A sekély, de inkább kéjértelmiseggi képben-nemlevésnek gyönyerő példája került A Mindenható Indexkiajánló-ba [sajátvén „címlap”]. A Sík Endre hoaxálásában legszegényebbnek aljas módon (-> kétfedelűen)   -különben merő jószándékból!- elahazudott falu szavazólistáján röhincselnek most hivatásos jó-és rosszgyerekek.

 

Lássuk csak, miről van szó. A neveket megváltoztatom, de a lényeg ugyanaz:

1932.: Összeírják a zsírparaszt (1949-től kollektíven bűnös kulák)faluban a cigányságot. A falu szélén a vályogvető gödröknél 6-8 cigánycsalád él, nem lehet kibogozni a származási- szálakat, mindenkinek egy (1) neve van. Mindenkinek egy sajátneve van. Amikor a jedző maga elé rendeli a férfiakat, a 300-400 szavas aktív szókinccsel (ebből cigány [román] 200 szó) beszélő emberek (=férfiak)  mondanak valamit , az egyik első ember azt mondja, az ő neve Mogács. Kérdezgetik, kérdezgetik, ezt hajtogatja. A következő ember nem tudja, mi a neve, megpróbálja a jegyző

-képzeljünk el egy hájas nagytokájú embert, aki kb annyira szerény, mint Bede Márton, de nem slankítja a szélees képernyőjét prófétaszakállal. –

szóval a jegyző elkezd úgy beszélni velük, mintha Ő lenne Krizsó Szilvia 2007-ből, és ezek pedig itt előtte, meztélláb, egy szál glottgatyában meg valami ingfélében vidéki szőlőbányász kurvannyuk, az, majd ő megtanítja őket Győrffy Miklós 2006-os kesztyűjébe tutulni!

 

A következő glottgatyás embertől most azt kérdezi a jegyző, hogy jó, akkor ki fia ő? Némán mutat rá arra, aki Mogács-nak mondta magát, a papírra neki is Mogács nevet írnak be, meg mondjuk hozzá Józsefet.

Az, hogy fiunk, azt jelenti, hogy a nagy családba tartozó fiú/férfi. Egyáltalán nem biztos, hogy első, lehet hogy csak unokatestvérek. (Pisti? –milyen Pisti? „Hát a minkfiunk Pisti!”) Az unokatestvéreket is testvérnek mondják. Azonban gyakori az unokatestvér-házasság. Egy-egy jelentősebb sajátnév (Mogács) tehát egy egész nagycsaládnak is adhatott nevet. Ad is, mert a Nyémák pl egy egész klán. A Bëlgák is. A Pipások is - nem teszem meg a szivességet, hogy mindet idesoroljam.

 

Az biztos, hogy a médelyákok, ami médiagyalázatot település és az ott lakók ellen el lehet követni, elkövettek. magasfokú értelmiseggek detto. Ezt most itt nem is bogoznám tovább. Lejönnek, tájolnak, észt osztanak oszt fölmennek, vissza Pestre, nekik nem fáj.

 

Visszakanyarodva 1932-be: nagyon hamar sikerült a 6-ból öt családfőnek a Mogács nevet beírni és imígyen mára már az inkriminált faluban háromból kettőnek Mógács a papírneve.

 

Az 1970-es éveben, amikor a faluban minden tizedik ember volt cigány, felszámolták a putritelepet és a kulákosítás-téeszesítés után romlásnak, pusztulásnak indult faluban ópétés akcijaó keretében őparasztházakat osztogattak szét jelképes 22ezer Ft-os, soha ki nem törleszett hitelekért. A faluból elszármazott kulákfiak és lyányok örültek, hogy a tanácson keresztül elpasszolták a szülői házat.

 

Ezek a házak nagy gyümölcsös kerttel, szőlővel, hatalmas istállóval, melléképületekkel, kétszoba-kétkonyhás paeraztházak voltak, amiket lelaktak, elsőszobáig lebontottak kb 3-5 év alatt, a fákat kivágták egy szálig.

A 60-as - 70-es években a Zoltán, János József, Jenő Gyula papírneveket adták szivesen a szülők a gyerekeiknek. Aztán rendesen persze, például akinek Évát írattak be a tanácsnál, azt Katinak hívták otthon. Ha fingós volt kisbabának, akkor   púrcos volt, akkor Púrcos, ha pocakos, akkor Totykos, ha pipázott az apja, akkor Pipásfia lett. Ha buzi lett, akkor Buzi-ra változott a miondjuk szeplőssége miatt addig Pettyes   sajátneve. Ha beszédhibás volt, lett Belga, ha süket, akkor Nyéma. Pl a Nyéma család arról is nevezetes, hogy a ’90-es évek elején mozgásűrűttsegídet kaptak a pozitéjv dikkriminácijaó jegyében. Ha kakaskódó kivagyi, akkor Kakas. Hasonlatos ez a sajátnévadás a kamionos-teherautósok CB-névadási szokásaihoz. Ahol ugye, ha valaki nagybajszú, akkor Sztalin, ha nagylábú, akkor Nagytalpú, de pl vannak fordított tréfás nevek, Girhes 150 kg vagy Műszerész széjjelkókányolta az autója elektromos rendszerét és az kigyulladt, akkor kaphatta a Tűzoltó nevet is. A Mozdonyvezető nem mozdonyvezető vlt, hanem vonatban jártak, több teherautószerelvény egymás seggében és ő volt az, aki vezette ezt a csordát, mert ha lemeszeli a rendőr, nem szineződik az alkoholszonda, addig a többiek meg index-tőgáz el…

 

A „legszegényebb falu”-ban sok a fél vagy teljesen analfabéta vagy az olyan, aki a Romankovics házaspár totózós megtippelem alapú olvasástanítási „módszerének” köszönhetően a gyakori Mogács nevet nagyon gyorsan egy pill’ kiolvassa, a Zoltánt is… de melyik a tizenkettő közül?? Jóska van húsz is.

EZÉRT kell hát a saját (bece/nick) nevét is kiírni , akinek van, hogy tudják, ki az, akire ikszeltet A Nagy Klán feje. Mert a demokrácia itt iraki típusú: nagy klánok vannak és a nagy klánok vezetői döntik el, a klán kikre szavazhat. A klánokról csak annyit, bűnüggyel szerepelt két nagy klán a médiában, az egyik klán áll kapcsolatban a Dr B’ sztárügyvédcsaláddal, így a másik klán lett a bűnös a jog szerint (ami ugye nem az igazság, ezt mindenki tudja…)   

 

 

A 80-as -90-es évektől kezdve –abban a korban, amikor a lakosság valamivel több, mint  fele- volt cigány, érdekesen hangzó, egyedi neveket próbáltak papír-keresztnévként beíratni a szülők, hogy ne legyen olyan másik. Népszerű volt pl Szamata Szopsz, a nagymellű énekes csaj, meg a Dallas-ban is volt Szamanta.. de azért az életben a lányt mégis inkább Erzsinknek nevezték. Ahol az asszony nem csak a valódi, de a formai hatalmat is gyakorolta/ja egy családban, ott az asszonyról kapta a gyermek a sajátnevét (Krisztifia) A Dzsoki nevet nem akarták beírni a tanácson, akkor beíratták a … micsoda a Bobby magyarul, a Robi? Akor azt! Róbert  Arra is  volt példa, hogy a szülészeten a tréfás kedvű szülésznők magyaráztak be valami hülye bébinevet az anyának, aztán szúszparkiánusan (avagy jógyerek –formán, a subbá dáddá!) röhögték ki az anyát. Így persze a gyerek sajátneve nem a hülyeneve lett, amit a papírra írattak.  

 

  Mára a magyar kisebbség aránya a faluban a 10%-ot sem éri el hogy ha az elcigányosodott (számításból asszimilálódott) magyarokat magyar-ba számítom.. Hab a zónijósnormizmus torkán, a 100%-ban magyar anyanyelvű falu lakossága ezentúl majd cigány nyelven is intézheti az ügyeit –tapsoljunk!  A magyarországi cigányság zöme romongró, magyar anyanyelvű.  Egy nemmesszi faluban pl az idősebbek románcigányul beszélnek 200 szót és ők is majd lováriul intézhetnék ügyeiket, ha beszélnék a lovárit. A lováriból a legkönyebb szerezni nyelvvizsgapapírt és ezt a cigány nyelvet beszélik a legkevesebben a cigányok közül. Legtöbben a zömében román jövevényszakat tartalmazó (pëttyenként vannak benne lovári vagy magyar vagy orosz,perzsa, arab, török,  szerb jövevényszó torzulatok  is) románcigányt beszélik.

 

Mára már az ópétés korszak és az első cocpoltkorszak házait is lelakták, elbontották. (Az ópétésházak bontadékaiból tákolták az első cocpoltkorszak házait).  Érdekesség, hogy a magyarok is kaptak/kapnak sajátnevet. Sőt, adtak is egymásnak a 70-es évektől. Amúgy is, magyarszokás is, egy településen, ahol sok a Kovács vagy a Nagy, a családok elkülönböztetésére ragadvány (azaz saját) nevet alkalmaznak, s ezek gyakran a papírnevekhez is odabiggyesztődnek. . vagy -tek…

 

Végülis a magyarság névadái szokásai is hasonlóak, kezdetekben (XI-XII. sz.) mindenkinek volt egy (pogány ) sajátneve, papíron az apai keresztnévről nevezték (Gyürgy fia László) aztán ragadványnevekkel elkülönböztetve (László fia István Balog [balkezes] Mirkó fia László Horvát… de ezzel már foglalkoztam, azt hiszem… Na, még ezt: Ferenc fia János Czigány (minthogy Ferenc apja Dzsugel még cigány volt…)

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr302270308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tokfalv 2010.09.04. 07:36:59

Márhogy erről beszélsz? Mit hazudott el Sik Endre (csak a kevésbé avatottaknak, minden vicc nélkül kérdezem).

Cat Walk 2010.09.04. 09:07:08

láttam melyik CÍMLAPOS postra gondolsz.
tudod, hogy nem az írója az igazi geci, az csak egy primitív kis f@sz, az index cimlaptünci a geci, hogy napokig címlapon tartja, tessék, röhögjetek

offo - és ezért is mondom mindig, mit akarunk itt

Cat Walk 2010.09.04. 09:08:09

na, megint nem látszanak a hsz-ek

magyar-magyar szótár 2010.09.04. 09:12:55

@Tokfalv: Sík Endrének vannak ilyen, szerintem indíttatásában jóakaratú, amolyan Kéttfarkú Kutyás húzásai, ez volt az egyik, hogy statisztikai adatok (vásárlás-pé'zkőtés) kisütötte, hogy ez a "legkisebb vásárlóerejű falu" Magyarországon, mintha a média miatt már nem lenne így is elég bajuk... Az az igazság, hogy a faluban olyan üzletet, ami raktároz is, nem érdemes tartani. csak a promt, kenyér-tej-felvágott ...ezen meg haszon nincsen. Autóval járnak át vásárolni a szomszéd községbe, méginkább a lidlibe. Ehhez buta a statisztika, ehhez a pesti coccojológussnak le kell mennie terepre és megnézni, mi a valóság. Összevetni a statisztikai adatokkal. Nem hülyének , nem is rosszakaratúnak gondolom Sík Endrét. Valószínű ő is tudja, hogy a legszegényebb falu valahol a zalai dombságban lapul dudvával verten, 200-300 idős lélekkel... Csak ez.. olyan jópofa dolog, nem? Van pénz, van vásárlóerő, a legtöbb család, ami terve van, megvalósítja, vannak számítógépek van internet kapcsolat, szóval...
Csak az igazság kellemetlen. Viszketeg. Addig cuki, amíg a fasisztákokok demagógiájáról rántogatjuk le a szennyest... De amikor a legjobb "liberális" barátaink is demagógok, akkor mit csináljunk...

magyar-magyar szótár 2010.09.04. 09:14:43

@Tokfalv: Úgy szoktam aposztrofálni [bocsánat...] a falu nevét, hogy

a médelyákoktól elkoptatott nevű falu.

Ezért is nem adtam linket.

magyar-magyar szótár 2010.09.04. 09:19:55

@Holly Wood: Nem, hát felhőtlenül röhög a subbarorum netokrata kéjértelmiségi ... Vagy a stréberkedés (lásd arc-kiállítás) vagy a subbarórum, ez megy. A címlaptündér dolga ez, hát olyan subbás a dolog, ha nem ismered a hallgatag mélységet.

Megtéveszt bennünket az, hogy minden be van mikrofonozva, odadugva a kamera

@Tokfalv: ... pedig 1968-ban többmindent, merészebben lehetett megírni, mint ma.. Berkovits lehetett bátrabb, amikor a C-lakás mega belvíz-programról írt, ma lehetetlen azzal a bátorsággal írni. Ökörködni igen, de valóban messeni az igazság eránt.. Zám Tibor, ja,. Régi Magyarország felfedezése sorozat, jaj.
Máma max az a vdékiszociográfia, amit Kun István[né] mível... Addig lehet elmenni, hogy a tóggyányokok széjjelverték a különben jólműködő [szocialista, terv] mezgazt.

magyar-magyar szótár 2010.09.04. 09:25:03

@Tokfalv: A másik húzás frissebb, ez a mennyibe kerül egy gyerek.
CSak az a baj, hogy részigazság.

Van 34792 olyan gyermek, akikre a szüleje évi több, mint 2 millkát költ.

És van 400000 gyerek, aki a szüleinek, per [gyermek]kopf, évente 500ezret termel.

És a kettő között a lyuk.. a vergődők (a szinglik, akik nem sajtótéma, mert havi 80-at kereső vidéki fiatalok, akiknek nincsen mire öszeházasodniuk és maradnak a szülőknél) rájuk zseblámpázHAT Síkék képzetes 1,2 milli Ft-ja, de nincsen végigírva a dolog.
Pedig a jobbos ostobaság (bőrtangás szinglik) és a műliberális álomvilág is jól leleplezhető lenne, ha valaki végig merne menni.. a munkában

és nem íróasztalba nyőve

Tudod, milyen régen vadászom Neuberger István Bús magyar sors című képének repro-jára?? Ismered?

Cat Walk 2010.09.04. 09:26:42

@magyar-magyar szótár: a lista, az a hivatalos, a blog szerzője egyetlen mondatot tett hozzá

"Nem hiszem, hogy bármit is hozzá lehetne fűzni... a nevek önmagukért beszélnek! :D"

szóval tessék, ezen röhögni lehet (miért is??)
nézz bele a többi dolgába a szerzőnek, ez egy nem túl értelmes serdülő srác lehet, úgy 16 körül, a butábbik fajtából
de a cimlaptünci gondolom 30 körül van, felnőtt és médiaszakos
megint előveszem a régi ötletem, kivégzések élőben - majd írok postot róla, azon mennyi katt lenne

magyar-magyar szótár 2010.09.04. 09:26:49

A statisztika tudománya annyit ér Magyarországon, mint egy kamion tempomatja a magyar utakon.

PesszimPista 2010.09.04. 23:36:14

Annak örvendezek, hogy már megint okosabb lettem egyel.
Jut eszembe: Egyszer építettem egy szocpoltos tetőteret az akkori kis cégemmel márnemisemlékszemhogyhol, és még a helyi "vajdával" is kellett kvaterkáznom egy kicsinység, aki szidta a helyi fajtájabéli munkaerőt, miszerintis "ezekre nem lehet egy percig se számítani". (Matáv ásatott akkorság éppen arrafelé soksok árkot, avagy éppen próbált, mikor, hogy kinek, mihez volt éppen kedve.)
Tiszta kavalkádszerű Kusturicaféle volt az egész szitu, de legalább az én épülésemre is szolgált.

magyar-magyar szótár 2010.09.05. 07:22:15

@PesszimPista:
Ezt mátr többhelyt kifejtettem, hogy a cigányság sok-sok száz kisnépből verődött itt össze. Szegmensei kirekesztőek, de nem csak a magyarokkal, hanem és miginkább egymással. Ráadásul valahogy a kasztrendszer is átivódott ide, ebbe a térbe-időbe. Barnabőrűek fakadtak ki egyszer nekem mért nem látunk sárgalábújat (olájcigányt) lapátnyélnél, talicska szarvánál, hát nem látunk, mert más, magasabb kaszt, kereskedő, ügyeskedő, iparos.
Amelyik egy kicsit feljebbkapaszkodik, már lenézi akár saját törzse (=faluja) elesettebbjeit is. Nagycsaládon belül működik a segítés, de egy törzsben egyik nagycsalád a másikkal HALÁLOS ellenség inkább.

magyar-magyar szótár 2010.09.05. 07:25:28

@Holly Wood: A matulista subbaizmus miatt röhögnek, tudatlanok, de az index-érzés szerint a magyar média csúcsán ülnek, csúcsok, mindenkinél többet tudnak, a Népszabisok elavultak, a televíziózás meg abba tart bele, amikben ők már májerok. Uj Péter ugyanilyen úritahó volt, amikor a tiszai vízkormányzásban volt nagyokos 11 éve. Nem tehetnek róla.. mit tudják ők. Nézd, azért egy LMP gründolás, be tudtak szpatni többszázezer embert, jogossá is teszi a nagyképűségüket, van mire, azért rendes pártot kevés netokrata gründolt még, ha amerikai elnököt.. bár.. igen..

Cat Walk 2010.09.05. 07:40:54

@magyar-magyar szótár: úritahó?:))

Érdekes változást vettem észre amúgy, a célközönésg életkorát egyre lentebb szorítják itt az indexnél, tehát már a középiskolások megfogása a cél az ilyen baromságokkal, ha belegondolsz, nem is megy másképp, mivel a fészbukkal és a napiszarral kell versenytfutniuk

magyar-magyar szótár 2010.09.06. 02:47:33

@Holly Wood: "A 2012-es [előrehozott] választások célfotóját mai 16-17 évesek fogják meghatározni."

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.09.06. 11:02:44

@magyar-magyar szótár: tipikus rossz következtetés

semmi más ok nincs, mint kattintásmarketing vagy hogy hívod

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.09.06. 11:03:48

"Végülis a magyarság névadái szokásai is hasonlóak, kezdetekben (XI-XII. sz.) mindenkinek volt egy (pogány ) sajátneve, papíron az apai keresztnévről nevezték (Gyürgy fia László) aztán ragadványnevekkel elkülönböztetve"

Mindenhol így van/volt. A név régen nem volt egy standardizált, stabil valami. Egyrészt időben változhatott valaki neve, másrészt az is előfordult, hogy mások máshogy hívták. Csak onnantól kezdve volt fontos a változatlan, objektív név, hogy arra az államhatalomnak szüksége volt ahhoz, hogy az emberek kereshetők és nyomon követhetők legyenek pl. adó beszedése, szerződések kikényszerítése, katonai behívók kézbesítése céljából. A házszámok bevezetése ugyanilyen modernizációs vívmány. Mind a vezetéknevek, mind a házszámok bevezetése ellen egyfelől ellenállást tanúsítottak az érintettek, másfelől sokáig együttéltek a régi és új típusú nevek.

Vezetéknévre, illetve változatlan utónévre szerintem kb. onnantól van szükség, hogy az adózás nem telkek után történik, illetve általános kötelezettség a katonai szolgálat.

A nemeseknél viszont előny volt, hogy "vezetéknevük" is van, ők nem álltak ellent ennek. Modern példa: chip beültetése valaki lábába lehet az "elnyomás" eszköze (házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom), vagy "privilégium" is (vip-belépő a spanyol tengerparton). A vezetéknév volt a kora újkor 500 méterről kimutatható chipkártyás útlevele vagy cellainformációja vagy Google logja, és a vele szembeni szórványos ellenállás vagy legalábbis berzenkedés ugyanaz volt, mint a mai.

magyar-magyar szótár 2010.09.07. 02:32:50

@A Hannibal Lektűr-attitűd: igen, ez jópofa, hogy a kattogásmarketinggel minden megmagyarázható. Tanképpen a fősodronyban pár szál ez, de fontos. Soha ne feledd az LMP gründolást. Azért ne haragudj, de ez sokkal nagyobb dobás egy viccpártnál, a viccpártgründoláshoz fasza a netokrácia, de azért az LMP-re joggal büszkék a jógyerekek.

Egy mai strébernek csak az ARC -kiállításon elég jegyzetelni a főirányokat illetően.

kündü 2010.11.15. 11:47:24

Lassan, de biztosan haladsz az ŐRŰLET FELÉ, Szótár....

magyar-magyar szótár 2010.11.16. 03:55:17

@kündü: Egyrészt erről már többszázéve írtam a Morbus Swiftiensis-ben. Másrészt Diplodocus mondja a Ződ Gyíknak?
süti beállítások módosítása