vándorcigány – zónijósnormának megfelelő modoros & műűvészi-publicisztikai eufémiával: A Szél gyermekei [L’ Enfance violée] Francia szinonimjei : tsigane,gitan, manouche [ vö. a manus a magyar szlengben, ahová a tolvajnyelvből került] , roms,  yeniches .

A magyar egyik legmélyebben mélymagyar vonása az, hogy befogadó nép. Ennek egyik bizonyítéka családneveinkben a Horváth, Román, Oláh, Németh, Cseh, Tóth, Lengyel, Bolgár, Török, Görög, Kun , Czigány egykoron elkülönböztető nevek sokasága.


(Magánsejtésem, hogy az Oláh és Román az összeírások, névjegyzékek felvételekor a Rézművessel, Orsóssal együtt váltak elkülönböztetőből családnevekké.)


Magyarországon fél-vándorló életmódot [tavasztól őszig] nem kényszerből, hanem kézműves avagy kereskedő - szórakoztató kasztjuknak megfelelésben a mutatványosok , meszesek, vályogvetők folytattak. Talán még a mutatványosok között ma is dolgozik pár cigány nagycsalád…

Vándorcigányokkal először Romániában találkoztam. Bulgáriába autózván megálltunk ebédelni egy romantikus kerekerdő szélén egy dúsfüvű mezőn s akkor rohantak reánk a purgyék a szekértáborból Szimfónia! Gumina Bombonul!-felkiáltásokkal (A Symphonia magyar cigaretta volt a Ceau-kor marlborója Romániában és Erdélyben, meg a Részeken)

Utoljára pedig a bezzeg a Zónijó , hűdeazóperenciántúl! területén, BezzegFranciaország déli részén, Provanceban, Cogolin [A pipák városa] –től délre egy paratölgy erdőség legközepében. Minthogy nem félek a cigányoktól, szemforgató farizeus sem vagyok és nem is gyűlölöm őket, mosolygós kelttésztaképpel intettem nekik szevasztok!-ot, azonban legnagyobb meglepetésemre nem úgy reagáltak arra, hogy betörtem szűk lakókörnyezetükbe (kutyáik nem bántottak, mert a kutyák csak azt támadják, aki megijed tőlük), mint a mieinknél szokás. Ha tudnék franciául! –szóltam volna nekik, hogy ne ijedjenek meg, nem a tanácstól jöttem elzavarni őket.

Franciaországban

ugyanis -ellentétben Magyarországgal, ahol a magyarok 550 léve befogadóak a cigányokkal is- az önkormányzati helyirendeletektől függően két napig vagy két hétig tartózkodhatnak egy község közigazgatási területén cigányok. A francia parlament 1990. május 31-én elfogadta ugyan a Besson-törvényt, ezalapján kötelezik a tanácsokat arra, hogy a vándorló életmódot folytatóknak tartózkodásulra területet jelöljenek ki.

http://20minutes.bondyblog.fr/images/rom.jpgOtt is folynak kisérletek az integrációjukra. Kevés sikerrel, a lakosság ugyanis előítélettel van a cigányság iránt, meg sem várják, hogy történjen valami, rendszerint azonnal elzavarják őket. Körülbelül 200ezer cigány élhet lakókocsiban ma Franciaországban -1994-ben 147ezerre becsülték lélekszámukat. A Romániából elvándorló kolóniák ebben a számban nincsenek benne.

rózsás-pasztellárnyalatokkal a témában egy francia blogger

konténeres lakópark cigányoknak valahol Franciarszágban, ma

A cigányok -francia idegenek Franciaországban

Les Tsiganes, ces Français étrangers en France  cikk:L'Humanite

Németországban szintén vándorló életmódot folytatnak a cigányok, többnyire kereskedelemmel foglalkoznak. 1975-ben még láttam mutatványos vándorcigányokat is Bad Hersfeld-ben. A németországi cigányok zöme szinti –ként elkülönbözteti magát a romáktól. Képviselőik a szinti-ügyet elkülöníteni követelik a nemlétező bezzegazónijós romapolitikától.

Roma in Albanien, Foto: APBildunterschrift:Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Vorurteile über Roma und Zigeuner gibt es viele

In jedem neuen Gastland übernahmen die Roma etwas von der dort vorherrschenden Sprache, es entstanden zahlreiche Dialekte, auf über hundert wird heute ihre Zahl geschätzt. Das Volk ohne Land und ohne Staat, das überall als Gast auf Zeit gesehen wurde, entwickelte nie eine standardisierte Version der gemeinsamen Sprache, und hatte auch nie eine Institution, die eine allgemeingültige Grammatik erstellen konnte.

Ebben a cikkben gemischt a cigánykérdést a románokéval ein kleines a szerző...

Úgy tesznek Zónijószerte, mint ha a náluk tanyázó cigányok valamiféle hazátlan népség lenne, akik csak úgy odacsöppentek -los tehát , waitaaa! tovább, raus....

Bezzegazónijószerte a cigánykérdés tabu, nem foglalkoznak vele. Cigánykérdés szerintük az újonancsatlakozóknál, Magyarországon, Szlovákiában meg Romániában van. A legraffináltabb keresőmotorozó sem képes olyan cigánysággal kapcsolatos témákat, főleg az ennemzetköpködés kategóriájában előmotorozni, mint Magyarországon. Mélymagyar jellegzetesség, hogy nékünk még az önfelkent megélhetési cigány-szószólóink is mélymagyarok, importból dolgoznak, és ha ők egyszer legettóztak egy lelakott putritelep kiváltására épült házsort, ami a nagycsaládok jellegzetes életmódjához igazodva egy nagykonyhával négy szobára szolgáló vadúj házakból áll, akkor az le lesz gettózva és kész, de a királycsávók által "építtetett" [ összegányolt , újnantan is rom] hullámpala tetejű cocpoltházas telepek meg nem, mert az meg nem gettó a szájjalcsinálónak, hanem szemethúnynivaló.

Tragikomikus történet a "zámolyi romáké" -egy Hell István nevű őrültmagyar keltette paláver, amiben Krasznai József (akinek a nevén emlegetik ezt a műbalhét..) mellékszereplő ... egy olyan országba "menekültek" a zámolyi romák, ahol a cigányok helyzete sanyarúbb a magyarországinál. A Negyven Értelmiségi a saját tájékozatlanságának az igazolását írta alá... a kavargép Hell jóvoltából persze... A zámolyi romák araboknak kialakított lakókörzteben [aladárul "gettó"-ban..] kapott lakást egy olyan országban, ahol még a Besson-törvényt sem tartják be a gyakorlatban, és az ügy kirobbanásakor majd 200ezer vándorcigány készerült kódorogni..

Egyébként a bezzegazónijós köztudatban Magyarország cigányország is. A ’70-es évek belga tankönyvei szerint Magyarország lakosságának 45%-a cigány. Charles de Coster Thyl Ulenspiegel-ében sugallja, hogy a cigányok Németalföldre Magyarországról érkeztek. Ami igaz lehet, hiszent ismert ezügyben Luxemburgi Zsigmond magyar király, németrómai-császár menlevele –avagy tréfája- , ami laza fordításban így szól: Én ugyan semmit meg nem hallgattam abból [a panaszból] amit ezek az emberek itt előadni szándékoztak –azért ti [a németrómai császárság kebelébe tartozó városok] engedjétek át bántatlanul őket.

Ma a cigányság számára BezzegAmerika a legződebb rét -persze nem az USA, hanem csak Kanada. A csehországi cigányok esetei Kanadában viszonylag ismertek. Kanadai cigány egy kanadai blogból copyrt képen:

 

burgenlandi roma site-ról a cigányok európai vándorútja[térkép]<

A Szigetországban [Nagy-Britannia] a cigányok szintén vándorló életmódra kényszerülnek, még az egyéb kisebbségek, különösen az indiák ege alól valóak [„indiaiak és pakisztániak”] szegregálják őket. Magyar publikáció: Judith Oakley a Cafe Bábelben [1990?] Sokan láthatták Guy Ritchie Snatch című filmjét, amiben Brad Pitt alakítja szociográfiai hitelességgel a cigó-t. Megjegyzem, egy Snatch forma filmet a magyarországi megélhetési ”romaédekvédők” és egyébb szájjalcsinálók ellehetelenítenének. Szemforgatóink még a Győzike só-n is affognak és pöffegnek, pedig a királycsávók életébe nyerhetünk általa bepillantást. Valószínűnek tartom, hogy az izomtibornékat is frusztrálja Beja Asszony de főleg a barátnéja a mercis menyecske. Aki nem látott még krumpliravert fejű gyereket, aki már 10 esztendős korában fakírja minden kézzelverésnek, annak számára a bokszoló alakítása meseszerűnek […és mulatságosnak…] tűnhet. (Az angliai cigányok egy része is szinti [ Sin Ti ]-ként azonosítja magát.)

Az angliai cigánykérdés torkán hab az, hogy persze a közangol szerint, a cigányaik "írek" is. Írországból...

http://pro.corbis.com/images/GF005133.jpg?size=67&uid=%7B7B031B6B-CB91-4B8C-BECF-4A0C6B34AF0A%7D

 

 

 

 

 

 

 

angliai táborlakó cigánygyerekek

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr27929514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Wilbur Swain 2009.02.09. 22:40:50

és akkor mi a megoldás? sutba a (lehetetlen) integrációval, és éljenek lakókocsikban? nem is lenne rossz...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.10. 01:00:49

szegény francia romák, nagymercikkel vontatják a fullöszkomfortos lakókocsiaikat.
németbe meg főleg szerbiából mentek még a háború előtt, megkapták a segílyt, aztán a bírálati szakasz befejeztével hazaküldték őket, otthon vettek egy jónagy házat, lelakták, aztán mentek mégegy körre.
a zámolyiakról - tulképp rádió utcai, tulképp ózdi, tulképp szlovák - nem beszélek, mert akkor kitörne belőlem a gondosan elfolytott magasrasszizmus, és felírnám egy szép szál szálkás deszkára hortváth aladár nevét, megkeresném, és pépesre verném vele, ugyanis testközelből néztem végig a dolgot.
az arabok viszont vegyesek: laktam én szosóban (franché comte)a pözsó munkásszállóján együtt arabokkal, de azoknak volt munkájuk. hangosnak hangosak voltak, de barátságosak és segítőkészek és nem aggresszívek.
colmarban (alsace) viszont megkergetik az ember lányát sötétedés után, ha egyedül van.
brüsszelben meg (unió közepe, ugye) akkor is megkergetik, ha vele van az embere, aki ha sokat ugrál, lebökik.
de ezeknek nincs munkájuk, mint annak se, aki betör a lépcsőházban a szembeszomszédjához, aki egyébként egy olyan uniós irodában dolgozik, aki neki intéz segélyt.
hogyisvanez, hogyisvanez. amelyiknek van munkája, az nem bűnözik, amelyiknek nincs, az meg igen. ezt nem sikerül a fejébe vernem a kedves kettős mércéseknek, hogy a közmunka - vízelvezetőtakarítás, szemétszedés, útszéli kaszálás - már azért is jobb lenne, és nem kell aggódni, hogy szegénynek kevesebb ideje lenne munkát keresni.

magyar-magyar szótár 2009.02.10. 02:51:18

Hú, Bruxelles... Ezt elfelejtettem, a belga "újságcikket" amiben romániai cigányokat állítanak be magyarüdvözletlént.. ..pedig ki van mentve a kép.

Az autók (mercik) mérete nem hat meg, egy 500S limuzin elég botrányosnak hat... egy öreg dzsokimerci 25 évesen is procc, jó a belseje, benzines mercimotor is 750ezret elmegy. 1000€ -ért mit vegyen, aminek az önsúlya lehetővé teszi a 10000€-s nehéz lakókocsi vontatását? Vehetne egy 12 éves Mégane-t, de azt lehajítaná az útról a lakókocsi... 25€ a segédmunkás órabér Franciaországban, még egy kis ügyeskedés..

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.11. 07:22:51

@magyar-magyar szótár:
amikor kint voltam még fankba számoltak, de a munkanélküli segély több volt, mint amit nálunk egy nagyonmulti bithegesztésért adott, pedig az is kétszerese volt a magyar átlagnak.

magyar-magyar szótár 2009.02.12. 02:19:13

Igen, a "zámolyi romák" is azzal kezdték, hogy a segélyből vettek 2-3 autót.. per kopf.

Liberté, Egalité, Fraternité! 2009.03.16. 18:57:56

Na most, amit itt a zámolyi cigányokról kavarsz, az egy bődületes kamu. Ajánlott irodalom:
tavaly.nolblog.hu/archives/2009/02/06/A_zamolyi_romak_-_roms_de_Zamoly/

magyar-magyar szótár 2009.03.17. 06:11:59

@Liberté, Egalité, Fraternité!:

Ez valóban egy metszete a többek által fölkavart és turbózott ügynek.

Hell Istvánt eszelős, idegbeteg embernek tartom, aki politikai szándékkal kavart bele az ügybe. Nem akarok most apróra végigmenni az ügyön -itt van mindjárt a lakhatási kérdés. Az, hogy egy tákolmány putrinak a szél leviszi a tetejét.. egy dolog. Sok cigány ismerősöm van, aki maga, a két kezével építette a házát és komolyabb viharokat is kiáll. Ismerek viszont olyan családot is, aki 1977 óta már négy házat pusztított le. A lepusztítás motívuma: Úgyis ad a tanács [önkormányzat] másikat. Nyilván a Hell féle tálalás is tartalmaz igazságokat. Alapvetően azonban a "zámolyi romák" nem a zámolyi romák, hanem néhány család, akiket maga a helyi cigányközösség is, Krasznaistul kivetett. Én minden dumát nem veszek be, hogymondjam cigányul: nagyon kitanút vagyok én mán ahhoz, hogy rögtön a papírzsebkendőmhöz nyúljak, ha 8-10 asszony sikélytozva acsítva , kisujjával a szemesarkába könnyet nyálazva rámtör. Látványos érzelemnyilvánítások mögött nagyon sokszor lelkisivárság és nemtörődömség. Sok ríjjó anyával tanálkoztam én mán, aki a szívét akarta kitépni elevente a gyerekiért : akinek a takony közben véresre ette az orrát és a kaki a seggelyukát! Meg is mondtam az ilyen asszonynak: a mamója nem hagyta volna a putritelepen ezt, hogy a takony véresre egye a gyerek orrát! Nem a szívvel kell foglalkozni, hanem , hogy az urával ne a szekrénybe zárják el a húst és onnan zabálják magukat kövérre, és a kicsiket közben meg bodagon tartják?
Lehet, hogy Hell bolonpestiember, de én nem.
Az önkormányzat gondoskodott IDEIGLENES lakásról -akik pedig berendezkedte a kútúrházban, jobb körülmények közé kerültek, mint addig és szépen belenyugodtak abba. Minden pótlólagos lakásmegoldás legalább olyan színvonalú volt, mint az eredeti. Sőt.
Aztán országos politikai ügy keveredett a dologból. És ekkor történt a bűneset. Az, hogy a csajok vállalták magukra a dolgot? Régi és unalmas trükk, ki nem tudja ezt, aki cigányfalvakban lakik. Valakit agyoncsapnak (jópárszor cigányt) és mire a rendőr kijön, kiderül, hogy néhány, természetesen terhes kismam volt a tettes, erősfelindulás ugyebár, haláltokozó súlyostestisértés.. (holott készöültek, odacsalták és lest álltak az áldozatra)
Mindenből nem keveredik médiapalávaer.
Persze azal sem értek egyet, ahogy az agyonvertet áldozatnak állították be.
Hell Istvánnak és barátainak az volt a célja ezzel az üggyel, hogy politkai botrányt kavarjanak.
Az egész strassbourgi cirkusz azonban nem az akkori kormányt járatta le.. ugyan, kit a fffrancot érdekel Euróbában az éppen aktuális magyar kormány. Az egész országra vetet rossz fényt.. És még egy: a zsidkérdéssel való összemosás, a romaholocaustozás:
Őszintén, most cigány szemszögből:
Ha egy olyan családra, ahol 4-5 erős ember [=férfi] van, rádűl a ház vagy a szél elviszi a tetőt: Kinek a szégyene az a cigány morál szerint?

Itt a hiba, hogy az önkorműányzatok hivatalaiban a tisztviselők egy ilyen esetben betojnak és elkezdenek pampogni. Ha nem adtak volna más segítséget, mint épületfát és tetőfedőanyagot , az lett volna az igazi, a sok asszonyokon élősködő, semmittevő tohonya, jódolgában elhízott ember [=férfi] ráértében 2 nap alatt jobb tetőt tákolhatott volna, mint az eredeti volt, amit a szél elfújt. Adtam volna én nekik olyan szükséglakást.. mint amit bármely nyugat-európa, pl francia önkormányzat is adott volna: lófaszt! Azt.
A cigányság ősi túlélési stratégiája ez a menjünk ríva-követelve a bíró eléje e. Na? Oszt? Akkor mi van? Be kell szarni ettől? Nem.
Menyhelyes tanétó koromban voltak olyan gyerekeim: Az apjuk kőműves volt, de baszott elmenni fáért az erdőbe: elfűtötte a tetőből a kakasülőkett (a horogfa öszefogatókat). Széjjelütötte az ágyat, azzal fűtöttek. Aztán, kakasülő nélkül széjjelcsúszott a tető s a falak is megrepedeztek a nyomás miatt. És ez embernek [=férfinek] nevezte magát?? A gyerekeit egy életre tönkretette ezzel (egy lehuló gerenda megölte az egyik kicsit) És hány ilyen történetet tudok: Mind azért következik e, mert amikor felmegy a padlásra a fáért, úgy van vele: Majd ad a tanács másik házat a sok gyerek vígatt!
Franciaországban, na ott van Liberté meg Egalité me Fraternité, jaaaj, de hogy (lásd a czikkem erről) 200ezer cigányt kényszerítenek vándorlásra... Egy olyan országba "menekítették" a cigányokat, ahol a sorsuk sanyarúbb, és az üldözteté komyol.
Kanadáról meg ne is beszéljünk: Kanadában dolgozni kell, többszáz munkahely közül kel választania a letelepülni szándékozónak. Ott nem lehet segélyen élni. Meló, az van, rengeteget, magyar pénzbe átszámolva 600-800ezer Ft. Fakitermelésen, mezőgazdasági munkán az ország középső területein. Olyan luxus-lakókocsiban, aminek egy helyisége nagyobb, mint a putri volt,.
És még egy: itt ez a rizsa: hogy egylégterű helyiségeket kaptak szükséglakásként: Mert.. az eredeti, az nem egylégterű volt? A sok-sok cocpoltházból nem eladják a közfalakat és lesz egylégterű lakás???

Az én tekintetemben a Hell István féle eszelősök meg a miépesek egyformán kártékony és ostoba emberek. És addig, amig ekkora seggfejek (pl a kurucinfos minapi uszításaira gondolok) beleszólhatnak ebbe a témába, csak romlani fog a helyzet.

Liberté, Egalité, Fraternité! 2009.07.20. 07:02:10

@magyar-magyar szótár: a zámolyi romáknak nem a szél vitte le a tetetét, hanem az önkormányzat bontatta le a házukat. Ezért a bíróság kártérítést ítélt meg nekik - igaz, már csak 3 év múlva, amikor az illetők már Strasbourgban voltak, oda kellett nekik postázni a pénzt. A polgármesteri hivatal költségvetéséből.
süti beállítások módosítása