont ettől lesz hülyeség, amikor a politikus olyanokról beszél, hogy megrendszabályozni a transznacionális nagytőkét. Tökugyanabból a tőkéből lesz nyugdíja a zembereknek, mint amelyik ott heverészik a multi offshore számláján is. Meg amiből "munkahelyet teremt"-enek az államok. A dolgozói részvénycsomag is ugyanez a tőke. Iszonyat kalamajka. Megafun.

(De megintcsak: Marx idejében is volt többféle termelési forma. El is számolt ezekkel tisztességesen és azzal is, miért a "kapitalizmus"-ra összpontosít ezek közül)

De tódítanám az alapkérdésedet tovább: hogy van az, hogy 19. századi fogalmakkal kell nekiveselkedni a 21-nek. Azért kanyarítom el így, mert látok valami olyasmit, hogy a tudományok haladtak szépen a maguk útján, de a közmegértés - úgy mint a nép körében spontán használt lételmélet, ismeretelmélet, mi van, mit tudunk róla, honnan tudjuk - azaz a Középiskolás Fok - maradt szépen a 19-20. században.

Frick László Intézet 2020.09.18. 07:48:04

@0xd1262c: Szerintem meg lehet fogni,el lehet azt a pillanatot kapni,amikor a kapitalizmus kifújt és meghalt.

Nekem háromszor is el kellett olvasnom ThomasPynchon Beépített hibáját, hogy elterelődjön a figyelmem,a,meg kell valljam, Sashta Fay bódító picsája illatáról. Amúgy a könyvkritikákat a fiúk mintha egymáséiról másolták volna az újságíróiskolában.

Valójában Pynchon azt a pillanatot rögzíti,amikor Amerikában meghalt a kapitalizmus,ezek az ingatlanbefektetések,amikben a föld-ingatlan-tulajdon marad a konzorciumé,ám a kartonból összeszart tákolmányok,amik 25 évet,tehát pont a hitellejáratot,ha kibirják a képletben,miszerint annyit fizetünk,mint az albérlet,ám 25évmúlva lesz valamink egyben,egy rakás karton hulladéka.
Mutathatnám az autóhiteleket is,amikről2008-ban sült le, hogy vezetnek unokák,akinek a nagypja sem törlesztett ki még egy kurva autót soha,10éves hitellejáratok 6 éveskorában NULLA NULLUMócskavas-se szarokra,nemtudom, hogy ismered-e pl a Ford Taurus modelljeit? Most a Ford Europe ugyanezt csinálja a Mondeo/Mazda 6-osokkal..de ultrább a Ford Ranger,ami 75000 km-t sem bir:ennyit autózik egy komolyabb mezgaz oligarcha.

Idefönt,ez a szövegem illusztráció volt egyfajta hírlapírói igényre,ami Váncsa Istvánt vagy Dr Kovácsot fiatal korukban még jellemezte.

Ha véletlenül nem értettek valamihez,pl a Kalasnyikovhoz, kerestek egy MN nyugállományú fegyvermestert és felhívták, ha orosz volt a szöveg, akkor M.Nagy Miklóst is.

Ma viszont a gyerekek mindenféle hülyeségeket összeolvasnak eleve buta,amerikaiiskolákat "végzett" emberek számára kitalált Bloomberg és FinancialTimes szövegeket,lefordítanak 10-et és TechetPéter/Azonnali.hu stílusban összeütik ezekből a 11-iket.

Szerintem milliméter/sec megfogható:
A kapitalizmus akkor hal meg,amikor az ember lesz a legmagasabb kockázati tényező.

A kapitalista IMÁDJA az emberszagot.

Felmegy Hollywood rögjeire és beleáll a steak,a különféle mexikán kaják és a veterán autók olajzabáló motorjainak a gőzeibe,kicsit előredől és böfiz, majd négykézláb befaroltatja a titkárnőjét a hátsóülésre és szájbakúrja.Ez a kapitalista,mint pl Harvey Weinstein,aki mit se sejtve finanszírozta meg Oliver Stone-nak azt a filmjét, amivel aztán kurvárak i is húzta a gyufát Stone a spekulalistáknál.

A legkorábbi Milo Minderbinder figurája,akiről Joseph Heller nagyon sokáig azt hitte,hogy egy légidandár kommendánsának a karikatúrája.

Visszatérve az alaptémához: Aki Pynchon Beépített hibá -jával kapcsolatban le tudja írni Chandler nevét,az kb annyira hülye,mint aki Julio Cortazár Nagyítás c elbeszélését Antonioni filmjével akarja úgy letudni, hogy aztán Columbois képes beugrani neki.

Évek óta fontolgatom, hogy megkérdezem a Súlyszivárvány fordítóját,miért Farkas Krisztina fordította a Beépített hibát,de rettegek attól,hogy azt válaszolná, hogy szerinte ez csakegy potboiler és inkább a Mason & Dickson -nak veselkedett a hátralévő jóéveire.

A netokrata,mármint ezek a milominderbinderiánus kurvák ,nálunk pl az indexes gecik..képtelenek az emberszagot elviselni.

A kapitalistának a trágyája az ember,ami kell a főggyeibe bele.

A Maldiv szigeteken a két fajzatot megfigyelheted,a kapitalista a 30 centis vízben mászkál, arca a víiben búvárszemüvegben, négykézláb, a háta mint a Reichstag ,amidőn a nácik felgyújtották.

A netokrata ki se jön a légkondi alól a bungalóból,a pizzát az Olasz Étteremből hozatja.Képtelen felfogni, hogy az indonéz lánymiért nem érti,amikor a markávalúgy csinál,mintha a pohárban jeget rázna össze.

Ugyanis az indonéz talpmasszőr lány-ez lehet,számodra is hihetetlen!- indonéz és talpmasszőr lány,nem pedig egy vietnámi csirke a bp-i thaimasszázs-szalonból,aholezt a pohárrázós mozdulatot a netokrata látta.
Kapitalista, az vesz rendes autót,vagy a radikális zöld is rendes autót,ez vagy VW GolfIII-as v Toyota Corolla,ha nem akar náci autót.

A netokrata más,ő megvesz egy használt és soha ki nem takarított H-Astra kombit,ami céges autó volt.

Az biztosan megvan, hogy eladó a sztartapja abban a pillanatban,amikor HR osztályt kéne nyitnia (és fizetni külön abba embereket...)
Viszont annyira nem birja a bruttó 6 alkalmazottját méglátni sem,hogy inkább a legtávolabbi sarokirodát bérliki magának,ami nem is egyépületben van azzal a lyukkal,ahol az emberei rohadnak a fing és xerox szagban.

Várj,még ezt a képet nézd meg: Háttalül az üvegfalnak az amúgy sötét szobában,amikor másfélévente élőben is kikérdezi valamelyi kalkalmazottját:Ők csak a sziluettjét láthatják.

És nehogy azt hidd, hogy csak Valami + Technologies nevű Kft-k tulajdonosai ilyenek,de még médiacézár is van ilyen.

Heller sokáig azt hitte, hogy James Jones paródiát írt és kifigurázta az akkor lejáró divatúII.vh-s regényeket.Aztán találkozott Vonnegut-tal,aki akkor kapott a siker mankóira a "vágóhíd"-dal.Piáltak, beszélgettek,majd jóval később a kiadója rákényszerítette a Catch 22 folytatásának megírására és ekkor rájött,hogy mitsesejtve semmi vicc nincsen az ötödik evangéliumban, puszta hóttreál

Frick László Intézet 2020.09.18. 07:55:06

@0xd1262c: Akeresőmotorozásalapúműveltségeszményt k kb 7500-12000-es szókincsű emberek találták ki. A SEOLvívmányaivalkombinálván így könnyű,otthonrólvégezhetőinternetes munka kereteibenkívánták szabályozni az antikapitalista globális spekulalista piacot."Mi az elite tuzdunk! -a hülyékmeg fizessenek."
Egyet felejtettekki a számításból:
Akeresőmotor ablakába csak azt a szót tudod beírni,amit ismersz.

Az elavult tudásbázis gépbevitelekor hatalmas lyukak keletkeztek,maradnak ki.
Beviszik a totális nyomtatottsajtót,de bizonyos szavai,méghozzá kulcs-szavak nem lesznek meg.

Vektorálisan ezzel együtthat a kivonatolás,lassan minden tl dr és kéne egy összefoglaló.

Ma ott tartunk, hogy egy hosszabb összetett mondatot már túl sok-nak éreznek,pedig valójában egy jó körmondat 20 oldanyi tőmondatot spórol meg.Egy egész "internetes hírportál" címlapot is.

Frick László Intézet 2020.09.18. 08:03:03

@0xd1262c: Ha megkérdezel gyerekeket, nagyon útálják a történelmet meg az irodalmat.Aztán elkezdesz nekik történelemről meg irodalomról beszélni,majd a végén el is árulod,hogy az elmúlt 3órahosszában,amikor képtelenek voltak türtőztetni már magukat és felálltak,hogy a könyvtár polcain a mondott könyveket meg is keressék,szóval a legvégén leleplezed magad azzal, hogy már 3 órája történelemről és egyben irodalomról beszéltél,elképednek azzal, hogy ők ezt az iskolában nem is hallották és ez itt mind az elmúlt 180 percben történelem,meg irodalom volt?

Erre tudod,mi az érve a történelemtanároknak meg irodalomtanároknak?
A tanmenet.

Tudod,hol hallottam arról, hogy 1939.szeptember 2-án melyik agresszor birodalom és milyen irányból rohanta le Lengyelországot?

Történelemórán.

1976-ban.

Nem volt benne a tanmenetben ez az info.

És ma?

Akkor diktatúra volt.
És ma is az van :D

Dosztojevszkij szerint nincsen,amit gyerekeknek ne lehetne elmondani.
Ezt sokáig vitattam.

Ma nemannyira...

0xd1262c 2020.09.18. 08:48:23

@Frick László Intézet: A rögzített tudás kezelésének szakavatottjai: könyvtárosok. Csak képzelgek itt, de a 20 év során talán eszébe jutott a guglinál valakinek, hogy érdemes lenne felbérelni ilyet. Aztán... Nem úgy néz ki a gugli, hogy sikerült :D

Eleve ez a megközelítés ezer sebből vérzik, hogy adat = információ = tudás = igazság.

"Féknyúz" elleni orvosság a ténycsekkelő automata. Jajj.

Pedig egyszer valami miatt megnéztem egy ilyen "média-szak"-nak a tananyagát - Pázmány talán és az olvasandó irodalomban ott van benne sok minden, amit tudni kell, aztán az újságot elnézegetve nem úgy néz ki, hogy meg is tanulják a leckét a médiások.

Frick László Intézet 2020.09.18. 10:45:05

@0xd1262c: Ez a könytáras felvetésed hosszabb válaszomat keleszti most bennem,majd azzal holnap[ra]...
addig is a lábjegyzetek még a mai, reggeli jegyzeteimhez:

1.antikapitalizmus
A netokraták a harczos antikapitalizmusukkal tévesztenek meg embereket és látszanak attól "bal"-nakmeg 'lib' " -nek. [-> gyurcsányizmus][Gyurcsány valójában antibaloldali (és illiberális) és kúrja széjjela baloldalt,ahol éri]
A hülye jobbosok kontraproduktív ballibsizései meg libernyákozásai egy más eset...

2.antihippizmus
A korai szakaszban nem értettem a netokratákat,mi a fasz bajuk lehet a hippikkel és azt hittem, csak annyi, hogy hippit a Quelle Katalógusáruház 1974-es kiadásában láttak fényképről a nyáriruhakínálatban...

Későbben már a hippifikázás ismérv volt,jó sok jellegzetes posztmaóista netokrata villogott vele.

Ekkor jöttem rá, hogy nem a tudatlanság vagy a műveletlenség az ok,hanem tényleg,organikus és filozófiai gyökerű a hippiútálatuk.

Volt a 60-as évek Angliájában egy,a mai netokratákra hajazó lázadó réteg,akik útálták a hippiket: A mod-ok.

És innen kezdődik a 3.
A reakciósság...

Sokáig a kapitalista volta reakciós..
Az ember el sem tudott a kapitalistánál undorítóbbat képzelni
azaz reakciósabbat
aztán jöttek a netokraták
akik aztán most szerintem a reakciós körök... Miközben persze marketing okokból akcionistának adják elő magukat.

(szünet)

Könyvek,tegnap kinyitottam egy közgazdaságtant, van benne egy lap, arra ráfér egy táblázat az USA főbb makrogazdasági adatairól 2000-es USD értékre számítolva, legszélen,jobbra a külkereskedelmi mérleg akkora minuszokkal mármióta, hogy. Ez...olyan KÖZGÁZ, hogy még a BGF-en is tanítják,annyira könnyű egy könyv...

Megjelentek ezek a kartonházak trópusi fákra,cédrus elemekre applikálva, szarnak a fa kimentésére a dózeroláskor, tolják a betont a fávalmeg a műanyagokkal egyszarba össze törik,hasad és szakad,tényleg jobbmég a termeszövezetben,ott legalább a termeszek jóllaknak...

Ezt a lapot megnéztem a táblázattal a közgázkönyvben és ez a táblázat ugyanazt mutatja,amit Pynchon mutat (valójában) a Beépített hibá -ban.

Hogy egyszerűen blöff
és annak a blöffnek ki kell buknia

Most építik a 3.lakóparkot azóta..

és most van az,amikor az a kabuki kibukik (fog kibukni,évek kérdése)

Frick László Intézet 2020.09.19. 06:30:42

@0xd1262c: Nagyon fontos a kapitalista viszonya a tőkéhez és a netokrata viszonya a tőkéhez.
A netokrata alapja, hogy ő osztán nem cipekedik,nem tol trolley-t a reptéren, csak kézipoggyásza van. A kapitalista még konténerben is feladott valamit,pl a kedvenc Steinway-ét.

A netokrataa nemépíti a tőkét, hanem rombolja,üti vágja és pocsékolja ...miközben persze cégesszintem minden fillértmegspórol, ha cipekedni kéne,milliárdokat hagy veszni inkább.

Ezt szoktam a Leisztinger és a PICK meg a
Csányi és a PICK
képekkelszemléltetni
amin te is gúnyolódol,mert viszolyogsz Orbántól
hogy mennyire nevetséges Orbán vergődése a kapitalizmussal,persze hogy az.Az összes ilyen vergődés értelmetlen,hiszen a mecccset lejátszották,már oiropid KÖZGÁZ-oknaka "bécsi egyetemi" azaz pl a BGE szintjén tanítják, miszerint Ikszidő múlva Dél-Kelet Ázsia lakosságának a 70%-a fog a középosztályhoz tartozni.

Tegnapakedvedértkutyakonzerv/kg-ba számítottamát, hogy mennyi kutyakonzervet adna ki lakosságarányosítva persze a Jeow bácsi féle Szingapúr építésben egyszerűen bedarált húsvérellenség
és mennyi emberéletbe került az Amerikaimintademokrácia,mondom,énkumulálom Szingapúr és a mai USA lakossága számával és akkor is az jön ki, hogy Jeowbácsi kutyatápját eltolom talicskán,míg az USA kutyatáoját kamioncsordák hordják el.

Mindamellett településvezetési szempontból én minden további nélkülelfogadom, hogy a szarkavaróknak van egy olyan figurája,akit emberiességi okokbólkell bedarálni (a humanista előtte azért főbelöveti ,lehetőleg a nyúltagyba, bele) a gázolajszagú öbölbe.

Jógyerekkel,amikor beszélgetek és csak ki merem mondani,hogy Szingapúr (fele annyiba kerülaz ottani hiiihhhetetlen albérletiárakmellett is,szingapúri egyetemre járatni a gyereket,tudokjobbat,Kuala Lumpurt,a Sunway Tröszt egyetemét, van olyan jó és még a szingapúri kínaiegyetemeknélis jobb és KL-ben feleannyiból kijön a lakás...)

Jógyerek azt olvasta, hogy Szingapúrban nincs demokrácia,elnyomás van ésmennyi emberéletbe került

ha jólszámolom, 28 embert daráltatott bele a tengerbe Jeow bácsi.

0xd1262c 2020.09.20. 05:34:59

@Frick László Intézet: (Adalék az 1-2 szarkavaró nem személyeskedő főbelövéséhez humanista alapokon. Hogy hát igen, amikor pozitív rendet kell létrehozni a régi helyébe, akkor bizony néha kíméletlennek kell lenni. Te mondád... Viszont hogy mennyit számít az emberszám, nem tudom - nyilván van olyan, hogy a mennyiségi különbség már magában minőségi különbséget jelent. Meg kiből lesz szarkavaró, kiből rendrakó. Hogy így lakosságarányban számolgatsz, ne haragudj, de csóválom a fejem. Nem te szoktál időnként arról írni, hogy áltudomány a statisztika? :D )

0xd1262c 2020.09.20. 05:36:31

@Frick László Intézet: ([Kiegészítésképpen, az orbániádához való lelki viszonyulásomrul] Nem viszolygok Orbánéktól. Ha valamitől viszolygok az orbáni kavalkádban, azok a támogatók közül is csak néhányan, akik egyébként általában szintén hétköznapi rendes emberek. Sokkal kevésbé volnának viszolyogtatók ők, ha csak simán gonoszak volnának vagy ilyesmi. Nodehát mit finnyáskodom, ilyen figurák akadnak bárhol? Ott kezdődik a nálam a finnyáskodás, amikor látom, hogy abban a tudatban kezdenek rá "ezek" a viszolyogtatásra, hogy ott van a hátuk mögött az erő. Ezek közül egyet még az iskolából ismerek. Már ott is ilyen volt, ugyanezt csinálta, ha belegondolok - szóval nem történt semmi érdemleges az évtizedek során. Mitől is lennék akkor úgy oda, nem? Őszintén szólva, nem is vagyok orbáni dolgokban valami naprakész. Nem tudnám hiszekegyként felsorolni a bűneiket sem v ilyesmi :D )

0xd1262c 2020.09.20. 06:00:35

@Frick László Intézet: De vissza a lényeghez. Az általad említett oldszkúl jó kapitalisták, akik kedvelik az emberszagot. Annyi történt szerintem, hogy a kapitalisták vannak erősen automatizálva ezúttal. Az automatizálás nem ott kezdődik és ér véget, hogy az emberi tevékenységet lecserélik géppel. A folyamatnak vannak olyan lépései, amikor az embernek magának kell alkatrészként működnie. Ilyen köztes mega-kiborg a korporáció maga is. Elsőként csereszabatossá válik a munkát végző egyén, aztán ha kerül jobb megoldás, akkor az ember úgy általában lesz lecserélve. A gép is, amivel lecserélődik, emberek munkája által jön létre. Az automatizáció hazugsága, hogy nincs benne ember. Évezredek munkája van egy-egy ilyen gépben. Ott van benne az ember belerejtve, mint a Soylent Green c. filmben a kajában, massza formájában. Vagy Marx megfogalmazásában, mint besült, értéktelen "holt munka". Kempelen Farkas sakkautomatája egy érdekes metaforája annak, hogy mi történik. Azáltal, hogy kamu-automata, jobban mutatja az igazságot, mint egy "igazi" automata - röhej.

Az se véletlen szerintem, hogy ma mindenféle "mainstream" média szerint is félni kell az automatizációtól, ugyanis kapisgálják az okosabbak, hogy nemcsak valami mekdonácos szerencsétlenekre, de rájuk is rákerülhet a sor ezúttal. Nem csak kapitalisták, de menedzserek is. Vagy nem csak termelő gazdaság, de művészetipar is. Arról például olyan pontos tippet nem tudok adni, mint fenntebb, hogy a filmes szórakoztatóipar hogyan megy majd a szintetikus felé - nemcsak mint a képernyőn megjelenő szereplők, de forgatókönyv, "világépítés", hasonlók. Talán a pornó indul elsőként ebbe az irányba? (Jó is edzésnek, mert oda kell azért anatómiailag pontos modell) A stáblistán viszont tuti nem lesz annyi ember feltüntetve, mint egy régijó - már szintén sablonnal készített - holivúdi film végén.

Kevéssé ismert dolog, hogy a ma "mesterséges intelligencia" néven reklámozott algoritmus-féleségek felfedezésében, kifejlesztésében elévülheten érdemeket szereztek anno szovjet tudósok. Miért érdekelhette őket az ilyesmi és miért támogatta a szovjet állam a munkájukat? Jelszó: tervgazdaság. Hogy talán jobb lehet ebben a gép, mint a tervhivatali emberek. A technológia egyre jobban működik Ahogy ez lenni szokott, a régi de jó, automata hajvágógépes vicchez hasonlóan: Ez nem működhet, mindenkinek más formájú a feje! - Igen, első alkalommal más formájú, második alkalommal ez már nem probléma, mert mindenkinek ugyanolyan formájú lesz a feje az első alkalom után.

Valóban nem tőkében gondolkodnak már ezek a "netokraták" szerintem sem. Logisztika, úgyis mint információ szétosztása, a hozzáférés feletti kontrol, lehatárolt piacként működni, ilyesmik. Gyenge pont ebben talán a szellemi tulajdon. Jogi dolog, amit vagy önként betart valaki, vagy erőszakkal lehet betarttatni csak. Nincsen kemény áthághatatlan korlát ott. Node ott vannak az életben maradt és dinamikusan előretörő nagy tech cégek, akik egyre kevésbé szellemi tulajdonban, egyre inkább infrastruktúrában utaznak, szóval...

Nem vették komolyan a torzonborzot, amikor leírta, hogy légneművé válik minden, ami szilárd. Azt hitték, ekkor is, amit te is írsz az eredeti posztban, hogy csak úgy ironizál. Ironizál ezzel is, de ezzel sem "csak úgy".

0xd1262c 2020.09.20. 06:41:09

@Frick László Intézet: Vissza a leglényeghez. Munkaalapú társadalom. Lehet-e olyat csinálni a fentebb és korábbi hpozzászólásaimban részletezett felállásban? Minden további nélkül lehet szerintem. Skanzenben, ami nem csak területileg határolt, de abban is, hogy ki-hogyan-mit csinálhat abban. Ez a skanzen "Európa" jövöképe, de Kína is lapátolja már kifelé az elértéktelenedett munkafajtáit. Lehet-e másképpen? Nem tudom, szeretek abban hinni, hogy igen. Ha igen, az viszont tuti nem egyedül Orbánékon múlik, de nem is úgy néznek ki, minha elméletileg akár partnerek lehetnének ilyen megoldásban, többek közt ezért nem is érdekel különösképpen, mit csinálnak ők. Szingapúr? Mittomén nem ismerem. Hadd legyek szkeptikus az ilyen ződrétes sztorikkal kapcsolatban...

A cocdem "jövő"-képek is, hogy há' valahogy majd csinálunk valami olyasmit, mint az 1950-70-es évek Ny-Európája - állam-magán kapitalizmus + dolgozói érdekvédelem. Ződ New Deal. Amikor kicsit megnyomkodja őket az ember, hogy miként-hogyan, akkor az értelmesebbje bevallja végül, hogy hát igen, ez egy kicsit olyan izé... korporatista, már az eredeti is az vót. A "korporatista" itt egy kódszó arra, hogy hát néhol kissé aggasztóan hasonlít a fasizmusra, csak olyan demokratikus-korszerű. De ígérjük, becsszó, bezonyúristen, hogy olyan fékek ellensúlyok lesznek a rencörbe', hogy nem fog azon kinőlni a bajusz semmiképpen-sohatöbbé. Ha tovább nyomja az ember, hogy az ugye megvan, hogy ez az egész múlt századi ny-európai gazdasági csoda csak globál kizsákmányolási láncolatok keretében és katonai óriásgépezet árnyékában értelmezhető, akkor a válasz ciripelés. Ez a ny-európai/amerikai cocdem jövőkép: egyenlőbben, igazságosabban osztjuk majd szét a szajrét. Ezt importálja a magyar újbalizmus. :D

Zöldek? Van egy oltáripoénos német vígjáték, amelyben Hitler elkerül a jövőbe. Van egy rész, ahol meglátogatja a jelen pártjait. A neonácik és egyéb széljobberek nem tetszenek neki, mert mindenféle szedet-vedett punkokról meg besavanyodott alakokról van szó. Zöldek? Az már igen, velük lehet dolgozni. Telitalálat.

Aztán milyen egy ilyen munkaalapú társadalom felülnézetben? Reggel óraütés szerint elindul a kocsisor egy irányban, délután ugyanígy óraütésre elindul megint ellentétes irányba, aztán kaotikusabb mozgások a különféle szórakoztatóipari létesítmények környékén. Ötszöri ismétlés után beindul egy nagyobb sor a vizek irányába. Két egységnyi idő után vissza ugyanilyen sor. Melegebb időszakokban jobban. Milliók és milliók így. Valahogy így mutatta ezt be Jacques Ellul 40 éve egy interjúban. Ma már az áramlás inkább folyamatos és a dugók a ritmikusak. Meg lehetne ugyanígy hőtérképesen rajzolni a repülőjáratokat is... Hol van ez attól már, ahonnan ez kiindult eredetileg, hogy van elég kaja, mindenkinek háza, meg bútor abba, stb építsünk akkor nagytemplonyt Krisztus urunk dicsőségére. Mittomén 200 év alatt, meg csak úgy iróniából faragjunk rá vigyorgó vagy a seggüket mutogató pokolbéli lényeket is.

A proletár lelki sivársága az nem abban a pillanatban keletkezik, amikor proletárrá válik. Időként benézek a fészbúkra, csóválom a fejem, kb 10 féle fotó van összesen újra és újra és ebben már benne vannak a különféle nyaralásos fotók és életben ritka alkalmak is. Csak az arcok változnak. Télleg Arczkönyv :D. Merthogy a munkaalapú-társadalom nem áll meg, amikor kilép a munkahelyéről, munkaalapú a hétköznapi szabadidő, a szabadság és a magánélet is. Tuti az alvásból is lehet már valahogy értéket csinálni. Ez volna a keresztény szabadság, amelyben a jókeresztény emberek szabadon, keresztényi közösségben teljesítik Isten akaratát. Merthogy urunk és megváltónk parancsolta úgy, hogy osztályöntudatos piramisépítő pogányok módjára éljünk mi jókeresztények, hozzájuk hasonlóan bálványokat imádjunk és elítéljük azokat, akik nem így akarnak vagy nem tudnak így élni. Értem.

Minderre még a Co2 és úgy általában véve az öko téma. Valahogy oda lyukadok ki mindig, hogy elsőre ki kellene fejleszteni azt a fogalom-rendszert, ami nagyjából képes szabatosan megfogalmazni a slamasztikát összes dimenziójában, csak ezután problémázni a megoldásokon, meg példákat találni rá, hogy mi a jó.

Frick László Intézet 2020.09.20. 07:31:44

@0xd1262c: A netokrácia és a kapitalizmus

fordítva

a kapitalizmus ésa netorácia viszonyára is jó Hamvas Direkt morálés rossz lelkiismerete..
A netokrácia,ami megölte a kapitalizmust..és ezért nehéz felismerni azt, hogy a kapitalizmus hulla

a netokrácia a kapitalizmus hullájának a zombija.

A Túlzó Alkalmazás.

A túlzó alkalmazás a majom betegsége.

Szoktam szemléltetni a mai karibitérség őslakosaival,akik Ch.Colombo-ékat szivarral kínálták,ami szivart ők ritkán, tanácskozások alkalmával szívogattak.

Ugyanezt panaszolták az indiai koldusok,akik esténként a tűznél el-elszívtak egy marihánaszivart,jöttek az európai olyan aranyos gyerekek és szétszívták az agyukat is 3 hónapalatt.

Egy mámor fogta ela kapitalistákat és elkezdték nemismerni a határt és az alkalmazásokat túlzásba vitték.

Nincsen új ezekben a történetkben... az a szokatlan, hogy a méretek TÉNYELG globálisak lettek...

De én nem látom a különbséget:A Sziget emberiség korában egy termékeny völgy,egy sivatagi oázis...a három nem annyira kicsi,de azért "kisjégkorszak"-kal ezelőtti,amai NSZK területén húzódó "fatemplomépítő kultúra" éppen aktulis tisztása volt A Világ és a világon túla "végtelen erdő"

Két alapeset volt:Rögzödött egy társadalom valamiféle egyensúlyban és akkor kihúzta 30000 évig is.
Vagy "hirtelen fejlődésnekindult" és akkor 3 nemzedékig húzta úgy,hogy a 3.nemzedékre rárothadt és belepusztult és a komposztján kélt egy újabb (ilyen rövidéletű) társadalom...

Ritkán megfigyelhetőek kisérletek a Túlzó Alkalmazás visszafogására.Jönnek a találmányok, és a Tudás Őrzői úgy látják,hogy a társadalom nemérett arra, hogy egyetlen nemzedék egy életperiódusára azt a "zsenilis találmányt" ráeresszék.

Az alaptörténetek,amiket ismerünk,az ádáméva,a noétörténetek..mind ezer s száz és száz esetekben ismétlődtek meg... egymástólfüggetlenül,másidőkben máskontinenseken is,egymássalkapcsolatba soha semmilyenmódon nemkerülő emberekkel... történtekmeg ezek a "mondák"

Néhány 2nóé" plellopta vagy megvásárolta a szőlőtermesztésötletét, azaz a szabályozott rendszeresés szakszerűalkoholhoz jutást,tárolható alkohol..méghozzáaz addigi alkoholosmoslék-cefrélhez képest tsizta és egész évben hozzáférhető,idült alkoholista is lett "nóé" ősatya.

Vannakemberikulturák,akikképesek "ment"lenni a Túlzó Alkalmazástól,mások képtelenek.

Az "indiánok" kinevették a szivarozásnak "bolon'bornyú" móggyán eső fehéreket s aztán a tüzesvíznek meg ők estenek annyira neki...

Most a környezetvédelmi konferenciákon az indiaiküldöttek azzalérveltek,hogy az eddigi világok az oiropidokévoltakésmost őkkövetkeznek:nem fogjákvissza magukat az élvezésben holmi szénmonoxid/széndioxid kvóták miatt.

Számomra valójábana netokrata ugyanolyan reakciós,mint akapitalista volt.

Úgy azonban,hogy ezt nem"oldaliság" szemlélem.

Az oldalitrólott van Hamvas dolgozata.
Balrólkezdi forradalmárként és rossz lelkiismeretűjobbos lesz.

Ez Orbán története is. Meg a "bandájáé" is.

Én nagyon csudálkozom,amikor azt hiszok, hogy Orbánnak van bandája,ezeka magyarok,ezekmind magyar emberekésúgy viselkednek,aszerint,amirea történelemidomította a magyart,ez a magyar nem az a magyar,aki a Törökmagyarország előtt.. vagy eleinte a Törökmagyarországban volt.

Ma sokakkülönbnekérzikmagukat vagy sokakat én látokkülönbnek az átlagmagyarnálésakkormindig az derülki, hogy az egy sziget,mint Debrecen,kecskemét,Hódmezővásárhely vagy Szeged vagy Pécs vagy Székesfehérvár vagy Tiszaroff.

Tiszaroff és a messzekörnyéke a hivatalos történelmünkszerint kipusztult a Törökmagyarország végére,azonban a valóságban Tiszaroffon, Roffon a török végig adót szedett és a körülményekhez képest nemis keveset,volt, hogy 12 porta adót szedett (ami azt jelenti.. egy fizikai létező porta képtelen volt félporta adónál többet kivérizzadni,tehát azt jelenti, hogy akár 20-30 lakott telek is volt a faluban,ami ÓÓÓRRRIÁSSSIII szám..pl 1683-ban.

Vagyis nem fogtálmeg azzal, hogy "lám te is a statisztikában a",nem.én csak a statisztika mai szentmindenhatóságát,azt, hogy fekszünka hereveregetőkerevetünkön,mint a TÁRKI-nálSík EndreésKSH adatokbólkutatjuk a társadalmat.
Meg: 514-es mintából.És azt hazudjuk,hogy ha jólmarítünk,az van olyan pontos,mint egy budipapírpreferenciális vizsgálat 33333-es számból.

Itt van mindjárt a szabályok túlzóalkalmazása,ami az ősnetokrációból (amiben "nem voltak még szabályok..önszabályozás volt az őselv)
ezt a geci, aljasésilliberális rendszert ideszarta.

Amikor 2008-ban figyelmeztettükaz ősnetokratákat a faceboook-ra,kinevettek bennünket huhogóknak, az Internet Népe Demokráciája,Az Önszabályozásmajd elég lesz.

Most márlátni,hogy a facebook mi lett és a Zs-generáció szerint a múltémár,azonban a 30-asoknakmépg van 50-60jóéve, ha zsírgazdagok, 70-80 éve hátra.És ők már nem fognak lejönni a fészbúkról.

Szerintem,amiről beszélgetünk,főleg az oiropidok problémája -úgy szoktam érteni az oiropidokat, Vancouverben hátat fordítunk az Óceánnakés eltekintünk Keletre Vlagyivosztokig.

Ausztrália és Új Zéland már odalett.

Frick László Intézet 2020.09.20. 07:47:02

@0xd1262c: (illiusztráció)
A Sony felhívására a számítógépképernyőgyártókösszejöttek valahol 1999-ben ésmegállapodtak, hogy egyelőre visszafogják az LCD korszakot,hagy fussanakméga "régiek" ne legyen ennyire gyors a tempó,kezdet adtak rá...aztán..persze senki sem tartotta be.
Gödöllőn elégett pármilliója a Sony-nak abban,hogy elihitte, hogy sikerúl a tempót talánmegtorpantani.

Más:

Ha nagyon szigorúan és tényleg is Zöld Szemmelnézem,akkor az akörnyezetvédelmikatasztrófa és egyben világgazdasági csapdahelyzet,amibe az autógyártás beleúrhodott ésmost már nem is lehet belepiszkálni további (KÖZGÁZ) katasztrófák nélkül... Ez felismerhető volt nagyjából a VW Käfer/ Golf I-es váltáskor.

Ha vannakakkor felelős vezetői a világnak,mint a hajó vagy repülőgéposztályoknálszigorúautóosztályokat állípítanakmeg...kikötik azt, hogy a bevitt nyersanyagot ésenergiátkb mennyi haszbálati IDŐés FUTÁSTELJESÍTMÉNYmellett optimális használni. 2-3-4kerék,A-ból B-n át C-be stb. Nehogy már a vezető azt a kurva ablakát ne tudja kézzel letekerni. Nem hiszem, hogy annyira autóbuzi lehetnél,hogy a részletekbe belekellmenjek,de pl a Mercedes-Benz W123-as anyósablaka elektromos ablakemeleő szerkezete annyit birt ki,amennyit maga az autó, 1,5- 2 millió km-t.

A ContinentalC70 vagy az első generációs Michelin X nem téli, nem nyári és nem négyévszakos gumi volt,hanem a gumi.

Környezetvédelmi szempontbólplmi az, hogy egy 6éves ésmondjukátlagfelhasználónál ennyi idő alatt 30000 km-t futott gumi "megy a recyckling"-be,mert 6 éves.
A téli/nyárigumimarketing trükk használtgumi világszennyező röghegységeket képzett.

Megint "önellentmondás"-ba kerültem,hiszenén maga szóltam az agyonszabályozizmus ellen

nem

a Túlzó Alkalmazás ellen szóltam és szerintem az autógyárak (egyébként a banki szférán keresztül..az autóhitelpénzekben elégő milliárdok és..a végén a trükk piramisjátéka összeomlik 2008-ban)

Nem azt mondom, hogy minden netokratát agyon kell vágni szamárállkapoccsal, csak annyit, hogy a Túlzó Alkalmazás-ban a netokraták mérsékeljékmármagukat egy kicsit

De..ismétlem.,, ez az egész problémakör
az opiropidoké
A régi,letűnő félben lévőoiropidközepű Világgazdaság haldoklásánaka jelenségei..

A dolgok máshol történnek és máshogyan...

Elkellsétálhatni egy napotuala Lumpurban majd Szingapurban és akkor az ember megérzi,mirőlvan szó...ésholmentekela dolgok

az oiropidok nemhogy föl se keltek ahhoz, hogy lekéssék

de még mindig alszanak

0xd1262c 2020.09.20. 09:50:14

@Frick László Intézet: (Nem akarlak megfogni semmiben. Poénkodtam csak. Egyetértünk ilyen alapon a statisztikában, ahogy elmagyarázod. De ezzel tisztában van majdnem mindenki, aki szakszerűen a statisztikát használja. Kivéve. Nyilván. Adatfétis is létezik meg áltudományos etetés is. Meg statisztikusok közti egyetnemértések is.)

A kapitalizmus halálárul. Halálokról kellene inkább beszélni, ahol nem igazán volt senki aki megölje azt, de befuccsolt és úgy kellett újraindítani. A netokrácia végül ezeknek a tűzoltásoknak-áttervezéseknek a következménye valahol oksági láncokon keresztül. Még csak az se szerintem, hogy az eredetikapitalisták tolták volna túl és ezért fuccsolt be. Az ennek a játéknak a természete, hogy tolni kell, mert aki nem tolja odavész. Most sem halott, csak nem is él már - nemhalott, zombi. New Deal - itt kezdődik valahol a zombi lét, vagy lehet, hogy az még az újraélesztés/gépi lélegeztetés volt csak.

Abban egyetértünk, hogy Ojrópa és US viszonylagos térvesztése áll a nagy dráma mögött, csak szerintem azt ne higgyük, hogy a feltörekvőeknél nem hagy nyomot a feltörekvés. Beszéljünk elidegenedésről, dekadenciáról, lelki be és kifordultságról a társadalomban, netokráciáról, proletarizálódásról. Megvannak máshol is ezek. Kelet-Ázsiában, Mozliméknál? Indiában? Hajjaj. Aztán helyek, ahol nemhogy jön az apokalipszis, de meg is történt már. Vagy államhatalom szintjén. Kína most elhappolt nagy darabokat a világból és folytatja is ezt. Olyan szinten, hogy belemar Németországba is akár. És? Mit csinál vele? Nem tudja eljátszani ugyanazt a gyarmatosítást, mint amit eljátszott a nyugat. Annak a tragikomikus kabarétréfa változatát legfeljebb. Hacsak... Nem intézi el valami, hogy zéróról vagy akár 60%-ról lehessen az egészet újra kezdeni. De akkor a kőbaltától indul a játék újra, abban viszont az is benne lehet már, hogy más biológiai fajé lesz a színpad.

Túlzó alkalmazás, szabályozás szükségessége dettó. Csak megint. Ne gondoljunk olyat, hogy ez elég. Nem elég passzívnak lenni és reagálni, aktív alakítónak kell lenni. Nem lehet időt kérni sem. Írom fenntebb is, hogy kullog csak a jog és politika a kész tények nyomában. Az ejunak sikerült összehoznia 2018-ra egy elég pöpec adatvédelmi szabályozást - úgy értem, korszerű, valós helyzetből indul ki, tudományos alapokon nyugszik, erős is lehetne stbstb. Mi baj vele? Semmit sem számít, ha ennyi marad. Főleg, hogy sok helyen nyavajognak, akiknek végre kellene hajtani. Szabotálják a tagállamok is. Azaz nincs mögötte erő. Az is baj, hogy mivel az is eleve reakció volt már, egyfajta reformként került bevezetésre. Úgy értem egy kialakult helyzetet akar átalakítani. Mit írt Machiavelli a reformról, mint olyanról?

Közben meg jön már föl a biotech is ezerrel. Becsszóra, amiket előző hsz-ekben írtam... nem csak poénból rémisztgetni akarok itt, de tényleg azt gondolom, hogy akinél pánikra, szomorkodásra ad okot a fészbúk, az nem látott még semmit.

Frick László Intézet 2020.09.21. 04:27:39

@0xd1262c: Ezt a bekezdésedet:
A kapitalizmus halálárul. Halálokról kellene inkább beszélni, ahol nem igazán volt senki aki megölje azt, de befuccsolt és úgy kellett újraindítani. A netokrácia végül ezeknek a tűzoltásoknak-áttervezéseknek a következménye va---- stb tudományosan megalapozottnak tekintvén elloptam és fel fogom használni,köszönöm.

Frick László Intézet 2020.09.21. 04:40:09

@0xd1262c:
New Deal -most ezt nem értettem, hogy az Igazi New Deal-től számolod.. vagy ironikusan a netokrácia feljövetelét tekinted ~-nek.

Az Igazi New Deal idejében az embereknek valódi izmaikvoltakmég. Abban az időben magyar feudális csimotákésújburzsujokmeg a zsidó gyerekek gimnáziumokban olyan gúlákat építettek tornaórán,amiket ma csak a Cirque de Soleil-ben láthatsz.

A New Dealalatt csitri amerikailányok a háború alatt otthagyták az egyetemet és elmentek hajógyárba hegeszteni vagy kapszlit kapdosnilőszergáyrba,melő után bedobtak pár sörtmeg viszkit és az utván aztán a csapat magányosan hazatántorgó férfiakra vadászott (detto ezek a jelenetek zajlottak le a Szovjetúnióban,de a Reich-ben is) És nem voltalányoknálsíkopsító, ezt mégkülön meg kell jegyeznem,de az is igaz, hogy kb 1945-remindenkiátesett a tripperen meg az első leszbikus kalandján is.

Azt akartamezzelérzékeltetni, hogy más volt,egészen más az emberanyag.

És miért érdekes ez az emberanyag?Mertegy hasonlóan izmos emberanyag csináljameg most a mostani Korlátlan Lehetőségek Hazájátkb Szöultól Szingapúrigésonnan sréhen Ulan Udéig föl,sőt..ide vehetem nyugodtan Jekatyerinburgot vagy a kedvencemet Taganrogot.

Aki nem érti,annak a kínay saját-nemzeti-autógyártó-nagyvállalat, az elsőa nemmulti alapításauakközött, a Chery történetét szoktam felhozni..ami történet most a SARS2.0 34 Mártírja elseje, Wenliang doktor esete szemléltetésére, hiszen a Chery alapítómérnőkét is bebörtönözték az elsőkanyar után s aztán Állami Díjat kapott.

Van egy mondásom,miszerint
A motívumokmindig alacsonyabban vannak.

Egészen egyszerűen az oiropidoknál ez családi história,nevelés, a család balesete a gyereknevelésben,az elsilányosodott,túlkönnyűvé vált iskola,apenyeség, az ellógott tornaórák,a banánpempőés turmixok,alustaság.. a gyereknemnevelésmegkoncepcionálása "laissez faire"-nek... a Svéd gyermekversek

a neuraszténia,deez már a Winne The Poooh-val elkezdődött,amit a mi Karinthy-nk zseniálisan ismert föl, ti. hogy azt úgy gyerek kezébe adni vétek.

Nagyon fontos, hogy a Winne The Pooh és A kis herceg NEM GYEREKEKNEK VALÓ!
A svéd gyermekversek pedig... még a cigány purgyé is jobban jár a putriban,mintha svéd gyermekverseken kell szocializálódnia.

Frick László Intézet 2020.09.21. 04:49:27

@0xd1262c: A feltörekvőek oiropidmániások,utánozzáka Nyugati Embert és elkapják a járványt azonnal.

"Peking,az nemKína" -hangzikMao egyik utolsóbölcsessége . A pekingi alumíniumifjúságot ott találod a... számunkra ,oiropidok számára furcsa,kb Zakinthosz angolo számára fenntartott undorító bulinegyedéhez hasonló falusias valami.. Ahol //////// és %%%%% alakzatokban állnak a Maserati-k és a Ducati-k és fontos az elhanyagolhatókülö9nbség,mertpersze a kínaiak megkaparintották a két céget, viszont aki ad magára,az oiropidkéz összeszerelte eredeti európai Maserati-t hozat Oirópábólmegy ugyanilyen Ducati-t, kínai összeszerelésűt venni égő.

És szintén ehhez a oiropid-asszimilációs műfajhoz tartoznak a kínai lányok,akik havi egy szabadnapjuk éjszakáján a vécékben a pisatócsákban fekszenek beheroinozva.

Ezt itt azért írom neked,mertaz eddig erről-beszélgetőpartnereimmegvádoltak sima kínainyalással meg romantikával. Rosszabb esetben putyinfasszopással.
Oiropidnak lenni egy betegség és amikor ázsiaival beszélek erről,mindig intem őket,vigyázzanak,el ne kapják. A heroinról talán le lehet jönni,volt már rá pár eset (az amerikaitípusúkisegyházakmeg a krisnások "eredményeit" ezügyben én nem húzom be a statisztikákba...)

ja, nem tudom,mennyire ismerjükegymást azelőttről,lehet, hogy te nem tudod,de igen sokkijelentésemet abban a reményben teszem, hogy a beszélgető-vitapartneremmegcáfolja és akkor szépen eldobhatom... elfelejthetem...

Frick László Intézet 2020.09.21. 05:02:20

@0xd1262c: Kína nem gyarmatosít - ez egy eléggé végzetes tévedése lesz az oiropidoknak. Sajátmagukbóltudnakkiindulni és reflex-szerűen párhuzamikat látnakki ott, aholegyáltalán nincsen párhuzam.

A gyarmatosítónaksemmi nemelég,alelkekis kellenek, valamoint az őslakosok közül a halottőslakos a legmegfelelőbb.

Ez, hogy "Kína most elhappolt nagy darabokat a"

Nem.Tanulmányozhatóakínai happolás,hiszen Thaiföldön súlyozó akínainemzetiségű gazdasági elit,Malajziában pedig szinte uralkodó.És akkor ez "átmenet nélküli árnyxalatszerűen" Szingapúrban teljesedikki,ami lényegében kínai városállam,de"nésön"-ösködés nélkül.

Ismétlem,a motívumok alacsonyabban vannak

az embereket a technikai fejlődéskülsőségei megtévesztikmindig... valójában a majom, a biológiaiember.. a Homo Sapiens nevűmajom a tokjában,ami Lehetősége Emberré Lenni ... abban... nemképes a "technikai" fejlődését követni.

Ami azt jelenti hogy nincsen társadalom a földön,aminek az alapja ne a nőlenne.Olyan a társadalom,amilyen a nője.Ahol a nők erősek és megtartóak.. báréppen ezeken a helyeken pl kutatják Tudós Nők a női alávetettséget,a nők elnyomattatását stb.. Ahola nők erősek,ott erős a társadalom, ahola nők alávetettek vagy hülyepicsák,ott The End a társadalomnak.

Nem hiszem, hogy ma van oiropid elemző,aki a II vh.KÖVETKEZMÉNYEIT ne FUNDAMENTÁLIS-naklátná, az USÁ-ban a fellendülés,NSZK-ban az újjászületés.

Nos..ez volt az utosl igazi SIKERe az oiropidoknakés ezt a sikert nők csinálták meg.

És természetesen a nők hordozták magukban a pusztulatot is,nők szarták el a lehetőségeket. Sokszor ugyanaz, aki "megszülte" ...rontotta el...

A kínai nemlelkiz ott.Nincsenekilyen motívumai.Szarni az oiropidlelkébe bele szánja,mertKína abban szocializálódott 300 nemzedéken keresztül, hogy az emberi szar annálértékesebb, hogy csakúgy leszarja a másik embert. A "kommunista" Kínában Mao idején a szar közkincs volt, senkinek nemlehetett magán saját budija, aKözös-be kellett szarni:vitték ki hamar a földekre.

Frick László Intézet 2020.09.21. 05:10:23

@0xd1262c: Fészbúk: A porsnó..szociológiaiértelembe véve apusztulat naplózása.Nos... nyilván.. egy bájosaranyos kedves...jó családbólszármazó tiszta... 28 éves és eddig volt talán 5-6pasija,mind normálisművelt és okoskedvesaranyos jólnevelt stb.Művelt ésolvasott ez a lány és széleslátókörű meg minden

Nemapornhub linkjét fogom nekimegadni, hogy döbbenjen már rá, hanem valami nem annyira ütős gyártmányt (sorozatot) (műfajt) választokki

Ez a facebook,nyilván a facebook csak a "viharos felszíne a hyperkommunikációs entrópiának. Minden rendszer magában hordozza a halála kódját,most halhatatlannak nézki a facebook, de oiropid készítmény,máris rothad valahol, nemérdekes. Már, ha 25 évessel beszélek, lehőbörgi a fejem azzal, hogy ki a fasz fészbúkoz már.

Az entrópiában nem érdekes,a rothadás fortyogása "technikailag" melyik domain-nak dolgozik.

Ráadásul:Most nem úgy tűnik, de szerintem egyáltalán nincsen messze,amikor globalo-regionálisan elkezdik le-leszabályozni a facebook-ot. Most az a duma, hogy nemnemsoha,de szerintem nem kell tíz év és amikor már majd képtelenség lesz,akkor kezdenek barkácsolni globaloregionális korlátokat.

Frick László Intézet 2020.09.21. 09:25:03

@0xd1262c: Gyöngém az oiropidoknak az elsősorban sajátmagukból kiinduló vagy "aztírta az úság" elképzelése a kínaiakról.

nem tudom, más nikkeden beszéltünk-e már erről..ésmennyire unod/unhatod a témát.

Két szomszédos kínai tartomány között- vegyünk északiakat közel Pekinghez (ami nemKína) - nagyobb különbségek lehetnek mint Svédország és Csehország között, természetesen egy szőke-vörhenyeges svédetés csehet ugyannak a fajzatnak gondolhat kínai (ha érdekelné az ilyesmi,de nem fogja érdekelni...)

Miközben a mai oiropidKína-kritika népszerűen 20,"tudományosan" 10-15 évvel van már elmaradva a mai kínai valóságtól.

Gyarmatosítás:

Kínai cégek építenek vasutat, nemsokára kész és Adisz Abebából szűk egy nap alattidő alatt el lehet vonatozni Fokvárosba.

Az oiropidok bárhol megjelennek,azonnal meg akarják baszni a helyi benszülött nőket, bár időközben az impotencia a legvészesebben pont az oiropid férfiakat jellemzi.

Az ideiglenesen oiropidok között állomásozó távol-keleti délkelet ázsiai nő nem is tekinti férfinek az oiropidot. Általában baromnak, disznónak vagy csak undorító seggállatnak néznek bennünket. A kínai kultúrában a disznó a ravasz állat,nem a buta,ám sunyi róka.

Távol-Keleten engem nagyon erős hányinger fog el, ahogy ott az oiropidok viselkedni képesek,ha férfi és nagyon undorító,akkor politikus vagy valami alkalmai konferencialátogató, ha tud viselkedni, akkor üzletember.

Van egy skála a hányingertkeltően viselkedő oiropidok között,amit az ausztrálok azért vezetnek,mert némelyiknek ehhez a beképzeltséghez annyi esze sincsen, mint egy páviánnak. Aztán az egyéb angolszász népség,majd a nem-üzletember osztrákok, franciák, németek következnek,a posztszocialista országok közülkiemelkedően ordenáré-ostobák a lengyelek. Pedig itt,Oirópában a lengyelek nyerték meg a Keleti Nyitást.

Itt jegyzem meg, hogy az utolsó német kapitalisták és az első netokraták nagyon keményen rákészültek egy-egy országra, ha ott foglalni akartak, ez az oka annak, hogy a német elsőbefektetőés innovátor globális konszernek annyira sikeresek voltak ott.

Amnikor a németek bepalizták Dr Antall-t és a magyarokat lemondatták a szovjet pozícióikról, hogy azonnalelfoglalják, csupa nagyon jó promptismeretekkel rendelkező német érkezett orosz nyelvtudással és az orosz meg a szovjet kultúra ismeretével.
Ezt vesd össze azzual a sötétséggel,amit mégma is az index, a 444és hasonszőrök az amerikai belpiacos hülyeségek átmásolásával terjesztenek az oroszokról meg Oroszországról.

Van külön sáv apolitikai hülyítésre,de természetesen a V.A.G. Konszernnél, ahol a Skoda divíziókiofejezetten az orosz piacra van kiköszörülve, a tizedét ... ahhrr. oda se figyelnek a sajtóinformációkra, van nekik saját (és alapos) ismeretük Oroszországról.
Kína detto.

Nevezzük azt, amit Bede Márton terjeszt Kínáról tudásnak..Abból a tudásbólKínában üzletnemlesz,még hasmenést sem kap,aki azzal próbálkozik.

Természetesen Bede Márton az igazságot is tudja Kínáról, csak jó oka van titkolni.

Az oiropidok geci hiúak és beképzeltek és inkábbtöbbet hazudoznakmagukról,mint amit aztán teljesíteni képesek.

Akínaiak nem hiúak és nekik nagyon jól jön a sok baromság, amit az amerikaiak kitalálnak a belpiacmegnyugtatására, természetesen a Kínában ÜZLETELŐ haldoklókapitalistákés innovatívnetokraták mind tudják az igazságot is.

Én amagam részérőlpáréve még tudtam röhögni az iszonytató sületlen baromságokon,amiket az index vagy a 444 összeirkált (= másolt és google-fordított amerikai belpiacos hülyítések alapján)

mamár nem érik fölaz ingerküszöbömet.

Esetleg azon szoktam szórakozni, amikor..más nevet nem tudnak..Kovácsovics Ivánt hiszik baszogatni, lenézik valami szórakoztató hülyének Kovácsovicsot.

Egy bölcsödében, ahol Kínáról az alapfokot elkezdik tanítani,az elő-készítő beszokatójában .. az ismerkedőórán a Kínai Idő-t mutatnám be,hogymilyen tempók vannak.

Amennyi idő alatt itt Oirópában kétoiropid között,megbízó éskivitelező...amegbízó jogi osztálya összeüti a szerződés tervezetet,annyi idő alatt Kínában a beruházás elkészült és használják. Az Oiropid aláírta a szerződést,még a felvonulástsem kezdtékmeg, de a kivitelező jogi osztálya a szerződés megbaszásán dolgozik,hogyan,mit lehetne kijátszani és még kérni manit. Ebben a fázisban a kínai megrendelő, ha elégedett és partner a kivitelező, már a következőre beruházásra kérte föl a kivitelezőt.

Frick László Intézet 2020.09.21. 09:29:54

@0xd1262c: Lábjegyzet a hosszúkoömmentemhez: Az ilyenekre szoktammegkapni a kínanyalót,meghogy istenítem Kínát és a triádák,nem.
Nem dicsérem, annyi, hogy szerintem más,mint amit a Bloomberg az olyan embereknek összehazudgál,akik 12 éves koruk óta nem tanultak földrajzot.
Nagyon fontos, az USÁ-ban le szabad tenni a tantárgyat, ami a diák szerint "felesleges" és a földrajz meg a történelem is ilyen tárgyak.

ÉS ez megint a kapitalista vs netokrata
cuccos,mert a kapitalista folyamatosan tanulja a földrajzot (gazdasági földrajzot, de hát ahhoz a többi ágazat is kella földrajzból) a netokrata szerint pedig fent van a neten.

Egészen másképpen tudsz gondolkodni a világról, ha legalább egy kicsit földgömbszerű benne a Föld.

A GPS-alapú Föld-kép 2D síkkordiáta.

A GPS Föld sík és négyzetlap.

0xd1262c 2020.09.22. 07:11:22

@Frick László Intézet: (Gyarmatosít/nem gyarmatosít. A szó eredeti értelmében véve nem gyarmatosít már senki sem. Különféle függési rendszerek kiépítését értem ezalatt)

A kína sztorihó:

Az úri közönség úgy csinál, mintha tájékozódni akarna, a sajtó-média úgy csinál, mintha tájékoztatna, erre az úri közönség megint úgy csinál, mintha tájékozottan a "köz"-nek az ügyeit vitatná meg az alapján, ahogy tájékozódott. De még akkor sem lenne igazából beljebb senki, ha ez valamivel jobb lenne, mint amilyen. Mivel ez nem úgy működik, hogy aki megfelelően tájékozott, az már egyből tudja is az igazságot. Az igazsággal folyamatosan foglalkozni kell - ez a foglalkozás is benne van a kikerekedő igazságban magában. Ha nincs ez a foglalkozás, akkor a nemfoglalkozás kerekedik az igazságban ki. De most mondd meg, melyik magyar sajtósnak jut energiája ténylegesen foglalkozni bármivel is? Elolvassa a WaPoForbes-t meg ilyeneket, aztán leírja magyarul tökugyanazt, ami ott van. Rendes magyar szó sincs már egyes dolgokra vagy azzal kínlódik, hogy tükörfordít. Eszerint van kiszámolva a díjazása is. Úgy értem, az is baj, ha sokat piszmog. Még német újságot se nagyon olvas, nemhogy kínait. Így megy a techtudomány rovat is. Arra nem sikerült még rájönnöm, hogy a belföld témájú "kontent"-et honnan lopják :D

Node Kína. Én nem látom, hogy olyan nagyon különbözne Kína - értéktermelésben utaznak ők is, ugyanúgy könyvelik azt is, mi értékes munka, mi nem az. Nem tudnák másképp, mert globális világban értelmezhető a sikerük. Aztán ha lövök egy előbbihez hasonló felülnézeti képet, úgy is az látszik, hogy tökugyanazok a giga-struktúrák épülnek, mint máshol - csak nagyobbak. Azért elismerően csettintek, amikor látom mit-hogyan építenek, arra is, hogy az EU-hoz képest mennyivel jobban kezelték az internet-témát például (nem a cenzúrára gondolok itt elsősorban, de hogy lett nekik saját "tech" ebben is). Robotot lerakni a holdra? Csomó mindent jól csináltak, na. Az értéktermelés körüli problémák kezelésére is vannak létező megoldások (erről majd másik hsz-ben a New Deal-lel kaocsban.) De végsősoron elő fog jönni náluk - már bőven túl is van azon, hogy kezdődik - ők sem tudják elkerülni az értéktermelés azon rákfenéjét, hogy a beruházás drágul, a munka meg értékelődik lefelé, ahogy technikásan fejleszti a termelékenységét.

Amiről még beszélni kell Kínával kapcsolatban az a nacionalizmus. Középosztályosan művelt erős középosztály, az abban szükségszerűen megjelenő úrhatnámpolgári hajlamok, felsőbbrendűségi tudat, ez kombinálva esetleg egyfajta revansista hajlammal, ultranacionalizmussal, ezek nem jelentenek sok jót a csízió szerint. Azt értem, hogy a kínai ismerőseid jó emberek. De láttál mostanság Kínai filmet? Van 2017-es vietnámiháborús film a kínaiak vietnámjáról például. Ugyanaz pepitában, mint sok amerikai háborús film. Profi kameramunka, rendezés, látvány, "realisztikus" harci jelenet és hogy milyen rossz is a megszálló katonáknak élete, amikor a megszállottak visszalőnek. Mikor jut el az ilyen oda, hogy kellene már megint egy olyan háború, ami jó?

Aztán még egy inkább személyes jellegű dolog. A kínai államfilozófia a konfucianizmus. A ~ szerint az igazságos társadalom az arra érdemes polgárok érdemeit elismeri. A taoizmus ezt kiröhögi (ezt is) és azt mondja, hogy ha olyan társadalmat akarsz, ahol a polgárok szembe elismerik egymás érdemeit, de aztán felfelé nyalnak, lefelé tipornak, oldalra könyökölnek és ahol az irigység az úr, akkor persze, csinálj olyan társadalmat, amilyet Konfuciusz reklámoz itt. Azt tanítják a taoisták, hogy a haszontalan növény a jó növény, az képes növekedni, míg folyton csak nyesegetik-kivágják a hasznosat. A taósok oldalán az igazság szerintem - persze behúzva a strigulát oda is, hogy az ilyen haszontalan filozófiák közül egyik se tudta megoldani azt a problémát, hogy bár ők lennének hosszútávon a túlélők, rövidtávon elbukják a harcot a hasznosokkal szemben. Aztán elkezdenek karatélyozni meg ilyeneket, hogy ne bukják már el a kis harcot, a karatélyozás meg már hasznos... Szóval... Egyetlen feloldása ennek az volna talán, hogy belátnák a hasznosok végre, hogy az evolúció nem feltétlenül olyan kategóriákban gondolkodik mint ők és talán tudnak ezek a haszontalanok egy-két dolgot, amit ők nem, de jól jöhet nekik is a hosszútávon. Az hogy izmos és sok nehéz munkát tud végezni az lehet, hogy egy jó dolog, de valamikor meg az a jó, aki nem gyorsan, de kitartóan le tud futni végül egy szarvast. Máskor meg aki jó abban, hogy megtaláljon dolgokat. Lopni tudni is jó néha. Érted...

0xd1262c 2020.09.22. 07:13:36

@Frick László Intézet: Meg a Civilizációk Harca kapcsán is megemlíteném az öko-problémát, ami eléggé zárójelbe teszi az egészet amit az előző hsz-ben írok. Ugyanis annak nem annyira az a tétje, hogy melyik civilizáció kerül ki győztesen, de hogy mi lesz a nagybetűs "A Civilizáció-val". Ez nekem egyre inkább úgy néz ki, hogy kampó. Menedzselt szanálás vagy nagy reccs a két alternatíva. 3000 évben, vagy mennyiben gondolkodik Kína? Az éghajlat, ami a mostani bajok során kerekedhet könnyen lehet olyan, amilyen nem volt még a Homo Sapiens egész történetében, a Homo egész történetében. Előrefelé is ilyen távlatokban kell gondolkodni ebben. Végtelen időkről van itt szó, na. Erre írom egy korábbi hsz-ben, hogy talán a probléma dimenzióin kellene meditálni először.

0xd1262c 2020.09.22. 07:46:10

@Frick László Intézet: A New Deal-hez:

Itt megjegyzem, hogy nem tartom túl fontosnak, hogy most él-e vagy hal a kapitalizmus. Az érdekes ebben inkább, hogy milyen radikális változásokon esett át a rendszer az idők során. Én ebben a kérdésben maradok Marx kiindulópontjánál, hogy nincs általában vett kapitalizmus, amihez hasonlítani lehet az egyes kapitalizmuspéldányokat, de egy darab kapitalizmus van, ami folyton alakul - "forradalmasítja önmagát".

Továbbá, hogy ha csak nem kezdünk mindenféle démonológiai fejtegetésbe, akkor nem gondolhatunk olyat, hogy a "tőke" meg ilyen dolgok önmaguktól bármit is csinálnak. Amit a gépről írtam, hogy ember van benne érvényes a kapitalizmus absztrakt-gépre is, de nagyot téved az az ember, aki azt gondolja, hogy ő irányítja azt.

1930-ig fogjuk rá alapon elmondható, hogy ha nem is a tőkések csinálták a kapitalizmust, nem őtőlük bővült a tőke maga, de ők menedzselték a dolgokat. Voltak azért már jelei annak, hogy profi menedzserek/hivatalnokok átveszik az irányítást - gondolok itt a taylori tudományos menedzsment tanokra pl, de alapvetően a burzsoázia vitte a prímet. Voltak már jelei a bajoknak is - monopóliumok, imperializmus, ami vérfürdőkbe torkollott, de ami igazán pontot tett erre a korszakra, az az 1929-es nagy reccs. Olyan szintű állami programok kellettek, hogy mozgásba hozzák a "gazdaság"-ot, amilyet a világ nem látott addig. Ez volt a New Deal. A pénz megszűnt árupénz lenni (mint szabott áron direkt aranyra váltható pénz), az aranyhoz képest átértékelhető valuta lett belőle. "Agricultural Adjustment Act" - fizettek a mezgazdnak, hogy ne termeljen. "Works Progress Administration" - a wikipédia cikk szerint az 1935-ös US GDP 6.7%-át tolták bele indulóként, hogy az állam direktben munkásokat alkalmazzon. Keynes a saját módszerével kapcsolatban poénkodott úgy egy esszéjében, hogy bérelj fel sok-sok hórukkbrigádot, ásass gödröt velük, majd tölttesd azt fel betonnal. Nyilván az nem volt megtiltva, hogy a hórukkbrigád valami használhatót építsen, de majdhogynem mellékes volt ez. Piramisépítés majdnemhogy.

Aztán jött a háború, ugyanígy hadiipari programok. Aztán Marshall-terv, ahol tulképp Keynes ötletei alapján szervezték újra az US-blokk országainak gazdasági rendszerét US-Németo-Japán ipari központokkal.

Van tovább is ez a történet, baromi érdekes. Ilyenre azért aztán nem volt példa, az US blokkban, hogy az állam ilyen közvetlenül menedzselte a gazdaságot, de írtam fenntebb a trükkök százait, hogy miféle beavatkozások voltak később szükségesek, hogy menjen a szekér. Soha egyik se volt képes végleg lerendezni a problémákat.

Lényeg, hogy azért tartom egy első nagy fordulópontnak ezt a New Deal időszakot, mert a napnál is világosabban kiderült, a kapitalizmust pártolók számára is, hogy nem lehet a csak úgy a burzsoázia döntéseire bízni a rendszer egészének menedzselését.

Tökéletesen beleillik ennek a történetnek az ívébe a bankok elkanászodása, aztán netokrácia kialakulása és ahogy jelen pillanatban ez eluralkodott a rendszeren.

Frick László Intézet 2020.09.22. 08:01:09

@0xd1262c:
-"nacionalizmus" Rasszizmus van,Kínában ez a legenyhébb,aminél fehérebb ember,de ez nem a DNS ahogy nagyon sokan oiropidokmagukból indulnak ki,a fehér faji felsőbrendűségből,nem.A fehérbőr azt jelenti, hogyy nemér nap:úriember / úrhölgy vagyok,gazdag,tetőalatt mindig.
Minéldélebbi, annál inkább megveti-a japánnak nem bocsát meg soha,a japán szerinte náci vérengző

Szerintem is a japán rasszizmus a világ botránya.CSak a japánonála vendég,ameghívott (jelentősmvész éstudós) a túrista szent.De ha csakúgy lenni akarnál Japánban,nemlehetsz.
Pekingben a Fehér Ördög lehet még néger hímringyó is,le se szarják.

a kínai a koreait másolja,respektálja

-az oiropidképtelen felfogni, hogy az azonos kínai kulturális alapon a kínai-félék,a koreaiak meg a japánok mások

Három,jelentősen különböző nép.

Rendkívül szórakoztató, hogy a kínaiakat azért kommunistázzák,amiért adél-koreaiakat meg dicsérik.A dél-koreán sajátos szockapállam és Kína szockap birodalom.

Én a kínai "komcsikat" nemideológiai valamineklátom, hanem Népi Ellenőrzés..amit mindenki fél... Ilyen van Dél-Koreában is csak nem "párt" az államban van integrálva.A délkoreán rendőr dirigálja az embereket és van egy "csendőr" szerűség,aki a rendőrt dirigálja az arcába ordítva.

A koreaiak szenvedélyesek,pl amenedzserek A Cég munkája haladásán verekednek,egymásnak esnek (személyesügyben nem)
A koreai nagyon jóHR-es,a japán nemszólhozzád,szolga vagy.
Akínaiakmég talán a legnyitottabbak

Magyar cigányt senki nem tud úgy megdolgoztatni, bevonni,motiválni,mint a délkoreán munkaadó.Tanítani kéne.

-államfilozófia

Kettőség van a kínaaiban,ez egy titkukés nagyon haragszanak a FehérÖrdögre,aki ezt tudja róluk:
Kung Fu ce az Ész műveletei.és a Tao (azaz az inverz Kung Fu Cse) pedig A Szív műveletei. Kettősség és ambivalencia.
A maipiropidpicsa háhárog,ha önellentmondást lel,akkor győzött.ÉS a Kung Fu Cse///Lao Cse tanítás a kínaiban "önellentmondásnak" látszik
nem:ez motor a kínaiban

-Hogy az oiropid neve kínaiul Fehér Ördög, ebben a fehér nema rassz,nem a bőrszín, hanem a Fehér az Ördög színe. A gyászé és, a halála fehér Ördög Ördög Ördög halál Ördög.

Kína nem nacionalista.

Nacionalista az a birodalom,aki 17 állampolgáramegmentésére haderőtindít,miniháborúkat szerte a világon.nemzeti Zászlók és nemzet mindenütt és a Nemzet ISten Kezébe ajánlva alópikulákmeg a csintánnyéroka Nemzeti Himnuszt. Minden,még az NBA/NFL is a Nemzeti Himnusszalésszívre tett kézzelés örjöngve.

Kína le se szarja az államplgárát, tőlekolbászt is tölthetnek aaz állampolgárából,egy elvárása van az állampolgárságHOZ:HakínaiÁLLAMPOLGÁR szeretnéllenni,adózzál,ha maradni szeretnélállampolgár. Nem adózol? - Nemfogsz úgy járni,ahogy a Nagy Nemzetbirodalom Hűdeszabad LiberálisMinta fehér Faji Polgára,nem. Semmi bajod nemlesz,de amikor Holdújévkor hazautazola szüleid[sírjához]-hez,a rendszer benyeli az útleveled és kapsz egy korlátos és 11 napra szólóvízumot te idegen,intézni az ügyeid (plutalhatsz adótmeg mászkálhatsz az útleveled visszakapni)

Ha egy kínainak azt mondod, hogy Kínában jártál,le se szar.

A vietnámi (aki a kínai szemében egy cigányféle) örül,lelkes,egyből megkérdezi, hol jártál,melyik Vietnámban?

Akínait nemnagyon hatja meg semmi,legalábbis nemmutatja.

Imádom,amikorakisnagykerben vásárolok,jön a magyar kiskereskedőésúgy beszéla kínaival 8aki vietnámimármióta)mint egy süketmakimajommal. A vietnámi azt hiszi,hogyy én kínainak nézem,mertfehér a bőremint egy kínainak,ezért úgy tesz,mintha nemismerne meg,onnan tudom, hogy megismer, hogy bár nemkérek,dekapokárengedményt.

És a múltkorkint az utcán előreköszönt.. nyilván elfelejtette, hogy "kínainak néz ki" vietnámiasan viselkedett

Afiatalkínai angolul beszéla másikkínaihoz,mert nincsen időa táji-hangképzésmiat meg-megállniésújramondani iskolásabban,angolulmondjákésakkora goat goat,a flowerpedig flower,nemkell a Li hét hangoztatásán aggódni, hogy a három tartománnyalodébbi a Li-ta hétből melyik Li-nek hallja,amelyikben a nyelv hátrébb van?

Még egy nagyon fontos:
Kínában ismerika felelősséget.Azt csinálsz,amit akrsz,de felelősen és ezért nincsen annyi koccanásPekingben és baleset az utakon és a "kuminista diktatúra rendőr terrorállam"-ban tizedannyit se vegzálnak a rendőrök az utakon meg utcákon.

Nálunk van egy virtus,ami azon alapul, hogy majd fizet a biztosító.

Más.

Nincsen szociálisháló,ingyeneseüés TB és nyugdíjrendszer. Fietheted magad után... vagy a gyereked biztosítja öreg éveidet.

Az egészségbiztosítók nem tartanak nyomozókat.Felhívod a biztosítót, hogy veseműtétre kell a pénz ésveszel belőleegy Maserati-t? tedd azt, de ha tényleg baj lesz a sziveddel,nincs aki állja és megdögölhetel.

Dörzsölt akínaiés törtetés fúr-farag
deééérdekesmódon a legtöbb vállalás ésmegállapodás szóbeli,nemmegy elegy csomó időmeg pénz jogászkodásra,defőleg nem jogászokra.
Az amerikaiagyon szabályozizmus elfajulás a mohóügyvédek miatt is entropikus mára.

0xd1262c 2020.09.22. 08:43:18

@Frick László Intézet: Ez nem egy konfuciánus hamisítás, hogy Konfuciusz volna az ész a taó meg a szív? Úgy értem, erről lehet, hogy egy taoista mást mondana :D

Frick László Intézet 2020.09.22. 09:08:55

@0xd1262c: Nagyon félek az Állam-ról beszélni,mert ezti."az etatizmus" ez a divatszóa rencervátás elejéről és pornó. Éppen tegnapntaláltam meg az egyik legkorábbi orbánbaszást,akkormég nemis tudtuk,hogy baj van A Takony -nyal... azt merte mondani, hogy Antallék nem etatisták.

Ebben az ablakban a versenyrőlakartam írni, de véletlenül ez ide is vág, az állam beavatkozásaihoz,az etatizmushoz meg a New Deal-hez is.

Ott van az erő ugyanis ebben a történetben,ahoöla verseny ésKínában az erővelnemsokra menni.

Ott vannakpl a filozófusok [a szerintem nem]mítikus császár, Könyvégető S/z/jü idejéből,lefogtákőket a császár emberei és a filozófusok néztek fölkis törpeharcsa szemeikkel, hogy na,vágjatok akkor négybe, de ebben a kegyelemben nem részesülhettek, csakúgy meghalni,a családjukat vágták nagyonsokba és aztán nekiknagyon lassúkényszermunka közepette elszenvedett halált halálnak halálaival kellett halniuk.

Beszélek egy oiropiddal és leszól, tudom-e, hogy Nwew Yorkban egy Microsoft pozicióra 876-an pályáznak, tudom,Shanghajban ugyaneffélepozícióra pedig 7403-an.

876-an egy pozícióba,ott még játszik a szerencse, vagy ha tudod,hogy ki a 12 legesélyesebb és ezekből hármat a loiftaknába löksz,növeli a szerencséd esélyeit,de 7403 pályázóbólott 1200 a nagyon erős.

Kínában egy Harvard papírt kinevetnek "Gyávák voltak a szüleid -túl gazdagok- versenybe állítani idehaza?Annyi pontot sem gyűjtöttél kisiskoláskorodtól fogva, hogy Ingyenes Állami Egyetemi Előkészítőre felvegyenek? (kétéves,a végén behozhatod az elmaradt pontszámaidat))

Rendeltem 403 dolgot az alibabáról,ebből háromnak semmi értelme sincs,mint kiderüélt,a hagymaszeletelőből ami egünk alatt 72 különböző méret kellene.Ez egy befuccsolt ötlet, de valószínű, az a szerencsés fiatal versenyző,akikiagyalta és le tudta gyártatni 102728 példányban ésmár el tudott adni 3002 db-ot... megkereseve a cigi és az áram árát... reménykedhet.

Kínában az öteletek száma nem lakosságarányos,tehát nem négyszer-ötször annyi az ötlet,mint az USÁ-ban hanem kb 100-szor annyi...

Frick László Intézet 2020.09.22. 09:11:54

@0xd1262c: A taóista ezt nem ismnerné el.

De a kínai nem is hirdeti fennen, hogy a szívében taóista.

Hivatalosan Kung Fu Cse-nek van kultusza.

Lao Tan...az ember bort iszik,ami súlyos sznobizmus ésúgy csinál,mintha részeg lenne és motyog egy kis Lao Tan-t. De ideszámítanak a koanok is.

Frick László Intézet 2020.09.22. 09:17:33

@0xd1262c: Művészetek.
Nagyon sokáéig nem értettem egy részét A Tenkes kapitánya sikeránek, Vujicsics zenéje ':' kína kompatibilis,tökéletes a kínai fülnek. Zenthe Ferenc a kínai szépségideál.

AMit csak akkor lehet megérteni, ha láttál mnár ...látadmár a kínai Bödőcs Tibort a kínai Hadházi Lászlóvalközösen haknizni

Bejön ez,amaz kinyújtja a lábát és emez majdnem hasraesik,de aztán a saját lábában bam,percekig tartó fergeteges röhögés.

Artikulálatlan hangokat hallatnak,mint nálunk bohóckodó óvodások --- ez már Woody Allen lánykorában,még sztendaposként valami jiddishe-askenázi-chaszid filozófiai mélyhumor... Naés ez van A Tenkes kapitányában a nemes iszapos jelenet,a hülyelabancok,Egbert... még feliratozni se kéne, ha Egbert be és azt mondja oi oááoi áoá azon is ugyanúgy bukfencez a közönség...

Rettenetes népnemzetihősfilmek mennek a tévékben de az emberek 16 órát dolgoznak és ki nem szarja le, hogy 20 mp-ig mi vibrál a képernyőn.

Frick László Intézet 2020.09.22. 09:39:47

@Frick László Intézet:
Az USA abba fog belerohadni, hogy feszt jellegzetes XX.századi válaszokat ad meg keresgél XXI. századi kérdésekre. Amit most "a demokrácia megújítása" címén... ...művelnek,detto

Szerintem azon vannak beizgulva, hogy azok a módszerek,amiket egyébként bárhol a szarkavarásra sikeresen vetnek be,megvesznek értelmiségieket ellenzékinek,alternekmeg hűdefelvilágosító meg jeőjjdehaladócivilszervezet képviselőjének és osztatják az észt, ez... csak Hong Kongban érdekel valami, de ottmit nem tudsz megvásárolni a Világbűnözés Fővárosában, ha csecsemőket akarsz kibelezni,az is van eladó, nem csak lázadó ellenzéki. (Mármint odaát értem,a kommunista diktatúrában)

Pedig Pekingben nem kell titkosszolgálati módszerekkelkeresgélni a rendszerellenes lázadókat,egyenruhában járnak,tökegyformának vannak öltözve,fekete XIX.századi (azaz ősi) parasztruha, kaporszakáll,hosszú haj, Ho apó szemüveg. Ki nem szarja le őket. Nincsen az ilyesmire idő,mindenki a maga dolgával foglalkozik.

Frick László Intézet 2020.09.22. 09:44:32

@0xd1262c: New Deal2

Nézdmeg az amerikai felsőhetvenhatezer a WASP gyerekek felsőtestét sportolásközben készült fotókon,de a Horthy-korszakban is körülnézhetsz nálunk a FORTEPAN-on.

Ki akar ma dolgozni az oiropidok közül?
Az USÁban a fehérek (ide tartoznak az afroamerikaiak is,lásd a Bíró Lajos anekdotát) piszkos munkát nemvégeznek, de ha egy építkezésen kiborulegy pitli sóder,amexikánok sem kapnaklapátra, hogy visszalapátolják, trailer hoz egy Bobcat-et és azzalkínlódnak (előtte errőla köültségrőlmeeting dönt)

NSZK-ban az albánok még megcsináltatják a csicska románokkal.

Németül ez Dreckig Dzschob

Magyarországon is majdnemkínaitempót vesz már a fejlődés, csak az elmúlt öt évben (az utolsó békeévig, 2019-ig értem)mennyi minden lett Dreckig Dzschob még a proletároknak is.

Frick László Intézet 2020.09.22. 09:50:00

@0xd1262c: Az oiropidoknaknincsen már fogalma a munkáról
a Szabad Szerdák nagyonfejlett népének meg pláne nincsen.

Mi a kínai fogalma a munkáról.

Ha egy kínait érdekelné,kérdezné és mutatnám neki, hogy NSZK-ban a fajiállampolgár Szabad Szerda Népe heti 30 órárt egyharmadal magasabb bért kap,mint egy magyar,lengyel vagy szlovák vendégmunkás a heti 76 órásmunkaidejéért, nem hinné el.

Amikor ez a blog indult, 10000 magyar bontóhentes dolgozott az NSZK-ban, abból 9800 feketén (évi 3-4000 fős volt a munkavállalói kvóta)
Egy fajnémet heti 30 órában...szün

egy órahosszán át nem lett volna képes egy 35 kilós félsertést a bontószalag elején dobálni. Még a magyarok közül se mind...

0xd1262c 2020.09.22. 09:54:09

@Frick László Intézet: Tegyük fel, hogy meggyőztél. A kínai dinamizmus az az erő, ami képes a világot a 21. században vinni. Mibe fog belebukni ez szerinted? Mi a gyenge pontja?

Frick László Intézet 2020.09.22. 10:01:21

@0xd1262c: Keynes,Marshal terv meg ilyesmi,mind mint 1987-es Nagy Hóvihar... tavalyihó.
Majdnem annyira felesleges,mintha férfi írókról meg nőkról,akik írnak, beszélgetnénk és te elkezdenéd sorolni,Hemingway Madridban és ott a néhány újságíró,aki nő volt.

Hol vannak azok az emberek,az az anyag.

Megkoppant a motor,a kölyök Hemingway lecsavarozta a kartert, a megkoppant csúszócsapágyat kicserélte az antantszíjából késsel vágott ívre és akkor megmenekültek.

Nem fogod elhinni,de még mindig vannak autók,amiknek a motorjáról le tudod egy árok fölé állva szedni a kartert szépen megóvva a mnotorolajat,
csak korunk Hemingway-e nem tudja mi a karter.

És 32éves korában akkor tudja megbaszni őt az újságíró,aki nő ha gumiexpanderrel elkezdi fojtogatni, hogy valamekkora erekciója legyen.

tehát a Marshall tervhez hozzátartoztak a német nők,akik kétpakli cigiért letérdeltek a sittbe és leszopták az amerikai katonákat és az egyik pakli cigit elcserélték gyapjúra és pull-overt-t kötöttek a Kindilinek (tudod,aki aztán a Diáklázadások idején basztatta Adenauert...) meg az a pár német forfi a szíjas izomzatukkal.

Most meg akkora picsa a német, hogy azt hiszi,a menekültek dolgozni érkeztek,mint apuék idejében a spanyolok,görögök,olaszok és törökök. "A példásan integráltak"
Vagy hogy majd egy menekült pelenkázni fogja a Mutti-t helyette...

Bocsáss meg,történelembuzi vagyok, én is szivesen jövök azzal, hogy mimindent tudok a történelemből

viszont 2020-at írunk,a Joint Vision 2020. beteljesülése éve van :D

0xd1262c 2020.09.22. 15:48:16

@Frick László Intézet: (New Deal + történelembuziság: kérdezted, hogyan értem, kifejtettem hogyan értem - nem szívesen jövök azzal, hogy mennyit tudok történelemből, mert nem sokat egyébként)

Frick László Intézet 2020.09.22. 16:00:21

@0xd1262c: Semmiképpen nem szerettelek volna vagy nem szeretnélek meg bántani. Egyszerűen azt látom, hogy valami reflex lett... most már nem csak a posztszocialista államokban.. ez a hasonlítgatás meg párhuzamgyártás.

Ismétlem:A győztesek nem a történelmet írják, csak a történelemkönyveket.[Marx és mókszizmus]

Nem a történelem ismétli önmagát, hanem aki nem tanul a történelemből,annak kell ismételnie [ a leckét]

Itt van az etatizmus vita,amit 30...28 éve nyugati szövegekből úgy másoltak, ahogy ma pl az azonnali.hu újság készül. elolvasták,lefordították és frenkiztek vele de tudnak (másolni és fordítani)

Közben történelmileg Magyarországon igen-igen fiatal dolog volt az Állam fogalma.. alig 40 éves.

Az állam A Nagy Tolvaj -amitől visszalopni nem bűn.
Kb ez volt az emberek államfogalma a szocializmusban.
Lebontani az államot,antietatistánaklenni,ehhez kellett volna egy talán majdnem kész állam,de nem volt.

Aztán...az antietatisták,amikor meg a politikai kommunikációjukban úgy jött lábra, csűdből szociális érzékenyek [=etatisták] lettek.

0xd1262c 2020.09.22. 21:08:26

@Frick László Intézet: Ok, így értem. Nos, az etatizmussal spec nekem az égvilágon semmi elvi bajom nincs. Hiszen ezt fejtegetem a New Deal-lel kapcsolatban magam is, hogy kell az állam nagyon is a gazdaságban azóta is, nem csak szabályozóként. Nincs olyan hely a világon, ahol az utóbbi 100 évben azzal értek el bármi érdemlegeset, hogy bedobták a gyeplőt a lovak közé. Nincs vita ebben köztünk szerintem.

Nem zárok ki utópiaként olyan lehetőséget, hogy talán egyszer lehet munkamegosztáson alapuló társadalom állam nélkül, de annyira még nem ment el az eszem, hogy erre ma reális lehetőségként gondoljak. :D

Frick László Intézet 2020.09.23. 04:57:44

@0xd1262c: A "benemavatkozóállam" olyan,mint az országszertemégitt-ottláthatómorzsára kapált és túl rendezett kert.
Én ugyebár megkoncepcionálom magamnak a dudvás kertemet azzal,fű is van benne, hogy ez biokert.

Az emberek, ha békét hagynaknekik...és ez az Amerikai Szépségeszményekkezdete,megérkeznekapionírok, szépen kiírtják az őslakosokat, az ott honos állatokat,az őserdőt ...egy szálig a magányosősfákat is, elhordják a dombokat és betültik a nyiladékokat,közben önszabályozóak,majdmegérketik az Egységes Főhatalom embere és ezt a mikro-sejt rendszert a hasonló mikrosejt rendszerekből (a világ összes parasztjának egy srófra jár az agya) betagozza a makróba. Ez szép.

A halála is bekódolva a rendszerbe,mert amikorkész a mű, a Szabályozóés Rendezkedő Főosztály maradni akar. Elkezdenek..ha nem találnakmunkát, csinálnimaguknak.ÉS folyamatosan jönnekaleiratokéstörténnek az esetek.

Az egyetemekontják az ügyvédeket és az ügyvéd ha nemkapmunkát,akkor csinálmagának. Keres egy károsultat és rábeszéli,hogy indítsanakpert,őnemiskér semmit, csak a kártérítés százalékát ésebbőlóriási iparalakul ki elegészen odáig, hogy felkell írni a visszapillantó tükörbe azt,amit az általűános iskolában 6-ikban ELEMIEN, nem javítok,technika órán az alsótagozatban elemien meg kellett volna tanulni.

Vagyis amikor apicsa háziasszony ájuldozik ott Juli néni kertjén,a néni néha hátramegy a kertbe,egy ilyen rövid, alkalra foghatófélkéz kis kapája van,a temetőbe is azzal jár és néha bájosan..bele-belekapálgat a kertjébe.

De ehhez aktív éveiben 20 éven átkellett nagyon-nagyon-nagyon sokat kapálni,ásni,trágyázni. Puha,morzsikás és gazdag a talaj ésjóvízelvezető és nemlesz belőle a hóalatt vályog-kőkemény valami. És tele van gilisztával és még ő k is segítenek csak.

Csakma már ez egy sziget és a szomszédos néhányszáz kertbe a sittet hordták ki a házfelújításkor vagy szarni járnak bele,mertúgy 30 éve a mélyszegények már budit semásnakaportán és ma mármindenütt ,még a kocsmáknban meg az orvosi'ban is zárni kell a budit az orvul odaszarók miatt. Méteres dudva látszik a kertekben, a MagyarországLégifelvételeken Albumban minden vidéki településünkannyira zöld,a másik variáció az volt, hogy évente 12-szer megjáratták a fűnyírót,deaz is túl sokmunka volt,most motoros fűkaszát vesznekésévente háromszor esnek neki,de a ertben már nem,mert ott olyan burgyin nyőtt,amihez macséte kellene,az meg fizikaimunka.

Azt akarom ezzelaképpelérzékeltetni, hogy az Oiropid Társadalmak Embere munkája annyira értékes, hogy senki nem fizeti meg és ha nem fizetik meg? Nem is csinálja.Maga a mélyszegény is"matematikus" és ha megkérdezem, hogy miért rohasztja magára,amiben van,azt,fekszik tovább,mertőkiszámolta, hogy annyit nemér,2000 Ft-os órabérrelszámolva.Hozzátesz még egy kicsit és vesz újat.

A mélyszegények nagyon jóönérdekérvényesítőképességűek.A nyuggerautót,amitén 280000-ért tudokmegvenni, még a fészbúkon lealkudja 170000-re és elviszi 100-ért. Sok ilyen autó elmegy 70000 km-t olajcsere nélkül.

Nem ritkán azzal találkozom, hogy a mélyszegény márunja a két éve nálalévő autót, a belsejében a guánóis kellemetlen már..de..nemakar széjjelmenni benne a motor.

Akkorkimennek az országútra ésmegpróbálják 100-120-nál 2.sebességi fokozatba tenni vagy pl veszti már a hűtővizet és a motorolajat és nem öntik utána. Villog az olajlámpameg a víz lámpája és sípol is és hetekig így járnak veleésmég mindig nem halmeg az autó.

Basszaisteny, fogja és nekihajt az utcában, csak gyöngén az egyik villanyoszlopnak, gondosan a hűtőnél (mert akis Cuzzúkinál még erre is vigyáznikell,sokszor a hűtő sem képes egykoccanásra odalenni)

Vagyis azt akartam ezzela hosszúhasonlattalmegmutatni, hogy sajnos...minden "gazdagság" alapja munka..és azok a SzépségekésJóságok,amikre a netokratív-spekulalista oiropidttársadalmak felvágnak, csak a gazdaságok tehetelenségi erejei,ami erőtrégente,alenézett ócskakorszakokban,amikormég kézzelkellett,amikor csakúgy betették kotongumi nélkül és ki kellett venni,mielőtt.

"GYerekkoromban"... nyilván,mint R.W.Fassbinder rajongó én is,lelkes Adenauer-korszak kritikus voltam.

Nos,Németország ma is két fologbólél meg:
1. Adenauer Korszak
2. DDR

Mind a kettő súlyos tabutéma Merkel Németországában.

Szabad [volt....] beszélni a Sikeres Integrációról,depl a KohlProgramm tilos.. egy ideig figyeltem,jóformánminden napletöröltették vagy beleszerkesztettek az erről szóló wikipedia cikkbe is.

Milliárd ésmilliárd NémetMárká-ba kerülta törököket hazatelepítőprogramm azzal, hogy köteleztek "német" óriásvállalatokat ipart telepíteni (vagy leamortizált gyártósorokat eladni) Törökországba ez tabutéma...

Ott tartunk, hogy több a tabutéma NSZK-ban,mint a "komonista diktatúra Kínában"
A mai NSZK-ban több a tabutéma,mint a volt-NDK-ban.

Sokat beszélgettünk és az Egzekt Történelemnek van egy tulajdonsága,ami nagyon hasonlít a szépségflastrommal le-és-letapasztott gennyes keléstulajdonságához.

Lehet írni Másik Történelmet

de a valóság egyszer ki fog törni

Serény Vélemény 2020.09.23. 12:21:15

@Frick László Intézet: "Az egyetemekontják az ügyvédeket és az ügyvéd ha nemkapmunkát,akkor csinálmagának."

Mondok egy példát, amit szerintem te is szeretsz: a szülész-nőgyogyók nem csak azért császároznak orrba-szájba, amikor teljesen indokolatlan is, mert így nekik jobb, meg jattabb, hanem mert igyekeznek minden kockázatát elkerülni a műhibapereknek. Nem kevés erre szakosodott ügyvéd van ugyanis már...

0xd1262c 2020.09.24. 02:05:21

@Frick László Intézet: Ezt magyarázza az öreg, amit te is itt, hogy az emberi munka mozgat mindent az emberi társadalomban. Hiába automata valami, munka van abban is. Ebből vezeti le, hogy miként ássa alá a kapitalizmus a társadalmat azzal, hogy a munkavégzés társadalmi és hogy ennek a társadalmi munkavégzésnek hatékonysága növekszik össztársadalmi szinten a kapitalista verseny keretében és annak értékviszonyai közepette (amelyek egyben dominancia-viszonyok is).

Hogy egyén miért nem teszi rendbe a kertjét, azt gondolom nála egyénileg kell megfejteni. Ha sokan tesznek így, akkor érdemes társadalmi ügyre gondolni, ha világ-szinten tapasztalható sok hasonló jelenség, akkor meg... A torzonborz úgy gondolkodott a társadalomról, hogy annak alapja az abban domináns termelési mód és annak viszonyai, a felépítmény pedig az állam, vallás, kultúra, politika és hasonlók. Az alap és felépítmények folyamatos kölcsönhatásban alakítják egymást. Most teljesen lényegtelen, hogy jó-e ez a modellje vagy nem, de ha elfogadunk ebből legalább annyit, hogy a társadalomban vannak ilyen kölcsönhatásban egymást is formáló erők, abból azt következik, hogy egy konkrét jelenségnek nem igazán/ritkán lehet egyetlen okára rámutatni. Ill, hogy kár is egy darab egyén esetére vonatkoztatni ezt, hogy mondjuk a kapitalizmus hibájából üti fel a szomszéd kertjét a gaz.

A másik téma, amit feszegetsz - hogy mi lesz az "ojropid" civilizációval, szerintem nem túl időszerű kérdés. Nem mintha nem lennének súlyos bajok vele vagy nem lenne benne semmi értékes, amit meg kellene menteni belőle, de mint írtam fenntebb, úgy látom, hogy a nagybetűs "A Civilizáció" rohan éppen a nagy semmibe bele. Nem az hogy ráér emiatt az előbbi probléma, de hogy nem lehet megoldani az előbbit az utóbbi nélkül. Semmit nem lehet megoldani nélküle. Prioritások. (Tótawé módjára poénkodhatnék olyannal, hogy mennyit lendítene ezen az ügyön, ha alkalmazni lehetne az atombobát az ojropodcivilizáción, úgy valahogy, hogy ők ne tudjanak visszalőni ugyanilyennel, de nem teszem ezt)

0xd1262c 2020.09.24. 02:47:56

@Frick László Intézet: Gyerekkoromból emlékszem még erre. A mi településünkön nem volt ilyen azt hiszem, de sok helyen igen, hogy megyek az utcán és látok egy tiszta udvart és rendes házat és akkor rá is van írva a házra egy kis táblán, hogy "TISZTA UDVAR RENDES HÁZ". A mellette lévő tökugyanolyanra meg nincs ráírva. Sosem értettem ezt, mi alapján döntötték el.

Frick László Intézet 2020.09.24. 04:13:00

@Serény Vélemény: Igen,ez pontosaan így van,többekközött ezért is császároznak.
Valamint a bábák így már befoghatják a császármetszók szerint lepcses nagy pofájukat.

Apinásszülésekidején ugyanis a legtöbb szüléstéblábolt egy kicsit a szülőszobában,ránézett a vajúdó nőre vagy az apásszülésre,kicsit hókuszpókuszolt,és egyébként a bába szülesztett,az orvos pedig eltette a pénzt.
A császármetszés tiszta sor: Az orvos elteszi a pénzt. A bábának kuss,hiszen műtét van.

Innen alapvetően két variáció,minden 79-ik császármetsző az apróből szór a beosztottaknak is.

Természetesen ez szakma és nonszensz ennyi császármetszés,nagyjából az egyhetede ennyi császárnakmég "statisztikailag indokolható" lenne.

Tehát a Szakmai Kollégyiom előttmennek ezeka hivatkozások,hogy imígyen védekezünk az agyonperelizus ellen.

Van azonban egy harmadik motívum, a síszünet.

A császározássala kaszálás tervezhető. Vegyük a síszünetet, dec15-jan15. Egy részát előrehozni igyekszik,2-3 hetet simán előrehoz.

És van megoldás a "tolásra is" csak az nagyon kockázatos. Itt már azért vannak titkok,amiket ilyen amatőr oknyomozó,mintén, csakúgy nem tud kikutatni.

Tudható a magzat neme és a magzat tömege, fiú és nagytömegűmagzat hajlamos egy kicsit lustizni " a pocakban". Kistömegűéslánymagzat meg türelmetlenebb,tehát lehet egy picit lavírozni.

Namost...persze.. Nemlehet kiírni, hogy síszünet...

ahhoz viszont nemkell orvostudományy, hogy megvizsgáljuk a császármetszések és pinásszülések arányai változását dec15 és jan15 között

Köszönöm a figyelmet.

Frick László Intézet 2020.09.24. 04:41:08

@0xd1262c: Marx gyűjtőmunkát is végzett.Amit itt össszefoglaltál,pompás és elismerem.

Két alapszeméletet választoik ki, a körforgásost (a ciklikus,az ismétlődő,a holfent,hollent) és a permanens-fejlődőt.. egy változatában talán hullámokkal,de lejtmenetben is... ebben a szemléletben az előre ... előre van.

Az "atombomba" pedig az,amit a szociáldarwinizmus "felfedez" az "időnként kellenek a háborúk az emberiségnek,mert a túl jódolgában megvész.."

Említettem már neked a "Nóék Történeteit" az Árvizi Hajós... azt, hogy ezeknek az alapsémáknak a kb 250000 év alatt sokszázszor,sokezerszer kellett megismétlődnie.

Az Aranykor-Ezüstkor-Vaskor szemléletkb az inverze Marx felfogsának, a folyamatos romlás...

"GYerek"fejjelkikacaagtam a szociáldarwinizmus és buta falusi kántortanító filozófálgatásnak gondoltam.

Gyerekkoromban .. szerencsés helyzetbe kerültem,mert ott lehettem NSZK-ban,amikor az ország a jódolgában kezdett megveszni.

Én mindent nagyon szépnek ésmindent nagyon jónakláttam innen a szocializmusból és nagyon édesnek.

Megnéztem A vadászjelenetel Alsó-Bajorországbólcíműfilmet éspersze jósokmindent nem érzékeltem... Tkp..ma kellene megnézni ezt a filmet,ma aktuálisabb,mint amikor elkészült,mint túltolt, túlzásba vitt karikatúra...

A Derrick-ek elképesztő pocsékfilmek,egyszerűen nem is értem... a mai Kínában készülnek ennyire katasztrofálisan rossz filmek,mint a Derrick sorozat...

Teljesen odavoltam NSZK-ért és honvágyam volt, ha haza kellett jönni és...kinéztem az expressz ablakán hegyeshalom után a szemetes árokba és sírtam: haza akarok menni Vaterlandba.

Egyszerűen nem értettem a nyugat-németeket,mi a szar tetsziknekik Szarmagyarországban...

Egy rokon mutogatta a fényyképeket egy ismerősének,az elkérte és annak egy ismerőse azt kértee, hogy...lehessen itt nálunk vagy két hetet,pihenni szeretne. Kifizeti.Eljött a fasziés nem értettük,kiült a kertbe ésleste a fákat. kilométereket járkált a határban plmezítláb, hogy a por a lábujjai között follyon.. Fűszálakat rágott. Nem értettük,mit csinál, nem csinált semmit,akartunk neki programokat,autóval jött, menjünk Budapestre menjünk aus Hordobadj.. nem érdekelte.

Aztán úgy alakult, hogy egy látogatás során elhatároztam, hogy az idehazai szokásom szerintkimegyek a határba csak úgy.

Minden leaszfaltozva.

A parasztok az összes dűlőt leaszfaltozták.

Láttam egy sertéstelepet, fehér csempével a falak,minden Schlauch-hal lemosva állandóan.

nekem ez mind tetszett, és ahogy jártama tájat,a lankás dombok,a háttérben Bad Reichenhall, az Alpok előhegyei... Csend.

Nagyon nagy volt a csend és negyedóra, félőra kellett, hogy rájöjjeka csönd okára.

Találtam egy kis tavat, belenéztem és leláttam a fenekére.

Szemmellátható élő nem volta vizében, növényi sem,a pár szál nádon kívül a széléről.

Biciklivel voltam (a biciklit nagyon egyszerűen oldottákmeg mindig a rokonok,kimentek a szeméttelepre és felvettek egyet, betették a csomagtartóba, tudtak bicikli defektet javítani,mert már annyira öregek voltak,40-70 évesek. És már lett is a szegény kommunizmusból gyövő rokongyereknek biciklije. Praktikus agyváltós biciklik,3-7 sebességesek.

Akkor jött divatba NSZK-ban a biciklizés,sokan vettek biciklit, kipróbálták,érdekes volt,leeresztett a gumija,felfújtatták,megint leeresztett,akkor útban lett és kivitték a szeméttelepre.

A maiMagyarország is eléggé rendetlen országmég,a szeméttelepeket már felszámolták ráadásul,deha lennénekis,amagyar nem vinnéki a megúnt-valami baja lett montenbikát, hanem hátra viszi és ledobja a burgyinba,ami a kert volt.

Ez a féljólét köszötött be hozzánk,mi is eldobáljuka bicikliket, ha baja van... De pl vannak emberek,akik ha defektes lesz a biciklijük, vesznek bele egy új belsőt,senki nem szarakodik már a defekt javítással.

40évvel ezeelőtt,inkább 43-45 éve az egyik rokon (nem a radikális zöld, hanem egy "konszolidáltabb" de azért Schmidt -párti... Azt mondta, hogy nyugodjak meg, Magyarországon is ugyanez lesz majd, egyre több piszkosmunka..az emberek inkább a munkanélküli segélyt váasztják,mint amunkát..nálunk is majd minden le lesz aszfaltozva.. gépesítve..és lesz vagy 20 TV-csatornaadás szünet nélkül folyton játszós TV-k.

Frick László Intézet 2020.09.24. 04:55:25

@0xd1262c: A Magyar Vöröskereszt szervezte a Tiszta Udvar Rendes Ház mozgalmat.egyszerűvolt:aki benevezett a versenyre, az nyerhetett,a bírálóbizottság bejárta a benevezettek házait és ha jó ismerős is volt a helyi Vöröskereszt-ben,akkor nyert.Szépen sorban nyertek. Útálatos Rozi,a 32éves vénlány a saját házában még fürdőszobát is alakítottki.Megvette az emberorvosék fafűtéses-felöüntős fürdőszobai vízmelegítőjét, hordott bele az utcai nyomóskútrólvizet éskádban fürdött,ez óóóóóóóriási nagy táma volt.A falum összes asszonyátez foglalkoztatta, hogy Útálatos Kényes Rozi a picsáját kádban áztatja. Rozi picsájával kb hatszor annyi nőneműfoglalkozott,mint férfdi..így már..ivarérett fejjel Rozi picsája,hogy mondjam..szép nagy kufferje volt,de jóalakú és feszes.

A hátsó szomszédja a falurággyó munkatársa volt ésállítása szerint..hetente többször is hallotta a fafűtésesbojlerből csobogni aa kádba a vizet, nyáron pedig eleve a füst is árulkodó volt. "Feszt a picsáját áztatja a kádba-ja!"

Porszívója is volt Rozinak.

Az első nő volt az ember meg az állatorvosnéés a gyógyszerészlány után,akinek jogosítványa lett.

Egyébként az NSZK-ban a Derrick forgatása idején láttam kisvárosban lakosokat ujjalmutogatni két nőre,akik egy Käferbe ültek be,sok nőnekvolt jogosítványa,de csak arra, hogy ha az bura atomrészegként képtelen lett volna vezetni már.

Rozi olyan kb 40 éves koráig volt a falurádióban a sokat áztatott picsája miatt téma,majd hirtelen vittmindent a Motors Szőke Kurva. Ő egy tanárnővolt az iskolában és olyan messzi kapott szolgálati lakást, hogy vett kéz alólegy kis Jawa Pioneert és azzal járt tanítani.

Ráadásul ekkoriban a vezetékes víz eljuthatott mellékutcákban olyanokba is, ahol nemlakott helység kalapácsa, vésője,fúró-faragója vagy kurvája. Az emberek egy-egy utcaszakaszból öszedobták 1-3 havi fizetésüket, kalákában megásták az árkokat.

Jöttek nyáron a rokonok és nem értették ezt a Wirtschaftot.Ásnak egy árkot, beleteszik a vízvezetéket és visszatemetik a földet. Miért nem bélelikki az árkot, hiszen kéne szennyvízvezeték is, ha márkimenő vííz van.meg akkor lelehetne tenni a villanyt is,meg majd lesz gázvezeték,akkormegint ásnak?És a telefon? Egyszer csak lesz telefon ebben az országban és akkor már majd egy negyedik árkot is ásnak,átvágván a korábbi árkokat vagy hogy?

meg mi az, hogy a kommunizmusban az emberek private machst des víz?

Frick László Intézet 2020.09.24. 05:10:19

@0xd1262c: @Serény Vélemény:
Az agyonszabályozista mindenértperelizmusban a felelősséget kiváltják a biztosítások. Biztosítás nélkülmeg semlehet mozdulni és ha már fizetem a biztosítást,éljek vele.

ÉÁn magam is nagyra tartom azt az USÁ-ban, hogy az emberek nem parkolnak a rokkantak helyére és rá is szólnak, haa valaki nem rokkat, de oda parkolna.

Persze a bírságolás is sokkal szigorúbb ehhez.

Az agyonszabályozizmus rendpártisághoz vezet, az viszont a ma az NSZK-ban megfigyelhető feljelentőtársadalomba.

Mi még a kezdeteknél tartunk,internbetes vállakozók telepedtek ráa résre és szívják le a kattogásokat a Budapesti Autósok Pont Huhuhhúúúúúú-n

Bezzeg németországban applikációk vannak, a fedélzeti kameráróla felvételmegy a Polizei-hez és az küldiki a rendszám alapján a birságot,méghozzá olyan büntetsépolitikával,amiyszerint még a magyar jövedelmekhez képest is viszonylag alacsony birságokat szabnak ki,viszont bármiért.

Itt a blogban le is követhetŐ
baden-badeni embert az Opelreklám alapján ráérő nyuggernek képzeltemel.

Aztán néhány eseteet lekérdeznvén kiderült, hogy szűk negyvenesek is feljelentőemberek,ott kukselnak aPolizei mögött,aki nem beírja a magyar úniós rendszámot az eszközébe, hogy az 0,32 mp alatt kiadja az Úniós Rendszámhoz tartozó adatokat, hanem "gyalog" előszöris Ausweißeket kér,majd motoz, majd..kb a kábítószer keresés szintjén átkutatja az autót,felkellhívni a munkáltatót és azt kikérdezi a Polizei, hogy tényleg,ennyire veszélyes balkáni cigányféléket vár-e vasbetonba való betonvas kötözésre?

Hát ugye..kit a faszt várna, hiszen egyelőre, bár aMenekülteket IntegrálóElsőÖtéves Terv sikerrel zárult,egyelőre a vasbetonba való vasakat mindenféle gyanus másodpssztáyú tagállami alakokkal kell kötöztetni. Egy cigány fajzat, akiknek nem j az autópáélyakulturált pihenőjében aludni, hanem lejönnek Unsere Dorfzentrum Unsere Kaufzentrum aludni az autóba,mint valami csavargók,botrány.

Egy másik esetben autót venni érkeztek az Unkooorzigeuner Schwainaahundili -k ...Meg keleltt várni az autókereskedőt,akinekmeg kellettmutania az okoseszközén,hpgy tényleg azért az autóért érkeztek-e ezek a veszélyes cigányok. (szőke gyerekek, az egyik 2 m magas)

Aztán a kereskedő a jó üzlet örömére meghívta őket pizzázni és ott panaszkodott, hogy NSZK-t minek nézi mindenki, csak üzletelni jönnek meg pénzt találni,pedig ez egy annyira szép ország, egy autófutamra lakott innen Münchausen, a híres báró.

Ebben az esetben a baden-badeni feljelentőember igen-szűk 40 éves-ha volt...

