kiegészítés a [majdani, jön nov. 4-én]  néger szócikkhez és a tehetség -hez

Napiaktuális a hírre, miszerint Amerika Vámos Miklóst akarja.

>>Mező Ferenc írt egy jó regényt -kár, hogy nem az ő neve szerepel szerzőként.<<

Irodalmi mélyanekdot Vámos Miklós Apák könyve c. besztszellere megjelenésekor - azt hiszem, ezt nem Hill Feri  találta ki.

 

Manapság már 2-3 héttel, sőt, hónappal korábban összeförmedem bejegyzéseimet, hátha monománis attac-jaimból térülvést mégis venném a fáradságot a helyesírási hibák és elütések javítására. A szerk is én szoktam lenni :) [Ez igaz! -a szerk. megj.]

 

Mező Ferenc [1951-] költő, újságíró, a Renegát Mozgó Világ szerkesztője. Mint a Nagy Generáció sok nagyalakja, ő is díszletmunkásként kezdte, csak ő nem szinházban, mint Váncsa, hanem az MTV-nél. Mező írta az első olyan verseket, amik 20 évvel későbben az alanyi-határozói költészet időszakában a Nappali Ház körüli nemzedékhez kötődnek szig'szalaggal, lazán. Sajnálatosan keveset ír, annál többet  <kevésbé van tekintettel az egészségére - a szerk. cenz.> , már 41 éves korában a saját öregapjának látszott, még Gyulai Csabának is van mire gyúrnia, hogy 43 évesen annyira 57 évesnek látszon. Vámos kézirata pocsék volt s úgy lett belőle regény meg könyv, hogy Mező az írást részletekben közlő Mozgó Világnál egy vályogvető szorgalmával összekalapálta. Tudtommal Vámos soha nem mondott nyilvánosan köszönetet ezért Mezőnek. A minimum az lenne, hogy Vámos most majd kiviszi magával Amerikába Mezőt...

 

Szívküldi zeném Mező Ferencnek! Jóegészséget!

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr881477938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

caymanos 2009.10.27. 08:12:33

Ezért most minketten hálásak, biiztosan

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.10.27. 09:45:46

a szerkesztő mindig névtelen marad

[ a szerk. ezt nem cáfolja]
tehát igaz

magyar-magyar szótár 2009.10.27. 12:57:00

@caymanos: Akinek jogos lenne a felháborodása, az MF.

Kenguru 2009.10.27. 22:19:19

MF nyilvan tudta milyen feletettelekkel valalta el a munkat.
A neger azert neger hogy eleg legyen neki a penz, ne akarjon hirnevet.

Teccet volna sajat regenyt irni/nem elvallalni mas keziratanak a javitasat.

Az Apak konyvet en amugy szerettem, de en ugye nem vagyon ideologialilag eleg kepzett.

magyar-magyar szótár 2009.10.28. 05:00:53

@Kenguru: Ambivalens érzelmeim vannak Vámossal, ugye ő a 70-es években az egyszerűemberek Nádas-a volt (úgyértve, A Biblia és a Zengazének , a Golf II 1,8 GTI G40-es turbóval és a Wartburg 1.3, ezutóbbi Vámos ugye ebben a nyomorult, de igaz hasonlatban)
Vámos példája biztató lehet minden tehetségtelen, de igen szorgalmas és tanulékony jófiú számára: Kellően figyelmes jógyerekpofival nagy írók asztala sarkán csendesen, bájosan sokmindent megtanulhat az ember, innen a tiszta mondattan, a megfelelő grammatika és a jó személyes kapcsolatteremtő-építő képesség, üzleti érzékvalamint az állandó budapesti lakhely ...már sínen is a kis ladik.

Kamaszfejjel a Zengazének fontos volt a számomra, úgy éreztem,, majd, ha megnövök ilyent én is tudok, de előbb még megírok egy fantasztikus novellátt arról, milyennek látja a marslakó A Föld tárgyait s lényeit.

A New York - Budapest metró is fontos besztszeller, jó példa is a besztszellerre.

Mivel Vámos rettenetesen frusztrálja a szakmát, más igaziírókat, amiért az üzleti fogásai, de főleg a tévézés meg a tóksóhakni bejött neki, még annális inkább csípem. De mondjuk odaát majd, a vééégtelen telihóóóóda óceánon inkább Kardos G. Györggyel hajóznék, ő tudott téglát talicskázni és teherautót vezetni és az anekdotái java vele történt meg.

Kenguru 2009.10.28. 18:17:33

A Golf G40-az nem turbos volt hanem u.n. G-lader-es, nem?
Az nem turbo, hanem mechanikus feltolto(kompresszor) de nem az agzi, mert olcso konstrukcio.
Az eltomites eleg hamar elpusztul benne, es akkor megette a fene.
Szokas kissebb Eaton roots-fuvokra cserelni a nemet VW tuning sceneben.

Visszameterve a temara:) nekem az Anya csak egy van, meg a Borgisz tetszett.
Ezek oneletrajzi muvek, es minden ironak azok a legjobb munkai amiket magarol ir.
Szvsz

magyar-magyar szótár 2009.10.29. 02:13:41

@Kenguru: Így van, igaz, a G60 nem turbó, hanem mechanikus feltöltő,
www.m-a-c-tuning.de/assets/images/db_images/db_Polo_6N_Turbo.jpg
a kipufogógáz meghajt egy lapátos izét, aminek tengelyvégén még egy lapátos izé van, ami nyomja [tölti]be a levegőt az injektorfejbe.
A maivilágban, amikor a lapátok már teljesítményigény szerint elfordulnak a tengelyükön (változógeometriájú töltők)
valóban, szinte lehetetlen turbónak nevezni ezeket az őskőkori frédibéni szerkezeteket, ha a Ferencz-Ferencz páros 1994-ben országos N-kateg bajnok is lett egy NSZK versenyző edzésre [le]használt sima VW II. GTi G60-assal, hat éves autóval, "mezítlábasan", ésbizony egy 1990-es G40-es VW Polo 1,3 (ha talál valaki még olyat , amit nem törtek halálosan össze) csúnya munkát tud végezni 190kmh-220km/h körüli sebességtartományban a Suzuki Fan Club lelkivilága összességében, már a lámpától való kilövéskor.

magyar-magyar szótár 2009.10.29. 02:22:27

@Kenguru: Vámos és sok más papírsztár munkássága így, a blogoszféra elterjedésében kap különös fényt. Kielégületlen, lelkileg bájos éjszakás nővérek írnak jobban, mint Molnár Éva , sok-sok blogger (énblog jellegűen, a saját életéről) ír úgy, mint egy átlagos papírsztár. Az a baj, hogy az írói lét antagonisztikus ellentétben áll a mindennapi élettel, általában pl egy vállalatimatematikusnak, amikor befut az első regényével, választania kel, hogy emberi vagy írói létet ohajt-e élni, és perszehogy az íróilét balzsamosabb, NSZK-ösztöndíj, dúsfarú nyúltpulcsis bölcsészlányok régi Mozgó Világgal, későbben pedig Nappali Ház-zal a hónuk alatt.

A Budapest-New York metró is a sajátéletből vett epizód annyi dramaturgiával, miszerint kb a nyuszi tojta a lehetőséget arra, hogy óraadó lehessen (tandíj fejében) egy amerikai egyetemen.

Ez tetszik is nekem az amerikai egyetemi oktatásban, ha sikerül elérnem, hogy kitegyék a táblára (persze pörfekt angoltudásom lenne :) ) az ötletemet, miszerint a kündüiánus magasszínvonalú blogoporovokátorokról szeretnék előadni, és föl is iratkoznak 15-en [valahányan, az egyetem szabályzata szerinti számban] az óráimra, akkor megtarthatom az óráimat, idehaza pedig elmondom, hogy egyetemi tanár voltam az USÁ-ban. Most azt ne taglaljuk, hogy van-e és mekkora különbség , és melyik javára, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és mondjuk az Universty of South Dakota között.. a kiműveltemberfők minősége szerint... Arra tippelek, hogy a magyarpénzbe kifejezve 100milliárdos nagyságrendben, hiperkörülmények közötti amerikai megyeiegyetem kb egy jó magyar gimnáziumnak felel meg...

Slothrop 2009.10.29. 05:44:59

Filológia: szerintem Kovács volt díszletmunkás, Váncsa talán pont az nem.

magyar-magyar szótár 2009.10.29. 05:59:58

@Slothrop: Nem tudom, majd felhívom Fráter Zoltán legendaszervízét (benne van-e) .. de szerintem ez a "díszletmunkás voltam" a nagygenerációnál alap, mint a "fröccsöztem Császár Istvánnal" , meg az, hogy minden valamirevaló nagygenerációs már a nemzedékikérdést is tagadja , nemhogy azt, hogy vót egyszer egy NG. Valamint, amit a fiúkban fikáztak (Lyukgeneráció, az 1962-69-esek), azt az unokáknál (Hazai Attilától [1967], az 1970-80 között született kisgeneráció, cukinak tartják.
süti beállítások módosítása