Сам не знаю, насколько я был богат

/Герман Стерлигов/

tanácsmilliomos - Magyarországon e kifejezést  egyáltalán nem használták -a gyakorlatban azonban az eredetitőkefelhalmozás nem a "rencervátás" után évek vakkapitalimusában kezdődött. Irodalmi és filmes példa tanácsmilliomosra Bereményi Géza Eldorado-jában található -Beremnyi zöldséges [nepper] nagyapjáról mintázta.

A tanácsmilliomos [ советский миллионер ]  kifejezést a Szovjetúnióban nyiltan alkalmazták: a NEP [НЭП]-korszak (1921-1928) [ новой экономической политикой   ] ügyeskedésen, intézés-en, papírozáson , államivagyon egyszerű szanaszéjjellopásn meggazdagodott ügyeskedőkre (nepmanokra). Tröszt -és szindikátus formátumú, maikifejezéssel élve maffiaszervezetekben fosztották le a szovjetvagyont. A menet végtelenül egyszerű, és maimagyarjaink számára velőtrázóan ismerős. Valamilyen céllal pénzt szerezni a minisztériumtól, ami messze van, aztán egyszerűen eltapsolni a pénzt, méghozzá monumentálisra hízlalt tanácsbürokrácián keresztül. Mielőtt még örvendezve tapsikolnának a stréber jógyerekek a vélt párhuzamon, miszerint a tanácsbürökrácia egyenlő az önkormányzatok , gyorsan lehűtöm rózsás kedélyeiket: egy elavult telefaXXXt sem volt az. A tanácsrendszer meg az önkormányzatiság  kettő (olvasd eről az SZDSZ Szabad önkormányzatokat! című, azóta lózunggá züllesztett szózatát 1990-ből..) A tanácsbürökrácia sokkal inkáb emlékeztet a mai Szetey-típusú részvénytársaságokra, meg az önkormányzatiság mellé állami pénzebn szervezett s immár négy éve súlyospénzeken üresjáratban pénzt zabáló régiós-hálózatra. Aki közel ül a kondérhoz, az nyúlkál.

Egy valódi szovjet äegykori...] millomos. A Szovjetúnió bukása után a média ezt az embert kapta föl a szovjet milliomos lekomm'jához: A képen German Sztergilov [ Герман Стерлигов] a családjával biodinamikus, szerény, ősorosz körülmények között.

magyarul Sztergilovról

A magyar tanácsmilliomosok java az 1949-53 között töretlen feketézésen gazdagodott meg. A téeszparasztok naponta ezrével vitték föl Pestre a kis pakkokat, pár felpucolt tyúkot, kacsát, disznótorost, tojást, krumplit. Kézipoggyászban, vonaton. Mindezeket a "rettenetes Rákosi diktatúra, júújj!!"-rendőrsége szeme láttára, sőt szives elnézése mellett már a pályaudvarokon felvásárolták a ballonkabátos, nejlonharisnyás, osztrák öngyújtókkal és füstszűrős cigarettákkal villogó nepperek. Arra kellett ügyelnie a tanácsmilliomosnak, hogy legyen valamilyen bejegyzett munkahelye. Kedvelt trükk volt az, hogy valamilyen szövetkezetet keresett meg a nepper és megkérdezte a felső vezetést: menyibe kerülne az neki, ha a szövetkezet a dolgozói létszámába venné. Természetesen a fizetésére nem tart igényt: Hozassanak a Mézes Mackó-ból érte valamit. Személygépkocsit magánszemély Rákosi alatt csak akkor birtokolhatott, ha Kodály Zoltán Honthy Hanna vagy más jelentős művész, esetleg élsportoló volt. Így a tanácsmilliomos a sajáttulajdonú autóját valamely szövetkezet nevére papíroztatta le. Ha esetleg andrás, fakabát, zsernyák lekapcsolta volna valamely vidéki város szállodájában, akkor mutatta a papírokat: egy szövetkezet felvásárlója, azért van nála az a néhánytízezer (maipénzben millió körüli) kézpénz.

http://retronom.hu/files/images/kepek/eredeti/62/1949_szazforint.jpg

kép forrása

A takarékszövetkezetek megalapításáig, az OTP bankszerű működéséig az uzsorások paradicsoma volt a "szociálizmust építő" Magyarország. Jól fizettek az ingatlanügyletek. Budapestiparasztok egy része pl vagyonát a Rózsadomb építési tilalom alatt álló területein ugar-szerzésen alapozta meg. Kb egy hektár mezőgazdasági terület lehetett magántulajdonban. Teljesen legálisan kaparintották tehát meg a nepperek a mama, papa, keresztanyu, sógor, koma és jóbarát nevére a Nagy-Budapest megszületése utáni években még építési tilalom alatt álló területeket, majd szocialista módon lepapírozták , azaz feloldatták az építésitalalmat és hawájj. Ma is, ha valaki elnézi a frekventáltabb belbudai kerületek 50-es80-as években épült házait, elgondolkodhat: Ennyi élmenő orvos, ügyvéd, operaénekes, élsportoló volt Magyarországon? Amit ma fekete -meg szürke gazdaságnak nevenek, az a Kádár -rendszer alatt még ÁFA-formájában sem volt megadóztatható miközben a "nép szava" a humoristák és a szocialista rendszer oszlopértelmisége, az újságírók a maszek világ, a nyílt, adófizető, sarcolt vállalkozók ellen uszították a dógozótömegeket. (Ezeket a mai jógyerek úgy képzelje el, mint a bérbloggereket, álspontaneitásuk hűdemegaszondós, namostkimondta a húhhát, alapja az APO tájékoztatási leirataiban "feküdt"...)

A rendszer kritikáját Örkény István A Hanékné-eset c. riportnovellájában adta meg. Természetesen nem a blogoszféra találta föl a raffionált, álsemleges rendszerbírálatot. A magyar ponyvairodalmat súlyos csapás érte, amikor a közepesnél [Urbán Ernő ] is gyöngébb képességű Moldova György a rendszerkritikai vezérlés lefúvószelepeként kapott munkát [az illetékes minisztériumoktól engedélylevelelekt, kisérőt, pénzparipát és iránymutatást is ..pl a vasúti-"tény"regényét vééééletlenül a vasútiszárnyvonalak felszámolása idején koch-olhatta...] . Igen, igen: Már Kádárék is alkalmazták a sajátgyártású minuszossal való trükközést. A régi elftássak (mint ahogy ma György Péter eszteta úr nem érti Tótát...) nem is értették, hogyan lehet a központi agitprop keretből a rendszert "bíráló" humoristákat meg pojácákat fizetni...

A NEP-korszak-nak Sztalin hatalma megszilárdulásával az első terrorhullám vetett véget. Volt két mókás, vidám könyv, Tizenkét szék / Aranyborjú, igazi értékes irodalmi alkotások, amiben egy szatírikusra  karikizált figura, Osztap Bender [ Оста́п Бендер ]testesítette meg az igazi NEP-mant. S tényfeltárta a terrorlegények elé az aratás mezejét. Persze az osztapbenderek hálóra akadtak, de az igazi tanácsmilliomosok megúszták valamely állami tröszt irodakomplexumában, mint jó elvtársak. ("Csak a kishalak akadnak hálóra.") Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov a legeslegjobb szándékkal voltak, tökéletesen ártatlanok, felhőtlenül kacarászunk is a Nagy Kombinátor kalandjain. Éspersze, ha jön egy újabb s újabb kombinátor, bedőlünk neki.

Az Aranyborjú -ból 1974-ben Szinetár Miklós rendezett  tévéjáték-sorozatot, ha jól emlékszem. Ez volt a magyar televíziózás történetének a Frici a vállalkozó szellem bukása után a legnagyobb katasztrófája.  Azt hittem, kópiája sem maradt a szerintem viszont mókás, és vidám filmsorozatnak, amiben Osztapot Darvas Iván , Tyerentyijt vagy kicsodát meg Bánhidi[y] [Disznókirály] László játszotta. Barangót Harkányi Endre alakította. Persze nem merészelték a történet elbarmolói [dramaturg Kádár házi-deákja, Gyurkó László volt...] valóbanvalóságos 70-es évekbeli környezetbe adaptálni a történetet, tehát a Kádár-korszak jellegzetes intéző-emberei, Kék-és barnaköpenyes MERKUR-újautó átadós csávók, taxisok, kamionosok, a Szeged-Szabadka csempészbuszjárat névtelen hősei etc. nem szerepeltek a filmben.

megjegyzés: Ma poenblogokban még mindig 20 éves baromságokat lehet olvasni az "orosz számítógépről". A Szovjetúnió mai jógyerek netenyőtt, guglialakú kisfejecskéjében a nyomor, a szegénység, a kosz, retek, fejkendős matrjonák és a Fekete Macska Bandája romantikája az "elnyűhetetlen Zsiguli" nosztalgiájában. A Szovjetúnióban, az alkoholizmusa miatt a Horn Gyuláéhoz hasonló agylágyulásban lassan elmúló Brezsnyev szépidejében szovjet állampolgárnak, becsületes kommunista embernek Moszkvában valamelyi praszpéktyen egyszerű kis régi orosz polgári lakása volt. Moszkvában minden kb annyival nagyobb, mint a Vörös tér a Hősök teréhez képest: imígyen egy átlag orosz polgári lakásnak hét szobája van, egy-egy szoba akkora, mint kiskörúti régi polgárlakás hall-ja, a nagykonyha üzemi méretű, és a cseldétraktuson vannak kb akkora szobák, mint nálunk egy polgári háló. A szovjet milliomos ugyan nem tulajdonolhatott nem honos gyártású járművet, be kellett érnie Volga M21-gyel. Nem utazhatott csak úgy szíre-szóra nyugatra. Ésbizony, meg kell mondjam, Szovjetúnióban nyugati menő cuccba számított az NDK-s vagy magyar import áru -már egy román ing vagy bolgár bőrtáska is. De bizony, amikor megláttam az én Ványa játszópajtásom játékait, többek között eg KRAZ-locsolóautó 1:16 léptékű kicsinyített mogyel-jét világító lámpicskukkal, gumiból való gumikkal, zárjával nyíló ajtóval, amiben az ablak (szemben az anyamogyel-lel) le is tekerhető, a kormány kormányzott, méghozzá hasonló szerkezettel, mint az igazi, a váltó meg ujjal bepiszkálva járt a kulisszájával -nem voltam meggyőzve arról, hogy a Matchbox a modellautók csúcsa.

Főleg nem a magyar tanácsmilliomos szerintem egyik legpompásabb példánya a vállalati/szövetkezeti anyagbeszerző. Ez a fajta egészen 1989-90-ig lapult. Nem is merészelte a pénzét költeni. A kádári agiprop úgy minden tízeredik umbuldát föltáratta tényfeltárókkal. Megismerhető volt az a botrány, ami a méteráru elosztást jellemezte: Az országos nagykereskedelmi vállalat magánszemélyt kiszolgáló üzletet (tehát maszekoknak árusítót) összesen egyet üzemeltetett -természetesen csodás Székesfővárosunkban, a kor szóhasználatával a datolyazabáló neonfényesbe', abba'! Annyi kenőpénzt kaptak még az egyszerű eladók is, hogy képtelenség volt azt elkölteni. Feltűnő autót nem vásárolhattak -az üzletvezető kínjában már az unokaöccseinek vett lakást. Még külföldön is nehézkes volt elkölteni a pénzt. Bármely használtautóért az idehaza a hatóságok által meghatározott újautóérték 150%-át kellett vám-ként kifizetni.. Így csak nehézséggel lehetett lepapírozni akár egy nagybácsi által ajándékba adott erősen lehasznált nyugati autót is. (Tanácsmilliomos kaptafogta, elautózott a kétévenkénti rokonlátogatós papírjával [ a kinti "rokonnak" közjegyzővel kellett hitelesíttetnie a meghívólevelét...] egy bécsmelléki, töbnyire szerb vagy lengyel emigránsok által működtetett autóműhelybe, a leharcolt Opel Rekordot otthagyva, az azonosítókat meg a rendszámot átműttette egy újabb modellre,  Rekord az  Rekord, az a lényeg, hogy mi van a papíron. Kicsit furcsán mutatott az 1974-es modellen az 1967-es (CS, CT) rendszám, de a lényeg a lényeg, hogy ragadjon a bélyeg. Mindenféle alföldimentalitású gumicsizmás vidékitahó maszek persze ilyen trükköket nem engedhetett meg magának, mert vidékiviszonylatban ugyan pl a parasztság A Párt KB szerint alacsonyabb osztályöntudattal is rendelkezett, ámde a rendszer mindigis vidéken volt éberebb, a tanácsmilliomos meg szem előtt. (Az első falurendezés, bocsjav "településreform" idejében kicsiny falumból, ahol nem születtem ééén, 1948-és 59 között 12000 lakosból 5000 költözött Pess-re "azír, mer" ott bíkibe hagyják a zembert" )

 Tanácsmilliomos arcképe egy regényben -voltak szerencsések is

A mink falunk nem csak az öngyilkosok falva kitüntető melléknevet kapta a megye szájhagyományában, hanem szerencsefiak faluja is volt. Mint számtalan más vidéki település. Míg Bács-Kiskunban vagy Kertmagyarország más épebben maradt területein a paraszt, ha volt három nagy fia, vett három egyforma fehér Moszkvics 412-est (gyüjteményem legdurvábbjában a paraszt 3 fekete Volga-M21-et vett a három fiának) a kisebbiknek még nincsen jogosítványa ugyan 14 éves létére, de majd belenyő idővel -addig a mi falunkban nem csak a zattejjista brobboganda volt éber, hanem egyéb frontján is eredményes volt a cucujialista embertípus megformálása. Úgyhogy az új autójára mindenki azt mondta, hogy nyerte. Presszós Pötyi nyénnyék arcára már a harmadik új autó (hat éven belüli) vásárlása után nem fért föl újabb "nyereménybetétkönyvhúzás" meg lottószerencse, azt hazudták, hogy az amerikai nagybácsi küldte nekik a zsigulit: nijjük csak a fehér villogót. (A MERKÚR-nál "selejtre vett" azonnal, feláért vásárolható autókon néha vééééletlenül a szovjet típusú haloványpezsgőszín elsővillogóbúra maradt.) Jut eszembe a lottóról, hogy közismerten alkalmazott trükk volt a "nyerteslottószelvény" vásárlás, vagyis a jogosult még a nyereményen felül zsebrevághata a szelvény színlegi átadásáért is a pénzt. Volt fuvarozó válalkozó, aki minden teherautójára meg gépére "lottón  nyerte" a pénzt.

A tanácsmilliomosok igen jelentős szegmense vagyonát a budapesti lakáskérdés rendezése, a Belvárosi nagypolgári óriáslakások társbérletenkénti szétfalazásai után alapozta meg. Az utcáról lehett összeszedni feleslegessé vált ócska XVIII. századi bútorokat -mondjuk a chipendale-lel és az artdeco-val meg a későszecesszióval bezáróan. Valamirevaló tanácsmillomos lakását már a folyosón ki lehetet szagolni, a szalonnafüst és zsírgőz, valamilyen rothadó zöldség, áporodott szennyes és az elképesztően mocskos ruhák egyszer, kevés vízben való nagymosásának penetráns bűze keveredett havannaszivarral, csokiflip, amerikairágógumi és 200Ft-os kurvák olcsó osztrák kölni illatával. Az uzsorakamat 70-75% volt. Szigorúan papírozva. Vastagon kiemelve a kölcsönbe adott összeg kamatmenteségét. (Mindig a kamattal növelt összeg szerepelt a papíron.) Úgye ne mondjam, hogy a hónapszámra nem mosdó (ha a kurvákkal való nyalatást mosdás-ba nem számítjuk...) uzsorás akárkinek, aki benyitott, éhezéséről, nyomoráról panaszkodtt. Ja, a triplatokája? -az a víz, a víz öli meg, nézzük meg  milyen dagadt a lába.

A vállalati/szövetkezeti anyagbeszerző -esetleg raktáros- típusú eredetitőkefelhalmozók tehát 1990. után merészkedtek elő. Mindenkinek feltűnő volt persze, mondjuk faluhelyen, hogy az eddig Trabanttal bohóckodó képmutató tolvajgazember, a Simson-motor-intézés járási bajnoka Csabi bácsi elkezd alanyikárpótoltaktól földeket vásárolni, a káeftékké átszervezett téeszekből 30ezer Ft-jával MTZ-ket, IFA teherautókat. Csabi bácsi szívember is volt, mint ma a királycsávók. Teszemazt egy gumicsimmás téeszsofőr, akit a kft-ből kisakkoztak a téeszfőnökök (mind a helyi MSZP díszpéldányai, kisgazdaköpködéstől habzó pofával)  Ha összefutott az utcában Csabi bácsival akkor ő maga ajánlotta föl a fajin kis mezítlábas IFÁ-t (billencs, rövidplatós, elsőhajtás nélkül) hitelbe persze, majd úgy fizet a gyerek, ahogy akar, Csabi bácsi segít, merő szivességből. Persze azért a havi hamincezret dellázni kellett. Telt múlt az idő, három év, a fuvarozó már egymilát letett Csabi bácsinak, amikor megkérdezte hogyhátizé, már kétszer újította föl ezt a szart, szinte semmi sem eredeti rajta, nem-e lehetne-e úgy tekinteni, hogy ki van fizetve az autó? Csabi bácsi erre iszonyúan felháborodott. Ezen a rabló vadkapitalista mentalitáson. "Ilyenek ezek a '90. utáni vállalkozók, minden ingyen kéne nekik! Beleülni a készbe, mi? Kádár alatt bezzeg kussótatok, ecshém, mint öcsisajt a májkrémes zsömlébe-e-je!"  Az IFÁS bunkóvállalkozó meg otthon véletlenül hasraesett a felborult konyhaszekrényben, kicsit megvagdalta magát az üvegekkel, egyből észretérült és perkálta a zsét Csabi bá'nak. Az egész falu szereti Csabi bácsit. Senkit nem zavar, hogy a volt téeszmajor, a Szabadság Filmszinház Amnesia Disco-stul, két kocsma, egy presszó jaz üvé meg vagy 400 hektár feőd, kombájniok traktorok. Csabi bácsi, amikor leerszekedik a nép közé, mondjuk benyom egy Radebergert-t az egyik sörözőjében, szidja a rohatajjas mocskostóvajj vállalkozókat, a kisgazdákat, akik a téjjeszt széjjeleverték, a mocskos bitang kizsákmányoló kapitáluistavilágot  -Neeem, nem szakad le Csabi bácsi pofája! Dehogy. Hiszen semmi nem az övé. Él ugyanis egy távoli nagybácsija valahol a Dunántúlon és annak a kis megtakarított pénzecskéit forgassa jű, peeersze! Semmi nem az üvé itten, ő mindig is a becseűletes dógozótömegek pártján vót! Hát az építőszövetkezetbe ki csempészte ki a szövlakótelep építésekor a sok pincehideg sört. Na jó, egy párszor táncos Żywiec piwo lengyel import sör] is becsúszott nyáridőben.. Csabi bá támogassaja focicsapatot is, hát, mint szegény ember, sokat nem , egy-egy ezressel évente. No de hangja! Betőőőőti a pályát, amikor ő a fijúkat buzdíccsa! 

Idegen, ha a mink falunkban általhajt az autójával, Csabi bácsit úgy ismeri meg, hogy ő az, aki még annyi elsőbbséget se ad az Ignis-szel, amikor az utcájukból kihajt, mint általánosan szokás.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr7962255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.25. 21:59:12

csabi bácsinak van-e már párttitkára?

magyar-magyar szótár 2009.02.26. 04:33:13

Húú, Csabi bá' politikai portfóliója. Induljunk ki abból, hogy a Csaba keresztnév választása 1938-ban mint jelzésszerűség. Folytassuk onnan, mi kellet ahhoz, hogy a Csabi gyerek 1968-ban a zsírúj anyagbeszerzős Barkas-ra ülhessen. Anyagbeszerzés= heti egy pesti út -potyautassal, az irodáról valamelyik csaj pl. Vagy intézményvezető (Manci óvónéni stb). Titkáreltáss házát is a szövetkezet építette, márpedig az oda behasznált anyagok nemsemmik voltak, csakis Pesten kaphatóak.

A banális számlatrükk Karesz bá'-val a Vasbaót-ban: Csabi, akkor még nem bá', hanem gyárek, időnként bement számlákért, azokat beadta a könyvelésen, kifizették, és Karesz bá’val negyedeltek. Mármint, hogy a számlaérték negyede maradt Karesz bá'nál. (Vízzel hátranyalt jampiséró, plajbász a fül megett)

Ennekmegfelelően Csabi bá' permanens zsidóellenesség mellett (úgyértve, zsidók, szerinte, a Kreml-ig hatoltak föl a politikaiéletben, hogyne, Brezsnyev is!) 1994-ig kisgazdaérzelmű. 1994-ben: addig volt jó, míg Kádár élt. (Csabi bá' 1986-ban a legrekkenőbb nyári napon is kapott kőbányai sört elvitelre és szombat reggelenként se kellett a péknél másfélórás sort álnia a kenyérért, mert hátul ment be s Pali pék kihajigált neki pár forró veknit.)

Az MSZP-ből Horn Gyula a kedvence Csabi bá'-nak -viszont Kovács László mindig is gyanús volt néki, hogy tán zsidó. Külön megérne egy bejegyzést a Csabi bá’ban élő Horn Gyula kép, a becsületes magyarember, aki a maga pályinkáját naponta megissza és megoldaná a cigánykérdést. A cigánykérdéssel kapcsolaban természetesen a lakatlansziget, ill a vissza-Indiába -line híve, de csak verbalicce, mert egyébként augusztustól novemberig nagytételben vásárol bengészeltkukoricát és napraforgót. Valamint este 11 körül szivesen kunkorodik ki az Ignis-szel s autóztatja meg a párban flangérozó 12-13éves cigánylyányokat -per 2000-5000Ft. Tehát cicijáliss érzékenysége is fokozott.

Csabi bá' különösen akkor frenetikus, amikor nyáriszabadságának egy részét Kutass doktor, a híres ügyvéd (gazdaságjogász, de ágazatokkal nem szarozzunk) nyári szabadsága egy részét a gyermekkora iránti nosztalgiában klottgatya-vietnámipapucs-hóttrészeg tölti Csabi bá’ presszói és kocsmái között ingázva a Beetle-lel. Amikor Csabi bá meglátja a fekete Beetle-t, már tudja, itt a hawajj. Kutass doktor többek között a távfosás bajnoka. A Krejszbótsarkától mérve 2méter 20 centimétert fosott, 70cm-t verve Keőmírgess Jóstira. A verseny harmadik helyezettje a többiekhez mrten arányában annyit ért el, mint a Jobbik Ferencvárosban a minap, viszont, mivel összesen hárman vettek részt a távfosásban, azzal is harmadik legerősebb lett, hogy a lényegében ennen lábszárát fosta le.

Hát, nagyjából ennyit Csabi bá' pártállásáról. Ja, természetesen mindet felakasztani, mármint a képviselkőket, Csabi bá' szerint, ui tolvaj lopcsalista gazemberek, majd adott volna ezeknek a Toller László, ha nem éri baleset.
süti beállítások módosítása