proletár 1. ókor, Róma: Nincstelen, földjüket vesztett, a városokat elözönlő parasztokból kialakult római polgárjoggal rendelkező  plebejusi réteg tagja, főleg alkalmi munkából, napszámból. Az állam biztosította számára a lakást (jelképes lakbérért) a kenyeret, a bort és a szórakozást.

Pallas Nagylexikon: (proletarii), társadalmi osztály az ókori Rómában, mely nevét a proles (gyermek) szótól vette, minthogy a P. csakis gyermekeik számával lehettek hasznára az államnak. A Servius Tullius-féle cenzus szerint azok voltak a P. (ritkábban accensi velati), akik az általa megállapított öt osztály egyikébe sem tartoztak, de legalább 1500 asszal birtak, holott azok, akik még ennyivel sem rendelkeztek, capite censi.

[almagyarul: poletár] A XIX. század első felétől két rosszlelkiismeretű gyárosfi utópista filozófus alkalmazza a kizsákmányolt városi fizikai (gyári) dolgozó rétegekre. A marxista ideológia fejlődésével a fogalom kettéválik a magasabb osztályöntudatú ipariproletárra és az alacsonyabb osztályöntudatú agrárproletárra. Az un "szocializmusban" az osztályöntudatra   hivatkozással kapnak pl a termelőszövetkezetben dolgozó proletárok nehezebb és huzamosabb fizikai munkáért kevesebb bért ill juttatást. 1945. után egyre inkább kirekesztették a szociáldemkratákat a proletáriátus fogalomköréből,  afféle burzsoá (vált .burzsojá) elhajlókként állítva be őket. Így él mai is un "haladóbalodaliak"-ban az a hamis nézet, hogy a szociáldemokrata tkp. sajátos tőkés-polgári alak.

Valójában a proletárnak nincsen oldalisága. A „marxista” [Rákosi & Kádár ] történelemhamisitás és a tudatdeformálás miatt alakult ki a tévképzet, hogy a proletár egyenlő a szorgos és kizsákmányolt fizikai dolgozóval. A proletár városi, szegény… nyilasházmester vagy kommonista [vált.: komenyista] tömb-bizalmi.

Egy vidéki gyáregység munkamenete a boldog szocializmus éveiben, amikor még Kádár élt:

6.óra: Munkaidő kezdete. Öltözködés az öltözőben. Rágyújtás, kolbászolás, eligazítás fél 7-ig. Fél 7-től tevékenység látszata, gépekkel való hangoskodás, esetleg karbantartás, anyagfelvétel. Fél 8-től reggeli. 8-tól rágyújtás. Mindenóra 50-től egészig rágyújtás, ami a gyakorlatban már óra-40 -óra45 körül megkezdődött s ó5-óra10-ig tartott. Fél 12-kor felkészülés az ebédszünetre, rágyújtás, 10percel 12 előtt tendálás az ebédlőbe, ebéd. 12ó30-tól tendálás a munkahely felé, büfé, kávézás, rágyújtás. 13órától gépek karbantartása, napi munka tudományosszintű elemzése, fontos problémák megbeszélése, kupaktanács, a szocialista relációban beszerzett apróságok (fúrók, hegesztőpálcák, kisebb darab savállólemezek eldugdosása -aki valami komolyabbat szerzett, nagyobb darabokat,   azt intézi [ki a gyárkapun]. A 13óra 40-es rágyújtás után már komolyabb tevékenységbe nem is érdemes fogni, tendálás az örltöző felé. 14ó 10től az öltőzőben átöltözés, szocialista relációban beszerzett apróságok csreberéje. 14ó40től tendálás a buszmegállóba. 15órától indulás haza -16órától maszekolás az otthoni műhelyben éjfélig. Ez a fizikaiállomány munkamenete - az összdolgozói létszám 33%-át kitevő irodai dolgozók ennél sokkal unalmasabban kínlódták végig a munkaidőt -ha kedvelte a keresztrejtvényfejtés, azzal múlatta az időt, de pl a Rakéta regényújság piaci bevezetése is jelentősen szinezte az unalmas órákat.

A proletár olyan fogalom, amit a tudós filozófusok száz évig elhazudtak eredeti jelentéstartalmából, s ahová a maga természetességével újra visszaülepedett. A proletár legfőbb tulajdonsága éppenséggel nem a szorgosdógos kétkezi [fizikaig munka, hanem ellenkezően a semmittevés, egyetlen haszna a szavazata, amiért lényegében bánthatatlan. Az un "szociálizmus" délnapjaiban [Kádár-rendszer ] A Párt időnként utasításokban kényszerítette a vállalatokat a szükségesnél nagyobb számú foglalkoztatásra, hogy a munkanélküliséget elleplezze. Minden vállalat dolgozóilétszámában legalább 10-20% valódi proletár sunnyogta el a munkaidőt két rágyújtás között.A 2006-os országgyűlési választásokat pl az MSZP un téeszelnöktagozatához tartozó vidéki képviselőjelöltek falusi proletárkörzetekben való ingyenlistzt és más élelmiszerek osztogatásával fordították meg. (Ezen tudott Török & Dessewffy oly ártatlan édespofival csudálkozi, hogy egyes körzetekben mi történhetett, hogy a két forduló között akkorát fordult a választóihangulat...) 

 

klatty: proletár lakótelep

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr1400394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.04.08. 19:34:39

"A szadista proli - nem "proletár", nem a megalázottak, a kisemmizettek osztályosa, hanem a peremlény, a proli." - mondta Márai

"Nincstelen, földjüket vesztett, a városokat elözönlő parasztokból kialakult _állampolgársággal_ rendelkező plebejusi réteg tagja, főleg alkalmi munkából, napszámból. Az állam biztosította számára a lakást (jelképes lakbérért) a kenyeret, a bort és a szórakozást." - igen, ez teljesen igaz ma Budapestre, tökéletesen megfigyelhető a gettósodás is a lakótelepeken, meg azért kb. mindenütt.. végül is ezért hálás lehetne az ember, mert megfigyelve több régebbi eseményéről is "személyesebb" képet alkothat.. Hasek dekameronjában is megtaláltam Budapestet (a mait), de a mona lisa overdrive-ban nem. És itt akkor el lehet kicsit gondolkodni, melyik a jobb? A monarchia, vagy a XXI. sz? A muszlimok szerint 1429-31-et írunk csupán, lehet, h ideje lenne megtérni..

magyar-magyar szótár 2009.04.23. 07:26:39

Én a monarchia Aranykorára szavazok -olvasd dokumentálást Pescht elmagyarosodásának Krúdynál. Valamit tudhatott az a frssenegyesült város, ha németjei, zsidói meg tótjai mind annyira magyarokk akartak lenni, és hujjderutyutyultak is tömegesen.
Hasek kifejezetten frusztráltan ír Pestről, pedig Prága nem csak a kiváló bőripari cserző-alapanyagtól, a kutyaszartól aranylott. Mint máma nálunk az Andrássy út.

Ez a proletárkérdés nagyon kényes, nekem még kifinomult haladógondolkodású barátom is van, aki azt hiszi, hogy ő proletárszármazású, mert lakott panelban.

magyar-magyar szótár 2009.04.23. 07:29:42

Sőt.. nemrég még élt egy igazi kommunista bácsi, aki 70 évet dógozott életében és azt hitte, hogy ő mindig is proletár volt.
Pedig a látástulmikulásig tartó évi 350 nap munka meg a proletár antagonisztikus ellentétben áll. Proletár max az olyan munkákat kedveli, mint betonkocka szivattyúállás két órán át tartó huzamos szétverése 38g relé-rézért, vagy autógumiégetés 20dkg drót/gumi

2010.06.25. 19:13:16

Szakért.kieg. a vidéki gyáregység munkamenethez, persze a jelzett 'bold.szoc.' időszakból,és helyről, személyesen megtapasztalva;
5.50. A kijelölt hely elfoglalása a futószalag mellett,az előző délutános műszak rohamszerű távozása nyomainak eltakarítása (el akarták érni az utolsó villamost)
5.55. A futószalag indul, és ha nincs gixer, 9.50-ig egyfolytába megy.Ha gyakorlott és ügyes vagy, egy métert előre tudsz dolgozni 7.30.-ig, és ha a művezető nincs látótávolságban, ki tudsz lógni rágyújtani.

