fasiszta - a fascio[latin: fascius] vesszőnyaláb kifejezésből származik. Szélsőséges emberiségellenes gondolatkárosodás és téveszmerendszer. Eredménye társadalmi bódulat -amiből akár hetek alatt is észhez térhet a társadalom. A jelenség jellegzetesen mediterán és ősi. A Vezér a Halálos Bohóc, Per Ubu. Diadala az ostobaságé. Technikája puszta szinpadi. Hadigépezetének a lényege a pompázatosság, történelmi jelmezek, ősi hősiség csindradattája. Az emberek halálsápadtan járkálnak, ha moriszkó-kreol andalúzok is, erősen koncentrálva sietnek haza, hogy jól kiröhöghessék végre magukat A Vezér legújabb rendeletén. Lehet röhögni, de csak némán: a falnak is füle van. Hadjáratai bombasztikusak. Tankjai konzervbádogból valóak, bakaruhái jelmezszerűek, gyakorlatlan amerikaiújságíró >>Please, Mr Colonel!<<-kiáltással szegezi kérdését egy sofőr-őrmesternek.  Tábornokai a hadművészet imbecilljei, egyenruháikat XVIII. századi gyászhuszárokéról másolta a bátor udvari szabó. Annyiban szociálista, amennyiben ez a szó divatos és import. Egyébként feudális. Minthogy a mediterraneumban meglehetősen nehéz külső jegyek alapján faji-uszítani, bűnösrétegképzése inkább társadalmi csoportokra terjed ki. Általánosan korrupt, pénzbenileg és eszmeileg egyaránt, de A Párt titkosrendőrségének dolgozó házmester már fél lityi tinto áráért félrenéz.



Pietro Badoglio fasiszta tábornok

-most látom, hogy neki is szivacsos volt már az orra a piálástól...

 

 

ajánlott irodalom: Alfred Jarry: Ubu
Lénard Sándor [római történetek] Róma 1938, Róma 1943 [benne van a Völgy a világ végén c. gyűjteményesben, amit egyébként is javallok olvasásra]

ajánlott film: Pierre Paolo Pasolini: Salo

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr56832672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása