nótárius - jegyző (falusi írástudó, államjogban jártas írástudó).

 

http://www.rudabanya.hu/media/egy_falusi_notarius_1.jpg

 

kép forrása

Sajátságosan magyar fogalom. Az ember semmire se megy. Pl német nyelvikörnyezetben a szótár a notar-t adja ki, ami közjegyző. Márpedig a magyar közigazgatási jegyző úgy nem közjegyző, ahogy pl a magyar alkotmánybíró az nem büntető vagy polgáriperes-bírósági bíró.

Az ember elkezdi magyarázni -persze először fejűlről [maimagyarul felülről] annak a tájcsnak, ángliusnak, svékusnak vagy taljány-nak. De az nem érti. Ama bizonyos francúz Montaigne is vóltan jedzeő es. 

 

jó, ekkor emerrűl keréjti, hogyszongya, nem nótár[ius] a magyar jegyző, hanemugye vannak az önkormányzatok (ez kürölmagyarázható) van ugye a phurgamaistaa (aki olyan, amilyen, pl pógárember, jeccerű vagy különös, tanult vagy zsírbuta vagy pl egy fogorvos, aki merő egy szivességből, mert megtisztelték a címmel, szabadidejében phurgamaistaa ( bürgermeister)[tehát nyilvánvalóan nem magyar pógármesterreű van szaó!] .

kép forrása

FIGYELEM !! EZ A KÉP NEM ILLUSZTRÁCIÓ!!!

http://www.szon.hu/2011/11/IMG_4398-600x400.jpg

Nade ki a jegyző. Akiből ráadásul aljegyző is van, és régente pedig még segédjegyző is volt. (Amidőn pl segédtanító is). A jegyző úgy nagyáltalánosságban a rencervátás után leginkább a tanácstitkárból lett. A tanács az tanács [-> szovjet]és afféle "önkormányzati testület". A "rencervátás előtt" azonban leginkább pártunk határozta meg, kik lehetnek tanácstagok, szemben a rencervátás utáni időszakkal, amikor is pártunk [pártjaink] határozza meg, kik lehetnek képviselők és minélmagosabb az a [kurva kibaszott] testület, pl már kisvárosi képviselőtestület, annál is inkább a pártok döntenek, egészen a Parlament (országgyűlés) magasságáig. Ahol viszont a népet képviselő személy úgy merje ne azt ugatni, amit pártunk fejei ugatnak (és kutyájuk a frakcióvezető) hogy arrúkúdul és nem lesz a következőciklusban képviselő.

---és ez még semmi, mert az Országgyűlésnek is vannak jegyzői. Akik semnem közjegyzők, semnem nótáriusok avagy tanácstitkárok, avagy az állami-törvényesség őrei az önkormányzatok MELLETT, hanem tényleg jegyeznek, tehát ezért jegyzők.

 

Mondok egy viccet. Ugyebár a "rencervátás" után a pógármester meg a testület fölfogadtak egy jegyzőt (vagy meghagyták a tanácstitkárt). Namost, a jegyzői az állás, a pógármesteri meg a képviselőtestületi az választott funkció. Ennek megfelelőejjen a jegyzeő vagy jaztatat csinállotta, amit a paógármester (meg a testület) mondott neki vagy elmehetett a búsba, kurvannyába, merre látott, arra. (Harmadik variáció: a testület egy része a jedzeővel öszefogva megbuktatták a pógármestert -> feudális anarchia). Pl ha a polgármester Dr volt, akkor a magas iskolázottságának megfelelően a picsába' küldte el a jegyzőt. Depéldául, ha a testület vagy pógármester valami törvénytelent akart és a jegyző felszólalt [kifogást emelt] ezért, akkor is. Majd a Felügyeleti Szerv[ek] feltárták a törvénytelenséget, de persze az ezért felelős jedzeőt nem rúghatták [munka]jogilag seggbe, azt csak az a testület tehette meg, akik a törvénytelenségbe belezsarolták. Adtak tehát neki egy fegyelmit a jedzeőnek, de nem rúgták seggbe, ugyan miért is, egy ilyen jókis jedzeőt, aki jaztatat csinájja, amit űk mondanak neki (powered by ember s állatorvosok, tanarak és más értelmiseggek). Ugye, milyen vicces?Természetesen Budapesten ilyen elő nem fordulhatott, a sokkúttúrák a szélesenelterjedett kultúráltság fokai, a jelentősműveltség miatt ember-s sállatorvosok jogászok és vállalkozók képviselőként ilyen szavakat, mint kurvannya segg és picsa csak ritkán használtak -viszont a gyakorlatban a naccsibék se csinálták másként, mint a kiccsibék. Csak ugye nagyba'.

levezetés: Melymennyit foglalkoztam már eddig is a magyar mindenfélejog specialitásával [-> európai jogharmonizáció: ne lehessen életkor szerint elkülönböztethetően nyugdíjba menni, azaz a bírák is mehessenek nyugdíjba akkor, amikor más értelmiségiek is nyugdíjba mennek, hiszen általáben semmilyen szakma nem maga dönt a nyugdíjbameneteléről, kivéve a körzeti emberorvosokat, akik anyira fogynak, hogy ma már nem ritka a 74-75 éven felüli aktív orvos, de van 90 éven felüli is!(ő nem körorvos ráadásul!!)] -főleg pedig a filemileista akárhováütök nekemfütyölizmussal. Természetesen, ha a jog nem nekem fütyöl nem teccik, a nekem fütyöl, akkor pedig aszondom, teccettek vóna győzni és akkor a jog Önöknek fütyöl. Ugye, a magyar jog, ha akarom precedensalapú is lehet, ha meg nemakarom, akkor nem veszem figyelembemás hasonló  ügyek más bírósági döntéseit.

 

ism. börtönóta:

Mit csinálsz te kiccsibe?

Ugyanazt, mint a naccsibe csak kicsibe

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr144422414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kIára 2012.04.14. 20:50:44

Ez már dudenbe illő czikkelecske.
Kár, hogy kihagytad a nótorius nótaárus nótárius poen megfejtegetését.

Steinmann grófnő · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.04.14. 22:14:05

@kIára: annyira örülök, hogy más is úgy látja, ahogy én, hogy ez végre már idevaló (vagyis jónéhány előző nem képezi Dudi írói munkásságának a javát, jobb lenne, ha ilyenek jönnének ezentúl, nem a pol-le-komm)

FilcTroll 2012.04.15. 07:38:20

Én szeretem a pollekommot is, mert olyankor látom, hogy mindenki egy nagy piros fazékkal a fején, össze-vissza futkos vakon; amikor egymásnak rontotok (vagy a falnak), akkor.aztán nagy kondulással seggre ültök. Ez általában vicces.

Ami a Máshol Érthetetlen Magyar Viszonyokat illeti, abban szerintem nem állunk egyedül, csak a faramuci francia viszonyokat nem ismerjük. Nem hinném, hogy ez oka volna bárminek eu vagy IMF szinten, sztem inkább két alapvető ok miatt vannak kiakadva ránk:

1. a polelit pofátlanul lop
2. a nép hagyja

Ilyen helyre én sem adnék kölcsönt, nem fektetnék be.

magyar-magyar szótár 2012.04.15. 07:45:47

@FilcTroll: Kihagytad a harmadik és negyedik pontot:
3. A nép mégpofátlanabbul lup, azt is, ami le van hegesztve
4. A polelit pedig mióta már, nemmásból lesz, mint a népből, ámmeeny.

Kedvencem ezügyben az, hogy a dierktmorál álapotából hatalombalendülvén az isteni NMépbőlvaló Demszky Gábor mivel nyitott: egyből a személyeshaverjait keresgélte elő iletve keletkeztek is haverok let annyi csoport meg évfolyam megharcostársa, hogy ihaly és elkezdődött a lopkodás meg hűtlenkezelés pl a Főbváros Szociiálisintézményeinek Hálózatában dettougyanaz foly Demszky alatt, mint a Fővárosi tanács idejében. Ámmeeennny. és ehhez még az se kellett, hogy Demszky őmaga lopjon.
valamint ugye a tolvaj magyar a maga tolvajfejével gondolkodik és ha leszívja az ótóbuszbú a gázolajat, akkor úgy gondújja, hogy demszky meg este kinyitotta a páncélszerényt oszt pár köteg bankót eltett.

magyar-magyar szótár 2012.04.15. 07:49:24

@FilcTroll: A francia műűvésziábrázolásokban pl a polgármester egy érdekes bohóc átalagszalaggal a pocakján, joviális tökhülye.

Más. Amikor a jóoldal akarta széjjelbahharahhaházni a megyerendszert, akkor ugye erősen koncántrálni kellett a magyar sajtómunkásságnak, nehogy véletlenül kiderüljön a francia megyerendszer. De pl most az áááhított Olasz Móccer idejében pár hónapja meg az ónijó által emelt faszakormány elsőintézkedése az olasz megyerendszert bahharahhaházta széjjel, ezt úgy oldották meg, hogy jóformán csak az MTI-nél volt a hír része, a többiek átvételkor szépen kiszelektálták ezt az infót.

magyar-magyar szótár 2012.04.15. 07:52:27

@FilcTroll: A Bayerische motoren Werke mümchnei gyárában zömében "német" (pl németnek született németanyanyelvű török meg szerb) munkásokat alkalmaz.
Namost a BMW müncheni anyagyárából többtucat autót darabjaiban loptak ki majd házilag szeszerelték össze ezeket.
És ilyen meg nem fordult elő Győrött az Audinál, ahol viszont magyaranyanyelvű magyarmunkásokat alkalmaznak holott a magyar= tolvaj.

nagyon_buta 2012.04.15. 08:58:19

@magyar-magyar szótár: ez így igaz, mert itt nem darabokban hanem egyben loptak TT-t, azután meg jött az ismert magyar magyarnak farkasa epizód,
(lebukásig a suzuki gyárból is vittek ki alkatrészeket minden "belső" hiszti nélkül),
ez a magyar a tolvaj megint csak hiszti, hisz mindenki tudja, hogy másutt is teli vannak a börtönök...
Hillarynak ha jól emlékszem 20 millás kölcsön volt a nyakában a választási cirkusz végén vajon miből törlesztett?

FilcTroll 2012.04.15. 09:02:23

Arra a jelenetre azért kiváncsi volnék, amikor a tolvaj egy jobb első bmw-ajtót rejt az alsógatyájába.

Más: a népi lopás nem versenytársa a vállalati kizsákmányolásnak, ezért szerintem nem tényező a szemükben. Valamennyit minden nép lop, az belefér. Ami nem fér bele, az a Puch-Simicska nagyüzem: autópályák, metró, vasút, hidak, környezetvédelmi alapok stb. szervezett kifosztása. Én az EU helyében már tankkal lőném Budapestet ekkora pofátlanság láttán. Bizonyára ők is számoltak valamekkora keleti veszteséggel, de a konjunktúra idejében az belefért a gyarmatosítási költségekbe. Most meg már túllőttek a célon a bácsik.

magyar-magyar szótár 2012.04.15. 09:09:36

@FilcTroll: Természetesen a BMW-t nem a zsebükben hordták ki, hanem gépkocsivezetők (és biztonságiak és stb-k) elnézése és segedelme mellett. Tökéletes klónok keletkeztek így két-két azonos alváz-és motorszámmal némileg persze eltérő felszereltséggel. Nem dicsekvésből mondom, de egy magyar szakértő jött rá, hogyan lehet megállapítani, melyik az "igazi" és melyik a darabjaiban kihordott klón.

magyar-magyar szótár 2012.04.15. 09:14:20

@nagyon_buta: Nem, ez tényleg kellemetlen, hogy a szocializmus ennyire tolvajjá tette a népünket. Iszonyú kellemetlen volt pl, amikor a korai japán üzemvezetés először szembesült azzal, hogy a magyar lop. Egyszerűen föl se merült bennük ilyesmi, hogy a dolgozó elvinne bármit is. Ebből aztán roppantnagy bizalmatlanság kerekedett...

Namost egyáltalán nem biztos, hogy a tolvaj az börtönbe is kerül.

Egészen más egy egyén megszédülése (és elvisz valamit) meg a bűnszövetségben való elkövetés (az autókat darabjaiban kilopni)

magyar-magyar szótár 2012.04.15. 09:18:35

@FilcTroll: Ez is egy régi vita. Hogy honnan bűzlik a hal.
Kissé megmásítom a példát, de a lényeg:
a dógozók kis zacseszokban a "fűszert" lopták, az adalékanyagokat. A főnökség meg a TÖMEGet (tömetet) lopta. Azonban a termék íztelen lett, eladhatatlan, kezdték újracimkézni, és így már fogyaszthatatlanul romlott is lett. namost a dógozók a főnökökre mutogáltak, hogy azok ugye tonnaszám az óccsó "fűrészport" lopták, de a becsűűűletes dógozó meg a "lelkét" lopta ki az árunak és a főnökség a sajátlopást még el tudta kreatívkönyvelni, de a fűszer, a LÉNYEG kilopását már nem volt mivel/hogy kiküszöbölni és így a termék megbukott a piacon, a bazár bezárt. i a hibás. hibásak a főnökök, ez igaz.

Máésrészt azonban a főnökök mind a dógozókból lettek. Dicsekedtek is ezzel a főkökök, mutogálták a munkáskötényüket.

magyar-magyar szótár 2012.04.15. 09:24:42

@FilcTroll: Éshátpersze a tisztelt képviselők is a népből lettek, ezt nefeledjük. És nem csak a rutafa a magos, de az uborkafa is.

A másik meg Simicska és Puch egálbahelyezése. Ezek a nevetséges kompenzációskisérletek, tolvaj a boltitolvaj is persze és ahogy Nagy Tanítónk Tokfalvi tanítá, a méret nem számít, pl katolikusbűnelméletileg (és a buddhisták se igen mérlegelnek).
De azért mégis van különbség
ha valaki azért lop el egy marhacsordát, hogy legeltesse tenyéssze stb vagy otthelyt leöldösi a 2 tonna bélszínért és a többit rohadni hagyja.

Szerintem az volt a főgond, hogy nyoma se volt vadkapitalizmusnak itt, de a sajtómunkáság vadkapitalizmusról beszélt. A spekulánsok azonban legfőképen csak pusztítani tudtak
És sima vadkapitalistákat pedig ilyen spekulánsokkal is egálba hazudott a sajtó. És kinek a pórázán? Maga a sajtómunkásság is lopttjavak leosztásából kapott jutalomfalatokat.
Egy Puch formátum simicskafélékből tucatjával vásárolhatott volna össze "kilóra". És Puch már csak a harmadik préseléshez fért oda!

magyar-magyar szótár 2012.04.15. 09:27:50

@FilcTroll: Ónijósszinten ez nemkülönös. Az NSZK-ban úgy értékelik, az ossiek-nál (volt NDK területén)is kb a fejlestésipénzek 40%-a tűnt el, Magyarországon is. Ők ezt sima posztszocialista betegségnek tudják be.
Kohl kancellárnak örökre ki kellett vonulni a politikából azért, amit Kuncze bácsinak mosolyogva elnézünk és még viccelődnie is szabad Kuncze bácsinak meg még ő pofázhat! Kohl exkancellárbácsi természetesen nem azért nem lehet képernyőn vagy rádióban humorherold mert nem olyan vicces ember, mint Kuncze bácsi.

FilcTroll 2012.04.15. 19:10:47

@magyar-magyar szótár: azért hadd vegyem egy kalap alá puchot meg simicskát, mert politikailag szervezett lenyúlásról van szó. A nagyságrend mellékes, én nem hiszek a "kisebb tolvaj" dumában. Uh megengedem, hogy puch tízezerszer annyit lopott, de simicska attól még tolvaj ugyanúgy. Ne kapjon 80000 év börtönt, csak 80-at.

Viszont kik vitték haza az első két préselést?

FilcTroll 2012.04.16. 02:20:43

@magyar-magyar szótár: az endékások a későbbi össznémet jólétbe lopták bele a közös pénzt, uh nekik lehetett. Nem hiszem, hogy azonos megítélés alá esnénk, sőt. De valamennyire nyilván érdek volt, h itt is legyen "tőkés" réteg, akik a fejlődés fontos elemei, csak nem így képzelték el. A tökös réteg nullára kifosztott minket. Itt kell felidézni, hogy a rendszerváltás óta az összes használható állami tulajdon már magánkézbe került, a lakosság és az állam pedig brutálisan eladósodott. Ez annyit tesz, hogy valaha volt közös vagyonunk eltűnt, mi pedig adósrabszolgái lettünk az új rendszernek. Mafla banda.

magyar-magyar szótár 2012.04.16. 07:04:10

@FilcTroll: Nem mindegy, hogy ki fosztott és mit és hogyan. Amit Stadler bácsi kreatívkönyvelője lopott, pl az Utolsó vacsoráról ksézült olajmásolat ÁFÁÉ-ja meg ilyesmik, ezek így-úgy-ahogy, kacskaringókkal, de valahogy "benmaradtak" (Ez a román gazdaság egyik titka is.)

A sajtómunkásság szivesen vesz részt abban a demagóg összemosásban, hogy a politikaioldalak gazdaságikorrupciója az már ZUZAMMEN a lopások mind.

Shakesopeare-i tragőd pl az, hogy Vitányi Tanár úr, aki még az MSZP-n belül is föl merészelt szólalni a lopások ellen, nevelt bele a magyar politkaiéletbe, vezette bele, tanította ki azt a modern netokratívspekulalistát, aki viszont totálisan politikaioldalfüggetlen, a politika kb annyi neki, mint a könyvelésiművészettan és sport.
(Sokszor szajkóztam már ezt, hogy Apró Piroskanéni nem "komonista"[lánya] hanem a magyar kreatívkönyvelés pápanője. Vagyis Piroska néni komonistázása kellemes, üde és hasznos és pont jól tereli el a figyelmet a lényegről
Tehát a Medgyesy Ügy, ami Kulcsár ügynek van elhazudva, jóoldali sajtótálalásában "mindkétoldal érintett, inkább a bal". valójában a bal se érintett. Vidéki analfabéta kamatoló boltocskázóknak is van annyi esze hogy a faluban igyekeznek minden "politikaioldalt" belemaszatolni az üzelmeikbe.

Másrészt az, amit Stadler bácsi lopott, valamiféleképpen a primitív iszonyai miatt mégis visszaháromlott a magyar gazdaságba.

Azonban a netokratív spekulalisták egy eurocentet nem hagytak itthon.

Amit a magyar sajtómunkásság "feltárt" mind a mogyoró erre-és erre csörgetése. Ésdeközben meg amott diót zsákszám hang nélkül hordtak ki.

FilcTroll 2012.04.16. 20:39:06

A Vörös Polip... a kádárkori gumitalpúak valóban belenyúltak eléggé. Tényleges életfogytiglani jogos volna, esetleg rendszeres és nyilvános leköpködésekkel. Én ennek ellenére azt kérem, hogy a fideszes politikusok se lopjanak.

Miközben persze ki nem szarja le, hogy mit kérek.

FilcTroll 2012.04.16. 20:45:56

Ésmég: sajtó nincs. Ami van, alig emlékeztet rá.

magyar-magyar szótár 2012.04.17. 03:59:52

@FilcTroll: És még azzal sem áltathatjuk magunkat, hogy azért nincsen, mert MÉG nincsen, de ha majd felfejlődünk Bezzegisztán szintjére. Namost Mark Twain idejében volt nekünk Mark Twain vagy az ismeretlen orosz újságíró, bizonyos Dosztojevszkij szintjén író újságírónk, Mikszáth Kálmánnak hívták, meg Steingassner Istvánnak (ugyan ő-utóbbi annyira humorosakat nem írt). Voltak olyan hírlapíróink, akik egylégtérben 8egy szerkesztőségben) írtak kormánypárti és ellenzéki újságot (bizonyos Kosztolányi és Krúdy nevű urak) Innen sikerült lezüllenie az újságírói karnak a politikaislapajságnak olyan ordenáréan nyálas mélységeibe, amihez képest a szovjetorosz újságírás bolsevik szekciója is üdítően szakmai-független-nek hat

magyar-magyar szótár 2012.04.17. 04:05:01

@FilcTroll: A kínaiak erre is megaszonták , az a bajunk, hogy először politikaifordulatot (annak a látszatáT) hajtottnk végre s a gazdasági ezt követte. Kínában viszont először gazdaságifordulat történt és mire készen lesz politikaifordulatra nem is lesz szükség. Itt viszont a Szab Lajos féle tétel teljesedett be, vagyis sikerült a hatalomnak megszabadulni a móóókszizmustól anélkül, hogy a hatalmát elveszítette volna, gondolta a róka, de nem számítottak az apolitikus, politikánkívüli spekulalistákra. Akik számára a politikába kerülés nem cél volt, csupán eszköz. Így most hirtelen a maszoposoknak azzal kell szembesülniük, hogy a FIDESZ mentette meg [egyelőre] őket azzal, hogy nem enged a DK-nak frakciót alapítani. Ugye, milyen mókás?
süti beállítások módosítása