A világ történelem tudományának egyik legrövidebb,tömör,mégis felülírhatatlanul pontos rendszerkritikájátegymástólfüggetlenül,mit se sejtve az ugyanerre jutó rendszerkritikusokról, különböző szovjet szocialista köztársaságokban  valamint Ukrajnában szovjet értelmiségiek fogalmazták meg a nagy Honvédő Háború alatt,majd terjesztették az azt követő konjunktúrában is:

"Régebben rosszabb volt, mert akkor a toll kapált és a kapával írtak. Ma márjobb, mert a toll ír és a kapa kapál."

Létezik azonban mégennél is rövidebb rendszerkritika, innentől kezdve majd izgulni fogok, hogy az analfabéta magyar parasztok által a XV.században megfogalmazott megfogalmazott rendszerkritikáról melyik latainer avagy hellénisztikus történelemtudósunk kezdi el bizonygatni,hogy már Catullus de legalábbis Cicero megfogalmazta és a sok büdösparaszt csakúgy elkoppintotta. Vagy Hérodotosz...

"Ha nem talál, csinál!"

matyaskiralyismeretlenportrejamatthias_corvinus_16_c.jpg

Ez Hunyadi Mátyás rendszere kritikája és egyben a kortárs Hunyadi Mátyást övező általános gyűlölet alapoka is. Hunyadi Mátyás bármelyik tette behelyettesíthető ebbe a képletbe, ha nem volt elég pénz akkor csinált,de méghozzá adók kitalálása és beszedése formájában, és igaz volt ez a képlet háborúra is meg békére is. ha nem talált békességet, akkor teremtett, hamindenhol éppen béke volt,akkorpedig háborúságot keltett.

 

meg ilyesmi.

Nagyjából 50 év kellett ahhoz, hogy Magyarországon vázlatosan legalább  megértsék Hunyadi Mátyás politikájának a lényegét, de akkor meg már ennek a megértésnek sok gyakorlati haszna nem lehetett. A "ha nem talál, csinál" végül népi időjóslásként végezte a Mátyás naphoz kötődően. Ami időjárásforduló a Gergely naptár bevezetése óta kb március 6-án lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr4616183540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása