1. Kedves regényalakom. Fekete István Tüskevár és Téli berek c regényeit már vagy hatszor olvastam, amikor először láthattam őt a tévéfilmben, számomra ő a Matula,  Bánhidi[y]László, a Disznókirály. (Parasztházban lakott és disznót is hízlalt, mint pl Bohumil Hrabal is.) Más alakításai is tetszettek, pl a magyar tévéjátéktörténet egyik hírhedett buktájában, az Ilf és Petrov Aranyborjújából összecsapott förmedvényben. Amúgy Fekete István a Tüskevár regényének kéziratát még 1945. előtt vetette föl -óh, magázódó középiskolás gyermekek!

http://www.vendegvaro.hu/dl/media/group_19/group_A1/group_47cbb710d62fc/item_26040.jpg2. Szabó Magda Abigél című regényében a debreceni református leánygimnázium a Matula Leánynevelő Intézet-be plántálódik át. A tévéfilmsorozat 1978-as bemutatása után a Matula a diáknyelvben általánosan a középiskola, ahová járunk, a súlyosanelnyomó szellemizsarnokság, a szigorú, pl a leánykollégium -och, korai nőidicsőség japánzászlói kupacban leánykasóhajoktól is fülledett folyosó sarkában...

3. A zújmagyar hűdefasza és jajdemulaccságos is, eleinte diákhumorlapként prutty-pruttyanó, harcosan antiklerikáliss (ez a mélymagyar politikaikorrekt stréber jógyerek  attejistákokoknál egyenlő a katolikusok gecizésével meg a jézusfikázással) Matula Magazin  névadója is a tévéfilmsorozat "Matulá"-ja, nagyjából ekkoriban kezdett kikopni a diáknyelvből (és a Királyi Televízió ismétlőtárából...) . Később a matulaponthus jógyerekek azt füllentették, hogy nem a Magyar Szellemi Élet Legnagyobbjait maturáló Elte Ságvári & Trefort Gyakorló Gimnáziumát gondolták ők egy matulának, hanem a névadó a faXXXsenézte vacak tévéfilmsorozat Matulája, amire az Egyre Leggendásabb Generáció egyik tagja se emlékszik különben s a név..

http://static.rp-online.de/layout/showbilder/32560-claus_theo_gaertner_ap.jpg4. Matula magánnyomozó az Ein fall für Zwei hőse... most dübörgök rá keresőmotorozás közben, hogy még 2006-ban is készült epizód, összesen 256, ennél vacakabb csak a Cobra meg a mentőhelikopteresek lehetnek.

[Claus Theo Gärtner]

 

 

Nemrég, 2005-ben elkezdték újraforgatni a Tüskevár-t, ebben Matula bácsit Kovács Lajos alakítja, aki, idézem:

"Izmosabb, westernesebb, keletiesebb"
Kovács Lajos - Matula 2005

Hát, nem is tudom, hiába szeretnék ide egy képet  Kovács legendás szolnoki Hamlet alakításáról (rendezte Pál István), jó, hát akkor legyen úgy...

  

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr241289721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marilyn Poppins 2009.08.05. 11:08:22

Ez a felújított Tüskevár nekem valahogy teljesen kimaradt, külön köszönet érte.

A matulaponthu meg mintha már nem létezne, vagy tévedek?

fruttipapir 2009.08.05. 11:51:27

A két férfi egy eset-ből nem is emlékeztem, hogy Matulának hívták a nyomozót...!

JUJ.
Az a jelvény, hogy Hanni szavaival éljek...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.06. 04:59:52

nekem tetszett a matulaponthu. a kocsis atya részét nem bírtam elolvasni, de a kibaszott világ sorozat nagyon ott volt, pláne az izraeles része, azt minden oldalra ajánlanám elfogulatlanul, épülésileg.
idézet: "a faszom az ilyen náciba, egy hete sincs itt, már deportálna"

magyar-magyar szótár 2009.08.06. 09:35:30

@bs395: Kösz, ez jólesett már találtam is egy faszagányoos, hazug, előítelettől puffogó mondatot:
"Addig viszont lehet élvezni, hogy a Ferenc József-föld után ismét van magyar gyarmat, a Budapest-Malé charter-járatnak köszönhetően kilenc óra alatt ott is lehet lenni. Amikor itthon befizetjük az utazást, figyelmesen olyan szigetet válasszunk, amelyre egyáltalán nem utaznak honfitársaink. Félmillió forintért még mindig jobb német meg angol parasztokat nézni, mint a korallhomokban magassarkú csizmában botladozó butikosnét.

Namost a butikosné, mire a Maldív szigetekre kerül, addiggra túl van 30 túristaúton. Az görögbeeee volt, amikor a Khalkhidiki félsziget homokjában magossarkúban avázott.
Egyébként nem kell kilenc órát repülni, elég ötöt madeirára, ott se nincsen magyar, akit úúútálni lehet. Nemhiába Madeirán pihente ki fáradalmait Kertész Imre a nóbelbonbon után, csak az volt a szopás, amikor egy zebrán összefutott Váncsa Istvánnal, aki szintén mizantrópiáját üdülte volna ki.

Ez majd megérdemel még egy kanyart, a mélymagyartúrista, aki átkozódik, amikor magyar hangot hall meg, inkább hallgat.

Nem tudom, hogy egy butikosné mért alávalóbb Bede Mártonnál, egy rakás butikosnét ismerek, aki nem rosszabb semmiben e jógyereknél. Ráadásul a butikosné régesrég eltávolodott az eredeti jelentésétől, a butikosnét akkor kellet nagyon úúútállani, amikor állólámpás mercivel avázó népszavái [humoristák] kabaréztak a maszek lángossütőkön.. akik meg B-Kadettel...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.06. 15:01:07

@magyar-magyar szótár:
zavar van megitn az erőben: azt mondod, hogy maldívra nem megy butikosné - hát ők is ezt mondják :-).
maddeira meg... 8nap, hét éjszaka, szállással-utazással 150 ezer per fő. tavaly az emese (nyaralásra! nyaralásra!) ha volt egy személyi igazolványod, már ütötte is rá a hitelre a pecsétet.

magyar-magyar szótár 2009.08.07. 06:29:24

@bs395: Megy a butikosné, hogy ne menne a Maldív'okra is, csak attól az alakjától, akit Bede idéz, kb Bede születése éve környékén már eltávolodott, azért a hetedik-nyolcadik utazásra már csak ragad valami a butikosnéra. A butikosné a magyar fikázóhumorban a patsola-és gelkahumor meg a maszeklángossütő után következett, úgy 1977-81 között, amikor még törökbeee és görögbee ment szegényke, azóta néni és nagyon profi. Orosz bárisnyák képesek magassarkú papucsban végigmeni az armorikai parton is , és érdekes, méghozzá csinosan! Könnyedén! Egy magar diáklány moszkvai élménybeszámolójából döbentem rá s kezdtem megfigyelni, hogy egy orosz nőn hatszorannyi smink és fuksz kevesebbnek hat, mint a magyar "butikosné"-n. Bede nem tudom, honnan szopta a butikosnét, de ha bajba kerülsz és feltétlen magyar túristatársadtól kel segítség, akkor ne az egyetemista pártól kérd azt, akit gyógyszerészapu és orvosanyu befizetett , hanem a "butikos"-nétól, mert ő már az újgazdagságát levetkezte 1988-ban.
Százszor egy butikosné, mint valami mizantróp jelentősművész, aki kismagyar lélekrajzírás közben szerzet morbus swiftiensis-ét kúrálja. Fiatal egyetemistafiúk százai tanulják ma 55 éves butikosnéktól a bidé vagy az anális szex alapszabályait.. és a Közös Tikos Utazáson azt, melyik a halkés.. és a butikosné olvasta a KMP-t, az egyetemista gyerek meg funkcionális analfabéta...

Siegelinde 2009.08.07. 10:52:30

@magyar-magyar szótár: neked nem tetszett az Abigél? :(
Nekem nagyon... és ezt vállalom...:(

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.07. 17:27:46

@magyar-magyar szótár:
ugyan, attól még, hogy butikosné kinőtt, és most az operabálon a vörös szőnyegen valódi szőrmében szörnyűlködik a csontrészeg ellentüntetőkön, hogy miért nem tiltsákbe, attól még az anált beöntés nélkül vállalja.
a helyét meg átvette azóta más, aki pont azt, pont úgy és pont ott csinálja, amit ő, mielőtt telt volna neki valódi szőrmére.
a bütikosné örök.
ami új, az a butiksor.
republicator.blog.hu/2008/08/12/butik

magyar-magyar szótár 2009.08.16. 08:49:36

@bs395: Hm, ezen én is gondolkodtam, hogy a Három Talicskás Izmos Fiú, akik Medveczky Ilona villájának építésében a művésznővvel vállvetve talicskázta, ugyanazt a Medveczky Ilonát baszták-e meg, aki volt a feltörekvő kis táncos picsa akkor, amikor még nem tudta, hogy análisan nem lehet csak úgy hirtelenötlettől vezérelve hegyibe... Nyilván nem. Vagyis, ha Okos Nő-vel szeretnék lenni, akkor Medveczkyvel, hiába százéves, és nem Karafiáth-tal, aki ugyan koszos, de legalább művelt. Mindez nem jelentzi azt, hogy Karafiáth neme lesz majd okos is 77 évesen (isten éltesse addig!)

Sajnos azonban minden haladó történetben ott a butikosnő, alig van Nagy Férfi, akinek ne lenne egy-egy butikosnő az életében.

Frusztrál a butikosnő (aki nincs.. ez olyan, mint a zsidóknélküli antiszemitizmus...), mert sok pénze van és procc. De nekem detto röhejesek voltak a tüntetők is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.16. 21:58:55

@magyar-magyar szótár:
neeem, az ellentünetpők között ott volt az egyetlen igazi díva is, a bajszos-neccharisnyás :-)
süti beállítások módosítása