Mióta az első ravasz vadász marhacsordák mellé szegődve gulyákba kezdte terelgetni a mihaszna és pazarló mészárlások helyett az állatokat, időnként előfordul, hogy folyókon is át kell kelni a gulyával. Rideg gulyáról beszélek, nem istállózott modern korszerű állattartásban kínzott és szenvedtetett jószágokról.

 kép forrásahttp://www.jomagyararu.hu/webimages/HUS/szurke_marha2.jpg

A gulyát összeverik –ez szó. A gulyásnak botja van –ez jelkép. A kutyái ugatnak –de nem marják a jószágot. Amidőn a gulyás a gulyát összeveri, egymás számára idegen állatokat, más-más emberek tulajdonát (jószágát= vagyonelemeit) apaállatokat, anyaállatokat, fiatal állatokat, ivartalanított hímállatokat, borjakat, azt az érzékét zavarja össze az állatoknak, amivel elkülönböztetik egymást, ez pedig a szaglás. Ehhez füstöt alkalmaz, a füstölést. Ezt még a vadász figyelte meg erdő és szavannatüzek után, hogy különböző csordák verődhetnek össze a füsttől egyszagúvá válván.

 

A Homo Sapiens az Értelmes Majom egyik alapvető tulajdonsága az értetlenség: A sajátfejéből való kitekintés és a másik értelmesmajomnak a fejéből-kitekintése belátására képtelen makacsság. Így persze a gulyásnak nincsen ideje minden gazdának külön-külön elmagyarázni, mire való a füstölés. Szakmaiféltékenység is van ebben a sámánkodásban, még csak az kéne, hogy az oktondi parasztok maguk is rájöjjenek,  idegen jószágot milyen fogással lehet egygulyába verni. A számadógulyás maga is féltékeny a tudományára, még csak az kéne, hogy akármilyen bojtár is gulyásnak szegődhessen! Ha rájön a bojtár a magaeszén, hogy a füstölés valójában nem sámánisztikus hókuszpók’ság, rájön, ha nem, akkor buta marad (és bojtár).

 

A Felhomályosulás az egyre süllyetegebb emberihülyeséget az állati létre is kiterjesztette, így történhetett, hogy írótáblás, szemüveges, alkalmatlan öltözékben és lábbelikben közlekedő, a jószágok számára irritálóan bűzlő un „illatszerek”-kel riasztó hülyepicsák és bááboci okostojások jelentek meg a mezőn a gulya körül s elővették a gulyást, aki az ő tekintetükben ugyanolyan ember, mint ők, ezek a nagyokosok ugyanis humanisták, antifeudalisták, az emberiszabadságjogok okleveles [iskolákat és tanfolyamokat végzett]  harcosai, az emberi és állatijogok prókátorai és természetesen amikor meglátták a gulyást kínai gyártmányú [Meistr Gun] terepszín gerilladzsekiben Chicago Bulls bézbólsapkában meg gumicsizmában a sok csimbókos keverékkutyával a marhák mellett a fák árnyékában, velük egyjogú embertársaiknak is nézték a borostás güllyedtszemű alakot, meg persze iskolázatlan hülyének is, aki majd az ő tanításuktól megvilágosodik. Igyekeztek előítéletmentességüket ki is fejezni valamivel, ezért jó hangosan beszéltek a gulyáshoz, mint a süketekhez meg öregekhez szokás, és lassan, tagoltan, mint az együgyűeknek gondoltaknak szokás diktálni a jobb megértésért.

 

A gulya folyón való átkelésének van ugyanis egy rendje, ami az emberijogokból képzett állatijogokat sérti. Kegyetlen, antihumánus. Elször ugyanis a gulyásnak az apaállatokat, a vezérbikát és a hímségükben meghagyottakat kell áthajtania a gázlón. Ha kérdeznék a gulyást képes lenne erre magyarázatot adni, de ugyebár a gulyás egy buta ember az állatijogok képviselőihez   és aktivistáihoz képest, akinek ennyire tellett. Iskolázatlan a gulyás, ezért kell végeznie ezt a fáradságos és büdös munkát, szemben A Mozgalom aktivistáival, akik tanultak, bölcsek és a munkájuk egyben a kedvtelésük (lájkoljátok őket a fészbukon!). Csak ne lenne ennyi bögöly. A böglyök ugyanis, bár undorodnak az illatszerek gőzétől, ámde megérzik a félelem verejtékével párálló melegvér, a sprével lefújt mosatlanhónalj, azaz a táplálékuk illatát és a marhák sós vérénél az édes emberivért többre becsülik.Ott a legfinomabb az embervér, a hülyepicsák vállai alatt hátul a trikó ujjkivágásánál a hónaljhoz közel, ahol félelmeik szaglanak, ott ugyanis csak nehezen csaphatják agyon a böglyöket, ugyanis senkinek nincsen annyi esze, hogy a hónalja alól próbálkozzon. vagy pedig mire a könyökét elemeli, addigra a fürgén csapdosó marhafarkaktól edződött bögöly rég elrepült.

 

A Felhomályosultak tehát tájékoztatják a gulyást arról, hogy a hagyományos állatkínzás századai végetértek és ezentúl a folyón való átkelést, a gázlón való áthajtást is az állatijogoknak megfelelően kell végrehajtani, mivel ez a tanulatlanember tök’ értetlen súlyos bírságot illetve az ország úniós marhaexportjának a tiltását kell kilátásba helyezni ahhoz, hogy a nyilvánvalóan értelen seggfej gulyás eltűrje a beavatkozást és ráhagyja a felhomályosultakra a gulya folyón való átvezetésének új módszerét. A Sötét Korszakban a gulyás már megtanulta, hogy A Hatóság embereivel kár packázni, ugyan egy mukkot sem ért és fog föl abból, amit neki ezek a kölniszagúak próbálnak bemagyarázni, néhány ismerős foszlány, úgymint a gyöngék és elesettek, meg pl a tehén meg a borjú szó ismerős neki. Persze, amikor megérti, hogy először a borjakat kéne átvinnie a gázlón, kétségbeesik, hiszen lévén előitéletektől sújtott és begyepesedett, nagyon is jól tudja, hogy a borjas tehenek mindenáron és főleg kétségbeesésükbe a vízbe fogják vetni magukat borjaik után, méghozzá ott, ahol éppen leszaladtak a martos partról és talán éppen azzal a lendülettel is. Erre zűrzavarra pedig a vezérbika fog reagálni idegesen és például ügyet sem fog vetni a kutyákra, akik elérkezettnek fogják látni az időt akár életük kockáztatására is.

 

A hatóság azonban hatóság, a gulyás sóhajt egy fohászt ["Ó, hogy basznátok szájba a kurvanyátokat!"] és megpróbál átkelni a borjakkal és a tehenekkel, az óriási zürzavarban az állatok gulyaszélességben zúdulnak le a martosról és csak véletlenül ha, találnak rá a gázlóra, amit a felkavart vízben már maga a gulyás is csak sejt. A folyó árja el-elragad borjakat, ezek után kétségbesett tehenek úsznak s egy-egy fiatal bika úgy érzi, itt az ideje a sajátcsordaalapításnak. A gulyást a gulya elvesztésén mérhetetlen indulat önti el , igyekszik menteni a menthetőt, de Csákóban a vezérbikában a vezetőibölcsességet (avagy ösztönt) felülírja a hímféltékenység, hiszen amott egy fiatal bika három tehénnel és egy borjúval már kikapaszkodott, ahol a part szakad. És ahonnan a galériaerdőben nincsen a túlnanti legelőre fölvezető csapás, hacsaknem a farkasoké, amik rendszeresen idejárnak a gázlót elvétő partraevickélő állatokat öldösni, szürcsölni vérüket, kifalni májukat…Csákó utánaúszik a kiszakadt csordarésznek és azonnal öklelőzni kezd a fiatal bikával, a borjút agyontiporják, a tehenet visszalökik a vízbe és egymás véknyait már felvérezték, vérszagot cibál föl a szellő a puszta fölé...

 

A bizottság tehát megállapítja, hogy a gulyás egy szakmáját nem értő tudatlan állatkínzó barom és finomítani kell a folyón való állatbarát átkelés módszerein is. A lányok pityeregnek egy kicsit a sok elpusztult és elveszett állat miatt, az édes kis pamacska kutyuskák, akiket elsodort az ár (a gulyás kézben, a víz fölé emelve szokta átvinni őket, mert bár jól úsznak a gázló egy pontján a sodrás túl erős ahhoz, hogy a kutyák megússzák…). Minden kezdet nehéz, veszteségekkel jár, de a jövőben majd, a tapasztalatok feldolgozása és a gulyások felvilágosítása nyomán az állatok is emberibb életet élhetnek, a következő lépés a füstölés babonásan ostoba és a marhák tüdejét károsító [-> karcinogének] szokásának kivezetése lesz majd,  így persze a ridegmarhák is humánus körülmények között élhetnek majd, hátmégha bevezetjük a teljes marhahúsmentsséget és pl kivezetjük az állateledelpiacról a marhahúst, ámen.

http://www.ferniefix.com/sites/default/files/imagecache/main_image/Happy_Cow_Final_0.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr464455954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.04.17. 07:23:19

"A hatóság azonban hatóság, a gulyás sóhajt egy fohászt ["Ó, hogy basznátok szájba a kurvanyátokat!"]"
LOL :D

Steinmann grófnő · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.04.17. 07:28:09

pompás! És főleg mindenki magára vonatkozónak érezheti. Mintha csak az oktatásról és a minisztériumi emberekről szólna, bár böglyök nincsenek.

scr 2012.04.17. 08:38:05

Tanmese a felvilágosodásról, nagyon jó.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.17. 08:45:44

@Louise Steinmann grófnő: nana, azért van az még lejjebb is, hogy mást ne mondjak, a történetben analógiát láthat a szakoktató, a műhelyben dolgozó, még néhány létező szakmunkás-bizonyítványos, termelésben 15 évet lehúzott öreg szaki, ne adj isten egy aligközépfokú végzettségű, félig már alkoholista de még egészen ember kollégiumi nevelő, ahol a kölniskurva éppen a közismereti tárgyat tanító kétegyetemidiplomás kolléga lesz (már ha nem épp a marha)

Steinmann grófnő · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.04.17. 09:30:07

@vészmadár (pica pica): persze, minden relatív
de mit mond az ember a minisztériumban? neki hol van felfelé? :))

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.17. 10:00:47

nekem* ebből az jön le, hogy _minden_pesti** hülye, _minden_paraszt*** okos

ez meg persze, mint _minden_általánosítás, _minden_, csak nem igaz

szerintem van éppúgy hülye paraszt is meg okos városi is és fordítva és stb.

pl ez a nagyokos gulyás otthon maga szereli be a bojlert a maga építette házba mert azt őtudja,

amikor meg megfullad a gáztól a kisleánya a kádban, akkor az is felvilágosodás, ugy-e

**:városi, ún. tanult
***: vidéki, nemtanult csak tud
*: nemtanult, nem tudó városi paraszt

scr 2012.04.17. 11:07:32

nana, a gulyás foglakozzon a gulyával, a bojlerszerelő a bojlerrel, mert ahhoz értenek. A hülyepicsa mihez ért? hmmmm, az állati jogokhoz? az mi???

magyar-magyar szótár 2012.04.17. 12:47:30

@Louise Steinmann grófnő: Hát ööö... annyira föntről magasról nincsenek áthallások, a történet valójában a magyar disznókkal esett meg, akiket a zónijós állatjogvédők megmentettek az emberi ételmaradékok evésétől, gyakorlatilag a moslékzabálástól. Természetesen zónijóskorszerűen iparilag előállított sertéseknek szabad lenniük éas nekik szabad korszerű sertéstápot enni, amiáltal a testük 100 kg élősúlyból kb 30 kg "hozzáadottcsapvizet" is tartalmaz. (amiből már a feldolgozás koraiszakaszában elfolyik 10 liter, viszont a húsipar tylolfélék segítségévwl hozzá tud adni 40 liter csapvizet is. Természetesen ez a zónijósnormáknak megfelel és zónijósembernek alapvetőjoga annyit fizetni a hozáadottcsapvíz kilogramjáértmint a húsért. Hát öööö... ugye némi vegyianyagok is kerülnek a húsba

magyar-magyar szótár 2012.04.17. 12:52:58

@A Hannibal Lektűr-attitűd: A barkácsoló (hobbysta) az már felvilágosultabb, fejletteb ember a kősotoba tudatlan analfabéta gulyásnál, villanybojler, nehülyéskeggyé má'. A gulyás lábáról többnyire a a csimmájában lakozó tejsavfalóbaktériumok eszik le a retket.
Te már a Csináld Magad mozgalom fejlettembertípusát hadoválod ide nekem a retorikai (és persze szokásosan relativista) győzelmed learatására. Az a szarvasmarhagondozó, akit te idecibálsz a hajánál fogva a villanybojler cekásszának szereléstű', betonvassal megy a jaószág közé mán a korszerű ipariistállóban (pl trágyamarhatelepen) és tolólapos Massey_Fergusonnal ganajaz. (A korszerűtrága SOKSOKSOKSOKSZALMA a túlzásba vitzz silótakarmányozástól ammóniákgőzösen, a lényeg, hogy savanyíjja a meszes alfeőditalajt.

magyar-magyar szótár 2012.04.17. 12:55:10

@vészmadár (pica pica): Sajnos a gyűjteményemben fordítottpélda is van, amikor pl a barnaköpenyes Karesz bácsi jobb pedagógus, mint a veresdiplomás igazgatónő.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.17. 13:51:30

@magyar-magyar szótár: nem hajánál, varkocsánál

merénbolonpesti tom ám, hogy a zigaz magyarosch gulyás az varkocsba hórdgya a haját, subáját télennyáron le nem veszi, egy icce bor neki a kortya, szájáóban lóg egész nap a cseréppipa, ha mégse, akkor épp fél litert köp muramiste, és persze marhapürkültüt főz magának napmintnap bográcsban

ugy-e

2012.04.17. 16:16:50

Létezik ez a jelenség, de ez még a könnyebbik eset, mert olyan valaki szól bele a dolgokba, aki jó esetben is csak félműveltséggel rendelkezik a kérdésben, így aztán jól elbarmolja a dolgot és viszonylag könnyű rámutatni a hibákra, amiket elkövetett. Ennél veszélyesebb, amikor az okostojás komoly tudással rendelkezik és számokban mérhető eredményeket tud felmutatni, ugyanakkor már a szándékaiban is van valami ami nem stimmel, a nagy haladásban kialakult csőlátása miatt pedig képtelen észrevenni a módszerei hosszabb távú káros következményeit.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2012.04.17. 18:52:51

ehhez hozzátenném az Európai bizottság legújabb plakátjának szövegét: "A megkülönböztetés jogellenes".
Így, ennyi.
A szép új világ gyakorlatának vékonyka ideológiája.

Steinmann Lujza 2012.04.17. 20:12:28

@A Hannibal Lektűr-attitűd: hiába minden, ez ilyen születési hiba nálunk, tudod, ahol le van betonozva, ott mindenkinek 20-szal alacsonyabb az IQ-ja, aki meg még tanult is, az biztos csak picsa lehet
ha férfi, akkor pláne picsa:D

FilcTroll 2012.04.17. 23:48:46

A tudást tégyleg hülyeségre cseréljük sokszor valamilyen fejlődésre hivatkozva.

Már bekommenteltem asszem ide, hogy állítólag sikerült elveszejteni a helyi vízelvezetési hagyományos tudást országszerte, mert a tudósok jobban véltek érteni hozzá, mint a generációk óta ugyanott gazdálkodó parasztok. El is tüntették az évszázados árokrendszert, mert jobb lesz másként.

A tudósok meghaltak azóta, viszont van ár- és belvízi kár bőven, mert tévedtek. És mert a parasztok is meghaltak, akik emlékezhetnének a korábbi rendszerre, így visszaállítani is alig lehet.

magyar-magyar szótár 2012.04.18. 03:49:55

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Nem úgy, e'! (A varkocsról épp a minap árultam el neked a titkot, hogy ne legyél olyan tudatlan, mint a hűjjemogyorókok, miszerint sokkal frissebb nájmódiság és a Marie-Theresien Hußaren miatt pankoskodott vele a Csokonai Vitéz korabeli legénység. (Mint ahogy a tatár, akik hajtottak, 450 évvel későbbiek és tényleg tatárok. )

Te a fejlődést móókszista módon alamiféle nagyjából folyamatos haladás-nak látod, a fejlettkorok váltják a fejletleneket. Miközben, mint Okos Magyar Gyermek azt is tudod, hogy amúgy a világegyetem pulzál, általában is a mozgást a puluálás (rezgés stb) jellemzi, robbanás-tágulás-összezuhanás.

A gulyás 25000 éves tudás (utolsóképviselője) Fleming előtt 10000 évvel a gulyás ragály idején az elsőnek elhullott állatok belsőségeit abr4akba kevervén etette föl, hogy enyhén felülfertőzze az állományt. Ma az utolsó, még az eredeti tudást ismerő gulyásoktól az állatorvos tanulhat. Ugyan nem gulyás, hanem juhsz volt, de én ismertem ilyen pásztorembert, volt saját fecskendő meg szérumkészlete. Nehézellésben a Dr Orvos tudománya megál már régen ott, ahol még a gulyás benyúl és kifordítja kézzel a borjút. Az 50 évvel ezelőtti állatorvos még TUDTA ezt a fogást, a maiállatorvos talán beszél róla.
Tejet öntök a pásztorkutyámnak és gyön az állatorvos, Dr és leugat, hogy a kutya ragadozó és nem emésztheti a tejet 8a húsevés killtja a kiskutyában a tejreflexet és a tejet feldolgozó enzimtermelés kb leál.) Nem így a pásztorkutyáknál, 25000 éve nem kapnak mást jóformán, most az újkorban kenyérhéjat, szalonnabőrkét meg tejet-tejterméket, a kiskutya is kap tejet, a kölyökkutya ésígytovább, végig, tehát nincs gond az emésztéssel. Az egyetemen kb ezzel a nagyképű dumával jönnek, mint te, ugyan mért kérdeznék a sok ostoba sötétagyúbegyepesedett, hókuszpókuszoló sámánkodó büdös vén hülyét, amikor a maitudomány hol áll. Aztán persze jönnek az "újrafelfedezések" ma már az elést megindító szérumokat azokból a gyógynövényekből koncentrálják, amiket 5-10 vagy 25000 éve a gulyás szedett maga.

Hem arról van szó, hogy ne tudnának sokkal többet a picsák meg okostojásaok, hanem arról, hogy a minélszélesebbívű tudáskörük annálnagyobb ismeretlennel tart határt. A gulyás tudása nem az ő tudása, hanem ezer nemzedék tudása. A "te tudásod" [erről nem tehetsz, eccerűjen ilyen iskolákat járhatunk és kész] meg szartseér mert már életedben revidiálni kell.
Téged, ha kiküldelek a levegőre, tőled oszt hiába kérdezném az időjárást. Erre azzal védekezel, hogy majd megnézed a radartérképet a met.hu-n. De az öreg juhaász TELJESEN PONTOSAN HIBANÉLKÜL mondja meg az őtérintőrégió napi (heti) időjárását, amit meg a met.hu-n látsz FORDULHAT negyedóra alatt is. Itt m,egint a juhásznak van könnyebb dolga, mert ő van bezátrva abba a tájszeletbe. tehát ő tudja, hogy az abaúkkevi felől kerekedő felhők heába tornyosulnak, ha Sajóistenmögénél elgubancolódván majd visszakerengenek.

Összekevergélsz engem egy "nósztalgikkus bezzegarégiszépidőkbenező" hűjjemogyorókkal egy jellegzetes indexes jógyerektrükkel. Holott egészen másról beszélek. De megmutattam már ezt a nyugati "biokultúraqmozgalomban" is, először lemérgezik, , a mikrofaunát-és flórát írmagjáig eltüntetik, mindent rothadhatatlannal és örökkel telepötyögtetnek,, pl ultramodern épületekkel, amik negyedszázad múlva eleven tájszemétté romlanak és tömegükben veszélyeshuladékok. És amikor más semmi sem marad, AKKOR indulhat népmozgalom azért, hogy csak annyit végy el, amennyi szükséged van s úgy, hogy az aztán [ökológiai lábnyomod nélkül] visszalakulhasson. ÍÉs az a móccerod, hogy elkezdesz engem ekkor makoveczizmussal vádolni, mert a jógyerektarsolyban ez egy kész SABLON, holott én a makovecziánusságot alapjaiban bírálom és rámutatok arra, hogy a makoveczista épület 20 év múlva már ugyanaz az épületszörny, mint a betonkocka is. (Ez felel meg a bojlerszerelgető gulyásodnak).
De gyönyörű példát adtatok Hellával a picsa europid mindenáron megnemértésre-törekvésére is. @Louise Steinmann grófnő: Hogy ha nem veletek vagyok [politikaiszemléletben] akkor ugye mi más lehetnék, mint konzervatív, ugyebár, mert ti mást nem ismertek. Vagy a ti oldalatokon vagyok ami a jó vagy rosszoldali vagyok, más be se férhet a képzeletvilágotokba. Namost, ha rosszoldali vagyok, akkor ez a tanmesike biztos valami hűűűjjee nosztalgiko-konzervatív rógánista-orbányista ármány.

Utóírat:
A marhaboncolás megtanít a tárgyak olymérvű áttekintésére, hogy ha az ember egy kicsit érdeklődő és tud kérdezni meg ellesni és pl végigasszisztáltza (segdmunkásként) a háza é pítésénél a villanyszerelést, meg tud Rifa 4 mopedben gyújtást javítani, akkor ki tudja cserélni a fűtőszálat a bojlerjében. Pont ez volt a visszaállíthatatlan fogyasztóitársadalomellenes parasztivilág főproblémája, ács nem keleltt a büdösparasztnak, kalákában egymás házát megépítették. És itt a megoldhatatlan csikicsuki, mert elvadult vadbíjjaósként nem hozhatom vissza azt a "régi rendet2 hiszen akkor a sok szemfényvesztő szar, fos és gennyzacskó gyártásából élő százmilliók éhengebednének, tehát amit a fejlődés oszt kurvára megjavított negyedszázad alatt, háromszáz év is kevés lenne helyrehozni. De amúgy a Föld öngyógyító bolygó és eddig még minden "kórokozójával" elbánt.

magyar-magyar szótár 2012.04.18. 03:58:22

@FilcTroll: Demárugye bűnösök a régiparasztok is. mert pl az Alföldön a Tisza túlszabályozásának az oka a paraszti feődéhség. Holott a Tisza az nem a Duna. A feőd pedig emlékezik és ha a Tisza folyni akar valahol, akkor oszt folyik! Pompás példa az árvízi menekülésiterv. Készült egy emberi műtárgy, és a TUDÓSOK abból indultak ki, hogy ez a műtárgy majd része lesz a védelemnek és mögötte menekülési pont jelölhető ki. Új tudósok gyöttek azonban, akik számítógépes prg-t írtak árvizi esetekre, itt ennyiésennyi víz gyön le a folyón és itt-megitt játszásiból átszakad a gát és akkor a prg-modell megmutatta, hogy mint egy rakás fost, úgy mossa el a műtárgyat az ár és a folyó emlékezni fog régi folyására és jól elviszi ezért majd az ár a menekülési pontot.

De szoktam szemléltetni az Özönvíz-hiedelemkörrel is, ki a hülye. Hülye volt-e az az emberi hordasziget, akik bejárhatatlan hegységek völgylabirintjának közepén az akkori világ ÖSSZ emberiségének képzelték magukat (egy lapos tekén, ami fölött százíjlövésnyire jár a nap) vagy az a tudósunk a hülye, aki képtelen felfogni, hogy a völgyben lakozó horda egyszerűen a Világ-nak azt a Völgyet tekintette és nem volt tudomása (vagy a sámánja eltagadta, sőt, szörnyvilágot hazudott a környező völgyekbe , hogy ne is kíváncsiskodjon senki)
vagy szörnnyé festették magukat a 600 km-re lakozó másik horda tagjai, ha elkalandoztak, hogy ha mégis idegen emberekkel találkoznának, azok rémnek higgyék őket. (Észak-India /// Dél India kb 8000 éve...) Énszerintem a mi tudósunk a hülye, aki hülyének nézi a 8000 évvel ezelőtti mondaköltő sámánt, mééénemtutta, hogy a Föld közel gömb alakú.

magyar-magyar szótár 2012.04.18. 04:02:44

@ifsz: Nsilván az okostojás félműveltsége tömegében (tömetében) soooookkal több, mint a gulyásé. A Tarkovszkij-tanítás: Azonban a nagyismeret köre mégnagyobbismeretlennel tart határt, sokat nem kell tudni, csak ezt belátni ahhoz a szerénységhez, ami szükséges ahhoz, hogy kérdéseket intézzünk a gulyáshoz. A gulyás hogy tanult? Még kérdéseket sem intézhetett, hiszen nem voltak szavai hozzá, a 300 szavas szókincséből? És mit válaszolt volna az öreg számadógulyás a 300 szavas szókincséből kifogalmazva. tehát a tudást a bujtárnak el kellett lesnie, ha nemleste el, nem lett gulyás, hanem bojtár (kóstold csak, számunkra a bojtár az fiatal legényke) maradt. nem minden állatorvos okostojás, sőt. Vannak, akik igyekeznek mindent kiszedni az utolsó igazi pásztorokból, hiszen a bio[bocsánat]állatorvoslástan alapjait ismerhetik meg.

magyar-magyar szótár 2012.04.18. 04:03:33

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Sőt, mestere vagy a hülye picsáknak :DDD Aki ért a maimarketinghez, sámánja a hülye picsáknak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.18. 09:47:34

@magyar-magyar szótár:

eddig olvastam:
"Te a fejlődést móókszista módon alamiféle nagyjából folyamatos haladás-nak látod, a fejlettkorok váltják a fejletleneket"

hiszen csak néhány napja hogy írtam, mit gondolok a művészetekről
és nemazt, amit itt vélni látszasz, hogy gondolok

még egy: nem én osztalak be téged a rosszoldalra, hanem te engem a jóoldalra
haérted

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.18. 09:49:45

@magyar-magyar szótár: én még ogilvy konzervatív reklámcsinálásán nőttem fel

(kb.: csak olyan terméket reklámozz, amit te is használsz; vagy anyádnak, húgodnak ajánlanád)

bár ez itt off:)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.18. 10:00:42

@magyar-magyar szótár:

ui.

a specializáció a tudásmennyiség gyarapodásának következménye

a 'régi tudás' nem feltétlenül azért vész el, mert érvénytelen lesz, hanem mert használhatatlan

pl newtoni fizikával mit művelt einstein

nem azt mondta, hogy nem igaz, csak az érvényességi körét korlátozta

az egyenes vonalú egyenletesen gyorsuló mozgásra newton képlete érvényes - amennyiben nem a fénysebességgel összemérhető tartományról van szó

2012.04.18. 12:12:38

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Ilyen szintig itt nem érdemes belemenni a dolgokba.

2012.04.18. 12:17:32

@magyar-magyar szótár: "De az öreg juhaász TELJESEN PONTOSAN HIBANÉLKÜL mondja meg az őtérintőrégió napi (heti) időjárását, amit meg a met.hu-n látsz FORDULHAT negyedóra alatt is"

Ha meg helyi időjárásjelentést kérsz, a tudomány köbö 100000000000-szor pontosabban mondja meg az időjárás alakulását, mint bármelyik juhász.
Sőt, ha akarod, lekergeted az esőfelhőket is. Na ezt csinálja utána a juhász.

2012.04.18. 12:24:27

@magyar-magyar szótár: "él India kb 8000 éve...) Énszerintem a mi tudósunk a hülye, aki hülyének nézi a 8000 évvel ezelőtti mondaköltő sámánt, mééénemtutta, hogy a Föld közel gömb alakú."

A görögök viszont tudták - sőt, volt olyan görög tudó olyan 2700 évvel ezelőtt, aki pusztán logikai alapon rájött, hogy a csillagok valójában nagyon távoli napok.

Maga a sokat lenézett ptolemaioszi világkép sem azt mondta, hogy a Föld korong alakú, hanem a Földet korongként modellezte, volt, amiről már az alkotója is tudta, hogy nem úgy van, de a mai napig jól használható lenne, ha olyan hajózási feladatokat kellene megoldani, amit annó a görögeknek kellett.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.18. 12:47:23

@magyar-magyar szótár: nagyon el vagy tévedve a tudománnyal kapcsolatban

talán nem a zindex brittudósok rovata alapján kellene őket megítélni:)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.18. 12:52:27

@magyar-magyar szótár:
@nagyjoco:

klassz ismeretterjesztő cikk arról, hogy a maitudomány hogy alakulgat (persze nem arról, de ez is benne van):

www.ujgalaxis.hu/archivum/05szam/ujgx0538.htm

és életem nagy szégyene és dicsősége egyszerre, hogy Simonyinál (a microsoftos S apukája) kegyelemkettesre vizsgázhattam kvantumfizikából

valamint, csak úgy:

hu.wikipedia.org/wiki/A_fizika_kult%C3%BArt%C3%B6rt%C3%A9nete_(k%C3%B6nyv)

magyar-magyar szótár 2012.04.18. 13:28:33

@nagyjoco: A gör4ögök ezt az infót részeges züllöt egyiptomi papoktól vásárolták a tudománytúrizmus kereteiben. Így tulajdonít a mai tudomány egy Thalész nevű görög kereskedőnek egy tételt. Pl az egyiptomiak vagy ezerörszáz évvel Püthagórász előtt ismerték a ~ról elnevezett tételt.

magyar-magyar szótár 2012.04.18. 13:35:16

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Meg sem kell szóllalnom a tudomány mai állásáról. Elég egy mukk nélkül szemlélődni, kb 15-20évente számolja fel önmagát a "mai tudomány". Pl ugyebár nekünk az iskolába mint tanítottak füves meg javasasszonyokról, amikor kibbabuccilik voltunk meg úttörők, akkor szintetikus gyógyszereket kaptunk, most meg a gyógyszerek zöme lényegében speciális gyógynövénykoncentrátum. Amikor öt éves voltam, a tudomány akkori állása szerint a jövő energiaforrása "a szémhidrogének" volt kétezermittoménmennyire, pl 2024-re "minden energia alapja a kőolaj lesz"

A "mozaikosság" oka nem csak az, hogy a mai tudósok team-ben részfeladatokon dolgoznak úgy, hogy egyáltalán senkit nem érdekel egy felfedezés következménye, kb annyira nem, mint amennyire a bankimenedzsmentet nem érdekli, mi lesz a bankrendszerrel, ha a gagyihitelboom így [2007] folytatódik [mit is írt a úúúság akkor??? meg az index brit tudóssai???] Nincsen felelőse egy team "felfedezésének". Mintha egy hétéves gyerek kezébe nyomnák a formaegyesótó kormányát azzal, hogy az viszont nem az ő dolguk, hogy a gyereknek elkezd jék magyarázni a veszélyeket, ők a részfeladatukat teljesítették (ezt végigvettük az összes jelentősebb fél-felfedezésen, pl az atomenergia "felfedezése" máig nincsen készen. Máig saccperkábé az, hogy mi van, ha a folyamat egy KISSÉ kicsúszik az ellenőrzés alól.

magyar-magyar szótár 2012.04.18. 13:37:10

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Mit tanultunk történelemből a tűz használatáról s pl mit is fedeztek föl a múlthónapban az első tűzhasználó humaoidokkal kapcsolatban?? (-> kormeghatározások)
1977-ben azt tanultuk, hogy óegyiptomi ősbabonamonmda az, hogy ők 30000 évvel ezelőtt érkeztek a Nílus völégyébe. Most meg pár éve a Szfinxen megtalálták az első emberibeeavatkozsá nyomait és a legújabb kormeghatározás szerint ez 30000 éves.

magyar-magyar szótár 2012.04.18. 13:45:44

@nagyjoco: Az egyiptomiak a káldeusoktól tanultak, a görög tudománytúristák meg az egyiptomiaknál "vásároltak be". "Amit le kell írnod, méltó arra, hogy elfelejtsd". Az írásos emlékek nem a tudás pyramidjának a legfelső (már csak hangzó, szájrólszájra terjedő, sohalenemírt) része. Azt elhiszem, hogy a züllő egyiptomi tudomány idején igyekezte ugyan a "titkos tanításokat" is leírni.
De elég csak Gautama Sákjamúni [Buddha] küzdelmeit tanulmányozni ahhoz, hogy megsejtsük a lényegét, hogyan működött az emberiséghajnali filozófia. Kétirányban megfelelni úgy, hogy az analfabétatömegek is megértsék és a kor értelmiseggsége [papság] se vágassa el a torkát...

2012.04.18. 13:46:58

@magyar-magyar szótár: Ismét fél, negyed, sőt zsázadinfókkal probálod meg álcázni hozzánemértésedet. Azt az infót, miszerint a Pitagoraszról elnevezett tételt nem Pitagorasz találta fel - azaz de, alább kifejtem - bármelyik matek szakos általános iskolás megmondja neked. Pitagorasz valószínűleg új bizonyítási módot talált fel, egyébként nem azt, amelyiket megpróbálták neked tanítani az általános iskolában.

Azt, hogy Thálész mit talált fel, és mit vett az egyiptomiaktól, csak ő tudná memgmondani, ha élne, mindenesetre sokkal okosabb volt, mint a te juhászod, abban biztos vagyok, aki tutira nem érti a párhuzamos szelők tételét.

magyar-magyar szótár 2012.04.18. 13:47:58

@nagyjoco: Az egyiptomiak a káldeusoktól tanultak, a görög tudománytúristák meg az egyiptomiaknál "vásároltak be". "Amit le kell írnod, méltó arra, hogy elfelejtsd". Az írásos emlékek nem a tudás pyramidjának a legfelső (már csak hangzó, szájrólszájra terjedő, sohalenemírt) része. Azt elhiszem, hogy a züllő egyiptomi tudomány idején igyekezte ugyan a "titkos tanításokat" is leírni.
De elég csak Gautama Sákjamúni [Buddha] küzdelmeit tanulmányozni ahhoz, hogy megsejtsük a lényegét, hogyan működött az emberiséghajnali filozófia. Kétirányban megfelelni úgy, hogy az analfabétatömegek is megértsék és a kor értelmiseggsége [papság] se vágassa el a torkát...
A mai tudomány attitüdje nem ismer olyat, hogy arra éretlennel nem közök tudást (és főleg nem olyan tudás-részt, amivel még nem is végeztem... még nem jutottam a végére. Részeredményekért osztogattak Nóbelbonbont...

2012.04.18. 13:51:04

@magyar-magyar szótár: Nem tudom, nem voltam ott. Az viszont biztos, hogy a kaldeusok, az egyiptomiak és a görögök is sokkal okosabbak voltak, mint a juhász.

2012.04.18. 13:53:02

@magyar-magyar szótár: Azért elég faja kis "részeredmények" voltak azok. Különösöen a juhászhoz mérve :D

2012.04.18. 13:54:37

@magyar-magyar szótár: Abban persze igazad van, hogy egy hlaom emberbe kár a tudomány.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.18. 14:52:59

@magyar-magyar szótár: az önkritika a tudomány sajátja:)

egyébként belenéztél a linkelt cikkbe?

most nem is a fizikai része az érdekes (az is, pedig, mert ez inkább filozófia már:), hanem a "tudomány alakulása" az elmúlt 100 évben (vagy legyen bő 300, akkor Newton is belefér) a mellékutakkal, vakvágányokkal, tévhitekkel, akadémizmussal és forradalmi hévvel, zsenikkel és csapatmunkával stb

nagyon sok nagyon okos ember nagyon sok munkája nyomán ...sem tudjuk még a világ titkát:)

DE! mégis mennyire más ez a nemtudás, mint az ötezer évvel ezelőtti felső-egyiptomi papé

ha érted

budai zöld 2012.04.18. 17:34:44

"kb 15-20évente számolja fel önmagát a "mai tudomány"."

Hát szerintem nem. Persze, a tudománynak vannak mindig új/divatos területei, és vannak zsákutcái, de elég ritka az, amikor pont az ellenkezőjét kezdi gondolni a tudomány. A nagy paradigmaváltások inkább kiterjesztések, átkeretezések. (ahogy nagyjoco írta, Einstein sem azt bizonyította be, hogy Newtonból az ital beszélt).

Az viszont igaz lehet, hogy a "népszerű tudomány", vagyis amit a Cosmo, az MSZMP KB, a Brit Tudósok, és az Édespénz Kiadó a tudomány mindenkori állasaként kommunikál, na az tényleg 15-20 évente felszámolja magát.

budai zöld 2012.04.18. 17:54:58

"akkor szintetikus gyógyszereket kaptunk, most meg a gyógyszerek zöme lényegében speciális gyógynövénykoncentrátum"

Lehet, hogy bizonyos gyógyszerszegmensekben igaz, hogy hasonló hatóanyagból van óccsób szintetikus és drágább természetesebb, de az állítás attól még nem igaz általánosan.
Amennyire tudom, egyáltalán nem a "speciális gyógynövénykoncentrátumok" jelentik a gyógyszerészet/gyógyszeripar legfontosabb feljődési irányát.
Per pillanatnyilag.

budai zöld 2012.04.18. 18:02:27

A cikk persze király, végre megint irodalom!

magyar-magyar szótár 2012.04.19. 03:44:07

@budai zöld: Hát éppen ez a káosz lényege, hogy mindenre és az ellenkezőjére is van bizonyítóerejű tudományospélda. Én az információt, miszerint booomja van a gyógynövénybizniccnek (éspersze pont Magyarország, az egykori jelentős gyógynövényexportőr bukunk és perszehogy a kínaiak kezdenek elúrhodnia piacon) vagy pl egy ma kb 23-24 éves magyar srácot má 20 éves korában kicsalt egy NSZK gyógyszerkonszern éppen azért, mert új koncentrációseljárást talált föl és abból a riportból is származik ez az info, de ne legyen igaz. De pl az állati vér (lóvér) és állatihormonok már "százévvel ezelőtt" (30-40 éve is) jelentős alapanyagnak számítottak. A magyar lóholocaust (1968-1978) és pl Európa lóvér igényének robbanásszerű növekedése egybeesett, így fordulhatott elő, hogy a szociálizmus legszebbnapjaiban, amikor Marjai József megmentette a Kádár rendszert (Aczél Endre szerint és ez a megmentett Kádár rendszer találta föl a reformkommunizmust meg a Társasági törvényt, ami a rendszerváltás és aminek végülis Aczél Endrét is köszönhetjük, meg a rendszerváltás mimindent köszönhet Aczél Endrének, hiszen az eljött sajtószabadság [ami perpillanat nincs és ami nincs pl megbuktatta Snittet! muchachos!) szóval 1978-ban a szocializmusban egy esztendő leforgása alatt az akkori Ft-ban számítva lett forintmilliomos egy alföldi betyárlegény vércsikóból.

magyar-magyar szótár 2012.04.19. 03:47:57

@budai zöld: @A Hannibal Lektűr-attitűd:
Egyetlen példa:
Mit tanultunk az isiben a növényolajról meg arról, hogy parasztinagyapáink az egésségtelen zálattizsírot zabáták és mi van írva máma toddományosan a növényiolajról, amivel szemben viszont bijjó és egéssegges fogyasztani az omega5 zsírsavakban gazdag mangalitza fett-et aus Austria.

1977-ben azt tanultuk, hogy az energiafogyasztás a mércéje egy állam fejlettségének, csak pont fordítva, akor azt tanultuk, hogy a sokvillamosenergiafogysztás a menő, most meg azért vagyunk elmaradottak mert sokvillamosenergiát fogyasztunk (ami élből nem igaz Bezegamerikával való összevetésben pl)

[helyesen az okoskodás különben úgy hangzana, hogy ahhoz képest, mennyi megy pocsékba el, túl sok energiát fogyasztunk]

magyar-magyar szótár 2012.04.19. 04:04:08

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
Te nem érted.
vegyünk fel egy kört, ez kb az ember fizikaihatára, tehát amire hatással lehet. tehát ha mond cselekszik valamit vagy drótonrángatja annak a pillangónak a szárnyát, ami aztán elindítja a hegység leomlásához vezető láncreakciót. Eddig megvan? Az egyiptomi pap a töredékéről sem beszélt annak, amit tudott és nagyrakás "felfedezés"-t nem tettek közzé. Ennek ellenére lemondható, hogy az a mi tudásunkhoz képest nagyon-nagyonkevés az őáltala elérhető fizikaivilág teljeshatárát kitöltötte, harmóniában.
Ezt próbáltam volna megsejtetni a gulyásról való példabeszédben, de persze te nem megérteni akarod, hanem nemmegérteni (ez jellegzetesen Felhomályosulás utáni értelmiseggi attitüd) A gulyás MINDENT tud, amire szüksége lehet, az értelmisegek pedig szinte semmit nem tudnak abból, amire NEKIK szükségük lehetne, viszont semmit nem tudnak abból, amit a gulyás tud. Viszont fentről lefelé beszélnek a gulyással. Ha a gulyát rájuk bízom pár óra alatt odavész. A gulyás nem tud semmit, csak a gulyás-ságot, de azt nagyon.
és az egyiptomi pap ilyen gulyás volt: Nagyon csúnyavéget érnél, ha időbuszal odavinnélek és elkezdenél eszetosztani az egyiptomi papnak. közhelyesen pl a m korszakunk értelmisegjei fentről lefelpbeszélve azzal állnának az egyiptomi papnak, hogy direkt hülyíti az embereket és tudja meg, nemhogy 77 istenféle nincsen, de egy sem. A mi korunk embere eben a vitában feltétlen győzni akarna, tehát a tefejeddel gondolkodva az egyiptomi pap elárulná a Végső titkot. viszont az időbusszal te ABBA A KORSZAKBA érkeznél és az egyiptomi (megjegyzem fölsőpap) szarna elárulni neked a végsőtitkot. Egyszerűen le se szarna téged és hagyna győzni.
És efféle győzelmekbe törnek a Felhomályosulás utáni tudósaink. Mert az, aki föltalálta a polimereket, rég meggebed és elrohad meg elhamvad addigra, mire proletártömegek majd ásókkal álnak neki a minap rekultivált szeméttelepeinknek, hogy PE hulladékot bányásszanak újrafeldolgozásra. Tehát nem kell neki szembesülnie kétes dicsőségével. Abban a tudatban gebedhetett meg, hogy EGY EGÉSZ-et talált föl. Mert senki nem törölte bele a pofáját Varjú bácsiék nejlonzsákjaiba, am iket a wartburgból dobnáltak ki 1978 és 87 között. Ugyanis a mi töredékesképességű tudósaink azt mondják, hogy ők a PE-t fölfedezték és az majd egy másik tudomány, a népnevelés feladata lesz megtanítan az embereket, hogy az árokbadobált nejlonhulladék nem enyészi csak úgy el... Vagyis szünteleül az a baj, hogy egy fél-harmadnemzedéknyio távban feszt másszarát kel takarítanubnk, más gennyes hagyatékával maszatolnunk úgy, hogy az a más anno egészdicsőséget aratott le.

Olyan ez, mint a gitározás, te tudod, milyen az, ha valaki a tudása 44%-át produkálja és ha valaki egy valami kis izétudást vizuál turbóz föl, tehát 12%-ot 101%nak hókuszpókuszol.

most se értesz?

Utóirat: nem teszem közzé, mert bárkiolvashatja, de te állítólag olvastad Hamvast és ő elfecsegte az egyiptomi fölsőpap legfölsőbb titkát, mi Az Egy.

magyar-magyar szótár 2012.04.19. 04:15:01

@nagyjoco: És úgy lettek okosak, hogy elmentek a juhászhoz és megkérdezték tisztelettel, a tudásáról. Ma még él pár juhász, aki, ha bárki kérdi nem, de azértha egy Doktor Úr szépen megkérdezi, párat a többszáz nemzedék ÖSSZtudásából átad, főleg ha a doktor úrral meg lehet boltolni pár fecskendőt meg ampulla gyógyszert. De még pár évtized és kihal az ezernemzedék tudása. Itt persze az a kérdés szokott következni, hogy ugyan mi a FFFnak a juhnyáj meg a juhász 2044-ben. Ide viszont Einstein sejtése (akiről szerintem megegyezhetünk, hogy nálad meg nálam is okosabb volt) passzol a IV. világháborúról.

Ha az ember kézzel kényszerűl kukoricátmorzsolni, tértől-időtől és nemzedékek átadásától függően pusztán a magaeszén elkészít egy olyan morzsolófát, amivel a mai Mexikó területén már 5000 évvel ezelőtt is kukoricát morzsoltak. De nem minden emberitevékenység öntanító meg önfejlesztő. A juhászat nagyonnemilyen és 2077-ben 100 akkori állatorvosra is hiába bíznék egy juhnyájat.

magyar-magyar szótár 2012.04.19. 04:20:50

@nagyjoco: A juhásznak semmi szüksége a párhuzamosszelők tételére. Sőt, a juhásznak még annyi szava sincsen, amekkora a tudása köre, úgy értem, hogy a tudása egy részét kifejteni nem is találna szavakat. Azonban az biztos, hogy ő a magyar kandidátusi fokozatú nyelvésszel szemben tudja, hogy a birka és juh nem szinonimek. Bár azt persze nem tudja, mi a szinonima. de én meg azt tudom, hogy nem szeretnék juhpörköltet enni és birkapörköltet is csak akkor, ha egy juhászember főzi.

2012.04.19. 06:38:10

@magyar-magyar szótár: "És úgy lettek okosak, hogy elmentek a juhászhoz és megkérdezték tisztelettel, a tudásáról."

Az lehet, persze a mai kor tudásáról is meg lehetne cserébe emlékezni némi tisztelettel. Manapság komoly vizsgálatokat indítanak, ha egy csecsemő meghal, legalábbbis itt, kis hazánkban. Játékos feladat, hasonlítsuk össze ezt az arányt a sámánok idejéből ránkmaradt halálozási statisztikákkal. Szorgalmiként el lehet beszélgetni egy gyermekét elvesztett anyával is, csakhogy mlyebb rálátsunk legyen a témáról.

magyar-magyar szótár 2012.04.19. 07:14:58

@nagyjoco: Erről is volt már szó. A bába a herceg csecsemőjét megmentette egy zacskó ezüstért. Viszont aparaszt életképtelen (és a betegséget örökítő) magzatának fején egy biztos apró láthatatlan fogást ejtett, ami simán megölte, 3-4 napos szenvedtetés helyett. Ugye ismered a népi tallózást, hogyugyebáér az Aranykor szülöttei mind 93 meg 97 éveket élnek/tek. Nojszen, de milyen szelekcióban, hány testvérüket temette el az anyjuk.
Éppen ellenkezően ugyanis azt állítom, hogy még a legbabonáésabbnak vélhetőben is van alapos tudományosindok.

Egy olyan korban élünk, amiben egy gyerek vállalásától is betojik az ember, kettő a plafon. Azaz minden egyedet meg kell menteni és az orvosok sportoűznek abból, amit ugyan a régi bába is tudott, ha akart (inkubátor nem volt, de juh-méhben tartották a koraszülöttet, akinek a kiskörméje még nem nyőtt meg..) de inkább nemakart tudni, merthiszen egy átlag nő 12-16 szülést élt meg.
Egészen más volt a csecsemőhöz való viszony is, hiszen elemi rettegés élt az anyában hogy a szereteteét hirtelen mélygyász szakítHATja meg.

Roppant érdekesek a túl vín (koraéretten túlokos) gyermek koraihalálát jósló babonák.
Nagyon érdekes az, hogy a zárt (nomád törzsi) közösségben a származások titkait leginkább ismerő (már nem szülőképes korú) banyák döntenek a házasságokról (mert ők TÉNYLEG tudják, ki kit nemzet és ki kinek a valóságos édesmagzottja) és ennek a tudásnak a kultikus hókuszpókusszal álcázása.

Vagy ki ismeri a nők természeét, a mai pszichológus doktornő nőipaciensekre szakosodva vagy az ősbanyák, aki a második a harmadik életheted menetrendszerű hiszterika korszaka előtt fogták a lyányt és férjhezadták ERPSZAKkal egy már érett (igazi) férfihez, aki nővé tette a hiszetroidot. vagy a mi szerencsétlen életberendezkedésünmk, amiben már túléli azt az élethetedet a nő, amikorm még ösztönien ragaszkodik a ygermekvállaláshoz, egy 28 évnél idősebb még nemszült nő már ugyan mért akarna gyerket (ösztönszeűen) esetleg valamiféle "kötelességérzetből" És aztán, amikor már nem szülhet, az anyaösztön "boszut ál" (és a pszichológus doktornőnek jó sok nemszült klimaxontúli betege lesz) A nemszült nőnél úgy saccperkábé ki lehet jelölni a naptárjában az idegöszeomlása várható évét. Hogy MEKKORA ez az idegösszeomlás, azt el lehet persze relativizálgatni mekkora a külsőlátszata és a belső lelkieróziós hatása

2012.04.19. 09:30:17

@magyar-magyar szótár:

Az a furcsa, hogy ezt a szerénység dolgot elmondják egy általános iskolában is. Legalábbis én emlékszem, hogy kb minden félévben hallottam valakitől a "minél többet tanulsz, annál inkább rájössz, hogy milyen keveset tudsz" mondókát. Meg aztán itt van ez a nagyon szemléletes, leendő tudósoknak készült illusztráció, ami ugyanígy szerénységre int: matt.might.net/articles/phd-school-in-pictures/

Aztán mindezek ellenére mégsem tűnik úgy, hogy túl sokan magukévá tennék a szerénységet, igaz, nincs is vizsga belőle.

@nagyjoco:

Egyszer olvastam néhány szemelvényt egy középkori könyvből, ami a különböző démonokat próbálta valamiféle rendszerbe szedni. Miközben olvastam, folyamatosan az volt az érzésem, hogy ha a körítéstől eltekintek és csak magára a megfigyelhető jelenségre koncentrálok, akkor akár egy lelki nyavajákról szóló XX. századi könyvből is származhatnának azok a szemelvények. Még csak azt sem mondhatni, hogy a dolog gyakorlata túl sokat változott volna. Akkor a súlyos esetekhez ördögűzőt hívtak, ma meg bezárják és leszedálják, ha nagyon hadonászik.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.19. 11:23:22

@magyar-magyar szótár:

Amint, fent, úgy lent.
Minden Egy.

De ezzel nem megy se az autó, se a megváltás...

2012.04.19. 12:37:45

@magyar-magyar szótár: Soha ilyen magas szinten nem állt az orvostudomány, mint most. Az jobberek által idillinek lefestett korokban alig volt 30-40 év fölött élő személy. Európa hlaála, ha erre szégyenkezve tekintünk. Aranykorban élünk, jön a mentő, ha baj van. Ha kell, repül. Örülök neki, hogy nem bábák meg sámánok kezébe kerülök.

RomBold! (törölt) 2012.04.19. 14:10:47

@nagyjoco: Csak csendben jegyzem meg, hogy terjed a homeopátia, az otthonszülés, a védőoltás ellenesség, és sokan vágynak vissza a ... a ... maguk sem tudják pontosan hova, de innen elfele.

Mutatok egy videót:

index.indavideo.hu/video/bartos_film

Nem vagyok bartosista, sőt... de azért ez figyelemreméltó: "Tíz évvel lehet hogy korábban halok meg, vagy hússzal. Lehet hogy élek mondjuk negyven évet, DE! rabszíjak nélkül. Kifekszek a mezőre, míg a másik emberek pedig azon vannak, hogy kilakoltatják őket. Engem a mezőről nem fognak kilakoltatni, meg a rétről."

És nemrég olvastam valahol, hogy egy ráérős ember összegyűjtötte azt, hogy haldokló mit bánnak meg leginkább... Azt hogy túl sokat dolgoztak, és túl keveset éltek, hogy nem törődtek eleget a körülöttük lévő emberekkel, akiket szerettek...

Régi graffiti: "Az életem elég hosszú, csak nem elég széles!"

Szóval nekem valahogy úgy tűnik, hogy a tudomány egyrészt köszöni szépen, békésen fejlődik, megy előre a maga útján, másrészt meg baszhatja... ára van a tudománynak, és ezt az árat sokan nem hajlandóak, vagy nem képesek megfizetni.

budai zöld 2012.04.19. 15:18:18

@magyar-magyar szótár:
Nagyjából egyetértünk, én csak az akkor ez volt a tudomány állása, most meg az ellenkezője megközelítéssel nem értek egyet. Ez csak a jógyerekkommunikáción keresztül látszik így.

Hogy a növényolaj jó-e vagy sem, különösen pedig a margarin <-> vaj <-> disznyózsír kérdéskör pedig megint nem a tudománymaiállásának mindenkori változását reprezentálja, hanem éppen a "népszerű" tudományét, vagyis azt, hogy éppen mit kommunikál a média, melyik cég reklám/pr/lobbiköltségén.

Pl. bezzegnyugaton tilos a margarint azzal reklámozni, hogy egészséges (jobb a szívnek, mint a vaj). Nem is eszi, csak akinek két anyja van. Nálunkbezzeg minden kommunikációs csatornán meg az állatizsírral riogatás, és a 90% el is hiszi.

Ettől még lehet Magyarország jelentős lóvizeletexportőr.

2012.04.19. 16:32:09

@RomBold!: Hawking egyik megnyilvánulása jut eszembe az elfelé menekülésről. Egy interjúban nyilatkozta, hogy szerinte az emberiségnek 100 éve van, hogy valahogy elmeneküljön a földről és tartósan berendezkedjen az űrbéli életre. Először furcsállottam, mert máskor meg azt tanácsolta a SETI-programosoknak, hogy óvatosan rádiózzanak kifelé, mert lehet, hogy valaki meghallja őket odakint és mérges lesz a rádiózajtól. A kettő tanács között erős ellentmondás van. Végül úgy sikerült ezt feloldanom, hogy biztos viccel az öreg (tévedni nem tévedhet), hiszen tudnia kell, hogy ha megtaláljuk a módját, hogy megéljünk a világűrben, azzal a tudással a földön életben maradni már gyerekjáték lesz. Szóval arra jutottam, hogy az ilyen típusú menekülős helyzetekben sokszor az van, hogy ha választ tudunk adni a hogyan és a hova kérdésére, akkor már nincs is igazából miért menekülni.

@budai zöld: Ismerek egy bezzegnyugati margarinreklámot. Arról szól, hogy a család több tagja belenyal a doboz margarinba, majd felkiált, hogy "Nem tudom elhinni, hogy ez nem vaj!" - szóval úgy lehet, hogy az, hogy a margarin egészséges, már annyira beleivódott a köztudatba, hogy elég csak utalni rá. Elvégre kell valami, amiért a margarint pont azzal lehet eladni, hogy úgy néz ki mint a vaj meg az íze is olyan, de mégiscsak margarin.

Fenehorizont 667 2012.04.19. 23:05:33

@ifsz:
a margarin íze olyan, mint a vajé? bazz..nem ettél még vajat??

magyar-magyar szótár 2012.04.20. 05:08:19

@ifsz: Sokkal inkább filozófiaialapvetés Hawking mondása a szedelőzködésről. Nem konkrétan az ötlet az érdekes, hanem az, hogy minek a következtében veti föl. @budai zöld: Valóban, a túlsóvégén ott a reklám. De emitt meg az orvostudomány pl. Nyilván, ha szét akarom cincálni, elmehetek a másikvégére, hogy "csak reklám-kommunikáció" az egész. Sajnos azonban ha végigmegyünk a láncon, emitt a mindenkor aktuális és kb 25évenként egymást felszámolóm n"tudományos alapokat" találjuk.

Eszembe jutott, hogy kb 35 éve párszor reklámozták a tévébenm a valamilyen, elfelejtetem már milyen, sigárzással tartósított élelmiszereket, ez lesz a jövő tartósítóiparának az alapja, csak besugározzuk oszt kész. nilyván ezt sem a reklámfilmesek találták ki.

A tudomány "alkalmazottudomány" formájában próbál meg pénzt keresni és ugyebár dógozik a pénzért (meg, keményen). Ez is aztán feloldozást ad arra, hogy át kell -e "filozófiailag" is értékelnie a találmányát. megvan a találmány, értékesíti, beveszi a pénzt -de azt nem gondolja végig, KIKNEK adta el, milyen szinten [felvilágosult "ateista" egodeista embereknek, akiktől a haláluk után gyöhet az özönvíz "A JÖVŐPROBLÉMÁJA A JÖVŐPROBLÉMÁJA A MI CÉLUNK AZ IDEI PROFITMAXIMALIZÁCIÓ"
szinten gondolkodó PRIMITÍV embereknek.
süti beállítások módosítása