tetszettek volna forradalmat csinálni
/Dr Antall József orvostörténész, amatőr politikus& a nemzet tragédiája 1990/

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ee/Antall_J%C3%B3zsef_s%C3%ADreml%C3%A9ke.jpg/300px-Antall_J%C3%B3zsef_s%C3%ADreml%C3%A9ke.jpg-anyukáéknak nem eladatni a papóval a kárpótlási jegyét, basszameg! Ha kiigényelték vóna a fődet, oszt kiadják bérbe egyforintért, járt vóna alanyikárpótlásra vagy hetven hektár, az máma annyi, mint perkétszázezer, számolják ki, amúgy meg kaptak érte mennyit, is? Nekem kellett vóna gondolkodni, én vagyok a paraszti származék, vagy maguk? […] Hát mit a tévét nézték, faszom Sas Jóska, micsoda az, valami bróker?
/ Vargháné Huber Hajnalka kipakol az anyósáéknak, 2007./

-gondolkodni akkor, amikor a papírokat aláírták. Nekünk ez a fostalyiga nem kell, javíttassák meg, vagy ültessenek bele virágokat vagy tyúkokat. Vagy csengetik a törlesztőrészletet rendesen, vagy visszük a házat, itt az adásvételi, csak dátumozni kell, eza maguk aláírása nem? Neeem? Nem is láttak ilyet? Az se baj, akkor ezt tessenek lerendezni a kedves fiukkal, magánokirathamisítás, akár le is csukhatják szépen, mint a malacot, rárohad a műanyag lakat is.
/Vejzer Róbert , a Black Cat Hitelközvetítő iroda Bt észak-kelet magyarországi vezérigazgatója, 2008./

-nem két azonos töltésű pólusra werberizálni a magyar politikai palettát, akkor most nem a két rossz közül lehetne választani, hanem lenne alternatíva is
/özv. Bruszt Mihály politilógus, Bástya Nyugdíjas Sakk-kör/

-kisorolni a szélső sávba, ha befelé akarnak menni A Városba, kifelé a belső sávból kell, hát nem tudják, melyik a Petőfi híd? Mehetnek persze a Lágymányosi’ felé, akkor itt levágnak az Egérút felé és az ipszilonban jobbra tartanak, mert balra a Kelenföldi pályaudvar, Etele út. Mi az a Lágymányosi? –och fuck!
/a csiocsipszterítős Martinka útbaigazít vidéki parasztokat a Manyecske utcában, Őrmezején, 2003./

-elkanyarodni a Piri bótnál, ott a kis közből egenyesen rája lehet hajtani az új telepi útra, most a Piac tér irányába visszamennek, és így jobbra, föl, a mozinál, ami most a kínai, pedig balra, egenyesen, amikor meglátják a templomot, akkor visszább a második utca jobbra a Balogh kovácsék sarkánál.
/Falurággyó Treszka néni útbaigazít, 1997./

 Tetszettek volna forradalmat csinálni

Ahogy Korunk Szerb Antalja sohajtotta feszülő hazafiú (értsd: az irodalomért ~) kebellel : „Nem gondoltam volna, hogy ugyanazokat a pofákat kell néznem tizenöt év múltán a hatalomban, mint aki orczákat néztem a hallgatóságból a jakok elnökségi asztalnál 1982-ben.”
Év: 2005, Szám: 2

-a hatalom absztrakt formáit, úgymint demokratikus intézményrendszer, nem veszni hagyni karizmatikus személyiségekért, hát nem tetszenek tudni, hogy nem az ókorban vagy a középkorban vagy a Nagy Francia Forradalom idején élünk vagy a hitlerájban vagy Rákosi vagy Kádár vagy Árpi Bácsi idejében?

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr241057033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenguru 2009.04.16. 12:10:08

Ez egy nagyon elterjedt szolas, de allitolag Antall ilyet soha nem mondott.

2009.04.16. 15:32:02

@Kenguru: A saját 2 fülemmel hallottam...

Kenguru 2009.04.16. 22:45:43

Akkor tárgytalan.
Mire mondta egyébként?

magyar-magyar szótár 2009.04.17. 05:36:55

@Kenguru: @méhészborz:

Van Magyarországon egy jógyerek-elitértelmiségi gatyagumírozott passzus, miszerint: "Ha nem is mondta, de mondhatta volna -és ez a baj."

Sajnos valahol a papírnaplóim mélyén lapul az, hogy hol/mikor/mire mondta. Így fejből 1991-re saccolom, biztos "megint" panaszkodtak neki arra, hogy mit művelnek a "szocialisták".
A korszak politikai csatái engem olyan kovbojfilmjelenetekre emlékeztetnek, amikor Fair Joe besummad egy mexikóiakkal rakott kocsmába, ahol verekedés előtt szabályos boxing pozíciót vesz föl, ugye úriember, gentleman, erre feszt jól tökönrúgják, de ő ilyet nem tenne, mertugye gentleman.

Dr Antall nem csak iszonyúan amatőr volt a politikához, de "úriember" is. Ez az úriemberség aztán végzetes tévedésekbe vitte.
A korban divat volt a társadalmi amnéziát taglalni -máma ez annyira nem divatos, amikor jól is jön, ha az emberek nem emlékeznek arra, hogy a máma üdvös & cuccijálissan érzékeny ajakak miről csacsogtak 2008. februárjában.

Tokfalvi 2009.04.19. 14:31:47

Van egy hivatalos verzió arról, hogy mire mondta, ezt elfelejtettem, nekem viszont az egyik minisztere mesélte, hogy szokta volt mondani (egész pontosan "teccettek volna véres forradalmat csinálni" szöveggel) kormányüléseken, és persze benne volt a szocik/komcsik tevékenységének a nyugtázása, de a másik téma az volt, hogy egyik miniszterének se volt esze ágában sem véres forradalmat csinálni, még csak az kellett volna.

magyar-magyar szótár 2009.04.20. 06:32:13

@Tokfalvi: Ach, ezt akartam kiprovokálni ezzel a nyomorultka bejegyzéssel, mert.. képtelen vagyok a kézírásomat kiolvasni a régi naplóimban. :) A véres -től más stich-je lesz a mondatnak.

Ha véres, ha szénnésült... ugyanaz a vége, mint amit hamvas a Direkt morál és rossz lelkiismeretben sémáz.

Kenguru 2009.04.20. 18:02:09

"hogy egyik miniszterének se volt esze ágában sem véres forradalmat csinálni, még csak az kellett volna."

Az egesz tarsadalomnak nem volt kedve veres forradalmat csinalni.

Nem a diktaturanak akartak veget vetni mint romaniaban, hanem azt hogy a kommancsoka huzzanak el, de azert maradjon nagyjabol a szocializmus, osztrak eletszinvonallal kombinalva.

Es ugye a Mariahilferstrasse-ert senki sem akar maghalni.

Szvsz ha szepen elmondtak volna a Zembereknek mi varhato( a tarsadalom 60%-a valtozas vesztese, osszeomlas stb) siman a legtobben a nepkoztarsasag megmaradara szavaztak volna.

Tokfalvi 2009.04.21. 14:09:22

@Kenguru:
Hát, arra is szavaztak... Szűkebb környezetén kívül senki sem értette, hogy Antall mit akar, és amit nem emlegetnek, a második fordulóban úgy lett 60%-os jobboldali mandátumtöbbség, hogy a kiesett szoci jelöltek szavazói is az MDF-re szavaztak, mivel azt gondolták (helyesen), hogy a megszokotthoz képest abból lesz a kisebb balhé. Mondjuk már az 1. fordulóban is sokan valamilyen felturbózott Hazafias Népfrontnak remélték az MDF-et

Kenguru 2009.04.21. 16:32:33

NYUGODT ero.
Erre szavaztak.

Az idosebb generacio felt nagyon a felfordulastol.

Tokfalvi 2009.04.22. 08:26:35

@Kenguru: Nem azér, mer ingerelni akarom a házigazdát, de ebben is volt némi nyugatra lejtés:) (Választási térképek 1990-től máig.)
süti beállítások módosítása