Frick László Intézet 2018.09.05. 05:33

pop

A II. vh-ban győztes USA Új Társadalmáig általában a társadalmak tudásalapúak voltak s nem a kúfárság döntött.

A '60-as évekkel a maimarketing vette át a hatalmat.

 pop.jpg

Könnyekig elfogódottan gyönyörködöm Roy Lichtenstein művészetében. A francia impresszionisták, Picasso vagy Michelangelo & Leonardo óta nem élt ennyire -és hiábavalóan!- jelentős művésze az emberiségnek.

 

A zsidó kereskedő, az oly sokat kúfársággal vádolt zsidó akármennyire is pénz[profit]centrikus volt, ismert magánál okosabbat, az írás tudóját. "Légy nagyon-nagyon szerény, a halálon túl a sír férge vár." -menti át az ősitudást a chaszid bölcselet.

A marketingtársadalom döntnökei nem gondolkodnak olyan időtávban, amibe a sír beleférne. A leghosszabb etap a költségvetési év a tervszámokkal.Beindul pl egy hiteltornádó, viszi az ingatlan és külön az autópiacot, a bankárok csak hajtják a számokat azzal, hogy "hátha majd a többiek csődölnek be!"

Egyszercsak a marketingtársadalomban a tudás nem lesz több 1 (egy) tényezőnél a többi, más tényezők mellett, nem különösebb méretű vagy jelentőségű.

Az alacsony tudatú ember a sajátfejéből kinézve, a koponyáján adott lukakon kifelé  r e l a t í v e ....és.... optikailag fentebb látja magát, győzött, tehát minden egyéb lennebb van. Sikerült az emblémafejlesztés, kis költséggel csak a négy sárvédő présszerszámainak kisebb módosítása, más lámpák beszerelése s az utastérben is apróbb változtatásokkal be tudták mesélni a piacnak, hogy az 1960-as modell mindenben más az 1958-ashoz képest. Megváltoztattak pár dolgot a motortér kinézetében és feljebbsrófolták a számokat. És a piac bevette.https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTBqHhMHyzTjFTJjiFtpd4FXtmhjsC1lGKpCE8NQqoyITAXElxehttp://www.imcdb.org/i615266.jpg

Ha a chaszid kereskedőnek sikerült valamivel beetetnie a kundschaft-ot, akkor hálát adott az Úrnak imádkozva -az autógyár marketingesei meg befizettek egy hosszúhétvégét egy bordélyban.

Furcsa időszak volt ez, a tömegember még képtelen volt végignézni egészestés mozifilmet, amiben dramaturgiailag indokolhatatlanul egyszercsak nem ereszkedett le egy lépcsőház a Mennyországból, tánckar, meztelen combok és tevepatákba belevágó középvarrású szoros-ráncos selyemnadrágkák meg sztepp, csinos öltönyös férfi és denszin end szi'n... viszont még Elia Kazan kapott filmekre pénzeket.

Volt ott egy kis epizód a '60-as évek derekán, amire senki nem figyelt, amiben a kivakarózott műveletlen tahók végképpen átvették a hatalmat Hollywoodban. Volt Orson Welles-nek egy készrevágott, de üzleti félelmek miatt indexre tett, leállított filmje. Welles-t "kárpótlásul" és puszta kibaszásból is leküldték Brazíliába D O K U M E N T U M -filmet forgatni. Wells egy zseni, lement Brazíliába, megcsinálta a munkát, amivel megbízták, a nyersvágást levetítették a kúfárolnak és háborogva álltak föl: "Mennyi nigger!" Welles-nek ezt a filmjét is indexre tették azzal, hogy túl sok négert látni benne meg colours-t.

Andrej Tarkovszkij a kommunista Szovjet Diktatúrában ekkoriban kunyerálta össze az Andrej Rubljov c. filmje elkészítéséhez szükséges pénzeket.

Közben Kennedyt megölette A Rendszer és Lyndon B. Johnson elnök lehetett. Volt már ekkora tahó az USA történetében, ennyire tudatlan rémostoba elnök, nem példátlan eset volt. Robert S. McNamara pedig hadügyminiszter lett. Folyt a Vietnámi háború -ám ekkor még volt annyi értelmes ember, értelmiségi és művész, A Tudás emberei... akik kritizáltak, bíráltak, keményen ítéltek.

A Borgia-pápa, egy középkori despota, a tivornyát, a bulit, a szexorgiákat annyira kedvelő akarnok, mint a mi Luxemburgi Zsigmond császárunk is... időnként leborultak valami jelkép vagy bálvány előtt, hisztérikus jeleneteket rendeztek, párat csapkorászták a szalonnás hátukat szögeskorbáccsal, kibirtak egy fél napot magömlés vagy húsétel nélkül, felpróbáltak egy szőrcsuhát, amit ugyan azzal a lendülettel el is dobtak, de felfogadtak egy bérvezeklőt, aki elment helyettük az ír szentpálbarlangba hallucinálni a gázoktól.

Robert S. McNamara azonban már tudatlan volt megpillantani az Egész-et. Abban a kegyes jutalomban dögölhetett meg ez a nyomorult féreg, hogy egy egész társadalmat A Szövetséget is sikerült átvernie. Nem lepleződött le.

Mindeközben az Egyesült Államok Szellemi-Művészeti életének egyik csúcsa a Southpark című animációs sorozat lett.

A baj a következményeknélküliség -eddig, ennek felismeréséig ki nem jut el. Ez ma már pop, azaz közhelyes tudás. A gond akkor kezdődik, amikor a társadalmat kritikai kardélre hányók csúsznak át ebbe a szituációba, nem, vagy pedig túl későn ismerik föl cselekedeteik következményeit. A Southpark pop alkotást még jókedv, kacagás és "De gecók vagyunk már megin'!' " felkiáltások közepette készítették az alkotói, amikor pedig a közönségük már főleg azokból állt, akiket kritikai kardélre hánytak volna, a tömegember, a slep, akik összesen annyit értettek meg, hogy FUCK, a csúnya szavak tourette-s élvezete és színén vettek minden pedig őket kifigurázó poent. A Southpark alkotói még küldetéstudatossággal kompenzálták több vagyonnyi pénzeik összehordását, amikor már a csavar utáni mélyértelmét alkotásaiknak csak igen kevesek lettek képesek is felfogni. A bohócelnökválasztás, azaz az Elnöki Rendszer kegyelmen döfése minden marketingtervezés nélkül spontán került a Southpark magélvezőinek a kezébe, akik azzal a "gonosz örömmel" szavazták föl a bohócot elnöknek, hogy ezen majd jól felbaszódik a maradék sznob értelmesség agya. Dörzsölték a rejszolásban [bohócpolírozásban, majomfenekelésben ] edződött markukat, de jó balhé lesz és hogy fognak már röhögni a Trump miatt beidegesedett okostojásokon.

Az Oscar-díj Amerikát abban az álomvilágban altatja, hogy a világ filmgyártásának közepe is Hollywood. Közben az ember, ha még megnéz amerikai filmet, néha hülyerékázik arra, hogy "nijed má' rendes operatőre van a filnek, meg igazi színészi játék, lehet, hogy a rendező is igazi". Ha még művészi értékű amerikai filmet látsz, az adatlapjáról lerí, hogy a színész, ha még értékeset akar, jobb ha saját poducere is a filmjének. Ez a 10-12 millás büdzséjű film, aminek gyakran a fele sem jön be. Mindeközben A Világ Filmgyártása ebben a perspektívában az Oscar egyik kategóriája. Mi úgy mondjuk, hogy az Oscar-ra jelölték , pedig csak egy kategóriában: a legjobb külföldi film-ében. Jele András zseniális filmje nem Az Oscar-díjat kapta meg, csak egy Oscar-díjat. Az Oscar-díjak történetében 2717 jobb film készült Az Oscar-dijazottaknál.

A múlt század 90-es éveire a társadalomkritikát már tiszta pop-ba kellett csomagolni. A hatvanas évek lányai a Beatles-re ujjaztak hanyatt vagy térdelve, unokáik viszont a Nirvana ritmusaira lovagolták plüssállataikat, nyomi-nyomiztak vagy dörmicéltek.

Én magam Roy Lichtenstein művészetében találtam meg azt a figyelmeztetést, amit a South Park alkotói jaj, annyira végzetesen nem értettek meg.

Az egyre analógabb síklogikus 2D gondolkodásban Lichtensteint egykalap alá vették Andy Warhol-lal.

A minap a Marketing Főcsoport úgy döntött, hogy az első Netokrata Elnök, Barack Obama egyben legyen az utolsó értelmes amerikai elnök is. Oliver Stone [szerintem indokolatlanul] súlyos bírálat alá veszi Obamát, figyelmen kívül hagyva, hogy Obamának Kennedy életét már ismervén joga volt ösztönszerűen védeni a puszta életét, ez nem Abraham Lincoln korszaka, Lincoln úgy volt vele, hogy a szaros életénél is több A Szövetség elnökének lenni, ugye az életére esküdött föl lényegében. Az még a Feljövetel korszaka volt.

A Marketingcsoport úgy döntött, hogy az Elnöki rendszer nem kifizetődő, végképpen bohóctréfává kell tenni, a maradék értelmesség kritikai kapacitását egy bohócelnökkel lekötni és eközben ők úgy robert s. mcnamaráskodhatnak, ahogy az nekik tetszik, csak előbb még a House of Cards készítőivel meg Oliver Stone-nal is bekapatják a faszt. (Nem ennyire bonyolult szókinccsel, mindent elintéztek a FUCK gyakorításával). Tehát a Bűnös Szándékosság [A Háttérhatalom  underwoodjai] és az Ostoba Véletlen [a Southpark rajongóinak tréfája]  fonódott egybe a trumpiádban.

Egy mai orosz börtönben író lehetnék, magyarban tanító. USA börtönben svasztikatetkó nélkül csak csicska köcsög.

Mára már csak a pop-nak van esélye.

Ha van még olyan képességű filmrendező, mint Quentin Tarantino, már kisérletet sem tesz a pop látszatának elhagyására. -erről majd részletesen a nempop címszó alatt, legyen elég annyi, hogy a nempop is popnak látszik: mert azzal lehet eladni [-> Kill Bill]

http://www.veszprem.hu/veszpremieknek/images/stories/hir_2011/20011_01/110214_repl.jpg

Szotyory László alkotásai

http://godot.hu/wp-content/uploads/2018/06/FEKETE-HARISNYA-koto-600x450.jpg

Nagy Illatospinájú Tereskova Kriszta alkotása

http://godot.hu/wp-content/uploads/2017/11/kiallitasmegnyito-1963-marcius-14-600x450.jpg

Weiler Péter műve

Elek Judit Katalin festménye

http://godot.hu/wp-content/uploads/2018/05/x-t-600x450.jpg

Nagy Illatospinájú Tereskova Kriszta műve

Image result for Szotyory László amerikai

Szotyory László festménye

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr4914222861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.09.05. 06:54:46

"A baj a következményeknélküliség "
Szerintem nincs következményeknélküliség, csak annak látszik- na azt majd kifejtem.

Frick László Intézet 2018.09.05. 07:07:16

@nagyjoco: Akkor még időben figyelmeztetlek arra, hogy a győzteseket nem érdekli, hogy a haláluk után mi lesz a történelemkönyveikkel, amiket írattak.
"Éljen! -mi legalább röpültünk!" -ez a szlogenjük.

A falunkban hamarosan megdöglik Ilonka bácsi. Sanyi nénivel házaspárként egész életükben egy általános iskolában pusztítottak és garázdálkodtak. Felső tagozatban tanítvották végig pályájuk 4/5-öd részét, ezalatt három szabvány szénáskazal (az a régi vekni alakú, ha a nyolcvanas években nagyfiú voltál már, még láthattál ilyen, csak szénavágóval elhordható szénakazlakat) virágot kaptak névnapjaikra és pedagógusnapra.

Mind a ketten rendelkeznek velükszületett pedagógusi tehetséggel, de mivel tanulatlanok, az egyik tanítóképzőt végzett (azt a középiskolát, amiből érettségivel tanítóként lehetett kijönni és már nem volt próbaév, mint ahogy iskolaszék sem)

Egy könyvet tele tudnék írni jótéteményeikkel, egy Forsyte Sagá-t meg a bűncselekményeikkel.

Amiknek lettek ugyan következményei, ők maguk azonban mit sem tudnak ezekről. Az emberek őszintétlenek és csak a hátuk mögött merik lehordani őket bárminek.

Ilonka bácsi ma is a helység hofigézája, kritikai kardélre hány bárkit, senki nem állhat meg előtte, mindenkit letegez, de 10 évnél idősebb nem tegezheti vissza.

Amikor találkozom vele, mindig eszembe jut, hogy majd leszek én most a hofigéza, van nekem is annyira bitriolos humorom, tréfára is lehet venni, de nem teszi zsebre a vén gaci... aztán nézem, 80-anon felül van a vén szarzsák.. sok-sok jócselekedetét ismerem, azokra vagyok tekintettel. Hagyom a francba.

Minek már az a következmény

Frick László Intézet 2018.09.05. 07:12:34

@nagyjoco: Uj Péter és Bedéék cselekedeteinek is rengeteg következménye lett. Nézik a következményeiket, mintegy klintísztvúdok a kocsmában, csizmával az asztalokon, billegve a székeken. A hullák kurva büdösek tudnak lenni, valaki mindig eltakarítja.
Buffallo Bill, az nem a klintísztvúditás.

Ha az ember lemészárol egy bölénycsordát és a kimetszett bélszínnel elég gyorsan elszekerezik, nem érzi a rothadó bölényhegy bűzét, úgy van vele, hogy akkor ezt is megúnta már, a bölénymészárlást, a bélszín is rohatt unalmas, valami új kihívás kell.

A netokráciában nem az a lényeg, hogy a birtokába kerülök a tudásnak, amiszerint Buffallo Bill az nem az a kimondott klintísztvúd. Az a lényeg, hogy ezt a birtokomba került tudást meg tudom-e osztani.

Nem, nem tudom megosztani, most elmondtam neked oszt sokra is mentem vele :D

2018.09.05. 18:35:04

@Frick László Intézet: Eleve ez a felgyorsított, inerconnected világ teheti lehetővé, hogy bárki bármi tudást is úgy komolyan megosszon. Ez nem normális működése a világnak és hosszútávon nem is fenttartható. A tibeti buddhizmus második hullámát elindító Marpa két évet utazott A Hévadzsra tantráért, az olyan 20 A/4-es oldalon elfér lábjegyzetekkel. Ma 71800 találat jön rá 0.38 mp alatt.

Frick László Intézet 2018.09.06. 06:18:28

@nagyjoco: A Tudás-nak van egy természetes kifutása, amit a ma még itt-ott kószáló, a Filozófiát minden tudományok anyjaként tisztelő tudósok az Einstein hatvány-nyal szoktak szemléltetni. Einstein korszakában a Relativitáselméletet maximálisan 8-10 ember fogta fel és kifejteni is Einsteinen kívül még 2-3 ember volt képes is, ma többtízezerre becsülik azok számát, akik teljesen értik a Relativitáselméletet és párezerre, akik beszélni is tudnak erről.

Ha jól értem, Buddha erről... talán először és talán utoljára Az Ember Fiai közül.. szerényen úgy beszél,

Ha az ember a Vad Folyón át akar kelni, alkalmas fatörzsbe kapaszkodván átevickélhet, de aztán ezt a hasznos faderekat otthagyja a parton, kapaszkodik további útjára.

Sem alkalmas már, sem méltő nem vagyok A Tan -ról elégségeseket megsejteni, mindenesetre amit még az elmém felfog, annyi is elég ahhoz, hogy megsejtesm, ez az egyetlen nyíltvégű Tan.

van az az anekdotám a krisnásról, meséltem már neked, szervezne be a bakta és kecsegtet azzal, hogy krisnásként felszerelés nélkül mezítláb a Holdon járhatok. Erre csak annyit mondtam neki, hogy jártam már a Holdon -azonnal békét hagyott. Ritka az ilyen megértés.

