aszatoló - gordonyozó, gordonozó, böködő . A mezei aszat, a gordon (Cirsium arverse)

http://www.chromos-agro.com/korovi/Cirsium_arvense_osjak.jpg

vagy más mélygyökű gyomok irtására alkalmas (ebben a kapánál hatékonyabb célratörő) földmives szerszám.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRAfTMQnzrTp5moQDb35J62bYEYezr7KAAiTjc4DneASRVhxDAfrxTVVubI

 

alul a kápája, abba kell beledugni a nyelet, amit a szükségétől gyötrött ember, aki kétségbeesetten futkáz a természet lágyölén ha rájön a kakálás mert se WC ,de még egy tépet papírzsepije se nincsen, az persze a boltban vásárol nyelet az aszatolóhoz meg pénzért semmitérő nyárfából, mert a maimarketinges szerszámnyélkészítő abból dógozik, a sok hülye úgyis megveszi, szép fehér 800 Ft. Az ostoba büdösparaszt meg megyen a tüicskes bozótos mellett, benéz az ágak sürüjébe s ni, milyen jó aszatoló nyélnek való VILÁGOL ki az ezerág közül. Úgy látja meg a büdösparaszt az alkalmas szerszámnyelet az ágerdőben, mint a nyomdai korrektor 3479 leütésben az egy nyomda [szedési] hibát.

Azzal a súlyos előítélettel fordultam a Mindenhatooooohoz, hogy úgyse talál gordonyozó (aszatoló) témájában semmit, hát tessék, van ezzel kezd. Elpicsásodó korunkban, amikor már tejberizsát PE csészében lehet élelmiszerüzletben töredékes rizsből, hamistejporból mesterséges ízfokozókkal fincsinel elmarkecolni, persze a hűűdefejlett europid ember bemegy a kertészetiáruházba és aszatolót keres, hogy az eladók jó hülyének nézzék, hiszen korszerű ember nem vacakol aszatolással, komplet gyeprendszerek (sportfűrendszer, kastáélyparkfűrendszer, biopázsitrendszer százszorszépezett és vadvirágozott is)  kaphatóak a fűmagtól a gyepszellőzetőig, hengerig, fűnyírókig, tápoldatokkal, műtrágyával meg ami kell, tessék megnézni a dobozán a Boldog Család-ot, hogy hawájjzanak. Apu, Anyu, Kislány, Kisfiú, kuttyus és ciccus meg a sok vadiúj fényes műanyagizé. mind szmályliz   és a fogaik vakítófehérek. (Naná, Kutyus és Cicus is fogápoló rágcsákat kap...)

Az aszatolóra egyébként az éddybabba & cukkíni gyermekláncfű elleni küzdelemhez van szükség, mivel hasonló gyököt s gyökeret nevel, mint az aszat. A gyermekláncfűszezon után a békafűszezon következik, ezt is a kapálás jóformán csak szaporítja.

gyomirtás, gyomlálás (forrás:  http://mek.niif.hu/02100/02115/html/2-833.html    )

a gabonavetések megtisztítása a vadon nőtt növényektől, gyomoktól és dudváktól. A gyomirtás valószínűleg az → irtás utómunkájaként jelentkezett a gabonatermesztés munkafolyamatában. Akkor nyert nagyobb jelentőséget, amikor kaszával kezdtek aratni, mert ezután nem kerülhették ki úgy a gyomot, mint sarlóval. Újabb voltát tanúsítják változatos helyi elnevezései is: szúrókázás, gordonyozás, juszapirtás, tüskelöködés, aszatolás stb. A gabonákat leginkább a mezei aszat (gordony, szúró, tüsök, lat. Cirsium arvense), ill. a konkoly (lat. Agrostemma githago) ellen kell védeni. Az aszat elnyomja a fiatal növényt, ritkítja a termést, aratáskor szúrós levével akadályozza a marokszedők munkáját. Ezért tavasszal, amikor még alig egyaraszos a vetés, kigyomlálják közüle. A Dunántúl és a Felföld dombos-hegyes vidékein, ahol erdei irtásföldeket még a múlt században is nagy területen törtek föl, görbe késsel (gordonyozó) vagy sarlóval, lehajolva vágták el az aszat gyökerét. Itt a gyomirtás eszköze és módja leginkább emlékeztet az irtásföldek örökszántóvá alakításának első esztendeire, amikor a vetés még nagyon gyomos volt, és irtókésekkel intenzív gyomirtást kellett végezni. Az Alföldön és az utóbbi évtizedekben az ország más területein is az → ösztökéhez hasonló hosszú nyelű böködőket használják gyomirtásra. Az aszatoló, irtóvas, gyomlálóvas stb. 100–150 cm hosszú pálca, melynek végére kovácsoltvas, V alakú vagy egyenes végű lemez van erősítve. Eredetileg rövidebb nyéllel (20–40 cm) a köles tisztításának eszköze volt. Főleg mohart böködtek ki vele. Ilyenformán a gyomirtás munkája állva végezhető. A gabonák gyomirtása a fiatal családtagok munkája, görbe késekkel inkább az asszonyok, hosszú nyelű böködőkkel a férfiak is dolgoznak. – A kapásnövények gyomirtása kapával, a veteményeké általában puszta kézzel történik. – Irod. Imre Samu: A felsőőri földművelés (Debrecen, 1941); Takács Lajos: A szántóföldi irtás kérdéséhez (Ethn., 1964).

 

Régente az elvult és begyepesedett, idejemúlt kőostoba büdösparasztok csesztek/szégyelletek vóna  a kovácshoz menni aszatolóért, hanemha volt a háznál egy törött saraboló kapa, annak a kápáját nem dobták el, hanem kikalapálták laposra élesre majd megreszelték és ezzel bökték ki az alattomos gyomok gyökeit.

pitypang

http://www.edenkert.hu/upload/2/article/2387/2_original.jpg

http://www.edenkert.hu/upload/2/article/2387/2_original.jpg

(gyermekláncfű) A fű fiatal faj, az első miáltalunk ismert komolyabb jégkorszak hozta föl. A gyermekláncfű sokkal régebbi, persze a fű miatt ezalatt a röpke egymilló év alatt kissé módosult a stratégiája. Amikor még zsenge és nincsen virágja, nem keserű vagy nem annyira keserű. A kecske olyan tulajdonságú: azt eszi ami kuriozív, amiből kevesebb van, ezért azok a vadnejlonzöldek, akik a  biobirtokukat kecskékkel gondoztatnák, póruljárnak, mert a kecske egy gyönyörű zöld kecskelegelő mellett a három frissenültetett gyümölcsfát eszi meg. Jaéspersze kiharapja a gyermekláncfűnek még a gyöke egy részét is a földből. Tehát a koraiszakaszban, amikor a vadbioződ még észre sem veszi itt-ott azt a pár szép sárga virágot, a gulyás már az ecélra szolgáló kis kecskenyájával előgondoztatja a legelőt.

http://myreille.hu/files/infinitescream/romai02.jpg

 

Ugye, milyen cuki kép?-ezt meglátja egy nyájagulyás, kétségbeesésében lemarja a sajátarcát. Minden egyes jólfejlett gyermekláncfű egy europid picsatenyérnyi helyen öli el a gyepet.

 

 

A kecskék gondosan és először a friss gyermekláncfűtöveket [lásd a még/már virágtalan pitypang képét] eszik majd ki. (A legelőgazdálkodással kapcsolatban: a marhák és a legelő, a juhok és a legelő szimbiózisban van. Sok TUDÓS OKLEVELES agrármérnök a gulyát bevitte az istállóba és gépekkel kaszáltatván a legelőt a szénát behordatta, csakhogy a gép nem áll szimbiózisban a legelővel és a legelő a gépi fűkasza alatt tönkremegy.  Pl a gyermekláncfű túlszaporodása miatt. A DrDrDrDr mérnökúr vesz szelektív gyomirtót, ami kétszikűekre szelektál ki,, kiírtatja az összes ritka kétszikűt és a gyermekláncfű a sárgarépányi gyökéről újra kihajt. A DrDrDrDrDrDrDrDr ágrármérnökúr elmehet a picsába a legelőjével még a saját életében, nem kell a jövőDr-mérnökének megszívnia apu hülyeségét, már apu megszívta. 

 

melléklet

kecskék, kecskenyáj:

http://liliomkert.lapunk.hu/tarhely/liliomkert/kepek/kecskek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

marha, gulyában:

 

http://www.vertesinaturpark.hu/_rendezveny/1000036_10000567.jpg

 

gulyás

gulyások

http://mek.niif.hu/02100/02115/html/img/2-325a.jpghttp://mek.niif.hu/02100/02115/html/img/2-325a.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_7gFKtm4fly0/TLsXGaeFtiI/AAAAAAAADIE/k9CVGgsqS7U/s1600/2003_open_range_010.jpg

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Gaucho1868b.jpg/200px-Gaucho1868b.jpg

 

Óh, Európa, köszönjük a sokkultúrát és a jajdefejlettcivilizációt!

http://www.ng.hu/Root/Sites/NationalGeographic/Foto/cikkepek2011/magazin01/sudan2_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr354464113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steinmann grófnő · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.04.21. 07:13:55

akkor ha jól értem, az agrártanulmány baromság, és az összes agronómus, mezgaz szakember, állatorvos menjen a picsába.
a Georgikonon picsákat és szerencsétlen drdrdr hülyéket képeznek rakásra.

Steinmann grófnő · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.04.21. 07:15:40

az emberek meg járjanak vajákoshoz meg sámánhoz, az orvosokat el kell küldeni kapálni, persze, egy természetesenokos parasztember irányítása alatt, nehogy valami kárt tegyenek.

ekkerjoz 2012.04.21. 08:07:37

Felvételi előkészítőre menve az épülőben lévő sugárnál fölszálltam a hévre, és szúrós szemű egyetemisták megkérdezték, gazdász leszel, vagy gépész.
Nem is köszöntek, csak így belekérdeztek a pofámba, mondom gépészkarra jelentkeztem.
Najó, akkor maradhatsz a kocsiban, mondták, és kínáltak borral.
A gazdászokat meg legkésőbb Nagyiccénél lerugdosták a vagonból.
Kicsit soviniszta szakmaiság volt az egyetemen is amúgy, külön csapata volt a gépészkarnak, meg a gazdászoknak, de még diszkóba se jártak ugyanoda.
Érdekes módon a gépészek a Kertészeti Egyetem Klubjába jártak, mert ott jobb volt a vörösbor.
Meg a csajok.

magyar-magyar szótár 2012.04.21. 08:17:23

@Louise Steinmann grófnő: sehol nem írtam ezt, ez a tévképzet a te fejedben keletkezett.
Amiket a vajákos csinált, azoknak a hókuszpókuszoknak titkosrésze a maitudomány maiállása szerint is megáll, pl ilyen a jószág füstölése, ami hókuszpókuszba csomagolt tudományosindokú dolog volt [és akkor a gyógyfüstölésre ki se térek]

Valamint az orvos ma is szorul vajákosságra pl élettani sóoldatot fecskendez be az élettani sóoldatot tartalmazó infúzióba s a beteg fájdalmai AZONNAL elmúlnak.

Ki anya nem alkalmaz kisgyermekén gyógyító puszit. Ki meri azt állítani, hogy annak a puszinak mulasztó hatása nincsen.

Nincsen az az érv, amit agyon ne lehetne vágni, ha akarom.

Teszemazt öszvérhajcsárok vitáznak egy gázlónál és egymás jószágát apprehendálják és akkor ez a móccer, hogy az egyikhajcsár is odamegy a másik öszvéréhez:
"Ez alkalmatlan az átkelésre!" -majd fokosával hókonnyomja az öszvért. És akkor tényleg alkalmatlan lesz.
Ez a vitamódszeretek, nem a vitt anyagra figyeltek, hanem a hordozót (a hasonlat-történetet) kezditek ki és olyamsivel vádoltok, ami nem igaz, csak bennetek tévképzetként keletkezik, jött ezzel Hanni és most te szajkózod. De én ezeket nem mondtam. Annyit állítottam, hogy a picsa a jószág füstölését vajákosságnak hiszi mert már nem tudja, hogy ezeknek a marháknak a szaglása is kiválló, kb, mint egy kutyáé! Viszont jobb a látásuk, mint a kutyáé! Pl a rideg marha a pusztán kilométerről kiszúr valami gyanús látványt ha a farfelől isn fúj a szél.. A bornyú les az új kapura, de a tehén nem.

nem volt ebben semmi bonyolult, amiről beszéltem volna itt, természetesen orvosifecskendővel és szérummal több álat menthető meg, mint a hagyományos felülfertőzéssel. Naés erre nem tértem ki, hogy a gulyásnál van injekció és szérum is.
Viszont az állatorvosnak már nem tanítanak meg elletési fogásokat: adjon be injekciót oszt leszamilesz.
70 éve az állatorvosnak a szegény ember egytehenéből ki keleltt vennie a borjút.
ma nem kell vele foglalkoznia, ha van a cégnek még elletőgulyása, az kiveszi, ha nincsen, akkor jön az injekció, oszt vagydöglik a tehén is vagy csak a borjú.

Illetve a harmadikmegoldás, hogy a születettorvos, amidőn végez, megkeresi az utolsó elletőgulyást és kifaggatja a tudományáról.

FilcTroll 2012.04.21. 10:28:00

Ezek a csodálatos viták mindig a nézőpontokról szólnak, és ki-ki a magáét forszírozza, mintha egy nézőpont kialakítása bárkinek a saját érdeme volna. Pedig nem az, pusztán az évek alatt a szemre felrakódott hályog, a szokások, meg a családi, lakóhelyi és más kulturális hatások keltik azt a téves benyomást, mintha a nézőpontunk mi saját magunk lennénk. Kár ennyire beszorulni enhülyeségünkbe, mert ettől oda a szabadság, csak körbejárunk vakon.

Steinmann grófnő · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.04.21. 14:19:33

@ekkerjoz: a csajok meg a gépészkari bulikara jártak, mert ott jobbak voltak a pasik:))

magyar-magyar szótár 2012.04.22. 04:20:03

@Louise Steinmann grófnő: Áádehogy. De pl egy gyümölcskertész, ha valóban érdekli a tudománya, diploma után lázasan kutat olyan kertészek után, akik pl úgy értenek a gyümölcsfaojtáshoz meg szemzéshez, mint értet pl 1932-ben egy nyájajuhász vagy gulyás vagy emberorvos. Szoktam szórakoztatni kortársaimat affélékkel, mint almát termő fűz, meg körtét [felelombrészében] termő alma és hasonlóak.

Ha elolvasod Sánta Ferenc Húsz óráját, abban Cs. elvtás taníjja a sokbüdös ostobaparasztot, nem kell kapálni a kukoricát, ott a vegyszer. Eltelt röpke 50 év és most Cs. eltás jaztatat taníjja a sokbutaparasztnak, hogy nem kell a vegyszer, kapálni KELL a kukoricát és nem csak a dudva miatt.

A kukoricát kapálni kell, ez tény. Vagyis kéne. Ez megfellebezhetetlen.

Csak: Nincsen, aki bekapálja. Ezellen is lehet védekezni, kevesebb vizet igénylő rövidebb tenyészidejű kukoricákkal.
Egészen addig nincsen is baj, amíg az Úristeny le nem oltja a villanyt.
Ha akarod érted, ha nem akarod érteni, nem az én bajom, deugyebár addig nem kell a vasút, amíg van benzin meg gázolaj.

Addig nincsen baj a gyárivetőmaggal (amiből nem lehet újat vetni, mindig meg kell venned a gyárivetőmagot) amíg van vetőmaggyár.
tehát a szálakal van baj, elég nehéz egy eltépett (vagy szakadt) szálat újrafűzni.

Gondolj csak az "éghajlatváltozást" fogadó tapsikázásra, miszerint nem baj, ha változik az éghajlat, legaláb lesznek narancsligetek. Mit mutatnak az ÁTLAG számai.
Csakhogy úgy és ott nem lesznek narancsligetek, ahol ugyan az évi átlaghőmérséklet eléri sőt meghaladja az Olasz Csizma térgye környékén mérhetőt azzal az apró bibivel hogy a tavasziasan enyhe télben kétszer egy hétig viszont a napi átlaghőmérséklet -12 fok celsius.

Ha valaki egyszer letette a kapát vagy a sajtárt, többé nem veszi föl, a trágyahányó villát se. Ha akarod érteni érted, ha nem akarod, nem az én bajom. A gulya-gázló példát nemhogy nem akartad érteni de főleg a széjjelverésére törekedtél, az se az én bajom.

magyar-magyar szótár 2012.04.22. 04:22:39

@Louise Steinmann grófnő: Ha egy frissenvégzet érkezik azonban a munkahelyedre, nem vagy képes Kész Végzett emberként tekinteni, hanem úgy gondolod, bőven van még mitz tanmulnia és nemszivesen fogadsz tőle tanítást. Pl ha arról próbálna meggyőzni, hogy változtass a munkapozíciódon és ezentúl a munkaterület végén állj, de amúgy maradjon minden a régiben, tehát a figyelem iránya az eddigi szerint maradjon. Azt mondanád, hogy ez szakmai nonszensz.

magyar-magyar szótár 2012.04.22. 04:24:12

@ekkerjoz: Ez ősi diák -attitüd és meg van az alapos indoka.

dr Steinmann 2012.04.22. 09:17:09

@magyar-magyar szótár: jó, rendben, csak egyetértő hozzászólást írok majd ezentúl.
ezen már nem múlik:)

magyar-magyar szótár 2012.04.23. 05:17:58

@dr Steinmann: Nem egyet kell érteni, sőt. Azonban nem ártana olyannal opponálni, amit állítottam. Mit csináljak annak a cáfolatával, amit nem állítottam. Pl amiket Hanni bácsi adna a szájamba. Én még azt se állítottam, hogy a gulya gázlón átvezetésének a rendjét a gulyás a maga eszén tanáta ki. Egyszerűen van ilyen, ez az átkelés rendje és nincsen benen variáció[s lehetőség] A gulyás mindössze annyiban "okos"-abb a picsáknál, hogy ő ANNYIT tud, hogy nincs variáció. A picsák meg fognak egy NORMÁT és azt hiszik, hogy majd most valami újat fognak [tudni] bevezetni.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.23. 12:42:20

@magyar-magyar szótár:

"Mit csináljak annak a cáfolatával, amit nem állítottam"

óóó

ugyehogyugye?

és velem ezt hányszor követted el?:))

budai zöld 2012.04.23. 19:00:39

Én az örökölt aszatolómat simán kidobtam, persze szelektíve a vasat meg a nyelet, mert törött szerszámnak néztem.

15000 forintos fiskars pitypang pitypanghúzót pedig elvből nem veszek, ennyire már ne nézzenek kiköltözott pesti műparasztnak.

Közben pedig azzal önigazolok, hogy stabilabb ökoszisztéma egy sokfajú ősgyep (=90% pitypang), különösen ekkora szárazságban, mint a fű monokultúra.

budai zöld 2012.04.23. 19:12:26

Nem tudok homokba dugott fejjel elmenni a jógyerekkommunikációs technika mellett (cseresznyeszemelgetés ángolszászul), amikor egy 50-100-20000 évvel ezelőtti tudós ember tudását/világlátását hasonlítod egy mai/XX. századi tudatlan emberéhez.
És aztán meglebegteted, vagy ki is mondod, hogy a mai emberből elpicsásodott, mert hiányzik belőle az őstudás.
(Ez nem negatív kritika a posztokról, van amelyik ennek ellenére, és van amelyik éppen ettől jó.)

Kabalco 2012.04.27. 21:52:09

Perpillanat nem jönne rosszul egy ilyen, mivel épp folyófűvel és tarackbúzával gyötrődök a kerti utakon. Az előbbinek még csak pár levele van de a föld alatt már tekintélyes gyökérhálózatot növesztett, szóval fogalmam sincs, hogy lehetne (még ha volna is) ezzel a vékony vacakkal mindenestül kikotorni. A veteményben, ahol puhább a talaj még talán-talán, de én inkább az ásóra szavazok.
Amúgy jó a poszt!

magyar-magyar szótár 2012.04.29. 04:06:32

@Kabalco: A tarckot csakis kapálásal lehet irtani. 20 éve elkövetetm azt az ostobaságot, hogy répahányó villával ástam és szépen kiszedegettem -gondolta a róka!- az "összes gyökeret". Ilyenkor a maradék gyökerek vadul lefelé törve tenyésznek mégszélesebb körben s csak aztán bújnak fölfelé. Kapálással kell "fölfelé csalni" s gyöngíteni a tarackot. Elkzdi a növény az erejét "fölfelé, a föld fölé" tolni újabb s újabb, és egyre satnyább földfeletti részek növelésére, egyrevékonykábbak lesznek a gyökérrészek. A föld fölé csalt tarackkal aztán mgtöbb és mégtöbb kapálás már elbáni, meg persze az árnyékoló kultúrnövények. Meg olyankor is kell kapálni, amikor már senki nem kapál, mert "nincsen mit", októberben meg már korán, február végén is.

magyar-magyar szótár 2012.04.29. 04:07:31

@Kabalco: Aki szereti a vajákosságot, az jónagycsomó szárított tarackot eléget és a hamujával meghinti a kikapált tarackos foltot.

Kabalco 2012.04.29. 22:52:56

@magyar-magyar szótár: Kösz a tippet! Egyébként gyanítom, mivel zöld növényről van szó, biztosan szüksége van fényre, tehát, ha rendszeresen kikapáljuk a zöld részeit, előbb-utóbb nem marad a gyökereiben tárolt energiából annyi, hogy újabbat növesszen. Jól tévedek?

magyar-magyar szótár 2012.04.30. 05:40:32

@Kabalco: A tarack gyökere kúszik, a fúrópajzs kemény tüske-hegyes, fúrja magát el. Van olyan tarackfajta, aminek a kiszáradt gyökere is megéled akár hónapok múlva is! Ezért is adják föl sokan, mert a kerítések alatt nem lehet kapálni, meg ha a szomszéd nem műveli a kertjét, a tarack is átkúszik...

magyar-magyar szótár 2012.05.05. 10:11:15

@Louise Steinmann grófnő: Vázlatba tettem a mait, mert a bloghúösszeomlás a felét magalaátemette, ugyan a túlírt részeit is és ez jól jött. Hétfőre helyreállítom.
A magán'ra válaszolni már a kacsatokozás elharapózása miatt nincs időm, de hol mondtam én olyant, hogy a bogáncsutcai butikot be k e l l zárni, nem. henm csak annyit, hogy a VF utcában lehetne a HÖ-től ELTÉRŐ-t árulni illetve ami a VF-utcában alkalmas, azt.

Steinmann grófnő · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.05.05. 10:28:19

@magyar-magyar szótár: az üzleti ügyeket talán levélben.
Érdekes, de ÉPPENMINDIG akkor van tokozás, mikor érdemben kéne válaszolni valamire. Talán bizonytalanság? Vagy mégsem? :D
jó, ez így rendben. Csak miért gondolod, hogy én (vagy a többiek) képesek jobban/másképp butikolni, mint ahogy most. Én úgy tudok és kész. Nem azért mert a bogáncs utcában van az üzlet, hanem mert ennyi telik tőlem.
technikai kivitelezés? mindenki kap egy kulcsot meg kódot a riasztóhoz az ötkerben?

Steinmann grófnő · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.05.05. 10:33:51

ja, és persze a kisegítő árufeltöltők csak akkor mehetnek be, ha a főnök tud róla, ez így korrekt, nem saját fejük után pakolásznak össze vissza.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.06. 13:57:37

@Kabalco: @magyar-magyar szótár: Nem oszt, nem szoroz, de az nem gyökér, hanem módosult szár. Csak a pontosság végett. Egyébként meg, ha nincs kisgyermek vagy kutyus, akkor le kell fújni glialkával a picsába és 3 hét múlva berotálni az egészet, oszt jóidő.

Kabalco 2012.05.06. 20:35:10

@ripők: Kösz a tippet, bár nem vagyunk hívei a gyomírtó szereknek, csak ha nagyon muszály. Egyébként már majdnem mindet kiástam, úgyhogy most várok, mennyi éli túl. Remélem, nem sok, de azzal meg a kapa végez majd.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.06. 21:06:39

@Kabalco: Mindennek van legalább egy egyszerűbb és legalább egy komplikáltabb módja.
Az is egy megoldás, ha leszeded a felső 5 centit, leterítesz geoteksztíliát és gyepszőnyeget.

Steinmann grófnő · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.05.09. 07:24:18

@magyar-magyar szótár: tekintettel arra, hogy több mint egy hete csak beszélünk a VF utcáról, de semmmi sem történt, részemről az ajánlat tárgytalan és felejtős. Mint az összes eddigi semmibehullott próbálkozás. De hát miért is pont most lett volna másképp?
süti beállítások módosítása