Az index-pont-hu híréből tudtam meg, hogy ő volt Vacskamati. Sok írónőnk él, jópár a holt. Véle kevés íróink egyike távozott aki nő volt. Vathy Zsuzsa író. A hír szerint tragikus hirtelenséggel... .... hát ... ö... remélem nem, bízom abban ágyban, párnák között és álmában érte.

Lázár Ervin életeszerelme és felesége volt mindhalálig. Sokan azt hiszik, mókás, valami Négyszögletes-kerekerdős cuki dolog lehetett meseírónak, a gyermekirodalom elismert óriásának a felesége lenni. Hát nem.

Készséggel elismerem, hogy Lázár Ervin a gyermekeknek írt könyveiről híres. Én azonban az egyik legjobb novellistánkat tisztelem benne.

A 80-as években volt egy férfiasztal, vacsoraasztal, ha jól emlékszem, mindencsütürtöki, Csurka István, Konrád György, Kardos G. György, Lázár Ervin vacsoráztak együtt. És Vathy Zsuzsa.

Komor és asszonytpróbáló feladat volt a múlt század 70-es éveiben Lázár Ervin prózaíró feleségének lenni. Két gyereket szülni neki és fölnevelni őket. És ráéró időben prózát írni úgy, hogy nemírónőnek lenni, hanem csak  íróként.

Vathy Zsuzsa nem pusztán írófeleség, hanem sajátjogán író. Egy író, aki nő.

Például ha nő lennék és buszvezető, nem szenvedhetném ha buszvezetőnőnek minősítenének. Sofőrnőnek sem. Ha nő lennék és buszt vezetnék, szólítsanak/nevezzenek sofőrnek. Csak semmi diszkrimináció. Pozitív se.

A töröttkezű kalandjai az egyik írása, amit igen kedvelek, ajánlom blogbarátaim és olvasóim figyelmébe.

http://www.kortarsonline.hu/2006/06/torottkezu-kalandjai/6079

kép forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr4812111637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása