[gyűjtemény kommunikációszakos jógyerekeknek a régi papírvilágból]

lezavarosozás -vált.: leérthetetlenesezés, hivatkozás a szövegkohézió vagy egyes mondatok alanyainak hiányára. [A mondat alanyait az hiányolja - aki az ezzel a technikával gyakran operáló Háy Jánost szembe igen dicséri, irodalomeszteta, történész, kritikus,] Leesterházysozás - "Bizonyos számú helyesírási hiba után már képtelenség olvasni." "Maga is Esterházy seggéből bújt elő!" [Az ilyet olyan magoss irodalmár köpi, aki Esterházy-laudációk kritika gyanánt való leadásán már százezreket keresett, szinte monográfusa.]

gyöngus -gyenge "Ez gyöngus fiam!" >>Elég szar.<< A blogoszférában is igaz, hogy ha Goldenblog vagy más szopatásiversenyen papírmegjelenést nyersz, akkor a pályadíj odaítélőjének megbízott embere, Nagyhatalmú Sündisznócska, bájos babyface kiguglizza az öt leggyöngébb posztodat, kinyomtatja, eléb veti és jól megaszondja neked: "Ilyenekkel akarsz te papírra kerülni?" Ezért nem mindegy, hiába bírná el a műfaj [blog], hogy miket is irkálsz egyébként. Főleg blogalkalmas cuccokat, édységeket, lókutyagyerek kateg'et ne írj, ha [bármi]Blog díjat akarsz . Ha viszont papírraalkalmasakat írsz, akkor lebonyolultosoznak, ~nak, miezahülyeségeznek.

közhelyes, unalmas, lerágott csont - rázós táma, amivel nem kéne foglalkozni. Ez folyik a vízcsapból is! (Írt róla egy megyei lap már tavalyelőt...) "Minden újságíró ezzel jön, már tíz éve." (De azt máig nem tudná megmondani az okos főszerkesztő bácsi, hogy a segélyből élőket sújtó , és rossz kifejezéssel "uzsorázás"-nak nevezett sanyargató sápszedés főbb motívumai micsodák...    És főleg mi az, amiben a kamatolás különböziok az uzsorázástól...)

 

Gyakran előfordult, hogy a lezavarosozott kis tárca ötletét a főszerkesztő aztán glosszába zanzásítván a saját honorjára hasznosította.

A régi, papíralapú világban, amikor még a médiaháború nyál és fika meg turhapatakjai csámbolygának a csatornákban, és érdemes volt egy egész tévét tokkal és vonóval is megvenni, nem csak pár személyiségét kilóra, a fiatal slapaj odavitte a kéziratát a főszerkesztőhöz. vagy annak helyetteséhez. A helyettes másodpercenkénti pislogásszáma meghaladta kettőt, tehát közepesen beállva, félórával a lapzáró értekezlet előtt, egyik kezében hétdecis minőségi fehérbor, a másikban szofi, a harmadikban plajbász, a negyedikben levonat és így tovább. Fogja tehát a slapaj kis tárcáját, átlósan megnézi : és azt mondja "Ehhnemmhhh...e" (szabad fordításban:) "Eh, zavaros ez, volt már ilyen, minden kezdő gyakornok a szociálpolitikai támogatások körüli umbuldákkal jön, ez az álomkép meg már lejárt lemez!"

slapaj -újságírógyakornok. Későbbi torzulata: lóti-futi csicska, kis-szinesek, baleseti rovat vezetője, bértollnok. Vált.: Nagy név körül állandóan lebzselő kisnevek. Krúdy szerint pl Molnár Ferencet állandó, 20 fős slapaj [vált slepp] kisérte. slepptúra -gyűjtő/terítő-fuvar. sleppszócikk -mint ez: több szó szedete egy posztban...

 

~ gyöngyszemei (gyűjteményemből:)

Zavaros 2008.12.07. 05:35:03
No, a "blogolvasó népek" most aztán helyükre tétettek! Végre megtudtuk mi, az egyszerű pórnép, hogy miként is kell ennen magunkra tekinteni, és azonnal a klajbásztól zsíros orcánkat megtörülve pusztuljunk innen mónikasót nézni. Mert itt kérem orgiát ül az entellektus. A fenti post érthetetlen, zavaros, öszvérnyelvű mivolta, a neurotikus rángatózása, a követhetetlen szerkezete, és a benne rejlő legvégső velő befogadása csak a felületeskedő tömegek számára okoz nehézséget. Akárcsak a Maxwell egyenletek. De a pallérozott elme, az igazi értelmiség, persze átlát káoszon. Mily' nagyszerű érzés ilyen embereket magunk között tudni. De ha már ilyen bölcsek járnak közöttünk, és közülük valaki érez elég elszántságot, hogy néptanítói jelleggel, mintegy önkéntes kultúrmisszionáriusként megossza velünk a fenti poszt lényegét, akkor ne habozzon azt megtenni. A triviák felemlegetése nem ér. (Ti. a nyilvánvaló mélymagyar-gúny, anti-árpádsáv és anti-széljobb marketing)
Köszönjük kéknyuszi. 
Zavaros 2008.12.07. 08:00:12
Azért, itt már gangoljunk vissza néhány fokozatot jóbarát! A "2D síkmagyar" kifejezés már túlmutat a józanságon, meg a megengedhető intellektuális fölény alkalmazásán! Az, hogy te ezen a blogon összehordasz -mindenféle stilisztikai érzék nélkül- válogatott ordas baromságokat, amit a megfogalmazás módjából fakadóan senki sem ért, még nem jelenti azt, hogy te vagy itten a lényeglátó írástudó, meg a pusztába kiáltott szó, aki a nagy büdös entellektuális piedesztál legtetejéről hirdetheti az igét az általad büdös parasztnak tekintett méla tömegnek ott alant. Lehet, hogy neked ez újdonság, de amit a postban, meg a hozzászólásaidban megénekeltél, az már ezerszer hallott sláger, attól nem lesz sem újabb sem jobb, hogy ezt hülyemagyarul írod. A stílus -pláne ha szar- édes kevés, ha nincs mögötte valós tartalom. De lehet, hogy mi 2D magyarok ezt az intellektuális magasságot már érhetjük fel, mert megöl minket a légszomj. Ez csak a hozzád hasonló dimenzió-utazó sokD mogyerieknek való.

utánrúgás -Olvasói levélben lehozzák a helyesbítést, stb-t tartalmazó panaszos levelet, de utána, kurzíve az incriminal-t szező avagy a főszerk/h. ~a következik. Én ide saját ~omat míveltetem bé, tessék : Mint ideföl olvasható, a ~ozó önmagáról állítja ki bizonyítványát, milyen a szövegfelfogóképessége: a szituációt alapból félreérti, hiszen pont fordított az: Ő a magát entellektüell komolymagyarnak gondoló s engem néz le zsírmagyarnak. Az egyéb kommentelőket meg tökhülyének, akik úgyse tudják, mi az intellektuális piedesztál amin természetszerűleg én, a kókler nem állhatok, hanem ő predical onnan. Nem igazi ~ ez, mert Zavaros úrnak alant van lehetősége viszontrúgni engem, nekem meg őnéki megválaszolni és így tovább. Talán azért rettegnek a papírterek dinoszauruszai a blogoszférától, mert itt a kattogásmarketing miatt lehetséges kommentelni...

 Szivesen venném, ha jó vagy kevésbé jógyerek kommunikációszakos kollégák kommentben néhány hasonló, "elektronikus-sajtóműhely-béli" [bocs] szleng-kifejezésről tudósítanának... A troll-ra már rádübörögtem! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr81812492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása