autóbaleset [megrendezett]-láb alól eltétel egyik legszakszerűbb és nehezen bizonyítható formája. Művészi tökélyre szocialista titkosszolgálatok emelték politikai indíttatású merényletekben. (Dubcek halálos balesete.) Rusztikusabb formáját maffia típusú bűnszervezetek művelik. Nyugodtan leösszeesküvéselméletezhető, véletlen tanúk előtt megejthető. A megrendezett baleset rekonstruálható, még akkor sem derülhet fény merényletszerűségére, ha szakmailag (sofőr, azaz hivatásos gépkocsivezető szemmel) nyilvánvaló*. Az egykor népszerű vadászbaleset kategóriát váltotta föl. (Vö az erdei [vadkan] szerepe a magyar történelemben..)

Szép irodalmi példa Kertész Imre zseniális  Detektívnovellá-ja filmes adaptációjának, az Emelet-nek záró utalása. (Pompás filmes adatptációját január 22-én este vetítette az m1 [televízió]. (A comment.com ajánlata.  Az index-en e filmről Strommer Nóra.)

Néhány apróbb kiegészítés:
Sokan ismerünk példákat arra, hogy azok a magukból kivetkezett emberi fenevadak, akik esztelen autós közlekedésük következtében az első karambolt megússzák, onnan nagyeséllyel a többit is. Teszemazt, bizonyos autótípusok, [valódi]Saab, [igazi]Volvo régebbi konstrukciói (Saab 9000 ??-terrrrmészettesssen !!) Mercedes, magasfokú védelmet nyújtanak, ezekben könnyű megúszni a karambolt.

Ismeretes megtervezetten életbenmaradásos végű megrendezett autóbaleset is. (Biztosítási csalás kateg'ben tömegesnek mondható.)

A  rendőrség viszonylag mezei szakszolgálati gépkocsizó rendőreit is kiképzik a szakszerű karambolozás teendőire, nemhogy a titkosszolgákat. Nagyon fontos a pánik elkerülése, a hűvös nyugodt viselkedés. ( Az árok a sofőr barátja -tartja a hivatásos gépkocsivezetők bölcsessége.) Ha belegondolunk: sokszor az autóbalesetet az autó vezetője azért éli túl, mert a végső másodperc-sziporkákban pl ösztönszerűen keresztbefordítja az autót úgy, hogy ő az ütközéstől védett oldalra kerüljön. Ezért a legveszélyesebb az anyósülés.  És mi van, ha ezt szakember hideg megfontoltságban teszi?

*Példa: Az enyhe bukkanó előtt a merci két tehergépkocsi előzésébe kezd. Az először leelőzött gépkocsi hivatásos sofőrje már annyira reménytelennek látja a mercedes-es műveletét, hogy félkerékkel a padkára húzván a pótkocsis szerelvényt erősen fékezi is, hogy helyet csináljon a mercinek a visszatérésre. Ám a mercedes-es még folytatja az előzést, a következő teherautót is előzni kezdi. A szemben közeledő autót profi sofőr vezeti azonban, aki nem pánikba esik, hanem erősebb fékezés nélkül a padkára húz le, elkerülve az ütközést a mercedes-szel. Sajnos azonban a padkaszelvényben van egy tuskó, amin megpördül az autó -miközben a vétkes merci és a két teharautó elhúz, megpördül kereszt-tengelyén és átvágódik a túloldalra úgy, hogy a vezetőfelöli oldalon a tető behorpad. Tehát lényegében ez egy meghiúsult merénylet, a kiszemelt autó sofőrje elkerülte az ütközést (úrvezető nem kerülhette volna el..) ámde a tuskó és a véletlen mégis beteljesítette a merénylet célját. Minden vadászathoz szerencse is kell. A vétkes mercedes-es felháborodottan utasítja vissza a vádat, miszerint felelős lehetne, mit ijedezett a lehúzódó autó sofőrje, mért nem ütközött egyenesen a mercijének??

Azonképpen sofőrségben mesterem Lujó bá' azt tanította: "Jó sofőr nincsen. Mindnyájan Isten kezében vagyunk. Akkor mondhatod, hogy tudsz, ha a sofőrbúcsúztató után hazatámolyogván a  sofőrtáskát végleg a szegre akasztottad." 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr43900770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.01.25. 10:11:28

Tudnám, hogy ez mit keres a főoldalom...
De boldog ember is lennék!

2009.01.25. 10:42:12

Érdekelne ha már irkálsz itt a balesetekröl, hogy volt-e már baleseted, vagy éltél már tul --mondjuk 3-as karambolt?Ha nem, akkor minek irkálsz olyat, hogy az árok a soför bárátja?Mert árok van kicsi, nagy, mély és "szakadéknak" mondott is!Megnézném, hogy a mély árkot tulélnéd e!

zrtzrtzrtzrt (törölt) 2009.01.25. 10:59:51

Nem kell ehhez pótkocsis autó meg 20 ember, csak egy szembemenő autóban egy nagyon erős kézi reflektort kell felvillantani, ha a delikvens jó pozícióban van.
Nincs nyom.

v.putin 2009.01.25. 11:13:55

Expressis verbis Toller baleset verzioja.

Bal A Tone 2009.01.25. 11:22:39

Kíváncsi vagyok, 2000-ben Vancsik Zoltán autóbalesetét ki rendezte meg művészi tökéllyel.

stopper 2009.01.25. 12:51:51

Dubcek balesete melyik szocialista titkosszolgálat műve volt 1992-ben?

tollas 2009.01.25. 12:52:03

"Szép irodalmi példa Kertész Imre zseniális detektívnovellájának, az Emelet-nek záró utalása. (Pompás filmes adatptációját január 23-án este vetítette az m1 [televízió]."

Ez tulajdonképpen mi? A tévé nem adott le ilyen filmet.

ribizlifrász · http://ribizli.uw.hu 2009.01.25. 13:14:47

@Hivatásos beszólóművész: te a hivatásos beszólásaid helyett inkább fejeznéd be azt a félkész honlapot, amit a hivatásos beszólásaiddal a blogokban reklámozol!
Az ajánlatkérő form ugyanis még mindig nem működik.
Nem mintha ajánlatot akarnék kérni egy ilyen sunyi cégtől.

magyar-magyar szótár 2009.01.25. 17:50:45

Igen, a fiam élt túl balesetet, mert hallgatott az apjára, simán megjárta az árkot. Sőt az autó is szinte karcolás nélkül. A lényeg: nem szabad rángatni az autót, pánikolni. Sajnos nagyon sokan megijednek -beszélni kellene oktatásokon ilyesmiről is.
Sokan azért pördülnnek meg, mert lekapnak az útpadkára: Ilyenkor fékezés , kormánymozdulat nélkül kell "kigurítani" az autót, azonban a rutintalan ideges mozdulattal visszakormányoz: és már pörög is az autó!
Olyasmi ez, mint motorversenyen a "szakszerű" esés, amikor nem "ellenkezik" a bukott motoros, hanem "kigurul"
Sok esetben az árok a megoldás, a mentő ötlet. Azonban a bepánikolt gyakorlatlan vezető egy hirtelen mozdulattal kirántaná" az autót az árokból, ezért az bebucskázik, megpördül. Teherautósok, öreg volános sofőrök a megmondhatói: valóban: sokszor az árok a barátunk, hát nem tele öles fákkal, persze.
Ugyanez: Mindenki ismeri a filmes közhelyet: szakadék, meredek hegyoldal, szerpentin: és elmegy a fék. Profi sofőr ilyenkor ráoldalaz a sziklafalra s úgy fogja meg a szerelvényt, jó, elviszi a fél oldalát: de ő megmarad..

Nem kell azonnal betépni János. Ha nem hisz nekem, kérdezzen sofőröket.

magyar-magyar szótár 2009.01.25. 17:53:40

@stopper: a posztszocialistáé. Most ne kelljen már ezt ragozni, fél Nyugat-Európa politológusai negyed könyvtárat írtak arról tele, hogy a posztszocialista országokban a poszt-titkosszolgálatiak kezében van a hatalom. Lásd Putyin a kristályos példa. Nemhogy Szlovákiában, de még Magyarországon is ezerrel gályázott a régi szocialista titkosszolgálat a papírok lerendezésén stb.

magyar-magyar szótár 2009.01.25. 17:58:39

@tollas: Elnézést, nem 23-án, hanem 22-én csütörtökön este volt: a commanet:com is foglalkozott a filmmel, Vecsernyés János rendezte, konzultáns Háy János, Hauman Péter és fia a főszerepben stb.
Tudom, hogy hihetelen, hogy főműsoridőben az m1-en művészfilm, és méghozzá igen értékes alkotás megy, de hát.. mit tegyek, ez volt...
COPY :>>az Emelet (20:10 m1), amit Kertész Imre kisregénye alapján Vecsernyés ... Az eredeti Kertész kisregény címe amúgy Detektívtörténet.>De a nyolcas sávban van még egy magyar film, az Emelet (20:10 m1), amit Kertész Imre kisregénye alapján Vecsernyés János vitt filmre, és sokan dicsérik. A sztori egy fiktív országban történik, ahol a rendőrségnek van egy titkosan működő "rendcsináló" részlege. "Aki tud a részlegről, hallgat, vagy tagadja, hogy létezne. Aki be akarja bizonyítani létezését, vagy ellenszegül, eltűnik, vagy egy balesetben szenderül jobb létre". Ismerős, nem? A film főszerepét Haumann Péter és Haumann Máté játssza.
süti beállítások módosítása