magyar-magyar szótár 2009.03.17. 06:03

KISZ

A Kellenek A Kis Pártok 2.0 projekt fejlesztői a csomagban elárulták azt a titkot, hogy 2010-ben már egymillió olyan választó lesz Magyarországon, akik apró gyermekek voltak vagy még meg sem születek 1990-ben. Ezt nevezem kijazakisztitkár-nemzedéknek. Nyilván, ha nem tudják, kicsoda volt az a kisztitkár, azt sem, hogy mi a KISZ.

Mint már kifejtettem, igazi kommunistát a Kádár-kor délnapjaiban már egy NB I-re valót is nehéz lett volna összekeresgélni. A hamut is mamunak mondó 1919-es veteránok, régi szervezett munkások... elvétve alsóbb és középsznten az MSZMP, a közkeletűen kommunistának tévesztett párt tagságában, jórészt ismeretlenségben tevékenykedtek.

A ~ a Kommunista Ifjúsági Szövetség tagjai között egy kommunista is, aligha akadt, ám a duma többszinten, felsőfokú képzéseken is áradott.

A ~-korszak hajnalán ez az ifjúsági szövetség afféle elit -pártalakulatként szerveződött. A Kádári Konszolidációra (pl a termelőszövetkezeti szervezésre) jellemző (vidékies) túlbuzgóságban azonban tömegszervezetté vált. A Kádár-rendszer derekán a ~-tagság elengedhetetlenül szükségessé vált a továbbtanuláshoz. A Kiváló Úttörő címet nem kapott gyermekeknek a középiskolában Killián-próbát kellett tenniük a tagság megszerzéséhez. Vagyis bemagolni az aktuális agitprop szövegeket. És szépen fölmondani. A legtöbb Killián-próba bizottságban jó ill. vajszívű tanárok és ~-vezetők ültek , akik nem akarták veszélyeztetni a 14-15 éves gyerekek jövőjét. A stréberek buzgó ajakmunkával, a lelkesedés tettetésében mondták föl az agitprop dumát ... aztán a klubban, vagyis a dohányzásra használt WC-ben elnyomván egy blázt, fennen szidták a komcsikat. A törtetők azonban még itt is lehurrogták a komcsielleneseket, még álmukban is agitprop csasztuskákat fúttak kása helyett... A '70-es években a felsőoktatási intézményekben még komoly KISZ-munka folyt, és ha valaki diplomát akart, jól is tette, ha legalább a tevékenység látszatát keltette. A KISZ-tagság mindegy előszobája volt a párt-tagságnak, a legjelesebb KISZ-esek már párttagok is lehettek -a többieknek kérvényezni kelett. A ~ jellemzéseket is adott tagjairól. Iskolában, munkahelyen, a hadseregben...

A~ egyik kétségtelenül pozítv oldala az volt, hogy (mint a cserkészetet leképező kisdobos/úttörő-mozgalom) erősítette a fiatalság stressztűrő képességét: sorakozók, dísszemlék, F.I.N., akadályversenyek, órán át tartó dogmatikus-szociálklerikális "szent"-beszédek végigálldigálása, A Nagy Testvéri Zovjet Ónió, a satöbbi, sorakozó, elvágólag, fehér ingben/blúzban.. a táborozás, a dzsembori... Sokan KISZ-táborban veszítették el szüzességüket, kergettek először rókát vagy kaptak ételmérgezést esetleg trippert. A KISZ keretiben igazi művészet élet is kialakulhatott, volt központi népiegyüttese... még rockzenekara is. A KISZ-klubokban rejteztek elektromos, beat, később rock-zenélésre alkalmas eszközök. Radics Béla kezébe is a KISZ adta az első jó gitárt.

A KISZ keretiben gondoskodtak az ideológiai képzésról . Különböző szintű vezetőképzők voltak. Veszprémben pl magosabb . Itt már mozgóképfelételeken is szemléltették az elite-társaságnak, mint züllik erkülcsi fertőben a nyugati burzsojá fiataság. Pl a Woodstock-filmet vetítették le , s így lett szerencsém egy harmadkéz-másolt mono kazettásmagnófelvételről majdnem kivehető hangfoszlányokat hallani a nagy hippi fesztiválról, ahol Jimi Hendrix eljátszotta az amerikai himnuszt. Ugyanitt a német pornófilmipar korai remekeit is vetítették, szintén az elrettentés örve alatt .

Akinek nehézséget okoz elképzelnie a KISZ-es fiatalok megfelelően stréber magatartását, tanulmányozza a mai, deklaráltan liberális bloggereket, akik egyrészt szigorúan magánvéleményüket tálalják blogjaikban, másrészt egyetlen kötőszóban sem térnek el A Párt hiv. agitprop szövegeitől. Vagy ha mégis, akkor über/uppo törtetően. A régijó ~-időkben az akkori Felnőtt Bácsik gyanúperrel éltek a ~-tagság megfelelően jóoldali beállítottságával kapcsolatban. Igen sok ~-vezető ugyanis (a ma újra trendi újnontan is koszosnak ható Eszterházy-) kockás szövetnadrágban és ződ műszálas kardigánban, műbőr dígócipőben kezdte a pályafutását, de hamar olasz-Levis-re váltott és sztereo rádiósmagnóján nyugati zenéket kezdett el hallgatni... ..és műgyíkbőr DT-táskáját nyersvelúr poszthippi tarisnyára váltotta, amiben akár szamizdat, pl Orvell 1984-e lapulhatott.. 1984-ben.

A '80-as években valahogy furcsamód kezdett a ~ visszarendeződni eredeti célkitűzéseihez. Megrőkönyödve tapasztaltam katonai szolgálatra bevonulásomkor, hogy nemhogy nem kell ~-tagnak lenni, de egyenesen lehetetlen bejutni a mintegy 30 fős élcsapat-klubba. Aztán kiderítettem, hogy a ~-klubban már volt videorekorder, amiről pornóvideókat nézdegélt az ideológiailag megfelelően magvass tagság. Ja, éshát egyébként a szarfaszú közbakaállomány pol'képzéséről maga a Néphadsereg is gondoskodni tudott. A felvételi kérelmemhez még nem csak a pártalapszervezeti titkár (nem voltam A Párt tagja...) véleménye és aláírása szükségeltetett, hanem a ~ vezetésé. Ám a fősikolán már nemhogy nem kellett ~taggá lennem, de igyekeztek a tagokat szelektálni. Ha pl valaki fél napot késett a tagsági díj befizetésével, azt már ki is zárták sietve. Mindenek ellenére azonban komoly ideológiai küzdelem folyt a felsőoktatási intézményeken a ~-es elite és az akkor ellenzékinek tekinthető vagy ellenzékieskedő magatartás folyató diákság között.

A ~-tagság tulajdonképpen nem volt más, mint egy alkalmazkodási forma. Voltaire-t jezsuiták nevelték, életében a katolikus egyház még világi-politikai hatalommal s rendelkezett. Volatire merő önvédelemből szőrmentén bírálta tehát a jezsuitákat -jó iskolááikat dícsérte (hogyne is, ha ilyenben tanult). Ma is, ha valaki abba tévedésbe esik, hogy médiát vagy újságírást lehet tanfolyamon vagy kieg.egyetemi keretekben tanulni, akkor a szülei pénzéből (avagy saját kis bukszájába nyúkálván ujjacsaival...) áldozván ilyennek veti oda magát. Az ilyen iskolákban ideológiailag megfelelő Felnőtt Bácsik tanítanak ideológailag megfelelő dolgokat és a gyerekek jópénzéért elhitetik, hogy ha majd erről a tanfolyamról papírt kapnak, akkor majd dolgozhatnak is a szakmában meg érteni is fognak hozzá. Sok a nagypofa ezek között a Felnőtt Bácsik között, ezért hát ne csodálkozzunk a kis nebulók nagypofikáin: nincsen az a kiccsibe, aki ne naccsibe szeretne egyszer lenni...

A ~ kereteiben az ember elsősorban azt tanulta meg, a társadalmi alkalmazkodáést, pl hogyan kell a megfellő időben a megfelelő helyen lenni, és ha mégis, már, lenne már ott valaki nekünk megfelelő, hogyan kell annak hátulról a térdünkkel a tárdhajlatába bökni, hogy a sorban megrogyni látszon: lógósnak.. nemmemgfelelőnek... Vagyis a ~ az életre nevelt ... Ideológiai váltásban aztán a kevésbé fordulékonyak kisodródnak...

A haladás keretei olykor változhatnak.. technikája azonban alig.. alig...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr66996101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

caymanos 2009.03.17. 07:38:08

A pártba nem lehetett jelentkezni. Két ajánló javasolta az alapszervezetnek a kiválasztott elvtársat, aztán az alapszervezet döntött a felvételről.
A kisz pedig a párt ifjúsági tagozata volt, amolyan kádernevelő, az egész struktúrája a pártra épült. Az alapszervezetekre községi-városi bizottságok nehezedtek, azokra a járási bizottság, a járásiakra pedig a megyei bizottság. A megyék a központi bizottság alá tartoztak.
A községi titkár már függetlenített volt, mint a nagyüzemek kisztitkárai is. Saját irodával, esetleg titkárnővel. A megyei kiszbizottságokban már 30-40 ember dolgozott, a kisz-kb pedig többszáz fiatal elvtársnak adott munkát.
Az apparátusban dolgozók különféle előnyöket élveztek a lakáshoz jutás, és a gépkocsivásárlás terén. Nem kellett például licitálniuk az otp-s lakásokra, amelyek egy részére a kisz bizottság jelölt ki vevőt. Gépkocsira nem kelett várniuk 5-6 évet, háromévente soron kívül utalták ki az új Skodát.
Az apparátusi igazovány mellé 90%-os utazási igazolvány is járt.
Továbbtanulásnál kiszes elvtárs alig tudott rosszul felvételizni.
De a társadalmi titkároknak is járt munkaidő kedvezmény, pótszabadság, kétévente céges prémium, amiért vezették az alapszervezetet, tehát kéthetente kiszgyűlést tartottak, havonta egyszer kommunista műszakot toboroztak.

hazaffy · http://mondjonle.blog.hu 2009.03.18. 01:50:42

Vigyázat, ez a kép (pontosabban a transzparens, amit a táncoslábú b*lf*sz fog), FOTOSOPP!
Javaslom kicserélni az eredetire...

(creditz to Hannibál Lektűr)

magyar-magyar szótár 2009.03.18. 06:35:08

@hazaffy: Köszönöm az info-t, majd kérelmezem tehát Hannibal úrtól az eredetit. (Juj, mi lehet rajta?)
süti beállítások módosítása