"A nyelv története az, ami történik vele."

/Nádasdy Ádám/

Ma már nem lehet a  tájegységre vagy szakipari ágazatra következtetni, ha hus-t vagy buzát [buzák  -at] hall az ember. Nyugat-dunántúli volt a husos vagy husokról beszélő vagy a Húsipari Tröszt főembere. Buzákról buzanemesító vagy buzatermelő agrármérnök beszélt.

A Retek Klub meg a Csiga 2 elterjesztett egy szpíkeri modort a televíziós-képi-sajtómunkásság szpíkerei között. Vagy pl van egy fideszbeszéd, aminek orvostani példaeste Szijjártó Péter beszédmódja. A főzőműsorokban maga a főzésmeg a receptek nem érdekelnek, de a médiaszörnyeteg Borbás Marcsi meg a Móczár házaspár termékeiben olyan tájakat láthatunk,amiket egyébként csak balesetek, tűzesetek vagy bűnesetek, víz-viharkár esetén. És hallhatjuk, hogy ma márminden tájegységben husok kerülnek a receptekbe.

"A nyelv története az, amit hagyunk, hogy történjen vele."

A videón Romsics Imre, a kalocsai múzeumigazgató,aki őrzi a nem-szögedies bácsmegyei őzést.[ 1:28-tól] Itt,ezen a videón annyira nem figyel rá,de most csak ezt találtam.

 

Nem tudjuk Csokonairól, hogy érdekelte a magyar nyelv, ez csak a verseiből derül ki. Kevesek közül Petőfi ismerhette föl ezt, "teoretikusan" ugyan nem írt róla, csak folytatta Csokonai iskoláját. Ami párhuzamos volt Arany magán oskolájával és Arany egy szikra' felismerte Petőfiben a véle egy véleményűt. Arany ugyan teoretikus is volt [Petőfihez képest] .

Nádasdy tanár úr bele merészel abba gondolni, ha Csokonai hagyja, hogy a nyelvvel az történjen, ami úgy laissez faire történhetett volna vele... , Arany is és Petőfi is -és akkor Jókai nem teremt meg egy másfajta prózai nyelvet, mint ami b. Jósikáé volt?

A járvány óta sokszor eszembe jutnak az oirópai öregotthonok, a halálos áldozatok fele a húhaOirópában öregotthonok lakója.

esti kérdés:

Az,ami az öregekkel történt, az a történetük vagy az történt velük,amit hagytunk velük, hogy történjen?

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr7915814712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása