-ez a mondás az első nagy törökveszély idején, Hunyadi Mátyás uralkodása után, a Székely Dósa Gyürgy féle zsírosparaszt lázadás leverését követő végvári helyzetre utal. A törökveszedelem fenyegetését már Európa is belátta. A pápa pénzt gyűjtött a magyar déli végvárak felújítására. Ezek még többnyire négy falakkal vaó elavult építmények voltak, nem azok a teknősbéka ötszögek, amikké majd a Második Sor [Mohács után] kiépül talján mesterek iránnyításával [is].

 

A pápa gyűjtötte pénzekkel aztán persze azt történt, mint máma a zónijóspénzekkel is. Kézen, közön, legderekabb főnemességünkön az akkori elitértelmiség hathatós közreműködésével , mondhatnám "mérnöki és lebonyolító irodákon" által addig-addig, hogy a várakra nem maradt egy fél rézpénz  sem. A háromfalakkal való négyszeglet "várak" romjaira a katonák a feleségeikről levett asszonyruhákban álltak ki, semmi másért elhivatottságban, csakis az haza (frenetikus röhögés, taps a jógyerekoldalon. a Húgyozó Kutya párt összeszarja magát)  védelmére . Sem pénzt ugyanis, de még csak a járandóságbéli, ruhának való posztót sem kapták meg a végváriak.

 

Ezért szajkózám s nem is lehet elégszer, hogy az ország nem veszett el Mohácsnál.  Már októberben, a  télnek csak hajnali dérrel való beköszönésére már takarodott is ki a dúló, rabló török. (Derék mai jógyerek relativistáin szerint meg a Törökmagyarország  Kánaán volt, amit, ha tekintjük a Kánaánnak nevezett sivatagos-félsdivatagos területet Izráel Földjén, hirtelen önkénytelenül is kezd kurvára egy igaz lenni, jaj.)

 

Vagy ha veszett az ország, az 1525-ös  Hatvani Országgyűlésében, meg 1526-ban a rákosmezein.  Mire Mohács jött, el volt az veszve rendesen.  Mert min is imádkozék leginkább Janko Zapolje, a Temesi  Várakozó 1526. augusztusában?

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr982245633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2010.09.01. 21:36:26

Történelem és az ő tanulása. Persze. Viktorék hiába démonizálják az utóbbi 8 évet, mint a magyar történelem legsötétségesebb korszakát - főleg korrupcióilag, ugyanis a korrupció nem az utóbb 8, 20, 50 év terméke, hanem valszeg mindig is volt, mióta a honfoglaló magyarok némi trükkel becserélték egy lóra a területet vagy mi.
A xix század vége felé a vasútépítés volt az, ami most az autópályaépítés, csak sokkal nagyobb tételben ment a panamázás. Alagút a 2 méteres lösz-dombba? Hehe, ezt már a vasútépítésnél különb módon lejátszották. (Mi a frászért áll meg pl Aszód felé a vonat minden 150 méteren?)

magyar-magyar szótár 2010.09.02. 06:08:22

@I_Isti: A vasútépítésre kisebb régiók nagyobb emberei dobták össze a pénzüket. Akkor úgy látszott, hogy a nagyobb fődek menti dűlőutakon is lesz sínpár és (ahogy 1968-ban könyvet adtak ki, miszerint 2000-re a kőolaj lesz a fő energiaforrás) stb-stb. Biztosan volt panamázás, a Panama csatorna után így hívták ezt a műfajt.
Alapvetően azonban nem kéne a jógyerekek példáját követve elrelativizálni mindent. Vannak párhuzamok, ahogy Werbőczyék meg Báthoryék elpanamázták a pápa gyűjtötte pénzeeket és stb. De egyébként
súlyosan és alapvetően különbözik a gumicsizmás vidékitahó fidexxekek korrupciója, ami kismagyar
és a jógyerekek kedvenc politikai oldalának a korrupciója.

Szokás kiegalizálni, hogy az, ami hitelügyekben 2000-és 2002 között történt, egyenlő azzal, ami 2005-és 9 között. Ezeknek a jógyerekeknek én kipakolok az asztalra két rakat pénzt, az egyik rakatba nagylelkűen beleszámolom a 2000 előttieket is, ez lesz 1600 Ft. A másik rakatba pedig 4800 ft-ot rakok le. Na, most pedig jöjjön egy jógyerek és egalizálja ki nekem, hogy az 1600 annyi vagy több, mint az 4800.
Aztán még egy gogyó, de jó hasonlat:
az 1600 Ft-ból benzinre, olajra is ment pénz.
az 4800 Ftból legalább 2000 bólogatókutyára, optical desig-ra meg hasonóakra (treszkó kishitelek) ment el.

Stadler Józsi bá is lopott, de a lopottpénzt afféle balkáni módon visszaforgatta =(Akasztó, focistadion) legalább egy részét. Egy balkáni korruptív királycsávó épít hidat a szülőfalujába, ha elviszi az ár, vesz egy focicsapoatot vagy ilyesmi

a XIX. században meg beszállt a vasúttátrsaságba.
A jógyerekeknek cukipofák két fillér nem sok, annyit nem forgatnak vissza, .. megsúgom, úgy érzik magukat, ahogy ma egy svájcifrankban milliárdos érezheti csak magát.

PesszimPista 2010.09.02. 23:17:57

Először arra gondoltam, hogy leírok ide okulásul egy igazán eklatáns példát a saját (rémesen közvetlen, saját bőrű) tapasztalataim közül, de aztán amikor már majd egy wördös oldalnál tartottam, és még csak az elejének is csak éppen hogy a vége felé jártam, meggondoltam magam, mert hát minek ide a posztot is többszörösen meghaladó terjedelmű tiráda? (amit senki sem olvas el . . .)
Elővenném hát ez sokkal egyszerűbb, de hasonlóan átvilágító jellegű friss, és mégiscsak elsőkezű forrásból eredő példát.
Állami vállalat -a törvényi szabályozások miatt- országos informatikai hálózat és kapcsolódó szoftverek körében, kényszerítő jelleggel beruházásra „készül”.
A G7 tanácsadó cég (pupillás Oszkó mester is innen érkezett) elkészíti az őnekije tanulmányát, miszerint 3 mrd Ft lesz vala a rendszer.
A vezetőség szemét (talán a közelgő választások okán is) csípi kissé az összeg. Merhogy elvinné a cég adózott eredményének (ez túlnyomórészt az államnak osztalék ugyebár) majd ~felét, és akkor meg irrgumburrgum, legyen akármi is az OGY választás végeredménye.
Készíttetnek hát egy alternatív felmérést a jövendő rendszerről, mire kiderül, hogy kb. 1-1,2 mrd-ből meg is lehetne csinálni, teljesen azonos tartalommal.
Jövell kormányváltás! És lőn „csoda”, jövellt is.
Új, valóban jártas éppenhogycsak ráállt szagértő neokolléga átnézte, és közölte, hogy azzal a pincében tárolt/porosodó/rothadó gigaszerverrel (a NASA-nak is van ilyen, és ez fontos érv is volt akkor, amikor) együtt is, amelyért már kipengették a kb. 12 millát, meglenne az egész hacacáré kb. 300 millából. (És ne kételkedjünk, mert ezt meglehet az ő haverjai csinálták volna meg persze.)
Úgyhogy MMSZ-nek csak elindulnia volt szerencséje a valós arányok felé a 1600 vs. 4600-as aránypárral, mert az inkább (nyilván ez esetben, de talán máskor is) 1600 vs. 16000.
Ehhez most nem is kívánok többet hozzáfűzni, csak annyit, hogy a meg nem énekelt saját tapasztalatom, a 1600 vs. 6800 –as aránypárt fedte le. (ez azért jobb mint a másik)
Aki nem volt Jónás, nem tudhatja, . . . . . . mit érezhetett a cet maga. . . . . az szívesen veszi be a "mindenki ugyanolyan" szöveget (amit persze az nyomat, aki sokkal ugyanolyanabb, és teszi ezt a saját szerepének bagatellizálása érdekében.)
Decc dö csrúsz Babocsai néni! (a többi csak fehér zaj)
süti beállítások módosítása