>>Ne úgy monnyad má bazmeg, hogy büdös orsóscigány fidesznyik kishittler kurvannya a vidéki tirpákjának, hanem fejezd ki magad egyszerűen, hogy hótifaszista és kész!<<

A pártállás , kifejezés, az un "Koalíciós időszakban" terjedt el a politikai közbeszédben, de igazából az egypártrendszerben számított élet- és lényegbevágónak. Ha például a szónok arról beszélt, hogy a fóradalmi munkásparaszt kórmán támogatása pártállásra tekintet nélkül érdeke a lakóságnak, akkor ez azt jelentette, hogy: on: párttagok, off: ÉS [&] pártonkívüliek. A Hazafias Népfront aktívái pedig afféle hídszerepet töltöttek be a fejletlenosztályöntudatú és a fejlettosztályöntudatú tömegek között. [Fejlettosztályöntudatra jó példa Sasika61 blogger, aki a tatárszentgyörtgyi orvgyilkosságon címlapmarketingez, ámde nem felejt el a fixáláshoz báyerezni is.]

A "Koalíciós időszak " ról a mai [2009.] történelem tankönyvekben nagyjából ugyanaz áll, mint a huszonöt évvel ezelőttiekben. Ma is választhat általános iskolai tanár -enyhe sponzorálás hatására a tankönyvfelelős!- olyan történelemtankönyvet, ami dettóugyanaz, mint a 23 évvel ezelőti, teszkógazdaságos-light átdolgozásban, hogy azért nehogy már az 1987-ben diplomázott pedagógusnak még ebben az életben könyvet, esetleg a História c. szakfolyóiratot a kezébe kelljen vennie. (Majd utána nézek , hogy történelemtanáraink dísze, Sasika61 foglalkozott-e már blogoszferiálisan , nem a szittyológus 78 őrültmagyar félhülyével, hanem úgy an block általánosan történelemtanár-kollégái általános felkészültségével, különösen arra a szegmensre tekintettel, akik általános iskolában órára beviszik a Lázadás a Boutnty-n és más "történelmi" filmek, pl a Ben Hur videóit, és akkor 3-6 órára "kuss! csend legyen!"-alapon meg is van oldva a gyerekek lefoglalása. Hogy: Ez [a 397 történelemtanár] vajjon a fenyegetőbb-e a gyermekeink történelemszemléletére, vagy a 78 szittyológus szemléletű történelemtanár.)

Vagyis, miközben egy alföldimentalitású ússesikerű ethnicista (tehát jász, kun, tirpák, ill a Viharsarok -sas[=rétihéjja]fészekje az ilyeneknek) 1945. augusztusában az egzisztencia (ez érettségizett és diplomás férfiakat jelölt, jedzeő, állat-s emberorvosok, pap, Hangya-szövetkezet elnöke, etc, feődbirtokosok s más réjakcijaós elemek, pl Tiszai Dezső rövidárú boltos, még alig kikecmeregve a hitleráj-lógerban kapott éhbetegségből), tehát minden újságolvasó, a Zöldfa vendéglőbe járó, ám ott cigánnyal magának nótát nem húzatós [tehát értelmiségi] ember tisztában volt azzal, hogy a kommunisták és a szovjet' lejátszották a mérkőzést, eldőlt minden, a kérdés, hogy Rákosi mikor mutatja ki a foga fehérjét. Balducci tekintetes úr mindenesetre már az Állam javára felajánlotta kastélyát, a szemre (jávorbajusz, bricsesznadrág, Puch motorkerékpár, porszemüveg) dzsentroid Jäckl Stefi István pedig megalapította mezőgazdasági termelő és értékesítő szövetkezetét 400 holdas birtokán. (Állítólag ui a kommunisták első körben a szövetkezeteket békén hagyják.) Ebrudfalvai Ebrudfalvy Ebenrúd [Eberstein] László aljegyző viszont már biztosra menvén az igazolóbizottsági papírok megszerzéséig is nyílt kommunista lózungokkal alapozta meg jövőjét.

