A poloska meg a tetű
-mese a Pancsatantrá-ból
Dr Balog Barna fordítása forrás

http://www.fejermegye.us/news_images/1219/tetu_483_20100210162009_410.jpg
Nagyon, nagyon régen élt az a király, akiről a mese szól. Volt ennek a királynak egy szép baldachinos ágya, s az ágy állandó lakója egy lassú tetű volt, akit e tulajdonsága miatt Mandaviszar-pininek neveztek. Ha megéhezett, az alvó királyhoz mászott és megcsapolta vérét. Így éldegélt a tetű hosszú ideje már megelégedetten, amikor az ágyba új vendég érkezett. A jövevény egy tüzes poloska volt, kit épp e tulajdonsága miatt Agni-mukhanak neveztek.
Mikor összetalálkoztak, a tetű nagy aggodalommal fordult hozzá. - Menj innen oda, ahonnan jöttél, míg észre nem vesznek!http://bin.sulinet.hu/kornyezetvedelem/cikkek/nagylatoszog/poloska2.jpg
A poloska halk, de öblös hangon tiltakozott.
- Nocsak, nocsak! Ilyen szíves fogadtatásban még nem részesültem. Nem félsz, hogy a következő születésed után ezért keservesen megfizetsz? Azt sem kérdezed, hogy mit akarok és miért jöttem?
- Nem bizony! - suttogta a tetű. - Csak minél hamarabb távozz innen!
- Már pedig én maradok! - mondta határozottan a poloska. - Sok ember vérét ízleltem már, de királyét még soha! Ő annyira drága és finom ínyencséget eszik, nagyon finom lehet a vére. Bele kell nyugodnod, hogy házad vendége leszek, s hogy ennivalódat meg kell osztanod velem...
A tetű látta, hogy tehetetlen a nagyhangú poloskával szemben, aki izgalmában már szagokat is bocsát ki magából. Ezért így szólt:
- Hát nem bánom, maradj itt egy éjszakára és ízleld meg a király vérét. De csak akkor szabad ezt elkezdened, ha a király már aluszik és horkol. Vigyázz mohó tüzes ajkadra, mert mindkettőnk vesztét okozhatod!
- Jól van, Mandaviszarpini - fogadkozott Agni-mukha. - Úgy teszek majd, és el nem indulok előbb, minthogy erre jelet nem adsz nekem.
Eközben a királyt a szolgák levetkőztették és lefektették. Fáradt volt a király, csakhamar az álom és ébrenlét határán ringatózott. A poloska türelmetlen volt, nem várt tovább, és utat keresett a király inge alá. Aztán nagyot harapott. A király felkiáltott, és kiugrott az ágyából. A szolgák pedig tüzetesen átnézték az ágyat, a takarót, lepedőt, párnát. A poloska gyors lábaival az ágy végéhez futott, de a tetűt a szolgák megtalálták és agyonnyomták.
*
- Hát ezért mondtam, hogy helyes a szólás:
A poloska miatt halt meg a tetű idő előtt,
Be ne fogadj senkit, hanem ismerd meg őt jól előbb.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr824077362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.11. 06:40:39

Tanulságos mese... lehetne, ha a szerző kiegészíti némi iránymegjelöléssel.
Mostakkor ez a Gyúrcsán bukásáról szól, aki egy tetű és bepoloskázták Öszödön? Vagy az élősködők a politikusok, akik a Nemzet testét rágják? Vagy a különböző oldali médiákok? A tetű papírújságírók vesztét a hűbelebalázs elektronyos gonzók okozzák? Vagy...?
Túl sok a talány.

Nina Skye 2012.02.11. 16:20:30

hogy ez az iras mennyire passzol parunkra:) ha jol gondolom politikahoz semmi koze, inkabb emberi vonzata van:)

magyar-magyar szótár 2012.02.12. 07:14:21

@ripők: @Nina Skye:
ez a tanmese arról szól, amiről
a tetű lassú és szinte észrevétlenül szív
a poloska gyors, viszont mar
Tanulság: "Csak oly üzlettársat fogadj a cégedbe, akinek hasonló az üzletfilozófiája meg politikája." A Pancsatantrát egy tudós készítette olyan tanulni nem akaró buta királyfiknak, akik olvasni se akartak, az apukájuk viszont mégis azt szerete volna, hogy legyen valamennyi eszük király korukra. Ezek olyam doboz-adobozban féle mesék, tehát pl ez a kis mese egy nagyobba van foglalva "hogyisvanez?" felütéssel.

Most Ripők kedvéért elkezdek erőlködni valamiféle "politikai" behasználhatóságán... Pl ez MSZP-SZDSZ -re átvetítve a lassú tetvek jártak jól és a poloskákat is megették.

De ha meg azt nézem, hogy Gyurnai kb 67 másodperc alatt kinyírta az LMP-t... annyi indexes jógyerekverejték, zseniális netokratív innováció meg minden és tessék: gyurnai olyan csapdába fogta az LMP-t hogy ki se tud mászni, pedig hű, beh fürge! jajdekorszerű. viszont a politika művészetének vannak 5-6000 éve salapjai, amiket jó megtanulni.
Pl ez a Pancsatantrá jó kis gyűjtemény, talán még az újanalfabétáink is okulnának belőle, ha még lene képes valaki felolvasni nekik.Úgy tudom, a mostanság diplómázók félhangosan ezt azt ki tudnak betűzni ismeretlen szövegből is.

Rovarirtó · http://www.agrohydro.hu 2012.11.20. 19:53:55

Akinek poloskairtásra van szüksége, állunk rendelkezésére!
www.poloskairtas.hu

magyar-magyar szótár 2013.01.06. 10:37:05

@A Hannibal Lektűr-attitűd: ez is egy fasz hazudozás, amit a Kriszta ír "Szily igaz távozásáról" megpróbálják hősnek beállítani, aki szembeszállt a Gyurcsányizmussal. Gyurcsány részben röhögött az ilyesmin, Bajnai felszopása után viszont a megrendelésére gyártotta az index ezt a "profilrombolást"
most ugyanezt csinálják egyébként, mert erősíteni kell a két részvénytársasági menő közötti "távolságot" miközben persze Szigetvári Viktor az Együtt 201? főtanácsadója... Benyalatnak veletek Hanni bármit? :D.

Spéder mint igazságügyminiszterjelölt -ez még marháskodásnak is vacak.

magyar-magyar szótár 2013.01.06. 10:39:51

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Szilynek azért kell mennie, mert leépül lassan a drogozás miatt. Addictológiailag azonban helytelen az, hogy lazább melót kerítenek neki, csak a pusztulását gyorsítja. A mélypont szerintem Gyémánt László oktalan baszogatása volt... de úgy vettem észre, hogy az még a barátainál is leverte a biztosítéktáblát is a falról...

magyar-magyar szótár 2013.01.07. 03:32:40

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Hanni, egyébként hány éve kelt Szilynek az a Húgyosferenc -cukisága, ami miatt MOST (és ugyan mi a faszért???) kell távoznia... ja és már Tótának is Szily (és emiatt a Húgyosferenc miatt) kellett távoznia, azért ezt te, mint nálam sokkalokosabb, add már öüssze nekem, meg azt is számold hozzá, hogy az internetiparban 800 nap az hány esztendő

Frick László Emlékzenekar 2013.01.08. 02:59:10

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Igen, cink.hu ... és? Segíts már felfedeznem a cink.hu-ban valami forradalmit, pl megújulást vagy innovációt vagy szellemierők méltóösszefogását, összesen annyit sikerült cfelfedeznem, hogy ha fikanick-ként rehisztrálok, akkor áltathatom magam a régi, még nem elkurvult netokrácia szabadkommentelési lehetőségének illúziójával.. taníccsá má léccives, heee

Frick László Emlékzenekar 2013.01.08. 03:27:30

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Vért izzadtam, mire regisztrálás után (én nem biriom az önhazugságot meg az önáltatást úgy, mint te...) sikerült peszudo-fikanikként (mindenki fikanikk ugye, aki nem faszbúkiánus vagy twitteroid :D) kommentelnem az ugyan mi a büdös lófasznak is a cinkre. Tényleg epedve várom, hogy taníccsá má bazmeg, mert így az az érzésem, mintha az iugazigitározáshoz képest 8ami ugye volt) giterheroes-kodnék. , de még el is hívveee :D

Frick László Emlékzenekar 2013.01.08. 03:30:28

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Csak egyet, wezt nem tudom kihagyni.
Elmenünk egy plázába, nagyonokostablettel (mint telefonnal ugye) rábuherálunk egy okostévére egy pornóoldalt (Szily a 89.comot szereti, eztetet tuggyuk ugye, a hívei) majd lefényképezzük és "posztoljuk" ... és erre egy blogtündért alakmú.. nevezzük twittersisternek? lány rácsudálkozik, hiogy lehet is ilyen, mint női segglyuk kinyalása fiú által.. hát ezőőőő... ööö... lenne ugye a fóradalony? (A Szily hívők tuggyák, hogy a mester régi vágya porngonzónak lenni)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2013.01.08. 16:25:00

@Frick László Emlékzenekar:
erről beszélek a másik posztban

itt van, tessék, mutasd már meg lécci hol mi a faszt szoptam be

de tudod mit? leszarom ezt is

elegem van a hülyeségeidből, a rágalmaidból, az ostoba kioktatásaidból, a folyamatos csúsztatásaidból, a mániás mantráidból, a valóság ignorálásából, a vitapartnereid állandó lehülyézéséből

elegem van belőled

annyira unalmas vagy

Frick László Emlékzenekar 2013.01.09. 02:45:26

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Tényleg, most, kb egy perccel azelőtt, hogy beléptem, olvastam ezt a kommented a válaszértesítőben és bevillant, tök' igazad van, minden úgy van, ahogy te mondod, látod vagy mutatod.
süti beállítások módosítása