Van egy filmintézet és alapítvány az USÁ-ba, ami a mai amerikai filmművészet (és a világ filmművészete) egyik utolsó rezervátuma. Van pályázati rendszer, lehet pályázni és akkor ez az intézet (az idén 80 éves Robert Redford apó) lehet, hogy támogatja azt a filmet. Sokszor-sokszor jó kis filmek készülnek így, párszor meg jól lehúzzák az öreget jópofa fiataalemberek a semmiért egészen. Nincs az a hgyperminimál költségvetésű film, amit ne lehetne akár negyedannyiból is összehozni úgy, hogy értelme se legyen, az alkotók is jólérezzék magukat és még a portfóliójuk is úgy nézzen ki, mintha egyébként tényleg filmesek is lennének.

Én a film egyetlen kockáját se ettem be. Dőlt az egészről a fake-ália. Azért nézdegéltem, a korszerű gyerekek meddig mernek elmenni a semmi valamisítésében. A sztori azt lett volna, hogy pár jópofa filmes srác az interneten megismerkedett egy Argentinában élő lánnyal, aki különben titkos szolgálatnak dolgozik valami szupertitkos ügyön. A minimálstáb szépen fölkerekedett, hogy Argentinában forgasson filmet a csajról. Persze repülővel. Ha rajtam múlik, egy Dodge RAM-ban vándliznak le Trans-America.  Már az első komolyabb fake humbug is vérforralóan zsönge volt, a buenos aires-i reptéren eljátszották azt, hogy pont a kamerát tartalmazó bőröndjük elveszett és a hanyag pofátlanságban egéssz odáig mentek el, hogy a nem is elveszett kamerával rögzíítették a nem is elveszett kameraszállító műanyaag keménydobozokat. Az biztos, hogy a filmes srácok nagyon jól érezték magukat a szent meggyőződésükben, hogy most aztán szívatnak mindenkit. Úgy próbálták meg elhitetni,  iphone-nal veszik a filmet, hogy a nem is elveszett kamerát "amatőr bemozgatásokkal" ráirányították egyikükre, aki az iphonbe-jával úgy csinált, mintha filmezne.

Az embert néha a vakszerencse botlasztja valami új ismeretbe.

Utnajártam az imdb-n a film elúnása közben, milyen címen vették le kilóra Redford bácsiékat, hát kiderült, hogy a mockumentary műfajában.

Ez afféle áldokumentumfilm. Állítólag a Monthy Python készítette az első ilyent, az első előtti a Beatles paródia, a The Rutles volt, majd az igazi az erről az álegyüttesről készült mockumentary az All You Need Is Cash .

Amidőn idáig értem a kutatásban, majd megszakadtam az unalmas ásításban. Ugyanis az egész Beatles úgy, ahogy van , kész mockumentary. Csufondárium. John Cleese és Graham Chapman még oxfordi egyetemista jófiúkként polírozták a majmot, amikor a Monthy Pythonok ős archetipusa, Az Eredeti Verzió John Lennon már javában szívatta a világot. Az Isteni Duó akkora zsenik voltak, hogy még magukat kigúnyolni is leginkább ők maguk voltak képesek. A többi gyenge picsafüst.

Ennek bizonyítására semmi mást nem kell megnézni, csak a Beatles első USA turnéjának legendás sajtóértekezleteit. Ezek kész mockumentary rögtönzések.

" A Beatles trió két tagból állt, az egymással rivalizáló John Lennonból és Paul McCartney-ból."

A Beatles néhány sajtóértekezlete oda-vissza legázolja és fölöslegessé teszi a Monthy Python teljes életművét, ráadásul sokkal eredetibbek és humorosabbak is.

"Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus."

/Jon Lennon/

Amikor a Monthy-sok a Beatles csufondáriumot elkészítették, tulajdonképpen szépen beszopták az avas túrósat és a majmot így magukból csinálták.

Közben a "film" elvonszolódott a slusszpoenjáig, miszerint a csaj csak etette a stábot arról, hogy ő titkosügynök lenne és kiderült a kinemtudta nagysemmi : a nagy hűhóval leforgatott semmise valójában a nagy semmise. 

"Legfontosabb a karácsonyi lemezpiac."

/John Lennon/

A beillesztés pillanatáig egy hónap alatt ennek a trailer-nek 5 megtekintése volt. Kattintsatok má' rá...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr7512190142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Betonmandala 2017.02.07. 10:23:28

Rákatintottam. Egy film, amit nem fogok megnézni.

Frick László Intézet 2017.02.07. 13:52:57

@Betonmandala: Tkp ennek a jegyzetnek ez a célja. véletlenül se pazarolja senki ilyen bullshit-re az idejét. És pont előtte néztem egy másik kisköltségvetésű filmet az önmagát alakító Tarasuk [Taraszjuk, ukrán leszármazott) farmerről.
süti beállítások módosítása