Minden ricsekorszakbéli magyar, hacseknem volt kamionos a keresztapja, vagy jelentős művész, sportoló, a Hobo Blues Band koppincs felvételei  által ismerkedett meg a blues alapjaival.

Az ismert magyar zenészek többsége a bluest lenézi, túl könnyűnek találja, azt hiszi, az a pár du-dumm-du-dumm séma a blues, amit a silány kis k'k'k'éjrópai bluesból a rádióban hallani. Aki pedig azt a pár egyszerű hagot hitelesen tudta elkapni akusztikus gitáron, mint Vas Zoli* is, nem sokra ment.

Nagyjából az országos médiától való távolsággal arányosan egyre jobbak blues-játékosaink. Földes Lászlónál csak fölvett modoros fazonálás a blues. Akkor éppen azzal akart kitörni.  A blues belülről megélt valami, keserűség, szenvedés, a blues-élet (lásd Jimi Hendrix életrajzát) kell hozzá.. (lásd Robert Johnson sorsát...) Földes olyan ember volt, elitgyerek, aki későkamaszkorától okos emberek udvartartásában sündörgött, és na közben csak ragadt rá valami, mint Vámos Tiborra, a Gerillák polbeat zenekar tagjára is. Kedves, érdekesarcú fiú volt Földes. Szóval... hogymondjam egyszerűen, hobókútjára lépni , ADIDAS cipőben , hát izé...

Elismervén Földes kétségtelen jelentőségét, azért felteszek valami eredetit is. John Lee Hooker az elektromos [Les Paul] gitárokon játszók eleje mely autentikusan (bocs..) keneti ...A bluesban nem a virtuozitás a fontos, a rabszóga ujjai aligha brillirozhattak a bundokon.. elég néhány hangot jól elkapni.. csak abban a jó-ban a lélek legyen benne (soul) ... Anti-Földes-Hobo: Rory Gallagher

 

*Vas Zoltán – ének, gitár, basszusgitár, dalszerző (*1952. november 12., Bp.) 1973-tól szóló énekes-gitáros, 1975-től Bocskai István gitárossal duóban játszott 30 éven át. 1979-ben a Fővárosi Blues Művek csapattal a fellépett az Egyetemi Színpadon. Az 1983-ban indult Blues-kocsma rendszeres fellépője volt, majd 1988-tól Komplex Blues Kantin néven vezetett klubot, ahol a házigazda zenekar az 1988-ban alakult Bluesügyi Hivatal volt. A zenekar később több személycserével működött és terveznek további fellépéseket.

25 komment

Címkék: blues

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr431424324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.11.15. 16:34:28

kis kieg gitárosként: bluest hallgatni uncsi

jáccni élvezet

:)

magyar-magyar szótár 2009.11.16. 01:02:58

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Azt hiszem, ez a hallgatni uncsi annak a tévedésnek a következménye, ami oda vezet, hogy Garry Moore mérhetetlenül giccses, unalmas, agyonzengetett, lényegében híg fos nyálcsobogását a nagy blues szólófelvételek közé sorolják.
Én csak annyit tidok gitározni, hogy elmondhassam: Bosszant az a lenézés, ahogy nálunk a képzet zenészek (olv. kommentedet) kezelik ezt a témát, ez lehet az oka annak a siralmas interpretációnak, aminek kereteiben Tátrai Tibor, Tóh János R. és Jamie Winchester HÁRMASBAN képtelenek voltak csak haloványan is megidézni Hendrixet Hendrix-számok előadása közben. Ismétlem, nem tehnikai kérdés ez, egésznapos gálya után alig mozognak az ember ujjai , basszameg, letöri az üres viszkisüveg nyakát és úgy keneti, azzal, namost itt jön a probléma, a képzet gitárzenész vásárol a gitárszaküzletben egy ilyen krómozott rézhüvelyt , fölcuppantja a középső ujjára, és elkezdi keneGETNI és ő szakmailag úgy hallja, hogy akkor ő most már jujde blues-t játszik, hát nem.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.16. 08:42:47

@magyar-magyar szótár: A jó múltkor hallottam azt a kis gnóm srácot, aki a sztárszületikben vagy hol tűnt fel, ilyen bankos fiúként játszott bluest, na őt hallottam egy tuba és dob kísérettel, igazi vastag louisannai bluest nyomatni. Kurva jól tolta.

(Tibuszék? Még viccnek is rosszak.)

Tokfalv 2009.11.16. 08:46:05

Eszecském megállocska, valaki ismeri Vas Zolit?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.11.16. 10:29:45

@magyar-magyar szótár: igen nehéz az embernek úgy tennie, ha már tud, mintha nem tudna

ahhoz valszeg nagyon kell tudni:)

(lsd Miles Davis híres bonmotját, kb: tanulj meg mindent a hangszereden, mindent hangszeredről, majd felejts el mindent el és kezdj el játszani)

retroflexus 2009.11.16. 10:53:30

A blues hitelessége szerintem nem annyira a hangszeres tudástól és a virtuozitástól függ, hanem a lélektől. Egy időben négernek kellett ahhoz lenni, hogy valaki blues-t játszon. Aztán beépült a kommersz zenébe. Nem tudom elvárni mondjuk Ripoff Raskolnikov-tól, h kenje be magát feketére, mert úgy blues-osabb lesz a hangzás.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.16. 12:20:20

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Igen rá, nem jutott eszembe a neve.

ja, amúgy meg érdemes nézni Hendrix bal kezét, hogyan játszik. vágás. most nézd meg tibuszét... :D hendrix simogatja, becézi, karmolja és tépi a gitárt, miközben az sír, nyög, sóhajt és zeng, mígy tibi bácsi görcsösen szorítja, a gitár meg megfullad közben.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.16. 12:21:50

@retroflexus: Ja ezt a fehér bluest a Ripoff is elég jól tolja, jobban mint Tátrai vagy neadjisten, a Závodi Janó...muhahaha De az igazi, fekete blues az más.

retroflexus 2009.11.16. 12:28:22

@efes: ebben egyetértünk. Ha valaki AZT a fekete blues-t akarja játszani, az inkább nevetséges.

stagolee 2009.11.16. 14:02:25

Nem Les Paul, ES-335, bár valószinü, hogy Les Paul is megfordult a kezében.
A többi szinigaz, Hobo, Tátrai...
Szánalmas.

magyar-magyar szótár 2009.11.17. 02:51:45

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Jaj, de jó, akkor egyszer majd, ha végre el tudok NájtAndDay nad.blogter.hu/ -re menni, akkor majd pihenés képpen kenetel nekem pár T Boone Walkert, persze tudom, hogy unalmas ennyire könnyűt, de hát a kedvemért?
www.youtube.com/watch?v=pFqK6PBq-hA
A hátadon vagy fekve vagy fonák-on fogva nem kell játszanod :) sajnos most nem látom a videót, csak a címét.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.11.17. 10:40:33

@magyar-magyar szótár: épp azt írtam, hogy nagyon kell tudni, hogy úgy tudj, mintha nem tudnál

én nem tudok annyira...

ettől függetlenül velkam, a jössz

szolnokon, mint tudod, pl évente játszunk:))

budai zöld 2009.11.19. 10:31:15

@efes:
Nahát sikerült egyszer egy színpadon látnom Závodit meg az isteni Tibit. Creamet játszottak beugró sztárvendégként. Tátrai gitárja hangosabbra volt hangosítva, celebrité oblige alapon.
Igazi mennyiségi blues volt, legalább hatan voltak a színpadon, elelve gáz, de ettöl még lehetett volna mondjuk örömzene, de nem, igazi erölködös, ki a faszább csávó verseny volt, inkább valami kiöregedett hajmetálosoknak tüntek, mint blueszenészeknek.
Szóval kevés volt benne a kérgeskezü, egyfogú szerecsenyek érzéséböl, hangulatából.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.20. 14:22:18

@budai zöld: Arról meg végképp nem szólva, hogy ezek a magyar gitáristenek hol vannak az olyan tényleg virgás gitárosoktól, mint a bénaujjú cigány Django Reinhardt, vagy a három ujjú Wes Montgomery. Djangonak ha jó a keze, a hatvannegyedeket is pontosan kipengette volna. De ez csak matematika és fizika, akkor még ott van a megfejthetetlen lélek is, amit belepakolt az öreg a gitárba.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.11.21. 03:09:40

aztat meséld el, hogyha a blúzot érted, akkor a technót miért nem?

magyar-magyar szótár 2009.11.21. 03:55:10

@bs395: A techno-val is az a bajom, mint a belcanto operával: éppenséggel az, hogy értem. Pl tudom, hogy sok férfi azért vágyik seggbedugni egy nőt, mert a rectum szűkebb. Én viszont úgy vagyok vele, hogy akkor inkább legyen renyhe.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.11.21. 04:31:41

@magyar-magyar szótár:
hogyan értenéd a technót, ha azt mondod, hogy érted?
olyan ez, mint amikor a rammstein pinát mutatott a klipjében, közben meg a szöveg nem az, hogy "you've got a pussy, I have a dick", hanem "you've got a pussy, I have a dick(e)", azaz neked puncid van, nekem meg vastag pénztárcám, akkor meg mi a probléma?
elég sokrétűek a cuccok, csak érteni kell :-)

magyar-magyar szótár 2009.11.21. 05:34:18

Vagyis műveletlen vagyok egy kicsinyt. Hézagosan.

magyar-magyar szótár 2009.11.21. 05:39:46

@bs395: A belcanto nekem azt mondja:
"Síívedeeel láss! Torkoddal operájj!" -csak zeneileg komplikáltabban, nemrég kellett megtudnom, hogy Bellini Normá-jának címszerepéhez egy élet tapasztalata kell és egy másik, egy egész pálya tapasztalata technikailag, ilyen sokminden azért, hogy visszgyössz hozzám te még ha gyönanyál.
A techno meg azt mondja nekem, minden gép teisgép és zúg, állat, zaj, elembertelenedés és elidegenedés, namost ezt egy mindenzúg, elidegenedett és elembertelenedett ájemarobocs társadalomban, mint a lázadás és a pógárpukkaszutás, nekem a Rammstein a Deres mán a határ, eőszül a vén betyár, nem mondom, lakadalomban két csárdás közé pihenőnek elbőgni egy veder tállyai bor után schöne unkoorische (bezzeg a bajorok felmennek az asztalra és ott ropják, miközben karikás ustoraikat pattogtatják!! )
Lánykoromban meghallgattam pár Motorhead-et, de spórolásból csak egy számot vettem föl.

Állítólag az is motorozás, ha valaki medmekszel a téesz bekötőútján (még fent a fölirat: NIRVANA DISCO MINDEN OMBAT N

Szerintem az a motorozás, ha az ember ismeretlen kanyarba csontra bemegy csak sima gázelvétellel és ki is húz belőle szépen úgy, hogy gázzal a motorral emelteti ki maga-magát. Mások szerint ebben semmi élvezet nincs.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.21. 08:24:08

@bs395: Van olyan életszituáció, amikor a techno a legjobb választás. Kicsit több van olyan, amikor a Motörhead. de olyan nincs, amikor a Rammstein. Muhahaha.

magyar-magyar szótár 2009.11.22. 05:23:11

@efes: Szerintem a techno az amfetaminszármazékokat, tehát a képzelettelen extazioidokat stimulálja, a blues meg a rock inkább a halluciogenid képzeleturbózás. Azért útálják az amfetaminboyok a (szerintük elképzelt) hippiket.

magyar-magyar szótár 2009.11.22. 13:10:53

@bs395: Mivel egyik kedvencem Ligeti György metronómszimfóniája, van remény... www.youtube.com/watch?v=xmhukNtQQ4o

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.22. 13:37:22

@magyar-magyar szótár: Viszont a techno, illetve annak bizonyos válfajai, "stílusai" stimulálhatnak más receptorokat is. A mágikusgomba, a meszkalin, é egyéb lizergsav-dietilamidhoz hasonló szerek akár olyan utazásra is vihetnek egy okosan és jól megkonstruált elektronikus hangszőnyegen, amelyet nélkülük soha nem járhatnál be. Az érdekes az, hogy soha nem lesz két ugyanolyan trip, bár tapasztalatom szerint mindig az első a legerősebb. Lásd Grateful Dead, korai Pink Floyd, Hawkwind, Brian Eno és mások nyomán a Goa-parti partykultúrán kihegyeződő cuccokat: Infected Mushroom pl.

Tiszta fejjel persze nehéz, de nehéz megérteni pl a vallásos ember révületét is. Ugyanaz a kettő, csak az egyik erősen kémiai alapú, és intenzívebb. kb.

De jól megválasztott elektronikus zenére (ne mondjunk technót, mert az csak az egyik vékonyka szelet) baromi jól lehet monoton, fizikai jellegű munkát végezni: fát vágni, festeni, fűrészelni, kaszálni, futni, stb. Prodigytől akár Üveg Fülöpig.

Én szeretek pl Ligetire, vagy Kurtágra főzni pl. :)
süti beállítások módosítása