parasztházatvettünkvidéken -értelmiségi rítus a XX. század utolsó harmadában. Gyökerei a barokk kor bukoliko -rustico -divatnosztalgájáig nyúlnak. XVI. Lajosné született Marie-Antoinette von Habsburg Versailles-ban egész műfalut épített és valódiparasztokkal telepítette be. A múlt század '70-es éveiben, Gyűrűfű esete után terjedt el, magosabb műűvészértelmiségi körökben a parasztházvásárlás, mint divat. eleinte 10-12ezer Ftért (mai 200ezer) lehetett autentikusnak látszó parasztházat vásárolni. A műű'észeket szinte azonnal követte a magossértelmiségitársadalom, az akadémikusok, élmenőorvosok és kutatómérnökök.

A korban elterjedt marxista-dialektikus filozófiai felfogás abba az illúzióba ringatta a magasankvalifikált (tehát foxi-maxi-t is végzett) értelmiségit, hogy ő mindenben fejlettebb 200 évvel korábbi elődeinél.
Holott XVI. Lajosné Marie-Antoinette műparasztfaluja skanzeni hűségű volt, igazi állatok kakilták össze a valóditrágyaszagú udvarokat, amiben autentikus parasztlakók tapicskáltak mesztélláb, és igazigémeskutakból húzták az iható vizet.

ilyenről ábrándozott,...

...örült, ha ilyet talált
 

Ez volt magasankvalifikált ~ rítus szerint élő értelmiségijeinknek és műűvészeinknek a főproblémája, hogy a 10ezer ft-os parasztházak végében mindenben autentikus reterát szolgált, és az esti teljesmosdást lavórból kellett végezni -most minden házbéli tartson különlavórt a hygiéné miatt, vagy mi legyen? Tehát emésztőgödröket ástak, ha nem egyenesen a gémeskútba kötötték be a szennyvizet, és fürdőszobát rekesztettek a házban.

A ~ jól szemléllteti a magossértelmiség kétlelküségét: Ha a magamfajta frusztrált vidéki bundáskenyérszagú ostobaparasztértelmiségi hetykén kifigurázza a ~ -t, akkor schizoid kissebbrendűségiérzésből fakadó provincializmussal  vádol, de egyébként meg, amikor sörével és cigijével kiül az estvéli alkonyatban a gangra, vagy klottgatyában lefut úszni a Tiszára, azt vallja, hogy A Város ott ro'aggyon meg, ahun van, az összes metrójával, villamosaival meg a sokkultúrákkal egybe. És amikor aludtejet eddegél köcsögből frisensültkenyérrel, a kertjéből való nyomorú, de nem gumilabdaszerű, mert nem mű paradicsommal, szárazkóbásszal, akkor már tőle ottrohadhatnak a makrobiotikus étkeket kínáló büfék is, meg a Zöld Pardon.

A Város-i paraszt irtózik ~ minden formájától, hiszen már a prérin is betege lesz a nagysemminek.

Saját kezemunkája alatt üldögél S.Gy.

Somogyi Győző festő egyik jó példája a ~ rítust elvető valódiértelmiséginek. Kecskenyáját viharkabátban legeltetei a Mű'észetek Völgyében és a tapasztáshoz maga keveri el a marhaszart a jó törekes sárban.

De Nádas Péter is max hiv. prg vagy átutazás miatt időzik A Város -ban.


NP

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr47389296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.01.16. 19:03:52

Tizenöt évvel ezelőtt vettem egy parasztházat a Dunátúlon. A szentendrei skanzenben is megtalálható német parasztház címmel. Sokan jöttek, hogy így, meg amúgy kéne átalakítanom, mert akkor...
Eszem ágában sincs, két birkát tartok fűnyírás, trágyázás és társalgás céljából, egy merinóit, és egy cigáját. Gyönyörűek. Itt doldozom, megtehetem. Van posta, van internet, semmi nem hiányzik.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.01.16. 19:09:09

Na még egyszer itt vagyok, mert valami kimaradt. Vannak a blogajánlókban parasztházzal kapcsolatos blogok, ahol a nájlonparasztok hivalkodnak. Felfedezéseiket közlik a nagyvilággal, képekkel beszámolókkal. Eleinte dühített, mára már csak az undorom maradt. A hogyan fűtsünk parasztházat címűn pl.felrobbant az agyam. Ez a fennsőbbséges hozzáállás a parasztok lenézése, akiktől jómagam borzasuztó sokat tanultam. Mert sok minden tudnak. Csak nem óbégatják tele tudományukkal a nagyvilágot.

magyar-magyar szótár 2009.01.17. 05:22:51

Kedves inszeminátor, köszönöm a látogatást és az értékes kommenteket.

Intizar 2009.12.05. 01:07:39

Jaj, mr. Inszeminátor, méltóztassék rackát is. Annál nincs szebb.

Intizar 2009.12.05. 01:12:34

Egyébként meg baja van magának? Fővárosba születtem, istenáldotta pronyópanel gettó legelsője volt a házunk, de arra esküszöm, hogy soha parasztot csúfoló szót nem hallottam. Ha valamit gondoltak is a sorstársak a parasztról, hát inkább irigyelték.

magyar-magyar szótár 2009.12.05. 05:41:12

@Intizar: Egyem a maga bársonyos füleit, amikkel ilyen becsméllést nem hallott. Én is irígyelném egyébként a parasztot a jóéletéért, ha nem bőgtem volna le a kukoricakapáláson az illetményfeődemen...
süti beállítások módosítása