politika -nem a jelen történelme, hanem éppenséggel a jelen történelmének az elmagyarázása [elhazudozása] a valóságból -és még szerencse, ha csak a réthorika [beszélyművészet] által.

A politika olyan, mint a sakk : az erős játékos a gyönge lépéseit irányítja, tereli. A gyönge játékos azt hiheti, hogy lépései az ő ötletei. Taktikai időtávban többször a győzelem [matt] közelében érezheti magát a gyönge játékos az erős játékos jóvoltából. Arathat  pillanatnyi diadalokat [sakk].

Az ember politikus állat [zoon politicon]. És a majmok is. Az óegyiptomiak szerint a páviánok valaha emberek voltak, csak a devolúció vetette vissza őket a fejlődés alsóbb fokaira.

A rhesus majmok nőegyedei a horda szemeláttára csak a vezérhímmel közösülnek. Egyes fiatal, innovatív nőegyedek azonban szemmel tartják a feltörekvő fiatal hímeket is. A rhesus majmoknál, mint az emberszabásúaknál általában, a nőegyed határozza meg, kivel akar dugni a hordából. A rhesus nőegyedei sűrű pislogásukkal jelzik ezt. Tehát a politikus nőstény sűrűeket pislog a feltörekvő fiatal hímeknek, majd gyorsan berohan a sűrűbe. És a fiatal feltörekvő hím követi oda őt a százszemű horda elől...

  rhesus macacus

 

 

 

 

Az ökör [munkára fogott herélt hím szarvasmarha] következetes állat. Vagyis nem egy politikus alkat. A tinó fiatal ökör.

Minden hasonlat lehet sánta. Főleg, ha a bokacsontjára vernek pajszerrel.

A feltörekvő [politikus] a direkt morál hevületében él. A beérkezett a rossz lelkiismeret szorításában. Bővebben: itt

 

A politikatörténetet a győztesek íratják -de az nem a történelem. 1990. után a magyar politika, irodalom, stb történetet, főleg kényelmi okokból, lényegi részeiben nem írták újra. Az 1990. előtti történet gyakran a "sorok közé van írva". Léteztek politkai tartalmú újságcikkek, melyek színlegi mondanivalója alatt a valóságos rejtve volt: sokszor az ellenkező mondanivalóval, mint amit a szövegfelszín sugallt. Mindez magasfokú olvasási készséget igényelt az olvasótól. Na, ez már a bloggizmóban nem működik. Itt még rébuszokban sem lehet a felülről betáplált ideológiáktól eltérően beszélni .

 

A történelem az, ami megtörtént. A történelem egzakt, mint a matematika: ami megtörtént, az történt meg.

Az irodalom, a művészet eszközei gyakran alkalmasabbak az egzakt történet rögzítésére, mint a tudományosak. Egy történetnek több igazsága lehet. A politika az, ami egy (1) igazságra redukálja a történelmi eseményt. Egy történet több igazságszálon: Akutagava Rjúnoszuke: A vihar kapujában

A történelem soha nem ismétli meg önmagát -ezt azok a politikusok diktálták tollnokaiknak, akik lopott (copy) ötletekből dolgoztak.

Sok beszédnek sok az alja. És a jó beszédnek szinte mindig. [réthorika] A hazugságbeszéd állhat csupa-csupa igazságból. Csak a szándék: ahogyan össze van hordva és/vagy amiért, az metszi el az igazságbeszédtől. "Kibeszéli a gyereket az anyja hasából" -a népnek is vannak jómondásai [bon mot].

Az a vadászat, amiben a vad azé, aki lelövi. A politikatörténet is lehet igaz. Egyik legősíbb, íráselőtti példabeszélye az elment vadászni -kezdetű gyermek-kacagtató mondóka. Hülyevadász már a szűccsel tárgyal a medve bőréről, holott a töltényét se próbálta mlég bele a tárba.

Akela, ha már nem ejti el a beteg gidát sem, nem Akela többé. Nem így a politikus -őnéki ugyanis tálcán adják be a napi őzikét. Ezért van egynémely politikai szakújságírónknak önhittségen hízott vastag orcaszalonnától bedagadt nagy pofája, amit trendi borostával igyekszik slankítani. A politikusok jönnek-mennek - az országházi tudósító marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr27823550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása