szívküldi Méhészborz-nak , a csöndes Debrecen-blog írójának

Benedek Szabolcs magyar Beatles-tudós munkássága következtében kellett rádübörögnöm, hogy a Beatles bluest játszott szabadidejében, kedvtelésből, és pl így, mint itt alább:

 

7 komment

Címkék: blues

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr641424327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.10.04. 05:14:27

@Modor Tibi: Lehet ezt überelni? Igen, mégmodorosabban A beat ősatyja az unisex zenét föltaláló Buddy Holly. Mindennek eredete Alexis Korner, aki leszerelvén a seregből amerikai blues lemezeket kezdett gyűjteni, mint a kamasz John Mayall, egyébként képzőművész is. A kis Lennon és haverja Paul washboard és Buddy Holly fúziószenét játsztak együtt, rock-a-billy-t és népi-konyhai anglo-saxo sramlit. Annak, amit a beat megújulásként felhozott, gyökereit a hotelszobában találjuk, ahol gramafónra rögzítette egy lemezgyáros Robert Johnson játékát. Robert Johnson unokaöccse Elmore James.. aztán John Lee Hooker... meg T-Bone Walker.. népszerűen meg B.B King. Az beat vokálozás, amit a Beatles-től eredeztetnek, a Shirelles-től és a Marvelettes-től származott. A recepthez még a minden sztárcsinálók elejének, Tom Parker ezredesnek néhány fogása kellett és mire a fentsorolt emberek munkássága beérett, már lehetett csakis a Beatles találmányának elkommunikálni azt a zenét, amit még Liverpoolban is 4 más zenekar játszott, valamit Jimmy Page és John Paul Jones Londonban. Akkor, amikor a Beatles még lőttséróval bőrdzsekiben rock-a-billy-t Hamburgban.

Ja, és a szűk beatles-zakót is először Buddy Holly viselte.

thewitch 2009.10.04. 10:07:39

Na igen, szédült sikerük titkát el is kotyogta Lennon: Eladtam a lelkem az ördögnek.

2009.10.04. 13:48:10

Ez jólesett!És kösz.

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:19:50

@thewitch: Nem kell hisztizni thewitch. Én csupán szórtam a túlsokfénybő szerte a megjegyzésemmel más előrevivőkre is. Lennon nem adta el magát az ördögnek, csupáncsak a Nagy Manitou vélük lett kegyes, vagyis kurváranagy szerencséjük is volt a zeneMozart-jainak. Ebben egyet kell értenem, tényleg pár melódiájuk mozarti értékű. Végülis a popiparban vannak ilyen sávok, pl a Rolling Stones is kiaknázta csummáig, ami az A-moll-ban lehetséges. A U2 a D-moll-t merítette ki. Ésígytovább.

Lennon igazából szeretett volna egyszerű srác maradni - egyszer 24 meztelen lány evett le a teste minden négyzetmiliméteréről (igen ooonnan is) egy habostortát -ő viszont maki részeg volt s nem emlékezett másnap semmire. És ez ISZONYÚ élet, iszonyú, panaszolta is... Én Az Isteni Duó harmadik tagját, Harrisont csípom leginkább.

magyar-magyar szótár 2009.10.06. 04:04:19

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Bocs, majd idézőjelbe teszem, csak már elfelejtettem, melyik"rockkritikus" írta azt, hogy a U2 unalmas, mert mindig d-moll-ban játszik ;)
süti beállítások módosítása