A jóoldali politikailag megfelelő sajtóban a területialapú rendszámok ötletére egyöntetű fika ömlik. Természetesen tudós gépjárműszakértőknek halvány fingja se lehet arról, ha érdekli őket az, hogy politikailag mit gondolnak róluk, mi a fenének a területi alapú rendszám. Az emberben óhatatlanul is felböffen a kérdés, hány libáért vette a gépjárműszakértői jogosítványát ez a faszinger, ha még dicsekszik is tudatlanságával a területi alapú rendszám alapfunkciójairól. Ennyit megér politikailag megfelelőnek lenni?  Sok rosszat összeolvastam meg hallottam már a területi alapú rendszámokról, csak a legfőbb ellenérvet nem meri kimondani senki: főleg pedig mi a baj ezzel az ötlettel.

http://www.autowebsite.de/nummernschilder/1.jpg

Most megpróbálok összekaprni néhány nyomorult ötletet arra, mégis, mire lenne jó a területi alapú rendszám, ha "nem ezek tanájják ki". Természetesen bezzegisztáni példát fogok választani, hiszen Bezzegósztriában és Bezzegazeneszkában is ilyen rendszámok vannak, meg Romániában, Bulgáriában... Olaszországban viszont most vezették ki, Franciaországban azonban megtartották a kódszámokat, amikből tudni lehet azt, hogy a parkolóban felénk sunnyogó savage parisienne autós vaddisznómódjára fogja-e autójával arrébb lökni a miénket, hogy férjen.

 

 

Stuttgart városában népszerű rendszám a szerb és török stricik meg mókásabbkedvű bundeszligafrizurás -indiaiszövet csíkos trapinacis -gyíkbőrcipős schwoobok köreiben:

http://www.esslinger-zeitung.de/imageServer/bilderverwaltung/Artikelbilder/20110524/thumbnails/189930_442x277_2405201124se06s.jpg

Tehát elgázolnak az M-es rendszámok városában egy idős hölgyet az úton majd cserbenhagyják egy EBE rendszámú autóval. Akkor már a rendőrség annyit tud ennyiből is, hogy az autó NEM M[ünchen] városába való, viszont nem messzire iszkol, hiszen Ebersberg bei Münchnen az az M-es rendszám városának keleti szomszédvároskája a nagy-agglomerációból. (Sőt, a szűkből!)

 

Vetítsük mindezt Magyarországra. KNS városka polgárőrsége eddig az éjszakai tolvajbandák nyomát súlyos előítéletei alapján ütötte, pl ha megláttak egy idegen homokszínű mercedess-elejű (másiknevén nullahetes) Ladát, akkor lecsaptak és többnyire ki is derült, hogy nemannyira voltak előítéletesek.Ha viszont bevezetnék a település vagy területi alapú rendszámozást, akkor minden előítéletesség nélkül is kikövetkeztethetnék azt, hogy mit keres éjszaka a városban egy tarnasági rendszámú kockalada.

Kevésbé kriminális az az eset, ami pl a budapesti autósok előítéleteinek az eloszlatására való abban a kérdésben, hogy a A Város dugóit a sokhülye vidékiparaszt okozza-e azzal, hogy az utolsó pillanatban a nemmegfelelő sávból vágnak és kényszerítőznek vissza... pestiül ügyesen. Ugye ekkor kiderülne, hogy csupa böbetűs, azaz B [A Város, azaz Bp.] vagy pedig VES [Vecsés] ill GYL [Gyál] azaz bizonyosértelemben (a geciség felől) pesti ügyeskedik ilyesmivel a dugók fokozásán.

 

Pöööeeerszeee itt sasszéznak elő a TASZista jogvédőink a jellegzetes bábociságukkal az alapvetőemberijogokról, még csak az kéne, hogy csak a rendszámára ránézvést kiderüljön egy autóról, hogy nem íratták át. Hiszen Bezzegsvédországban is hasonló a rendszámok rendszere a mienkéhez és hűdekurvára oszt egy svéd lett az adófegyelmünk is a "svédadórencertű" ! Köznemtudottan a legtöbb rendezetlen papírú személygépkocsi Budapesten futkározik, halott emberek autói, olyanok, amiket műszaki vizsgabiztos már 20 éve nem látott, főlegmivel maxx a rendszámuknak van köze a forgalmi engedélyhez, amit "vizsga" címén valamelyik "vakok és gyengénlátók intézeté"-ben [autós szlengben a "könnyített vizsgahely"-ek beceneve, ahol ma már matyiautók segítségével vizsgáztatják a csak a rendszámukban meg forgalmiengedélyükkel jelenlévő "autó"-kat. [Az ilyen helyeken gyakran hull géprongy a kandikamerákra...]

 

Természetesen a területialapú rendszám egy másik alapvető újsággal és reformmal lehetne egész: A rendszám személyhez kötődjön, ne autóhoz. Így lényegében egyhéten belül a vásárlónak rendeznie kellene az autó üzembentartói-és tulajdonosi jogviszonyait. Ma a Halmozottan Hátrányos Helyzetű Önérdekérvényesítésre Képtelen Rétegek a 20-70ezer Ft-os használtautószegmensből választanak autót és addig használják, amíg azt pl a legújabb divat szerint a rendőrök végleg ki nem vonják a forgalomból, akkor kicsontozzák és csákánnyal széjjelvágván leadják a vasba...  Környezetvédelmi okokból a vasasok csak kicsontozott [a puszta fémekre lecsupaszított] autót vehetik át szigorú papírozásokkal, de, majd fog egy HHHÖK hivatalokban sortálldigálni meg még fizetni is, a legegyszerűbb a ház megett a burgyinnban megyújtani az ótót, akkor leég róla minden, ami éghető éspl a kábelekből akár 30 dkg réz is kinyerhető, nem csak az alaménijomok. Viszont ha az autó rendszáma az autó tulajdonosáé, akkor a papírozástól függetlenül azt a rendszámot magánál fogja tartani és az új felhasználó valamilyen rendszámot pedig kénytelen lesz fölszerelni az autóra. Éshát az a rendszám valamilyen személyhez fog kötődni, persze a HHHÖK nyugodtan a disznóólban a nyugdíjáért tartott pancser nevére is igényelhetnek rendszámot, csak ugye a cimkékkel lesz kis baj, hiszen a cimke, a műszakivizsga és környezetvédelmi vizsga cimkéi meg az autóhoz kötődnek.

 Itt következik egy jellegzetes magyarérv a területi vagy egyáltalán bármilyenalapú rendszámcsere ellen, mégpedig a költségek. Rakásra a vásároltrendszám tulajdonosok kezdhetik elölről (NSZK-ban a suttgartiaknál a már népszerű EX mellett pl S AU is viszonylag népszerű, Münchenben persze a M AD és a M AN ... ilyeneket vásárolni is lehet... Bezzegósztriában sokkal édesebb az élet... a W [bécsi] autók rendszámáról a kerületet jelző betű is lelolvasható és lehet a továbbiakat a németekénél sokkal gazdagabb variálhatóságban vásárolni, W MUSCHI 1 , AM FRITZL 6,  W POTZY 1 LL PUKY 2 . MD LACI 3 ésígytovább...

640px-Bezirke_Österreich_Kennzeichen_nach_Bundesländern.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr364810828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr Steinmann 2012.09.30. 07:39:41

ez nem rossz ötlet. Sőt, tovább megyek, mint ahogy Amerikában van orange county meg garden state és hasonló elnevezések, nálunk is lehetne kreálni ilyeneket:))
Bp-re nyilván már Dudinak is számtalan ötlete van, mit lehetne a BP szó fölé odaírni a rendszámtáblán.
A hugyszagú lépcsőházak városa? :D (mármint dudi szerint)

Kabalco 2012.10.01. 00:21:17

Vezetés közben néha elcsodálkozom, mit keres itt ennyi idegen? Igen, így, "idegen". Pedig csak a szomszéd megyéből valók. Röpke statisztikázásra is van idő, milyen kocsival jöttek, honnan egész', mennyivel mennek, leelőznek-e lakott területen, vagy megvárják vele a helységnévtáblát, és akkor lőnek ki, milyen arányban vannak a helyiekkel, általában megfelelnek-e a velük kapcsolatos sztereotípiáknak (pozsonyiak), meg ilyenek. Azért ez is érdekes. Magyarországiak esetében zavart is, hogy nem tudni, honnan "valók". Nálunk (Szlovákia) régi szokás a rendszámot sasolni.
Nem tudom, hol mennyire diszkriminálják a messziről jött autóst, akár rendőr, akár a helyiek, hogy emiatt komolyabb cirkuszt kéne csapni?

FilcTroll 2012.10.01. 03:12:21

Van a Fidesz holdudvarban egy táblagyár talán? Az utcaátnevezések, a rengeteg bkv járatszám-módosítás után ez újabb sok közpénz.

Bizonyára sok előnye van, de pont most kell erre költeni? Fura és disszonáns, hogy az országnak harmada éhen gebed, mi meg táblázgatunk.

magyar-magyar szótár 2012.10.01. 04:17:48

@Kabalco: Pl Bezzegamerikában nagyon. Jó sok túrista hiszi azt, hogy az USA egy szabad, jajdeélhető vidám ország és jódolgában kitalálja, hogy bérel, de méginkább vásárol egy autón pl Nú Oakban és majd azzal átszeli ezt a derék liberális országot, de persze mellékutakon, Jack Kerouac vagy John Steuinbeck nyomában, de még fel se kapaszkodott igazán az Appalache röghátaira, amikor elúnja a baszogatását a helyiseriffeknek az idegen rendszáma miatt...

@FilcTroll: A magyar rendszámokat a Plaket Kft gyártja... meg a georgiai rendszámokat is. tehát akkor a georgiai [grúziai] maffia is állhat a Plaket Kft hátterében?

magyar-magyar szótár 2012.10.01. 04:18:52

@dr Steinmann: Nem, hát nyilván egy bezzegamerikai rendszerben A Város állna azon a táblán.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.10.01. 06:52:20

Amennyiben ennyi érv szól a területi azonosíthatóság mellett, szerintem elegendő lenne egy helységkódos matricát pászítani a Nammagyarország mellé, hogy a káposzta is jóllakjon. A súlyadóval eddig is simán megtaláltak.

I_Isti 2012.10.01. 09:29:52

Van egy szar rendszer, mi legalább működik és hozzászoktunk, amiből a tehetségesek akarnak csinálni egy még szarabb rendszert, ami még ráadásul működésképtelen is lesz, és legalább sok pénzbe is kerül.

A magyarok általában nem a szabályok betartásával szoktak vala el lenni foglalva, hanem azzal, hogy a szabályokat hogyan lehet gátlástalanabbul áthágni.

Az amerikai rendőr nem a rendszámból látható helyiségnév idegensége miatt fogja basztatni az átutazó idegent, hanem mert a szolgálati járőrgk-jában levő terminál néhány másodperc alatt megmondja neki, hogy a fenti rendszámú autót xy vásárolta x állammal arrébb, ez pedig már lehet ok egy futó ellenőrzésre.

magyar-magyar szótár 2012.10.02. 04:42:29

@ripők: Alapvetően a célom nem a területialapú rendszám melletti igehirdetés volt, azt akartam csak megmutatni, hogy Magyarországon milyen un "szakértők" vannak. A dolog 1990-ben lett elbaszva. És folyamatosan, minden "reform" a gépjárműpiac sötét bugyraiban tenyésző magyar autósmaffiát támogatja. Minden törekvést csak félig se sikerült megvalósítani és a bűnözők azt is megbaszták rendesen, ami esetleg sikerült volna. @I_Isti: Kedvenc példám a gépjárművek eredetiségvizsgálata, pl egy beírónő félrenézvén egy sort még a kézzelbeírás korszakában (és más srokat is) sorra bukltak meg motorkódok miatt autók.. bár EGYÉBKÉNT a valóságnak megfeleltek, de nem a kápéem elírt nyilvántartásának. Foglalkoztam már itt olyan kultikus kifejezésekkel, mint vastagságmérés (festéké, tehát két, egy gazdaságitotálkáros meg egy lopottautóból összevart harmadinál eredeti gyárifestékvastagságot talál a műszer ugye)

magyar-magyar szótár 2012.10.02. 04:43:09

@ripők: súlyadóval csak vidéken találnak meg
süti beállítások módosítása