sztrájk -szervezett [pl szakszervezeti tag] dolgozók, munkavállalók, alkalmazottak munkabeszüntetése közös cél, érdek kikényszerítésére munkáltatónál vagy felügyeleti szervénél. A munkáltató [ill. felügyeleti szerve, tulajdonosa, pl az állam] tevékenységének korlátozása, akadályozása (pl blokáddal).

jósztrájk -Amit az én szaktársaim, a férjem vagy feleségem vagy gyermekem vagy apám-anyám szaktársai szerveznek. A jósztrájk sohasem politikai jellegű. Pl ha az a rohadék, kurvageci, nekem útálatos párt van kormányon és sztrájkolunk, akkor a mi sztrájkunk jósztrájk, nekünk überfasza. Ha éppen aktuálisan a sajtó javarésze [a jobb sajtómunkásság, a profik] útálja az aktuális hatalmat, akkor a mi face-ünk a sajtó-tükrünk hősies. Elmondhatjuk nagynyilvánoság előtt céljainkat. Ha vasutasok vagyunk, elmondhatja a mozdonyvezető, hogy miért sztrájkol. Tíz éve pl az ezidőtájt tartott vasutas sztrájk nagyjából ugyanezen figurák szervezésében jósztrájk volt. Gaskó akkor jóarc, stb.

 

rossz-sztrájk az, amihez nekem aztán semmi közöm, nem az én szaktársaim rendezik, sőt engem akadályoznak munkám elvégzésében, termelésemben, utazásomban, vásárlásaimban, közlekedésemben. Ha történetesen a kurva apám is, aki vélem ellentétes  nézeteket vall, benne van. Persze a rossz-sztrájk mindig politikai is. Pl, ha pultoslány vagyok, hostess, bróker, bankfiú vagy leány, akkor aligha lehetek szervezett dolgozó, akkor az agyvérzsírom kifejezetten dúsítja bármely engem akadályozó vagy korlátozó sztrájk, mert ha az én szakmámnak nincsenek szakszervezetei, akkor más szakmáknak se legyenek. Pikáns is lehet egy sztrájk rossz-sztrájkká minősítése, ha pl haladóbaloldali vagy liberális vagyok, mert a haladóbaloldal ősatyjai a régi szervezett [szakszervezueti] munkásság. Az igaz, hogy Magyarországon a szervezett munkásság java szociáldemokrata (pestiül szocdem) volt. Csepel mindig is rózsaszín volt (azaz a szociáldemokraták színében...) és nem vörös (azaz komcsi, pestiül a kommunistákat nevezték így a szocdem dolgozók) , mint Angyalföld. No, de mi legyen akkor, ha egy olyan haladóbaloldali kormány van hatalmon, ami face-portfóliójába vette pár éve a szociáldemokrataságot is? Tökmindegy, a lényeg a lényeg, hogy a rossz-sztrájk célj zavaros, faszomsetuggya szándékkal gerjesztik, jóformán senki sem vesz részt benne, mert a rádió is az összdógozói létszámot mondja be, aminek 40%-a a munkaadói oldal irodai alkalmazottja és segédszemélyzete, és ehhez képest a rossz-sztrájkolók a fasorba' se vannak. Rossz-sztrájk esetén, ha senki nincsen a buszpályaudvaron, akkor a megfelelőtévé jóstábjának órákig kell vacognia, amíg egy panaszos utast mikrofonra foghatnak, hogy a forgatókönyv szerinti célfeladatot (4.pont: elégedetlen utas a buszpályaudvaron) mikrofonvégre kapják.

Ugyanis nem csak a jó/rossz sztrájknak van forgatókönyve, hanem a riportoknak is.

 

Újabban még van hülye & okafogyott sztrájk is, amit a szakszervezet kirúgandó, leépítendő, halálkaszájára elkűűdendó dógozóknak szervez, ha már egyszer fizették a szakszervezeti tagsági díjat, búcsúzóul. Persze ez is rossz-sztrájk féle, mert akiket kívülállóként (pl utasként, MALÉV, Alitalia stb repülős-sztrájkok) érint, azokat aztán egy kurvára izgatja is a sok egyformaruhás mittuggyakicsodák egzisztenciája, vagy hogy ki lesz a régi légitársaság új logo-tulajdonosa. Ennek perverz változata, amikor a dógozók munkáltatója az állam, szervei, akik azt a menedzsmentet kiemelten jól megfizették, amelyik az állanmi céget lepusztította ÁM most tud úgy az Állami Szerv viselkedni, mintha mi köze sem lenne a lényegében olgozói vitájához.  A minizternek látszó személy lelkesen csacsog kamrákba arról, hogy köze nincsen az Állam-nak a sztrájkhoz.(Ui az állam felől nézve az állami vállalat menhedzsmentje is csak dógozó...) Lásd. mostani MÁV -sztrájk, ami rossz-sztrájk, de 10 éve meg egy ilyen jósztrájk volt...  A MÁV mozaikban az Á nem az átjárás, hanem az Állam lenne...

 

szolidaritási sztrájk -Ma már hihetetlen, e a szakszervezeti mozgalom délnapjaiban a szakszervezetek más szakmacsoportból is, ~-t tarthattak az adott szervezett dolgozók sztrájkja hatékonyságának fokozására, a munkavállalói oldal erejének demonstrálására. Ma már mélymagyar módon tekintenek a dógozók egymás lovainak a megdöglésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr72825511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Wilbur Swain 2008.12.16. 09:10:59

na, ez nagyon ott van! :)
süti beállítások módosítása