Kádár-eskü - 1945. után igen sok, a Horthy alatt a Ludovikán végzett tisztet igazoltak az igazolóbizottságok. Ezek pragmatikus emberek voltk, nem politizáltak (különben az igazolóbizottság nem igazolta volna őket). A Rákosi rendszerben végig, bántatlanul szolgáltak ezek a tisztek. Villamoskalauzból lehetett két ugrással tábornok és honvédelmi miniszter (Bata István [Tura, 1910. március 5. – Budapest, 1982. augusztus 17.] honvédelmi miniszter)) -de egyébként szükség volt olyan tüzérekre, akik nem csak a szemináriumok lózungjait tanulták meg, de ismerték a tűzérségi lőelemképzéshez szükséges matematikát és geometriát is. 1956. koranyarán, amikor Kádár és Szuszlov kidolgozták a később 1956-os ellenforadalomnak illetve ma forradalomnak nevezett provokációsorozatot, az egyik cél a lappangó szélsőjobboldaliak kiugratásán (vö nyúlak a bokorból) túl a magyar honvédség megtisztítása volt attól a tiszti állománytól, melytől Rákosiék képtelenek voltak megszabadulni. 1956. november közepétől tehát folyamatosan zajlott a szelektálás az un. "Kádár- esküvel". A ~-t azok a ludovikások sem tehették le, akik a forradalom alatt elbújtak, a szobában reszkettek, a budira is lopva sunnyogtak ki. Letehették viszont a ~-t az un "szochazások" vagyis a Kádár-féle szociálfeudális lovagrend új tagjai akik kitüntették magukat a szerintük ellenforradalom leverésében. A Kádár-eskü azonban nem jogosította föl a nyolc általánost végzett hőst, hogy tiszt lehessen. Csak 1986-ban, a 30-ik évfordulón, nyugdíj előtt álló szochazások kaphattak alhadnagyi rangot a magasabb nyugdíj miatt. A ~ kiterjedt a belügyminisztérium, a rendőrség és a határőrség tiszthelyettesi-és tiszti állományára is.

Az egyik legismertebb ludovikás tiszt, akire mutogatva indokolták a tisztogatást, Maléter Pál volt, aki egyébként napokig hezitált az anarchikus október végi napokban.

 

 Maléter... egy fejjel magasabb az átlagnál...

 

 

 

 

 

 

A Ludovika -akadémia volt épülete az Üllői út felől nézvést (közel a Nagyvárad térhez)

 

 

 

 

 .

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr78395403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2009.01.11. 12:29:07

A "szochazások" minek a rövidítése? Rokonértelmű a Munkás-Paraszt Hatalomért emlékéremmel? (Tudtommal azt osztogatták azoknak a tiszteknek, akik időben a kádári oldalra álltak.)

2009.01.11. 12:54:36

Látom az "összeesküvés elmélet" már megy! Na most már csak azt kellene leirni, hogy Szuszlov és Kádár mit hozott össze! Mert '56 nem az ö elméletük volt! Ugy is mondhatnánk, hogy tudatlanul irsz!
süti beállítások módosítása