Spanyol és lombárd (észak-itáliai ) zsoldosok csizmái tiportak magyar fődbe magyar arcokat meg valachot meg ami jött [Johannes az Horvat-nak fija], a Sötét Középkorban nemritka volt a háromnyelvű ember, a bestia, bastiamo, a vorszírozzuk-nak a forzá!-hoz is lehet köze, Észak-Itáliában nagy kolóniákban éltek akkor áttelepült hispániaiak, Dél-Itáliában pedig keresztény albánok, ezek fia volt Giorgo Basta német-római császári hadvezér és had-tudós, akinek a szekerét annyi asszony s gyermek rívva vonsszta Erdélyben a XVI. sz. végén.

na de a lényegre:

amikor a magyar rettegve beül a hispán taxiba , vacog, hogyan fogja átverni meg lehúzni ez a furcsán, régi módi szerint öltözött fiatalember, olyan téeszkönyvelős szürke pantalló, lakkozott műbőr derékszíj ékszercsatt-tal és hozzá fehér, halovány dohányszín ritkán csíkos ing, és mennyire nem veri át és nem húzza le, sőt azt mondja a taxis a 4.50-es útra, hogy, nem mutatja az ujjaival 3. És névjegyet ad, őt hívjuk, bármikor. Pedig ÉRTELME ennek egy szál se. Annyit ért cseszlovákul, hogy Púszkasz, gyorsan megkérdezi és gyakorolja az ö-t koszonom. [Magyarmentes Övezet] Úgy magyarázom meg neki, mi a magyar a Púszkasz-on túl (akiről udvariasan hallgat, a passzív szókincsében volt meg ez , a papától hallotta anno ezt a nevet de nem egészen tudja, kicsoda) hogy Romania, Transylvania , persona no hablan español, mal hablada no ziganos és akkor így kizárásos alapon megvan neki, azt hitte eddig, ivrit hablatyot hall, amikor az uborkatelepre hordta ki őket

 Hablados.JPG

3 komment

Címkék: hablaty

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr874566108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steinmann Lujza 2012.06.13. 06:25:08

sajnos be vagyunk szorítva a saját, sehol máshol nem beszélt nyelvünkbe

FilcTroll 2012.06.13. 08:02:03

@Steinmann Lujza: a saját magyar nyelvünk csodálatos. Kár, hogy a saját népünk sem beszéli. Tartalmi és formai tekintetben is remek a magyar nyelv, sokat lehet tanulni belőle a világról.

Csak látszólag más: közeli, kisgyerekes barátaink jelentették be, hogy lelépnek külföldre. Nem politikai ügy: a megélhetés a kérdés. Nem bíznak abban, hogy jobb lesz, vannak szakmáik, inkább nem várnak a csodára két gyerekkel. A rakodómunkás nincs a nyelvébe szorulva annyira, mint a költő.
süti beállítások módosítása