náci -nemzetiszocialista súlyos félreértelmezésében a  fasiszta szinonímjeként használatos rövidítmény. Embertelen, emberietlen, emberiségellenes gondolati rákfene. Míg a fasizmus feudális, ősi, halálos burleszk, a nácizmus szociálista . Sőt, antifeudális. Ateista. Történelmi díszletei és jelmezei jelzésszerűek, ezekkel a társadalom feudális maradványait kívánja megnyerni. Ám az ipari munkásságnak a legmodernebb antikapitalista eszmék populista, demagóg kivonatait kínálja. Öröklési rendre, szokásjogra fittyet hány, akadálynak tekinti. A Rend-je mindenben új. Vezére nem Ubu,  A Halálos Bohóc, akiről még eszement hívei is, legalább otthon, a négy fal között, a családi asztalnál enyhe tréfákat eregélnek meg. A náci a külsőségeket csupán díszleteknek, jelmezeknek tekinti. A hirdetett eszméit tudományosággal használja. Anyját eltagadja a bíróság előtt, ha kell, nemhogy náci voltát. A náci számára a jelkép tartalmi, bármikor re-reloaded más transzformációban, egy karral több, kevesebb, kereszt vagy fogaskerék, egyremegy, míg a fasiszta röhögtetően tragikomikus jelenetet rendez a bíróságon hősimúltas jelképeiért bőrmellyes gardigánnyán a zippzárt megrángtva ennszíve inkább-kitépettetését bombasztizálja... Éppen ezért a pojáca-fasisztát nem fobizálni kell hősiségbe, hanem jól kiröhögni.

A múlt nácijainak jelmezeiből korunk náciját soha fel nem ismered! Fasiszták gyűléseznek történelmi jelmezekben, fasiszta jelképek másolataival közfelháborítás céljából. A náci megáll az Andrássy végén, öltözete az éppen aktuális trendi, megtorpan, gúnyosan mosolyog a csürhén, haja bornyúnyalt hatásű zselés boglyáján túr egyet  s lép tovább, észrevétlenül...

A náci hadsereg gépezete maga a tökély. Páncélzata a legkorszerűbb acél. Az emberek az új háborúra mindenkoron a régi tapasztalatai alapján készülnek: A náci géphadsereg óránként 85km/h-s sebességgel suhant át a Maginot-vonalon. Társadalomkezelése nem utópisztikus, hanem tudományos. A mediterraneumban meghagyja hívét, a fasiszta Ubu-t a hatalmában, pár millióért a fasiszta vezérkart megveszi. A náci pénzért nem korrumpálható. A Párt besúgója ugyan a száz birodalmi márka kenőpénzt zsebrevágja, ámde a feljelentést haladéktalanul megteszi.

A náci rendszer rétegzi a társadalmat. A bűnös rétegek szinte évenkint fobizálja az agitációs-propaganda gépezet egymásra. A német nácizmusban először a zsidók, aztán a kommunisták, a szociáldemokraták következtek, majd az itt nem részletezhető különböző polgári rétegek. A katolikusok. Amikor a katolikusok lettek a bűnös réteg, a reformátusok sóhajtottak: "Jó, és majd itt megállnak". A következő évben [1938.] vitték őket is. A nácik gondosan ügyeltek, hogy minden bűnössé fobizált rétegből, még a zsidók közül is, kiemeljenek figurákat a hazai és nemzetközi figyelem altatására.

A nácizmusról az un "szocializmus" idején szelektíve tanítottak az iskolákban. A modern politikaimarketing atyja, a bűnösrétegképzés feltalálója Josef Goebbels ugyanis példaképének Sztálint tekintette. A náci rendkívül gyorsan képes alkalmazkodni, rendszerét felülvizsgálni. Ha Sztálinnak az egyik évről a másik évre bevezetett vallásellenes terrorja nem vált be, akkor Goebbels ennek tanulságai alapján viszonylagos vallási türelmet hirdetett, hiszen társadalmi bázisa, a kispolgárság vallásos neveltetésben részesült, és A Szociálista Eszme híveként is vallását gyakorolta. A nemzeti, mint kifejezés annyiban érdekelte a szerveződő nácikat, hogy számítottak az első világháborút nemzeti háborúként megélt veteránokra és népre meg a majdani birodalom német [volksdeutsch] telepeseire. A náci ideológusok egymás között a nemzetieskedést szükséges, kispolgári rossznak tekintették. Igazából rasszisták voltak, "az északi faj" valamint az "árjaság" felsőbbrendűségét hirdették, nemzettől függetlenül.
 

>>Nemzetünk nem kér engedélyt más népektől érdekeinek megvédéséhez!<< /standard náci mondat/


Amíg a fasiszták esetében az antifasiszta súlyos hibát vét, ha a Halálos Bohócból veszedelmes Vezér-t fobizál, a nácik bírálatában az végzetes tévedés, ha a Vezér-ből burleszk figurát képeznek. Chaplin Diktátorja a maga idejében, 1941-ben, a háború elején még talán helyénvaló és hasznos ötlet volt. Ma azonban kifejezetten káros és veszedelmes Hitlert egyfajta miszterbén-ként beállítani filmeken.  

A nácizmus és a fasizmus közötti különbséget leginkább a társadalmi hatásán mérhetni le: Míg a fasizmus bódulatszerűen hat a társadalomra, a náci eszmerendszer egyéni-tudati beépülése végzetesebb éppen a modern és tökéletes propagandája miatt.

A náci tank nem konzervbádogból való. A náci számára a hősi múlt nem társadalomkábító cél, csupán eszköz a felemlegetése.

A nácizmus elleni küzdelem is, ha tetszik, ha nem, egyfajta ideálista hősimúltképzésben idealizálódik. Voltak a koncentrációstáborok -de aztán jött a felszabadulás. Mondott, amit mondott Theodor Adorno, a költészetnek nem lett vége. Sőt, ha valami fennmarad az Einstein jósolta IV. világháború után, az a vers, a dal [J.D.Morrison anti-Adorno-tétele alapján].  Talán azért nem halt meg a vers, mint műfaj, mert a koncentrációs tábor is, mint a fortélyos pusztulat szervezőelve, nem semmisült meg. A tito-partizánok már 1945. májusában koncentrációs táborokat alakítottak ki. A Nagy Honvédő Háború végetértével a szovjet GULAG-rendszer zavartalanul működött tovább, sőt...  Az angolok Kenyában alakítottak ki lágereket és oda gyűjtötték Palesztínából akár a zsidó gerillákat is.  A minap [1991-92] Boszniában működtek megsemmisítő gyűjtőtáborok. Koncentrációs tábor működik Guantanamo-n -sokakat megtéveszt a rend-je, a tisztaság-a. Ne feledjük: A német nácik a nemzetközi Vöröskereszt embereit vezették át koncentrációs táborokon 1936-38-ban, amiket munka-és átnevelő táborként hazudtak el. És a vöröskeresztesek mit láttak- rend, fegyelem, tisztaság, sőt, hygiéné. És mosolygó rabok.

Olvasásra ajánlom: Kertész Imre Sorstalanság c. világregényét. Ami a tévhiedelmekkel szemben azért kapott Nobel-díjat,  mert könyörtelenül és új metszésből tudósít a korról. Kertész regénye arról beszél, amiről addig csak kevesen mertek szólni: a koncentrációstábor Magától Működő Rend-jéről. Tadeus Borowski belepusztult a felismerésbe, ami viszont Kertész a regény megírására ösztökélte. [A mosolygó megérkezettek a lágerállomás rámpáin... -fotódokumentumok]

Nácinak (de fasisztának sem..) senki nem születik. Ám antináci sem lesz senki születése (nemzeti-faji) hovatartozása által. Az ember sem nem felsőbbrendű, de nem alávalóbb születése (faji, nemi stb) hovatartozása által. A fasizmus az emberben lapuló állat erőszakossága, feudális rémbohózat diktatúrája, ubu-izmus. A palesztin nem születik terroristának, hanem a reménytelen élethelyzetét kihasználva fobizálják azzá. A fiak nem hordozzák apáik bűnét s nem születnek bele áldozatukba vagy dicsőségükbe sem. A palesztin egy sémita nép és a zsidó pedig egy másik sémita nép. A nácizmus azonban maga az elembertelenendő Tiszta Gondolat. A Rend és Szabadság embertelen tudományosága. Nemhogy az egyén, de társadalmi rétegek válnak könyvelési tétellé. A fasizmus nosztalgikus, a nácizmus futurista. Életidegen, embertelen technoid.

Az ember állat -de gondolkodó állat. És természetességében szüntelenül törekszik az ellen a végzete ellen, amit a szociáldarwinizmus [korai-pozitivista mechanikusmaterialista társadalomelmélet] önkéntelenül is megfogalmazott.



