tróger – träger –német: vivő, cipelő, hordozó [ember] zulager. Bérszolga –a Révai lexikon szerint: rossz magyarsággal: hordár.

Megállapított díjszabászat szerint a nagyvárosok területén szállítási szolgálatokat és más rokon természetű megbízásokat [futárszolgálat, csomagküldés] végez.

Az itt megjelölt foglalkozási körrel meg nem egyező üzletekkel a ~-ok nem foglalkozhatnak, különösen tilos a színházi-, hangverseny- és báli jegyekkel való üzérkedés, a szolgálatnak erőszakos és tolakodó módon való ajánlgatása s főleg erkölcstelen megbízások közvetítése.

Meghatározott számuk van [limitált] és bérszolga csak azon az állomáshelyen tartózkodhatik, ahová a bárczája szól. Iparigazolványuk, rendőri igazolásuk[bárcza] és sorszámuk [bádoglap számmal] van. A bérszolga a reá bízott tárgyért felel, szavatol –a kárérték megtéryítésére előre kauciót fizet. Erről kapott kezeségi bárcáját az igénybevevő kívánságára köteles fölmutatni. A közlekedés tökéletesedése folytán [1912.] számuk egyre fogy.

-ez a hivatalos lexikoncikk. Amúgy tróger volt, culáger, annyi Budapesten, mint égen a csillag. Afféle hintáslegények, mint a Liliom hőse is. (A szezón a hintáztatásban korlátozott, ugyebár.) A pályaudvarok, vásárcsarnokok környéke tele volt suhancokkal, meglett férfiakkal, munkanélküliekkel, akik pár fillérért [maiforintba átszámítani lehetetlen, de ha mégis, akkor 10-50-és 500 maiFt vásárlóerejének megfelelő volt a járandóságuk].

Mára a tróger teljesen eltávolodott eredeti jelentéstartalmától, nem valamit, hanem inkább semmit se vivő sunyinger mihaszna gazember.

>>Nehogy valami trógerhez menjél fiam, fogjál magadnak egy rendes diplomás embert vagy legalább érettségizettet!<< -ntette a múlt század 50-es-70-es éveiben a jó anya a leányát. [Lányokat is fiam-nak szólítottak ekkoriban biz. .] A tróger ebben a kontextusban a „proletár”-t, a munkásosztály tagját jelentette.

3 komment

Címkék: tróger

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr66968943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.03.06. 10:24:10

Trógerrel még én is találkoztam, a régi Déli pályaudvaron, tragacsot húztak, megpakolva csomagokkal. Svájcisapka, az antennáján kétfilléresek, kockás ing, kék kötény, acélorrú bakancs. Bárcza, bádoglap már nem volt náluk, és a vasút fizette őket. Egy forintért vitték a csomagot a váróból a vonatig.
Amolyan szocialista trógerek voltak.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.03.06. 22:06:05

Ilyen szoc. trógerre én is emlékszem kissrácként, amikor a Kelet-berlini Ostbahnhof-on négy órán át vártuk anyámmal a stockholmi csatlakozást. Igaz, ez már a nyolcvanas évek közepe volt, de a jelenség olyan volt, mintha Fassbinder Döblin adaptációjából, a Berlin Alexanderplatz-ból jött volna elő a fószer. Nagyon erősen él bennem ez a kép.
Mondjuk a néhai NDK tokkal-vonóval olyan momentumokkal volt tele, mintha megállt volna az idő valamikor a hitleráj idejében, illetve a háború végóráiban. Az endékás csukaszürke egyenruhák (leszámítva azt a balfasz formájú rohamserblit) egy az egyben a wehrmacht szabását idézték. A pályaudvari mérleg szintén a háború elöttről maradt ott teljesen jó állapotban, csak már demokratikus alumínium márkával működött. Meg persze ott voltak azok a legendás autópályák, amelyek azért már rohadtul ráztak ennyi évtized után.
Persze Drezda is rendesen őrizte még 1945. Hamvazószerdájának Szövetséges aljasságait is.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.03.07. 08:08:53

A Hitler-Bahn inkább propaganda célokra épült, persze a harmincas években magas műszaki teljesítménynek számított.
Tényleg érdekes, hogy a keletnémetek meg tudták tartani az egyenruhájukat, a többi népi demokrácia hadserege szinte azonnal ruszki egyenruhát húzott.
süti beállítások módosítása