Morbus Swiftiensis - megmondóemberek, politikaiújságírók, néhai humoristák ( M.S. spec. Farkashazyensis, a humor [nedvességvészes fogyása, szellemi kiszáradás) betegsége. A szerencsétlen addig-addig szórakozik az emberi nem fertelmeinek feltárásával, a lényegi felismerésével, hogy a realitás metszésébe kerül, és egy szép keddi napon vagy esős csütörtökéjszakán megőrül, ám, mivel paranoiás, ezt csak legföljebb a szűk környezete veszi észre. Még évekig ámokfut textúrálisan, kolumnista, évente politikai vagy néplélektani almanachokat ad közzé, újabban bérblogger az index-pont-hu -nál ésvagy a hirszerző-pont-hu-nál vagy a kettő között gördülőblogozik a blogspot-pont-com-ot és más csomópontokat érintve. 

Eleinte tünetmentes, még szabadidejében is mosolyog, néha elsüt egy faviccet, később azonban egyre halálosabban komolyan veszi magát, többfrontos támadást indít a kisszerűségek, az emberi fonákságok ellen, ívszám ír alá petíciókat és köröz, pécéz, elevenenskalpol, lobbyz [befolyásos személyiségek előszobáiban ücsörg félnapokat át, talp- és tányérnyal] vonatkereket pumpál, jelentős felfedezéseket tesz a kákániscsomótkutatásban és a spanyolviasz valamint  amerikafelfedezésben,  profi szőrszálhasogató. A beteg a környezete számára megkönnyebbülést hozó halála után a gyógyulás turbulens jegyeit mutatja. (Vö. a Gulliver utazásait a liliputi mese mai állapotjával...)  http://media-2.web.britannica.com/eb-media/17/19317-004-0827D0DE.jpg

 

 

 

A megmondóember magányosságának allegóriája

-á, nem csak jellegzetesen blogoszférikusan aktualizálok

(A Gulliver utazásai-nak   illusztrációja a XIX. sz-ból)

 

 

  

Fájl:Jonathan swift.JPG
A betegség a nevét a néhai Jonathan Swift,  anglikán esperes és amatőríró után kapta. 

Jonathan Swift (* 1667. november 30. Dublin; † 1745. október 19. Dublin)hóttkomoly angol  író  és bigámista, aki sose nem írt gyerekeknek, főleg nem, amikor Dr Shit álnevén A Szar-ról szóló szarkasztikus értekezését. Ám írek azóta se szerettek angolt úgy, mint őt, hiszen pl pompás pamfleteket írt az anglikán egyház visszásságairól. Munkáit később moderálás [húzás, csonkítás, cenzorálás] útján dolgozták át az ifjúság számára. Írói álnevei : Isaac Bickerstaff, A Dissenter, A Person of Quality, A Person of Honour, M.B. Drapier, T.R.D.J.S.D.O.P.I.I. (The Reverend Doctor Jonathan Swift, Dean of Patrick's in Ireland), Dr. Shit. Láthatjuk, hogy a soknickűség sem mai kór.  Swift az irodalmi Scriblerus Klub tagja volt. Diplomáját. mely talán felcserkedésre is feljogosította, szociális helyzetére tekintettel a pozitív diszkrimináció jegyében [by special favour] adták ki neki.

 Ha valaki megütközne az anglikán egyházat ostorozó ír-barát angolon, aki bigámista ÉS[!!] anglikán esperes volt, gondoljon a "Modern Pedagógia Atyjára" minden fejlődésregények homérjára Jean Jacques Rousseau-ra, aki szeretőjének öt gyermeket nemzett, s azokat születésük után mindet szépen sorban lelence csapták[kiadták vidékre zabi-és szerelemgyerekek nevelésével foglalkozó falvakba...].

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr45865232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.09. 10:22:27

Farkasházy sosem volt úgyigazán humorista

Hanem viszont ámde szerkesztő ugyi, és a lényeg: unterman*, mégpedig kiváló

ez megfigyelhető a huszonévvel ezelőtti rádiókabaréktól a hetihetesig bezárólag


*:cirkuszban az, aki alul áll. kabaréban az, aki föladja a poént

magyar-magyar szótár 2009.01.09. 13:00:28

Igen Hann'. De ez az ember, hihetelen ma már, valami humorfesztivált vagy humoristakerestetiket nyert meg ezerkilencszázhetvensokban. De akkor mivel.
És: jaj annak a poennak, amit őd fel.
Megj.: gyermek voltam, mikor megszülettem, de plŐsz Ferencre is emlékszem. Ő sem mosolyintotta volna el magát a szinpadon, feszt tökkomolyan beszélt, mégis nevettük.
De egy udvarias bohócot, aki a királyt dicséri.. Nem tamburmajor (bocs: tamburás majom?) az?
süti beállítások módosítása