9.50-10.00 uzsonnaszünet.(már akinek van uzsija, soknak nincs)
10.00-13.50. Megy a 'néma hajcsár' (ez a futószalag)
13.50. rohanás az öltözőbe (2 fő/vasszekrény) ,ha elérem a melegvizet, az jó, ha nem, hidegzuhany.

A délutános műszak jobb, mert 16.00.-kor az iroda hazamegy, és nincs műhelylátogatási légiveszély.

Néhány évig csináltam ezt, (még nem volt szabad szombat) és se nekem, se a többi (50-60fő/műhely) munkatársamnak eszébe se jutott, hogy mi most proletárok vagyunk-e, vagy valami mások.
Sőt, egy idő után szerettem a munkákat a futószalag mellett.(sokan nem tudták megszokni,róluk 2-3 nap után kiderült, és repültek)

magyar-magyar szótár 2010.06.26. 00:39:04

Fajin lehetett. Nekem szalagmunkához nem vót szerencsém, lévén gumicsizmás paraszt, teszben dógoztam, ott, nemhejába a paraszt osztályöntudata alacsonyabb vót, de óraötventől egészig vót rágyútás. Meg egy pëppet néha többször is, vót, hogy kóbászolás ment egész nap is.

Barát József guru 2010.06.26. 08:57:23

@méhészborz: csak diákmunkás élményeim vannak ilyesmiről, nekem sem ment tovább 2-3 napnál a szalagozás, ellenben a szabadföldi kóbászolásokon jól éreztem magam, mégiscsak kinn van az ember a levegőn

magyar-magyar szótár 2010.06.26. 09:21:57

@méhészborz: @Barát József guru:
Ott a szörnyű tévedés ebben a proletár-önazonosításban, hogy proletár élből, alapból nemdolgoz' soha, soha, soha-soha. Marxék szerintem eleinte csak hülyültek ezzel a proletár-ral, volt bennük nemkevés epe. De különben sok-sok fogalom messze eltávolodott eredeti jelentéstartalmától. A munkásosztály kb annyira volt proletár (de főleg a munkásparaszt proletárdiktatútra idejében) amennyire pl uralkodó osztály is.

2010.06.27. 16:55:34

@magyar-magyar szótár: Nem igazán értem, hogy a 'proletár' meg a 'nemdolgoz' mikor, és hogyan, és miért kapcs.össze.

"A munkásosztály kb annyira volt proletár (de főleg a munkásparaszt proletárdiktatútra idejében) amennyire pl uralkodó osztály is. "

Ez viszont teljesen érthetetlen... (számomra, és lehet hogy a hiba bennem)

magyar-magyar szótár 2010.06.29. 03:20:43

@méhészborz: A dolgozó proletár egy műszó, csinált kifejezés, Marx vagy Engels vagy együtt?? passzintották össze. Ugyanis a proletárnak nem kellett dolgoznia, csupán a szavazati jogáért tartotta el A Város kenyérnek való lisztet (lyen pizzafélét készítetek belőle) meg cirkuszt (cirkuszt) azaz némi szórakozást is biztosítottak, a szavazataikat meg az szerzhette meg, aki a választások idején fajinabb cirkuszt és több pizzaalapra valójat osztott neki meg ígéreteket. Ostiában máig állnak proletárlakótelepek falai (tégla)
laroutesansfin.files.wordpress.com/2009/07/ostia-antica.jpg

A mi fülünkbe József Attila "Gondoljátok meg, proletárok!"-ja csöng, bár ö aztán végképpen nem volt proletár.
Ismétlem: a panelprolizással nem proletárokat sikerült megsértenie annak az ostoba érzéketlen baromnak, aki retorikailag először operált ezzel (vö_ baltával a vakbél ellen) , de főleg nem panelproletárokat (akik a JA ltp-n földkábeleken vezetik föl a fölsőbb emeletekre az áramot és a csukottajtón közlekednek az üveg helyén. )

2010.06.29. 12:06:02

@magyar-magyar szótár: Ígymárértem...bár az a gyanúm, hogy a kifejezésről 100 emberből 99-nek nem a szó eredetijeletése jut az eszébe (vagy mijébe).
süti beállítások módosítása