schäffhalter -nyájajuhász (számot is adó)juhász. "Úgy könyökősz az asztalnál fiam, mint egy sófalder!"

Nyilván a csikós a legelőkelőbb volt s utána csak a gulyás. No, már a gulyás és juhász sokszor fokosra méne abban, melyik az elébbvaló. Abban mind megegyeztek, hogy a kanász a legalávalóbb. Azt azonban ma nem tudjuk, hogy még a kanásznak is volt kire le mutatnia:

  Ti. a kondásra.

Ha a jószágok őrizői  rangsorában a csikós is volt a legfennebb való, mégis a juhász általában a leg führfang-osabb. (Netokratául: leginnovatívabb) A legjobb orvosemberek általában juhászok voltak. Sok juhász csikós módjára tudott is a lovakhoz, míg azért a csikóss éhen halt volna, ha juhásznak áll. Ismertem orvosember juhászt, aki végzett állatorvost megszégyenített, ám hobbi-ból fuvaroslovat nevelt, kupeckedett ilyenekkel. (Fuvarosló: igásló, amiben rückwerts avagy czurikk van.. magyarul tolni is tudja a kocsit...) A juhász főzőember is, mert aki birkapörköltet főz, az mindent tud főzni. Nyelvész is, mert meg tudja mondani, hogy a juh nem szinonímje a birkának, ahogy azt a Nagy Akadémiai Szótár Tudósai máig tév-hiszik. Ugye: juhból is főz megfelelően betyár juhász pörköltet, ha kell, de mégis a birkapörkölt finomabb. (A juh kifejlett tenyészállat, "öreg", a birka a nyájat alkotó tömeg, húsra-nyírásra tenyésztve. A jerke fiatal (nőstény), a bárány zsenge, az ürü [jerke kortársa] általában megmetszett fiatal hím, a vezérürü nemigen ürü, inkább kos, mert a heréletlen hím juh kos.

A mai dínom-dánom HiFi-sztereotipiákban is vannak ilyen Megismerni a' kezdetű mélymagyarnóták. Valóságos hiv. áll. tám. elf & fölkent szaGértői wannak a megismerni a' -nek... 

A felszínességben azonban elsiklunk a lényegi tartalmak mellett.

A legutóbbi gyémokrátikus önkórmán(y)zati választásokban mindenki totemisztikusan szavazott jóformán. Meg se nézték, ki se biflázták a neveket a totemek mellett, hanem a totemhez X, +-eltek és kész. A Viharos Hétfőn aztán voltak is nagy csodálkozások, mert nemkevés településen a magukat jólszámítónak gondoló győztespártiak nem merészelvén fölvállalni a totemet, "független"-ként indulának. Felmagyarul: deklarált büdösfideszesek "függetlenként" álcáskodván nem lettek képviselők, míg mezei karrieristák megfelelő totemet vásárolván kondérhoz fértek...

Az önkormányzati reform álnéven tervezett településrendezés (60 év alatt a negyedik nagyobb magyar települési refó'm) előkészítéséhez kitűzött cél volt a büdös fidexxek túlnyeretése főleg a vidékiparasztság által lakott területeken.

Lesett is aztán az zistenatta nép, hogy kicsodák is lettek képviselők: Ők ezeket nem is akarták vóna! A győztes totemekek párt-szajkómunkássága egy fene cserregett a győzelmen! Micsoda örömmel voltak. S vannak is.

Régente bezzeg mélyebb tartalmakba is belegondoltak az emberek. Heába is vett vón egy kondásból vett bëtyárlegíny csikós ruházatot magának: megismerszett járásárul, azaz a sok sárban való, bocskorban való sinkózásban afféle sarkon-menésirűl. Sé a lovaglás, sé a karikásustorral való furfángokban nemigen mívelvén magát, hát arrúl is kiösmerszett természetje. Ha, mikoron ló-színek is ötvennél többe mentek.

Hát ki tudja már máma, mi szín a Citroën C2-ben a kesely. Ha a szöghajról azt hiszik, hogy az tüsi -nem pedig magyarszőke, amit lyányaink seszínűnek hisznek, és feletetik hajfestékekkel műanyagraffiahatásúvá...

Így fordulhatott elő a minap az, hogy valamely nagy stájer sörösló kücün mongoloid lovacskának álcázá magát holmi stiláris blickfangokban, meg keresetlenségekben. Holott a patáit seprőzé bokavédő szőrzetje (ami a mongol küsded lovacskáknak ha alig is van...).

Máma, amikor ennyi őstermelő meg traktorosgazda szakértő van, és ezrek hiszik el azt, hogy egyébként traktorral be lehetne hajtani a belvárosba különengedély nélkül (teháthogy táblák khelyezésével kéne azt külön megtiltani...), őstermelőről meg csak zsírtraktorosgazda- fóbiás budapestiparaszt-blogokban olvasott, nem árt, ha közzé teszem, Czinke kartárs  jóvoltából, ezt a mai juhászt ábrázoló fotót, friss, a múlt tavaszon készült:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr11848094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.31. 00:38:54

és akkor ő most fideszes polgármester?

magyar-magyar szótár 2009.01.01. 09:22:05

Eee.. az alvégen (vidéken, Felvég= Bp) vigyázni kell ezzel a [párt neve]-s polgármester-rel. A "képviselőtestület" az más tészta. De a pógármester: faluhelyen nehéz bemondásra "liberális"-nak, emeszpésnek vagy fideszesnek lenni. Falusi parasz'gyerek, ha felsőfokú felvételt kívánt elnyerni, kérelmét az illetékes MSZMP pártalapszervezet titkárával és a községi KISZ -titkárral kellett aláíratnia. Innen aztán a milyenesség...
Vagy képzeld el bs395 annak a vidéki-SZDSZ-esnek, pl pedag'nak a helyzetét, akinek 1994. nyarától azokkal kellett vóna összeburúnnia, akik őt le búrzsójjá nyugatimádó osztályidegen-esezték még 1988-ban.

Az ilyen juhászok osztán a politikára akkorát sercintenek. Minek a' nekik? Amikor mindenkoron a rovásokkal úgy számolnak el, ahogy tetszik nekik. Hány fül a harmincnégy?
És még egy:
A fenti kép lényegét én is csak nagy-nagysokára fedeztem föl.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.01. 16:14:59

értem én, hogy a nagypolitika alvégen nem sok vizet zavar parlamenti választások szünetében, mert ott régen is meg most is a helyi érdekek dúlnak, és addig örülnek, amíg a saját dagonyázújukban ők állapítják meg a rangsort (a dagonyázón kívüli világ vagy nem létezik, vagynem érdemes arra, hogy törődjenek vele), de akkor most neki földig ér a lába?
vagy az a pláne, hogy mosolyog? vagy az ott a zubbonyon vállap? esetleg mjsz-es bézbólsapkája van? és akkor a birkáknak vonalkódos biléta van a fülükben, amit az új-zélandi delegáció is megcsodálhat?
apropó: a black sheepet nézze meg mindenki! beszarás.

magyar-magyar szótár 2009.01.01. 16:30:14

Próba is a kép: "Képes ön legyőzni szinte példátlanulnagyszerű külsőjegyekbőlvalóítélőképességét, a zseniálissat? "
(elárulom: a juhászbot feje a lényeg... szép régi, míves ezüstkampó, a bal mutatóujjánál kandikál)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.01. 23:32:33

ember, ez egy kis felbontású, rosszul tömörített, fekete-fehér kép! ami a hüvelykujj alatt van, az kb. 20 pixel oda-vissza!
vagy már megint sokat akarok?
lehet, hogy egy alien lábszárcsontjának a vége.
vagy megkövült őskori csöves kukorica.
vagy koka-cserje gally.

magyar-magyar szótár 2009.01.02. 08:39:21

Igazad van, az a baj, hogy:
-elkavartam egy ennél jobb képet
-ki se nyitottam azt a levelet, amiben valamivel nagyobb felbontásban kaptam meg ezt a képsorozatot
Sokat nem tudok a blogoszferiális fotoművészetről, de mezei enbéhármas kategórában ma már alapkövetelmény a 10gigás méret.

Namost az én fatengelyes gépemen egygigás kép pixelei úgy 120/perc potyognak össze...
pl vidijót egyáltalán nem tudok nézni (pedig a GTO-s youtube-ra kiíváncsi lettem volna, de nálam fehéralapon fehérnégyzet... remélem azonban, más látja...)
süti beállítások módosítása