Hogyhogy nem írtam még meg eddig a cikket e szóval. Szóról.

John Lennon régesrég halott volt, amikor megölték.

Kisgyerekkoromban a legfontosabbnak az utazást éreztem, vonattal. Amikor WC-re kellett mennem, foglalkoztatott, azzal a szűz-tudattal, ami a gyerekeknek még megvan, mi történik azzal a valamivel, ami ott lemegy. Feltettem az idegesítő kérdést a felnőtteknek, ők szépen elmagyarázták.

A ~ tkp egy mozdony, ami húzza a szerelvényt -legalábbis ezt tanítják az iskolákban. Persze. Az iskolák a kazán ebben a mozdonyban. A vonaton, kb öt éves lehettem, elképzeltem, ahogy áll az a világ, amin a szerelvény keresztülrohan. Csend lesz, aztán a dudvák hajladoznak, ahogy a szellő ingatja őket. Áll minden, ahogy volt, nem történik semmi, nincsen utazás. Én szerencsés vagyok, mert utazhatom -klassz nyugat-német matrózruhám volt. Kórházinövérköpeny-haloványkék alapon kórházinővérköpeny vékony-tengerészkék csíkokkal. hozzáillő [vele egy egységet képező] rövidnadrággal. Álltam a peronon, mert ott kétoldalra lehet kilátni, jöttek a nénik, meg a bácsik és azzal az "legszivesebben agyonvágnám ezt az undorító kis rohatt kis kölyköt!" -néztek le rám. Főleg a nénik. Ma már tudom persze, a nyugat-német ruhám miatt gyűlöltek. Irigységből.

Egy ~, aminek egyik pillére az irigység.

Én egy másik ~ból nőttem ki. Is. Vagyis két ~ból. Az egyik ~ szerint nem lesz attól nyugat-német ruhánk, hogy az, akinek nyugat-német ruhája van, abba eleventen belerohad. Nyelvünk (amiről így utólag kiderült, az én hazám, ugye, az ember abban a tájban van at home, amit szeret) csodálatos, egyrészt nem szenvedheti a mássalhangzótorlódást, másrészt meg ezek a fölös t-k a tulipántban vagy az elevent-ben. Meg a banántban. A másik ~ szerint senkinek ne legyen többje a másikénál, az a tiéd, amit megeszel-megiszol, azt már nem vehetik el tőled. Senki gyerek ne legyen több a szülejénél.

A legkorábbi fogalmam tehát a ~ról egy gondolyag volt, amiszerint az fejlettség, ami húz, haladás, amit követni kell, szépenülés, szépviselkedés és szépbeszéd. Valamilyen minta.

Az ember néha véletlenek láncolatán át vagy ellenére is lesz ~ált. A Nixon-McGovern választási közdelemben McGovernnek szurkoltam. Nixonnak krumpliorra volt -a karikatúrákon tehát hangsúlyozottan is. McGovern azt igérte, befejezi a háborút, ezzel szemben Nixon azt igérte, hogy befejezi a háborút és még valamit hozzáigért, olyasmit, aminek az értelmét a presztizsveszteség nélkül kifejezéssel foglalhatnám ma össze. Kifogalmazhatatlan fasirtként éllt össze az amerikai emberek fejében Nixon igérettöbblete, azt választották.

A mintákkal mindig bajom volt. Szerettem rajzolni, a rajtanítás egyik alapja a sormintakészítés, kitaláltam egy mintát, de már a második példánya alig hasonlított az elsőhöz. Néha elácsorgom a Dél-Kelet Ázsiában, Indiában és Afrikában fillérekért fél-rabszolga meg gyerek és asszonymunkában készíttetett giccsek boltocskái előtt nézdegélve, mit érezhet valaki, aki naponta 34 fábólfaragott macskát fest  ki ugyanúgy. Vaskemény dzsungelfából egy kis körfűrészlapocska segítségével nagyjáz elefántokat. Néha látok különbségeket, a mediterrán-nak beállított souvenir teáskészleteket Liang és Mey festették és Liang így-s-így inkább, míg Mey-nél a piros festék fogyhatott el gyorsabban, biztos le is tolták érte.

Van egy giccsbolt a Váci utcában, annak a kirakatában egy elzászi csúcsostetejú gerendaház, még Kínában készült három gazdaságikorszakkal ezelőtt, amikor még Kínában készült az ilyesmi, és aki kitalálta ezt a porfogó vitrindíszt, amerikai meg angolszász gerendaházak képeit nézdegélte. Voltak hozzá Budapest, Bruxelles. London, Lion meg Paris és Strassbourg feliratok. Erre ott, ami a váci utcai kirakatban látható, a SOUVENIR feliratból vagy egy éve már leesett két betű, ki nem szarja le, erre a BUDAPEST feliratot ragasztották.

Anyám ~jában a letolás helyett a baszást kellett mondani. A baszásról a legkorábbi információt egy cigány óvodás pajtásomtól, Zolikától szereztem be. Zolika apja budapesti cigány volt és ragaszkodott a gyerek [itt: fiú] óvodáztatásához. Zolika anyja ezt nem bánta, mert alkoholista kurva volt. 20 Ft-ért lehetett megbaszni. A 20 Ft-os bankjegyen egy izmos férfi volt furcsa kézláb terpeszben sarlóval és kalapáccsal, ágyékát fondorlatosan ráncolt hosszú textil takarta. Zolika szerint a baszás az, amikor az ember a faszát az asszony pinájába beledugja, ez már három olyan szó volt, amit az akkori hallásom egyszerűen kiszelektált. Egyik fülemen be, a másikon ki. Ettől függetlenül még kép keletkezett bennem, egy fiú pisilő egy rombuszba, aminek a függőleges tengelyébe rövid vonást karcolnak és jól felbosszantják azt, akinek  a háza falára vagy a kerítésre. Zolika a mezítlába nagyujjával a porba egy nyárfalevél alakot rajzolt s a V-re záruló végétől fölfelé egy hasítékot, szerinte az igazi pina úgy nézett ki. Mindenesetre teljesen abszurdnak, valamint csúnyának, így tehát hazugságnak éreztem, amit Zolika mondott a baszásról.

Zolika apját egyszer láttuk is, a délelőtt közepén kézenfogva vezette Zolikát iskolába, szépen beszélt, mondhatni ~-ltan és több kijelentése között, amivel a tanítónéninek bizonyította volna, ő milyen jó apa, azt is megjegyezte, hogy még örökirónt is vásárolt pedig Zolikának. Akkoriban még egész szavakat örökre is megjegyeztem, ezt a szót, hogy örökirón, hosszú ó-val és legközelebb, amikor a ~cikk boltban írószert vásároltam, megkérdeztem a boltos nénit, mi az az örökirón. Addigra már egészen varázslatosra dédelgettem magamban a szót , erre a néni kinevetett és elémtett egy töltőceruzát.

Többnyire Faber-Castell és Schwann-Stabilo ceruzáim voltak egy olyan országban, amiben az egyik legklasszabb ceruzafélének a csheszlovák Koh-I-Noor ceruza számított -még Ausztriában és Nyugat-Németországban is lehetett ilyet kapni.

"És  az iron, az rövid o!"- mondta, még mindig kacagva a boltos néni. Ezt is megjegyeztem. Rövid o az iron. Mint a motor vagy a vagon o-i. Jóval később egy irodalom meg magyr nyelv tanítására diplomát szerző valaki azt a magyarázatot találta ki nekem Babits motor és vagon szavainak hosszú ó-ira, hogyaszonygyaja az időmérték kikupálásáért ekkora helyesírási hiba megengedhető.

A harc fogalmával korábban ismerkedtem meg, mint a ~-éval. A harcban a jók és a rosszak csaptak össze. A jók a magyarok és a szovjetek voltak ebben az időben. A rosszak pedig a németek, vagyis a friccek. A focicsapatokat igyekeztek a nagyfiúk egyenlően elosztani, választásos alapon, így ha páratlanszámú gyerek szeretett volna focizni, a végére mindig egy túl kicsi [fiatal] és focizni alig képes maradt, akivel a nagyobb létszámú csapat nem lehetett fölényben. Ha katonásat játszottunk, akkor viszont kívánságműsor szerűen dőlt el, minden gyerek szovjet vagy magyar akart lenni, ezért a fricceket kirekesztéssel és erővel döntötték el, kik legyenek, a kicsik, a buták vagy a nagyobbacskákból a hülyék (mint én) a nevetségesek (mint én) a hemügések [minden háborús filmben volt egy fricc kerek drótszemüveggel, ő jódlizta a hilfé-t a legbruhahábban] idétlenek, satöbbi. Igen gyakran csak egyedül voltam a friccek, aminek mégis volt előnye, a több élet, ha lelőttek, felállhattam és harcolhattam tovább. Ha én lőttem, az sose talált, mert a magyarok és a szovjetek nem tudtak meghalni ebben a háborúban.

El nem tudtam képzelni, hogy az Akadémián azok a bácsik, az akadémikusok, ülnek és szabályokat találnak ki a magyar nyelvre. Tájnyelvi kifejezések között turkálnak, mint óvodás gyerekek az óvoda játékszobájában tárolt játékok között és eldöntik, hogy a Nagy Szótárba Somogy vagy a Nyírség szava lesz a bevett egy tárgy nevére, vagy igének. Néha meg, mintha egy kerekevesztett rollerrel dózerolnánk a nekünk nem kellő játékokat, egész hangtani szabályrendszert találnak ki, hogy ne kelljen minden szóval egyenként vacakolni.

Azt sem tudtam elképzelni, hogy az óvónéni az igazikamionos bácsival baszik. Úgy, ahogy Zolika magyarázta. Viszont az igazikamion időnként felbukkant az óvoda előtt és akkor kórusban, ütemesen skandálva az igazi kaminyon-t, rohantunk a kerítés drótjának, senki nem állíthatott meg bennünket.

Vallásos ~ba születtem, bár annyi szerencsém nem lett, hogy jezsuita gimnáziumba járjak, mint Voltaire, akitől a szótár ötletemet loptam. Ami ötletet persze Voltaire is csak úgy lopott szerzett [Pierre Bayle -től Le Dictionnaire historique et critique, ]. Ugyanis azzal nyitott a Felhomályosulás, az enciklopédiákkal. A vallásos nevelést a keresztények leginkább Jézuskával kezdik. Persze ennek a Jézuskának kb annyi köze van a Názáreti Jézushoz, mint mondjuk a rombusznak a hasítékkal a pinához. Csak kevésbé ősi szimbólum, a Fényhozó Apolló még a fasorba sem volt, amikor a koraikőkori sámánnők ezeket a rombuszokat már ide-oda festegették meg karcolták. A korai ember hordáiból azok lehettek győztesek, akik erő-és létszámfölényben voltak. Valamicskét az ész is számíthatott, ezért a sámánnők sokat agyaltak azon, hogy nőtársaik a lehető legtöbb gyereket hozzák a világra.

"Mindenki, ahun viszket neki, ott vakarja magának!"

/ősnői bölcsesség/

A legkorábbi Jézuska képélményem igen hasonlított a bácsihoz a 20 Ft-oson. Neki is valami textil takarta raffináltan a micsodáját, a pisilőjét. Azt hiszem, azért maradhattam ilyen hülye egész életemben, mert a szüléim és ebbe a nagyszüleim meg a nagynéném vannak benne, tehát a szüléim é-vel és nem e-vel, nem gondolták azt, hogy hülyeségeket kérdezek és nem küldtek a kérdéseimmel a picsába. A picsáról már tudtam, hogy az a testrész, amin ülünk meg a kaki jön ki belőlünk. s a lányoknak a pisi. (Erre emlékszem 4 éves koromból, hogy komoly kutatási célként jelöltem meg annak a tisztázását, hogy a lányoknak van-e külön lyuka a pisinek vagy pedig a kakiló lyukukból jön ki.) Elmagyarázták a türelmes szüléim, nem is egyszer, hogy a Christkindili kisfiú és rendes kisfiú pisilője lenne, azért kell eltakarni a textillel a lépen, mert illetlen lenne. Pár év alatt nagyjából elmagyarázték nekem, ki volt a Jézuska [Christkindili] Ich bin alein -de igazából Jézuska mindig velem lehet és segít nekem. Majd, miután úgy nagyjából megtanították nekem, kicsoda Jézuska, azt is elmagyarázták, hogy majd az iskolában erről ne beszéljek, mert ott tilos. Az iskolában majd azt fogják erre mondani, hogy butaság, a népek ópiuma, a kizsákmányolás, a Sötét Középkor.

A Sötét Középkort, azt kedveltem, abba vágytam, gyorsan át Amerikába, elmagyarázni, hogy a magas szakállasok a hegynagy hajókból és a csillogó vasakkal, azokat mind agyon kell csapdosni, ha jót akarnak, nem szivarokkal meg étellel kínálni. Egyszerűbb, ha ott a partokon mindet megölik és a halaknak adják vagy elássák őket.

"Szeretlek! -mondta Yoko.

"Én is szeretlek. Sajnos -válaszolta John."

/Részlet a Rolling Stone magazin álcázott promóciós anyagából a Double Fantasy c. albumhoz, 1980./

 

Annyira megszoktam ugyanis friccnek maradni a végére, hogy amikor a kombojosat játszottuk, akkor már önként és dacból lettem indián. Mivel mindenki a puskáik miatt komboj akart lenni,. ebben a képletben az indián vagy Vinetú volt puskával és a kombojokkal, vagy komancs. A komancsok is nagyjából azok az undorítóan sikoltozó férgek voltak, mint a friccek, csak nem hilfét kiáltva, ha lelőtték őket.

"A gyengékkel, a vesztesekkel kell lenni."

/chaszid tanítás, XVIII. sz. -ősbölcsesség nyomán/

Én továbbfejlesztettem a játékot. Én voltam ugyanis a kitaláló, a rendező meg persze a dramaturg.

Azóta sem értem, mi a fasznak az a dramaturg. Ha a film jól van megírva, a színdarab, akkor már nem kell dramaturg, ha meg rosszul van megírva, akkor nincs az a dramaturg, aki segíthetne rajta. Rosszul megírt filmből csak akkor lehet esetleg jó film, ha a rendező nem is foglalkozik a könyvvel, viszont jólmegírt könyvből gyakran készül aztán pocsék film. Magyarországon a dramaturg segítségével.

Magyarország film~-ja az ország méreteihez és lélekszámához képest igen fejlett. Főleg az operatőreink, a rendezőink. A magyar film~ egyik jellegzetessége a hanyagul-vacakul megírt forgatókönyv -vagy a leszarásnak az a jellegzetesen magyar íve, ahogy a rendező meg egyéb kameramögöttiek kezelik.

Szóval emitt felálltak a kombojok és megmutatták, hol a komancsoknak a helye, ahol majd mind meggebednek, elbucskázva a kis foltos lovacskáikkal vagy lebucskázva a kis foltos lovacskákról.

"100 Dollár egy adag kokain. Ha van módod bevenni, reális fogalmakat alkothatsz a világról."

/Hunter S. Thompson/

Az indián, az keveset beszél. Vagy Semmit, mint Magas Sas főnökünk. Én, a törzs hülyéje, a nonszensz hemügés indián, dramaturgiailag az NDK-s indiánfilmek idióta indián sámánja, a múltsöpredéke, a klerikális maradvány szerepében megengedhettem magamnak némi beszédet. Magas Sas azonban kuss-t intett a szemöldökeivel és a tekintetével mutatta, ki merre tűnjön el a hülyére ivott agyú részeges kombojok elől.

Magas Sas apja idült alkoholista volt és kőműves.

A kombojok észre se vehették, kettőt pislogtak és mi nem voltunk sehol. Eleinte még szórakozásunkat leltük abban, hogy rejtekeink felé, a csalitos bozótba csaltuk a kombojokat és megdobáltuk őket odakészített rögekkel, fölidegesítve őket addig, hogy végül a kombojkalapokat meg a puskáikat földre dobálva cseréptörést, nemér a nevemet és kiszállunk, ez csalás!-t ordibálva otthagytak bennünket.

Később, mint dramaturg, a fölösleges előjátékot kihagytuk és egyből a törzs rejtekhelyén kezdtük az indiánosat. Magas Sas határozta meg a ~nkat. Ha valamire azt mondta, hogy sápadtarcú dolog, azt vagy a használatát, alkalmazását mellőztük. Ilyen volt a foci, a fém szerszámok a kés (nem bicska, kés) kivételével. Magas Sasnak olyan kése volt, aminek a műanyag nyelét egy terméskővel összetörte otthon a betonon, majd pedig őzagancsból készített hozzá markolatot. Voltak kivételek, pl a bicikli, arra egyszerűen rámondtuk, hogy musztáng és kész.

A fotós csaj egyáltalán nem volt képben John Lennonról és Yoko Ono-ról, amikor a megbeszélt fotózásra odaért. Polaroiddal készítette a képeket, hogy Yoko azonnal cenzúrázhassa. A fotós csaj aznap készítette ezeket a képeket. Évtizedekkel később és már a gyilkosság hatásán keresztülszüremlő emlékeit idézte föl, mikszerint John, mikszerint Yoko. Ma úgy látom, Yoko arca gondosan felkent krémtől fényes.

csontlennon.jpg

Ha visszatekintek, szinte semmiben nem változott a véleményem John Lennonról. Igazából Yoko nem ér annyit, hogy a véleményemmel vacakoljak róla, Yoko, hogymondjam, életműve önmagáért beszél.  Általában elmondható a Lennon Gyilkosságról, hogy ~sokk-ot okozott, sokak számára azzal egy korszak véget ért.

80.7.11. Paul, Paul, Paulie!!!

80.21.11. Paul.

80.27.11. Paulie, Love

80.1.12. PaulPaulPaulPaulPaulPaulPaulPaulPaulPaulPaulPaul

80.4.12. PauliePaulLOVE

80.9.12. JOHN WHY!??!!JOHNMYJOHN

/részlet egy lány titkos naplójából, 1980. november-december/

 

Ha azonban kortársa az ember ezeknek a társadalmakban és bennük él, akkor látja a hiradókban a síró embereket, a Why? táblákra ragaszgált képekkel, a gyertyákat meg virágokat, egy kövér picsa arcán pankosra kente el a szemfestéket a bőgés -gondosan kihúzta a szemeit szemceruzával és a szempilláit is bekormozta, mielőtt elindult a spontán megemlékezésre. Szerintem a hiradó szerkesztője is azt gondolta erről a picsáról, mint én, csak ő nem merte megmondani.

A Rolling Stone magazin máskor is foglalkozott ilyen ~sokkokkal, pl amikor az USA 200 millió autókereskedője megválasztotta Richard Nixont McGovern szenátor ellenében.

Emlékszem, én is mérges voltam, mert McGovernnek szurkoltam. "Ez a disznó Nixon!"

A disznó úgy nagyáltalánosságnban és főleg azután, hogy elnökjelölt is lett, úgy kb a mcnamariánus nixonizmus jelképe is volt.

A Tate-gyilkosság helyszínén a tettesek közül valaki vérrel írta föl, piggy. A Manson-gyilkosságok is ~sokk volt.

Hát persze. A Rolling Stone magazin demokratapárti, eleve a tulaj demokratapárti aktivisták gyereke és McGovern is demokratapárti. Az a 2D síklogika, ami ma az internetes~-t már teljesen áthatja, mindenből csak kettő lehet és ebben a dualista világképben akkor 1-nek a jónak kell lennie, tehát ami marad, az csak a rossz. Sok ész nem kell ahhoz az USÁ-ban, hogy az ember demokratapártinak mondja magát. Már egy ötéves gyerekkel is meg lehet szépen értetni.

Amikor felnőttem és már képesen az önálló véleményalkotásra is, akkor is maradtam annál a korai meggyőződésemnél, hogy Nixon egy disznó volt.

Viszont a disznóról megváltozott a véleményem, sarkalatosan akkor, amikor saját disznóim lettek.

Más ~kban pl a disznó az az okos-ravaszdi állat, ami a miénkben a róka. ööö...eeee... pozitívabban [bocsánat] okos, mint a rókánk.

Miután autóval elgázoltam, akaratomon kívül, minden jobb szándékom ellenére is tizenkét rókát, arra kezdtem gyanakodni, hogy a róka annyira mégsem ravasz. Inkább sunyi.

Skulkowsy Zoltán, aki egy akkori világdivatot követve a Nagy Válság idején a világkörüli iparból az oldalkocsis motorozást választotta, egy kínai folyamon átkelvén körte alakú fűzfa vessző ketrecekben tartott disznókat látott az átkelődzsunkán. Minden disznó egy-egy ilyen körte alakú ketrecben. Nagy gúlába rakták föl ezeket a ketreceket. Az egyik szélső ketrecbe a gazdájuk az egyik disznónak jutalomfalatot nyújtott be, amit a disznó a szájával óvatosan elvett.

A mi disznóink már akkor őrjöngő visítással szétszednék az aklot amikor meghallják a moslékosvödrök halk koppanásait a betonon.

Milyen disznó~ az, amiben egy disznó arra szocialzálódik, hogy egy akár a női alkarcsontot is átharapni erős állkapcsával, fogazatával ne rágja izzikekre a fűzfavessző ketrecet? Milyen disznók azok, akik sztoikusan csendben elhallgatják, ha egyikük jutalomfalatot kap a gazdától.

Skulkowsky szerint ezek a disznók félelmetesek voltak.

Ahogy-amennyire ismerem a disznókat, szerintem is.

Abban a ~ban Lennon gyilkosa a legbiztosabb nyugalommal számíthatott Az Amerikai Igazságszolgáltatásra. Az Amerikai Igazságszolgáltatás története  sokak szerint csodálatos és példamutató az egész emberiség számára, korai szakaszában egy ilyen gyilkost fogtak és vagy otthelyt szitává lőttek, megnyúzták elevenen ésvagy hangyák közé fektették, vagy ha már volt seriff meg békebíró is, akkor felkötötték. Lincoln elnök idejére ez a felkötés már szövetségi-intézményesített volt. Kennedy megölésének idejére már több, állítólag kifinomultabb szövetségi kivégzési eljárás mellet tagállamiak is működtek. A Manson-gyilkosságok bírósági szakasza alatt az össz-szövetségi halálbüntetést egyes tagállamok jogait ezügyben meghagyván, eltörölték, tehát Mansonékon a szövetségi itletet már nem hajtották végre. Így Lennon gyilkosa abban a ~ban már arra számíthatott az örök-világhirhedettség mellett (amit ő a maga szempontjai alapján hírességnek tévértékelt), hogy addig, amíg majd kegyelemmel szabadon nem engedik, elírogat, rajzolgat meg tévézget, később személyi számítógépezik a cellájában. Önkielégítésben már elég ügyes volt akkor is. Kéret be magazinokat a címlapjukon női arcokkal és majd azokra, meg szexisebb belsőposzterekre kiveri [jerking] polírozza a bohócot, fenekeli a majmot. Pl erre a képre:

yoko.jpg

Lennon gyilkosán kívül sokan mások és évtizedeken át naponta is számolnak az Amerikai Igazságszolgáltatással. Ha pl börtönbe kerülnek és latino-k vagy afro-amerikaiak, akkor az Árja Testvériség-gel kell számolniuk úgy is, mint az Össz Szövetségi Börtönigazgatás legsúlyosabb tényezőjeként. vagy ha pl még nemhogy bírósági szakaszba nem került az ügyük, de még rendőrségibe se, pl afroamerikai a faszi és az őt igazoltató rendőröknek már kinyitotta az ajtót, akkor ne kapdosson hátra a farzsebébe a telefonjáért, mert annak a valószínűsége, hogy a két rendőr egy-egy tárat beleereszt, igen nagy. Aztán persze nem fog késlekedni a rendőrökkel szemben Az Amerikai Igazságszolgáltatás, viszont az teljjesen érektelen lesz már a farzsebéhez oktondin kapkodónak. A másik banális eset a túszejtő[k]é, aki mégis megadná már magát az őt körülvevő, egy katonai szárazföldi lövész zászlóalj leküzdésére alkalmas tűzerővel rendelkező fegyvereseknek, felemelvén kezeit kiláp a túszejtés helyének alkalmas nyílásán, aztán vagy marad ideje latolgatni, hogy szitává lövik-e vagy még a gondolatai neuroelektro impulzusainak feldogozása előtt exitál.

A ~ tehát elsősorban minta, amit követni illik, amiről úgy kell azt előre jól megmondani, hogy követendő és szépen másolni kell, ahogy az afrikai félrabszolga kölök se fog elpikasszóskodván szemtelenkedni azzal, hogy a soronkövetkező zsiráfnyakú zebramacskát az elé tett mintától eltérően pingálja ki. 

A mintával azonban nem csak annyi a bajom nekem, hogy unalmas csak még egy további példányban is lemásolni, nemhogy sormintának. Hunter S. Thomson, a gonzóújságírás mintaképe pl két nagyigazság közé csak a ritmus kedvéért néha közé hazudott valamit, ami alapján a további gonzóújságírók meg a gonzóolvasók azt a hiedelmet táplálják egymásban, hogy betépve lehet jól írni, jól írni betépve lehet, tépj be és jót írsz. Ebből a mintából aztán valami hasonló baleset következett be, mint Carl von Linnével, aki abból, hogy a bálnák vízben élnek és hal-alakúak, arra következtetett, hogy akkor a halak rendjébe is tartoznak. Az én olvasóim pedig a gonzóújságírást jellemző trágár és "botrányos" szavakból, kifejezésekből és megfogalmazásokból, vagy merő   optikai csalódások miatt, amik az olvasási képességeik fogyatékainak köszönhetőek, vagy csak az analóg gondolkodásuk miatt arra jutnak, hogy a szövegeimet betépve írom. Velem hasonló analóg-baleset fordul elő, amikor ezeknek az embereknek a tökegyforma, leszólónak és kellően gonzónak hitt megjegyzéseit olvasom arról, hogy mit szedek, adjak nekik is, mit tolok, küldjek belőle, biztosan jól be vagyok tépve és hasonló nyalánkságok. Sokasága van ezeknek a kommentelő embereknek, ami sokaság bizonyos ~kban már bizonyító erejű is.

Hunter S. Thompson feljövetelének szépidejében a fuck még eléggé ütős volt. Ma már mi nem fuck. Elképzelem, ahogy Hunter S. Thompsonnal magyar feliratos amerikai filmet nézünk. Tíz percben több a fuck, mint neki egy egész gonzócikkében. Minden fuck-nál megállunk és mutatom neki a szövegben a számára ismeretlen nyelv szavaiban a betűk változatosságait azokra az egy-egy fuck-okra. Ez az ismeretlen nyelv, az én szaros kis élhetetlen, nemdemokratikus és fejletlen hazám, ebben még nem a szövegkörnyezet határozza meg a szavak jelentését, hanem a szavaknak egyénisége, identitása van, nem ugyanaz a szar, mint a baszás, baszni, kibaszni, kibaszott  vagy a beszarás vagy pedig a gecimbe máá'. Nembeszélve a kúrásról, hágásról és toszásról.

"Mégis kellene valami diplomát szerezned, baszod" -így A Mester. "Te nagy dumás vagy, egész jól kivágod magad a keresztrejtvényműveltségeddel. Van  nálatok ez a móókszista filozófia, úgy tudom, abból a legkönnyebb doktorálni, de legalábbis diplomát szerezni. És nem kell annyit seggelni a tanulással. Igazából neked a ~antropológia lenne való, csak azt nálatok nem lehet még fölvenni. Nálunk az Államokban jó sokan csinálták ezt. Például Kurt Vonnegut---" Közbevágtam: "Ó, Mester, Kurt Vonnegut nálunk nem számít íróba, de James Douglas Morrison amerikai költő, mint aki hallgatott valami antropológiát, ő se jó példa, mert ő meg a mi kisaczéljaink szerint nem elég fasza énekes. Nálunk ez úgy működik, hogy valaki belehallgat a Light My Fire-ba vagy beleolvas a Bajnokok reggelijé-be és már kész is az egész életműve az ipsének, de szar már, meg lektűr és menopauzás gimnáziumi tanárnőknek való a maszturbáláshoz kedvet csiholni. Nálunk még Joseph Heller vagy Hemingway se elég jók. " A Mester lelegyintett. "Hagyjuk ezt. A ~antropológia olyan, mint egy nagy erdő. elindulsz benne, mégy-mégy, de aztán előbb utóbb már csak valahogy kifelé jössz. Olyan, mint az etimológia is, az a lényege, hogy meggyőzően kell állítanod a hülyeséged. Ami aztán néha egészen váratlanul be is válhat akár."

A ~ mint a kirágott rágógumi. Ehhez-ahhoz ragaszgálom. Kipottyan a számból egy fagymentes trópusi ég alatt és "nyomom marad örökre". Akár az igazságszolgáltatásnak is lehet ~ja. A ~ mint a krumplifőzelék. Az emberi alaptermészet lényege az, hogy idegen asztalnál bármi jobban eshet. A Tékozló Fiú idegen ég alatt takarékpénztárat alapít és a zsugoriság márkaneve. A gyerekünk az otthoni asztalnál nem eszi meg a krumplifőzeléket, de pl a keresztanyjánál betegre eszi magát a mi receptünktől eltérő, mert cukrozott krumplifőzelékből. Az én ízlésem szerint az olyanféle gyilkosoktól, mint a Sharon Tate-et lemészárló banda főnökéé vagy John Lennon gyilkosáé, azonnal, a letartóztatásukkor el kellene venni a nevüket. A nevük helyett kapjanak egy kódot. Lehetőleg számokból, jó hosszút. Ha mégis ártatlanok lennének, ez jó ötletnek tűnik. Ha pedig valóban is gyilkosok, rájuksül a bűnük, akkor nem jöhetnek könyvelő pofájú és közepes képességű rock-újságírók azzal, hogy a gyilkos nevéből művésznevet kreálnak. Vagyhogy, mint Lennon gyilkosa is, megnyugodhatnak abba, hogy nevük valahogy belekerült az Örök Történelembe.

A Tate-gyilkosság ~sokk volt Amerikának és azzal történt valami a hippimozgalommal. Időnként, mint József Attila anyja a nyikorgó kosárral ölében, elgondolkodom ezen az eseten és mindig arra jutok, hogy a fő felelős a Beach Boys és a szörfzene. Dennis Wilson balfaszsága. Magán~mban Dennis Wilson a picsaember egyik archetipusa. A Kennedy-vel is végző Valóságos Belső Titkos Adminisztrációnak kurvára a begyében volt már a hippimozgalom. Hát igen, a magánmitológiák. Semmi baj ezekkel, amíg csak a/egy ~ részei. Néha azonban egy-egy ember túlhatalmat kap és akkor első dolga lesz a magánmitológiáját kiterjeszteni pl vallás és politika vagy valláspolitika formájában. Vicces esetek is lehetnek, pl az attejjistákokok, akik ignatio-bbak a Loyolá-nál.

Mára pl a hippimozgalmat meg a hippi~t teljesen félreértelmezik. Frank  Zappa, Jimi Hendrix vagy Janis Joplin soha nem voltak hippik igazán. Ha a hippizmust szótár szerint értjük, akkor a hippi~ legföljebb közepes teljesítményre volt képes. Ahhoz képest mára a hippi~ az internetes~ lábtörlője, a netokrata hipszterek köpőcsészéje a hippimozgalom. Hippi -pthfeőjj, köpnikell a jógyereknek. Pedig eredetileg a hipszter és hippi közös gyökerű lenne. A mai netokrata hipszter újságírás pl az Egyesült Államok külföldi propagandájának a szócsöve, egy a hangja Írországtól Görögországig és Macedóniától Koszovóig. Számomra -az én magán~mből nézve kifejezetten szórakoztató, hogy a gecik nixonista mcnamariánus reakciós imperialista propagandát fújnak, Kína már 10 éve ebben a propagandában majd jövőre fog gazdaságilag összeomlani, minden évben felfedeznek valami párhuzamot a Volt-Szovjetúnió és a Jelen Kínája, a Mai Oroszország és Brezsnyev Szovjetúniója között. Nemmellesleg ez az újságírói~ az un globalizmus és multikulturalitás híve is, de valahogy úgy jön le ez a multikalcs az ő injterpretációjukban, hogy jó~ csak az lehet, ami amerikai. Az én magán~mból meg úgy néz ki, hogy a mai USA kb úgy viselkedik, ahogy a Brit Birodalom viselkedett s az USA Alapító Atyái pont az ilyen birodalmi viselkedés ellen szövetkeztek az Új Szövetség létrehozásában. A mai geciújságírók jézusuknak tekintik Hunter S. Thompsont, kb úgy, ahogy a Jézus Társasága, a jezsuiták is Jézusra mutogáltak. Jézus vagy Hunther S. Thompson a proviokációt, mint ooolyant, eszközüknek tekintették s úgy bántak vele. A geciújságírásban viszont a provokáció marketingcéllá züllik, mint Bede Márton-nak a hétvégi kattogásfokozást szolgáló "provokatív cikkei" [-> matekozás holtakkal]

Az Elhanyagolható Különbség ~ját Tom Wolfe fedezte föl és eléggé jól kiírta a lényegét. A hippik annakidején elmentek egy használt katonai cuccokat árusító boltba és pl vásároltak egy katonai málhazsákot. A hipszter netokratának is van ilyenje, csak luxusbutikból, gyári-műkoptatott és csak A Wolfe-i Elhanyagolható Különbségek az árulkodóak. vagy pl a netokratív sepkulalista, kinézetre cuki hipszter ő is, szivesen provokál azzal, hogy az ő példaképe Clint Eastwood [vagyis az eredetitőkefölhalmozó kapitalista]. Csakhogy a hipszter nem birja az emberszagot. Amikor valami tőzsdei bennfentes kereskedésből adódóan véletlenül fizikai kiterjedésű vállalathoz jut, úgy bánik vele, mint Buffallo Bill a bölénycsordákkal vagy a michigani terpentinipar az ősfenyvesekkel. A prompt kivehető, könnyen elhordozhatóakat kiveszi, a készpénzvagyont (ami egyébként fizikailag nézve szintén virtuális, nem fognak ott bankókkal tömködni konténereket) az azonnal eladhatóakat. Nem zsákmányol ki embereket, mert a netokrata hipszter nem birja az emberszagot. nem egy Hemingway, aki ott bassza a gitárnyakat vagy állva Gellhornt, miközben a falangisták lövik a madridi hotelt. Sőt, számára Hemingway csak lektűr. Le se tölti az E-könyvére. Báregyébként hírneve portfóliójának markáns része a nácivadászat -félfaszistákat szorzott föl nackóknak s alapította meg ezzel fenegyerek újságíró jóhírét.

A Majmi ~ lényege a mintakövetés. Meg az intelligencia. Mintakövetés és Intelligencia. Az Emberben van valami, ami többet ér az Ész-nél. Az Emberi ~ legtöbb alkotása teljesen ésszerűtlen, ir- vagy szürreális. Amikor a gép már ereszkedik a Zójió Fővárosa repteréhez, meglátjuk a Kölni Dóm toronykettősét.. meg egy kibaszottnagy valamilyen bányát, külszíni [kő]fejtést, mint begyógyíthatatlan sebet a tájban.

"Nem az a baj, hogy automata mosógéped van. A kérdés az, mit csinálsz, az így megtakarított időddel."

/Mezei Klári néni, a magyar bio~mozgalom anyja./

a "magyar paraszti hagyományok" afféle, mint a kínai konyhaművészet. Éppen most heverem ki ősmagyarok között tartózkodás gyötrelmeit, Simmer meg Vukics, mint ősmagyarok, ugye . Itt van mindjárt az antiszemitizmus -a XVIII. század elején még, a pápista-reformáta viadalság alkonyán a 'sidó testvérnépe, sorstestvére volt a magyar[reformátá]nak.

Én is félig ebben nyőttem föl, hogyaszonygyaja senki ne legyen különb a szüleinél, az apjánál. Magyar iskolatársaimat már 12 éves korukban sörrel, fröccsel itatta az apjuk a kocsmában: "Te se legyé' különb apádnál!" A magyar kislány papásmamáskor, mint rendező-dramaturg, rámrivallt, hogy most dülöngéljek, legyek részeg és vágjam a góré ódalához az edényt azzal, hogy "Jeztet feőztél?", aztán tángáljam meg, itt van az öklömben az emléke a gyönge kis csontos hátának, a bordáinak, és még mindig ki-ki szólt a szerepéből azzal az utasítással, hogy erősebben üssem.. aztán.. birkózzam le és feküdjek rá és nehézkedjek "...rősebben!" -nyögte elfúlóan.

Móricz apja félanalfabéta, apró, de bors-erős emberke volt és szemben a "magyar paraszti ~lis hagyománnyal" azt akarta, hogy a gyerekei (itt: fiai) legyenek tanult emberek.

A kínai konyha egyik legősibb ételének kiagyalója benne volt a tévében, pár éve 94 évesen Anne Olsen-nek és elfelejtettem már kinek (pedig az ő produkciója volt) beszélt.

A "magyar paraszti kultúra hagyományai" csak annyira régiek, mint a paprika (XVIII. sz.) vagy a tschikos-gulasch öltözet [XIX: sz. második fele] vagy a pásztorok hármas warkutsch-a [XVIII. sz. vége, Márja hußaren aus dem Abschitt]

Pl az ormánsági schwoobok, ha nem is annyira archaikus emberek voltak, mint az amishok vagy Dél-Kanadában a hutteriták, merő-egy archaizmusból csináltak annyi kindilit.. a fejlett parasztpolgári kortárs németség fönt a Vaterland-ban már javában egykézett, ráadásul koitusz után a Hausfrau-k hypóval mosták ki a hüvelyüket s a lúgos közeg a nőit termékenyítő spermiumok küzdelmét támogatta.

Ajánlott irodalom: Móricz: Életem regénye

(a szöveg nincs kész, holnap folytatom)

49 komment

Címkék: kultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr614183769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frick László Intézet 2018.08.18. 06:08:08

@Myzza N. Trop: Jegyzetfüzetben, kézírással. Majd lassan beírogatom, beszerkeszgetem. Nem fészbúkplatform ez, hogy azonnal lőni kéne a szelfit :D

heki 2018.08.19. 12:07:30

örömünnep! Myzza és dudi nem esnek egymásnak! Ilyen szép (az) irodalom

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2018.08.19. 22:53:04

Móricz írja, hogy a paraszti világban mindenkinek megvolt a helye, amit az apjától örökölt, és azon akkor sem illett változtatni, ha valaki esetleg jobban keresett, és megtehette volna.
Szóval az a bizonyos irigység talán nem pont irigység, hanem "tudd, hogy hol a helyed". Nyilván kicsit kegyetlen.
És mára nyilván csak nyomokban van meg. Hiszen Móricz azt is írta, hogy a paraszti világ felőrli az egyéniséget. Annak nincs helye. Lásd még Ady a Hortobágy poétája. Nyilván ez is változik. Nyomokban lehet még meg. Archaikus társadalom volt a magyar, na.

Frick László Intézet 2018.08.20. 06:19:53

@Dinamuki: Ez, amit Móricz ír, neológ dolog és Törökmagyarország után verték a magyarba. Mint a prüdériát is. Tkp a "magyar paraszti hagyományok" afféle, mint a kínai konyhaművészet. Éppen most heverem ki ősmagyarok között tartózkodás gyötrelmeit, Simmer meg Vukics, mint ősmagyarok, ugye . Itt van mindjárt az antiszemitizmus -a XVIII. század elején még, a pápista-reformáta viadalság alkonyán a 'sidó testvérnépe, sorstestvére volt a magyarnak.

