góré – termény, elsősorban csöves kukorica tárolására szolgáló, keményfából, lehetőleg vas kapcsok, csavarok és szögek nélkül rótt építmény.

hajdúsági góré
http://mek.niif.hu/02100/02115/html/img/2-297a.jpg(Igazi ácsok vas rögzítőelem nélkül csapolták egymásba akár az akácgerendákat is, melyek száradván, vetemedvén a beléjük ütött rögzítő facsapokat csak beljebb húzták, tehát szorította a szerkezet ennmagát össze, ha mégsem, a gazda kis félkézkalapáccsal beljeb ütögette.) Esetlegt már a 60-80 éves góré szorul pár ácskapocs rögzítésére vagy oldaltámasztékra.

 

A kukorica csövesen tárolva szárad – a májusi morzsolt kifejezésben is benne rejlik, hogy májusra éri el a legkönnyebb fajsúlyát a szem –tehát a legszárazabb. Nem mindegy, hogy a kukoricát morzsoltan októberben vagy májusban vesszük, hiszen októberben kevesebb szem többet nyom.

 

 

Kis góré, vesszőbőlfont. Nagy méretben is készült ilyen. A témáról szakszerűen

góré – főnök a szlengbe ez a kifejezés is a tolvajnyelvből került. A primitív, későfeudális szemlélet nem látja át a vállalat vagy termelőszövetkezet vezetésének erőviszonyait és egyetlen személyhez köti együgyű páternalizmusában a vezetést. "Jaj, mi lesz, ha szeretett elnökünk nyugdíjba megy." vagy >> Csak könnyebb lesz mán, hogy ezt a vérgeci górét kirúgják ! <<

Sokszor a bukott téeszelnök maga szervezte meg az utódlását: úgy ment, hogy közben jött is, pl meghagyták nyugdíj mellett tanácsadónak. A Kádár-korszakban még általánosan, tömegesen képezték politikailag az embereket, így fordulhat elő ma az a furcsaság, hogy egy kommunákicó és politológus diplomás jó gyermek hülyébb a politikához, mint a nyolc osztályos nyájajuhász nagyapja.

A mai szajkómunkásság meg is tesz mindent, hogy a netenlógó fiatalságot megtartsa politikai analfabétizmusában. A politika mára többsávos [digitális] hazugságszövevényé züllött, ami az analóg blogo-politizálgatgatá síklogikája felől megközelíthetetlen.

Különösen a rendszerváltás idejét jellemezte az, hogy a tolvaj góré nyugdíjaztatta magát, majd megmaradt valamilyen állásban a szövetkezetnél, hogy a kezében tarthassa a szálakat.

Mégjellemzőbb a későfeudális vállalati vagy szövetkezeti vezetésben az, hogy nem az a góré, aki annak látszik, vagy ki van táblázva, hanem egy szürkeeminenciás, akinek aláírási felelőssége nincsen, a népi ellenőrzés se éri utól, nemhogy az APEH. A termelőszövetkezeti vagyont nagyon gyakran a Jó Apa típusú, ártalmatlan és ostoba téeszelnök elnézése mellett az ágazatvezetők meg a főkönyvelő fosztották le.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr941023961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása