Észosztó vezérlő értelmiseggjeink, a relativista-gecista Felnőtt Bácsik (jelentősebb eszteták, társadalomszociológusok , nemrég akár még bérbloggerek is…) kedvelt operációi közé tartozik az 1957. május 1-jei áll.tám hiv. agitprop felvételekkel való blazírtas kontextusbahelyezés. Hogy lámlám és hát evvan.
 
Aki tud arcról olvasni, tallózza az alábbi propagandafilm részletet
 
Aki relativista pedig, az próbálja megbecsülni a „spontán tömeg”-nek sorfalat álló munkásőrök közötti távolságot.

www.fortepan.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr742723740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AczélGyuribácsi 2011.05.01. 12:08:09

Mit is akartál mondani?
Mit igazol szerinted az 1957-es(!?) május 1?
Miért más ez, mint egy 1952-es, vagy 1968-as?
Értem én, hogy gyűlöljük a komcsikat - biztos vagyok benne, hogy más okokból, én megéltem rendesen, Ti bloggerek meg divatból), de akkor is...
De valószínűleg én vagyok már öreg és primitív ezekhez a fűvel gerjesztett gondolatokhoz.

Fenehorizont 667 2011.05.01. 12:27:50

@AczélGyuribácsi:
az 1957-es május elsejét szokták mutogatni a kontraszt kedvéért, ugyanis csak fél évvel volt ez a forradalom után, és mégis hatalmas ünneplő tömeget mutat.
ezzel valami olyasmit akarnak sugallni az ezt mutogatók, hogy:

nézzétek már, milyen ostoba, szolgalelkű, birka nép ez a magyar, há nemrég verték le a forradalmat, aztán mégis kinn áll és ünnepel!

persze nem ennyire direkt módon, mint ahogy én leírtam, mert egy haladógondolkodó mindig kerüli a direkt véleménynyilvánítást.

Pszt! 2011.05.01. 12:33:46

Nem értem mit akarsz írni. Vagy csak a vasárnapi ebéd után jólesik egy kis komcsizás? Valszeg fogalmad sem lehet az egészről, hisz akkor még nem is éltél.
Miért nem arról születnekl blogbejegyzések május 1 kapcsán, hogy a viki újfent nekiront a munkásosztálynak. Szabadság, műszak és hétvégi pótlék csökkentése, indoklás nélküli kirúgás lehetősége a versenyszférában is.
Persze a munkás most nem divatos.

min 2011.05.01. 13:20:22

@Pszt!:
Mert manapság divat komcsizni, 56-ozni, Naaagy magyarozni...Ha egy rosszúl sikerül ebéd után egsz délután a budin ülsz az is az elmúlt 8 év hibája lenne egyeseknél...
Ma bármit lenymnak az ember torkán azokat is amiről írtál és nem az 57-es felvonuló emberek voltak birkák mert ők max csak megfélelmítve voltak hanem a maiak aki zászlót lobogtatva mosollyal az arcukon nézik ahogy a választott kormányuk földbe döngöli minden jogaikat és ezt még csak fel sem fogják.

Fenehorizont 667 2011.05.01. 13:31:27

@min: @Pszt!:
nem bírom megállni, és csak megkérdezem mán: hol láttatok pl ebben a blogbejegyzésben komcsizást?
én olvasom egy-két éve ezt a blogot, de rohaggyakmeg, ha egyszer is láttam itt ilyet...

mehr luft 2011.05.01. 13:33:58

Én nem tudok arcról olvasni és nem vagyok relativista sem - valójában azt sem tudom, mit jelent ez a szó -, de a hangomat képes vagyok hallatni.

ÉLJEN A PÁRT!!!

min 2011.05.01. 13:36:42

@kchkscak: Nem írtam, hogy itt láttam, nem is a te blogodra reagáltam csupán egy felsorolásban van benne ...

mréveiller 2011.05.01. 13:38:07

szerintem nem lehet általánosítani van olyan ember aki tényleg elhitte a párt hazugságait, de egy csomó ember utálta őket mint a szart. és ők akkor is jártak templomba amikor még nem volt divat.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.05.01. 13:49:43

Szokasos, divatos szemet komcsizas.
Ezt volt ertelme kirakni a zIndex fooldalara.

magyar-magyar szótár 2011.05.01. 18:10:55

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Kommunistázik kérem a faszom (olvassa el talán Kegyed az Aczél eltásnak írt kommentemet.

Itt egy ping-pongról van szó, ugye 1990. után az természetes is volt, hogy 34 év hazudozás után egy kicsit tulságba estünk, nna ERRE aztán a jóoldali politikaimegfelelőek is túloztak egy kicsinyt é így és tovább és így, és tovább Ez máig ter, például még ma is oldal és kormányfüggetlenül Nov. 4. alkalmával a "forradalom végéről emlékezünk, hogy leverték. Igen ám, de pl amikor a Népszabit ingyen osztogatták a Boráros téren, akkor bokáig lehetett járni a fecnijeiben valamikor november közepén.

Kedvenc kommunista íróm Galgóczi Erzsébet naplójából kiolvasható, hogy a fóradalony egyszerűjjen baszott végetérni, azt csak szerette volna Kádár, ha már 4-én leverik. Pl még december 5-én a csepeli munkások lőtték a ruszkikat.

namost vannak ugya a magos agyiszínvonalú értelmiseggjeink, akik kábé azzal a mélyen magyarass indulattal, ahogy egyébként nammamarószág matricával szokás agyvérzsírot tulujtattatni a "komenyista" szomszéd agyába a zótón, úgy ők meg elkezdik KIádár szemszögéből nézni ezt a bizonyos Máj. 1-et. De közben meg, ha az ember a tömeg arcai tallózza lát ilyen és olyan véleményeket. Az arcokra kiülni. vagy nem.

Ambivalincia, drágauram, ambivalencia, az embernek az érzelmei is vegyesek. @Pszt!: Önnek is uram, honnan jön le a komcsizás? Ki komcsiz' itt? Mondjom már nekem Ön egy embert abból a múltból aki kommunista volt... Kádárt szokás kommunistának mondani, de amikor Rajk kivégzésén az egyik csikkjéről a fris cigijére gyújtott, na, tán abban a pillanatban se vót mán kommonista se...

Amúgy meg viszont Rajk ugyanúgy járt vóna el vele, ha az a parancs...

vagy itt van Biszku, akit baszogatnak, de miért? Azért kéne baszogatni, köztörvényes ügy: hagyta veszni Mező Imrét két-három legyet ütöttek az ő "agyoncsapatáával

I_Isti 2011.05.01. 20:53:44

Asszem '78-ban máj 1 háromnapos ünnep volt, anyukámmal meg kint voltunk a vidéki házban (apukám építette az örökölt telkére, viszont akkor már nem élt - a kert tele volt veteménnyel, krumplival, paprikával stb.) Szóval valahogy kimaradt a máj 1.
A köv. héten a pártbizalmi behívatta anyukámat (ne felejtsük: özvegyaszony két kisgyerekkel, kb raktárosi pozícióban) és megkérdezte tőle: K. elvtársnőt nem láttuk a május elsejei felvonuláson?
- dehát meg kellett kapálni a kertet...
- De K. Elvtársnő, nem láttuk május elsején a felvonuláson!
Na, ettől fogva mindig volt héliummal töltött lufink május elsején..., és mindig ott voltunk a felvonuláson, és ettük a szar szétázott virslit, valami lónyál üdítőt is adtak hozzá...

magyar-magyar szótár 2011.05.02. 06:03:18

@AczélGyuribácsi: Nem ismer engem az elvtárs. Kedvenc íróim között igazi kommunista is van, pl Lengyel József. Aczél Györgyöt nem útálom, élből és eleve azért nem, mert Dr Radnóczi középiskolai tanár és igaz keresztény (jéziánus)magyar ember jóbarátja volt, pl 1943-ban ('44 első óráiban)együtt szilvesztereztek.
Őszíntén szólva én röpke félszázados létemben nem sok kommunista emberrel találkoztam, sőt, még tévében is meg filmen is nagyon keveset láttam. A falunkban vót egy kommunista ember, az is nagyon becsületes.

Többnyire, akiket Ön védeni tetszik, a legjobb esetben kispolgári elhajlóak vagy szociálfeudálista uboörkafisták vótak. Aczél györgy pl rendes igazi kommunista ember vót, nagyon sokan fikázzák, de őutána, ahogy Dr Erdős Péter után sokkiserdőspéter, na, őutána meg sok-sok kisaczélok gyöttek, asse vót jobb.