A különböző pártokra inkább, mint lóversenyen, szórakozásból tettek ezek az alföldiségükben evidensen nyilván műveletlen taplótahó vidéki kéteselemek (az állatorvos a két doktorátusát más-más szakokon védte meg, mert az állatorvos képzés azidőben [1924] még doktorátus nélkül , főiskolai karon folyt. Mai művelt és felvilágosult budapesti értelmiségi el nem képzelhetné, hogy ezek a begyepesedett ethnicista taplótahó alföldimentalitású urak, akiknek irodalmiábrázolása legenyhébben is Mikszáth-anekdotisztikusan ismert (hanem társadalomkritikai kardélre hányva... avagy húsklopfolóval pépesítetten egybe...) szabadkéz, tussal, ceruzával meglehetősen gráfikussak is voltak, kottaolvasás, az alap, bár inkább hegedűn játszottak, mint zongorán, gyönge ezerkötetes házikönyvtárral, fejenként 5-6 folyóirat s legalább egy napilap előfizetésével. Sőt, külföldikifejezéssel élvén hobby-nak nevezték szabadidős tevékenységüket. (Majd alább a maiértelmiség egy díszpintye fogja szemléltetni, hogy a letűnt úrivilág búrzsójjáfejudális kizsákmányokolóival szemben a mai művelt falusiértelmisegg mely magosszintűen is szabadidőtevékenykedik.

Mitnemondjak: a korban [1938-1948] kis prepa [tanítóképzős tizenéves lányka] odahaza a paplan alatt telepes [elemes] lámpa fényénél olyan pornográf irodalmait is habzsolt, mint Kosztolányi Dezső Édes Anná-ja...)

Nem sorolnám most végig a Koalciós időszak összes pártjait, mert nattudású [netokratául wannabe ] korunkban pl arról, hogy kisgazda párt, hűdemindjárt mennyire is a Koalíciós Időszak kisgazdapártja kattan, ugye, ein blick egy netokos jógyereknek, aki 1990. után érettségizett. Írnám Parasztpárt, biztos, hogy nem a kriptokummunista [=haladóbaloldali] Erdei Ferenc, vagy Bibó István ugrik be egy netokos jógyereknek... Aki meg 1990. előtt éretségizett?- annak pláne jujuj. Maradjunk annyiban, hogy Lenin szabadidejében felhúzta a gyerekek szánkóját a dombra, és Iván, a szovjet katona a felszabadított gyermekek térdénlovagoltatása közeppete egy szem almáját is inkább vélök osztotta meg... ÉS ezt a széjjelopott, lerabolt országot Fekete Elnökszopató János és a Kommunista Párt építette föl a semmiből 1945-ben.

Hagyjuk is a tudálékosságot, hanem tekintsük csak kedvenc figurám, a tanácsmilliomos -ban már felsejlő

Csabi bá' politikai portfólióját. Avagyis a pártállását nékije. Csabi bá pártállásán, mint állatorvosilovon figyelhetjük meg az 1957-2009. közötti évek Felnőtt Bácsi-jainak [politikai tudatformálóinak] áldásos hatását. Vagyis, hogy mennyire igaza van Aczél Endrének, amikor Havas Henriket is űberelően mangalicadisznónagy pofával, lenéző, lemondó arccal köp bele a kamerába: Na zsírtahók, még mindig Endre bácsinak kell megmondania nektek a tuttit?

Induljunk ki abból, hogy a Csaba keresztnév választása 1938-ban, mint pártállás jelzésszerűsége. Folytassuk onnan, mi kellett a politikaialkalmasságban ahhoz, hogy a Csabi gyerek 1968-ban a zsírúj anyagbeszerzős Barkas-ra ülhessen. Anyagbeszerzés= heti egy pesti út -potyautassal, az irodáról valamelyik csaj pl. Vagy intézményvezető (Manci óvónéni stb). Titkáreltáss házát is a szövetkezet építette, márpedig az oda behasznált anyagok nemsemmik voltak, csakis Pesten kaphatóak, pl gégecsöves zuhanyslag, vagy ötnegyedes golyóscsap.

A banális számlatrükk Karesz bá'-val a Vasbaót-ban: Csabi, akkor még nem bá', hanem gyárëk , időnként bement számlákért, azokat beadta a könyvelésen, kifizették, és Karesz bá’val negyedeltek. (A főkönyvelővel viszont harmadoltak...) Mármint, hogy a számlaérték negyede maradt Karesz bá'nál. (Vízzel hátranyalt jampiséró, plajbász a fül megett.)

Ennekmegfelelően Csabi bá' permanens zsidóellenesség mellett (úgyértve, zsidók, szerinte, a Kreml-ig hatoltak föl a politikaiéletben, hogyne, Brezsnyev is!) 1994-ig kisgazdaérzelmű. 1994-ben: addig volt jó, míg Kádár élt. (Csabi bá' 1986-ban a legrekkenőbb nyári napon is kapott kőbányai sört elvitelre és szombat reggelenként se kellett a péknél másfélórás sort álnia a kenyérért, mert hátul ment be s Pali pék kihajigált neki pár forró veknit.)

Az MSZP-ből Horn Gyula a kedvence Csabi bá'-nak -viszont Kovács László mindig is gyanús volt néki, hogy tán zsidó. Külön megérne egy bejegyzést a Csabi bá’ban élő Horn Gyula kép: a becsületes magyarember, aki a maga pályinkáját naponta megissza és megoldaná a cigánykérdést. A cigánykérdéssel kapcsolaban természetesen Csabi bá' is a lakatlansziget, ill a vissza-Indiába -line híve, de csak verbalicce, mert egyébként augusztustól novemberig nagytételben vásárol bengészeltkukoricát és napraforgót. Valamint este 11 körül, mint özvegyember, szivesen kunkorodik ki az Ignis-szel a főutcára s autóztatja meg a párban flangérozó 12-13éves cigánylyányokat -per 2000-5000Ft. Tehát cicijáliss érzékenysége is fokozott.

Csabi bá' különösen akkor frenetikus, amikor nyáriszabadságának egy részét Kutass doktor, a híres ügyvéd (gazdaságjogász, de ágazatokkal nem szarozzunk) nyári szabadsága egy részét a gyermekkora iránti nosztalgiában klottgatya-vietnámipapucs-hóttrészeg tölti Csabi bá’ presszói és kocsmái között ingázva a Beetle-lel. (Kutass mai értelmiségijeink javával egyetemben szabadidejében a néprajznak él, vett egy "tóparti" [=a belvizes Kubik güdör] parasztházat, amit ethnográfikus affinitásában kalákában kezdett el felújítani más jelentős vakációzó értelmiseggiekkel, ott áll még ma is a betonkeverő a belekötött betonnal, ahogy egy jólsikerült járdacsinálásra virradó augusztusvégi hajnalon maradt 1997-ben..) Amikor Csabi bá meglátja a fekete Beetle-t, már tudja, itt a hawajj. Kutass doktor többek között a távfosás bajnoka. A Krejszbót-sarkától mérve 2méter 20 centimétert fosott, 70cm-t verve Keőmírgess Jóstira. A verseny harmadik helyezettje, Marosi fogtechnikus a többiekhez mérten, arányában annyit ért el, mint a Jobbik a minapi időköziválasztáson a Ferencvárosban , viszont, mivel összesen hárman vettek részt a távfosásban, azzal is harmadik legerősebb lett, hogy a lényegében ennen lábszárát fosta le.

Hát, nagyjából ennyit Csabi bá' pártállásáról. Ja, természetesen: "mindet felakasztani!"- mármint a képviselkőket, Csabi bá' szerint, ui tolvaj lopcsalista gazemberek, majd adott volna ezeknek a Toller László, ha nem éri baleset.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr70966716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.26. 10:39:40

annyit írsz, nem győzöm olvasni

hát még kommentelni

Kenguru 2009.02.26. 15:41:43

Gyanus nekem hogy ezeknek az irasok bizonyos valos szemlyek alapjan irodtak.

Tokfalvi 2009.02.28. 09:30:57

Nem tudom, hogy ez a komment most idevaló-e, de pl. az "úgyse jön össze" rigolyámat is meg minden egyéb kurucellenes mániát, beleértve a cselédmentalitást, pontosan nem a közemberekre vagy a cselédekre értettem, hanem a középosztályra, pontosabban arra a vegyes középosztály-pótlékra (különféle rendű és rangú állami bürokraták, szak- és humán értelmiség), ami 1944-48, a hagyományos középosztályok felszámolása után létrejött, mert hát bizonyos funckiókat államosított világban is illik betölteni. Arról a - 80-as évekbeli divatszóval: polgárosodó - közegről viszont, amiről ezeknek a cáfolatára írsz, éppen hogy dicshimnuszokat zengtem, és megjegyeztem, hogy a középosztály-pótlék értelmiségének két fő irányzata vagy észre se vette, vagy kifejezetten utálta. Csoda, hogy ennyi életerő megmaradt.

Média: szerintem nagyon leegyszerűsíted a dolgot. Az a modell, amiről írsz (politikai erőközpontok oltalmában együtt/működő lózunggyárak és önkényes vagy önkéntelen propagandistacselédek), létezik mindkét oldalon. Az ún "jobboldalon" pl. 3 konkurens központtal (Simicska, Spéder, Széles, ezek egymást is öldöklik), "baloldalon" eggyel (hogy kik tartoznak ide, megírja az újság, ehhez képest meglepetés nincs), de sokkal kisebb hatókörben és sokkal rosszabb hatásfokkal, mint azt akár a kívülállók, akár a működtetők képzelik. A kereskedelmi tévék: megint más ügy, de ott pláne nem a politikai központ-végrehajtói periféria modellje megy.

tanácsmilliomos:
Hú, ez parádés volt. Megjegyzem, csak azt csinálják/csinálták, amit lehet, ezek természetes emberi stratégiák (sőt, a felszínre bukásnak több köze van az ún "rendszerváltáshoz", mint értelmiségi mániák kiélésének). Volt az Új Írásnak 69-ben egy körkérdése fiatal írókhoz, a leginkább egy mondat maradt meg belőle (a Dobai és Haraszti korhűen kommunista szövegén kívül): Szentgallay Géza a maga kemény 29 évével: "tsz-anyagbeszerző vagyok, mindent tudok az emberről, amit lehet".

magyar-magyar szótár 2009.02.28. 10:39:35

@Tokfalvi: Itt az offo kateg' ismeretlen ;)
Az ússesikerű' -re már gyűlik egy HITPARADE-om a világkiállítástól az Új Vásárhelyi terv -ig (új tiszai vízkormányzási tervek 1999-2000)

Gyönyörű, és feldolgozatlan téma az 1957-90-es középértelmiség. Néhány novellán (elsősorban Örkény) kívül a vidékiek Sánta Húsz órájában bukkantak fel... Olyan jó orvosunk [=kép róla] azóta sincsen... (a filmben a fiatal Bodrogi adta)

Van lózunggyártás a jobbereknél is -de a hatákonysága: Foci-foci, foci ez az izé is, amit Széles pé'zel, de egyelőre a báyerezésen meg stefkázáson többet profitálnak a jóoldali, egyébként közepesképességű újságírók, mint maga a Jobber Ügy.

A jobberek olyan lózungokat szónokolnak, amiket kéjjel enntorkukon nyomnak le-vissza a jóoldali megfelelőújságírók. Itt van mindjárt kéznél a "kuruc"-ügy.
Valamiféle "nyooomják Krahácsot" -hangulatot képviselnek a jobberek, mindig a "rossz hír" hozói szerepében s aki a rosszhírt hozza, lelövik, ugye...

Ha "fiatal" jobber újságírást ilyenek képviselik, mint Ungváry Zsolt ... akkor szerintem a fogja a vén crux a tárogatóját, jaó odapaskóll avval a luának, hogy Hajszteaa! a pusztába ki! - és utánavágja a csontoss kalabérját is...

Azt a malacfocit, amit a mackófelsőkupacokkal kijelölt grundon folytat Széles "sajtója" még szegény jóoldali megfelelőújságíróknak kell hűdegyönnekmán!-nak interpretálni. (Úgyértem, hogy Bayer-en naponta 100000-en röhögnek és kb 10000 olvassa is...)

magyar-magyar szótár 2009.02.28. 10:42:56

A '60-as évek végén olyan feltáró-riportok, szociográfiák jelentek meg [nem Moldovára gondolok], amik ma is überelhetetlenek: Maga Pünkösti Árpád, a tényfeltárás atyja nem enged föl ma az (új)Magyarország felfedezése sorozatban annyira hard írásokat, mint pl Zám Tibor téesz-szociográfiái. Csak a Kun István -féle agitprop (kétsoronként torgyánozással skófiomozva) engedélyezett...

Tokfalvi 2009.02.28. 11:08:32

Ja, ezt is akartam mondani. Moldovát nem kéne ennyire leértékelni. Még hogy Urbán Ernő tehetségesebb?! Nem, ávó ide, ávó oda, Moldova kb. a 70-es évek elejéig egészen parádés volt. Nem "nagy", de hipnotikusan "jó". Az 56 utáni depressziót senki nem írta meg jobban (még Csurka sem), mint Moldova az Akar velem beszélgetni?-ben (érdekes módon ez hiányzik a Wikipédia listájáról) és a Rongy és arany riportnovellái egészen parádésak, jobban vannak megírva, kisebb terjedelemben többet mutatnak, mint Zám and Co. a becsületes, de dögunalmas könyveikben. Egyvalakit becsülök nagyon abból a gárdából: Márkus Istvánt. Egy elfeledett magyar zseni.
Moldovával is az történt, ami a nála sokkal nagyobb Juhász Ferenccel és Pilinszkyvel: Aczél elkezdte szeretni, és az eredmény katasztrofális.

Tokfalvi 2009.02.28. 11:09:24

No meg a Rongy és arany sincs a Wikipédián. Tünet.
süti beállítások módosítása