Én is félig ebben nyőttem föl, hogy senki ne legyen különb a szüleinél, az apjánál. Magyar iskolatársaimat már 12 éves korukban sörrel, fröccsel itatta az apjuk a kocsmában: "Te se legyé' különb apádnál!" A magyar kislány papásmamáskor, mint rendező-dramaturg, rámrivallt, hogy most dúlöngéljek, legyek részeg és vágjam a góré ódalához az edényt azzal, hogy "Jeztet feőztél?", aztán tángáljam meg, itt van az öklömben az emléke a gyönge kis csontos hátának, a bordáinak, és még mindig ki-ki szólt a szerepéből azzal az utasítással, hogy erősebben üssem.. aztán.. birkózzam le és feküdjek rá és nehézkedjek "...rősebben!" -nyögte elfúlóan.

Móricz apja félanalfabéta, apró, de bors-erős emberke volt és szemben a "magyar praszti hagyománnyal" azt akarta, hogy a gyerekei (itt: fiai) legyenek tanult emberek.

A kínai konyha egyik legősibb ételének kiagyalója benne volt a tévében, pár éve 94 évesen Anne Olsen-nek és elfelejtettem már kinek (pedig az ő produkciója volt) beszélt.

A "magyar paraszti kultúra hagyományai" csak annyira régiek, mint a paprika (XVIII. sz.) vagy a tschikos-gulasch öltözet [XIX: sz. második fele] vagy a pásztorok hárnas warkutsch-a [XVIII. sz. vége, Márja hußaren]

Pl az ormánsági schwoobok, ha nem is annyira archaikus emberek voltak, mint az amishok vagy Dél-Kanadában a hutteriták, merő-egy archaizmusból csináltak annyi kindilit.. a fejlett parasztpolgári kortárs németség fönt a Vaterland-ban már javában egykézett, ráadásul koitusz után a Hausfrau-k hypóval mosták ki a hüvelyüket s a lúgos közeg a nőit termékenyítő spermiumok küzdelmét támogatta.

Ajánlott irodalom: Móricz: Életem regénye

Frick László Intézet 2018.08.20. 06:22:43

@heki: Tkp ez egyfajta papás-mamás és mint ahogy 8-9 éves koromban.. valahogy... nem volt pinája a játszási asszonyomnak, úgy Lujzának se nincsen. Ettől függetlenül a civódásnak mégis vannak pszichoszexuális motívumai, még szerencse, hogy véleményem szerint a pszichológia áltudomány.

Myzza N. Trop 2018.08.20. 08:16:44

@heki: @Frick László Intézet: a civódások is kultúra eredetűek. Dudi olyan kultúrában nőtt fel, ahol a nő nem ülhetett oda az asztalhoz és nem mondhatott véleményt. Amíg a férfiak benn boroztak cigiztek ebéd után, a nő kinn mosogatott. Nálunk meg a nő is önálló embernek számított a családban. Pl. mindkét nagyanyámnak tanult szakmája volt, állásban voltak, fizetésük volt, mikor a nők többségének nem volt ilyen.

Myzza N. Trop 2018.08.20. 08:21:32

@Frick László Intézet: ja, most látom, hogy nincs benne a teljes szöveg, vegyél egy múlt heti nőklapját :D
Beszél benne arról, hogy milyen a "valaki élettársa élettársának lenni" :D

heki 2018.08.20. 09:51:36

@Frick László Intézet: @Myzza N. Trop:
de az olyan uncsika, amikor egymást minősítitek, őszintén.

Tipik topic:

Myzza: erről enm akarsz írni, hogy ".....(Szarbán") te seggnyaló

Dudi: én politikabuzi vagyok, te meg hülye picsa

és így tovább végtelenítve möbius- szalagként, se színe, se fonákja.
Fárasztó a cívódásotok az olvasóknak, szerintem, oldjátok meg privátban.

(Most is: dudi: ez az évődés pszichoszexuális dolog, amiben nem hiszek.
Myzza: dudi elmaradott hímsoviniszta.)
Jaj.

Myzza N. Trop 2018.08.20. 10:16:39

@heki: úgy vélem, hogy itt a fő attrakció maga a blogpost. Természetesen a hozzászólások is lehetnek lényegesek, de az egy olyen dolog, tudod, hogy MÉG nem kötelező elolvasni. Tehát, ha téged nem érdekel, amit én írok Dudinak, vagy Dudi ír nekem, azt a hsz-t kihagyod. Azonban úgy tűnik, lelkesen olvasod őket. Lásd: mikor a vénkisasszony kihívja a rendőrséget, mit múvelnek a szomszédban. És hogy látja? Hát, hogy felteszi az asztalra a kissámlit, és derékig kílóg a kisablakon. MIvel mindketten becímezzük az egymásnak írt hozzászólásokat, ott egyszerűen görgetsz, és kész. Szerintem megoldható. Én sem szoktam részletesen elolvasni, mikor Dudi Jocóval a vidék felsőbbrendűségéről értekezik. Eléggé diktatórikus szemlélet beosztani valakinek, hogy kommentelhet-e, és mit. Ha látod, hogy én írtam, és Dudinak van címezve, ott görgetsz és kész. Vagy már téged is elért a főnök által meghirdetett kultúrális forradalom, amiben én vagyok a ballig túlsúly? (na jó, tényleg fogyhatnék egy 5-6 kg-t :D)

heki 2018.08.20. 10:49:31

@Myzza N. Trop: Nem görgetek, soha, mindig elolvasom mindenki hozzászólását. Érdekel a véleményük, és mivel itt viszonylag intelligens társaság van, főleg! de még a 444-en, facebookon, 888-on, youtube-on is elolvasok minden hozzászólást. ez lehet, hogy perverzió, nem tudom.
Nem hiszem, hogy vénasszonyos térfigyelős kíváncsiság ez. Csak reménykedem a kommunikáció lehetőségeiben.

Akkor vagyok nagyon dühös egy film, egy színházi előadás megnézése, egy post olvasása kapcsán, ha érzem a lehetőséget, hogy sokkal nagyobb lehetőség rejlett volna benne. Ez jobban bosszant, mint az abszolút primitívség.
Tik meg értelmes emberek vagytok, tanulni lehetne tőletek, és egymást basztatjátok, nagyon szívesen megvernélek mindkettőtöket :)

Myzza N. Trop 2018.08.20. 11:52:33

@heki: na, most pánikba estem, valaki azért jár ide, hogy engem (is) olvasson, mert tőlem tanulni lehet (szerinte)

heki 2018.08.20. 12:00:54

@Myzza N. Trop: hát igen, az írástudók felelőssége :)

Frick László Intézet 2018.08.23. 05:19:25

@Myzza N. Trop: Archaikus, XVIII. századi családformában eszméltem. Ez egy felhomályosulás előtti szisztéma. A maiMagyarországon foltonkint, oláhcigány családoknál figyelhető meg. Amiről te besuélsz, az a magyar, XIX. sz. óta, nagyjából a kék-fekete tschikoosch gatchiá-val egyidős családmodellre jellemző. Abban a családformában, amiben én szocializálódtam, a családban nem hierarchia van, hanem működés: Mindenki azt csinálja, ami kézre esik neki, amire érkezése van és amihez ért, amiben tehetséges. A gyereknevelés alapja a gyermek döntésbe és munkába meg családi felelősségvállalásba bevonása. Játékból persze, de még a családi beruházásokról való döntésbe is beviszik a gyermeket. van kis kertje, kis műhelye és pl kis megtakarítása is, sajátpénze a gyermeknek. A kortársaim közül a proletárok és a szegény téeszparasztok egynémelyike magázta a szüleit -a nagyszüleit jóformán mind. Csak az értelmiségiek meg mi büdös idegenszívűek tegezhettük a... az idegenszívű nagyszüleinket, a magyarokat magázni illett. Idegenszívű nagyapám pl minden délben, ebéd után elmosogatott -hogy a kezein a bőrkeményedések felpuhuljanak és tisztuljon is a keze :D . Ebben az archaikus rendszerben a férfiak férfiak és a nők nőj voltak és pl a nők semmiben nem érezhették magukat megkisebbedve, mert a családi munkamegosztásban senki részfeladata nem volt alávalóbb a másikénál. A családtagok egyéni jövedelemsávjai egy közösbe kerültek, míg a magyaroknál minden az emberé volt. Az ember döntött mindenről. Cseréne az asszonyok a napjuk java részében a szó legszorosabb értelmében a picsájukat vakarászták, semmit tettek, guggoltak az ereszet alatt és rágták a tökmagot, a szotyolát. A magyarok rendszerében pl szilvafa ott nyőtt, ahun a burgyinban hátul kiköpték. Minkálunk, idegenszívűeknél pl a kertben mindenfélék voltak, még szőlő is, nem csak gyümölcsfák.

Úgyhogy nagyszerűen tanulmányozhatod magadon az előitéletességből fakadó butaságot. :D

Frick László Intézet 2018.08.23. 05:23:28

@Myzza N. Trop: @heki: A hozzászólások pl a 444-en csak 2015. óta súlyos változásokat mutatnak. A 444 korai szakaszában valóságos értelmiségi külön-diskurzus folyt a komment oszlopkban. A hívek nem vettek be mindent, amivel tömték őket. nagvonalakban 1-et értettek, pl az orbántakaroggy-ban A Cigány ugye stb. De minden hülyeséget azért nem szoptak be. Mára nagyjából a 888 szintjére süllyedt a kommentelés. Köszönhető ez a cenzúrának is, a 444-esek gondosan kibasznak minden liberális kommentelőt. Rendesen, IP címre, tehát csak idegen gépről tudsz új kommentnikket alapítani. Ezt egyébként a Disquus is támogatja)

Frick László Intézet 2018.08.23. 05:25:10

@heki: @Myzza N. Trop: Ebben a blogban a kommentek igen gyakran felérnek a főszöveghez, roppant tanulságosak, igen értékesek a viták.
Vannak persze bőven nyírták-vágták viták is, pl fenehorizont és Lujza, nagyjocó és lujza ,általában valaki és Lujza között :D

Myzza N. Trop 2018.08.23. 07:27:22

@heki: @Frick László Intézet:

..Vannak persze bőven nyírták-vágták viták is, pl fenehorizont és Lujza, nagyjocó és lujza ,általában valaki és Lujza között :D ..

Akkor összefésülve Heki kritikáját, plusz Dudi ráerősítését, hogy lényegében nem vagyok más, mint egy kötözködős, hisztis hülye picsa, azt hiszem, itt az ideje, hogy elköszönjek. Na, nem mondom, hogy végleg, ki tudja, lehet, hogy 1-2 év múlva visszanézek, és egy kiváló irodalmi portál nővi itt ki magát...bármi lehet
Pá fiúk, marad nektek Nagyjocó, ő olyan cuki :D

2018.08.23. 09:24:15

@Frick László Intézet: Lentebb van az már, mint a 888. Olyanokról "beszélgetnek", hogy ki mit reggelizett, képpel illusztrálva.

heki 2018.08.23. 14:43:20

@Myzza N. Trop:

Lujza, lécci, lécci, lécci, ne forgasd ki a szavaim, én pont azt mondtam, hogy attól leszek ideges, ha egymást basztatjátok, (erre mondta dudi, hogy pszichoszexuális a viszonyotok, amit nem hisz, hogy meg akar dugni, de valójában igen, mert nem hisz benne, de valójában igen, te meg mondtad, hogy dudi hímsoviniszta), sőt azt mondtam, még 1x, még 1x, hogy lehetne tanulni Tőletek nagybetűvel, amin meg is lepődtél.

Ezek a látványos elvonulások "Abbahagyom, Elmegyek, Na pá, Nem akarom folytatni", ráadásul a konstans névváltoztatás is MINDKETTŐTÖK RÉSZÉRŐL nagyon uncsik, nyomasztóak, kisszerűek, méltatlanok. Faszomba.

Nem vagytok Ti egy házaspár? Itt magatokat szórakoztatjátok? Én már kétszer váltam, nagyon unom az ilyenfajta játszmázósdit.

heki 2018.08.23. 14:58:29

@Myzza N. Trop: @Frick László Intézet:
vagy lehet, hogy egy személy igazából két nick alatt, hopp?
Hasonló indulat és mindenttudás igézete és személyeskedés és megsértődés és incognitós menekülés. Hm.

@nagyjoco: Kiveszett a diskurzus, érdemes megnézni még a mandiner 10 évvel ezelőtti hozzászólásait, vagy aqmikor még az indexet is lehetett kommentálni, ebből ma más sehol, semmi. Néha itt lehetett esélye.
Gondolom ehhez hozzájárul az okostelefonok elterjedése is, szerintem monitort ma már csak a hozzám hasonló dinoszauruszok, és mondjuk TGM, vagy Kardos Gábor használnak, hogy két majdnem korombeli filozófot említsek.
Okostelefonon élvezhetetlen a hosszú szöveg, ugye. Már monitoron is nehéz.

heki 2018.08.23. 15:03:52

@Frick László Intézet: @Myzza N. Trop:
Mivel mindhárman pedagógus múlttal is rendelkezünk, eszembejut, hogy hogy oldottam meg alsó tagozatban, ha két diák ölre (hm-hm, magyar nyelv) ment egymással, mindkettőt igazságtalanul megbüntettem, mondjuk egymás mellett kellett állniuk fél óráig, amíg a többiek játszottak, és lám-lám, a közös, irántam érzett gyűlölet összehozta őket, elfelejtették a kis sérelmeiket, attól, hogy milyen hülye vagyok én. Valami ilyesmi kéne itt is.

2018.08.23. 22:30:48

@heki: Jobbára munkahelyen kommentel a 444 népe - szóval szép nagy, 24-27 collos monitorral is akár. Olvasni unalmas, nem lekötős - főleg "hosszú" szövegeket nem az. Dudi állítólag napi 500 oldalt olvas - én napi 50-300-at, de a kémia tudományok doktora belehal egy 20 soros Hamvas idézetbe.UUUUUUUUUUUUUUUncsi olvasni.

Alfőmérnök 2018.08.23. 23:40:14

@nagyjoco: Filozófiát lassan kell olvasni.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2018.08.23. 23:49:01

@Alfőmérnök: mintha csak Fehér M.-et hallanám :-)

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2018.08.23. 23:51:44

A kultúráról az is eszembe jut, hogy a nyugatosok egy része a való életben is őszintén kedvelte egymást. Karinthy ír vmi olyasmi, hogy a kölcsönös sértegetések csak azért voltak, hogy ne boruljanak egymás nyakába: ezt meg tudom érteni. Lásd még Ady Levél-féle Móricz Zsigmondhoz.
Ma, jelenleg, ki az aki őszintén szereti egymást. Lackfi pl. őszintén szereti azokat, akiket meghív a kapolcsi versudvarába, ez látszik: Szsabó T. Annát, Tóth Krisztinát, Varró Danit stb. A többiek vajon hogy vannak ezzel?

Alfőmérnök 2018.08.24. 00:13:30

@Dinamuki: Valóban ő szokta ezt hangsúlyozni (legalábbis azok közül, akiket ismerek).

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2018.08.24. 01:50:27

@Alfőmérnök: ugye? hogy is mondta, egy oldal/nap?
Mondjuk én Arisztotelészt kb. tényleg ilyen tempóban olvasom, igaz, munka mellett...

2018.08.24. 08:55:41

@Alfőmérnök: Úgy is lehet. Hamvast nap 12 órában olvastam (hja persze hallgatói jogviszony mellett), Nietschéből napi 2 oldal bőven elég egy napra.

Myzza N. Trop 2018.08.24. 10:14:51

@heki: Készséggel elhiszem, hogy a világ szebb hely lenne, ha mindenki úgy működne, ahogy neked tetszik. Igen, veszekszünk, igen, nevet változtatok, és igen, időnként megsértődöm, és hosszabb időre nem jövök. Az egész vitát te gerjesztetted, és most igazából nem tudom, mit szeretnél. Unalmas amit csinálok, de te végigolvasod. Ne olyanokat írjak hozzászólásnak, amit te nem látsz szívesen, hanem aézrt írjak, de olyat, amiből árad a szeretet meg tanulni is lehet belőle. Tanuljál a Nagyjocotól, ő mindig egyetért Dudival :D

na, tényleg léptem :D Majd eccer, soká, jövök :D

2018.08.24. 10:52:20

@Myzza N. Trop: Egy desktruktív, kötekedő picsa vagy, aki ráadasul követni sem tudja a vitákat. Közöttem és FLI között táton a blog kommentszekciójában a legnagyobb szakadék. Dudi az iszlámot testvériségnek és fejlettségnek látja, én 1500 év folyamatos pusztításnak . Dudi szerint az ember a legvérengzőbb majom, szerintem meg nem. Szerinte a picsaember megérdmeli a pusztulsáát, szerintem nem.
Orbánképével nagyájóbl egyetértek és ez neked fáj.
Tényleg jobb, ha elmész (gysem mész el), majd akkor gyere vissza, ha tudsz kommentelni valami értékeset.

Myzza N. Trop 2018.08.24. 12:29:30

@nagyjoco: ohhh :D Puszi :D
Nem jövök.

Amúgy te meg egy erősen korlátolt, fasiszta, antiszemita, rasszista faszkalap vagy :D
De, tényleg megyek. Nem miattad amúgy. Nem sok értelme a hozzászólásoknak. Veled nem szeretek dumcsizni, mert korlátolt és ostoba vagy, Dudi monomániás, lényegében szöveggenerátorral össze lehetne állítani a kommentjeit, "picsaember" négerek fasza, ajrodip pusztulás, stb, stb.
Heki meg szeretné hogy kommenteljek, de azt írjam, ami őt szórakoztatja.
Te meg simán beszopod a központi propcsit, gondolom, afelett is lazán elsiklasz, hogy az összelopott pénztárosvagyon átjátszása tegnap megkezdődött a Klánhoz. Na, ne irogassatok már nekem, udvariatlanságnak érzem NEM válaszolni, de tényleg nem akarok ide irogatni.

2018.08.24. 12:40:05

@Myzza N. Trop: Nem sok értelme a hozzászólásAIDnak. Ami nem ugyanaz. Na békén hagylak, amúgy is életed csupa öröm lesz, Trump megbukik, Putyin és Kína csődbe megy, a bruttósított szarospelenkadobáló cigánykurva bortánytól megrogyik a fidesz népszerűsége, MZP pedig az új pártjával 2022-ben fényes győzelmet arat a fasisztákokon.

Myzza N. Trop 2018.08.24. 12:57:17

@nagyjoco: a pelenkaügyet saját maguk kreálták, gumicsont, figyelemelterelés, a médiazajban elveszik az az info, hogy kinél is landoltak a hunguest hotelek :D

heki 2018.08.24. 15:09:14

@Myzza N. Trop:
Myzza, azt panaszoltam, asszem nagyjoconak, hogy mindenhol csökken, minden fórumon a diskurzus, véleménycsere, értelmes vita.
Ennek nyilván technikai korlátai is vannak.
(Kis képernyő pl.)

Aki itt átrágja magát dudi antiformázott (- másik melóm kiadványszerkesztő, és sírok, amikor dudi szövegeinek tördelését, betűtípusait, stb. kvázi olvasóellenességét látom, de tudom nála, hogy ez dacos póz, "azért is szenvedjen meg a hülyéje, ha olvasni akar", értem is, pánkos -), szóval aki idejár, mégha fideszesebb is mint Te, egy IQ felett van, nem egy "hvg-index-444-mandiner-888-kurucinfo" átlagolvasó.

De azokat is elolvasom, hogy értsem, hogy gondolkodnak.

Téged is értelmes embernek tartalak, meg még itt majd mindenkit, fölösleges szerintem az egymás minősítése.
Ugyanígy sajnálom, hogy eltűnt Hannibál, ő is értelmes ember, pl.

Faszomnak kell egymást minősíteni, hagyjuk meg ezt a proliknak.
Mondjuk közted és dudi közt lévő valamiféle meghódítási szándékot értem, (pszichoszex). de hogy miért minősítesz engem, (azt írod nekem: "az egész vitát te gerjesztetted" WTF???)

akár Nagyjocót, azt nem értem.
Meg egyáltalán.

heki 2018.08.24. 15:30:40

@Myzza N. Trop: Például szívesen cseréltem volna véleményt veled arról, hogy tanítványaink miért mennek ki külföldre. Dudi véleményét ismerjük. A tied, ha jól látom, hogy menekül az értelmesebbje innen.

Nekem vegyesek a tapasztalataim.
Van olyan tanítványom, aki tényleg csak kint talált lehetőséget tanulmányai folytatására, (furcsa példa: Rómában tanul a jezsuitáknál papnak) és van, aki meg 6*12 órát dolgozik egy londoni kereskedőcégnél, és egy év harc után elérte, hogy ne raktárosnak legyen minősítve, hanem logisztikusnak, de mialatt itthon volt szabadságon, akkor is folyton kapcsolatban állt a céggel.
De ez a téma nem idevaló, csak úgy mondom, mint kollégának. De ha nem olvasod el, hát sajnálom. :(

2018.08.24. 16:20:16

"A ~ tehát elsősorban minta, amit követni illik, "

A mai világ kultúrája pont nem ilyen. Nem illik követni a mintát, mert akkor nem leszel egyedi. Saját szinkretizmusokat kell gyártani hermetikából, Újszövetségből, buddhizmusból, kis taoval a tetején Eckhart mester pár meglátásával fűszerezve. A pornót leszámítva nincsenek minták. De igazából ott sincsenek, ma már kevés a gagging, a daddy-daughter a menő. Hogyen kell etetni ma egy újszülöttet? hány hónapos kortól indul a hozzátáplálás? Minden és annak az ellenkezője is fent van a neten. Mit kövessek? Amikor középiskolás voltam, még az volt a tudományos, hogy az izomláz ellen a további mozgás a jó. Ma már azt mondják, ki kell pihenni, nem jó a rámozgás. A teljes fejkörzésről is leszokattak. A koleszterin elleni háborúnak vége, most a glutén a főellenség. Aztán csodálkoznak, hogy egszemélyes kultúrak alakulnak ki. Abban nem tudunk egyetérteni, hogy egy egészséges reggeli hogy néz ki. Akkor hogy tudnánk már az oktatás dolgában mondjuk.

Myzza N. Trop 2018.08.24. 17:53:47

@heki: van, aki a pénz és álláslehetőség miatt megy el, magasabban kvalifikáltaknál (nem tanítvány, idősebb, tapasztaltabb, több diplomás) viszont többektől hallottam, hogy egyszerűen menekül ebből a feudális kleptokráciából. Nem volt idege már azt a sok fasságot hallgatni, ami dől ezekből. Aztán volt olyan, aki itt dolgozott egy külföldi cégnél, és a cég kivonult, közölte a dolgozókkal,hogy a korrupció magas szintje miatt nem kíván a magyar piacon múködni, volt dolgozó, akit vittek magukkal. De itt ilyesmiről nem lehet beszélni, mert majd jön Dudi, és jön, hogy én egy hülye, megvezetett picsa vagyok, itthon minden rendben van. Na, hadd búcsúzzak már el szépen, ne kelljen mindig visszajárni.

heki 2018.08.24. 18:44:35

@Myzza N. Trop: ne menj el, szeretünk és csak dudi akar megdugni
És van az, hogy nem mindenki ért veled egyet, ilyenkor szépen érvelni kell.
Másik ismerősöm viszont itt működő külföldi cégnél dolgozik, panaszkodott, hogy a német (dudi rokonai!!! náci dudi!) tulajdonos mennyire csodálkozott, hogy amikor ún. családi napot szerveztek a cégnél, mennyire kellett vigyázni, hogy a behozott kellékeket (gyertyatartó, miegyéb) ne lopják el az ungarische-ziganuer dolgozók.
Ez meg viszont dudi erősen rasszista értékítéletére bizonyíték. (Magyar=cigány=nem sváb)

Ami arra bizonyíték, amit nemcsak dudi, hanem pl. puzsér és kardos is említ, hogy az önérdek-érvényesítésnek kis hazánkban se se jelene, se múltja, se jövője, se kultúrája nincs-nem van- nem volt-nem lesz.

Ami viszont azt a problémát dobja fel, hogy sose volt? Ha nincs, miért nincs? - és ez messze túlmutat Orbánon, de még a rendszerváltáson is.

ui. És gyere vissza, ha nem válaszolsz, öri hari.

heki 2018.08.24. 19:05:25

Magyarán, leegyszerűsítve: a feudális kleptokrácia nem Viktor találmánya, annyira magyar és annyira itteni hagyomány, hogy kiirthatatlan. (Úri muri, Rokonok, stb.)
Ezzel szembesülni nem jó érzés, főleg nekem, mert nekem még sváb fölmenőim sincsenek, mint dudinak, csak enyhe török vér száll be a családfámba dédanyai ágról talán a nevekből következtetem.
És mindezt nem jó tudomásul venni.

De az, amiről akár Márai, akár Nádas elmélkedik, a polgári Magyarország eszménye, tisztesség, becsület, előretekintés, önszerveződés stb. sohse volt, legalábbis az elmúlt 25 évben sohse.

És hiába hirdette anno annak idején meg az SZDSZ ezt, ők sem voltak különbek vö. Horn Gábor vs. Solt Ottília.

Magyarul nem nemzetkatasztrófa, ami most történik, Ady Endre se csodálkozna, ha feltámadna, hanem szépen visszamászna a sírba (ha már múltkor Örkényről volt szó.)

A kérdés tehát, hogy sto gyéláty? Mi a teendő? (Lenin)

Erről jut eszembe teljesen asszociatívan, hogy legkisebb fiam a nagyanyjával idén Oroszországban járt, a Bajkál-tóig, elbeszélése szerint teljes ideológiai katyvasz, a város egyik sarkán Lenin-szobor, a másik sarkában Kolcsak admirális szobra, a templomban a szentként tisztelt kivégzett cári család ikonjai.
Na ez se könnyű, nálunk lehet, hogy még egyszerűbb.

2018.08.24. 21:48:46

@heki: Nézd, itt ha megérkezik egy új multi, és felveszi a tranzíciós menedzsert, az így kiált fel: "Ágazatépítés, hurrá! Pénz dögivel, kontroll semmi."
Amikor el akartam menni Nepálba, pont jött az orsázgot romba döntő földrengés, gondoltam, akkor visszakérem a repjegyet. A repülőtársaság budapesti részlege nem akarta visszafizetni, írtam a bécsi központnak, szó nélkül visszutalták a TELJES összeget, fél napon belül. Pedig ugye a multi elvileg mindenütt azonos processzek alapján dolgozik.
2001-ben egy azóta megszünt hulladékfeldolgozó cégnél kellett dolgozzak fuvarosokkal. Teljesen természetesnek vették, hogy feketefuvarra használják a céges autót, teljesen természetesnek vették a papírbálázó munkások, hogy a megsemmisítésre leadott hirdetőújságokat ők kikukázzák, és eladják a kocsmában, meg itt ott. A teljesítménybéresek ott csaltak, ahol csak tudtak. A logisztikus tök természetesnek vette, hogy neki jutalék jár minden leszervezett ügyletért a partner szállítócégek üzletkötőitől. És amit felsoroltam, az csak a jéghegy csúcsa. Egy közepes, lefingott vidéki kft-nél is ez ment.Mitől működne másképp az állam, vagy a mindenkori kormánypártok?

heki 2018.08.24. 22:48:11

@nagyjoco: Hát ja, én nem csodálkozom. ettől függetlenül érdekes (és szomorú) amit írtál.

Frick László Intézet 2018.08.25. 07:21:22

@heki: Pontosan így van, amit a feudális kleptokráciáról írsz. Alapvetően ma már a magyar Ojrópa leglopósabb népe. A magyarok ilyenkor szeretnek a cigányokra mutogálni, hogy azok lopósabbak -viszont -ugye- a cigány nem 1 nép. Hanem sok. Másrészt "ha ma egy cigányt nézel, 100-150 évvel ezelőtti magyart látsz".

Tolvaj lopós "klepto" helyett inkább úgy kellene mondani, hogy a magyar fogalmai, ahogy a cigányoké is, eltérőek. A magyar kórházi osztályvezetőfőorvos, a lórházigazgató, az iskolaigazgató, a televíziós szerkesztőség vezetője, az újság szerkesztője

Váncsa István a dunántúli "riportútján" Mint az Irodalom Kft résztulajdonosa és úgy is, mint egy Betéti társaság beltagja, bemegy ebédelni, rendel egy nagy kör gourmand-t (mindez 1993-ban) alapos számlát kér a pincértől, a cikket, mint bt benyújtja a résztulajdonában álló kft-nek, meg is költségeli és még fel is veszi a honort, könyvelésileg semmi jövedelme nem keletkezik annyira, hogy a nyugdíja minimál. Majd rinyál a vüdöscigányról, aki miatt a nyugdíja.

Ez a magyar virtus. Váncsa fizethetett volna nyugodtan nyugdíjbiztosítást, előtakarékoskodhatott volna nyugdíjas éveire, nár szerintem 47 évesen úgy gondolta, hogy a mája meg a hasnyálmirigye nem bir ki annyit, mondjuk a hasnyálmirigye kalamajkázott is.

Én, miknt idegenszívű, kicsiby gyerekkrom óta ámulik a magyarokon. Nekem iskola után AZONBNAL a leckéhez kellett fognom -de már otthoni ruhába átöltözni a szép helyett.

Játszópajtásaim, am élymagyarok egész délután pl abban az egy pár jóciopőjükben rúgták focit. Meg az iskolás ruhájukban birkóztak a porban, másztak fára stb. Engem feszt szidtek, hogy mekkora büdös[népneve] egy rohadék vagyok, a szüleik nyálfrecsegve emlegették anyám picsáját is. A tanárnők az iskolában gúnyosan huzigálták a märchenlandi ruházatomat és kívánták részben maguknak, részben meg azt, hogy rohaggyak beléjük. Mármint a ruházatomba.

Látom a magyart, de nem értettem soha. Már 13 éves koromban az egész vakációt végigdolgoztam szünidős munkán. A felnőttekl ott lüógtak, ahol tudtak és a munkaidő egyötödében már azt nézték, aznap mit tudnának hazalopni. Aztán otthon 100 hízót hízlalak, ezeknek csak az etetése meg az ól nagyja kitakarítása kb 2-3 órahossza. Némelyiknek műhelye is volt, abban is maszekoltak vagy az asszony libát tömött... vagy ittak a kocsmában. Vagy otthon. Az én büdöscsaládomnak már akkor volt fürdőszobája, amikor még vezetékes víz sem... 100 munkásasszonyból 100 lavórban mosta a picsáját, többségük hetente egyszer, szombat este. Egy orvos panaszkodott, hogy nőknél a szűrővizsgálat lehetetlen, mert hétf reggeltől szomta reggelig egyszerűen nem vetköznek le alsóneműre az alsóneműk állapota miatt. Szombat este 10kor meg.. hát... nem fogja megtartani az elrendelt szűrővizsgálatot. Azt mondta az orvos, hogy vannak egyedi eltérő esetek, de ha 10 asszonyból 8 nem húzza le a mackaónadrágot, akkor az a maradék két kirívó eset már csak az elnemtérés miatt sem, ha esetleg az övé még nem balesetes.

Szégyen volt a gyarapodás. Vállalkozó=bűnöző. Kontár, engedély nélküli művelés -az Állam ellen küzdő HősPartizán. Államtól klopni dicsőség. ermelőszövetkezet=Állam. KözségiTabács Tulajdona: Állam. KörzetiOrvosiRendelő Tulajdona: Állam. Az orvos megbaszta az asszisztensnőjét -mert az is benne volt a hűbérben. Az állatorvos bement a csirketelepre és amelyik asszonynak rápaskolt a seggére, az ment neki picsát tartani, féllábszár kilépett a mackóból (ekkor nem volt érdekes az alsónemű állapota annyira, mint amikor az egészségét szűrte az orvos)

A Fehér Rózsák Tsz tagsága megvásárolta a cigányoktól a lopott terményt -ha a cigány azt vallotta, hogy a Vörös Rózsák termelőszövetkezettől lopta.

Voltak szabályok, a portán, aki IFA-Csepel teherautó platószám lopott, a lopott holmit nem rakhatta magasabbra a plató oldalánál, nem lehetett úgy rakni, elvágtak a lábaiból a nyit és a lábakat a platóra fektették.

A szomszédom 16 éves kiskölök volt a rencervátáskor. Leszenvedi a szigorú 8 órát a munkahelyén, a 3 tonnás kisteherautóval jár haza, hazajön és napi 2-3 órán át pakolja a szerzett dolgokat. Már annyi mindent szerzett, hogy képtelen elrakni, amit estig felrak, ledől reggelre. Vagy beázik és elkezd rohadni vagy rozsdásodni kezd s amiatt kell átrakni vagy bepenészedett.

A Zenekar egy Hősi Dalt ad elő a Tóvajj Cigány ellen. Teljes a sötétség mindenütt, mindenki guggol és rí, mint meghalunk, bőgnek az énekessel, 1237-en vásároltak karszalagot és a menedzser lekönyvel 207 karszalagot.

Én vagyok Csili-Csala bácsi, tényleg kurvára unalmas már ez a cigányozás, legyen már jó ezeknek a magyaroknak, de attól még, hogy az Igassáfos Kormányzás helyreáll, nem fog a zenekar menedzsere 314 karszalagot elkönyveltetni.

Elémteszi a presszóskurva a kávét, áttetszó, mint a tea. Kérek mellé még egyet, de amikor emelné, kérem, hagyja ott. Igyon bele. Néz a picsa, mi a bajom. Ez kávé? -kóstolja meg. Látszik, hogy nem akarja, de erővel 1 kortyot.
Néz:Igen, ez kávé!

Ezt nem érti a magyar.

Frick László Intézet 2018.08.25. 07:33:22

@nagyjoco: @heki: Egyik kedvelt szórakozásom, amikor a Märchenlandi Büszke Mulri meedzserét szopatja a magyar menedzsment. Egészen kirívó esetekben a német 2-3 év alatt asszimilálódik az unkooorzigeuner wirtschaftba és a német kifinomult lopások és umbuldák helyett a nyilvánvaló és prim itív zsírmagyar lopkodásra vált. A V.A.G. (sajtónevén VW) egyik vezhetője vásárolt egy brazil kurvát, kiglancoltatta és mindenüvé hurcolta magával, csak ugye nem tudta leeresztenbi és hygienicus csomagolásban feladni -vett neki is a cég költségén biznissz klasszot stb, mindenen megosztozott vele, pl ha Thaiföldön kiskorú fiút vagy lányt vásárolt, azon is.

Ehhez képest magyarországon vadászvacsorákon túlzsíros túlpoprikooosch ételeket kell, de fulladásig zabáni, eszhtelen mennyiségben méregerős schnaps-ot vedelni és margit néni, a vadászház gondnoknője, slaggal mossa ugyan az altestét a 11-13 éves cigány nőknek, akik a felhozatal.. tehát eléggé fellletesen, nadehát a magyar vendéglátás ilyen, vezetni sem tud a "taxis" már, de az átbaszásban még erős.

A határon a rendőr-határőr 3 órahosszás várakoztatással végez el egy processzust, majd kezdi ugyanazt a magyar vámos 10 lépéssel arrébb. Mag várakoznak a rendőr beszélget a várakozóval, van ideje, 3 órahossza.. ilyen ez az ország, senki nem akar már itt dolgozni.

Szkennelik az ótleveleket, beszkenneli az egyik... majd a másik.. a gépek verseny fagynak le.
"Rohadékok, szemetelnek" köp az egyik, de WC sincsen, nemhogy kuka.

s tudjátok, az a baj, mint az előző kommentemben a kávéfőző fasszopó kurvával. Leszopta a frencsiz tulajdonost, hogy kávéfőzés címén lophasson. A frencsiz tulajdonos 4 órára jelenti be és kézbe sem fizet többet 150000 Ft-nál azzal, hogy hiába, úgyis lopni fog a lubnya. És persze lop.

Adhatsz te neki 444444 Frt fizetést akár, akkor se fogja lefőzni a napi fogyasztásra kiadott és emitt literre lefőzött kévéhoz való bab 10%-át sem. Az a 10 % is Paloma, amit a hypermarketben vesz.

Megvan, hogy hová adja el a kávét. Egy presszótulajdonosnak lesz, aki persze nem azért vállakozó, hogy bent legyen a presszóba, tehát azt a babot is el fogják lopni.

Frick László Intézet 2018.08.25. 07:37:29

@nagyjoco: @heki: Sokaknak bejünnek ezek a presszóskurvák. Krúdy, Kosztolányi és Karibthy szépidejlénen egy kasszírosnő 2P50-ért szopott. Ez egy fiatal ipari munkás.. mondjuk 10 év munkában (15 éves kora óta) napi bére volt, tehát a 15000m amennyiért végül vállat ránt a ribanc, nem sok. Öt perc alatt megkeresi a 15000-et,de ugyanazzal a pofával, félválról, kegyet gyakorolva "odabaszva" ennek így is jaó lesz alapon, ahogy a kávét is főzi. Ez a magyarokban a legősibb szanad nomád pusztai attitüd, o pedig ebben a presszóskurvában egy vonószőr-szálnyi magyar sincsen már. De Geneticce fajmagyar tán nincs is az országban.

Alfőmérnök 2018.08.26. 08:10:37

@Dinamuki: Nyilván túlzás volt ez Fehér M.-től, de Heidegger és Arisztid esetében tényleg ez a kezdő tempó.
Derridát meg 0 oldal per nap kell olvasni. :)

Frick László Intézet 2018.08.26. 09:41:41

@heki: A Polgári magyarország 1914-gyel veszett oda, de aztán 1919. után még volt rá kis esély, egyszerűen a Testek Tehetetlensége Törvény alapján. Élt még Krúdy és Kosztolányi meg Karinthy.

Az un szociálizmus a polgárság alapját, a munkásosztályt tette tönre. A munkás-polgár az USA Szépségeszményeinek az alapja. A munkásosztály kell gürizzen és ehhez Polgári Távlat kell neki. Sajátlakás, sajátautó a sajátfridzsiderrel. A szelvényvagdosó középosztály a polgárság magja, az ő kisbefektetéseik alapja az, hogy a munkásosztály hitelekt vesz föl és hitelből él jól -lásd az USA 50-60-as évek. A szelvényvagdosó már Kiskapitalistá"-nak érzi magát s vegas-ban meg Atlantic City-ben ad le sápot az Igaziaknak. Felül aztán a krém nem különb az ősi kanmajmoknál.
De ez a polgárság játék a bankitőkejövedelmek alapja. Amiért a kis és középpolgárt bebörtönzik, az a gazdasági Rendszer a főtrösztök valódi vezetéseiben. és ahogy a House of cards mutatja: Nem a nagytőkés kunyerál.. őneki nem kell úgy a formális politika. Esze ágában nincs alelnök lenni. Valójában nem is ő a jelölt, hanem Underwood, akit a "jelöltvizsgálatra" küldenek. A míírijádoss Underwood orrát bele is törli a kakiba :D
süti beállítások módosítása