Nácivadászathoz nincsen fegyvervizsga. Nácit nem lehet csak úgy nagytömegből kilőni. Nem mindenki fasiszta vagy náci, aki nagymagyarországmatricával fejezi ki agyvérzsírtolulásos elmesötétedését. Nem a piros-fehér sávok teszik a fasiszta zászlót. A Saturnus gyűrűje nem a jegy-gyűrűje. Nem a jelkép teszi a nácit, hanem a társadalmi bűnbakképzés. (A fasisztáknál van korrupt engedmény, tíz szkudóért  vehetek igazolást...) Eszmerák ellen nem gyógyszer a lefejezés. Mussolini Mussolini és Hitler pedig Schicklgruber volt. Spielerből, kérem tisztelettel, ne csináljunk még nyilasházmestert sem. Madárfejű Lajosok zsigerialapon szerveződő Acsar Gárdájából ne fobizáljunk SA-t. A Bugylibicskák matinéja nem a Hosszúkések Éjszakája. Vannak hosszú-fály[file]-nevek , de rossz szóvicc ebből hosszúbájtok éjszakáját csinálni. Bérmaci iregjen-morogjon, reagáljon, de ne fobizáljon, amikor már így is a bűnösrétegképzés miatt kettőbe látszik szakadni, ami egy. Nagyítsunk föl egy bolhát, mert az újságírás régi eszköze ez a projekció, de ne hazudjunk belőle masztodont, ha jószándékkal is. Az újfasiszta nem nackó.  Nácit ne kicsinyítóképzőzzünk, talán.... És ne nagyítsunk fölöslegesen: az Acsar Gárgya masérozása nem Anschluß. Jóska nap a Sivatag Büfében nem szen'bertalanéj. Valentályn-napi rózsaszín lufiszivecske nem házassági ígéret. Für Lajos [az Acsar Gárgya főagyamentje]  nem Bodioglo tábornok, hanem agyi dementiás idült alkoholista.
Van most egy ilyen napipolitikai eszköz, ami már 1994. februárjában is bevált, hogyaszonygya ha nem mink gyövünk továbbra is, akkor majd gyönnek a hóttifaszistákokok, meg a Zanslúsz. Az Anschluß: az operettdemokráciát 1938-ban a fajialapú Nagy Birodalom bekebelezte. Minden társadalomban vannak akármilyen sötételméjű agyielborult csoportok: húsvágóbárddal ne operáljunk. Hálóval verébre, ágyúval díszlövést. De ha már mindenáron egy jelenség veszélyességére zooomolunk rá, ne fobizáljunk, mert a fobizálás a társadalmi elme-elsötétítés eszköze. Ne hirigeljünk, hanem gondolkodjunk, vagy ha nem tudunk gondolkodni, csak stréberen megfelelni, akkor legalább késztessük gondolkodásra az embereket... Vagy ilyesmi...

Laibach (egy része)

A szlovén zenekar még a jugó-időkben (két horvát taggal) alakult Zágrábban tanuló diákokból. Első performenszeiken még yuppie-öltönyhöz ragasztottak maguknak fekete papírkából hitlerbajszot. A blogoszferikus 2D síklogika a dialektikus művészi felfogást képtelen értelmezni és szemre nácinak gondolja őket:

Holott éppen ellenkezően...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr78832675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.23. 06:36:48

ez is, meg az előző fasizmusleírás is kicsit slendrián lett :-(.

magyar-magyar szótár 2008.12.23. 07:00:27

Igaz. Csak úgy gyorsan odatűztem, mint Hendrix a Voodoo rövidverzióját [slight return], blogoszferiálisan így is olvashatatlanul hosszú, meg okoskodó..
Eszembe jutott, hogy egy fasiszta (olasz, FIAT) tank, amit a magyar Hunyadi-páncélosok is használtak, meg egy nácitank (Tigris) képe is elég a különbség érzékeltetésére...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.23. 10:34:07

nem csak úgy, hanem a fasizmusnak pont a kézivezérelt, illetve az erőletetten megegyezéspárti ( munkaadó-állam-szakszervezet fasiszta tanácsok) jellege maradt ki, ami megkülönböztette más despotizmusoktól.
a náciknak az operettes-díszletes jellege meg szintén erős volt, gyakorlatilag wagner rémálmaiból épült a rezsim.

magyar-magyar szótár 2008.12.24. 07:53:16

A wagneri gesamtkunst. Totális művészet. Nekem nem nagyon tetszik Wagner, de még Nietzsche le-prae-nácizása. Ez olyan meccs után könnyű okosnak lenni cucc.
Amit említesz, ez a Munkaadó (sőt: munkás...] Állam éppen a közös vonás volt.
Az operett a fasiszta, az opera (Wagner!!) viszont a náci.
Nemrég nálunk is nagy divat volt a tömegszámítási matematika. Mediterrán ég alá meglehetősen nehéz tízezereket vigyázz-ba kiállítani.

A kézivezérléssel.. meg nagyon-nagyon vigyázni kell.
Más korokban is előfordulhat, hogy a kormány egy operett-tánckar.. és néhány Erős Ember tartja kézben a dolgokat, valamint a demokrácia intézményei jelentősen oldalba is húgyozva, és még a Haladó Sajtó követeli is a leszámolást a "korrupt" demokratikusintézményrendszerrel, minek a parlament, csak pénzbe kerül.
meg a provokációk.

Jujujjuj az áthallások, nagyonjujjuj. Még szelektíve kezelvén is. (Tehát, hogy észrevesszük az egyik völkische szónok hitleres gesztusait beszéd közben, de ellenfele ["demagógot a demagóggal kell legyőzni"- by Vitányi Iván..] , de a másik Goebbels-copy -ját meg nem akarjuk észrevenni.. (sőt: copyjait, a fejgépes beszéd is az volt..)
süti beállítások módosítása