Dr Csányi Vilmos született orvosnak, szeretettel és tisztelettel

és a többieknek, a sok-sok született orvoshoz,akihez nekem vagy szeretteimnek szerencséje lett

Született orvos. Közülük is a rossz tanuló,a lusta,aki nem jut be az orvosira szeved a legöbbat aztán életében őés végig. Pedig érdemes törnie magát legalább a SOTE/DOTE-ra bejutással, általában, ha felismerik a tanárok, áttolják az orvosi karon, gyűjteményem éke 9 év alatt végezte el az orvosit.Kontrapunktja a hatósági orvos vagy az orvos-orvoslátogató ügynök,akit odahívnak a zárószigorlat után a professzorok az ajánlatukkal.

A lusta azonban vagy feladja pár kisérlet után vagy a szülei befizetik nem igazi,afféle fejlett nyugat európai , de nem neves, csak megtűrt orvosi egyetemre,aminek a papírja nem komoly.[->felcserképző]

Legrosszabbul azok járnak, akik orvos dinasztiába születtek,lusták voltak az orvosi egyetemhez és feltétlenül a magyar egészségügyben, kórházban akarnak dolgozni,  ápolók, műtősök lesznek.

A noteszben igen közeli lapokon vannak a zsánerek az IgaziFérfiak alakjaival [-> kanmajmok -> kanpatkány]--- akik nem tűrnek maguk körül náluknál okosabbat -jól vigyázz már akkor, ha csak azt tudod,amit ők is tudnak. Unalmas a veszélyesen ostoba igazi férfi alapesete,aki nem tűrmaga körülokosaabbat,az igazi kihívás a nagytudású, a valóban okos,a sokat tudó,a jóltanuló,a széleskörű általános ismeretekkel rendelkező ember -aki azonban nem zseni. Jó a memóriája,megjegyez dolgokat,hiú "jóltanulni" a szülei is erre nevelik -de ennyi.

Született orvos akár professzor is lehet,aki egyetemen tanítja, mert tudja. Ennyit a közhelyről. Van olyan,aki taníthatná,de képtlen a hivatása szenvedélye miatt a körorvosi pályával felhagyni. Egyetemi professzoroknak a címlistáján a neve, ha tudományos okokból körzeti orvosra van szüksége,, a beszélgetés tárgy de a nyelvezete is naprakészen magas és tudományos, akkor A Vidéki Körorvos kategóriájában ezt a született orvos kollégát hívja fel, nagyon udvariasan, a tisztelet ritka,tehát érdekes egyenlősséges változatában beszél vele: konzultál.

Kedvenc képem egy Kertész Imre 30  évvel ezelőtti ábrázatára hajazó céges piképólós ember a SOTE-n,akit műszaki szakdolgozónak néztem, bár túlszerényen lépett fölésviselkedett ahhoz, hogy pl röntgentechnikus legyen. Egyszer aztán pont egy szigorlóorvos hallgatójárt arra,szembetalálkoztak,kiderült, hogy professzor és nemis akárki, egy érdekes, csak ritkán elkaphatótisztelet-félével beszélt aleendő (de megelőlegezett) kollégával,aki már tudományos munkát is végzett a szigorlati évével párhuzamosan.

Vannak rokon szakmák,amikbe/amikhez egy bizonyos hasonló képesség pászma a lényeg, átlátni, belelátni,empátia, beleérzőképesség,az intuíció művészi foka és kitünő diagnoszta is,orvos, autószerelő vagy író hivatásának alap-készségcsoportja ebben ugyanaz.

 

Kosztolányi Dezső született orvosnak született, unokaöccse Brenner Józsika is.

dideesjozsika.jpg

 

Józsika orvos is lett, unokabátyja, Dide azonban a született sávban többek között  költő is volt. Józsika egy másik ágra is született, ő prózaírónak. Mivel gyógyszerész dinasztiába születtek, Dide és Józsika felnőttkorukra mintegy ellesték a gyógyszerész mesterséget, a drogistát. Mindketten rendelkeztek a született orvos egyik legfontosabb érzékével, azzal a bizonyos látással. Amiért valaki,aki úgy gondolja, hogy a könnyű szélhámoskodás és okkultizmus kategóriájában a szociológia áltudománya a legalkalmasabb,tanulja is a régebbi egyetemeken négy,a Bolognai Gyári Ostobaképző Rendszerben 6-8-12 éven át. a gyakorlatban meg kevesebbet tud ebben a műfajban,mint ami a született orvosra hivatása gyakorlásában ráragadt. A  született orvos kinéz az ambuláns folyosóra, látja az idős párokból, hogy a néni a makkegészséges, de a bácsi a kisérője. És a hypochondriás néni fog majd felpattanni -miközben "alig él". És a halálos kór dereka táján sorvadó bácsi "a jellegzetes penye férfi,aki egy kis náthából mekkora faksznit csinál és ápoltatja magát" .. még pár hónap és egyszercsak, ha nagyon nagy szerencséje  lesz , a mama ott kurvanyázza, bazmegolja meg faszomozza, hogy nem lehet annyira lusta, hogy kimenjen már megkötni a kutyát, mindjárt öt óra, neki kelljen a százféle hősiesen viselt haláloskórjaival.

Dr Csányi Vilmos humán etológia professzor egyébként orvos is. Szerintem a humán etológia tudományában gyakorlati stúdium egy jó 10 éves körorvosi gyakorlat vagy legalább címlistában tartani született orvosokat,akik körzetben gályáznak. Aki látott már orvosi rendelő[intézet] buszmegállójában egymásra halálos szindrómáikkal ráígérő, a kóroktólalig lézengő néniket megéledni a beálló busz látványától és mondjuk tizenhetőjük véres-foggfal-körömmel,cipősarokkal és bevásárószatyrokkal vívott viadalát 56 férőhelyes buszra törtetvén föl,annak kissé megváltozik az elképzelése arról, ha a Százötven majom kontrollcsoportjaként embereket ültetek  csőbe azzal, hogy nem tudják miért és hogy hová és még soha nem fordult ez elő velük és úgy néz ki, hogy valahányan akár meg is halhatnak e csőben...

Szeretem igazi írók idegét felbaszni Krúdy és Kosztolányi meg Dr Brenner kevésbé ismert vonásainak , szokásainak, tudásuknak és tudomásaiknak a részletezésével. Amikor Kosztolányi orvosi képességeit összefoglalom, akkor ezt azzal szemléltetem, hogy erdélyi vagy kárpátaljai magyar, de bukaresti vagy kijevi orvosi papíros körzeti orvoshoz [-> románorvos,ukránorvos]hasonlóan vidéki körorvosként soha nem bukott volnameg az alapgyógyszerek rendelésével és a gyakorlati tudása határán megállva akkurát' a szakorvoshoz utalással. Régebben,amikor még a gimnáziumokban a szint nem az irni-olvasni tudás és a számtan ezres számkörben volta szint, egy gimnazista elég jól fogalmazott és ha született orvos volt és rendelkezett annyi szabadidővel meg kedvvel és nem morfiumozott annyit meg itta halálra magát,akkormeglehetősíróvolt, ez Dr Bólya Péter esete. Ráütök a hasamra és annyi mondok, hogy ha szerkesztője lehetek a könyvének,akkor 127 olyan orvos van Magyarországon,aki lenne olyan író,mint Vámos Miklós.

Katasztrófa a jól tanuló orvos, autószerelő szakmai intuíciók nélkül rossz diagnosztikai képességekkel -az efféle  íróról nem szeretnék most nyilatkozni. 

Az esztetea, akinek phd-ja Kosztolányi novellái, nem is sejti, hogy Kosztolányi novellái Dr Brenner novellaművészetének a metódusa alapján születtek.

Kosztolányi Dezső orvosnak született, azonban hírlapírónak is. ha megvizsgáljuk, a hírlapíró és az újságíró között kb az a távolság,mint a született orvos és a hatósági vagy gyógyszerügynök-orvoslátogatóközött. Van még egy ugyanekkora távolság, az a papír újságíró és az internetes "ÚJSÁGÍRÓ" között..unalmas kimérni,mekkora hosszú-nagy.

d_szabomikloshirlapiro.jpg

D.Szabó Miklós - az utolsó hírlapíró (született hírlapírókateg.) Magyarországon (1942-2018)

Mutatok egy műfogást,ez az írói kegyelet. A pedofil nőszemély, aki lehet, hogy vörös volt, azonban biztos, hogy nem Eszter, Dr Brenner kosztolányi-novellájában azt a kegyes halált halja,amit Árvácska (aki persze, hogy nem halt meg és Csibe néven kis rüfke volt már 13éves korában) is. Kosztolányi az Édes Anna c finommívű hosszúelbeszélésében bánik ezzel a kegyelettel Annával, már maga a névadás is,hiszen egyébként Julis vagy Pirkó vagy Mancika vagy Joli volt, másrészt meg dehogy is gyilkolászott... Azt igen, hogy a segge lyukába gondosan feldugdosott ujjaival aztán a tésztát gyúrta. Viszont Kosztolányi a kis csontoslánytesten a nőiing vásznának savanykás,de nemkellemetlen szagát,ahogy Krúdy megírta volna,nem írja ki. A nagy,mahometemberek nem egy ilyen lánykka csontosckáit ropogtattákmeg igaziférfi ölelésben.

Az autószerelő és a komolyzenész, a komoly zenész fő adottsága a kitűnő hallás. A legjobb autószerelőknek,akiket ismerek,fonendoszkópja is van. Motorfelújító esztergályos nem is veszi komolyan azt a feladatot,amikor a szerelőkolléga  autóból kiszerelt hengerfejet vagy motort csak úgy odaküldi neki, az tömegmunka, azt az emberei csinálják. Ha igazi autóval van baj,még életjelenségeket mutat,odaviszem neki és fonendoszkóppal hallgatja ki külön a hengerfejet,de csak úgy a motorháztetőhöz állva is már elemez. >>A második henger kipufogószelepei csak asszisztálnak,abban a hengerben nagyon sokáig rossz volt a porlasztó és hordós a henger, "harangozik" a dugattyú.<<

Született orvos,egész hivatását körzetben gályázva 82 éves korában tette le a fonendoszkópot,mert megsüketült.

Rezonanciát,a karosszéria rezgéseit is érzékeli,fontos ez a hátsókerékhajtású orrmotoross autóknál, hogy egyáltalán a differenciálműből, a kardántengelyről vagy a váltóból jön a rázás,a búgás, a zümmögés a rezonancia.

Régente,amikor még mechanikus gyújtásmegszakítós és karburátoros autók voltak,  egészen kiválló autószerelők már napok óta autószerelő szaknyelven "gyártottak" karburátorokat egy autóhoz (sokáig,messze minden normaidőn kínlódtak autókarburátorával, csereberélték) amikor megérkezett a főnök a nyári síelésből Davos-ból,még az utazó sportöltönyében, tudod,azok a kis horgolt nyakkendők, magához fogta,félkéz lekapta a Bossch elsoztófedelet,ki a megszakítót, jó messzire elhajította s közben döhöngő vezér-kanmajom gyilkospillantásokat vetett az embereire,mertvalójában a megszakítóval volta baj, elkopott.

Egy pillanatra most álljunk meg és tekintsük át   azt az esetet, amikor a kórházi osztály olyan "orvos" hűbére, aki ezt a fajta félrediagnosztizását követi el,mint a karburátorral molyolók és közben a megszakítóval van baj és egy egyszerű autószerelő,még csak nem is műhelyvezető vagy a helyettese TUDJA hogy a megszakítóval van a baj.

Orvosdinasztia, családi összejövetel, a nők-asszonyok lányok közülnem mindenki papírosorvos és a fiatalabbak medikusok vagy még gimnazisták,akik orvosira készülvén nagyon jók matematikából,fizikából,kémiából és biológiából pedig zsenik. Dorbéz,pia, helyehuja, a cigány a házgazda drága Yamaha villanyzongorájánál,pl imádják a tréfákat,amiket magyarul és rendesen kibaszásnak neveznek, pl ácsit intve a cigánynak a Modschein Sonata, de nem a sláger, hanem Zweiter Teile kérik és akkor a cigány rájuk se néz,majd ő baszik ki az orvosokkal éskottahűen (egy kb Cziffra Györgyi pár elütéssel) lejátsza. Nos,az ilyen orvosokat ...... egy szint, ami Kapitány Iván, nem is ismeri, igazi filmrendezők viszont dramaturgiai okokbnól kártyáztatják. Holott ezek az orvosok szabadidejükben szerencsejáték szerűen a gyóygszerkönyv felhasználásávaljátszanak vagy atünetek szerint a metódust vagy a gyógyszerek összetétele alapján a lehetséges tüneteket meg ilyesmi, afféle memóriajáték,amiben a vesztesnek kell töltenie.

 

A magyar egészségügyben általános,  hogy az ov főorvos mellett beosztottjént adjunktusi fokozattal dolgozik a beosztott, az osztályos. Az ov fog műteni,mert azzal lehet a pénzt kaszálni, szabályszerűen előadja,hogy mit fog csinálni,ami nonszensz, alap-műhiba és a beteg halálához fog vezetni. Más üzletágakban, televízió,rádió,internetes média vagy autószerelés,még megengedheti magának a zseni,  hogy elkezd ott kötözködni,ellenvéleménnyel jönni, vitatni. OV főorvosa válogatja, de ha még igazi kanmajom is, akkor az adjunktus hallgasson. A főnővér nem szokott hallgatni, de ő más eset, ő született orvos, csak 12éves és 7 hónaposmeg 32 éves kora között egyszerűen egy kis ribanc volt azzal, hogy tanuljanak csak az ostoba picsák, akiknek az élete annyit ér, ő elsőtől a hetvennegyedik sorig élvezni termett és majd a sok hülye pasit leveszi az egyéb élvezete cikkeire meg tárgyaira. A főnővér szólhat, az adjunktus biztatja a tekintetével,mintegy ebben a szem-kontakt konzíliumban a tudományos-támogató.

E sorok írása pillanatában nehéz orvosi körzetekben a praxis ajándék,nem kell  fizetni érte, bónusz, a körzeti orvos előd MINDEN szükséges tudást szivesen átad, ha az új azt meghallgatja vagy hajlandó áttekinteni. Az Állam 20millió az önkormányzat pedig 30millió Ft-ot ad az induláshoz. Az un "kártyapénzt" a pógármester zsebbemég egyszer megadja. A körzet alkalmazottait szabálytalanul az önkormányzat fizeti, arra nemkell elvennie a körzeti orvosnak aa kártyapénzből. Ilyen körzetben ha még élnek büdösparasztok [zenész, haknis vagy orvosi szlengben a zsűri,akikből élnek  egyébként,azok;] van paraszolvencia,nem is akármennyi. Szokott még az óckodás kereteiben fő hivatkozáslenni a hétvégiügyelet -itt jegyzemmeg, hogy a körzeti orvosi kar született orvosinkara balfasz hülyének nézi azt le,aki egy hétvégén nem 82órát ügyel két napalatt. Vállalkozóorvosbáróknak hagyja a hivatalosan 72000, a többivel együtt sima hétvégén 150000,ünnepi ügyeletben 300000 Ft-ot. Satöbbi, satöbbi, a téma amit senki nemakar látni, ami miatt inkábbkitántorog aláírósorvosnak Angilaliba nővétrszálláson lakni,semminthogy körzeti orvosként tisztán,mindennelegyütt, ez már egy tisztességes havijövedelem levonása után,tehát 5 millió teljes egészében félre is tehető pénzért sem lesz orvos körzetben. Mert "a körorvosnak nincsen élete" pedig a seggelyukát a szó orvos-anatómiai értelmében konkrétan is kinyalatja a pógármester, ha arra lenne,akár a doktor+NŐ-nek is igénye.

Ez már a lábjegyzet szintje, született orvos, aki mindent megenged a született orvos gyermekének, csak körzeti orvos,az ne legyen, a született orvos rezidens fiának elmagyarázza, hogy a főnővérrel legyen jóba, ne ismerjen ebben határt nyugodta anális-lingus,az nilyen nők segge lyuka tisztább,mint soknak a szája, addig kell elmennie,amíg azt a főnővér kívánja, a menopauza nután vagy határán szülni úgysem akarja [de apunak mindenre van egy jó példája,pl 53 évesen szülő nő paciense három] . A főnövér többet fog átadni neki orvosszakmailag a gyakorlatból,mint a kész orvosok. A színészetben hasonló szituációban a kiöregedett dívával van több-mint jóban a nyeretlen zseni, a filmrendezőszakágazatban a stáblistán egyszerűdramaturgnő/asszisztens mindenes..ésígytovább, a tovább,a tovább,a fiatalkanok a majombandában is az AnyaKirálynőt környékezik.

Ez az eredeti tempóhoz közelítően gyorsabb, nem az én fülemnek kellemetlen hangzású Malmsteen-beállítás...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr2515971602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása