giccs -a német kitsch szóból -ordenáré, a tömegízlést kiszolgálni (egyre inkább diktálni) szándékozó vizuális fertelem, mélymagyar blogoszferikus kifejezéssel cukiság pl. 

http://www.theage.com.au/ffximage/2007/06/12/kitsch1_narrowweb__300x481,0.jpggiccs : egyszerű érzelmi, gondolati sablonokat, kliséket közvetítő termék, a konzumidiótizmus mézesmadzagja, a közhelyesség, sztereotípiák, túlzások, halmozása, projekció, szinesztézia (hatás többféle érzékre) ravasz alkalmazása, a fogyasztó hülyérevétele. Az elváráshorizontban feredézés. Szobabiciklisták túrdöfrancca. Jellemző rá az eredetiség és különösség hiánya. Néha a giccs olyan, mint a futás: szégyen, de hasznos. Aki ugyanis nem az elváráshorizonton blogol, az nem kap sültgalambot. Kétpúpútevéskedésben se viszi sokra, esetleg, mint Durov kutyája, kap a végső összeomlása előtt egy vasárnap késődélelőtti három órát.

politikai giccs -pl orbanizálodás. Politikus kisdeddel tömeggyűlésen (O, de mint Obama).

Kisgyerekfejjel, bájos kisgyerekfrizurával ügyeskedő az ügyeskedők ellen beszél. Hazaffyságát vetíti, midőn tüdőcsúcs tájékra helyezett kézzel úgy tesz, mintha a nemzeti himnuszt dallná.

 Az intellektuális giccs jól fizet. Ha Milan Kundera középkései könyveit adjuk kölcsön a bölcsészlánynak, akit meg akarunk dugni (ha lányok vagyunk, akkor satöbbi céllal...), műveltnek is tűnhetünk, nem is állítjuk próba elé  a csajszi olvasási képességeit, és ha nem adja vissza valamelyiket, nem vesztettünk sokat. Főleg, ha könyvtári volt.

 A hazaffyass giccs, más ződebbrétjén, pl Ober an Leitha nem annyira büdöss. Az Osztrák Példa hazánk legmegfelelőbben haladóbaloldali (am lényegében a mélymagyar liberális is, legföljebb kicsit többet téeszelnökösözik) újságírói számára az elváráshorizont részét képezi akkor is, ha a mai Ausztria lényegében a protekcionizmus, a patriotizmus Sasfészeke, a Zónijó elleni Össznemzeti Ellenállás példája, és  a bíróság nyilvánosan, rapid eljárás kereteiben végezne azokkal, akik a nemzeti vasúttársaságot [ Ö.B.B.] idegen kézbe játszanák. De az a stróman se húzná sokáig, aki osztrág mezgaz területeket játszana külföldi gazdasági társaságok kezére.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.planet-wissen.de/pics/IEPics/intro_bayern_klischee.jpg”.Sőt tüchtigen illeszkedik az elváráshorizontba az a jógyerek, aki az amerikai nemzetiess giccset észre sem veszi. "Egy fiatal nemzetnél természetes a hazafiaskodás." Főleg, ha az a fiatal nemzet az éppen aktuális NagyTestvéri Állam.

 A blogoszferiális giccstermelés a blogoszféra természetéből magából adódik. Egyrészt igény is a malacszemű, abáltszalonnaképű , lufihasú lányok körében  az anime tepsiszem báj vetítése [kamu médiázás] , másrészt mért bukna le a szöveget posztmodern és irracionális bőséggel termelő Izom Tibor, amikor olyan jó elhinni azt, hogy a bunkó, kilás fukszokat villantós, selyemdzsoggnadrágos-marhabőrdzsekis légcipős vállalkozó cselekedetei megfelelnek sztereotipiáinknak.

Tudományosan a témáról: hannibal.blogter.hu/tag/giccs

 

18 komment

Címkék: giccs

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr48858284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.01.05. 11:37:01

Így van: az izomtibiíró blogger szándéka tréfa, és a vetített kép a giccs. De mintha kezdene átmenni tudósítóba s úgy még jobb! (mármint a tréfa...)
(a vetítésnek most a szlengbéli értelmét véve..)

Crouch 2009.01.05. 12:53:53

Izombibin jókat lehet nevetni, mert teljesen beleillik elvárásainkba a vele való történések, így okosnak képzeljük magunkat, és titkon mindenki szeretne nagydarab kopasz állat lenni legalább egy kis időre hogy az erő pozíciójából nézhessen le a pórnépre. De egyébként tényleg vicces.

A Kundera-val történő csajozás nem rossz ötlet, nekem eddig csak a Huntington-Fukuyama-politológus csajok jött be.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.05. 15:27:52

csajozás Jaspers-al (ööö ezt hogy kell akadémistásan helyesen írni?)
hannibal.blogter.hu/69452/fejrevalok

izomtibi csak akkor giccs, ha az ember el is olvassa:)

én beérem a kommentekkel

magyar-magyar szótár 2009.01.05. 16:34:07

Azt hiszem, 'pörsszel, de nem biztos :))
Izomban még van coccológijailag érdekes, de Jauzsi báchi, az überállessz!

magyar-magyar szótár 2009.01.05. 16:36:31

Crouch ! -lyánykoromban még Heidegger is bejött!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.05. 19:28:03

aki nem az elváráshorizonton blogol, mi, azt mégis beesik egy-egy címlap.
állj a sarokba és mélyen szégyelld magad.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.06. 01:26:57

re:bs395:

én se

mert...
/pedig

oszt mégis

vagy hogy

remélem, érthető?!?!%:)

magyar-magyar szótár 2009.01.06. 06:33:14

bs395 Régi módszer ez. Önkéntelenül is résztveszek a semlegesség látszatának fenntartásában. A blog-ponthu szerkesztősége kéttűz között:
A Felnőtt Bácsik szerint tele van jobbos faszista bunakóval, mért engednek ilyeneket. Másrészt pedig a netokráciában alapvető a semlegesség látszatának (ami bullshit) megőrzése. Tehát a Reakció blog 3 hétig A Hét bloggereként virított, és akkor pipa, enter, jöhet aztán 7-8 jógyerekeblog A hét bloggerében.

( Volt egy-egy ilyen "megengedett ember" régen is... vagy gondolj az Állami Ízlés Zenekarra, későbbiváltozatában az MHV szervezte Dinamit. Vagy maga az MHV, mint szelep. "Nálunk nyílhat minden virág." Aczél pl a 70-es évek végén mutathatta: Nálunk egy igazi gróf is lehet író, hivatalosan!" de ez egy másik történet)

Hannibal inkább esztetikai (bocs :)) ) kérdésekre gyúr rá.

magyar-magyar szótár 2009.01.06. 06:34:59

A középiskolában, ahová jártam, az ügyeletes rosszgyereket jelölték diáktanács -tagnak, persze nem merte megválasztani a diákság, viszont beégetésnek jó volt. "Háá-háá, látod fiam, a közösség is megvet!"
A politika művészet is -ha egyszer "a sóbiznisz része" /by FZ/

magyar-magyar szótár 2009.01.06. 06:35:37

most a kattogásmarketingre meg csak utalok...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.06. 14:51:45

@magyar-magyar szótár:
a reakció egy tulajon áll az indexel :-)
kik azok a felnőtt bácsik?
meg a jógyerekek?
akkor most a balosok az éppen aktuális jógyerekek, a felnőttbácsik meg szakállasok és pulóveresek?
a kattogásmarketing az stimmt, de ezt a smelegesség dolgot nem kéne keverni vele szerintem :-)

magyar-magyar szótár 2009.01.07. 02:12:13

Sajátgyártású semlegességibizonyíték?
Komolyra: mainapság a tulaj nem sokba számít.

És szerinted akkor a Reakciót divergók írják vagy naív hülyegyerekek? Mert összesen ez a két eset lehetséges...
Politikai példa ilyesmire, amikor jógyerekek powerelnek, van bőséggel példa, kedvencem az MDF-tunningolás Seres László jógyerek és a résztulajdonában (strómanisztikus vezetése mellett, teháthogy strómanja ül a főnöki székben egyébelfoglaltságai, mainapság hirszerző-pont-hu) álló Political Capital. Ami ugye "semleges" tehát elvileg bármely, a piac felől közelítő megbízójának teljesít.

A Felnőtt Bácsik.. valaha szakállas-pulóveresek voltak, beh régen volt az!

Máma néprajzi jellegű szócikkeket akartam írni, lajbi, paszománt stb, de most ráturbóztad a zagyamat a politikára.
Na. A politika az, amihez ma már csak a Felnőtt Bácsik értenek, akik még kaptak, legalább a laktanyában, előfelvételis (tápos)ként polképzést. A blogoszféra tömege tökre hülye a politikához, a legócskább trükköket is beveszi, amik ócskák voltak már 1951-ben is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.07. 02:59:06

@magyar-magyar szótár:
a reakciót több esetben is máshol is alkalmazott újságírók írják.
a semlegesség, mármint az abszolút semlegesség látszatának kergetését, meg az un. "függetlenség" reklámozását én se értem. az ember vagy valamiért tesz valamit, vagy magához is túl hülye, de akkor meg is érdemli. értsd: ha valaki semleges, az olyan, mintha ő lenne a nagy pánuniverzális esély és véleménykiegyenlítő, ami ugye fájdalmas póz.
a felnőtt bácsi definiálására akkor még várok :-)
amúgy polmarketinget nem agyilag nehéz olvasni, hanem gyomorilag :-(

magyar-magyar szótár 2009.01.07. 10:43:25

Ezért van az egyik kezemben nejlonszatyor, amikor Tokfalvy-t olvasnék.
Ám mostmár értem, mért olyan szegényes a reakció blogdizájnja ahhoz képest, főleg gázos az a karikatúra a jobbfelső ficakban.
Én még papíron olvastam a Reakciót, úgy elég jó volt.

sadhen 2010.06.22. 12:06:40

és Géza bácsi most majd jól megadóztatja...
mti.hu/cikk/485465/
Az APEH-nél külön giccs-ügyosztály alakul.
De hátha picit kevesebb lesz a munkanélküli művészettörténész.

magyar-magyar szótár 2010.06.22. 17:31:31

@sadhen: Ezen URH-tem. Majd pont művészettörténészekre bízzák. Szerintem a munkanélkül maradt pályinakügyi persecutio alá rendelik az ügyet s ezentúl a fináncok majd APEH állományban zughellókitty-szomszédjogokat gyalózó bezzegóperenciás stílű kitschkuplerájokat ellenőriznek.
süti beállítások módosítása