Azt hiszem, a Kádár-korszakban azt élvezte mindenki... az egy más szocializmus volt, mint a Rákosié.  Rákosi rá volt kényszerülve, hogy az ekével szántasson, a toll meg írjon... szóval a Kádár-korszak egyik nagy öröme volt az, hogy akár egy ekének is lehetett esélye arra, hogy toll címén mint 'író' kapjon fizetést.

 

Rákosi alatt a büdöskulák kölykét az első sikertelen felvételije után felhívatták az irodába és közölték vele, hogy soha nem fogják felvenni az orvosi karra, de nagy a szükség bányamérnökökre, de csak az üzemmérnökivel próbálkozzon.

ertelmisegiamunkasutmutatasarafigyel1951.jpg

Kádár alatt majdnem ugyanígy működött, csak az osztályidegenség szempontjai már túlnyúltak minden horizonton és idősíkon. 20 pont volt a maximális az orvosi egyetemeken [1977-82] és a legtöbb évben annyian jelentkeztek, hogy jelentkezőket a maximális 20 ponttal is elutasítottak helyhiányra hivatkozva -igen, persze, hogyne lett volna az természetes, hogy nemkevés jelentkezőt meg 19,5-19 ponttal is felvettek. Elhanagyolható Külömnbség: Kádár alatt -szemben a Rákosi-korszakkal- sehová nem hívatták fel a pedig hiába jelentkezőt. Elmehetett az hullát tologatni meg ápolónőnek,akivel a kolléganői az ambíciója miat feszt ágytálaztattak meg ágytálat mosattak.. az ötödik 20 pontos felvételijét is "helyhiány miatt" utasították el: Nagyobb lett az egyén szabadsága, vagy magától rájött, hogy politikai (azaz a származási) okokból nem veszik föl és próbálkozzon talán a gyógyszerészeti'vel vagy menjen el állatfelcsernek vagy kórboncnok-segédnek. Vagy a szülei úntak rá a hiábavaló izgalmakra... 1982-ben egy 24 évest még a szülei is felnőttnek tekintettek annyi maximális ponttal is sikertelen egyetemi felvételije ellenére is. Pl ha a 24 éves lány volt és az apja-anyja osztályidegen orvos,akkor leültették és elkezdték neki magyarázni, hogy nem viselnék el azt a szégyent, hogyéletkor szerinti veszélyeztetett terhes lesz, az ő gyerekük, az egész nőorvosi kar azon röhögne. [ a 32+ éves elsőterhest automatikusan veszélyeztetett-nek kellett fölvenni...]

Örkénynek van erről egy pompás Sztalinváros - riportja. Örkény "hibát" követett el, ezért azzal büntették, amivel pl szintén ugyanakkoriban Kolozsvári Grandpierre Emilt, riportot kellett készítenievidéken. Kolozsvári Grandpierre rövidebb gyufát húzhatottki,mert neki ráadásul Túrkevére kellett lemennie.

 

Ennek én is utánajártam és kiderült, hogy a Rákosi - korszakban a kényszerből alkalmazott jelentős értelmiségiek, tudósok,kutatók, mérnökök de pragmatice úgy voltak vele, hogy munkájukkal nem a rendszert szolgálják ki, csak a hazájuknak tesznek jót, a kommunisták úgyis maguktól meg fognak bukni, nagyjából 1947-49-től úgy 1955-re gondolták beütni az államcsődöt, amibe a kommunisták belebuknak. Sztalinváros megalkotásában rakásra vettek rész osztályidegen mérnök értelmiségiek és tudósok,akik annyit láttak Sztalinvárosban, hogy gyakorolhatják és kiteljesíthetik mérnőki képességeiket egy jobbidők-re.

Tegyük fel, hogy még az utolsó békeévet írjuk, azaz 2019-et és egy zenekar fellépést vállal falunapon=fidesznáci rendezvény .ÉS ez az Ellenzék Felsőbb Köreiben kitudódik. Kádár alatt felhívatták valahová a politikai hibát elkövetőt lebaszni, ma ugye ez teljesen kizárt az annyira felvilágosult és Orbán szerintlibernyákkörökben. Dehogyis állnak neki szemtől-szemben egyenesen a faszinak azzal, hogy a FIDESZ lábzsákja (a kapca kiment már a divatból). Mivel az Ellenzék nem listázik,még csak azzal sem vádolhatom az Ellenzéket, hogy fogja a listát és azon egy hosszú,egynes vonallal kihúzza a nevét az elhajlónak, nem. Kádár alatt Gyanús Név-rőlkikérdeztem valakit APárt alsóbb vonalain,annyit árultakel, hogy a pasassal van valami politikailag, elbaszta a renoméjátés ne bolygassukinkább,mivel.Most az ellenzéknélhiába érdeklődöm,hogy áruljákmár el,miért kötelező baszni egy fidesznyik hírébe kerültpljelentős művészt,na jó,Nyerges Attiláról vagy Vidnyánszkyról vagy más náci hírűcelebrőlkimerikkoccantani, hogy náci,de a többieket letagadják,nincs is baj velük éssenki nem is bántja őket, össze vagyok én esküdve egy idióta elméletemmel, haggyam má' , kicsodám nekem az a fidesznyik barom, hogy ennyire védem.

Egyszerűen ez már csak plug 'n play,rutinból,magától,ágybaszarás jelleggel megy, a kiújságíró szeretne lenni, annak magától legyen annyi esze, hogy ezentúl erróla fidesznyik gyanús valamiről csak a rosszat írja vagy ha nincsen mit,akkor átmásolja másét, aki tudott rosszat kitalálni vagy csak egyszerűen fikáz azzal, hátha más sem hallgatja meg ezért a lemezét. És akkor ez a nyomorult,bukott mert fidesznyik ember képes előállni azzala hivatkozással, hogy a fideszes-mert-falunap -on volt 34072 orbánútáló ember és szerinte azoknak is joguk van valami zenét hallgatni és ő ezeknek játszott,is, bruhahha.

A Rákosi korszak tele volt a rendszernek dolgozó osztályidegenekkel. Ha egy építő- vagy gépészmérnök bizonyos keretek között tartani volt képes a pofáját, akkor kapott tervezőasztalt abban a tervezőintézetben, amiben a többi tervezőmérnök viszont a szovjet divat szerint fehér köpenyben járt-kelt az irodában, ez a Krúdy arcú csokornyakkendős bácsi viszont velúr könyyökkoptatós angol tweed tweedzakóban. A Néphadseregben pl 1200 ludovikás tiszt tevékenykedett, ugyan viszonylag alacsony beo-számmal, de pl tüzértisztek képesek voltak a lőelemkézés függvénytábláival elboldogulni meg ilyesmi.

Kádárral viszont az ekék negyedszázada virradt, rengeteg ekének sikerült valami kényelmes, nempiszkos,télen is fedett és fűtött "toll" funkcióba ülnie.

Ezt már kifejtettem a Kádár-eskü -ben.

A Langyosodás Éveiben, 1966-73 között egy kanyarra visszatérhettek a tollak írni, de aztán jött a Biszku-Marjai féle hidegedés.

A Rencervátás egyik alaphibája az volt, hogy az MSZP-t a politikai életben meghagyták, aztán Dr Antallnak az az ostobasága,pedig tanult mókszizmust, amiben azt hitte, hogy ha elnézi az MSZP-sek fertelmes fosztogatásait, hogy szétlopják az országot és amit nem tudnak elvinni, azt szétszaratván elrohasztják.. hogy akkor majd szépen ellesznek,mint újkapitalisták, hát nem, ez alap, hogy

a vagyont felhalmozó vagyonféltésében mindenképpen valami politikai hatalmat is kapar magának.

 

A politikai ostoba Dr Csúcs Lászlónak,mint könyvelőnek,pl sikerült a médiaértelmiséggel egy életre s utódaikkal is,meggyűlöltetni a "jobboldal"-t.

Itt, a szótárban A Struktúra címszó alatt taglaltam az államapparátust,ami a Rencervátás-t követően megmaradt a minisztériumokban és intézményeikben stb-stb. A korai Élet és Irodalom vagy a korai Magyar Narancs kivételével az egész"média" beleértve természetesen a posztmaóista Matula Magazint is meg a korai internetess újságírást, ami eleinte CD-mellékletek formájában terjedt... kádári jellegű tudott maradni. Majd,ahogy kezdtekmegöregedni az Élet és Irodalom írásművészei, az Élet és Irodalom is kezdte visszanyerni..még csak nemis a 80-as, de a 70-esévekbeli minőségét.

Orbán sajtaja szinte paródiája a Kádári-nak. Azért nem ugyanaz, de nem is a paródiája, mert sík analóg, míg a Kádár propagandája bonyolult, szintetikus és digitális volt, többsávú, rejtett hullámsávokkal.

 

Orbán agitációja meg egyszerű, mint egy faeke. Amivel írni szeretnének. Találkoztam már megveszekedett fidesznyikkel,aki szerint titokban paródia, vagyis úgy vicces, mint egy német és viccesnek hitt reklám, hát nem. Orbán birodalmában a másik Kádári Sáv a HR, a személyzetipolitika vagyis a helyes kifejezéssel káderezés. Nem a képességek számítanak Orbánnál, hanem a politikai megbízhatóság és mégebben a kategóriában is az agyatlanabbik, az elvakult párthűség. Kádár alatt előfordulhatott az is, hogy egy politikailag megbízhatatlanra komoly, népgazdasági vagy népegészségügyi vagy népművészeti vagy kulturális feladatot bíztak, ez Orbán adminisztrációjában teljesen kizárt. Annyi itt is a különbség, hogy Kádár alatt az ember reménykedhetett abban, hogy valóságos politikai fordulatot követően majd megint az ekével szántani és a tollal írni fognak, hát ez az Ellenzékünkre sem igaz. Az igen, hogy minden szakma összes krémje ma már az ellenzékhez húz,viszont kizárólag a politikai megfelelőség számít az Ellenzéknél és ha valakik vagy bárkik azt állapítják meg egy figuráról, hogy fidesznyik,az náci és ezzel annyi neki egy életre, ez a fajta náciság nem az,mint a Knut Hamsuné vagy Henry Fordé vagy Wernher von Brauné volt. Ha a jelenlegi magyar sajtó valakit fidesznyikké vagy ami ugyanaz,nácivá nyilvánít, akkor az is marad. Magában az ellenzékbe,köreiben se próbálkozzon senki egy rámondásos alapon fikázott "fidesznyik"  rehabilitációjával.

 

Verebes István színész-rendező még a Kádár-korszaakban azzal magyarázta a Kádári rendszer általános társadalmi elfogadottságát, hogy az emberek imádják a jól és előrekiszámítható dolgokat. A biztost.

A jelenlegi politikai rendszerben a leges legbiztosabb Orbán Viktor,ő kell mindenkinek, természetesen a fidesznyikeknek és magátólérthetően az inverz fidesznyikeknek meg az Ellenzéknek is.

 

Amíg Orbán van,minden egészen pontosan, tanulás, fáradság, verejték és munka nélkül előre kiszámítható.

 

Ha Orbánt kiveszem a képletből, nincsen a rendszerében, aki helyettesíthesse -ezt így gondolja Orbán legkérlelhetetlenebb ellenzéke maga Orbánné is.

A Kádár-rendszerében ott volt a Központi Bizottság a frakcióival, benne volt a nyiltan jobbos neokap' elhajló Horváth Ede és a politikailag magát ügyesebben álcázó LEHEL vezér Szabó István. Voltak centristák meg a balosok, Biszku vezetésével. Biszku még Kádárnál is balosabb volt úgy, hogy azért a Rákosi-típusú "letűnt" szélsőbalossággal mégsem engedte magát összekeverni,mondhatnám inkább, hogy a Biszku-Marjai vonal neomoszkovita volt - Gorbacsovig. Gorvacsov alatt már nem akartak annyira moszkoviták lenni :D

Amíg csaka puszta szavakat hallgatja az ember,a jajgatást és panaszokat , bedőleht az alakításnak.

A filmművészetben van egy fázis,amiben a rendező leveszi a hangot és úgy ellenőrzi a színészi munka hitelességét.

Hang nélkül a mai Ellenzék-ről is lerí: Dehogyis van nekik bajuk Orbánnal meg a rendszerével,kurvajól érzik magukat Orbán diktatúrájában, hiszen azon a címen kapnak támogatásokat, hogy ők küzdenének ez ellen a diktatúra ellen, ha lehetne,de ez a geci náci diktátor mégennyit sem enged meg nekik, hogy ők felkeljenek a tabletező kerevetjükről és kimenjenek a valóságba,a büdösbe küzdeni.

Annyira el vannak már nyomva, hogy fordulat tőlük csak akkor várható, ha elfeküdték azt az oldaalukat, amin hevernek el könnyű,otthonról végezhető internetes munkájuk közepette és a friss oldalukra dőlvén kijelzősimókáznak tovább-----

 

mozaik.jpg

Répszeredmények, részeredmények azok vannak,a vas ablakfa elrohadt s a műanyagablakokba polikarbonátot applikáltak,igen.

köszönöm a figyelmet,jóéjszakát

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr3416183256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása