A néhai papíralapú véleményformálás  (korabelinevén agitprop ) délnapjai a Kádár-korszak csöndes délutánjára estek. Az emberek már azt, amit ma média -ként eufemizálunk, egyszerűen A Hazug-ként becézték. A magyar nyelv gyönyörű, még tolvajnyelv [argó, bűnözői szleng] formájában is, zsufizva idegenszavakkal, mert a médiázás régente paraszt paliravételét, belőle hülyét csináló hazudozást, vagány lé hadovát jelentett.  A Hazug része volt a sajtó is. Átlagemberek nemhogycsak csupán simán elolvasták a napisajtót, aminek a szövegtengere nagyobb volt mint ma az index- és benne a blog-pont-hu napi szövegtermése, de még a sorok között is tudtak olvasni. Erre jó szemléltető példa ez a kifejezés:

érdemei elismerése mellett - Ha ugyanis azt olvasták, hogy Dr XYZZ miniszterhelyettest érdemei elismerése mellett más fontos megbízatással a satöbbi satöbbi, akkor azt a sorokközött olvasás technikájával máris megfelelően értelmezték, vagyis Dr XYZZ elvtárst egyszerűen picsánrúgták, mint annakarendjemódja. Azért az ~ egyfajta jutalomnak számított. Variáció: Érdemei elismerése mellett más fontosabb állami/ párt megbízatást kapott. Ez egyenlő: felfelé bukott. (Az MSZP-ben máig alkalmazzák, ez ugyanis az egyetlen jelentős vagyopnnal bíró párt aminek ilyen luxusra telik. A bebuktatott sértődött ugyanis nem megy ki a pártból másik pártot gründolni, elvan pártirodájával, párt-titkárnőjével, párt-kéró-jával, párt-autójával, mint a befőtt.)

Újabban már nem használják a kifejezést, csak a gyakorlatot: Legutóbb, lényegében érdemei elmismerése mellett, jutalomjátékszerűen barátságos körülmények között Kuncze Gábornak kellett távoznia az SZDSZ éléről és az aktív poltikától a STRABAG-kenőpénz elfogadása miatt. 

Szokás a Zónijós Csalatkozás óta eusképviselőnek bebuksiztatni "érdemei elismerése mellett" a párt kisebbkaliberű mufflonját (pártmufflon - pártmufti, nemegyenlő pártmuff, avagy pártcica, aki főleg homlokközépalatti képességeivel arat a felsővezetés közvetlen reverjében) Ez lett a jutalma a Horn Gyulát belölről megpuccsoló és a Jó Pasi Miniszterelnök kisérletébe belebukott szürkeeminenciásnak,. Kovács Lászlónak és szűkkörének [Kósáné pl]. A FIDESZ-ben az orbaniálódás hatására így járt (jól) Szájer, és fog mégjobbanjárni Áder János. Az Orbán-Tour    is efféle pihenőbehelyezése a Gyurcsányi Varázspropaganda oszlopának. (Mindenki hasra van esve a kommunikációszakos jógyerekek körében Gyurcsány agitpropjától, pedig ha a képletből kivesszük Orbánt, akkor jócskán meglappad..)

Másokat viszont nem érdemeik elismerése mellett menesztettek. Vagy nem is menesztettek, csak löktek, óvatlan pillanatban...

Vályi Péter (1919–1973) vegyészmérnök. 1945-től párttag. 1948-tól a Tervhivatalban dolgozott, az OTH elnökhelyettese (1955–67). Közben a  Chinoin vezérigazgatója (1953), a szervesvegyipari igazgatóság vezetője. Pénzügyminiszter (1967–71). 1971-től miniszterelnök-helyettes és Magyarország állandó képviselője a KGST tanácsában. A Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága elnöke. Az USÁ-ba tett látogatása után normalizálódtak a két ország közötti kapcsolatok. Tisztázatlan körülmények között [a politikai merénylet eufémisztikus sorokközéírása a rég publicisztikai nyelvben]üzemi baleset (mások szerint politikai gyilkosság) áldozata lett (beleesett egy kohóba). Az MSZMP KB tagja 1970-től haláláig.

Vályi Péter (Szombathely, 1919. dec. 25.Miskolc, 1973. szept. 18.): vegyészmérnök, miniszter, miniszterelnökhelyettes. A bp.-i József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egy.-en vegyészmérnöki oklevelet szerzett (1942). Utána a bőriparban, majd a gyógyszeriparban működött. Kommunista propaganda vádjával 1945. jan.-ban letartóztatták. 1945. ápr.-tól az MKP tagja, 1948-tól az Orsz. Tervhivatalban dolgozott. 1950-ben az MDP Központi Vezetősége államigazgatási, ipari- és közlekedési osztályának munkatársa, közben 1948–52-ben a M. Közgazdaságtudományi Egy.-en oktatott. 1953-ban a Chinoin vezérig.-ja, majd 1954-ben a Nehézipari Min. szervezésvegyipari igazgatóságának vezetője lett. 1955–61-ben az Orsz. Tervhivatal elnökh.-e, 1961–67-ben első elnökh.-e, 1967. jún. 14.–1971. máj. 12.-ig pénzügymin. 1971. máj.-tól a Minisztertanács elnökh.-e. Jelentős gazdaságszervező munkásságot fejtett ki a gazdasági mechanizmus reformjával kapcsolatban is mint a munkálatok egyik vezetője. A Minisztertanács Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke, a KGST VB állandó m. képviselője. Részt vett a KGST Komplex Programja kidolgozásában; a m.–szovjet, –lengyel, –román gazdasági együttműködési bizottság m. tagozatának elnöke volt. Az MSZMP X. kongresszusán a Központi Bizottság tagja lett (1970. nov.). A miskolci Lenin Kohászati Művekben halálos baleset érte. Munkásságát több kitüntetéssel ismerték el.  (Népszabadság, 1973. szept. 19.). [a szöveg betűhív!]

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr18895119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.01. 06:21:34

fura, de eztet még is értik ám, oszt nem feltétlen kell hozzá foximaxi, csak két fül, meg úgy 5 perc.
süti beállítások módosítása