Frick László Intézet 2020.09.24. 05:35:28

@0xd1262c: Az oiropidoknál nincsen az emberen felelősség. Majd rendezi a biztosítóm. Állandó ellenőrzéseknek vagyokkitéve. A leges legfejlettebb államokban..ha Zöld Szempontból nézem... Tól sok értelme nincsen 25-30 kW teljesítményűautónál erősebbet tartani,mert a max seb 80km/h és két sebbességellenőrzőpont (ezek 1-5 km-ként) között kiátlagolja a kompjuter a sebességemet és ha 80 km/h átlagnál magasabb,jön a büntetés.
A teherforgalomban mindenütt tengely súlymérés és röntgenek. Kamionvezetéshez kb a mai érettségi szintje kell,kialgebrázni a vezetési időket.

Pl a magyar teherautósofőr vagy tolatni tud... de akkor már buta jól kisakkozni a vezetési-pihenési időket
vagy jóalgebrás,de nem tud tolatni és nemérzi az autót.

Ha elkezded az interneten tanulmányozni a kínai közlekedést,kialakul benned egy kép.

Aztán, ha lesz szerencséd Kínában, valamint nemKínában, hanem POekingben közlekedni,akkor egy egészen más képet látsz. De...ezt már gyalogosként,pla tönegközlekedésben,metrók,a vasúton és bárholis tapasztalod.
Én Folyam Elv-nek nevezem.Semmi nemállmehg,nem torpan, ha hátulrólnézel egy autófolyamot, alig látsz féklámpákat (na jó, az autók zöme automata, tehát azértlátsz,de nem úgy...)

A mi szemünkben átláthatatlan káoszban mindenki megy,amerrelát, amit mi nemészlelünk,az viszont a figyelem..

Nem figyelmesség,mertelőzékenységmeg udvariasság,az elemien nincsen.

Van: idős-tehát tiszteletreméltó embereket illet meg... pl tömegkö9zlekedésben..de nem annyira látványos,mint nálunk.. annyit vesz belőle észre a Fehér Ördög, hogy az öreg utolsónak érkezett a sebesvasút peronja előterébe és amikor nyilnak az ajtók ki a peronra,már az élbolyban van és szinte az elsők között jut el a jegyének megfelelő pontra,ahola jegyének megfelelőajtókinyílik ésúla helyére,ahová a jegye szól.

Nem figyelmesség van, hanem figyelés,mindenkinek mindenfelé van szeme és figyel.

Ennekmkövetkeztében ha plPekingben sávor szeretnélváltani az autóddal,akkor sávot is fogsz váltani, csak ehhez..a nálunk elképzelhetetlen határozottság kell,tehátkiteszed az indexet és elkezdesz sávot váltani.

Pekingben ilyenkor, ha nem tudnál sávot váltani,mert ott autó van, az az autós dudál egy rövidet,aminek a jelentése nem az,ami ittMagyarországon, csak annyi "itt vagyok jövök"

Mindenki figyel,aki sávot akar váltani az is,ő úgy látja, hogy csak megcsinálja..de vagy elkellengedni már,akire pedig ráhúzta majdnem.. vagy akire ráhúzta az figyel és be kelllátniaa,hogy engednie kell és elveszi a gázt és akkor lassan beúszik elé a sávváltó.

Ami nagyon fontos:Senki nem gondolsemmit. Sem a sávváltó nem gondolja azt, hogy őmost ügyes volt, sem,akinekengednie kellett azt, hogy a sávváltó egy geci volt.

Nincs indulat,mert az indulat elvon a figyelemből. Figyelni kell,mert az elképzelhetetlen, hogy betétlap kitöltésével elszarakodjon az idejéből egy negyedórát. Valamint hamarosan sávotkellmajd váltania és ugyanúgy fog sávot váltani, tehátkiteszi az indexet és lassan kezd áthúzni aztán vagy rádudálnak és akkor még megtorpan vagy nem és akkor behúzza.

Alényeget mondja,m a lényeg az, hogy gyérebb (az igaz, de neuraszténiásabb) forgalommellett nem tudodBudapestet úgy átszelni aktív időben, hogy ne láss koccanást.

Winkler Róberték valami 10napig nemláttakfolyton autózván?

Én 360 km-en át nem láttam. Márúgy valamivel 500 kmfölött a Tienamen térnél (amire mindenki szarik, egyébként semmiérdekes,elégkörbeautózni) volt valami..mindenesetre nemlátványos törés a nagyon enyhe koccanásban,de mégis irkáltak papírokat.

...ez látszólag mellékes.

De aki ezt képes megértenia társadaalmat,aminek az egyes tagjai az elsőtől a kb 74-ik sorig kizárólag a saját dolgukkalfoglalkoznak, de figyelnek szüntelen, hátulis szemük van

meg az egodeista társadalom,amiben mindenki az univerzumközepe, aként is néz ki a fejéből és majd ő tudja,hogy mit akar, és csak neki legyen jó és őmegteszi azt mással,amit viszont magávalszemben nem tűr
és érzelmei horgadnak,beidegesedik, visszavág, nem enged,ki ha ő nem

Csönde mellékúton hat osztrák rendpárti követi a paraszt szenmélyautóját,aki a traktorját követi.. jól belátod a völgy sík útján, hogy 2 km-re szemben senki nem jön és megelőzöd a 25-tel cammogó oszlopot

és akkormindenki rádudál,meg az öklét kirázza a magyar cigányra, hogy merészeli!

0xd1262c 2020.09.24. 07:03:50

@Frick László Intézet: Marxnak a történelemfelfogása, mint az arany-ezüst-vas korszakok inverze. Ezt nem értem, hogy érted? Maga az AEV-felfogás megvan, de hogyan inverze ennek Marxé szerinted?

Szociáldarwinizmus: abszolút léteznek hasonló folyamatok a társadalom és kultúra alakulásában, annyira hasonlóak, hogy jogos "társadalmi és kulturális evolúció"-ról beszélni. A szociáldarwinisták nem itt rontják el, hanem ott, amikor evolúciót mondanak, de kiválasztásos tenyésztést értenek alatta. Nincsen semmilyen felfogása az életnek, hogy megmondja előre, milyen funkcióra milyen élőlények kellenek, a szociáldarwinisták meg ezt csinálnák folyton az emberrel.

A Noék történeteihez, meg a kell néha háborúhoz:

Az a baj, hogy ez most nem olyan. A különféle felállított szcenáriók közt van olyan a pakliban, hogy innentől 1-200 év alatt előállhat olyan helyzet, ahol az EGÉSZ ökoszisztémának kellene alkalmazkodni egy olyan globális hőmérsékleti átlaghoz, amelyet nem ismer a homo sapiens faj. Millió évekkel ezelőtti állapotok akár. Nem is viszonylag rövid ideig tartó kilengésekről lehet szó. A jelenben még csak olyan a Föld, amelyet nem ismernek a történelem ismert civilizációi. Amikor a tudósokat kérdezik, mi van, ha a hőmérséklet túllövi az egyezményben megállapított 1.5-2C-t 1 fokkal, 3 fokkal stb, akkor széttárják a kezüket, hogy passz, mert olyan folyamatok indulhatnak be, amivel nem tudnak számolni. Az egyezményben arról volt szó, hogy 2030-ig 50%-kal kell csökkenteni a Co2 kibocsájtást. Idénre ez 5%, szeptember vége van. Ír a doki igazolást, hogy betegek voltunk, plusz időt kérünk vagy ez még a készülődés, amikor feláll a bizottság, hogy meghatározza az albizottságok döntési jogköreit és majd az évtized végén lesz lezavarva gyorsan a házi?

Háború dettó. Már csak a rendelkezésre álló pusztítóerő. Ehhez jön a régijó info hadviselés hyper változata is. Olvass tutistratéga nemzetbiztonsági szakikat az ő szaklapjaikban. Hogy a hidegháború az milyen egyszerű volt, mert lehetett tudni az ellenség protokolljait nagyjából, hogy mikor csak provokál, ilyenek. Ez se olyan, hogy majd lesz egy háború azt kész.

Ennyi volna a hozzáfűznivalóm a szociál- és egyéb darwinizmusok témaköréhez.

Szorgalmas Gyémánt 2020.09.24. 08:48:48

@0xd1262c: "Marxnak a történelemfelfogása, mint az arany-ezüst-vas korszakok inverze"

Ezért szeretek ide járni. Magától érthetődő, de nekem ez sose állt össze.

Serény Vélemény 2020.09.24. 10:11:23

@Frick László Intézet: Viszont ugyanezt egy arabbal nem merné megcsinálni a rendőr.

Frick László Intézet 2020.09.25. 04:34:08

@0xd1262c: Az "aranykorszakos" a legrégebbi emberi filozófia "semmi se olyan jó mint régen" a folyamatos pusztulás. Hamvast szokták ezzel gúnyolni (a mókszista kezdete Keszi Imre volt) . Az Aranykor a paradicsom,az Ezüstkor még jó volt és most már úgy néz ki, hogy akár a Vaskor is jobb volt,mint ez a szaranykor.

Ennek fordítottja a marxista.Egyszerűbben a Felvilágosodás (nálam ez: Felhomályosulás] kora. Régen sötétebb volt,ma egyre világosabb.

Amit mutattam Voltaire-nél,aki annyira-annyira savasan-merően egy gúnyos tud lenni,romantikáz ott,dojólesz, ha majd filozófusok (természetesen antiklerikálisok) kormányozzák a világot.

Csakhogy még a voltaireiánusok is klérus-szerűbbek voltak minden klérusoknál.

A Felvilágosodottak,a humanisták,a haladók, a Műűűűveltek és Éééértelmiségiek is a káprázat áldozatai lettek:nemvoltak képeseklátni a majmot az Emberben.

Ismétlem:nem tudom,hogy jártál-olvastál-e itt régebben is.

Meggyőződésem, hogy a Homo Sapiens, a biológiailény azt a fejlődést,ami tényleg olyan alakú,mint amilyennek Marx is látja,permanens,esetleg kisebb lejtmenetek,de ha ránézel a kooordinátarendszerre, balról-alulról halad a föl a jobbfölső végtelenficakba

Szerintem a "haladóakokokat" elkápráztatják a technikai eszközök,a csúcstudományok.

Az Odüsszeuszban van egy jelenet, a hazafelé tartó Odüsszeuszék a kor szokása szerint megállnak egy szigetnél,ez a Szigetemberiség korszakának a vége,egyes szigeteken még ősemberi viszonyok,a majdnem meztelen emberek erdei szörnyeknek festik kimagukat, a homlokuk közepére egy hatalmas nagy szemet.Van olyan sziget,ahol még matriarchátus van,anyajogú a társadalom és még ideiglelenes férfikirály sincsen,mint volt[valójában] a fiatal Odüsszeusz, tehát ott a férfiak alávetettségben,mint a disznók,élnek.
Odüsszeusz a kor legfejlettebb embertipusa,a FérfiuralomKezdeteinek az Atyja,a szigeten primitív embereket találnak,akik mókásan bukfenceznek,ha nyilazzák őket,mint valami majmok,nekiállnak mészárolni az erőszakolások után a megmaradtakat,elfáradnak és Odüsszeusz felsóhajt, hogy akkor már végezzenek tiszta takarítást, hajtsák föl a pár túlélőt,végezzenek azokkal is,ne szenvedjenek, ez a fejletlen népség kipipálva,ennyi volt

Vagyis tisztára,mint a dánok az Andamán szigeteken.

A dánokat nemis jegyzik a gyarmatosító fejlettojropidnépekközött,annyira sikertelen gyarmatosítókvoltak,még a hollandok is megelőzikőket.

Tkp,ha "humanista" szemléletteltekintem,minden időklegtetvebbje a dán gyarmatosítóvolt s azután a tetű aljas rohadékságban a hollandok következnek.

A gyarmatosító rothasztó hatása. Amihez képest az angolok indiai garázdálkodása kultúrmisszióvolt. Az amerikai angolszászok becsületesek,egy részét fegyverrel, golyóáltalirtottákki az őslakosoknak,hogy mondjam..."küzdelemben"... "férfiasan"...

Odüsszeusz tehát archetipusa a nagyonfejlett oiropidembernek.

Még az istenek is berágtak erre a kismini-genocídiumra.

Két rész van az Odüsszeuszból,amivelnem fogalkoznak a továbbiakban a recepciósai,ez a genocídiumés a legvége a történetnek.

Személyes életemben gyakran bukkannakfölIgazi Férfiakmeg nagyon ravasz nők. Egyoligarcha,akinek az ötödik fellesége, négyet márkistafírozott, egy 24 éves erdélyi magyar lány,akimosfőztakartí,a réteshez a tésztát,mint valami cigány strici felesége is,maga készítiés nyújtja a rétest. A gyerekeivelfoglalkozik,már 11-12 hónaposan szobatiszták, az egyiknek 12hónapos korában 300 szavas a szókincse, 3éves korában az óvónéni hasából kibeszéli a gyereket. Az oligarcha hazajön és a kastély kertjében,mint valaami XVIII. századi kis királyfiaknak éskirályleányoknak,kiskertek,kiságyásokkal,kislocsolók,akiskertészekkisskötényekben éskistálakban viszikapuhoz, a fekete G-Merci-hez a gyümölcsöket,zöldségeket,a kisfiúknak kisműhelye,az egyik kisasztalos,a másik kis autószerelő. A kislányoknak kiskonyha.

Szombat-vasárnapcsaládi nagy összejövetela voltfeleségekkelés az összes gyerekkel.

Mick Jagger is szokott ilyeneketévente rendezni, 30 éve,amikormégpotens volt, az asszonyok különszobáit külön-külön is meglátogatta.

Amikor ismerősökkel beszélgetünk, hogy az oligarcha.. hogy képes..nem sülle a bőraképrőlpedofilkirándulásokat tenni Kambodzsába meg a Fülöp-szigetekre,Namíbiában orrszarvúra...

Akkor arra világítok rá, hogya díszletek,a jelmezekés a kellékek megtévesztőek,mert valójában vezérlő nagy Kanmajmok..apolitikus királynők háreme... majomviszonyok jellemzik az emberiséget.

Összefoglalva tehát:

Szerintemakét alapvetővilágszemlélet,az Aranykor-ban hívő

és a Folyamatos Fejlődésben hívő félreértelmezetten "diálektikus" [Marxi Dialektika]

mellett van egy haradik felfogás,amiszerint a Világ pulzál,maiszavakkal szív, sűrít, gyújt és kipufog.

Mégrövidebben:Az ember képtelen a hosszútávú jólétre.

Képtelen a majom parancsolni magának és többet vesz el,mint amire szüksége van és ami nemkell neki,a kicsiknek ahhoz coki akkor is.

beszélnek,beszélnek a majomnők..megkoncepcionálják,hogy miért a Nagy Kan -nak hunyorogtak és tartanak popsit.

Frick László Intézet 2020.09.25. 05:05:05

@0xd1262c: Az Aranykorszemélet alapja az, hogy kétségtelenülvoltakolyan Homo Sapiens-ek,akikszinteméltóan is az Ember fia státuszhoz... harmóniában tudtakélni a Világgal,ismertek Fennebbvalót (a természetet) tisztában voltakaméreteikkel..Az ilyen epizódokba legföljebb a jégkorszakok tudtak belerombolni.
Az emberi közösségekélén emberekés nem kanmajmok álltak... vagy Az Öreg halász felesége. Tudtak parancsolni maguknak,ismertek mértéket.Ezek voltak alegesleghosszabb társadalmak,nemhárom nemzedék vagy esetleg 10-20 nemzedék... többszáz nemzedék.

A Felhomályosulás hívei megvetik ezeket a formákat,mert "konzervatívak és nincsen haladás"

Ezek a formák ellentmondanak a sajátnézetemnek,amiszerint pulzál a világ,forog,"egyszer fönt,másszor lent".

Cskhogy azén nézeteim szerint az Ellentmondásnemeltörlőésmegsemmisító cáfolati szituáció, hanem fenntartó,megtartó, ezen áll a világ:Az ellentmondásokon,minden,ami fennmarad erre-és-erre erejű és azért nem zuhan a semmibe mert arról-és-arról ellentámaszt kap.

Vagyhát zuhan.. csak nem érzékelhetően,hiszen minden rendszerben ott a halála...

A Jégkorszak a stabilokat eltörli és a rugalmas vérengző majmok pedig odébbálnak,más kontinensre...

Vagyis még azt sem állítom,hogy néha nem hasznosabb majomnak lenni.

Marx-szal kapcsolatban feltétlenül meg kellemlíteni a beavatkozást.A forradalmárok hivatkoztak Marxra -állítólag Pol Pot is. Meggyőződésem,hogy Mao pont annyira volt Marxista,mint az a Hollandiába látogató vállalati küldöttség 2011-ben,akik arra hivatkoztak,hogy a református közgazdaságtan és Merkantil,a titokzatos református gazdaságfilozófus [Colbert] van hatássaal a kínai reformistákra,kb egy ilyen dumaszint oltMao-nál a marxizmus,mertakkor rászorult Sztalin szövetségére.

A forradalom a szükséges rossz és a véráldozatokra a koncepciót már Lenin is legyárotta a Marx-revidivus-ában,nem csak Sztalin.

Nagyon fontospéldaide Temüdzsin. Temüdzsin a szokása szerint alegnagyobb biztonságban egy magaslatról,alovakra kötözött atomrészeg főségekkel,köztük az asszonyokkalmeg a jó sok szalmabábközöttnézett le a csatamezőre,aholmár a hentesmunka folyt, a mocsárba szoírtott túlerót vágták le,mint barmokat a harcosai.

"Mégiscsak Isten kiválasztott népe vagyunk, ha ilyen csürhe kezére adja a világot,mint a miénk!"

Szoktam gúnyból Uj Péter szájába adni ezt a kijelentést, valójában azonban Temüdzsin ismert Istent, Uj Péter meg embert sem ismer, nemhogy Istent.

Hitler sem ismert Istent,mert ateista volt.

Sztalinról gyanítom, hogy amikor a lakrészét magára zárta és nem láthatta senki, még akár zokogva is térgyepelhetett Isten előtt kegyelemért könyörögve (atomrészegen,az idült alkoholisták szokása, hogy rájuk gyön a sírás... és.. romantikusok tudnak lenni)

A majom nemismer Istent éspersze honnan ismerne embert.

Nem találkoztammég majommal,aki ne nézett volna le engemet súlyosan.Szoktam majmos filmeket nézni,megfigyelnekmajmokat, ha valaki türelmes,mégkongói gorillák is hamarabb befogadják,mint London Titkos Angol Fajitársadalma.. vagy pl fajnémetek Volksdeutschokat a XX.sz.másodikfelében.

A majomkutatónő kicsit megpistulva lesi ki az Ezüsthátú Fred-et ahogy kanolja az egyikkirálynőjét, Fred visszanéz, belenéz a tudós kutatónő szemeibe: "Téged nem kanollak meg,mert te selejt vagy." Ezt nem érti a tudós nő,pedig már 12éve küzd, hogy a kis közösség elfogadja végre.

Sokan azt hiszik, hogy az Ész teszi az embert, ha ez igaz lenne,akkor pl Hitler ember lehetne. Vagy akár Robert S. McNamará-t is emberként tekinthetnénk vagy Brezsnyevet.

A majom vilgviszonya megáll sajátmagánál,még a szűk közösségében kellelhelyeznie magát, hogy kb tudja a helyét.

Van még apolitika,amikor amajomkirálynő... Dr Csányi szerint is az állati intelligencia ismérve a jövőkép..Tehát a majomkirálynőben az a jövőkép alakulki, hogy Fred ugyan Az Ezüsthátú, de amott George.. A Feltörekvő..nem anynira nagy még a fejebúbja,demár azértki lehet venni.Ezért amajomkirálynő tanúk nélkül becselezi a sűrűbe George-ot és neki is popsit tart, ezzel george tesztoszteronszintjéhez a szükséges micsodákmegtermelődnek, a királynő férfivéteszi George-ot

EZ a politika kezdete

az újra-újrakezdete

ha nincsen a megfelelő tesztoszteron szint, akkor George nemlesz akkora nagy, hogy Ezüsthátű is,akkor Frank lesz az Ezüsthátú. (akinek két alsóbbrendú tart popsit..)

0xd1262c 2020.09.26. 20:42:58

@Frick László Intézet: Ok, ezért kérdeztem erre rá, mert ilyen formában a marxi történetfelfogás oldaláról egy picit beavatkoznék.

Marx és már Hegel sem lehetett ennyire naiv, hogy a történelmet egy huppanókkal trendszerűen fölfelé tartó vonalnak lássa.

Történetfelfogásuk logikája, hogy az a fajta logika nem jó a valóvilágban, amelyik azt mondja, hogy ha van [b = nem a], akkor [nem b = a]. Számít az igazságnak a történetisége ugyanis, az igazság szerves részét képezi az igazsághoz megtett lépések sora, a tévedések sorozata is, amelyek elvesznének így. Azt mondja ehelyett, hogy [nem b = nem nem a] ott van az "a" benne a "végső" igazságban. (Oltárijópoén, ahogy ez a probléma visszaköszön a modern világban egészen valószínűtlen helyeken, például a könyvelésben, de adatbázisokban, fájlrendszerekben is akár)

Az ő történetfelfogásuk alapja, hogy kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni - szó szerint egy csavarral. A társadalom belső konfliktusa, az abban kavargó, egymásnak feszülő erőknek tehetetlensége van, amely tehetetlenség meghatározó tényezőként befolyásolja az utat, amely irányba haladna önmagától a történelmi szubjektum. Menne a történelem vonala bármerre is akár, de húzza a gravitáció közben, ami elgörbíti ezt a vonalat. Ebből a szempontból jó az a hasonlat, amelyik szerint a történelem vonala egy spirálra hajaz a dialektikusok szerint. Ha bármire, akkor a te körkös felfogásodra hasonlít ez! Marx vicce, hogy a történelem ismétli önmagát. Ja. Először tragédia, aztán bohózat. Ha ma élne, akkor lehet hozzátenné, hogy harmadszor, mint zombis horror.

Még a Marxból dolgozó korai marxisták is. Nem tud kitalálni olyan szlogent, hogy a jövő "Szocializmus vagy barbarizmus" az olyan ember, aki trendszerűen felfelé ívelő vonalnak látja a történelmet.

0xd1262c 2020.09.26. 20:49:31

@Frick László Intézet: Még miért kérdeztem ezt az aranykorizmus, mint Marx inverze dolgot?

A dialektikus fölfogás szerint a szubjektum az nem van, nem is nincs, de válik önmagává, eközben megteremti önmaga történeti előzményeit, így azzá válik, ami mindig is volt. Szeret a jelenből kiindulni ezért és onnan visszanézni a múltba. Dehogy volt Marxnak elmélete a történelemről általában. A jelen, a kapitalizmus történetiségével szeretett leginkább foglalkozni. Megszólalásig hasonlít az evolucionista fölfogásra, annyi különbséggel, hogy tudatosan a jelenből fejt vissza. Marx azt mondja, hogy nem az van, hogy az emberszabásúak anatómiájának megértése a kulcs az ember anatómiájának megértéséhez, de fordítva, az ember megértéséből következik az emberszabásúak megértése.

Hamvassal és Guénonnal foglalkoztam még régebben, de bevallom, ebből a szempontból nem, régen is volt, így bizonytalan vagyok abban, amit a következőkben írok, de megkockáztatom: nem-e lehet az aranykor fölfogás inverze a marxiánusnak úgy, hogy a múltból indítva akarja a történelmet megérteni? Hozzátéve, hogy rémlik nekem itt valami olyasmi, hogy ez a fölfogás a történetiség létét is már eleve a baj tünetének gondolja?

0xd1262c 2020.09.26. 20:57:25

@Frick László Intézet: Node, ki volt az akkor mégis, aki fullba tolta ezt a felhomályosista fejlődés-üdvtant? Például a kapitalisták. A kapitalisták és a szolgálatukba szegődött technikus-tudós innovátorok, azaz a kialakuló technokrácia. Látták hogy a termelőerők fejlődésével növekvő termelékenység az jó nekik egyénileg. A nép látta, hogy az árucikk-féleségek formájában, egyre bővülő kínálatban elérhető és megfizethető javak jók nekik. A munkásizmus tette a dolgát javítva a dolgozók helyzetén. Mi lenne a baj, ki az az ökör, aki ezt ne úgy látná, mint huppanókkal felfelé ívelő út? A SzU-ban is hasonlókban utaztak.

Még azt sem lehet mondani, hogy mindegyik tudós. A 20. sz elején még sok tudós gondolkodott olyanban, hogy miként volna lehetséges kollektív erőfeszítéssel elérni, hogy a technika és tudomány a hatalom és tőke helyett az emberiség egészét szolgálja. Amerikában és Britanniában is. A második vh, majd hidegháború, az abban működő állami innovációs programok tették zárójelbe ezeket.

Az olyan karaktereknek is több sütnivalója volt ennél, mint a Vernegyula. Ott van a Bégum 500 milliója c. példázata. Utópia vs disztópia. Más kérdés, hogy az utópiája is eléggé disztópikus.

A "Century of Progress" kiállítás 193x-ben Chicagoban. Szlogenje "A tudomány felfedez, az ipar alkalmaz, az ember alkalmazkodik" - most nem kezdem el fejtegetni, hogy a szlogen eleve rossz, lényeg, hogy miként gondolkodtak erről. Rengeteg jó anyag van erről a neten, nézd meg a kiállítás hirdetéseinek képi világát például.

0xd1262c 2020.09.26. 21:34:13

@Frick László Intézet: A kérdésedre majd elfelejtettem válaszolni a nagy fejtegetőzés közepette. Elég régóta olvasgatom a blogod úgy hogy időnként benézek, elolvasok 1-2 dolgoy. Régebben néha kommenteltem is. Elkallódott időközben az indapass fiókom. Most meg láttam egy olyat, hogy gondoltam, hozzászólnék, így csináltam egy újat.

Frick László Intézet 2020.09.27. 06:50:01

@0xd1262c: Alogikávaleleitőlfogva nagyon nagy bajom voltodáig, hogy képes voltaminkábbmegbukni a szigorlaton,nemhogy szépen elhazudni a kötelezőválaszt.
"A Börzsönyben esik a hó, szánkázhatnak a gyerekek.
Maa Börzsönyben esett a hó,tehát" -Fejezze be amondatot.

"...de nem szánkózásra alkalmas mennyiségben." -Őrjönve vágott ki a tanár,az épületet el kellett hagynom mp-eken belül.

„ha elhiszed, hogy a logika irányítja az embert, sutba dobod az életed”
Sean Penn

Nekem mindig gyanús volt ez a Sean Penn.

Az egész Univerzumillogikus,illogikus a plaz Evolúció,na,abban semmilogika nincsenés ha egy rendszerre logikát dolgozunkki,ami azonban így képtelen a rendszer jelentősillogikusrészeit (meg működését)..nemhogy kezelni,de aleírásáigígy képtelen eljutni

akkoralkalmatlan.
A matematika logikus
az Univerzum illogikus.

Stephen Hawking nyiltan nem fogalmazza ki, deutal arra, hogy éppenséggel a kreacion' elképzeléseket az a furcsa, lappangó illogika sejteti (ha ő persze ezt nyiltan nemis fogadhatja el)

Frick László Intézet 2020.09.27. 06:53:17

@0xd1262c: Van egy sejtésem,ami igen sok tudós és a XIX.század után majdnemminden kutatóesete,már régesrég nem tudna kihátrálni,már benne van,íróérzi ezt a fáradságot,amikor már a levonatot olvassa

Kész A Mű amikor a kutatórádöbben, hogy hol a hiba.

Marx este ugyanaz,mint amit Voltaire-nélmutattam.Ha elragadom Voltaire korpuszátmég eszmélete utolsóperceiben éskörbevonatoztatom a Filozófusok Kormányozta Szocialista (pla nemzetiszocialista) rendszerekben...

Lehet, hogy papot hívat és gyónni fog és katolikus temetést kér.

Frick László Intézet 2020.09.27. 07:02:04

@0xd1262c: Ebben a képletben a múlttalfoglalkozást gyakorlatiasnakérzem,kézenfekvőnek,mint egy ember megértéséhez is a gyermekkoramegértése fontos (és alap)

Az emberiség története az egyén elhelyezkedésének is a története. Marx nagyapja volt XVI. Lajos, ha értsz... és már nemakartákérteni a lényeget,akanmajom ugyan az univerzumának az epicentruma,de..amit Marxék nem tudhattak, hogy a fáraók ugyanazt a kenyérlepényt ették,amit a rabszolgák vagy a parasztok,belekopott afogsoruk,pedig ÓóóEgyiptom aKőkorszak csúnya voltésBL55-ös lisztet is őrölhettek volna,ha akartakvolna őrölni, VALAMIÉRT azonban nem őröltek BL55-öst.

Henri IV.ahogy ballag el a Louvre földszintjén a kezdő vállalkozóknak berendezett inkubátorház sora előtt a hónapszám lenemvettett egyikingjében-gatyában a három inge közültehát az egyikben és Ötingű Philippe, az asztalos kiszól a királyra:"Hogy ityeg fenség,mint pinázott az éccaka?"

Marxék egy csomó részletre nem figyeltek,pl a "Zeszt oszt elbasztad, felségünk!"-re masírozó verthadai V.Károlynak,ahogy a katonák az ő hadvezéri képességein gúnyolódó alkalmi nótájára mit csináljon,heherész.

Egyenes az út innen Hitlerhez, a mélységesen mély magányához, aki a húgy és fosszagú bunkerben megkönnyezi azt, hogy a német nép mennyire nem volt méltó őhozzá.

Frick László Intézet 2020.09.27. 07:06:36

@0xd1262c: Hú, beh sokszor találkoztam ezzela tudományos attitüddel, pl b.Jósikábóélírta a nagydoktoriját (de ekkorra már gyűlölte Jósika stílusát is,azzaljóformán az egész félszázadotpont Marxkortársait) (nadehát Jókai-ról már nem volt mit)

A Marx..ésa jellegzetes XIX.századi tudományosságnak van egy foka,amiután mára tárgyürügy ésösszesen arrólvan szó,hogy a tudos a tekintélyét megőrizze élete végéig legalább.

Nem is tudom,az időbusszal hová vinnémMarxot,eléglenne neki a Verduni Hullapépsár az ezüst napsütésben gyémántosan ragyogó fogtöredékekkel,azok tudtak a hullapépsárbóla legszikrázóbban ragyogni...innen sokan Drezdába vinnék,ahogy az összerakott vllamos síneken szarvasba rakott hullarakások alatt piszkálják a tüzet, hogy több levegő jusson

Mirőlbeszélünk,úristen,miről

Frick László Intézet 2020.09.27. 07:10:12

@0xd1262c: Amiért Hamcvast bántják,na az egy jellegzetesen móóókszistaértelmiségi nagyképű (vagyis tökértetlen és segghülye) attitüd

Hamvasnakavégén semmiféle reménye nem voltarra, hogy tizenegyedikkönyveklegyenek,azt csinálta,amit ilyenkor jómemóriájúkönyvtáros csinál,hiszen abban semlehetett biztos, hogy egyáltalán fizikailag azok a könyvekmeglehetnek...

Füzetekről beszélünk és kézírásról... és olyan emberek fikázták szakmányban Hamvast,akiket a rendszer eltartott és időnként a könyvtár zugában megpinázták a fiatal egyetemista csajokat..

Frick László Intézet 2020.09.27. 07:11:52

@0xd1262c: Tudtad azt, hogy a villamosítás marketingje a Szovjetúnióban és az USÁ-ban szinte azonos volt,még a reklámfotóstílus is? Jó,hát persze különböző "ideológiai" panelek is,deaz ideológia sem több,mint reklám &marketing ésVonalAlattiPR.

Frick László Intézet 2020.09.27. 07:15:22

@0xd1262c: Ugyanez van ma Dr Goebbels-szel,mindenki fenenagy ANTIFA meg haladó és Dr Goebbels móccertanában.

Gyakorlatilag a maimarketingfőleg a netokratív marketing egy pisz újat nem tesz Dr Goebbels marketingjéhez:

1.Öldmeg a hajadat
2. És akkor a hajfesték mellémégköltheted a pénzed revitaliztálóra

és azt hiszed, hogy tanulbárki?

A pinakozmetológia most ugyanezt megcsinálja

olyan embereknek,akikmár a sajátpinájukat sem ismerik

hogy az holilyen színűlehet (a fodrai) hololyan

eladnakkisajakfehérítőkrémet.

Ez Dr Goebbels.
És Dr Goebbels micsoda? Dr Sztalin.És Dr henry Ford A Kapitalista.
és innen már magad eltalász vissza Marxig :D

0xd1262c 2020.09.29. 20:26:11

@Frick László Intézet: Érdekes, amit a tudományosságról, logikáról, matematikáról, az univerzum természetéről írsz, viszont ennek a társalgásnak a keretében nem mennék ezekbe bele.

Vissza a marxológiai okfejtésekhez tehát. Úgy tűnik, eléggé a Marxhoz hasonlóan látod a tudományosság szerepét a kapitalista társadalombam. Kant és Hegel ís írt már ilyesmikről, hogyan állítja be a burzsoázia természeti törvényszerűségnek azt, ami valójában az ő haszonelvűségük. A felvilágosodásba, a német idealizmusba tartozó gondolkodók ők. Aztán Marx maga - korának korszerű közgázát felhasználva szanaszét elemzi, hogy mi a tőke, mi a munka, mi az érték. Arre jut, hogy társadalmi viszonyok ezek, sokszor a dominancia elidegenedett, absztrakttá vált viszonyai. Tehát, hogy hatalmi kérdés, ami "logikus" szükségszerűségnek van beállítva a burzsoá tudományosság szerint.

Marx a verduni csatában. A helyzet az, hogy Engels és ő látták, hogy milyen lesz a közeljövő nagy háborúja. Egész pontosan olyan lett, amilyennek leírták. Milliós tömeghadseregek, iparosított hadviselés, a mészárlás, a háborút követő társadalmi széthullás, hogyan fognak királyok koronái a szemétdombon kikötni végül abban a háborúban. Igaz, nem ők látták egyedül ezt, de feltétlenül a javukra kellene írni azt szerintem, hogy ők úgy voltak képesek erre, hogy nem voltak belsős tutistratégák.

És ha felhozod Hitlert... Nézd mit ír a torzonborz a kiáltványban, ahol a "Német Igazi Szocializmus"-ról ír. Ott, ahol elemzi a korában létező szocializmusokat, hogy miért nem jók azok. 1848-ban!

Frick László Intézet 2020.09.30. 05:02:05

@0xd1262c: Köszönöm ezeket a kiegészítéseket..és ahogy vitatod az állításaimat.Lényegében a blog főcélja ez,felvetek valamit és ha jön valaki azzal, hogy nyugodtan le is dobhatom oda,aholtaláltam,akkormegkönnyebbülve dobomle. Több tucat bejegyzést töröltem is,mert megcáfolták.. vagy bejavítottam a helyesbítést.

Nos,a háború..meg amikor az ember a "fantáziájával spekulál"...

Nos,jósokszor előfordult velem, hogy valami,amit elképzeltem,aztán PONTOSAN olyan is lett. Máskor pedig más lett.

A rencervátás előtti két évtizedben jelentős értelmi seggek bírálták a rendszert s ezek 4/5 része nem volt sorkatona,még tápos sem, valamint nem ültek börtönben sem.
Az egyötödből akik katonák voltak,sorkatonák,Pl Garaczi volt sorkatona és Esterházy Péter is... a legtöbben un...gyógyegerek voltak.

Volt pár ilyan katonatársam az un kavargép kategóriából. A szüleik Fontos Személyiségek voltak és elintézték, hogy a gyerek annyira közel szolgáljon Budapesthez, hogy egy-egy hétköznapesti kimenő alkalmávalis vonattal hazaugorhasson..meg persze szinteminden hétvégére is.

Népgazdaságimunkára mentünk ezekkel a gyerekekkel és az egyikük,amikor este megérkeztünk a szállásra,mindig futott...mint a nyúl..Egyszer aztán félrehívtam és megkérdeztem,mit futkározik,kiderült,hogy annyira kell pisilnie.

"Bazdmeg,hátmiért nempisiltél kint a földeken?"
"Hol?Nincsen kint WC!"

Namost... Az I.világháborúkorai szakaszában felvonuétak a seregek és vártak.A "kutya szerbek" uggyeee és a monarchia "becsűletttessei"

Ez már egy modern háborúvolt..plagitációval,kommunikációval,a korabeli viszonyokközött nehézkesvolt helyszíni riport-hiradókat készíteni,ezért a Nudai hg-Pilis laknkáin rendezték be a frontot ésott vettekfölhelyszíni tudósításokat.

A..hogy ismondjam...ehhez meg kéne nézned párezer fényképet a FORTEPAN-on meg Krúdyt olvasni,tehát azok.. a bajszos férfiak...elolvasnod Dr Brenner naplóit, Dr Brenner is kint volt a korai fronton... Ezeka bajuszosférfiak..meg azok az asszonyok...Késő Jánosnéalias Késő Fáni (1912-ből) Fátyol Szilvia szinésznő.

A legkorábbi frontélmények,amikormegszólalnakaz ágyúk.Ezek az ágyukeléggénagyöbűekvoltak,de azértnemakkorák,mint már 1916.körül.

Ezeka férfiak..Ott könyököltekées..hogyan érzékeltethetném ezt,remélemlóttélAK 47-essel,szóvalegészen más katonásat játszani az óvodában ésszájjalcsinálni a puskalövést,mint ott sütnekel egyet a füledmellett és a légnyomástólnemannyira hallaniazt.

Ott könyököltek a férfiakérdeklődve,mind ilyen...bajszos..ember.. és akkor vagy 7-8 egyszerűen összefosta magát,nagyon hígan.

nem tudom,Marx konkrétan mit szólt volna ahhoz, ott könyököl,pont olyannak képzelte a háborút,mondjuk Niš -nél.

Nem szoktam bejegyzés- vagy kommentelésközben wikipediázni,most azért a biztonság kedvére körülnéztem szerbúléscirill betúkkel, első találati oldalakon ezt a csatát nem is emlegetik.

Nem annyi, hogy a szerbek tönkreverték a monarchia csapatait,a tönkreverés után nemálltakmeg, hanemaddig lőtték a csatamezőt,amíg ott a holttestek egypépet nem képeztek a földdel. Kortársak szerint mégkb két csatára valőszert használtak el ehhez.

VÁGÁS -Hitler

Napjainkban is találkozomebrekkel,akiknek affélemajomelképzelései vannak,miszerint Hitlerjólgondolta, csak a cigányokkalkellett volna kezdenie.

Általában elszoktamjutni az ilyen majomfélékkelodáig, hogy persze,megásatja a tömegsírt és nagyon szivesen a német tiszti pisztollyal,sorban.

NádasPéter is feldolgozza az elsőilyen esetek tapasztalatait,amacska nagyon nehezen tud meghalni,de az ember sem marad le.

Azok a németek,akik elképzeltéka mókát,ami a zsidók tömegsírba vagy csakúgy árokba lövöldözése,nemszámoltak a valóság apró eltéréseivel,plhogy mennyire büdös lesz és van ember,aki kilenc golyóvala fejébenéletjelenségeket mutat és hangokat ad ki.

nekem ez a problémám Voltaire-relis,nagyon mókása faszi,lenyűgöz a szellemessége,pompása stílusameg mindenéstényleg, nagyon szemtelen egy fickó... Kitűnően szórakozikaz ember,nemhiába: Voltaire jezsuita nevelés,azt sajnos nemsikerültkitudnom,hogy a kézművességből melyik volt a kis François-Marie szakmája. Rákóczi Ferencünkről tudjuk, hogy a műbútorasztalos és XVI.Lajosról, hogy lakatos volt.

Egy dolog,amikor a filozófus spekulál.

Imádom,amikor pl Vajda Mihály spekulál vagy ez nemfilozófia.,hanem irodalom,pl Szegedi-Maszák.

Pompásan szórakozom mindig a Hamvas-fikázás sportján, nagyszerű jelenetekvannak benne.

Hogymondjam,a filozófusaink... pl ha csakúgy... Pl közvetlenül érintkeznek a társadalommal a Művészetek Völgyében Taliándörögdön és a sarkon rájuk néz egy igazi cicccaaa azzal az igaziszemével.

Frick László Intézet 2020.09.30. 05:24:27

@0xd1262c: Marxék idejében jártle kb az a hadietikett,amiről Napóleon idejében kortárs tisztek számolnak be. A csatához közeli település fogadója, a tiszteknekel szabad jönni a csatamezőról egynémely asztalnál a franciák,más asztaloknál viszont a napóüleonellenes erők tarka sokszínűsége. De katonatisztekről van szó,tehát ha szavakkal nem is,de...képzeld ez azokat a kemény férfias pillantásokat..szavakkal ugyan nem,de egy-egy biccentéssel odaköszöntek egymásnak a majd holnap szembenálló erők tisztjei.

Ilyen szempontbólaz I.vh.még őrzött valamit alokális jellegéből.
Snitt.
Antoine deSaint-Eyuperiélete a repülésvoltő egy pilóta,aki képtelenélni a repülésnélkül,a következő szenvedéley a bor ésapina,valamint néha írogat,az is egy hobbija, hogy néha rájön és akkor ír.

Óóóóriási nagy szerencséje az emberiségnek, hogy ez a pilóta tudott írni és ráis ért és a francia légierőnlszolgált a német támadás idején.

A hadirepülőcímű..a közepétőlavége felére unalomba fulladóesszéregényéről van szó,de a cselekményesrészeipáratlanok.

Vannakelképzeléseinkezeket amúltésa jelent tapasztalatai alapján szőjük.

A spanyol polgárháború főpróba jellegű volt.Hemingway le is írja a polgárhábúelsővilágháborús jellegét,Madridban folyik az élet és onnan az egymássalszembenálló erőkúgy járnakki a frontra kb,mint Napóleon idejében a csatamezőre. Úgy nincsenekmár alakzatokmeg etikett,de a front I.vh-s jelleggel.

Itt kellmegjegyeznem, hogy ez a Hemingway.. nem egy XX.századi ember volt, inkább...afféle afféle atavisztikus valami a XV.-XVIII.századből. Megörökíti a nemzetközi brigádok egyetlen harckocsizó tisztjét,a csata előtti estén bosszankodik azon,hogy holnapmeg fog halni a csatában és akkor odalesz a nemzetközi brigádok egyetlen harckocsi-hadászathoz értő tisztje,meg az összes harckovcsi,mertatábornok ,aki a felettese,tök hülye és holnap egy magaslat elé vezényli majd a tankokat,amiket amagaslatrólkényelmesen széjjelfognaklőni a fasiszták, hemingway aztán egy másikírásában felis dolgozza ezt, elindulnaka brigádok tangjai éspuk-puk,sorban szétlövikmindet,pl a harckocsi harcászathoz értő tiszt harckocsiját is és mind otthalnak.

Saint-Exuperymintegy mellékesenmegemlítia parancsnokainak, hogy ha továbbra is tartjákmagukat a HKSZ füzetekben leírtakhoz,akkor záros határidőn belülodalesz a francia légierő."Tudjuk" -mondjáka parancsnpkok, de nincsen mit tenni,ez van ide leírva,ezt kell csinálni.

Mint tudod,a franciák egy jóerős betonbunker védvonalat építettek, csak időközben a harckocsik kb 80km/h-s sebességre lettek képesek és a franciák azt a Maginot vagy mi vonalat pisáltathatták volna lovakkalis annyit ért .

A németeknekis volt egy elképzelése a villámháborúról,depl azt nem gondolták volna,hogy a francia hadvezetés evakulácira kényszerítvén alakosságot,menekülésképtelennéteszi a francia földihaderőt.

Saint-Exuperyék..ényegében a főbelövetésükkel játszvakockáztatva azt,könyörögnek az embereknek,hogy neinduljanak az útrameghalni, maradjanakotthon.

"A pék elment... nekünk ismennünk kell,mert nem lesz kenyér."

Én, ha magamból indulok ki,anyám még tudott nemakármilyen kenyeret sütni és ha valaki rákényszerít,én magamis sütökkenyeret,

viszont az I.vh után annyira korszerű modernélet volt már Franciaországban,hogy a parasztok sem főztek, hanem vizet forraltak egy kondérban éskonzerveket dobáltakbele,mert a gazdáné kiszámolta, hogy mennyi órabérét taakarítja meg azzal.

Hemingway körül a legtöbb haditudósító tökfőzelékből fosott figura volt,afféle..korszerű,modern,jövőbevezető ember,Hemigway fiatalférfikorában megjárta az I.vh-t..meg amúgy is..amint említettem..különféle atavizmusokban szenvedett,de a legtöbb tudósítő a szállodai hallokból meg éttermekből tudósította a front eseményeit.

Meggyőződésem, hogy ha egy időbusszal összeszedem Voltaire-tmeg Marxékat ésmegkirándultatomőket a Filozófusok Kormányozta rendszerekben

.. hazaérve

elgondolkodnak néhány okosságukon...

Az külön megérne egy beszélgetést, hogy Hitlerék mennyiben voltak szocialisták. Vagy a mi szocializmusunk[én a szociálfeudalizmus definíciót támogatom...]

Frick László Intézet 2020.09.30. 05:39:24

@0xd1262c: Páréve12 napon átminden nap volt Budapesten egy szupercellés trópusi felhőszakadás a 150-220mm-es sávban.Az egyikben csodálkoztam ráarra, hogy egy zártútszakaszra, a közepén az aluljárval a másfélméteres vízben álló csuklósbusszal..már a vihar elvonulta után százával hajtottak be a taxik éss az újonan behajtó százakkaljöttek szembe azok,akik az aluljáró elótt visszafordultak,majd átszlalomoztak a koccantak között vagy a koccanás után kiráncibálván a kerékjáraból a sárvédőt-lökhárítót stb.

Tehát.. természetesen foglalkoznia kel Marx-szal a történéssznek,akinekpla szocializmus, a németmunkásmozgalmak, Weimar..mittudomén,a Szovjetúnió, a Vasfüggönyön túli élet meg effélék a szakterülete.

A besszélgetésünk elején mutattam, hogy maga a szín.. tudományosan Marxizmus-nak nevezhető,miközben persze MarxÖM bárki számára elérhető volt..alényegében nem sokat játszottaz un "szocializus" gyakorlatában.

Szerinted pl miként értékelte volna Marx a Szovjetúnióban.. léynegében az államhatalomba betagozott antiszemitizmus a múlt század 70-80-as éveiben lényegében Gorbacsovig (de Gorbacsov se sokra ment ellene)

Vagy vegyük pl Rákosiék antiszemitizmusát...ezt egyáltalán Marx..röhögés nélkül,,, hogy birta volna ki ? :D

Serény Vélemény 2020.09.30. 15:53:22

@Frick László Intézet: Marx - zsidó származása ellenére - antiszemita volt.
Úgy. :-D

Serény Vélemény 2020.10.01. 08:58:46

@Frick László Intézet: Persze, mert még mindig nem érted, hogy Marx egy gonosztevő, és nem egy filozófus.

Frick László Intézet 2020.10.01. 10:20:45

@Serény Vélemény: A XIX.században sok volta duma..Tkp ez hasonló,mint az a tévhit,amiben pl egy korunk nője ringatja magát,miszerintőmost dewomanpower mármeg de szexuálfrenetikus vagy mittomén.

A XIX.század zömében nem volt villanyés nagyon hosszúak voltak az esték,egy ideig plkamarazenélgettek az emberek,melyik bécsi kisasszony nem tudtajátszani Beethoven népszerűbbműveit, zenbeműkiadóktömege éltmeg olyan papírkottákforgalmazásából,amihez a mai húhaembereknek fingja sincsen és be tudnak rosálni egy Imagine Dragons koncerrtől.

Marx iejében 4-5-7-8órásvitákat tartottakférfiakésnők,hosszúsajtópolémiák,a sajtónyelvezete...gondolj bele azoknak a nyomorultaknakalelkébe,akik azt hiszik,hogy a 2009-2005-ös Index sajtóstílusa előtt élet se' volt a földön.Ezt szoktam Dosztojevszkij példáján szemléltetni,Dosztojevszkij ilyen félnaposfilozófiai vitákés 300 asszóbólállósajtópolémiákon edződött annak a szépírónak,akinek ismerjük.

Marx egy olyan faszivolt,aki le is tudta írni a sokdumát,meg összeállítani az olvasmányaiból,mi ebben a gazemberség..Dumnált -de az elképesztősok dumája következményeivel nem kellett szembesülnie.

Az Index Gyurcsány propagandája volt maga.. És amikor ezzel bárki szembesítené,arra hivatkoznak, hogy ők "bíráélták" Gyurcsányt,itt Gyurcsány által eleve megrendelt "bírálagtok"-ra mutogálnak...Nekiksemkell szembesülniüksoha a foskavarással, amit műveltek.

Itt van plmost az indexlétszámracionalizáció...ezt sem fogja senki szakszerűen amocskos hazug pofájukba olvasni,tehát elvannakmagukkal, hogyaszonygyaja "nincs ellenfél"

Úgy nincs is,hogy természetesen Orbán kontárpropja nemis bir el velük.

Liberálisok meg nincsenek.

Vagy, ha,akkor ki nem szarja le őket.

Frick László Intézet 2020.10.01. 10:23:24

@Serény Vélemény: Nemitélhetem elMarxot (vagy Voltaire-t)mert honnan lehetett volna fingjuk arról,mit alapoznak meg...

Az ember ilyen majomféle,ordéjtoz,hogy "akasszuk felakasszuk fel" de egészen más aztán a konkrét kötelet annaka nyakába akasztani,aki ott mégmielőttmeghalna,összefossa magát.

Szerintem Marxnak... jelentősen megkisebbedett volna a szakállal slankított nagy pofája,ha mutatok egy tablót az "eredményeiről".

Szorgalmas Gyémánt 2020.10.01. 10:42:00

@Frick László Intézet: Onnan, hogy jobban végiggondolják, mit adnak a világ kezébe, és őfleg, mit fognak belőle megérteni az emberek. ÉN nem tudom felmenteni őket - igenis felelősek, főleg Marx.

Frick László Intézet 2020.10.02. 04:51:57

@Szorgalmas Gyémánt: Ha vannak olvasatlan könyvek,akkor Marx (és Engels)művei azok. Szerintem 100 M&EÖM -ból 95.öt felsemüötöttek sehol. Bele sem néztek a szocializmus,a Szovjetúnió idejében sem.
Marxék a kapitalizmus feljövetele korszakában gondolkodtak -a kapitalizmus már a XX.század elekénmás formákat vett.Maga a munkásosztályis átalakult.

E blog fennállásaóta mindenkinek javaslom Hamvas Direktmorálés rossz lelkiismeret cesszéjének az olvasását.

Marxék DirektMorálszakaszban működtek s aztán Oroszországban birodalmi méretekben került hatalomba a munkásosztály -foglalkoztam is a szvjetplakátművészet olyan alkotássaival,amik a szovjet fekete-tengeri riviérát reklámozták.

Marxotmeg Engelst olvasni néha unalmas gályamunka -ott vanazonbvan Bulgakov Kutyaszív-je... ott van a A tizenkét szék és az Aranyborjú...

Azóta tudjuk,amitMarxénem tudhattak:Sorozatosan mi történi a Rossz lelkiismeretfázisában -pl amikor Rákosiék elfoglalták a Rózsadombot. Apró Antallnakkiutalták egy zsidó burzsoávilláját és ott Apró részben az eredeti tulajdonos tárgyai között elkezdte élni a magánéletét..s most ott élnek dédunokái.

Tudjukazt, hogyvoltakkommunistákízlésselis,mint pl Aczél György vagy Horn Gyuula,akik nemköltöztekföla Rózsadombra.

Tudjuk azt, hogy nagy Imrea háztartási alkalmazottatmiket vásárolniküldött le az orsóutcábóla közeli Mézes Mackó üzletbe,narancs,füge, banán, csokoládé.

Tudjuk azt, hogy Berija esténként az embereivel nagyon fiatal vagy még annális fiatalabb lányokat hozatott fel az utcáról,kínozta.. halálra kínozta vagy kielégülvén egyszerűen csakmegölteőket és azt hazudta a pribékjeinek takartás előtt, hogy ezek utcalányok voltak,akik megérdemelték.

Tudjuk azt, hogy Sztalinkifinomultízlésűművészetkedvelőember volt,aki Hosszabbacska leveleket írt Sosztakovicsnakegy-egy bemutatója után és bár a Wikipedia meg mittoménmi szerint Bulgakov Sztalin kedvenc írója volt, ez nemigaz, egyszerűen Gorkijnak volt akkora tekintélye Sztalinnál,hogy szólhatott az ukrán doktor érdekében.

Amoszkvaipraszpékteken palotalakásban éltek a jelentős szovjet tudósok,művészek vagy egyszerűen csak főbb emberek...ezekrőlalakásokrólmagyar embernek fogalma nemlehet,az andrássy úti palotalakásokat szétfalazták kisebbekre..nemtudom,mennyi lehet ezekbőlhelyreállítva és az eredetiméretében, de azokban a moszkvai palotalakásokban egy szobába két andrássy úti nagyszoba belefér.

Nem tudom,mit tudtakMarxék plaz alkoholizmusról,Magyarországon az alkoholizmus jelentős, de némileg eltér pl a német alkoholizmustól.Marxék idejébena Vidéki Oroszország zömében, a falvakban az volt a szokás,hogy alányokat ahhozképestkéső,úgy 20-22éves korukban engedték férjhez,viszont a férjeik 15-16 évesek voltak, egyszerűen azért,merta 16 éves idült alkoholista hímnemű még néha annyira potens tudottlenni, hogy ejakuláljon,ez volta reménye a falvaknak, hogy mielőtt18-20 éves korárarongy féreggépiája magát az impotens véglényy, gyereket csináljon,a nőkmegszülték azt a pár gyereket és kb 30éves korukra lettek rongy alkoholisták.Acárt katonaszedői igyekeztek 18...(sőt,17...) éves férfiakat összeszedni,akik mégannyira nem rongyultak le ...katonának.. ...és ez mégegy-két évtizede is így volt, bizonyos területeken, ha bementél egy orosz faluba,afiúk 12,alányok 14éves kor fölött tök részegek mind,a felnőttkorúakmeg piszkukban henteregvén kifeküdbe,mint a béka, egy pufajkás kövér öregasszonyjajdezöldműszálas kendőben és halinacsizmában ugyan oirópai fogalmak szerint tökrészeg,ám járképesés beszélni is tud,ki is jelenti,hogy ő az egyetlen józan a faluban: maga az orvos ugyanis.És ehhez képest közvetlen már az Ural keleti lejtőin valamivel magasabb fokú az alkoholizmus.

A Kozmoszrólelmélkedtünkaminap,amiben egészen aprócskatényezőis,mint pillangó szárnya rebbenése..milyen változásokat indíthatnakel,pl a Kozmosz időléptéke szerint ki semmérhetően nemrégóta sugroznak rádió és tévéállomások és ezen sugárzások tovahaladnak a Kozmoszban is...nem értek a fizikához,de a gyanúm szerint apillangó szárnyarebbenésénéltalán...ezekasugárzások nagyobb energiájúak lehetnek...

Marxék nagyon sokat okoskodtak,aztán ezekbőla spekulációkbólnémelyik bejött,jósok pedig egyáltalán nemjött be.

Kádármeg a feleségemarináni állítólag a Rózsadombon is jósoktojásosnokedlit összezabáltak zöldsalátűával,szerintemKádártitokban nagyon súlyosidültalkoholista lehetett,szerintem ha tehette, gyors egymásutánban több kupica pálinkát isbenymott,Horn esete más,ő is agylágyulásig piálta magát, csak rólaköztudottabb volt elképesztő,azt mondanám,az orosz nagyátlagot alulról súroló alkoholizmusa.

Dinnyés Lajos kriptokommunista, FKGPba beépített ügynök miniszterelnöksége idején,majd a wikipediábólmegnézitek,mennyire hosszúidőalatt, annyit piált, hogy egy 2,5 tonnával terhelhető kis teherautóval szállították el a miniszerelnöki irodából az üres üvegeket.

Sztalin a német támadás első hetében amint egy kicsit magáhoztért,azonnal benyomottannyipiát, hogy újra elájuljon,Vorosilov térítette észhez egy hét után.

Frick László Intézet 2020.10.02. 05:00:19

@Alfőmérnök: Ma is van példa arra, hogy egy önképében jelentős szellemiségűember üzleti vagy csak "műűűűvészimeghökkentési szándékkal kokettálván sültökörködik valamivel. A XIX.században..nagyjából Helena Blavatsky fellépéséig... sokakökörködtek brahiból pla "szabadkőművességgel"..pl egyesek szerint Marxék is. Vagy a sátánizmussal.

Az errőla véleményem, hogy nagyon könnyűaddig sátánistánaklenni,amíg egy aknatalálat után Ypern-nélaz emberegyetlen élőként meg nemlátja a remény fényháromszögét,viszont addig kiomlott emberi belek, belsősége, hús és vérpépközött kell kúsznia,miközben emberi csintszilánkok hasítjákföla kézfején a bőrt

vagy pl kap egy vékonysort,mert a hullamáglyárólfeszt lecsúszik az utolsó hulla,amit felhajított ...

Van egy félelmem,miszerint egyes emberek...túl elhamarkodottan tettekbizonyos kijelentéseket,amiket visszavontak volna éles helyzetekben.

Szerintem pl a nagyobb pestisjárványok idején a sátánizmus egészen lehanyatlott.. s csak megint a jóléti szakaszokban kapott lábra...

Serény Vélemény 2020.10.06. 09:10:57

@Frick László Intézet: "Nemitélhetem elMarxot"

vö: Károli Gáspár » A Máté írása szerint való Szent Evangéliom » 7. fejezet
15. Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, akik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok.
16. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét?
17. Ekképpen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.
18. Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt.
19. Minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik.
20. Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket.

Ha a kortársa lettél volna, akkor talán védekezhetnél így, hogy "nem ítélhetem el ..." de mivel egyértelműen bebizonyosodott a gondolatainak a gyümölcse, ezért igenis el kell ítélni, a szobrait ledönteni, és szó szerint átokformula mellett emlegetni a nevét.

Szorgalmas Gyémánt 2020.10.07. 11:16:58

@Frick László Intézet: Erről a Sztálint magához téríti Vorosilov szotrirül hol lehet olvasni?
Érdekelne bővebben is.

Frick László Intézet 2020.10.08. 04:16:20

@Szorgalmas Gyémánt: Вечером 29 июня, получив известия о падении Минска, Сталин заявил: «Ленин оставил нам великое государство, а мы его проср*ли», [21][22] после чего уехал на Ближнюю дачу в Кунцево, где и находился, никого не принимая и не отвечая на телефонные звонки. [23]. 30 июня около 4 часов в кабинете Молотова собрались Молотов, Маленков, Ворошилов, Берия, Микоян и Вознесенский. Обсудив сложившееся положение, решили (по предложению Берии) создать новый орган — Государственный Комитет Обороны, во главе которого должен встать Сталин, и ехать на Ближнюю Дачу — просить Сталина принять власть. Согласно воспоминаниям Микояна, Сталин встретил делегацию «странно», Берия, чей рассказ дошёл в изложении Хрущёва, прямо утверждает, что Сталин испугался ареста. Однако, когда приехавшие стали упрашивать его сконцентрировать в своих руках власть, Сталин успокоился и вернулся к государственным делам; тут же был создан ГКО и распределены обязанности.

Azt azért tudni kell,hogy Sztálint ma is tisztelet övezi (mint nálunk Kádárt csak a baloldalias öregeknél) ... ezért sokan Hruscsov nyakába kötik ezt a történetet és utólagos karakterrombolási szándékánaktudják be. Az tény, hogy az első héten Sztalin nem mutatkozott a felső vezetés előtt.

Nemolyan bonyolult...gondolj bele,egészen más elképzelése volt, egyáltalán nemszámítottak erre a verzióra... hiszen HitlerLengyelország másik felét átengedte nekik. A "logika" ... tudod:D Amiben sokan annyira hisznek" Méé engedte átLengyelország keleti felét '39-ben, ha 41-ben visszaveszi..."

Van olyan magyarázat is, hogy a NYugat-Európában a robogós,80km/h-slendüéetűtámadásokban elbizakodott németeket ezzela semmittevő első héttel behúzta, elnyújtani az utánpótlási vonalaikat

Csak, tudod...nem volt mivelelvágni ezeket a szálakat... A '30-asévekben egyes szovjet teherautgyárak 90%-os selejtteldogoztak, 20%-át az autóknakmár az üzemben sem tudták beindítani vagy azonnal szétestek. A többivelpár hét használat végzett.Egyszerűen vadonatúj ócskavasat gyártottak. Nem voltak eszközök... és 30000 katonatisztet likvidáltak vagy "nyugdíjaztak" 1937-39 között. Tyuhacsevszkij volt a szakember és Vorosilov a pártkatona, Sztalin kitünően szórakozott azon, ahogy a barátját,Tyuhacsevszkijt a szakmailag alkalmatlanabb nyírta,amikpr erre rákérdeztek,azt mondta, hogy ez használ Vorosilovnak,ambicionálja.

Az Alacsony Motívumnok - gondolatom szerint egyszerűen csak a hiú Sztalin nem volt képes elviselni, hogy Hitler ennyire átbaszta és már nem csakeste-éjjelpiált be kiütésig, hanem napközben is.Namost Sztalinnál az volt a szabály, hogy a lakrészét éjjelre magára zárta és amíg nemlépett ki onnan,addig tilos volt zaklatni. Sokpiát vett be és amikor a hajhnali szokásos idejében magához tért,megint benyomott pár sztogram-otésmegint kifeküdt. És Vorosilov csak annyit tett (amit a halálakor Berija) hogy várt-vártt, aztán betört és a félig-kómás Sztalintéletre pofozgatta, hogy mos'mább gyerünk osz' csinájjá valamit, Vezérem. Ez a kép... szerintem... az életszerű.

Másképp: Mert mi történik,ha a szovjetek ellenállnak? -...a kb az első -és a polgárháború idejét képvislő eszközeikkel.Lovasrohamot intéznek a kozákok a páncélosok ellen? Kegyes halálvolt a szovjet légiflottának a földön meghalni... legalábbmajd volt kit pilótákat ültetni az aztán kifejlesztett Polikarpov-okba.

Szorgalmas Gyémánt 2020.10.08. 09:53:56

Köszönöm.

Még hogy rossz A google translate :D

"Június 29-én este, miután megkapta a hírt Minszk bukásáról, Sztálin azt mondta: "Lenin nagy államot hagyott ránk, de ezt elcseszettük" [21] [22], majd a kuncevói Blizhnyaya dachába indult, ahol volt, senkit sem fogadott. és nem fogad telefonhívásokat. [23]. Június 30-án, körülbelül 4 órakor Molotov, Malenkov, Voroshilov, Beria, Mikoyan és Voznesensky összegyűlt Molotov irodájában. A jelenlegi helyzet megbeszélése után úgy döntöttek (Beria javaslatára), hogy új testületet hoznak létre - az Állami Védelmi Bizottságot, amelynek élén Sztálin áll, és elmennek Bliznyjaja Dachába, hogy megkérjék Sztálint a hatalom átvételére. Mikojan emlékiratai szerint Sztálin "furcsán" találkozott a küldöttséggel, Berija, akinek története Hruscsov előadásához ért, közvetlenül kijelenti, hogy Sztálin félt a letartóztatásától. Amikor azonban az újonnan érkezők elkezdték könyörögni, hogy koncentrálja a kezébe a hatalmat, Sztálin megnyugodott, és visszatért az állami ügyekhez; Azonnal létrehozták a GKO-t és kijelölték a felelősségeket."
süti beállítások módosítása