anyuka a kistáskával -autóvigéc és nepperkifejezés. (Az autóvigéc, az kormodorban "értékesítési tanácsadó". Kétmárkás kis kereskedésben, ahol a két márkához egy-egy értékesítő tartozik: márkaigazgató)

Fordított ék alakban jönnek. Vagyis előrerohanva a fiú, oldalvást az apa lemaradva. Anyuka a kistáskát szorítja keblére a kápéval -a biztos vevők.

http://www.globalplaza.hu/images/uploaded_thumbnails/product/380373.jpg

Szívderítő látvány volt ez még régen, az Auto Fehér Murva Kft telephelyén az egyelőre még csak tört cserép és téglatörmeléken. [1994.](A murvát a főnökék csak pár évvel később hozatták meg.. [1996.])

2004. után, amikorra már az autóértékesítés csak álca volt, valójában hitelértékesítés folyt, és a főnökék "pénzügyi szolgáltató" céget is, meg adósságbehajtót is alapítottak, a kistáskában a kápé már csak egy dolog volt. Sőt, egyre undorítóbb látvány volt az anyuka a kistáskával. Sokszor aput és Öcsit már megpuhítottuk, de anyu nem engedett autót hitelre venni. Mi lesz, ha befuccsol a munkahely. Hooogy fuccsolna, minden rendben, lendületben az ország! (2006. február.)

Bejött a paraszt mondjuk 300ezerrel, hogy abból vesz valami szakadt Kadettet vagy Golfot. Anyuka szorította a kék nyomottmintás műdzsörzé blézeréhez a mogyorószín,  régi ÁFÉSZ emblémás autóstáskát a harminc darab tízezressel. Akkor a jó értékesítő szépen rávezette őket egy egymillkás Vectrára, ami 600-at se ért, fölvetett velük egymilla hitelt, casco nélkül, kezes nélkül.

Ide egy jó körítés következik, mennyire nyűhetetlen és jó az az autó. Német autó. Olasz autónál meg azt mondjuk, hogy már a Zsigulik is azért voltak elnyűhetetlenek, az olasz vérvonal! A franciák nem fapadosak, a japán technika utolérhetetlen, örök élet meg két nap. Ja, csak azóta eltelt egy év.

Néha a paraszt ostoba volt: nem akart hitelt. A műbőrjakós traktorosforma elkezdett ott hülyéskedni, hogy a D-Kadett meg az Astra közt nincs is lényegi különbség. Csak az, hogy a D-Kadettbe  10-ezer a szélvédő egy madzaggal ő is berántja,ha a Belorusz MTZ-be is, a karburátorjával még ő is elboldogul,   a  Cseppkadett -ét meg az Astrá-ét megragasztani kell, munkával 30ezer. Ilyenek. Hogy nem, nem, hitelt soha. Akkor jött a régi jó kis szöveg a negatív takarékosságról, hogy lám, a disznóért se fizettek annyit, mint amibe a táp került: mégis, a hízó leadásakor egyben volt egy nagyobb összeg. A paraszt szereti az ilyen megható paliravevő dumát. A sok frigyesmester. Elérzékenyül, azt hiszi, paraszt az értékesítő is. Hadd lám azokat a hiteltáblázatokat.

 Persze az autót a gyereknek odaadák, a diszkóból hazafelé kiegyenesítette a halálkanyart, összetörte. Akkor meg a főnökék mentek: vagy csengetik a részletet tovább, vagy viszik a házat a jelzálog miatt. Javíttatni nem volt pénzük. Mit tehetek? Semmit. Az autó, ha nem lenne összetörve, akkor se kéne a fasznakse.  Az autó ponyva alatt rohad az udvaron, a parasztok meg csengetik szépen a hitelt. De a főnökék nem szeretik ezt. Már akkor jobb a házat vinni. A cél már nem is a hitel visszaszedése, hanem a zálog megszerzése. A főnökéknek ingatlanügynöksége is van... Lökhárító Ingatlanügynökség

Van autó, amit háromszor is eladunk. Visszaveszik-eladjuk, visszaveszik-eladjuk. Nemhogy nem baj a nagy hitelbe való beleugratás. De még inkább dicsértet kapunk.

"A fenti ár csak hitelfelvétel esetére érvényes. Készpénzre 200ezerrel több!"

Azt nem írjuk ki, hogy anyuka a kistáskával takarooogggy! -csak gondoljuk... Úútálunk már minden autót. A szalonautóban a főnök végigszopatta már hússzor a kínálatot oda-vissza. Háromhavonta veszünk föl próbaidőre válogatott, főiskolát végzett menedzser meg kommunikációszakos hosszúlábú, rövideszű   csajokat. Itt azt' kitanulják a szakmát, már a fundarókánál se tudnak majd meglepődni. Viszi a sok buzi köcsög [ügyfelek] a bemutatóautót, ami túlélt  hat nyílthétvégét a cégnél próbaautóként, és a főnök Manci nyénnyének, a keresztanyjának is kikölcsönözte már egy évre...

Harc az élet, Verseny. A lényeg a szabad piaci, korlátozások nélkül. Az erősebb talpon marad, a zsöngébb elbuktázik.

Nem a kézigránát a felelős, amit a lagúnába vágunk, hanem a köcsög halak, meg azok a buzi korallok, mért fordulnak föl?

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr52903028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.27. 07:13:28

"Harc az élet, Verseny. A lényeg a szabad piaci, korlátozások nélkül. Az erősebb talpon marad, a zsöngébb elbuktázik."

ha nincs különbségtétel a jóhiszeműség és a rosszhiszeműség között, akkor az nem "szabad" piac, hanem bandabemutató.

a hitelesdit meg hiába írja le boldog-boldogtalan, pláne a nullabeszállós-nocascóst, nem olvassák, vagy jobban tudják.
haversrác meg még életében nem költött kocsira, de mindig volt neki ilyen nullabeszállós. ha elvitték, mert nem fizette, "vett" egy másikat az utca túloldalán.

magyar-magyar szótár 2009.01.27. 07:32:55

Most néztem meg a Révaiban, mit ír a kamatuzsora címszó alatt. Tanulságos lenne egy-az-egyben bemásolni.
süti beállítások módosítása