öregbuksi 2011.05.04. 21:31:25

Azoknak akik úgy hiszik, hogy jószántából ment ki a Térre az a rengeteg ember ( néha 400000 emberről is hallani ) azt javaslom vegyék figyelembe az alábbiakat. 1956.12.08.-án
Marosán György ezt mondta a Munkástanácsok képviselőinek: "Mától kezdve lövünk!" Majd így is tettek az alábbi helyeken:
Salgótarján,Tatabánya,Budapest, Miskolc, Eger, Gyoma, Kevermes, Gyula, Zalaegerszeg és Hódmezővásárhely.
Azt tessék tudomásul venni, hogy az önkéntes nemzethalál csak a görög tragédiákban elfogadott. A tömeg nyugalmat akart, és élni szeretett volna, valahogy! Apánk szerint dr Göbbels sem csinálhatta volna különben ezt a propagandát, ami, tökfilkó értelmiségi körökben máig hat!
Apánkat azzal vigasztalták az elvtársak, hogy a nővérem és Ő elvesztik az állásukat, ha nem vesznek részt a felvonuláson! Mert ők megtűrt személyek a bátyánk miatt, aki részt vett valamilyen csete-patéban az októberi napokba. Bátyánk november 7.-én elhagyta az országot. A faterék meg májusban vonultak önként és dalolva, mert ÉLNI kellett. Apánk a fúzióig szocdem tag volt, melósként, tehát nem apolitikus ember volt.
Kedves Szótár Úr! Ennek az aljas Marosánnak tulajdonítják a kövezkező kijelentést, kb.: ekkora városban, mint Bp. mindíg lehet találni 100000 embert, akiket valahogy rálehet venni arra, hogy velünk egyetértsen. Feltehetően ők álltak zászlókkal és táblákkal a munkásőrök előtt, mögöttük meg a kényszerített tömeg, akiknek nincs mosoly az arcán.
Mindünknek vidámabb témák kellenének mint az elmúlt napok bejegyzései, de sajna ilyen a világunk, ami szerintem olyan, mint a langyos, békanyálas pocsolya.

Tokfalvi 2011.05.07. 11:23:31

Nem biztos, hogy az a Fortepan-fotó az 57-es május elsején készült. Amikor én gyerekkoromban (60-as évek eleje) felvonultam a szüleimmel, mintha hasonló lett volna a felállás. Egyszerű biztosítás, szerintem.
Másrészt 57-ben addigra már megvolt a nagy béremelés, és egy csomó minden teljesült az 56-os gazdasági és szociális követelésekből. Azokat az embereket gyáranként, hivatalonként szervezeték oda, és ha pl. ma az ördög öreganyja egyik napról a másikra 20%-kal növelné a jövedelmemet, és nem volnék direkte aszkéta vagy próféta, nagyon meggondolnám, hogy érdemes-e csak úgy elvből megtagadni az előírt csápolást.

magyar-magyar szótár 2011.05.08. 05:37:40

@Tokfalvi: Sok-sok kép van ott. Egyik döbbenetből a másikba estem. Az 1945. koratavaszi Budapesten boldog arccal napfürdőzők. (van egy augusztusi papír képeslapom is a Duna parton, háttérben a Lánchíd romja és egy svEjcisapkás pecás fickó... és egyáltalán, a napfürdőzök. A csillogó tekintetek. A fürdőzőkról 1900-1940 között készült képek: mennyi izmos test. Izmos nők.

Szép gyermekek, sokgyerekes polgári családok.

Időbusz [ablakából...]...

Úgy tűnik, mintha más anyagból [bocs...] valóak lennének azok az emberek a fotókon. Csillogó, csillogó tekintetek. A depressziós bávatagság valahol a 70-es évek táján kezd terjengeni, a 80-asok már émelyítőek.

Emlékszem ötéves koromból egy szürkeegyenruhás taxisnőre, Warsawá-val közlekedtünk, anyámék falusiasszony stílusban fecserésztek vele, azt hiszem, valami "feketekanyart" is tett velünk egyikhídon át Budára, másikon vissza.

Van egy fotó, Kádár valamit (na mit...) avat a szabadságtéren és egy csapat férfi valamelyik utcatorokból NYÍLT PIMASZ vigyorral/pofával nézi a dedikáló Kádárt.

Olvasd el Galgóczi [kommunista] Erzsébet ötvenhatos naplóját... A "rosszoldaliak" [ezek] orczájába szivesen törölnék azt a jóoldali politikaimegfelelőek.. csak restek vótak a 2006-os Holmi folyamát tallózni...

magyar-magyar szótár 2011.05.08. 05:41:28

@Tokfalvi: Hajlamosak vagytok elfelejteni [minden nagygeneráció tagadja a létét a nagygenerációnak] hogy PONT AKKOR vehetettek levegőt, 1966-72 között a Rövid Szünetben, amikor még azok az igazi tanárok, nyugdíj előtt, kissé szabadabban beszélhettek a suliban...
Mi már csak a menzán láttuk őket a zománcos ebédhordóval, hajlott háttal toporogtak. Bennünket már csupa "oppórtónyista" tanított.. jóformán.
Naéshát Budapesten mindig más levegő volt...

magyar-magyar szótár 2011.05.08. 05:43:04

@Tokfalvi: "Van valami rendezvény, ki KELL menni, de azért ez (de az időjárás se!) teszi tönkre a hangulatunkat, vonulunkj, mosolygunk, lesz egy kis sör, kóbász..."

magyar-magyar szótár 2011.05.08. 05:47:08

@Tokfalvi: Kurvára unalmas ez a fűrészelés, 1990. után az "ostobákokok" a Hollósék féle hamisítás inverzét míveltk, na erre a jóoldali hűdeműveltek dzsaszta provokációből meg vonták... húzták.. vonyták.. nyírták nem, vágták, nyirták / vágták. Teljesen természetes volt az 1990. utáni "jobbos túlzásbaesés" ugyebár a szellememberétől egyfajta spleen-t várna el az ember ezügyben, nem pedig egy 80-as évek beli idültalkoholista pol/elh tiszt szarkasztikus provokációit. A heőjjdemogyorókokon annyira nem húzom fel magam, de amikor egy okosembr, mondjuk egy olyan főeszetok, mint Csepeli György művészúr (és FB tag) tipikus njóoldali gecizmusban provokál, az szerintem csúnyadolog...

Tokfalvi 2011.05.08. 13:13:32

@magyar-magyar szótár: És amikor Galgóczi azokat írta, még hátravolt a java. De én nem látok túl sok 56-deheroizálást, "jóoldalon" sem, viszont az szerintem mítosz, hogy Kádár az őt fogadó gyűlölet _miatt_ tett engedményeket. Tán ismerni kéne egy kicsit a 30-as évekbeli hazai munkásmozgalmat, amiben felnőtt.

magyar-magyar szótár 2011.05.09. 07:00:56

@Tokfalvi: Pont erről van szó. A munkásmozgalom, a szervezettmunkásság java [mindkétértelemben!] szocdem volt. A komcsik ez szocdemül van...) pedig az élcsapat. Csepel szocdem volt, Angyalföld talán komcsi. (Rideg Sándornak EGYÉBKÉNT [irodalmilag] pompás novellái vannak erről a harcról [is]. Tényleg így van, ahogy mondod, minden út az első lépéssel kezdődik s ez Kádár Jani esetében a nagyöreg [Nagy] Imre bá'val az aknamunka a Magyar Szocialisták Pártja örvözetében a szocdemeknél.

Amint pl a maszop számára a leggyűlöletesebb nem a Cs. Pista bá' féle lfipárt vagy Tóggyán Dóktorr vót, hanem az SZDSZ. Úgy a kommcsik leginkább a szocdemeket gyűlölték és aknázták ahol tudták, fúrtákfaragták.

Természetesen 56-ról semmit sem tudunk ma sem, csak a fűrészelés megy. Amire a másik nagyonégő példa a Tóth Ilona körüli. Adva van egy túlság és akkor arra a mondolat Eörsi ügyvédúr keresetlen értelmiseggi tahósága. Ésígytovább, ilyen fűrészelésekből áll a "magyar szellemtörténet". Zihi.. zuhi.. zihi.. zuhi. Alig lehet reális képet találni. Értelmiseggjeink, csak "direkte, hogy idegesíjjék" a jobber "bunkókat" provokáltak túlságokkal, ezt nem tagadhatod. Namost a bunkó (a tudatlan/műveletlen) az tudatlanműveletlen, mit vár el tőle az ember, nem sokat. De a "mondolatok"?

Aztán most persze lehet csudálkozni, mekkora a kupleráj a "tömegek" tudatában...

magyar-magyar szótár 2011.05.09. 07:01:38

@Tokfalvi: jaés: Máj. 1. az szocdem ünnep.

Gyarmatidoktor 2011.05.14. 16:42:34

@magyar-magyar szótár:

"szocdem ünnep"....:(

AZ nem mentség!

Gondoljunk csak SZAKASITS Árpád utóbb MDP-s közt. elnökre,

az ordító, őrülten, vér- és borgőzösen bolsi Marosán Gyurira,
vagy

Nyers Rezső szintén ZSenész közgazdára, aki tán még ma is MASZOP-ja...

Ezek mind Szocdemként indultak.

Gyarmatidoktor 2011.05.14. 16:50:30

@kchkscak:

Kissé SZÉTNYIGÁZOTT, PACIFIKA egy nép volt az, éltek még az I. vh-t katonaként és családtagjukként megéltek, a II. Vh-t katonaként és családtagként megéltek,
Trianont és a Vörös-zsidóterrort, a fehértenort, a Trianon után TÖRVÉNYSZERŰEN megnőtt jobbszélsőségeket,
a nyilasokat, a német megszállást, a ruszki megszállást ... s 56-ot RETTEGVE-reménykedve, DE T É T L E N Ü L megélt emberek és családjaik:

BÉKÉT akartak mindenáron,

miközben minimum egy MÁSIK millió a komcsik VÉRÉBEN AKART TAPICSKOLNI, de már nem volt erő hozzá.

Én '62-es vagyok.

Nagyon nem vagyok pacifista.
Sem a Nemzet és a Haza érdekében az ERŐ ellenzője, épp fordítva!

Gyarmatidoktor 2011.05.14. 17:02:11

@magyar-magyar szótár:

Linkelje Kend "Eörsi" - e név felvételének és használatának

TÖRVÉNYTELENSÉGÉRŐL - egy nyugat-ukrajnai stetl askenázi chászid családja részéről...nemesi, történelmi írásmóddal, egy - a "madzsar" törzs vezette ogur-szabir-kabar törzsi alliance tagjaként - HONFOGLALÓ kaukázusi türk, kabar TÖZS NEVÉT FELVÉVE, amely utóbb quasi "kereszt"-névvé lett, - írtam korábban.

Nagyon érdekelne a Kamara egyik szégyenfoltjának nyilatkozata a Tóth Ilona-ügyről.

Fegyver lehet a kezemben.

magyar-magyar szótár 2011.05.15. 08:12:58

@Gyarmatidoktor: Kiestél a szerepedből, ezért szokásom ellenére töröltem egy kommentedet.
magyar-magyar szótár Máj. 1. dudenbuch.blog.hu/2011/05/01/maj_49 2011.05.14. 16:52 Gyarmatidoktor arrows.of.hunnia@XXXX.com

magyar-magyar szótár 2011.05.15. 08:15:18

@Gyarmatidoktor: Szerintem a fegyver a kezedben, aminek lennie kéne, az a 2-3 cseppenetűd legyen és lehetőleg közös kedvencünk az eősh kúún viér Vadai Ági arcképe fölött, arra ránts rá. Megérdemelnéd már nagyon , hogy egy efféle tüzes alfeődi kanca lovagolja meg az Irschauer Walden-edben pudvásodó csipejed.

magyar-magyar szótár 2011.05.15. 08:16:08

@Gyarmatidoktor: Ez is szokatlan, hogy a fazont (Szakasits) kevered a szezonnal (Buci György bácsi)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.05.15. 09:06:49

@magyar-magyar szótár: kár Palit kritizálni, az utóbbi időben már csak az ő őrjöngős kirohanásai képviselnek itt valami izgalmat meg mozgást, a szerző időnként feltol egy fortenpanos képet, aztán részéről annyi

Gyarmatidoktor 2011.05.25. 10:56:38

@magyar-magyar szótár:

Az a helyzet, hogy NEM ESTEM KI a "szerepemből",

s Te ezt nagyon jól tudod...

EZ VAN.

Gyarmatidoktor 2011.05.25. 11:01:16

@magyar-magyar szótár:

Ammán ügaz, turanidabb kancza nem létez Baybars szoltán népibűl...azzal a kis lapáj-sertés pofikájával, szlávos húsosságával,eredetileg seszínű hajával,

minden "MAGYAR"-kérdésben fintorogva reagáló fensőbbséggel,

miközben ő a Honvédelmi Bizottmány elnöke,
de baszik rá.

Sőt, tán a Nemzetbiztonsági biz. elnöke.

Nohát, kecskére káposztát...:(

Gyarmatidoktor 2011.05.25. 11:02:44

@magyar-magyar szótár:

Nem azt írtam, hogy UGYANAZ A KETTŐ, de mindkettő Szocdem volt 1948-ig, Szótér.
süti beállítások módosítása