http://stipistop.com/wp-content/uploads/2008/06/csettego-stipistop.jpglopógép - a határban dűlőutakon, szántáson, mezőn, erdőszélen közlekedésre és gyors szállításra alkalmas házikészítésű közlekedési és teherhordó eszköz. A megyei közlekedésihatóság és rendőrság hozzáállástól (és jogértelmezésétől) függően változó kialakítású. Bács-Kiskun megyében le lehet viszgáztatni Robur-t Zetor vagy MTZ motorral szerelten, míg pl Jász-Nagykun-Szolnok megyében nem. Egyes körzetekben csak a kapálógép + utánfutó felállást nézik el. Ezesetben a vontató egytengelyes, az utánfutó rudazatán egy csapon fordul el, maga a vontatórész Pannónia 20-es kétütemű motorkerékpár hajtó-s váltóművel szerelt.

kép forrása: stipistop.com/csettego/

A '80-as évektől terjedt el az a módszer, amiszerint a Trabant, Wartburg esetleg Moszkvics karosszériáját gyorsvágóval teték alkalmasá a szállításra: egyszerűen a tető és csomagtartó felesleges részeit levagdalván afféle amerikai farmer-kisteherautó formát alakítottak.

kép forrása

A lopógép oldalágon tehát rokon a csettegővel -illetve néha (lás első bekezdést) ugyanaz. Talán az áttételezés különbözteti meg: a lopógép inkább gyors, míg a csettegőnél [nevét a klasszikus MIA stabil dízelmotor hangjáról kapta] inkább a szállítható tömeg a lényegesebb.

A lopógéppel cigányok lopni, ellenben jajdebecsűűűlettes magyaremberek szerezni járnak a határba. Minthogy a cigányok jószágot alig-alig tartanak otthon, a lopott kukoricát a teljesen annyirabecseűűűűlettes magyarembereknek adják el, akik óccsón szeretnek jószágot tartani. Mivel falun titok nincsen, a becseűűűletes magyarember nagyon jól tudja, hogy amikor a rabszógáztató kamatoló csicskaótója, egy majdnemfekete A-Vectra becurikkol a portára teli zsák-kukoricákkal, azt nem is a csicskák törték kiskezükkel véletlen bengészelés közben, hanem ők is úgy szerezték [orgazdaságban]. lopógép  Igen kedvelt a Pannónia motor Trabant váltóval applikálva (Trabant vázban) így  lényegében az eszköz szorzóváltós, végsebessége kipróbálhatatlanul magas, terepjáróképességge felülmúlhatatlan (külön lánchajtással terepes 4X4 is lehet!!)

S amikor az ilyen annyirabecseűűűlettes magyarember aztán a falurággyó által meghallja, hogy ippenséggel hat sarokkal arrább Kanos Imre bácsi [ zugkanjaival fedeztetett a múlt század végén az öreg] kamrájából az éccaka 14 zsák kukoricát loptak el, s ő egyébként a csicskáktól éppen 14 zsák kukoricát vett, akkor a szempillája nem rebben, amikor a betyárvilágról sápog a szomszédasszonyával. És ha ezt a teljesen, de már annyira becsűűlettes emberet megkérdezzük, mért vette meg a nyilvánvalóan lopott kukoricát, akkor azzal védekezik, ha ő nem veszi meg, megveszi más.

Kukoricás -kombájn után hektáronként májusimorzsoltban [száraz minőségben] számolva akár egy tonna kukorica is összegyszedhető. Hát még kombájn előtt!

>>CSAK A KISHALAK AKADNAK HÁLÓRA!<<

A lopógép rm. csettegő, házikészítésű, gyakran kerti traktornak látszó platós szerkezet a háztájiban mázolt MUNKAGÉP táblával. A háromszögrendszám és egyéb szigorítások elhozták a leadott rendszámú terepes IFÁ-k és obsitos GAZ 66-ok arany alkonyát. A  piros betű –számos, YAA –tól YZZ-ig tábláknak is leáldozott. Ma lényegében minden mozdítható és jármű vagy vontatmány kategórába tzartozó rendszámköteles a segédmotzorkerékpár kivételével.  Mégnagyobb szigorúság van –tehát vizsga előtt nem kell terep 2-be tenni a váltót és leszerelni a kart, hanem mehet akár 2X6 vagy 3x8 kombinációban is.

Erdőlopásokban kedvelt lopógépek

 

DAC665

MAN licensz alapján gyártott román katonai terep-teherautó -A Magyar Néphadseregnél rendszeresített volt. Szocialista relációban párszázezerért lehetett beszerezni az alapgépet. A mai felállásban a fatolvaj -és egyébként legális, lepapírozott- társaság fiatal teherautója vonórúdra veszi az öreg DAC-ot vagy fardarus KAMAZ-t s így vontatja az erdőlopás területére.

 

5 komment

Címkék: lopógép

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr621004780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2009.03.19. 07:04:56

A legszebb műszaki innovációt a Gói-tónál láttam: Lada kombit alakítottak terepjáróvá úgy, hogy a felnire gumiköpeny helyett szögvasból hegesztettek kapaszkodó karmokat. Amolyan körmöstraktor módjára a gáton is felment, nagyjából másfél köbméter fával.
Derék magyar enberek kezelték.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.03.19. 08:04:24

ezen leguccsón mintha IFA kerekek lennének, szóval érdekes lenne belenézni, elemezni a családfáját, mert a régi jó ZIL-ek is egy darabig még IFA motorral ketyegtek, a kreatív műszaki megoldások jegyében..

(a rendszám is elmosódott sajna)

aztán meg a DAC név elemzésére is lehetne szánni néhány órát.. Én mondom, kincsesbányán élünk.

Aztán még eszembe jutott, h maga a "megélhetési lopás", mint fogalom, szintén hungaricum lehet. Szerintem a világban szimpla lopást ismernek csupán. Be kéne építeni az országimázs agitprop egyvelegbe, amire épp a napokban hoztak létre vmi lopógépet..

magyar-magyar szótár 2009.03.19. 08:40:46

A GAZ-66 kép orosz -sajnos nem találtam magyar változatot. Úgyhogy ezek a kerekek inkább valami régi szovjet teherautóról valóak. A Mindenhatooo kisablakában IFA-platónak láttam a felépítményét, de az is csak emlékeztet rá.
A legnagyobb csodának a Pannónia motort tartom: amit ezek kibírnak a lopógépekben.. még kényszerhűtés nélkül is. MZ vagy Jawa a fasorig nem jut ki, nemhogy vissza...
Robur Zetormotorral ficzkósabb, mint az eredeti benzinessel.
60ezerért lehetett venni a kivonuló ruszkiktól parancsnopki UAZ-t (maipénzben kb 250ezer) abba 3000-es dízel mercimotor passzintólappal (ez 10-15mm-es páncéllemezből készíti a gumicsizmás tanyásparaszt) felcuppan az UAZ váltóra és máris kész a világ legjobb terepjárója.

magyar-magyar szótár 2009.03.19. 08:44:26

Megélhetési lopás kategórában a legszebb a gyűjteményemben az a kilencgyerekes cigány, aki háromszor is betört abba a kisboltba, ami a helyi cigányság körében védettséget élvez (a betörés miatt kiközösítették a betörőt) Mindhárom esetben, ismétlem, otthon egy kaszroly gyerek rágta a küszöböt és lyányok is, kizárólag cigarettát és piát vitt el, arra rest volt hogy egy tábla csokit zsebrevágjon a lurkóknak vagy törjön egy félszál kóbászt. Az italt meg a cigit persze a jáájdelegeslegbecsűűűűűletttessebb magyar vállalkozó-kocsmáros vette meg.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.03.21. 08:46:34

@magyar-magyar szótár: Igazad van, nem ifa, az ilyen: www.policecars.hu/p/albums/ifa/ifa04.jpg . Valaki, aki volt katona, elmondhatná, mi ez? Annyira ismerős, h piszkálja a csőrömet. De ez akkor az orosz gyíkkerék mégiscsak. Tanácstalan vagyok.

De..
Mondom, sztem, megélhetési lopás nincs. Lopás van, azt meg a megfelelő törvények szerint büntetik, vagy, ha nincsenek törvények, akkor a károsultak büntetik. A világ legmorbidabb dolgai közé tartozik, amikor a károsultat bünteti a hatalom, mert megvédte a tulajdonát. Ilyen különben nem létezik. Ez is hungaricum, meg az is, amikor bíróság mondja ki, h az elmúlt öt évben csak a felperes birkái szaporodtak. Pöcsét rá, stb. Ilyen miafaszom, máshol nincs. Részemről átkozottul beleuntam ebbe, meg a sirámokba is, és "itt élned, halnod kell" tépőzáras duma ide, vagy oda, ott hagytam az egészet, mint eb az oláhokat. Az kell, amit én eldöntöttem, a többi szöveg. Duma. Sömmi.

Meg-meg állok visszanézek, megcsóválom a fejem, megyek tovább. Ez az emberi lét. Hitem szerint nagyapám is így tett: énekelve ment a háborúba, megélte azt a furcsa dolgot, h a német szállítmányokat rendre a pokolba küldték valakik, alattuk meg nem robbant bomba. Volt a században egy szerb származású magyar, de ebből ne vonjunk le következtetéseket, mert tisztelni kell az ősöket. Aztán kapott három évet az orosz vendégszeretetből, és utána alig beszélt emberrel. Énekelni még a nővérem sem hallotta.

Na most ennek a sztorinak sok fordítását hallottam már, így ilyenkor szokásom megnézni az érdekeket. Csodák csodája, ott szokott lenni a kézzelfogható érdek, a haszon, a tolmács mögött. A különbség csak abban van, mekkora falatot akar lenyeletni velem, és mennyit kér. Na ettől megint jött a hányinger.

Tudod, az ember végigfutja ezeket a dolgokat. Az ötvenes éveket is bele kell helyezni a környezetbe, mindenben meg kell keresni a logikát, az energiákat, a rugókat. Azt kell megírni. Ezt még a gimiben tanultam törin. Jó tanárom volt. Szétszívatott az évszámdogákkal, de következetes volt logikában. Azt is megmondta, h ezzel aztán sehova nem vesznek majd fel. Igaza lett, hamarabb tanítottam, mint, h felvettek volna bárhova is, viszont én rettenetesen jól szórakoztam minden felvételin. Másodperceken belül akasztottam ki az okosokat. Tisztelem azt az embert, aki csak a színtiszta logikát tanította meg nekem, és hitet adott, hogy bízzak. A mi sulinkban ilyen töritanár volt több is, én legalább hármat ismertem. (Kőkemény nyolcvanasévekről beszélek.) Az élet aztán valahogy őket igazolta. Bizonyára hülye. Az élet - úgy értem.

Most is úgy boldogulok, h én teszem, amit kitaláltam. Így megmaradhattam őszintének, nem kell hazudnom. Se reggel, se délben, se éjszaka. És kurvára nem a Szíriuszról származom. Tudom, honnan származom, ismerem a helyet, ahol az őseimet elásták, nagyapám ünnepi inge cafatokká foszlana a nyakamon.. Vittem már virágot, szívtam el cigit, megsimogattam a köveket - ott. El fogom vinni a kölköket is, lássák egyszer. A többi az ő dolguk. Volt földünk, erdőnk, tanyánk. Azt mondtam az apámnak, add el mindet. Minek legyen? Hogy szétlopják? Azért ne legyen. Nem hirtelen mondtam. Akkor mondtam, amikor kiderült, h az uncsitesó is lopott. A rokonunk. A vérünk. Add el mindet - nem kell, büdös, beteg, ne terjedjen.. Van egy fasza bőröndöm, oda viszem, ahova akarom. Fizetni kell az erdésznek, fizetni a parasztnak a lopott tápért, fizetni mindenkinek, és még duplán is meglopnak a tetejébe? Ha ezért megütném az minimum hirtelen felindulásból elkövetett lenne. Nem teszek olyat. Mi vagyok én, tehén? Na most tőlem éhen pusztulhat az egész. Kivárom. Türelmem van. Aztán talán visszaveszem a földemet, ha lesz hozzá kedvem, hobbinak nem utolsó. De mostanában kétlem. Egyre kevésbé érdekel. Talán öregszem.

Pár hete kérdezték a kölkök, h németül tanuljanak, vagy magyarul? Mondtam, h a magyar nem rossz. Csak kurvanehéz, de majd segítek. Németül meg minek tanulnátok? Az uncsitesók ugyan németek, de beszélnek angolul, meg magyarul is. Csak ti vagytok akkora taplók, h nem beszéltek magyarul. Asszem, átment az üzenet, a kisebbik, mintha magyar szavakkal próbálkozott volna utoljára. (ezen még csiszolok, csak sokat kell verekedni közben, mert folyamatosan tesztelik a fizikai állapotomat is, és a nagyobbiknak már most 44es lába van. Ketten azért már meggyötörnek. De ezt nem mutatom. Csak a fejem lesz piros. (önkényuralmi jelkép? - lehet) Ketten azért már hátra tudnák csavarni az egyik kezemet. Szerencsére nem erre építenek, hanem a kitartásra. Na, ott rábasznak, mert örökletesen konok vagyok. Majd ha már nem akarnak mindenáron győzni, talán elmondom, hogyan győzhettek volna - de ez nem fontos. Mindenesetre a nyelvoktatás kissé elmaradt e mögött. Azonban úgy számolok, h 18 évesen elég, ha pötyögnek majd magyarul. Kicsit fontosabb, h olvassák az Útikalauz a Galaxishoz stopposoknak c. izét angolul ) Szeretném, ha Salingert is olvasnának. Angolul.
Miről is volt szó?

Különben a kamatolók is a lelket próbálják először megtörni. "holnap, ezer cigánnyal jövök" - télleg? Aszt akkor mivel terítsek? Poharam nincs annyi... De ebbe belefárad az ember.

Mondom, egy kemény rovarirtás ráférne a helyre. Főleg, ha valaki úgy tervezi, h a gyerekei ott fognak felnőni. Nem beszélek felelősségről, vagy ilyesmiről, inkább mondtam pár tényt.

Megélhetési bűnözés? Antibiotikum. Gyökerestül irtani. Szerintem. Lehet kezdeni a parlamentben. Amíg ott nincs rend addig az országban sem lesz. Kis, finom ciánozás a parlamentben aztán normális törvények, normális végrehajtás, így lefelé. Meg kell tenni. Vagy meglépi ezt az ország, vagy megcsókolja a hetventonnás kamiont amivel éppen szembe megy. Ismét. Tud valaki olyan példát mondani a történelmünkből, amikor kihagytuk volna a csattanást?
...
Na erről beszélek.
süti beállítások módosítása