avatás -a közhelyeseken ismerteket, katonai~, kollégyiomi [pipakollégyiomi] ~, úttörő/kisdobos, épület stb, átlapozzuk. A legérdekesebb avatás, ami kevéssé ismert és megvilágítja, mi a különbség a népszerű Tenkes kapitánya c tévésorozat és mondjuk Szomjas György Rosszemberek c. filmjének jelmeztervezési felfogása között, az fejér gyolcsnak, főleg (bő, pásztor) gatyának avatása (NB -nyilván az asszonynép is avatta a legalsó szoknyáját... szinte[szintén] ígyen[hasonlóan]:)

Az fejér, egészséges vászony gatyát elsőben az pásztor megkenyegeté birkának (de nem öreg juhnak) faggyával. Ezután tűznek meghidegedett hamvába forgatá bele s taposná. Majd megrázván a gatyát, megest a faggyazóval kenyegeté. S imígyen négyszer avagy hétszer avatá a gatyát. Pásztor bujtárgyerek, kinek az elbitangolt jószág után télvízben is bé-bé kellett ugorgyon szittyósba, sárvízbe, folyásokba, bikkfagatyája tehát, hétszer avatott volt. Egy ilyen gatya aztán megszolgált négy s öt esztendőket. Az árokzsír se ütögélt át rajt' nemhogy a nedvesség megvevé.

 Az gatyáknak dógairúl

Kanász (aki nem kondás, ugye, ezt tudjuk, mi a különbség egy képernyőperzselte szemekvel valaó admin és egy Uj Péter között) dudával, (avatatlan, ünneplős) gatyában:

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr14807097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása