A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.7torony.hu/pictures/12413.jpg”.A ~ nem alma fajta. Termesztése nem cél, hanem következmény. Az alma alamafán terem  A magyar alma, miként a magyar dinnye is, különösen zamatos és finom, de nem attól, mert magyar, hanem a sajátos talajviszonyoknak és éghajlati adottságoknak köszönhetően. És annak is köszönhetően, hogy nálunk a  "modern és fejlett agrokémia" nem ölte le a talajt holt, szervetlen anyagá, amibe a mikroflóra-s fauna nem él meg, nem bomlik el biológiailag a, pl növényi hulladék, levél, haenm bioadalékolás nélkül a maga természetességében komposztál...

(Pl a nagy görög vagy spanyol dinnyetermesztők aranyáron sem jutnak a dinnye édességét biztosító megfelelő trágyához, a legalkalmasabb fekáliához pl, így agrokémiai megoldásokkal "édesítik" dinnyeféleségeiket. Míg az elmaradott zsírmagyarparaszt egyszerűen a dinnye fészkébe megfelelő mennyiségű és minőségű trágyát tesz és kész...)

Nem minden alma magyar, aminek a cimkéjére az van írva. Ez csak egy dolog, általában a csomagolóüzem hamisítja a származási helyet [vesd össze a kínai import fokhagymát csomagoló  makóihagymacimkéző cégek eljárásaival], a nagyáruház reszortosa meg ránéz, aztán exhas megállapítja, hogy idared (angol alapfokúja van s ha az alma nagyonpiros, akkor ugye red...) ha inkább sárgás, akkor jonagold-ot ír, mert a gold az sárgás..

Idared
A magyar alma java nem azért terem a Nyírségben vagy Szabolcsban, mert a zsírmagyarparaszt ott kölönösebben ravasz lenne vagy kisgazda vagy fideszes vagy matészes állatfajta, egyzerűen azért, mert a homokos, laza talajt, a Nagy-Alföld-höz képest hűvösebb és csapadékosabb nyarakat jobban kedvelik az almatermésűek, vagy más gyümölcsök, pl szilvafélék. Még az akác is nagyobbra nő a nyírségi vagy szabolcsi homokos talajon. Bezzeg a gabonafélék pl kiégnek a homokos talajon néhány napsütéses májusi nap után, mielőtt kalászt vetnének.

rázógép
-ezzel a fáról fa konténerbe rázható a léalma, amit ravasz budpestiparasztok gyakran átválogattatnak és nem léalmaként is értékesítenek. Az alma fásszárú, fa alakú, tenyészideje hosszú, a legiparibb fajtáknak is legalább 10 évre van szüksége a jó termőreforduláshoz. Hihetetlen, de az ostoba ergyaparaszt, ha 18 éve ültetett almást, nem nagyon akarózik ledózeroltatni. Bezzeg a fejlett kulturált budapesti bérblogger sem gyújtja meg és adja vasba a 8 éves Toyotáját, pedig Bezzeg Japán -ban modernértelmiségi fogyasztásilag is tudatos, leadja vasba a 8 éves autóját, amit aztán a ravasz távol-keleti orosz áthajóz Vlagyivisztokba: ezért tarkállanak a távol-keleti szibirjak utak japán jobbkormányos kocsiktól. Bezzeg a magyar fejletértelmiségi szemrebbenés nélkül használja tovább, eléggé el nem ítélhető módon azt a 9 éves Toyotáját is, mert különben kutya baja annak.

A régi almafajták alkalmatlanok voltak a nagyipari termesztésre. Rendesen az alma termése nem egyszerre érik be, hanem nagyjából három-hat hét alatt folyamatosan. Iparszerű termesztési viszonyok között lehetetlen az ilyen régi almafajták szüretelése. Ráadásul ezek az almafák gyakran igen terebélyessé nőttek, száz éves almafát ostromlétrákkal is nehézkes szüretelni. 40 éve modern, haladógondolkodású, a foxi maxi -n agyasfejesedett, kiművelt réthorikai képességű értelmiségiek járták a termelőszövetkezeti irodákat s agitáltak az iparszerű gyümölcstermesztés mellett. Csakúgy, mint amellett is, hogy kapálás helyett vegyszerezzék a kukoricát (lásd Sánta Ferenc Húsz órájában Csűrös elvtárs mi szépen is csavarja... Máma meg a korszerűparasztnak vegyi lemérgezés helyett a kapára kéne visszaállnia... bezzeg bijjó módon..)

http://nadas.irolap.hu/hu/files/imagecache/medium/work/n%C3%A1das2sajathalal_1.jpgBezzeg Nádas Péter híres körtefája (a körte almatermésű, ugyebár) milyen szép! Milyen jó is olvasni róla. Hogy megdobogtatja a jógyermekek szívét a sok szép mondat gyönyörűségessége!

Rendesen a múlt század 60-as éveiben modernnek, iparian termeszthetőnek és korszerűnek mondott almafajtáit, a Jonathan -t a Starking-et , később a Goldent (Jonathan-nal keresztezvén JonaGold-ot) gondozni, metszeni, permetezni kell. Szüretelése kézzel történik, óvatosan, mert az alma érintésre, ütődésre foltos lesz. Nevezik ezeket az almaféléket télialmának is, mert hűvös, fagyments helyen hosszan eltárolhatóak, kb húsvétig (régi almanevünk: húsvéti rozmaring)

 

 

 

 

 

Az alma különösen a szabolcsi, exportcikkünk volt a múlt század 70-es 80-as éveiben. Mint említettem, az alma fásszárú, hosszú tenyészidejű. Tehát pl az almatermesztés boomjában, amit különösen az almalé iránt növekvő piaci igények gerjesztettek, nemhogy irtották volna az almáskerteket, de még ültették is Egy 1986-ban ültetett Jonathan-almás most fordul még csak igazán termőre.

modern iparialmáskert:
Magyarországon az agrárkérdés mindig politikai ügy is volt. Maga a magyar paraszt se bánta, ha megdöglött a lova, csak dögöljön a szomszédé is. A más rétjét mindig ződebbnek találta. A bocskoros nemesség a XV-XVI. században igön elszemtelenedett parasztság gazdulásán jócskán felháboroda. A Mátyás alatt pimaszult pórság (pór= nem szegény, csak nincsen nemesi levele) feltörte az ugarokat, gazdátlan földeket, hogy elbirtoklás útján magának megszerezze. A nemesség se volt rest, deákokat keresett meg s a parasztoktól feltört, beművelt földeket hamisított királyi adománylevelekkel megkaparintotta. A Magyar Jog Atjya Werbőczy Esvány fiatal deák-ként ilyen oklevélrajzoláson szerzé jószágait. A Székely Dósa Gyürgy féle paraszt felkelés nem szegények meg gazdagok háborúja volt, némelyik paraszt gazdagabb volt jószágokban, mint  a nemes, akinek a portáját a dúló  társaival felégeték...

Vagyis miközben az intenzív néphülyítés a paraszt ostoba harácsoló setétségeként interpretálja a léalmatermesztést,  mint célt, aközben a léalma-értékesítés kényszer is. Az egy bezzeg_ausztriázó mélymagyarnak fel nem tűnik, Ausztria mely protekcionista agrárkérdésekben is.

-nincsen ebben a munkanélküliségtől sújtott országban kézi munkaerő alma gondozásra, metszésre, almaszedésre. Valamely korszerűengondolkodó, zsírtraktorosgazdaköpködésben blogoszferiálissan kiművelt budapestiparaszt, ha lemegy messze-messze vidékre, mondjuk Érdre vagy Etyekre részében almát szedni, egy óra alatt annyi almát nem tud leszedni, hogy azért napszámban egy kannafedő hideg vizet kiérdemeljen. Ráadásul az almafát nem úgy kell szüretelni, ahogy azt a részes-szedő budapestiparaszt tallózza és bengészeli a nagyja eránt, hanem teljesen, minden gyümölcsöt, nem szabad hagyni a fán az ágak csúcsain sem.

 -a kiirtott almások helyén milyen növényt lehetne termeszteni, ha a burgonyából is túltermelés van, komnkurenciát támaszt a fincsi mert lengyel importburgonyának,  a kapás, iparinövények, gabonafélék pedig a soványkás, nagy hőingású homokos talajt nem kedvelik. Ezt alighanem Népünk Nagy Tanítói, Tokfalvi, TótaW, vagy UjPeti, aki a tiszai vízkormányzásban is igen nagy mestörsíggel van, tudná megmagyarázni a hóttergya ostobaparasztjának.

Természetesen az almaléfogyasztás nincsen összefüggésben a léalma, az almalékoncentrátum származási helyével. Bezzeg Az Únióban, Bezzeg_Ausztriában iparszerűen is termelnek almát, génmanipulált szántóföldi típusú almaféléket kombájn  -szerű eszközökkel szednek 6-9 éves suhángokról. Tehát, ha nem lesz magyar léalma, majd megoldjuk importból, korszerűen. Hogy mért lesz jó, ha súlyos külkereskedelmimérleg borulások idején még azt is importáljuk, amit nem kéne, majd megmagyarázzák nekünk Népünk Nagy Tanítói.

Ha a hülye zsírparaszt nem tudja kitalálni, mit termesszen, akkor hagyhatná akár a francba is az egészet, számtalan OKJ-s átképzési lehetőség van, meg pl biztonsági őri állás. Budapesten ráadásul minden olcsóbb. Pl meg lehet venni a kaórába'-fosonyba' a 19Ft-os áron fölvásárolt léalmát olcsó magyar almaként 99Ft-ért. Válogatni se kell, majd kiválogatja a gondolákról, konténerből a budapestiparaszt maga... Abszurd, hogyne lenne abszurd, ha az ember a 2D felszínen a látszat szintjén kajálja be, amivel etetik és összefügéseket nem lát...

Vastagbőr - 100 millió kg alma rohad a fákon
2, Emberek éheznek, 100 millió kg alma meg a fán rohad. Gazdag ország vagyunk. ... 99 komment. Címkék: abszurd .... Jó, akkor csarnok Budapesten kibérel, alma teherautókra fel, és 100,-Ft/ kilóért árulni az étkezési almát. ...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr22886619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crouch 2009.01.19. 15:14:16

Én intenzív nagy dózísú alma fogyaszással küzdök a magyar mg. felvirágzásáért már meglehetősen rég óta. Mondjuk nem csak ezé eszem, hanem mert szimplán jó.

Tököm kivan hogy nézem a boltba az almát, származási hely: Lengyelország, EU, faszomország. Aki ki akarja vágatni a szabolcsi almafákat, mondván nem versenyképes/piacképes annak először tán meg kéne néznie őket először aztán meg egy kicsit elkezdeni gondolkozni.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.19. 19:53:00

látom az előzőhöz odadobott linkek nem nagyon tapadtak :-(.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.19. 20:37:43

"Vagyis 160-180 ezer tonna étkezési almát csak ipari feldolgozásra tudnak értékesíteni, ami pedig veszteséget jelent termelőik számára. A feldolgozók az alapanyag árát a világpiaci cikk almasűrítmény árából számolják vissza, ami ezer euró tonnánként. Ebből a jelenlegi forintárfolyammal számolva 15, némi forintgyengülést és sűrítményár-növekedést feltételezve 18 forintos kilónkénti felvásárlási ár jön ki az ipari almára."

"Az ipari almát értékesítő termelők nem mindegyikének drámaian alacsony ez az ár - állítja Filep. Az alapvetően étkezési célra termelő, megfelelő infrastruktúrával és piaci háttérrel rendelkező gazdálkodók almájának körülbelül 15-20 százaléka lesz csupán selejt, amit ipari almaként értékesítenek. Ők körülbelül 30 ezer tonnát, össztermelésük 15-20 százalékát adják el léalmaként, így a jelenlegi alacsony árakkal is túlélik ezt a szezont. Náluk rosszabb helyzetben vannak azok a kistermelők, akik kis területű ültetvényeiken vagy házikertjeikben termelik meg az összes almatermés 40-45 százalékát."

meg: a 100 millió kiló az ugye 100 ezer tonna. ez a szabolcsi almatermelés ötöde. de szép nagy szám. 100 forintos kilónkénti árral ugye 10 milliárd foring, áfa tartalma 2 milliárd forint.
viszont 400 millió kiló valahogy mégis vevőre talált, 8 milliárd áfát mégis befizettek utána. kérdés: mit csináltak jól a 400-asok, és mit rosszul a 100-asok?

magyar-magyar szótár 2009.01.20. 02:49:19

Túlságosan bő lére eresztettem a témát.

Igazából a viadal az iparszerű műalmalégyártás (Fejlett Nyugat) és az elmaradott nyugatázsiai barbá zsírergyamagyar egyszerű mezeialmatermesztés között folyik. Nyugaton lényegében bármilyen löttyöt el lehet adni almalé gyanánt. Szűrt almal= hígított almalé.. ez egészen a pofátlanságig hígítható.
Eben a tej rokon az lmaléval, hogy ti. magafokon hígítva is tej/almalé szerűt mutat.

Bárki érzékszervileg ellenőrizheti:
Végy egy teszkó fosony kaóra gagyi lidli import almát és mellé egy magyar alföldi, nem feltétlenül szabolcsi, almát és kóstold meg.
A szabolcsi alma arról ismerszik meg: nagy, októberbe már lazább puhább. szinte törik a harapás nyomán) mégsem kásásodik föl a téli tárolásban, lédúsabb, zamatosabb, mint a tömörebb alföldi.

Majd kerítek sort a korszerű & modrn embernélküli hollandus vegyiagráriumra, aminek termékei különösen nyami'k a felmagyarságnak: kavicságyon, tápoldatos folyadékáromaltatásban hermetikusan zárt körülmények közötti ipari növénytermesztés, a tápoldatok variálásával serkentik termésre, fogják vissza a növényeket.
leginkább a gumikutya ízű holland paradicsom, és a mesterségesen színezet, alapnövényként piszkosfehér szagtalan gyári holland szegfű formájában imádjuk. Pl 22 évvel ezelőtt, október utolsó hetében őpirosszekfűgyártásra áltak át a hollandi üvegházak novhétzt miat.
Ne, ez a fejlettipariság áll szembe az elmaradott zsírergyamagyar agráriommal, és a mitsesejtően róbertgida bájos magyar újságírás bábociszerűen segíti az ipariagráriomot legyűrni elmaradott agráriomunkat, hogy a sok büdös valódi helyett a falanszteriálisan íztelen szagtalan mű-t fogyaszthassuk.

egyszerű és szokványos piaci viadalról van szó, amiben az erősebb kutya eszi meg a túrós palacsintát

Tapsoljunk állva.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.20. 03:37:06

100 millió kiló vs. 400 millió kiló?

magyar-magyar szótár 2009.01.20. 05:02:28

Én ostobán primitív paraszti agyvelőmmel úgy látom, hogy semmi gond nem lenne, ha almalevet csak almából lehetne készíteni.

A vs itt a modern ipari műalmalégyártás és az elmaradott kőbunkó, almalevet csak almából gyátrtani képes zsírmagyar között van, aki nemhogy pártsemleges, de inkább vérszocialista. Ami a burleszket felturbózza, hogy Gyurcsány legfőbb támasza a vidékiMSZP a lenézett "téeszelnökök" konkréte az a két szem ténylegesen téeszelnök MSZP-s már az elmebomlásig gyurcsányista, pszichoszómatikus tüneteik mutatkoznak mátr attól, hogy ha valaki nem Hard Days Night jelenetekben pistul be A Drága Feri Gyerektől.. Valamint és nemmellesleg éppen a "téeszelnökök" nyerték meg GYF-nek 2006-ot .. de ez már más tészta...

magyar-magyar szótár 2009.01.20. 05:08:30

Természetesen, amint "az emberi egészségre veszélyesen zsíros magyar tejnek van helye a nyugati tejkémiában (egy liter 88Ft-ért átvett 4,2zsírszázalékos tejból töb, mint 2 liter 180-Ft-ios "egészségessen 1,5%-os tej gyártható, és még jut savó a befingsz-oszt-ehetsziszes műjoghurtokba is...)
Ugyanígy majd lesz helye a magyar almalésűrítménynek is, ha már majd magasfeldolgozottságú termékként lehet exportálni Magyarországra be, vissza. (vagyis innen nézve "import"-ként köszön vissza..)

Nincs új a paplany alatt, ezeken a folyamatokon Bezzeg Ausztria és Bezzeg a Zónijó parasztjai is MAJDNEM átmentek. Csak ők ellenálltak.

A francia parasztok nem ilyen hülyeségeket szoktak, és nem beszélni, mint amiket te ideidézel. Ők csak fogták a magyar kaminyont a magyar libamájjal, beleborították az árokba, a sofőrt félholtra verték, oszt tavasz!

A lengyel paraszt se pofázik, fogta a magyar vasútiszerelvény kukoricát és a vagonok kerekeit lehegesztette a sínekhez, oszt dobzse!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.20. 05:35:07

azt, hogy az emberek olcsó szart fogyasztanak (mondjuk importból), nem lehet se megtiltani, se meggváltoztatni.
ha nincs annyi minőségi termékre kereslet, akkor - bocsáttassék meg nekem - nem kell annyi minőségi, drága termék.
az uniós parasztokkal inkább ne... almalé fronton pont a lengyelekkel ment az egymásra mutogatás, hogy mert a magyarok, mi meg mert a lengyelek.
a vs inkább a termés 40-45%-át előállító, egymással szóba nem álló, kilónként 10 fillérért a szomszédot meg is folytó kistermelők és az elnyomó, kiszipolyozó nagytermelők között van.
ha támogassuk a kistermelőt, hogy jobb, de drágább terméket csináljon (ami úgyis megy léalmának, mert nem veszi meg a boltban a csóinger), nekünk meg ne legyen más választásunk, akkor az - csakazért is kimondom - szociális foglalkoztatás, ami az aktuális állam kényére bízza a parasztot. ha meg már szociális foglalkoztatás, akkor meg majdnem kurvára mindegy, hogy mit csinál, biztonsági őrdködik, vagy almát rohaszt a fán.
a cél az lenne, hogy ne kelljen hozzá az állam kénye-kedve, hogy megéljen. ott van a linkelt kisalföldi gazda, vagy ott van a mogyi kft, aki nestlé cuccokat is gyárt, és így tovább.
ha ehhez az kell, hogy fele annyi jaózsi bácsi áploja a mezgazd hagyományokat, akkor én csúnya néprontó vagyok, igazi tótawé.

jegkrem 2009.01.21. 17:22:23

Én személy szerint örülnék, ha a mezőgazdasági vonalon maradva kifejtenéd a véleményed a paradicsomtermesztésről, kronológiailag valamint a téeszcsé és egyebek hatását a jelenkori termesztési gyakorlatra. Nemrég olvastam egy tanulmányt (elfelejtettem a linket), amiben azt derítették ki, hogy pénz invesztálásával kb. 5szörös terméshozamot lehet elérni, amint azt egynéhány példa mutatja. A paradicsom az egyik kedvenc növényem, ellenben meglehetősen illúzióromboló termékekkel találkozom az év nagyrészében az áruházakban; valamint az különösképp érdekelne, hogy a befőzőparadicsom mint olyan az miféle frankensteini kreálmány.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.01.21. 20:46:09

Yep. Majd mi elmondjuk MI, mit, miből szabadna csinálni? Ez vicces. Mintha a bátya nem látná a piacot, mintha bilinüldögélve elbóbiskolt volna kicsönyest, aszt az ízös álma levetített volna vmi igazságosMátyás-király sztorit. Neki. Da.
Jó reggelet! 2009-ben élsz a Föld nevű bolygón, oké?

Első törvény: azt veszel meg, amit akarsz.

Második törvény: azt adsz el, amit tudsz.

Ennyi. Most add össze szépen a kettőt, és fogalmazd újra a postod. Ez nem nézőpont kérdése, főleg nem abban az országban, ahol már az őserdők is ültetve vannak.
Jó reggelt, ez itt a Föld nevű bolygó...

magyar-magyar szótár 2009.01.22. 06:40:13

Alkoholista koromban Bulgáriában döbbentünk meg azon, hogy egyszerűen nem leltünk hamisított piát. A brendi brendi, a bor bor, a szlivova mittoménmi szilvapálinka volt és kész. Ittatták is aztán magukat ezek az italok rendesen.

Együgyü hülye parasztgyerek lévén el nem tudom képzelni, mi a jobb a természetazonos hatásúban a valódinál.
Persze a bolti tejberizsában van olyan ízfokozó, amitől fincsibb is, meg rákot is kapok, de az a lényeg, hogy nyami legyen.

Persze a haladás, az haladás, nincsen messze a kor, amikor a természetazonos hatású punci/fark a Tube-ban feküdvén guztusosabb lesz a valódinál,
Ray Bradbury, ámen.
És olcsóbb is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.22. 07:15:53

"mi a jobb a természetazonos hatásúban a valódinál"
az ára. és ez az egész a második világháború miatt van. nem csak itt, fejlettnyugaton is. az angol csirkegyárak okkal és céllal működnek: olcsó hús. igen, híg a leve nekije. van mellette drága is, csak azt nem nagyon veszik.
isibubusnak van féligazsága: csinálhatjuk a világ legjobb étkezési almáit, ha nincs, aki meg tudja venni a másfél millió tonnát, akkor 400 tonnából léalma lesz, a többit meg otthagyják.

magyar-magyar szótár 2009.01.22. 09:38:52

Szerintem a termék, meg a kitudjamegvenni itt is mellékes. A lényeg a földtulajdon. Mint egyébként az aranynál (sőt svájcifranknál) biztosabb, igaz, hosszútávú befektetés. Amint egy "frontról" kiszorul a hülye magyar zsírparaszt, rögtön kiderül, hogy ott mégis érdemes termelni, egyből helyéreugrik a termelői árszínvonal.
Azt belátom az áruházban, hogy az alma snassz mindenkinek, a gyerekek a napköziben meg se eszik, egymást dobálják, nem cucc az alma. De lehet ez egyébként csak afféle konzumbetegség, még nem únjuk a banánt meg a narancsot...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.22. 09:41:25

@magyar-magyar szótár:
mondom, a mostani földtulajoknak kéne végikövetni a terméket, máshogy nincs értelme. ha ő ezt nem tudja megtenni, akkor megteszi más, mondjuk egy államilag támogatott külföldi.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.01.22. 09:55:19

Félreértés ne essék, azért kicsit szomorú vagyok, h így van a dolog, de olvassátok el pl. ezt: hamster.blog.hu/2009/01/18/ - itt rinyál a fogyasztó a danon citromosért, ami (csoda-csoda) hót műjanyag, vagyis kőolajszármazék. Tulképp még szép is lehetne, ha azt vesszük, sok millió év után ismét kinyeri az ember a valaha volt napfényt, csakhát erről szó nincsen. Egy szüless, zabálj, zabálj, szaporodj, dögölj meg körforgásnak nincsenek szépségei. Képes vagyok citromos joghurtot készíteni magamnak, ha éppen azt kívánom. Veszek vmi elfogadhatóan joghurt-szerű joghurtot, citromnak kinéző citromot és mézet, vagy cukrot. Esetleg keverem a mézet a cukorral. Második-harmadik alkalomra belövöm, melyik a számomra tökéletes íz. Ennyi.

Alma? Szerintem almabort kéne csinálni belőle szídert, vagy mit, és exportálni, mert Angliától kezdve Finnországig igen jelentős mennyiség fogy abból, bár én nem iszom. Nekem jó a sima bor is... :D De másrészről fölösleges talán ezen keseregni, amikor nyilvánvalóan rövidtávra terveznek, akik még terveznek, addig látnak, h ebből ennyit szedek ki jövőre és passz. Az, hogy ez mekkora károkat pusztítást okoz, nem igazán hatja meg a csávót a bömösében. Mert megvan a bömös.
Tudom, h mit eszem, amikor boltból eszek. De laktat. Rákos leszek? Rákos leszek akkor is, ha csak levegőt veszek. Ahogy m-m szótár korábban írta, az orvos abból él, h a beteg beteg. Nem túl sok súlyt helyezek az orvos véleményére élet és halál kérdésében (persze van kivétel, de az meg szintén ezt mondja). Feketei István (akit mellesleg hisztis kispolgárnak tartok) megírta, h az orvosokat akkor kéne fizetni, amikor nincs betegük. Ennyi.

Alma: óriási kincs, h Magyarország termésben olyan gazdag, amilyen. Ha visszaemlékeztek, az únióba való belépéskor pontosan az olaszok meg a franciák aggódtak a leginkább, mert Magyarország adottságai mez.gaz-ban nagyon kemények. De ezzel az oszd meg és uralkodj módszerrel sikerült semlegesíteni. Már nincs rinya. Szétvertünk magunknak, és ott rohad az alma a fa alatt, és zabáljuk a citromos francia joghurtot. Egy meg egy az kettő.

(ja, tudtátok-e, h banán exportban a finnek az egyik legkeményebbek? hatalmas hűtőházaik, érlelőik vannak, és pl. az orosz piac pár éve még finn kézben volt.. a mostani adatokat nem tudom)

magyar-magyar szótár 2009.01.23. 05:08:35

bs395 és ibusibus, nagy igazságotok van. Ez az igazság egészem a mélymagyar individuummal határos. Vagyis egészen addig, amíg más fasza kaszál a csalánba, malaciőzen nevetgélek, döglik a szomszéd tyúkja, hát istenem, csak az én számítógépemet ne vigyék be a téeszcsébe.

A hitlerájban ugyanígy működött ez. Vitték a zsidókat, hát vigyék, a komcsikat, no, a szocdemeket, hát igen, a balosok, a polgári középet, hát kispolgárok, a katolikusokat, jó, de az evangélikusokat nem. Aztán elkezdék a (a náciknak i voltak afféle békepapjaik)reformátusokat is bevinni a GESTAPO-ra és akkor már a reformátusok is hirtelen ezt az egész bűnösrétegekre szalámizást elkezdték másképpen nézni.

Vagyis jópofa, dögöljenek meg a teheneikkel a tehenesgazdák, ilyen a piac törvénye, az almások, detto, a cukorrépa, az iparinövénytermesztők, tavasz, mértvótak ekkora paraszt barmok, ahelyett, hogy Pes're költöztek volna és kitanulnak valami szép szakmát, pl a fundarókázást.
A siránkozás mindig a veszettfejszenyelekutatásban következik, a mérthagytukhogy ígylegyen -ben.

Nekem nem szükséges magyarnak lennem, a nagyapám akart annyira magyar lenni tisztafajú német léttére (vö. hígmagyar) , elmegyek innen a rákba, Németországba, és tőlem az osztrák meg a német konzorciumok egybeszánthatják hat nagybirtokba az egész magyar Alfeődet, faszom belé.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.23. 05:28:36

@magyar-magyar szótár:
mindenki másnak adva van egy feltételrendszer, ami szerint boldogulnia kell. más területen is az jár jól, aki a lehető legtöbbet teszi hozzá az "alapanyaghoz". és a mezgazdon kívüli életet is szana-széjjel szopatják. nem tudom, mi ebben a különleges.
sok más területen meg kellett lépnie az embereknek az ördögtől való racionalizálást, még ha az azt is jelentette, hogy átment szürkébe, vagy éppen tönkre.
ha a kormányaink dilettáns en bloc gazdaságpolitikáját szidod, abban partner vagyok. ha a kormányaink mezgazd politikáját szidod csak, akkor viszont nem lépsz túl tótán.

magyar-magyar szótár 2009.01.23. 05:54:41

A kormányainknak semmi köze a magyar mezgazpolitikához. Az mindenkor, még "Torgyán alatt is" politikátólfüggetlenül zajlott. Ha a földfelszínen É-K szél fú, attól még a nagy front szél-sodrása odafönt lehet D-Ny -Mint volt nemrég az ónos esőzésekkor.

Vagyis a feltételrendszert nem a jézuska tojja. Ha ülök és lesem a feltételrendszeremet, akkor azonban tényleg: adott.

A mezőgazdaságban éppen az volt a lényeg, hogy miközben a téeszvezetők (egyébként vérszocialisták) szerelgették szét káefték-re a téeszeket (1990-92) aközben a szájukkal Torgyánt köpködték: ez az alapja annak a naív urbanlegendnek, miszerint Torgyán bverte széjel a téeszeket.
satöbbi

Sőt, tovább megyek: ma odalent a mezőgazdálkodásban pártól függetlenül próbál még összefogni az a pár hülye balfasz magyar, akitől még az osztrák vagy német konzorcium nem focizta el a földeket.

A politika időnként próbál beleszólni. Mókás, de éppen a "liberális párt" az SZDSZ nyúlt bele a témába és tett keresztbe a befektetési konzorciumoknak földügyekben.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.23. 06:53:21

@magyar-magyar szótár:
az osztrák meg a német konzorcium gondolom a tulajok akarata ellenére vette meg a földeket, a tisztségviselők hájjal kenegetése (amiből azok meg osztották a védelmi pénzt felfele) nélkül.

magyar-magyar szótár 2009.01.23. 07:22:21

Nem, a hal is azt hiszi, hogy a gilisztát kapja be. A mogyorót is erre csörgetik a véleményformálók, miközben a diót zsákszám amarra csendben elvihetik.
Saskabaré Jaóska is asztat énekellette a rággyóba, evicces volt, ahogy a kárpótlási jegyeddel a segfged kitörölheted. A tévében a legszebbarcú megmondóemberek hülyítették a népet, hogy ha kiveszed a nagyapád feődgyét, akkor hülye vagy, mert nincsen traktorod. em azt mondták ám, hogy még akkor is jobban jársz, ha 1 Ft-ért bérbeadod.

Egy vérszocialista ismerősömnek azt javallottam, hogy ne a haverjaira hallgason, vegye ki a feődet, oszt majd eladja későben, ha muszáj. Kivette a szar, semmitérő fos kárpótlási jegyén, ami a névértéke 44%-át se érte a feődgyét, és amikor a lyánya felcsináltatta magát, egy bp-i lakást vett a feődgye árán.És ekkor még csak pár évet várt.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.23. 07:28:00

egy rokony meg kárpótlási jegyen megvette a földeket egy termálforrás körül. nem ismeretlen a helyzet.
süti beállítások módosítása