2018.09.06. 09:14:52

ú@Frick László Intézet: Ezen a ponton egy nagyon súlyos problámba ütköztem - a modern nyelvekben a tudásra egy szó van, míg az ógörögben azért volt szofosz, logosz, nomosz, a szankszritban, páliban és abban a középkori tibetiben, amiben a Kangyur íródott még ennél is több szó volt rá, amik mind különböző tudásszintet jelentenek. Szóval van az a tudás - hívjuk Trükkök Százainak ami segíti Mr. Underwoodot érvényesülni - de hát éppen abból látszik, hogy nem tud semmit, hogy azt gondolja, a következményekkel nem kell foglalkoznia, ha nem néz oda.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2018.09.06. 09:59:30

@nagyjoco: a tudás módjára vonatkozóan a nyugati gondolkodásban az értelem (ratio) és az ész (intellectus) szétválasztása megvan pl. Cusanusnál, Kantnál és Hegelnél egyaránt. A különbség a kettő között, Hegel szerint, hogy bár maga a valóság ellentmondásos (az ellentmondás mozgatja), a különbségeket megállapító, meghatározásokat tevő értelem az ellentmondásokat abszolútként rögzíti, míg az ész képes összekötni őket.
Ebből nekem annyi jön le, hogy a dualitás is a gondolkodásból fakad, meg annak a tényleges legyőzésére való képesség is benne van.

2018.09.06. 10:18:15

@Dinamuki: Bizonyára így van, de ez már messze van az ógörög (és valószínűleg egyiptomi) tudásszinteket jelző szavaktól. A gasztroNÓMIA a nomoszból ered, a ökoLÓGIA a logoszból, a filoZÓFIA a szofoszból. A mai beszélt nyelvek egyike sem tudja már a három tudásfajta közötti lényegi különbsgéet egyetlen szóval visszaadni.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2018.09.06. 10:32:11

@nagyjoco: A "logosz" és a "nusz" szvsz azt az értelmet jelentik, ami a világban és az emberben egyszerre működik. A "nusz"ból jön a noesis, a megismerés. plusz az Újszövetség igazságfogalma, az aletheia, a "nem felejtés" (a-letheia), a rejtetlenség. (Heideggger is beszélt erről). Ez az a bizonyos igazság, aminek megismerése (gnószisz) állítólag szabaddá tesz.
A modern embernél maga a megismerés jelentkezik, mint probléma.
Ezen a téren az új, magasabb megismerő képességre Mallász Gitta szerint az angyal (jobb híján) a megismerés, értelem szavakat használja. Franciában ez szebb szó: megismerés - conaissance- együtt születés: tárgy és alany együtt "születik" a megismerés aktusa során.
Lásd Mallász G. itnerjú:
www.youtube.com/watch?v=rp73ZXKTN-E&t=116s

(magyar feliratos)

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2018.09.06. 10:48:47

@nagyjoco: ... szóval ha a "Logosz" vagy "nusz" a világban és bennem egyszerre működő értelem, akkor a modern ember kérdése az, hogy mennyire tudatos mindez számomra, a tudás pedig annak tudatosodása, megismerése, hogyan működik bennem és a világban a logosz.
Ezzel kapcsolatban Hegel mondta, hogy ő mindig csodálkozik rajta, hogy magában a gondolkodásban az emberek nem ismerik fel a metafizikai elemet, és ezért a gondolkodáson túl, rajta kívül keresik, holott ez ugyanaz a logosz, ami a világot mozgatja.

Frick László Intézet 2018.09.06. 10:57:23

@nagyjoco: @Dinamuki: A netokratív idiokráciában a műveltség szinonimjeként tekintik az intelligenciát. Ha valakit zseninek merészelek m ondani, miközben pl szaralak is, felháborodnak. Egyre kevesebb szó működik és azok is kiragadva eredeti értelműkből.

Máma Kant vagy Hegel kb, mint Antiszthénész.
Gondoljatok csak azokra, akik cinikusnak hiszik magukat.

A rencervátás után volt egy kis boom, a pornó mellett a lenyomott filozófiák is feltörtek, pl Nietzsche is divatba jött.

Máma már ez nem fenyeget. Még nincsenek 50 évesek, akik a szocializmus alkonyán elég nagy fiúk voltak. Az utolsó kemény hónapok ugye 1986. ősze, akik akkor sorkatonák voltak vagy előfelvételisek -az előfelvételisek akár 1970-ben (vagy '69-ben) születtek, tehát nincsenek 50 évesek, de ettől függetlenül nemhogy be lehet nekik adni baromságokat a Kádár -rendszerről, de még terjesztik is. Pedig ezeknek a gyerekeknek már nemhogy meg kellett harcolniuk a KISZ tag státusz megmaradásáért, de fel se vették őket.
süti beállítások módosítása