elváráshorizont  -amerre el kell indulnia a frissenvégzett fiatalnak, amerre a törtető egyenesen vágtázik, ám a stréber    megfelelően ügyes tettetéssel lavírozva. Minden, amit az éppen aktuális elvárások előírnak. Persze más, pl újságíró, megfelenivágyása olyan, mint más csusztatása: mindig nagyobb és gázosabb. Ha nem az elváráshorizont megfelelő mezején indulok el, nem kerülök képbe, ha nem vagyok képben, akkor akár le is értelmetlenesezhetnek vagy  lezavarosoznak vagy leösszeesküvéselmeletesezőzhetnek, hiszen a mai elváráshorizont egyik toposza, Ludwig Wittgenstein szerint a jelen eseményeiből nem következtethetünk az elkövetkezendőkre. Süt a nap, tehát  ácsok, heverjetek el a tető puszta váza alatt.



Vannak azonban kellően raffkós fiatalok, pl a, cselédkönyves medikus, papíron már végzett, aki sem nem született orvos, semnem stréber nyalógép. Kedves a 47 éves főnővérrel, mosolyog a kétélű, szarkasztikus, tkp sértő tréfáin, amit a rovására süt el. Néhány hét múltán már ott botorkál a sötétben a kertvárosi ház udvarán hátra, az alsóépület felé, ahol a főnővér kis szoba-konyha albérlete van. Levendulaillat, rozébor, tényleg mézes csókok -a főnővér szemébe könnyek szöknek: nem gondolta volna már, hogy ebben az életben még kinyalja valaki. És a kisdoki, aki elvontan sose nyalt, a főnővér tanításának köszönhetően néhány hónap alatt húsz évet ver rá kórházi gyakorlatban  bambi és  bambula társaira.



Politikai cikkírás tekintetében az elváráshorizont a megfelelés irálya. Törtetők lobogóhajjal egyenesen rohannak, az  ügyesebbje bizonyos szakaszokon úgy megy, mintha jönne. 

Hans-Robert Jauß egyenesen úgy véli Az irodalomtörténet  mint az irodalomtudomány provokációja című programadó tanulmányában, hogy az a mű, amely belesimul kortársai elváráshorizontjába, nem más, mint giccs.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr88858267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.05. 19:23:37

nagyapám azt mondta, hogy pénz három dologból van: lopásból ölésből, meg munkából.
akinek az első kettőhöz nincs gyomra, az dolgozni (szopni, nyalni) fog, de gazdag sose lesz.

magyar-magyar szótár 2009.01.06. 12:28:48

Aki lop, sose lesz gazdag, mert mindig lát embereket, akik, a zajjas dögök, még nála is többet lopnak, irígykedik, frusztrált lesz, fingszagúnak érzi a vadiúj hetes-bömösben a bőrbelsőt...
Hát, az ölőkkel nem tudom, hogy van

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.06. 14:47:17

sose lesz gazdag, vagy sose lesz elég gazdag?

magyar-magyar szótár 2009.01.07. 11:45:37

az elég[gé] neki nem elég: szegénynek érzi magát

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.07. 14:51:48

mert nem az a lényeg, hogy kapjon egy szeletet, hanem hogy a legnagyobb szeletet kapja.

magyar-magyar szótár 2009.01.07. 16:19:43

igen és más szeletttye naagyooobb!..vagy a kókusz több rajta vagy az egérszar [csokireszelék, de az a gyári frunclika]vagy a valamilyen krém

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.07. 17:02:12

pontosan :-)
és ezért vannak a háborúk.
kivéve trója, ott punci volt a dologban.

magyar-magyar szótár 2009.01.08. 08:56:43

A trójai háborúban ama punci csak szilvácska volt a torta habján. Valójában a Borostyán Út ellenőrzése [Szkülla és Charibdisz között, föl srégast, által a szoroson Burgosz vagy A Szörnyek Földje (Krím) felé] , hogy soksoksoksok punci éhes kívánságát tonnányi borostyán nyakékek után kielégíthessék. Görögül nem tudom, hogy van, hogy A vulva kielégíthetetlen, latinul meg nem biztos, hogy helyes így:
Vulvae est non statitur.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.08. 10:09:08

nono!
homérosz csak megírta volna, ha gazdasági vonatkozásai vannak a dolognak, e helyett 648 oldalon ír valami pajzsról, hogy azon kik láthatók, és ki volt a szépapjuk.

magyar-magyar szótár 2009.01.08. 11:54:42

Homérosz, nem szabad elfelejteni, elsősorban jelentős művész6 volt, valamint a korban a művészetet ösznép, tehát Die Kindern jelenlétében fogyasztották, vagyi a lényeg az Odüsszeuszban a sorok közé van fogalm,azva.
Egy példa:
maga az Odüsszeusz történet arról szól, hogy az eredetileg egy évre választott, majd a nők által széttépett és kultikusan Gaiának áldozott (talajbaszántott) király hét évre nyújtatja a királyságát, majd lelép, de visszajön és végképpen beleszól a versenybe, visszaragadja a hatalmat.
Aztán: Kirké még a hagyományos matriarchális (anyajogú) társadalom (Gondolom, Ravaszfalvvay Ödüsszej egy évig királyságot vállat ottan, de a széttépettetés előtt lelécelt)
És így tovább.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.07. 15:47:15

@magyar-magyar szótár: oké, gázos dolog régi anyagokra reflektálni, de azért beírom, hogy nemdebár Robert Graves munkássága nem közömbös tenéked?:)

magyar-magyar szótár 2011.10.07. 16:46:38

@vészmadár (pica pica): nemnem! Nagyon birom az öreget. És Lénard Sándor felől. Még ütöttem is Graves nyomát bottal...
süti beállítások módosítása