Sunyiland-nak, ha a térképére néznénk, mintha egy mozaikvírus támadta és kardokkal kaszabolt paradicsomot ha láthatnánk, hát tisztára olyan. Két városa között is a távolság akár 25 év is lehet, ha pl a Pannóniának nevezett részében van az az ipari város és egy alföldi mezővárosból hord oda alapanyagot a teherautó, akkor a sofőrje elmondhatja, hogy 1988 és 2004. között ingáz.

 

Sunyiland egyes részeiben akár majdnem 2011-et is mutathatna a naptár, mármint a valódi.

 

Sunyilandot jellegzetesen sunyi emberek lakják, egy egész könyvet írhatnék a sunyikról, de ki szeretne ilyet olvasni is, nemhogy pénzt adni érte.

Mi a sunyi? A sunyi az olyan ostoba, aki elvakultságában ravasznak hiszi magát. A ravasz egykor a róka általános elnevezése volt, mint pl a vaddisznónak az erdei. Az emberek mindenfélét kitaláltak arra, hogy a róka ne hordja el a tyúkjaikat, de a róka mindig túljárt az eszükön, ezért hitték ravasznak. A kínaiaknál az okos állat a disznó. Egy mérnök 75 évvel ezelőtt kélt útibeszámolójában olvastam, hogy a kínaiak a disznókat körte alakú vesszőkosárban tartották, ezekből a körtealakzatokból, bennük egy-egy disznó, gúlákat tornyoztak föl a dzsunkákon s a kínai egy kedvencének a kezében tartva nyújtotta be a falatot. És a kékszemű állat valami emberi tekintettel, okosan vette el azt a falatot és csámcsogta be. Olvasóim 97,63 %_a nincsen tisztában azzal, hogy a disznó harapásához képest a legtöbb kutya harapása micsoda, legföljebb a kegyetlen őz harapása lehet veszélyesebb. Emberi logika szerint, ha a disznó annyira okos, mint aminek a kínai hiszi, egy falással kiszabadul a körte alakú vesszőketrecéből. Csak ugye a magyar éhség fogalmából a kínai éhség fogalmát [ a kínai konyha tannítómestere az éhhalál] elképzelni. Egy országban, ahol gabona az embernek is alig jut, nemhogy a disznónak.

 

"Engem sunyiságra oktat az erkölcs"

/József Attila/

 

"Szemből szivesen fogadd a hitetlent, hátulról döfd le!"

/A Korán tanítása -ősi arab bölcsesség/

A ravasz a sunyik között csúnyamunkát tud végezni, aprítja őket, mint a répát. Sunyilandban a népszopatás kampányszerű és sávos, gyönyörűen friss példa:

Az emberek olyanok, mint a birka. Pedig a birka nem egy sunyi állat. Az a kecske, ami úgy vonul a legelőre, hogy oldalazván annyi harszöld finomság közepette a frissenültetett gyümölcsfasuhángokat harapdálja el.  Egy autófelszerelés-tartozék forgalmazó cégnek a nyakán maradt még a 2008-as autóboom-ra rendelés után többszázezer eü-csomag, feldobták a fészbúkra és mindenüvé -köszünjük, Subba!-  hogy ezek birságoltatnak a rendőrökkel, külön az eü-csomagra hajtanak és tessék, viszik is a 2100 Ft-os elfekvőkészletek kipucolása után 3700-ért, mint a cukrot. A rendelet szerint 2013. jan 1-jétől nézheti a dátumot a tartalomban is a rendőr, de így sikerült (némi átcimkézés után, vagyis a külsőcimkét lecserélte AMIT SENKI NEM MER KINYITNI!!!) megszabadulni az elfekvő készlettől -és ez MINDENRE érvényes.

A cél nem csupán szentesítheti az eszközt, de meg is határozza. Pl térben és időben egymástól független emberseregeknek egy bizonyos feladatra ugyanaz az eszköz formálódott a kezébe, pl a közép-amerikai hegyiindiánok kukoricamorzsoló fája ugyanaz, mint az erdélyieké lett évezredekkel későbben. Tehát a vámos nem csak azt tudja, hogy a következő járműben csempésznek valamit, de azt is, hogy mit és azt is, hogy hol. Mindig csodálni tudtam kollégyiomban, laktanyában - a börtön eddig kimaradt- azokat a lelkes újoncokat (szecska, sivár szarfaszú kopaszállat, csicska paraszt) akik azt hiszik, hogy valami zseniális ötletük támadott az adottkörülmények között és nem tűnik föl nekik az ösvény, amit ezer elődjük taposott ki és ami az őrség karjaiba vezet.

 

A birkát terelgetni fárasztó, magányos munka, pl érteni kell a terelésre használt állatokhoz, a birkák lábbetegségeihez elsősorban és az állatorvos megengedheti magának ma már azt a luxust is, hogy semmit nem tud a birkák lábbetegségeiről és a mételyre már ki se térek.

 

A sunyinép azonban plug & play, magátólműködő, a sunyi ember természetére alapozó érintés [non touche]  móccerokkal szegmentálható. A maimarketing a szegmensek számának csökkentésére törekszik,k egyre kevesebbféle valóditulajdonsággal egyre kisebb számú vásárlóicsoportok egyrekevesebb igényeinek figyelembevételével egyrekevesebb munkával minélhamarabb elavuló, kifutó, elromló terméket lehessen értékesítni vagy pl élelmiszerben a tömeg legalább harmadát képező csapvizet.

 

Vannak állatok, akiket az előrehaladás jellemez, a rákról elhirhedett egy mellékes tulajdonsága, a sebes hátrálás . A sunyit pedig oldalazó mozgásáról ismerhetjük fel, nem a szemünkbe néz, hanem el, oldalra. Ezért a sunyinép a leginkább merészen az emberek szemébe néző jógyermek alakú vezető ravasz húzásait szopja be. Az elefánt az első példából tanul és semmit nem felejt, ezért a régi indiai elefántfogó vadászoknak új-s új ötletekkel kellett előállniuk, Sunyilandban azonban semmi szükség innovációra, bármikor is alkalmazhatóak régi módszerek.

A sunyi pl előszeretettel tolvaj is. Sunyilandban a várvavárt nyugatbefektető beruház és a beruházása terepén mindent úgy csinál, ahogy odahaza, semmit nem őriz, hiszen nem hisz a mesékben vagy a költői hasonlatokban, ugyan, mitől is nőne lába valaminek, pl vascövekeknek, de ugye a vas érték, pénzt ad érte a hulladékvas felvásárló, tehát a vascövekek eltűnnek.

 

Sunyilandban a görögöket minden dologtalan tetveknek, tolvajbagázsnak etc. lehordják a sunyik, közben Görögországban kis minimarketek működnek úgy, hogy a tulaj áll a pénztárban és kedves diáklányokat fogad föl, hogy a két, elsősorban az üzlet szellőzését szolgáló nyílást elállják, a járatlan ne zuhanjon az öles betonárokba le. A sunyilandi ember elképed, hiszen ebben a görög üzletben bárki akármit el is tehetne, és el is teszik, kétféle nemzet polgárai, az egyik a sunyik, a másik pedig a részeg angol fiatalok, de ők sportból. A tulajdonos a sunyik zagyva ekmek karattyolását állandóan ivritnek téveszti, tudja, hogy a sunyik és a részeg angol fiatalok lopnak, de ezekre lecsapni méltatlannak tartaná, inkább beépíti az árakba azt, amit ez a kétféle népség ellop az üzletéből.

 

 Egy kis hazai: [egy vidéki autóvigéc naplójából] A rendkívül kedves házaspár 4-5 beszélgetés alapján [szumma nettó 2 óra] meghozza döntését: Új autót fognak vásárolni, azonban nincsen annyi pénzük. Tehát elkezdődik a Lassú Menet, csak hitelügyekben nettó 6 óra tárgyalás, és közben még nettó nyolc óra elmegy a modellre. A tapasztalatlan kezdő értékesítő egetföldet megmozgat és  a márka családititkait árulja el, miszerint az 1.4-es annyit fogyaszt, mint az 1.6-os, viszont gyorsabb és még bekapcsolt klímával is. Gyorsan kiszámolják, hogy az üzemanyagon sokkal több spórolható meg, mint a biztosításon. A kamasz fiú önszorgalomból is bejár a telepre, erre is elmegy úgy nettó 2 óra. Majd a család elmarad és a főnökasszony az értélkesítő töke lecsavarását igéri, mennyi pénz ment el telefonra a geci futtatók miatt (a csúnyabeszéd szakmai alap itt). Majd kiderül, hogy a házaspár már hetek óta dugogatja az új autót, nappal a faluban [alföldi kisváros] még a régi eldhatatlannal járnak, csak sötétben meg hétvégi hajnalon merik az újat is elővenni, de már látták a faszi munkahelyének parkolójában is, igen, ezüst, az jó koszálló szín. A főnökasszony ugyan a fiatal értékesítő tökét szivesen a markába venné, de házidisznóra nem lő, viszont elárulja, hogy a házaspár nagyvalószínűséggel kp [készpénzért] vásárolta meg az autót a konkurensnél, azért, hogy a faluban ne tudják meg, hogy nem hitelből vásárolták. A sunyi ugyanis irigy.

 

A sunyi irigysége ősi, nomád jellegű, senkinek ne legyen több a másikénél és ha az én lovam megdöglött, arra vigasz az, ha a másé is megdöglött és nem az érdekli, hogy őneki akár egy csueszlova is honnan lesz a paripa helyébe, hanem a szomszédnak hunnanvan, mibű van, mennyivaót a lova, amit kétségtelenül szerzett [Sunyilandban a szerzés a lopás eufém szinonimje].

A sunyi afféle, mint Frau Boden volt, amidőn a vájn áráról kérdezték és ő a por-ra kezdett el terelgetni.

 

A sunyi nem szenvedheti a kötöttségeket, ezért jelentősen nagy csoportokban lazán, kötetlenül lehet átverni, pl ha-mikor a Márja-Terézzja huszárságba eleinte kötéllel fogták és két évre, akkor megszökött. De amikor ezt a passzust kihagyták és határozatlan időre fogták be katonának, az tetszett neki és gond nélkül leszolgálta a 15 évet, bár a márjáss tábornokok kéjjel mindig ezeket a lelkes ostobákat küldték az ékbe, a húsdarálóba vagy a hídfőállásnál beeáldoztatni addig, amíg a fősereg a gázlónál inalt el.

 

Sunyilandban minden egy kissé fordítva van, ha a 180fok az lehet kissé vagy nagyon. Tehát pl Ravaszföldében az autobahn-on onnan tudjuk, melyik sáv szűnik meg a stau torkában, hogy abban a sávban lassul a tempó, míg Sunyilandban pont fordítva, az a sáv fog megszűnni, amiben nagy száguldozás figyelhető meg. Ravaszföldében stau-nak nevezik azt, ha a sebesség lecsökken 30km/h-ra, míg Sunyilandban a stau olyan, mint egy fakígyó, meg-megrándul, nagygáz/nagyfék.

 

A sunyi közlekedési elve az, hogy senki se számít, csak ő haladjon, ezért Sunyiland útjain haladni szinte képtelenség, mert minden sunyi minden olyant megtesz mással, amit magával szemben pedig nem szenvedhet.

A sunyi térben, időben, tudásban, tapasztalatban korlátolt. Mivel soha nem vezetett külföldön és külföldivel csak Sunyiland édes fődgyében találkozhat, tehát minden külföldi geci, ajjasmód közlekedik. A sunyi viszont ügyes! A mellékutcában kidugja az autója orrát és ha nem ijedtél meg tőle, akkor kihajt eléd és ezzel először kényszerít nagy  fékezésre, majd mélgeygszer, amikor a következő mellékutcában balra levág és ekkor te az előzés lendületében padlózol, mitugrálsz, te vagy a köcsög, ő ugyanis ravasznak képzeli magát.

Sunyi paraszt. Kiírja az út szélére állított asztalkája elé, hogy Magyar Eper és elkezdi árulni a gumikutya ízű spanyol epret. Ravaszfölde phurgea-ja az, aki semmiért nem menne a szomszédba, vagy meghal vagy inkább vásárol magának egy saját ütvefúrót, ha két csavarlyukat kell befúrnia. A sunyi szemből nyájas és amikor azt látja, hogy a szembeszomszéd Magyar Eper felirat alatt árulja a kicsomagolt és nejlonozatlan, tehát cimkétlen földiepret, azt mondja, az ő keze is elér a saját seggelyukáig, tehát ő is vásárol nagyban olcsón spanyol epret és majd meglátjuk, ki bírja tovább, rányit a szembeszomszédra. Lehet még ezt ragozni, pl a sunyi paraszt ültet hatsor epret és azt hiszi, hogy a finánc, aki a sunyikból él, a sunyik földerítésére kapja a fejpénz százalékait, elhiszi azt, hogy április elején minden eper Magyar Eper. [az eperrek KURVASOK munka bvan egész évben, kacsolni, öntözni, büdös munka is, mert a magyar eper mézédes a hígított emberszartól, amivel e varázsos mézédesség elérésére locsolni kell. A sunyi útszéli árus paraszt abból indul ki, hogy az utakat csupa hülye átverhető pesti járja vagy bamba külföldi, akiknek mindent vagy dupla áron ad vagy ott rohadjon meg inkább. A Magyar Eper szezonját csak a magyar eper érésének az éghajlatváltozás miatt orgonavirágzás szerűen gyors boomja vet véget, kezdődhet a Magyar Dinnye szezon. Vegyest a Magyar Málnával.

Gyűjteményem ékei azok a makói fokhagymás cégek, akiknek van szabad hagymacsomagoló kapacitása és ezért holtszezonban elkezdenek kínaifokhagymát csoömagolni. Majd ugyanannak a ravasznak hitt sunyi pofájuknak ugyanazzal a szájával ríbakolnak arról, hogy nem kell a magyar fokhagyma se már.

A haraszt és a sunyi viszonya. A sunyi kétdimenzióban képes gondolkodni. Csudálatos példa erre az, amikor a sunyi a nyugdíjas szülé-jétől a nyugdíját elszedi és száguld az öregek takarékbetétjé kicsalására is vásárolt, ám hitelpénzből való autójával a teszkókba, fosonyokba, amiknek a forgalmiadataiból a tárki szerűen sunyi aljas tásadalomkutatók kiszűrik azt, amit kiszűrhetnek, hogy adpottrégióban nyugdíjfizetés napján az energiaitalok kartonszám, a divatzsezsék , a cuki nyaminyamik, csillámpónikészletek, számtech meg mobilteló-apróságok, dobozossör karzonszám, vastag húsok fognak, tipikusan  Mínusz 47 korcsoportok fogyasztásisávjaiból. Vagtyis Sunyilandban a körbeszopatás elve működik, minden szereplő sunyin szopatja egymást és körbecsacsiszerűen, csak itt senki sem nevet a végén, mert mindenki egyben elő-és fölszopója is a folyamatnak.

 

Tehát amidőn Sík tanár úr a pirézzel megszopatta azt a sunyit, aki még hisz abban, képes elhinni, hogy ha tőle egy sunyi értelmisegg csak kérdez is valamit, az komoly, és ez a sunyi annyira rusztikus még, hogy nem hiszi magát olyan mindentudónak, mint a sunyi értelmisegg, aki viszont igen, tehát a sunyi paraszt abból indul ki, hogy ha a Tisztelt Doktor Úr a pirézet is kérdezi, akkor van piréz. Azonban a Tisztelt & Sunyi Doktor úr is szop, nem is keveset, mert teljesen mindegy,m egyremegy a tudás töletetömege, ha a sénya ugyanaz a sunyi séma, vagyis a sunyi gondolkodásának alapsémája az az ő fejéből való kitekintés. Amikor a sunyi ötletét ugyanis próbálja, azt kellően ravasznak hiszi, hiszen a sajátfejéből kitekintvést mi másnak is látná. Aztán persze a sunyi értelmisegg azt tapasztalja, hogy néhány sunyisága után bizalomvesztést szenved és a sunyi paraszt rábassza az ajtót azzal, hogy honnan teccett gyünni, jó, tudom, hogy nem tetszett magának és ez a munkája, a mjosolya meg csak a félelme és undora leplezését szpolgáűlná, tudja mit, akkor bassza meg azt a jó kurva anyját, azt, nem válaszolok. A sunyi még ekkor sem adja föl, nem a módszerét hibáztatja, ami alapvetően sunyi, hanem a sunyiban keresi a hibát, mért nem válaszol, ha nem válaszol, akkor magából (azaz természetéből) adódóan nem válaszol és nem azért, mert az ő sunyisága móres szerűen erre tanította a sunyit. Ez a körbeszopatás elve.

 

Ugyanis a legtermészetesebb az, hogy a szüntelenül a látszattal operáló sunyi benyalja a látszatot. Komplex gondolkodásra ugyanis képtelen. Ha már csak azt felismerné, hogy gondolkodási műveletei közepette csak a sajátfejéből képes kiindulni. Az íztelen spanyol dinnyét magyar dinnye tábla alatt áruló sunyi ugyanis abból indul ki, hogy a dinnyéjét megveszik és nem hozzák vissza. Ugyanis a dinnye újabban nem lékelhető meg. Ennek a lékelhetetlenségnek történelmi okai vannak. úgy 40 éve, amikor pl a német piacokat a magyar meg a bolgár dinnye uralta, az akkori sunyik abból indultak ki, hogy a hülye német úgyse látott még dinnyét, a haza piacon is, el nem képzelhetik, hogy egy család meg képes enni egy 10 kilós dinnyét, spórolásból a 2-3 kilósokat vásárolják, amik értelenek,. ÉS ezért a Ravaszföldeiek pl megszokták a haloványrózsaszínű dinnyét és nem ismervén mát az akkori szállíthatatlan dinnyefélékből, tehát megették. A sunyi az emberek kapzsiságára is alapoz, mert kinek lenne annyi esze, hogy otthelyt a kifizetett dinnyét meglékeli és kóstolja és ha nem jó, akkor odabassza az árus elé és ennyit szól ravaszan: "Hoppácska  !" ... és... Nicsak, ez a dinnye tök, éretlen és íztelen is.

 

Amikor már érik a sunyi paraszt kamudinnyéje, ami a NAV előtt álcázná azt az onnan felszedhetőnek a hússzorosát, amit a sunyi paraszt Magyar Dinnye tábla mellett elad, óhatatlanul is előfordul, hogy felvásárolnak a dinnyéjéből. Nem sokat, egy-két kamionnal. A felvásárló ért a dinnyéhez, tehát az éretlent otthagyja, a sunyi pedig elsősorban azt kínálja, ha kérik, hogy ő válaszon egy jó dinnyét.

 

[egy nepper noteszéből]

4712:

N.: "Hajmási Krisztián vagyok -miben segíthetek?"

OP.: "Hol van az autó?"

N.: Karádon.

OP "Húha, az nagyon messze van! nem tudná felhozni?"

N.: Pestre, de hová pontosan?

OP.: Miért akarja azt annyiraa tudni? Még előbb kérdezni szeretnék!"

N.: Tessék...

OP.: Akkor.. hajlandó felhozni?

N.:  Attól függ...

OP.: Miért, hát magának eladó az autó, nem?

N.: Nem akar előbb kérdezni? Bővebben tudni, mint ami a hirdezésben van?

OP.:  Nézze, nem vagyok én már kezdő. Biankó adásvételit ad?

N.: Győzzön meg valamivel, ami szerint érdemes fölmennem az autóval Budapestre, tankolni egy oda-visszát.

OP.: Mit gondol? -előbb látnom kell azt az autót! Nem olvassa maga a totálkárt, hogy milyen hirdetések vannak? Honnan tudja, hogy a hirdetésben látható autót hozza föl nekem? Hozza föl, ha minden úgy van, mint a hirdetésben, megegyezünk az árban és kész.

N.: Fölviszem az autót és maga mond egy árat, ami a fele annak, amit majd mindjárt itt a telefonba a "mi a vége?" kérdésére mondanom kéne.

OP.: Ja, hát ha ennyi bizalom van benned, akkor minek hirdetel autó?

[schnitt]

OD[unaújvárosi].: Szombathelyről hívom. Engedje el az árból az üzemanyag árát, amit tankolnom kell egy magához oda-visszába és akkor viszem az autót.

N.: Jó, elengedem, 400 km oda-vissza, milyen autója van?

OD.: Egy kibaszott Dodge, zabál vagy 25 litert.  Hiszen éppenj azért is kéne egy ehhez hasonló kis autó, rohangászni az asszonynak...

N.: Jó, elengedem a  100 liter árát.

OD.: Jó, ez akkor 400 és mi a vége?

N.: Mondok egy "végét" telefonba és akkor azt a helyszínen még megfaragja?

OD.: Attól függ, hát azért benne van a szerződésben a megtekintett állapotban, nem?

[reccs-reccs]

 


A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr624556379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budai zöld 2012.06.18. 09:16:41

Nagyléptékű összegző mű.

A buta de ravasz alaptípus régi kedvencem, de élmény volt megérteni, hogy ennyire kiterjeszthető a kategória.

A kommunikációs részekhez: mi sem mutatja jobban, hogy keleti nép vagyunk, mint az, hogy nálunk a tiszta, egyenes beszéd agressziónak, sértésnek, nyomulásnak számít - a hőzöngést viszont egyenes beszédnek hívjuk.

Steinmann grófnő · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.06.18. 10:16:30

Egy régebbi bécsi történet. Honfitársunk pisilés után elkezdett alkudozni a wc-s nénivel. Konkrétan égett a pofám miatta, pedig nem ismertem az illetőt.

2012.06.18. 13:47:48

A nomád irigység talán onnan ered, hogy nomád körülmények között sokat kell menekülni és amikor együtt menekülsz a a szövetséges törzsbeliekkel, akkor rosszul járhatsz ha az ő lovaik a jobbak.

@budai zöld: @Steinmann grófnő: Én nem hiszem, hogy ezt ilyen egyszerűen meg lehet magyarázni a keleti és nyugati mentalitás közti különbségekkel. Legalábbis az én tapasztalatom ettől eltérő, pl. nyugaton attól függően hogy valahol mennyire veszik komolyan a PC-t a hétköznapi érintkezésben, úgy nő a sunyiság faktor is, de az angolok például PC-től függetlenül is képesek sunyiságra. Viszont azt se lehet mondani, hogy ez az angolszász kultúrából jön, mert az amerikaiakra ez már nem annyira jellemző - üzletelni azért óvatosan az amerikaiakkal!.

A törökök viszont tényleg egy érdekes népség - ők sunyik és ravaszak is egyszerre, pl az államigazgatás színtiszta népszopatás kategória és ha törökkel üzletelsz, jó ha felkészülsz előre nem látott költségekre. Ugyanakkor paradox módon ez nem egy egyértelműen rossz dolog. Egymás lehúzása egy teljesen normális része a napi ügymenetnek, arról van szó ugyanis, hogy hallgatólagosan minden résztvevőnek joga van kivenni egy bizniszből az "osztalékot", majdhogynem rangtól függetlenül. Pl. hivatali ügyintézés: a bürokratikus szabályok miatt 100%, hogy valamit rosszul csinálsz - valami fénymásolat, fénykép, akármi, tuti, hogy hiányzik. Persze a hivatalban nincs fénymásoló, ezért a hivatalnok finom utalással a szomszéd "ingatlanirodába" irányít, ahol egészen véletlenül pontosan tudják, hogy mit és hogy kell fénymásolni vagy kitölteni - potom 20 líráért. Ha jól megnézed az "ingatlanost" feltűnően hasonlít az arcéle a hivatalnokéra és az "ingatlanirodán" látszik, hogy ott lakást nem adtak el már legalább öt éve. Szerintem a török gazdaság egészében véve jól jár ezzel a rendszerrel, mivel így több embernek van bevétele, így nagyobb a fogyasztás is, mint egy tiszta rendszerrel lenne. Mindemellett nagy szerencse, hogy a törökök az agyafúrtság mellett igen hiúk is, emiatt az üzletben súlya van az adott szónak, és ügyelnek rá, hogy jól dolgozzanak. Egy sima sarki kisbolttól is olyan kiszolgálást kapsz például, ami engem először zavarba hozott, ugyanis nem voltam én soha az ilyenhez hozzászokva. Mindamellett hétköznapi érintkezésnél az sem mindegy,milyen törökről van szó: mentalitásban talán a fekete tengeriek állnak a legközelebb hozzánk, a déliek alig különböznek a görögöktől, belső Anatóliát nem nagyon ismerem, Isztambul és környéke pedig balkán leginkább, bár itt jelentősen torzít az, hogy a város lakóinak fele rövid ideig akar ott élni, az a tervük, hogy a lehető leggyorsabban megszedjék magukat.

Egy másik érdekes "sunyi" nép a Montenegrói. Az ő stílusuk amolyan laza, jópofa szélhámosság. Velük csak turistaként van tapasztalatom és tartok tőle, hogy ez a lusta-laza hányavetiség csak máz. Ellenségnek montenegróin kívül csak oroszt kívánnék kevésbé - ők már inkább a színtiszta ravasz kategória, egyszerűen képtelen vagyok megfejteni, hogy mi jár a fejükben, de biztos nem az, amit mutatnak,

magyar-magyar szótár 2012.06.18. 16:06:16

@ifsz: A nyájban is a legjobb, ha az egyik a másiktól nem különbözik. Persze különbözik de azt a különbséget az idegenszem nem veszi észre (katonasapkák a laktanyában: két egyforma nincsen és ezer katonát a belsős elkülönbözteti a sapkája alapján. (Esetleg a kopaszoknak volt egyforma a sapkája)

Julianusék beszámoltak arról, hogy , főleg a fiatal mongolok esetében a nemeket sem tudták elkülönböztetni, ráadásul a lányok 18 éves korukig UGYANAZT az iskolát járták, mint a fiúk, íjászat lovaglás, tej-tejtermék-készítés, verekedés, nyúzás stb.

Kevésx angollal volt dolgom, kedves barmoknak taláéltam őket, a részegeskedésük nem tetzsett, de az igen, hogy ha nem tudtak valamit, akkor birodalmi óriásnép létükre bumfordian megkérdezték, mi az, amit csinálunk (Ipecázás) és hogy lehet halat fogni, mutattuk, 1 juró a zsebpeca és kenyeret meg hozzanak az étteremből. Velikoje Orosz erre nem képes (főleg, ha meghallja, hogy magyarok vagyunk) és a magyar se, mert inkább meggebed kíváncsisáégában, de magyart meg nem kérdez, a kukulása árulja el. Ilyenkor az ember elkezd jó nagy disznóságokat magíyrul mondani, erre ég az arca, de még akkor se böki ki.

Attól félek, hogy az angolok évtizedei meg vannak számlálva. Az a vízióm, hogy kb Gandhi halálának 100-ik évfordulóján bimmbamm lesz nekik. És az angolanyanyelvű amerikaiaknak is kapálnak a latinok...

magyar-magyar szótár 2012.06.18. 16:10:23

@ifsz: Az oroszokkal semmi bajom. nagy nép és hát a nagy nép ilyen. Minél több vágytárgyat szereznek meg, annál kedvesebbek és elnézőbbek lesznek. Sok az archaikus, még erős ember közöttük. Az is lehet a "bajom", hogy kedvelem az orosz irodalmat.

A crnagoracok tényleg nem a kedvenceim. (lásd ott) A Crnagorában élő crnagoracokat tolerálom a legjobban, de a taplótahó szvetozar mileticsi crnagoracot, aki bazdanyadmacsar-oz, nem annyira.

2012.06.18. 18:19:43

@magyar-magyar szótár: Arra jutottam, hogy tulajdonképpen nincs értelme kijelenteni, hogy XY nép ilyen vagy olyan. Ahány ember, annyi tapasztalat és mindenki csak a saját tapasztalatairól képes hitelesen beszámolni. Ha belegondolok, Londonban az idő nagy részét munkatársakkal, lakótársakkal töltöttem, köztük alig volt igazi angol. Emellett összehaverkodtam egy pár öregebb arccal - 50 - 60 évesek, afféle csudabogarak, de többnyire világlátott, művelt emberek. Azután kezdtem el kételkedni, hogy létezik egyáltalán hiteles írott történelem vagy hiteles átfogó társadalom-tanulmány miután meghallgattam az ő történeteiket - jó sok volt, elég sokat beszélgettünk, tulajdonképpen ők voltak ott a barátaim. Például az a csapat nem erősített rá az angol sztereotípiákra, mert nem nagyon volt pénzük piára.

2012.06.18. 20:57:40

Magyarok között sem mindegy,hogy magyar vagy Magyar esetleg Hajràmagyar az illetö. Más temperanentum,màs èrtèkrend,màs tipus.

magyar-magyar szótár 2012.06.19. 03:12:57

@nagyjoco: REzért jó messziről és felülről nézegetni a jóoldalt meg a rosszoldalt. Vagy pl hallgatni a buszon a gyanakvókat "[színű] ingje van bazmeg, ez csak [ilyenes] lehet. "Nem bazmeg, hát nem látod, ilyenje csak olyanosoknak van, te tulok!"
és szociológiai értelembe véve pedig egyazon társadalmi szegmensről van szó, akkora a különbség közöttük, mint a Franzstatt Ultra Cockie Koons vagy a Newpest Ultra Lilas fanatikjai között.

Érveléstechnikailag az óvoda középsőcsoport minimumszintje a jellemző, kijelentéseket csapdlecsacsiznak egymásra.

Az a jóoldali, akinek aztán, ha nem lesz szerencséje, roham "Óóóóóvóóóónéééééniiiiiiíííí!"

magyar-magyar szótár 2012.06.19. 03:21:05

@ifsz: de-de, képes hitelesen beszámolni! SZEM kérdése az egész. Vannak látvánlátó és vannak nemlátó emberek. Amúgy a maimarketing vagy pl a reklám évtizedek őta arra játszik, hogy az emberek néznek ki a fejükből, de nem látnak.
Van ez az Indiáról való bölcsesség, aki egy hetet töltött ott, regényt ír, aki hét évet, hallgat, mint a zsír.
A nagynépek fiai tömbösek, jellegzetsebbek.
Kis, összezártságban élő népek csodálatosak, az embernek, ha van szeme, ahogy látja, a húgyszagú tengerparti plázson fel s le vonulnak a barmok [túristák] ott a rakás idény-vállalkozó és a néhány helyi, ahogy öszenéz, pantalló, zokni, cúgoscipő s micisapka.

egkapó pl Cipruson a görög szigetfél viszonya a törökökhöz, a törökök elhagyott házainak gangoszlopához odatámasztva a rozsdaette bicikli és a beveretlen ablakon át látni a 38 éve terített asztalt. NEM ILLIK megkérdezni a szemre elkülönböztethetetlen kjinézetű buszsofőrbácsi, hogy a kiállásban azért hallgat-e a török szigetfélről való, magyar fülnek a görögtől szinte elkülönböztethetetlen zenét, mert török (illegális török titokmunkások dógoznak a görög szigetfélben) . Vagy pl Velencét [Venezia] járván az ember összehatja magát, amíg rá nem ébred, hogy azokon a tölgyderekakon járdal áttételesen, amiket a tarravágott Ciprusról hordtak el.

magyar-magyar szótár 2012.06.19. 03:27:02

@nagyjoco: alig van különbség a magyarok értékrendje között, pl hétvégére ugyanazzal a tőőtöttkáposztával és kristálycukkorral csikorgó zsírkrémsütivel várja a Jóoldali Rakodó Nagyanyó az onokákat, mint a rosszoldali Gagyimami. A rosszoldali papót ugyanúgy küldi el vízért az ingyenes közkútra gagyimami, mint jópapót a rakodónyanyanyó. Mókás látni pl egy vidékilakadalmat, ahogy az emberek tapogatóznak, ki lehet a jó és ki a rosszoldali és ezért, muint csiga a szorváját, csak óvatoskodnak a kijelentéseikkel és rendszerint a megbassza a kurva anyját orbán, de gyúccsrány is! a közös nevező, ami... höhöhöhö... szintén Zseniális Ferencünk fő találmánya és leleménye. Bizonyítóerejű kisérlet. Azt már tudjuk, Ferenc mennyire elégedett, ha az emberei által felbérelt provó a jutalom turkaöltönyében (+ hátizsák és bézbólsapó is ajándék) leköpi. Ugyanezt próbáld be Orbánnál.

2012.06.19. 08:21:36

@magyar-magyar szótár: Voltam népnwemzetieschkeresszténny vasárnapi ebédeken éppen eleget.
A kaja az tényleg oldalfüggetlen, de a duma... Fél óra Az trianyony fölött érzett retteneteschmély fájdalmunk kifejezése,
bősz zsidrákozással edíszitve. Követkeőz egy óra a zsirdákkomuunisták megbocsátathatlan bűnei (jó keresztények vagyunk, nem bocsátunk meg sneinek semmit),
laza ugrás a rendszerváltásra, Bokrosnépnyúzás, eladósításch Gyurcsányozás-zsidózás. LEzáráskéépen orbánviktordicsőítés és uijózás-zsidózás.
Ez minden vasárnap, ugyanebben a sorrendben.

RomBold! (törölt) 2012.06.19. 10:53:02

"A sunyi az olyan ostoba, aki elvakultságában ravasznak hiszi magát"

Érdekes...

Ezt én csak festéknek gondolom a sunyiság felszínén. A lényeg szerintem az aljasság, a gumigerinc, a megalkuvás, a megtévesztés, a láthatatlanságra törekvés, és a rosszindulat. A legtipikusabb sunyi szerintem egy ninja.

2012.06.19. 11:56:09

Ez ám a sunyi/ravasz/hülye húzás a Zalcsútitól:

A kormány tová
bbra sem törődik azzal, hogy az egykulcsos adó miatt óriási bevételtől esik el a költségvetés. A szuperbruttó teljes eltörlése 107,2 milliárd forint veszteséget jelent. A kormány azonban arra számít, hogy nemzetgazdasági szinten átlagosan 5,1 százalékkal emelkednek a bruttó bérek, így az idei költségvetésben elirányzott összegnél csak 34 milliárd forinttal kevesebb, összesen 1540,3 milliárd forint szja-bevételt tervezett a jövő évre. A béremelés azonban egyelőre csak feltételezés.

I_Isti 2012.06.19. 16:18:55

Nu példaképpen: Történet szerint egy gonosz külföldi multi vásárolta meg a csatornázást koncesszió formájában. Természetesen mivel a gonoszmulti nem hülye, továbbá a gazdaságtan tankönyveiben nem Marx volt az egyetlen név, ezért a koncessziós szerződésben kikötött egy "minimum felhasznált vízmennyiséget", ami azt jelentette, hogy a falu lakosai nem fogyasztanak egy előre definiált szumma vízköbméternyi vizet (és egyben gyártanak belőle szennyvizet) akkor a falu a minimum és az aktuális közti szintet kiegészíti minimumra, pénzben. Mivel az volt a terv, hogy falu üdülőövezetét is bevonják kötelezően a csatornázásba, (ez több száz házat jelent) továbbá hogy ipari létesítmények költöznek a faluba, ez a kikötés nem tűnt irrealitásnak.
Csakhogy. A gonoszmulti természetesen kiépítette a csatornarendszert - méghozzá úgy, hogy a helyi lakosoknak nem kellett nagyon-nagyon mélyen a zsebükbe nyúlni a csatornahálózatra való csatlakozáshoz, hiszen a koncessziós szerződés egyben azt is jelentette, hogy a csatornahálózat kiépítése fejében a gonoszmulti évekig üzemeltetheti a víz+szennyvíz rendszert, ez pedig a gyengébbek kedvéért azt is jelenti, hogy díjakat szed, és a díjakból realizál némi profitot.
Szóval itt a csakhogy. Jött a válság, valamint az ipari létesítményeket a szomszéd faluban építették meg jelentős EU pénzek felhasználásával (is), az üdülőövezetben meg nem akarnak csatornára csatlakozni az ott üdülőt birtoklók. A víz- és csatornadíj viszont jó magas lett, magasabb, mint a környező falvakban, ezért aztán magyarosch stílusban az emberek egyre kevesebb vizet használtak a vezetékes vízből - de leginkább azért, mert áttértek a kerti kutak szivattyú segítségével történő felhasználására - így a felhasznált víz mennyisége jelentősen lecsökkent, így ugyan a pógárok egyesével jóval kevesebb víz- és csatornadíj megfizetésére volt lehetőségük, de a falu majdnem bele ment emiatt jól a csődbe, ugyanis a koncessziós szerződés miatt a falu _kollektívan_ kénytelen volt kiegészíteni a vízdíjat a minimumra.
Emiatt természetesen ki a hülye?
A gonoszkülföldimulti.
Ugye?

öregbuksi 2012.06.19. 19:17:47

@magyar-magyar szótár: Ehhez az Eű- dobozhoz némi adalék. Minden úgy ment ahogy azt szótár úr leírta, egy darabig. Ekkor az irigy, másik sunyinak eszébe jutott, hogy a tetves anyjukat ezeknek, mért pont ők kaszáljanak ekkorát. Elkezdtek hivatkozni a nagyon szigorú magyar Eü szabványra, miszerint a csomagban levő fertőtlenítő szett nem felel meg a hazai követelménynek (seb fertőtlenítő, kéztisztító és a kesztyűk nem megfelelő száma). Tuniillik a csomagok anno a csehektől jöttek be. 3-4 napos vákuum az eladásban, majd a megoldás. Csehország épp úgy tagja az EU-nak mint hazánk, akkor mi a probléma? A cseh szabvány is elfogadott az EU-ban, akár a magyar. Azóta mindenki tesz magasról a szigorú
magyar követelményre.

magyar-magyar szótár 2012.06.21. 04:55:53

@öregbuksi: Főleg, ha tűzoltók kellenek a speciális vágókkal, kiszedni a konzervbádogba szorult embereket, akkor nagyon fontos a kesztyűk sterilitása, nem mindegy, a vértől iszamos karokat mivel ragadják meg. Például a tűzoltók. De így megy ez mindenben, a disznónak joga van az intenzívsertéstelep betonján bugyborékoltatni a vízzel és sajáthúgyával hígított ürülékét, de nem szabad megenni neki az emberikonyhai ételmaradékokat.

magyar-magyar szótár 2012.06.21. 05:01:11

@I_Isti: A lényeg az, hogy a gonosz franciamultit odahaza Franciaországban bebörtönözték volna azért, amiért itt sajnálni kell, összesen annyitól, hogy az önkormányzat, amivel szembenáll, fideszes, míg az az önkormányzat, ami umbuldázott vele, viszomnt jóoldali volt.

Ez ugyanaz a séma, mint a Raiffeisen és az Erste banké, amiort az osztrák bankfelügyeleti funkciót IS ellátó osztrák jegybank agyonbaszta volna őket, Magyarországon reál csinálhatták gond nélkül és amikor az elvárt tízegységnyi nyereségük helyett csak hétegységi nyereségük lett, akkor a magyar sajtó ezt így interpretálta: 3 egység veszteségük lett szegény bankoknak.

Vagy: a kormány folyamnataosan nyúzza a bankokat.
Ahelyett, hogy hagyta volna a devizahiteleseket, omlott volna be a magyar ingatlanpiac (hiteloldalian is) és tisztza amerika lett volna mára minden, az jó lett volna. És akkor az értelenségek, hogy az agyonnyúzott szegény sajnálnivalóbankok mért kvaterkáznak mégis a piszokkormánnyal, amikor mink már mióta írjuk, hogy nyúzza őket, sarcolja szegényeket a kormány.

magyar-magyar szótár 2012.06.21. 05:02:10

@I_Isti: jav.: "És akkor az értetlenségek,"

magyar-magyar szótár 2012.06.21. 05:29:19

@nagyjoco: Elfeledkeztél - persze az összemosás miatt kényelmetlen is lenne- az orsósozó zsideszezésről

magyar-magyar szótár 2012.06.21. 05:31:08

@nagyjoco: Árnyalatok: MIÉPes cigányozásnak egy a hangja az MSZP-s cigányozással.
De pl Kúró Dóra hangja nem egy Szabó Rebekáéval, réthorikailag ne is vessük őket össze. És ennek osz' űrűhet a Venszan is :D

magyar-magyar szótár 2012.06.21. 05:33:02

@nagyjoco: Rethorikailag Németh Gecóka és valamelyik kurucinfosos között rémületesen nincsen különbség. A MIT mond a különbség, viszont ezt a MIT báérki felveheti, mint valami öltözetet, pedig nem a kombojkalap tenné a kombojot.

I_Isti 2012.06.21. 09:47:56

@magyar-magyar szótár: Ez ilyen magyaros mánia. Egyszerűen szembe kellene nézni a való világ igazi működésével, és nem másokat okolni a saját nettó debilitásunkért.
Példa: Ha elvesztünk egy háborút, akkor annak egyenes ági következménye, hogy szopóágra kerülünk a békeszerződés aláírásakor. ld mg I.VH és trianon.

Másik példa: ha magyarországon sokan csalnak a kgfb-vel, akkor a kgfb drágább lesz, mert a biztosítók a csalás által nekik okozott károkat kénytelenek áthárítani a fizetőkre. Ha mindenki tisztességes lenne, akkor a biztosítók kockázata sokkal alacsonyabb lenne -> alacsonyabb biztosítási díjakat jelentene.
A magyarosch gondolkozás szerint a rohadék biztosító a hibás a magas díjakért.
A magyar gondolkodás szerint a rohadék bankok átverték a tisztességes jómagyar pógárokat. Pedig, ha autót szeretnél hitelre vásárolni, akkor a kereskedő azt mondja, hogy hozzál x összegről jövedelemigazolást, ahhoz, hogy a hitelt a bank megadja. Vagyis a jómagyarpógár jövedelemigazolása és tényleges jövedelme között erőteljes differencia van, másképp ezt a kereskedő nem mondaná.

Ha a magyarországon a külföldi működőtőke befektetése magasabb kockázattal jár, mint ha odahaza fektetnék be, akkor magasabb hozamot akar realizálni a tőkés a befektetésen, mintha otthon fektetné be. Sőt, ha nem tudna magasabb hozamot realizálni, akkor inkább otthon fektetné be.

Ez ilyen roppant egyszerű és snassz dolog, és ha nem csalnának, lopnának, hazudoznának a magyarok, akkor is így működne. A magyar lopcsalizmus csak rátesz a díjakra.

2012.06.21. 12:21:18

@magyar-magyar szótár: ennél én sokkal fejlettebben szoktam orbánozni. Tíz éve még mondtam olyanokat, hogy Ákos "a Zalcsúti cigányvajda házihegedűse" - ezzel akkriban még lehetett bosszantani őket. Ma például már azzal jönnek, hogy, húúúú, biztos jól lenácizom majd a Viktort, akkor közlöm velük, hogy őt maximim felnácizni lehetne, és kioktató hangon elmahgyarázom, hogy ne sértegeüssk a nácikat az ilyen viktorkákkal vlaó összemosással, hiszne ancckók mégiscsak pár év alatt építettek egy világbirodalmat és tkp a világ két legnagyobb hatalmának kettős támadása alatt is sokáig hellyt álltak - ezt szembeállítva Ovi eddigi "teljesítményével" - nagyon sértő. Ki szoktak akadni :D

magyar-magyar szótár 2012.06.22. 07:00:42

@I_Isti: Árnyalni szeretném inkább, amit mondasz.
Azt nem tudjuk mi a Fejlett Nyugatiakról, ahogyan pl értékesítési ügynökeiket kiképezik a mi terepünkre. A mi elképzelésünk az, hogy ide tárgyalni majd tökhülye "pestiek" fognak gyönni (mármint a franiák pl) akik nem lehetnek képben rólunk, pedig nagyon. Egy német élelmiszergépipari cég ügynöke mesélte, pályája elején Lengyelországban hatalmas pakkokkal utazott, egy bőröndnyi kvarcórával, zsebszámológépekkel színreváltozós szobaihőmérőkkel stb. A 90-es években meg egy kis neszesszerben egy pár BMW vagy Audi papírjaival s kulcsaival. A nagyságrend nem számított, annyiba vették a BMW-k költségeit, mint a rakás kvarcóráét.
Amikor Pécs vagy Budapest főemberei elkezdtek a Suez-zel tárgyalni, úgy voltak vele, gyönnek a hülyefranciák és jól megegyezünk, ahogy szoktunk. A franciák pedig jó előre tudták ezt és föl is készültek.

Ez a kockázati dolog egyáltalán nem így működik, mert akkor nem lett volna bank-és hitelválság az USÁ-ban vagy NY-Európában is. Ez úgy működik, hogy az idei tervszámok Übert Alles és majd más fog csődbemenni és nem mi és amjd mi lesz jövóőre, az a jövőév problémája lesz, mindenesetre a banki menedzsernek ÁLLANDÓAN 2-3 további állásreménye is élt, ha innen kiesne.

Nem tudom elképzelni, mit gondoltok a nyugati bankok embereiről, az egyik igazgató a másik gégéjét kiharapná a torkából, ha börtönnel nem fenyegetnék. Ha lóni lehetne, mint a régi Vadnyugaton, kilőné a másik velejét a koponyaűrjéből egy szissz nélkül. ETZTŐL működik a bankrendszer, mindenki féli és rettegi és gyűlöli a másikat és ez a rendszer szigorú, többszörösenbiztos hálózatot képez - különben a mindenkori menedzsmentek osztapbenderizálnák a bankokat. Így azonban minden menedzser története személyes és egyedi. Ha bejönnek a tervszámok marad, ha nem, mehet. Amíg van kit aprítani, apríjja (a nőidolgozókat a fiókigazgató) Sokan más területről pl azt hiszik, hogy keféli is őket, ó, dehogy az már szivesség lenne az állandó harcban. A Hamu és Gyémánt magazin jóvoltából sikerült pl egy raiff-kós főember életébe pillantanom, egy jottányit nem hazudott, mindet úgy mondott el, ahogy van, könyörtelen, embertelen, a családjával zsarnok, a családja alájavaló és szolgálnia kell őt, Az ISteni Férfit. Ilyen figurák élnek meg.. olyan tökfőzelékből faragottak, akiket te említesz, akik így dógoznak: "Nagy a kockázat akkor sokat markolok..." Dehogy! Kockázat KIZÁRVA 3-4-szeres biztosítással dolgoznak. tehát amikor "veszteségük keletkezik Magyarországon" ami sajtómagyarból bankimagyarba fordítva így szól, az elvárt 10 rész nyereség helyett mindösze 7 rész keletkezett, akkor ez a hét rész még mindig legalább kétszer4ese annak, ami a menedzsment seggberúgásával járna. Egyszerűen Nyugaton 500 éves banki hagyományok mellett a rések szűkösebbek, az emberek, a polgárok ÉRTENEK a banki dolgokhoz, tüdják maguk, mi a kockázat és nem lehet 70 éves gólyamesékkel úgy beszopatni az ügyfelet, ahogy itt a hitelbooomban beszopatták a jódumás rábeszélőgépek. Az ODAÁT éppen 80 évvel ezelőtt esett meg... ami ideát újság volt a pógároknak 2004-ben.

I_Isti 2012.06.22. 08:27:00

@magyar-magyar szótár: "Ez a kockázati dolog egyáltalán nem így működik, mert akkor nem lett volna bank-és hitelválság az USÁ-ban vagy NY-Európában is."

Figyelj, lehet, hogy nem érdekel téged, de ez kb törvény. Olyasmi, mint a Boyle-Mariott, csak nem fizikai és nem gázokra vonatkozik. Az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság nagyjából a következőt jelentette: attól secondary, mert az amerikai bankok szerint hitelképesség szempontjából az ügyfelek primery, sub-prime, és secondary lehetnek. A primery az, aki kap hitelt, a sub-prime egy kockázati fokkal magasabb beosorolást jelent, mert mondjuk nincs megfelelő hiteltörténete, vagy keresetigazolása, vagy valamije - viszont jövedelme van. A secodary pedig azt jelenti nagy vonalakban, hogy normál körülmények között nem kap (jelzálog) hitelt. Namost az ingatlanpiaci boom miatt az ingatlanok ára folyamatos emelkedő tendenciát mutatott, így a bankok úgy gondolkodtak, hogy mivel a zálogtárgy értéke folyamatosan nő - ha az adós nem tud fizetni, akkor is legfeljebb pénzüknél maradnak, vagy pedig képesek haszonnal értékesíteni az ingatlant. Sőt, az ingatlanárak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a jelzáloghitel kamatai voltak.

Ebből származott a lufi, ami attól pukkant ki, hogy túl sok másodlagos hitel dőlt be, ami miatt az ingatlanok ára leesett -> a kockázatot megpróbálták áthárítani-> aztán ez se sikerült.
Mivel a secondary jelzáloghitelek magasabb kockázatúak voltak, így természetesen magasabb hozamot is jelentettek (volna) annak, akire ebbe való befektetést tudtak rátukmálni.
A nem várt negatív esemény ebben az volt, hogy nem kapták vissza a pénzüket.

Egyébként pedig az amerikai bankok igazgatói és igazgatótanácsai nagyjából úgy néznek ki, mint a fidesz-kormány: mindegyik nagyjából ugyanabból az egyetemből került ki, csak legfeljebb az évfolyam különbözik.

Még egyszer: egy német kisvállalkozó ha hitelt vesz föl, akkor azt vissza is fizeti. Egy magyar kisvállalkozó viszont? Ha a bank nem akar tönkremenni, akkor a hitel árába beleszámítja azt is, hogy hány hitel fog bedőlni. Ez a kőkemény realitás. Amíg a magyarok lopnak, és nem akarják visszafizetni a hitelt, addig magasak lesznek a banki kamatok. Amíg magasak a banki kamatok, addig nem lesz normális gazdasági növekedés, ha orbánviktor matolcsy feje tetején ugrál se.

magyar-magyar szótár 2012.06.23. 05:26:51

@I_Isti: Az USÁ-ban három autósnemzedék százmilliója nőtt föl úgy, hogy az autó hitele soha nem lett kitörlesztve. 1,5%-os indulórészlet (a papírozás ára)
Olyan házakra adtak ingatlanhitelt, amikre Magyarországon lakhatási engedélyt se. Nem tudom szakszerűen megfogalmazni, de egy autóban egyszerűen a pénz.. elillan valahová, elillan belőle. Mint autóbuzi, tudok 10 éves, 100ezret se futott lényegében újszerű, újszagú autókat az eredeti vételár 15-25%-ért.

magyar-magyar szótár 2012.06.23. 05:28:51

@I_Isti: Valóban gond a magyar sunyiság, ezt is elpuffogtattam jópárszor, miért is nem lett valójában itt több[beteg]iztosítós rendszer. Pont a kgfb anomáliáira mutattak rá, nem fognak külön ellenőrző orvoshálózatot tartani a csalók országában.

magyar-magyar szótár 2012.06.23. 05:37:08

@I_Isti: Azonban egyre több német kisvállakozó is el wiener-schweinehund-osodik (schimankowsky-sodik) . Egyszer akkorát szopatott rajtam egy fejlettosztrákvállalkozó, mintha egyenesen Theresia Stattbú gyütt vóna.

2012.06.25. 07:14:46

@magyar-magyar szótár: Egy kis tengerparti-micisapkás életérzés:

youtu.be/D6S-FNLv2jQ
süti beállítások módosítása